Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.8.2019 16:59
noemi

XXX.XXX.64.236

Jsem celkem v koncích.
Fenka ma játra na odpis, plus další utvar na nich.... zatím má zájem zapojit se do naší psí smečky.
Byla však zvyklá na syrové maso a kosti - coz by neměla mít. Spesl granule si vezme dle nalady, totéž konzervy - vím, ze jsou složením desne, ale k uvařené rýží s trochou masa jen pricichla. I když ma hlad, co ji nevoní, dokáže stale s prehledem vyplivovaz - opice naše 😍.
Je tady někdo, kdo je v obraze a dokáže poradit... jedná se o zkvalitnění te chvilky zivota, která jí ještě zbývá...a navíc by neměla hladovět.

Díky za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.8.2019 17:15

jaterní dieta je třeba tvaroh a rýže. zdrojem bílkoviny jsou mléčné výrobky, oddtučněné, občas může být i vejce vařené a příloha je nejlepší ta rýže. a trochu oleje s nenasycenými mastnými kyselinami, třeba i ostropestřec.

7.8.2019 17:17

jo,všechno vařené a dobré je přidat taky hodně vlákniny, vařenou kořenovou zeleninu, třeba a laktulózu, pokud je encefalopatie.

7.8.2019 18:01
impact

XXX.XXX.19.197

Takove specialni diety sestavuje dr. Milan Stourac. Zkuste se na nej obratit.

7.8.2019 18:07
noemi

XXX.XXX.64.236

Rýži nikdy nechtěla 😩.
Tvaroh jsme zkoušeli, ale toho sni opravdu jen malinko.
Jedla celkem v pohode konzervy Trovet a granulky Fortify hepatic po malinkatych dávkách, jinak zvraci.
Ráno a večer dostává ostropestrecovy olej a 3x denně strikackou caj z namichanych bylinek, at nekolabuji ledviny (ten jí moc chutná), plus cečko a obcas kelpu.
Bříško ma obrovske, díky tomu, jak jsou játra zvětšena. Ujde sice malé kousky, ale je pořád zvědavý šašek, který to ještě nechce vzdát 😍.

7.8.2019 18:21
impact

XXX.XXX.19.197

Noemi ja teda jak jsem koupila, tak prodavam. Tak si to zkuste nekde overit. Ale udajne v oleji z ostropestrce nejsou vubec ty ucinne latky, kterej pes potrebuje. Pry se musi davat vylozene drceny.. 🤷‍♀️

7.8.2019 19:00
dark

XXX.XXX.126.37

Nadrcený ostropestřec je opravdu prý nejúčinnější.
Pokud jedla syrové maso, nemůže teď třeba trošku syrové ryby (pangasius) s ovesnou kaší? Krůtí prsa, kuřecí prsa, bílý jogurt, trochu piškotů...

7.8.2019 19:04
dark

XXX.XXX.126.37

Něco jsem vám našla:
http://www.deutsche-dogge.cz/question/akutni-selhani-jater/

Hezky to pan doktor rozepsal.

7.8.2019 20:57
noemi

XXX.XXX.64.236

Díky vsem.
Ja si někdy říkám, jestli ma vubec význam trápit ji dietami. Jenže kdyz ma sve oblibene maso, tak kosti uz nepokouše a bez nich ji trápí průjmy.

Vyzkoušíme doporucovane a uvidime.

Ostropestrec je opravdu nejlepší drceny, ale u oleje máme kontrolu, ze jej nevyplivne. Navíc jsem do ni "valila" i tablety a Cordyceps a Reishi, což ji játra údajně extrémně zatěžovalo 😕...čili teď s rozumem na radu paní z bylinkove lékárny.

7.8.2019 22:19
Terven

XXX.XXX.110.159

noemi napsal(a):
Díky vsem.
Ja si někdy říkám, jestli ma vubec význam trápit ji dietami. Jenže kdyz ma sve oblibene maso, tak kosti uz nepokouše a bez nich ji trápí průjmy.

Vyzkoušíme doporucovane a uvidime.

Ostropestrec je opravdu nejlepší drceny, ale u oleje máme kontrolu, ze jej nevyplivne. Navíc jsem do ni "valila" i tablety a Cordyceps a Reishi, což ji játra údajně extrémně zatěžovalo 😕...čili teď s rozumem na radu paní z bylinkove lékárny.

Akorát, že ostropestřcový olej nemá hepatoprotektivní účinek, neobsahuje skoro vůbec silymarin.

7.8.2019 22:29
noemi

XXX.XXX.64.236

Mám koupený i Essential forte - bude to lepší volba? Nebo jsem mela i přímo Silymarin.

Občas se rady rozcházejí - uz jsem asi fence ublizila temi megadavkami, kdy byla hodně unavená. Teď je mnohem lepší, po 2 měsících zkusime nové odběry - jestli se to ještě zvedlo 😭 (vim, ze tam jsou 3 zkratky - hodnota byla 30 misto 1), případně sono, jestli ten útvar roste 😞.

6.1.2021 18:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zdravím, našla jsem si tuto starší diskuzi, protože řešíme něco podobného v rodině. Rodiče mají starou fenku, která má špatná játra. Na veterině jim bylo doporučeno krmit granulemi a konzeravi - veterinární jaterní dietou. Problém ale je, že fena je, co se žrádla týče, dost vybíravá a tohle moc nechce žrát. Je možné ji do toho zamíchat nějaké vařené maso, třeba králíka? Nebo jaké vařené maso, případně jaké jiné suroviny jsou vhodné?

Syrové maso vůbec nepozře, vařené jak kdy. Kosti vůbec nežere, vnitřnosti také ne. Z příloh a ostatních surovin moc nevím, co by žrala a co ne, ale zkusit se může všechno. Jen nevím, jak moc je vhodné, v tomhle experimentovat.

Myslím si, že rýži žrát nebude, tvaroh netuším. Je vhodné přidat ten ostropestřec?

A nemáte náhodu někdo, nebo nedá se někde najít, vyloženě jídelníček? Kolik čeho a v jakých poměrech? I když ono to bude asi dost těžké, protože si myslím, že většinu surovin žrát nebude. Takže možná nechat jako základ ty granule a konzervy (vím, že je to složením nic moc, ale na ty játra snad dobrý?) a jen to něčím "dochutit"?

Díky moc za zkušenosti.

6.1.2021 18:12

maso ne, má moc mědi. jako zdroj bílkoviny se dává tvaroh, jogurt nebo vejce.

6.1.2021 18:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Zdravím, našla jsem si tuto starší diskuzi, protože řešíme něco podobného v rodině. Rodiče mají starou fenku, která má špatná játra. Na veterině jim bylo doporučeno krmit granulemi a konzeravi - veterinární jaterní dietou. Problém ale je, že fena je, co se žrádla týče, dost vybíravá a tohle moc nechce žrát. Je možné ji do toho zamíchat nějaké vařené maso, třeba králíka? Nebo jaké vařené maso, případně jaké jiné suroviny jsou vhodné?

Syrové maso vůbec nepozře, vařené jak kdy. Kosti vůbec nežere, vnitřnosti také ne. Z příloh a ostatních surovin moc nevím, co by žrala a co ne, ale zkusit se může všechno. Jen nevím, jak moc je vhodné, v tomhle experimentovat.

Myslím si, že rýži žrát nebude, tvaroh netuším. Je vhodné přidat ten ostropestřec?

A nemáte náhodu někdo, nebo nedá se někde najít, vyloženě jídelníček? Kolik čeho a v jakých poměrech? I když ono to bude asi dost těžké, protože si myslím, že většinu surovin žrát nebude. Takže možná nechat jako základ ty granule a konzervy (vím, že je to složením nic moc, ale na ty játra snad dobrý?) a jen to něčím "dochutit"?

Díky moc za zkušenosti.

Jídelníček vám nedám, ale nám bylo doporučeno libové maso, takže kuře, krůta a nejlíp králík. K tomu klidně rohlíky prý: hlavně ať jí. Ostropestřec určitě, pokud není problém s tobolkama, sama mám dobrou zkušenost se Swiss, teď je to myslím Naturvia. Olej moc nedoporučuju, je moc aromatický a většině psů to vadí. Ale na problém s játry 100% něco podobného i dostala. Jídlo dávat po trochách, jak štěndu, třeba 5x denně.

6.1.2021 18:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
maso ne, má moc mědi. jako zdroj bílkoviny se dává tvaroh, jogurt nebo vejce.

Díky, pošlu dál, a uvidíme, jestli něco z toho bude žrát. A všude čtu, že lepší krmit vícekrát denně v malých dávkách?

Edit.: koukám, že už jste to psala .

Jinak teda pokud nic z uvedeného (tvaroh, jogurt, vejce) nebude žrát, tak je asi pořád lepší alespoň ten králik? Třeba přimíchaný do té konzervy nebo granulí, než nic ne?

6.1.2021 18:37

marcelaamax napsal(a):
Díky, pošlu dál, a uvidíme, jestli něco z toho bude žrát. A všude čtu, že lepší krmit vícekrát denně v malých dávkách?

Jinak teda pokud nic z uvedeného (tvaroh, jogurt, vejce) nebude žrát, tak je asi pořád lepší alespoň ten králik? Třeba přimíchaný do té konzervy nebo granulí, než nic ne?

Ano, vícekrát denně a po malých dávkách.. ale ty granule a konzervy by se neměly dochucovat proteinem. Spíše ničím, nebo něčím neutrálním a to teda nevím čím :-) bílá ryba se tam píše třeba. Ochutit tukem - ne litrem.
Otevřete si to v něčem, co umí pravým klikem "přeložit do češtiny" (chrome např.), jsou tam kapitoly "dieta" a "doplňky" + odkaz na jídelníček.
http://dogaware.com/health/liver.html#
http://dogcathomeprepareddiet.com/diet_and_hepatic_disease.html#dog

6.1.2021 18:53
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):

My to maso, protože jsem říkala, že krmíme masem a léta jsem hledala granule z kterých se nepos..., ty sní, ale ty co mi dali, ty ani omylem. A co vím, psi to většinou nežerou. Takže pak bylo doporučeno to maso.

6.1.2021 18:55

marcelaamax napsal(a):

jakmile budete tu dietu něčím takhle ředit, tak vlastně žádný granule žrát nemusí.

6.1.2021 19:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jasný, chápu. No jo, ale ona ty granule samotné, ani konzervy, žrát nebude .

Ona nikdy nebyla moc velkej jedlík. Ale měla dvoje oblíbené granule, které snědla (dvě značky). Plus k tomu občas dostala nějaké vařené obrané maso. Ze zeleniny žere papriku (syrovou), tu má ráda... Ale jinak to s tím žrádlem bude bída.

Edit.: tak jsem s nimi mluvila, rýži by prý snad žrala, takže to zkusí trochu ovonět tím králíkem, a zamíchat do toho trochu vařené zeleniny. Jogurt, vejce, a tvaroh snad taky sežere, první reakce teda byla aby se nepo .

6.1.2021 19:13

Já ještě doplním, že silymarin není v ostropestřcovém oleji obsažen - olej na játra nepomůže. Pro fenku by byly asi nejlepší ty tabletky (polykací) od Swiss.

https://www.naturevia.cz/e-shop/travici-soustava/ostropestrec-forte/

Já mám objednanou sypkou formu, dělá to Dromy, ale předpokládám, že to chuťově nebude dobré (hořké), takže pro ni asi nepoužitelné. Já sázím na to, že můj pes sežere všechno.

https://www.dromy.cz/doplnky-pro-barf/silymarin-barf-600-g/

6.1.2021 19:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já ještě doplním, že silymarin není v ostropestřcovém oleji obsažen - olej na játra nepomůže. Pro fenku by byly asi nejlepší ty tabletky (polykací) od Swiss.

https://www.naturevia.cz/e-shop/travici-soustava/ostropestrec-forte/

Já mám objednanou sypkou formu, dělá to Dromy, ale předpokládám, že to chuťově nebude dobré (hořké), takže pro ni asi nepoužitelné. Já sázím na to, že můj pes sežere všechno.

https://www.dromy.cz/doplnky-pro-barf/silymarin-barf-600-g/

Díky moc, no pokud je to hořké, tak to žrát nebude. Oni dávají už delší dobu ostřopestřcový olej, ale dávají ho stříkačkou.. protože ani ten ve žrádle nesežere. A teď právě čtu, že je nejspíš k ničemu.

Jenže polykací tablety pro ni taky nebudou. Ani nevíte jaké jsem chytala nervy, když mi rodiče volali, že do maximálně dvou kilové feny nemůžou dostat prášky (měla jich od veta hodně) a co mají dělat . A když jsem se jim snažila vysvětlit, ať prostě dají prášek dozadu do huby a podrží zavřenou tlamu, poslala jsem jim i ilustrační video, a máma jen vyvalené oči, jak tohle dokážu se 30 kg psem, že to nejde . Nakonec to teda nějak zvládli, ale byl to prý boj a mám takovou obavu, že jí tím nebudou chtít "mučit" denně. Sice si o tom taky myslím své, ale to je tak všechno, co s tím můžu dělat.

6.1.2021 19:29

Tak to je blbý. Já dávám léky 2x denně x let, tak to máme zajetý - povel “otevři” (tlamu). Ale v rodině máme totéž jako mají vaši... Pětikilového pejska musel vet uspávat na rtg, protože by ho x dospělých neudrželo.

S tím olejem bych se neobtěžovala, to bude dobré tak leda k tomu, aby si pořídila ještě větší averzi vůči manipulaci. Šetřila bych zdroje (její i svoje :-) ) na ty léky...

Ono by u Swissu bylo zřejmě problematické i dávkování - píší o 1 tabletě na dospělého člověka. Nevím, jestli třeba vyrábí i dětskou verzi nebo co (a jestli vůbec) se stane, když se tím organismus předávkuje.

Až mi ten Dromy přijde, tak Vám to ochutnám a dám vědět. Ale bodláky jsou hořké, no, optimistická stran chuti nejsem... :-(

6.1.2021 19:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak to je blbý. Já dávám léky 2x denně x let, tak to máme zajetý - povel “otevři” (tlamu). Ale v rodině máme totéž jako mají vaši... Pětikilového pejska musel vet uspávat na rtg, protože by ho x dospělých neudrželo.

S tím olejem bych se neobtěžovala, to bude dobré tak leda k tomu, aby si pořídila ještě větší averzi vůči manipulaci. Šetřila bych zdroje (její i svoje :-) ) na ty léky...

Ono by u Swissu bylo zřejmě problematické i dávkování - píší o 1 tabletě na dospělého člověka. Nevím, jestli třeba vyrábí i dětskou verzi nebo co (a jestli vůbec) se stane, když se tím organismus předávkuje.

Až mi ten Dromy přijde, tak Vám to ochutnám a dám vědět. Ale bodláky jsou hořké, no, optimistická stran chuti nejsem... :-(

Moc děkuji.

Ono jako s manipulací jako takovou problém vyloženě nemají. Není problém ošetřit drápy, udělat RTG nebo UTZ, to všechno se jí dělá bez přispání... Ale ty léky problém jsou, jenže co si budeme, ono je to problém spíš pro rodiče, než pro psa . Ona nekouše, není vzteklá. Jen se jí nelíbí, že se jí sahá do huby a uhýbá. No a největší problém je v tom, že máma je na tohle hrozná cíťa. Já jsem feně dala prášek úplně v klidu. Dost trpí na zuby, tak možná proto je jí to nepříjemné.

Možná by ji tu tobolku mohli dát do šunky, nebo zamíchat do žrádla - to by asi neklaplo, ale v té šunce snad jo. Teď co jí museli dávat ty prášky do krku tak to bylo proto, že na tom byla celkově blbě a nežrala právě ani tu šunku. Jinak jí to dávají do toho. Ale teda nevím jak s tím dávkováním no.

Ono případně by možná šlo ten "prášek" od Dromy rozmíchat s trochou vody a dát stříkačkou, místo oleje .

6.1.2021 19:38

Pan pes je už nějaký pátek na jaterní dietě. Granule mi nepozřel, tedy ty "jaterní". Takže vařím, kila těstovin, kila rýže a vždycky to ovoním hrstkou libového vařeného masa (kuře, králík).

Bere Silimarin. Po posledních výsledcích mi volali, ať si přijedu pro recept, že to chce silnější léky. Netuším, co vyfasujeme, netuším, jestli to k něčemu bude. Už je toho poslední dobou nějak moc...

6.1.2021 19:42

Tak to není tak hrozné, udělejte mamce školení. :-)

S tím dávkováním nebo alternativou třeba poradí někdo znalý, já se neodvažuji. Jak mám psa 30+ kg, tak mi tyto starosti odpadají a moc se nezajímám.

No... uvidíme. Jestli to třeba nebude moc hrubé, nerozpustné... Nevím, jestli je to “hladký” prášek nebo jen hrubě pomletá semena. Dám info.

Od veta léky nedostali? Jestli už nějaký silymarin třeba nebere...

6.1.2021 19:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ajo vidíte, vlastně nějaké léky má. Zjistím ale na co, protože má těch problémů už víc , ne jen játra.

6.1.2021 19:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Pan pes je už nějaký pátek na jaterní dietě. Granule mi nepozřel, tedy ty "jaterní". Takže vařím, kila těstovin, kila rýže a vždycky to ovoním hrstkou libového vařeného masa (kuře, králík).

Bere Silimarin. Po posledních výsledcích mi volali, ať si přijedu pro recept, že to chce silnější léky. Netuším, co vyfasujeme, netuším, jestli to k něčemu bude. Už je toho poslední dobou nějak moc...

No ona měla výsledky taky hrozné... Tak nějak se s tím i počítalo, má už i zvětšené břicho, útvary na játrech... A k tomu další zdravotní problémy

6.1.2021 19:51

"Nakonec to teda nějak zvládli, ale byl to prý boj a mám takovou obavu, že jí tím nebudou chtít "mučit" denně. Sice si o tom taky myslím své, ale to je tak všechno, co s tím můžu dělat".

Prášek zabalit do malé kuličky taveného měkkého sýra, zhltne ani neví jak. Tedy moje psice. Ať to rodiče zkusí.

6.1.2021 19:59

marcelaamax napsal(a):
No ona měla výsledky taky hrozné... Tak nějak se s tím i počítalo, má už i zvětšené břicho, útvary na játrech... A k tomu další zdravotní problémy

Tak u nás je to srdce, teď játra, špatný pohyb. Prostě na prd, no.

Netušíte ty jaterní hodnoty? Jen pro srovnání.

6.1.2021 20:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No ona má zuzenou prudusnici, útvary na jícnu, prudusnici a játrech, zvětšené srdce, ještě nedávno měla zavodnene plíce, do toho ještě měla zánět v zubech a zubní kámen - to už se teda odstranilo.

Ty jaterní hodnoty bohužel nevím, ale bylo jim to podané jakože hodně špatné.

6.1.2021 20:26

marcelaamax napsal(a):
No ona má zuzenou prudusnici, útvary na jícnu, prudusnici a játrech, zvětšené srdce, ještě nedávno měla zavodnene plíce, do toho ještě měla zánět v zubech a zubní kámen - to už se teda odstranilo.

Au. Taky samá radost 😟

Já se v těch hodnotách houby vyznám. Vím jen, že normální je hodnota do 4. Měli jsme skoro 25.

6.1.2021 20:31

Tak ještě jsem natrefila na Alavis Sammy, tak posílám tip. Osobní zkušenost nemám.

https://www.alavis.cz/cs/regenerace-jater/3-alavis-sammy.html

6.1.2021 20:45

k tomu podávání -
piluli i sypký prášek do másla, paštiky....
sypký prášek rozmíchat s rozpuštěným máslem (a buď to pes slíže tekuté, nebo nechat ztuhnout a třeba máznout na šunku nebo jakkoliv)

6.1.2021 22:20

marcelaamax napsal(a):

Jestli je to takhle špatné, tak bych ji netrápila ani prášky ani dietou. Dělala bych jí pomyšlení a papkala by jen samé dobroty.......
Bude chudák poslední čas hladovat u konzervy, ke které nebude chtít ani čuchnout.....

6.1.2021 22:39

Jestli je to takhle špatné, tak bych ji netrápila ani prášky ani dietou. Dělala bych jí pomyšlení a papkala by jen samé dobroty.......
Bude chudák poslední čas hladovat u konzervy, ke které nebude chtít ani čuchnout.....

No, já nevím, ale ona taková akutka při selhání jater za to papkání dobrot zrovna nestojí. Viděla jsem, jaké bolesti to umí a radši ho budu přemlouvat nad miskou s těstovinami, než letět na veterinu na kapačky, protože boban měl chuť na kus hovězího.

6.1.2021 22:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já nevím no, veterinář jim říkal, že ta strava je teď hodně důležitá. Navíc ona nikdy nebyla extra zrava, nikdy nevyluxovala s chutí hned misku. Jediné co sežere fakt s chutí je asi ta šunka, ale na tom žít nemůže.

Uvidíme, vyzkoušejí tu rýži, vejce, tvaroh... A těstoviny jsou taky ok? To by taky mohla, pokud se to trochu ovoni treba vývarem.

Jinak teda k tomu stavu - před Vánocema vypadala fakt bídně, mysleli jsme, že bude konec. Ale nakonec se srovnala, hlavně po těch zubech. A teď se na pohled jevi docela v pohodě.. Ale myslím, že kvůli té průdušnici je na kortikoidech..

6.1.2021 22:50

A ty kortikoidy jsou na játra učiněný "balzám". Taky je bereme.

6.1.2021 22:55

jen ty kortikoidy musi brat pravidelne, ne ze jim ji bude lito

7.1.2021 08:02
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak jestli nic, tak jí ty kortikoidy játra dorazí. Nějak nechápu souvislost mezi kortikoidy a průdušnicí, tam mají pomoct čemu?

7.1.2021 08:04

Když kdysi mojí mopsli selhaly játra, největší průšvih byl, že nechtěla žrát - vůbec a nic. I vet říkal, že to je největší problém u této diagnozy, protože pes vlastně chcípe hlady. Tenkrát jsem ji rozkrmila na vařeném libovém hovězím mase a vývaru. Pak ještě dala dalších pět let na barf dietě. Libová, lehce stravitelná masa, nenadýmavá zelenina, ovoce, bylinky. Žádná chemie.
V týhle fázi bych ji fakt dala cokoliv, co je ochotná sežrat.

7.1.2021 10:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Když kdysi mojí mopsli selhaly játra, největší průšvih byl, že nechtěla žrát - vůbec a nic. I vet říkal, že to je největší problém u této diagnozy, protože pes vlastně chcípe hlady. Tenkrát jsem ji rozkrmila na vařeném libovém hovězím mase a vývaru. Pak ještě dala dalších pět let na barf dietě. Libová, lehce stravitelná masa, nenadýmavá zelenina, ovoce, bylinky. Žádná chemie.
V týhle fázi bych ji fakt dala cokoliv, co je ochotná sežrat.

Takovou info od veta jsme dostali taky.

7.1.2021 10:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Kortikoidy samozřejmě pravidelně bere, jak jsem psala, sežere je v šunce. Akorát že předtím byla v takovém stavu, že nesežrala ani šunku, tudíž bylo nutné to do ní dostat jinak.

Lesní žínka
Nejsem veterinář, nerozumím tomu, ale kortikoidy bere na tu zúženou průdušnici. A stav se po tom hodně zlepšil. Je mi jasné, že to není nic dobrého, ale tak oni (a i já) věří vetovi a kortikoidy dávají. Na játra to sice ok nebude, ale bez nich by se nejspíš udusila, nebo se dost trápila.. Ono u tolika problémů už si člověk asi moc nevybere a musí se to brát spíš tak, co je prioritní pro co nejpohodlnější dožití...

7.1.2021 10:23
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Kortikoidy samozřejmě pravidelně bere, jak jsem psala, sežere je v šunce. Akorát že předtím byla v takovém stavu, že nesežrala ani šunku, tudíž bylo nutné to do ní dostat jinak.

Lesní žínka
Nejsem veterinář, nerozumím tomu, ale kortikoidy bere na tu zúženou průdušnici. A stav se po tom hodně zlepšil. Je mi jasné, že to není nic dobrého, ale tak oni (a i já) věří vetovi a kortikoidy dávají. Na játra to sice ok nebude, ale bez nich by se nejspíš udusila, nebo se dost trápila.. Ono u tolika problémů už si člověk asi moc nevybere a musí se to brát spíš tak, co je prioritní pro co nejpohodlnější dožití...

Já vím, že jste psala na tu průdušnici, ale nechápu princip a čekám, že mi to bodlinka nebo kometa vysvětlí.

7.1.2021 10:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Na netu jsem se dočetla, že kortikosteroidy snižují otok a zánět průdušnice. Mámě vet kreslil prý nějaký obrázek, jak jakoby "splaskne" ta opuchlá průdušnice, tak to bude možná ono..

7.1.2021 10:54
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Na netu jsem se dočetla, že kortikosteroidy snižují otok a zánět průdušnice. Mámě vet kreslil prý nějaký obrázek, jak jakoby "splaskne" ta opuchlá průdušnice, tak to bude možná ono..

A měla to tak moc, že tam vzniká otok?

7.1.2021 10:56

lesnížínka napsal(a):

Kort. jsou na dýchací problémy, zánět, otok,... zcela v pořádku, co tam hledáte?
Tady ten pes se prostě řeší cestou nejmenšího zla.
Ale i bez toho, kortikoidy jsou na i v inhalátorech, nic zvláštního.

7.1.2021 10:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):

Nebyla jsem u toho vyšetření, tudíž jsem neviděla ten ultrazvuk nebo rentgen, nebo co všechno ji dělali... Každopádně ta fena se dusila, nemohla dýchat. Prostě to bylo fakt špatné.

7.1.2021 11:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kort. jsou na dýchací problémy, zánět, otok,... zcela v pořádku, co tam hledáte?
Tady ten pes se prostě řeší cestou nejmenšího zla.
Ale i bez toho, kortikoidy jsou na i v inhalátorech, nic zvláštního.

Normální kolaps trachei, než se to zbortí úplně a začne tam i zánět - se kortikoidama neléčí, není důvod. Tam je na místě spíš dávat léky na uklidnění a taky léky, co se berou na roztažení průdušek (bronchospa...či jak)
Proto jsem se Marcely ptala, jestli už to má fenka v tak špatném stavu.
Do inhalátorů se kortikoidy dávají, protože na zánět průdušek.

7.1.2021 11:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Léčila se s tím delší dobu... Nevím jak to vypadalo v začátku a jestli se to nejdřív léčilo i jinýma lékama, fakt nevím. Ale to, jestli kortikoidy jsou nebo nejsou potřeba, to bych rozhodně nechala na veterináři

7.1.2021 17:05

lesnížínka napsal(a):
Normální kolaps trachei, než se to zbortí úplně a začne tam i zánět - se kortikoidama neléčí, není důvod. Tam je na místě spíš dávat léky na uklidnění a taky léky, co se berou na roztažení průdušek (bronchospa...či jak)
Proto jsem se Marcely ptala, jestli už to má fenka v tak špatném stavu.
Do inhalátorů se kortikoidy dávají, protože na zánět průdušek.

Bronchodilatancia. A kortikoidy do téhle skupiny patří taky. Ale že by zabraly i na zůženou průdušnici se mi nezdá. Opět se zeptám chytřejší kolegyně.

7.1.2021 18:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Bronchodilatancia. A kortikoidy do téhle skupiny patří taky. Ale že by zabraly i na zůženou průdušnici se mi nezdá. Opět se zeptám chytřejší kolegyně.

No já ale nevím, jestli ta zúžená průdušnice byl v tomhle ohledu jediný problém. Mám to jen přetlumočené od rodičů a těch zdravotních problémů bylo tolik, že měli co dělat ,aby si vzpomněli na všechno, když mi to říkali.

A nemyslím to špatně, ale každopádně s užíváním nebo dávkováním kortikoidů budou rodiče důvěřovat veterináři, a ne někomu na diskuzi . Pokud jim doporučil kortikoidy, tak k tomu určitě měl důvod.

7.1.2021 18:21
fikovnice

XXX.XXX.133.155

marcelaamax napsal(a):

Díky moc za zkušenosti.

Marci, já jen doporučím koupit v lékárně krom toho ostropestřce Essentiale forte. To je fakt na játra dobrý přípravek, opravdu doporučuji! Pravdou je, že jsou to kapsle, tak nevím, jak by se to fence dávalo, ale tak museli by si u vás v rodině s tím podáváním poradit. Držím moc pěsti!

7.1.2021 18:25
fikovnice

XXX.XXX.133.155

Jestli můžu doplnit, tak kortikoidy samy o sobě bronchodilataci neudělají (respektive neřadí se primárně mezi bronchodilatancia, i když se podávají u astmatu a CHOPN), ale působí protizánětlivě a hlavně antiedematózně. Tzn., je-li tam (u té fenky) přítomný otok a zánět, tak mohou být GK užitečné.

7.1.2021 18:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Marci, já jen doporučím koupit v lékárně krom toho ostropestřce Essentiale forte. To je fakt na játra dobrý přípravek, opravdu doporučuji! Pravdou je, že jsou to kapsle, tak nevím, jak by se to fence dávalo, ale tak museli by si u vás v rodině s tím podáváním poradit. Držím moc pěsti!

Jani moc děkuji, ale píše se tam toto:

Není určeno pro děti a dospívající do 12 let a pro osoby s váhou nižší než je 43 kg.

Ta fenka má tak dvě kg.

7.1.2021 18:35
fikovnice

XXX.XXX.133.155

marcelaamax napsal(a):
Jani moc děkuji, ale píše se tam toto:

Není určeno pro děti a dospívající do 12 let a pro osoby s váhou nižší než je 43 kg.

Ta fenka má tak dvě kg.

Dívala jsem se teď do SPC, a je tam, že u dětí není doporučeno užívání vzhledem k nedostatečným údajům...což je často problém u klinického testování léků. A firma se touto formulací chrání proti nějaké případné žalobě. Jsou to přírodní látky (ze sóji), ale samozřejmě nechci Tě a Tvoji rodinu do něčeho nutit. Jen můj názor - že já bych se toho nebála...nebo bych se aspoň zeptala ošetřující vetky.

7.1.2021 18:45

fikovnice napsal(a):
Jestli můžu doplnit, tak kortikoidy samy o sobě bronchodilataci neudělají (respektive neřadí se primárně mezi bronchodilatancia, i když se podávají u astmatu a CHOPN), ale působí protizánětlivě a hlavně antiedematózně. Tzn., je-li tam (u té fenky) přítomný otok a zánět, tak mohou být GK užitečné.

Já vím. Ale jako první pomoc fungují.

8.1.2021 14:23
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Já vím. Ale jako první pomoc fungují.

To jo...u nějakého anafylakťáku jsou ostatně léky 1. volby (Hydrocortison).
Ale na tu bronchodilataci se kombinují obvykle s beta2-sympatomimetiky.

8.1.2021 20:33

fikovnice napsal(a):
To jo...u nějakého anafylakťáku jsou ostatně léky 1. volby (Hydrocortison).
Ale na tu bronchodilataci se kombinují obvykle s beta2-sympatomimetiky.

Souhlasím.

16.1.2021 08:51

Tak nám konečně přišly ty Dromy bodláky. Ochutnala jsem to, a není to tak hrozné - na langoše, které budu dělat k večeři, se těším víc, ale zároveň nemohu říct, že by ta chuť byla nějak zásadně odpornáebo nepříjemná. Přirovnala bych to k bylinkovému čaji. Pes dostal odměrku do snídaně a ani se nad tím nepozastavil. Při přípravě jen zvědavě koukal, co na to maso sypu, ale teď byl znova vylízat misku, žádné ofuky se - dle očekávání - nekonaly.

16.1.2021 09:34

A já hlásím, že nám byla nasazena kúra Zentonilu. Už jsem tak odevzdaná, že ani neguglim, co to vůbec je.

Od minulého týdne opět ATB, hnusný zánět močáku. Tahle zima fakt stojí za to.

16.1.2021 09:58
dawerts

XXX.XXX.116.100

Zdravím, přidala bych dotaz ohledně jaterních testů mojí fenky. Z výsledků jsem trochu špatná...ALT 62.90 U/l (mez do 55 - pokud to převedu na ukat, je to 1,04 asi), ALP 42.00 U/l (v normě), ale překvapil mě GLDH 9.50 U/l (má být do 6)...to GLDH (GMD) jsem nikdy dřív neviděla, tohle se posílalo do Laboklinu, dřív jsem fence taky nechávala brát jaterní testy, ale netuším, v jaké laboratoři, tenhle parametr jsem ale včera viděla poprvé, netuším, jestli se bral vždy...vždy mi ale doktor hlásil hodnotu ALT např. 1,6 u starší fenky, teď je to v jiných jednotkách, takže z toho i podle jeho řeči usuzuji, že to dělala jiná laboratoř než dříve...na netu se dočtu o tomhle parametru fakt hrůzy (metastáze jater, cirhoza a kdoví co ještě...někde píšou, že je to parametr citlivý na játra, někde se dočtu, že pokud je ALT relativně ok, nemá GLDH vypovídací hodnotu, že je jeho citlivost pod 50%)...fenka bere asi 3 týdny sylimarin (dávám i starší fence, tak jsem začla dávat i téhle), máme najet na jaterní dietu, nemáte s tímhle zkušenost? Díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík