Dobrý den, potřebovala bych radu. Jak pomoc mému psu ( 20kg ), který ve stresu ve městě? Má skoro pokaždé průjem. Blbé je, že bydlím v centru. Naše město má jen něco přes 2000tis obyvatel. Takže žádné velké město. Problém je, že to má z cizích psů. V mládí mi ho napadli. Psa jsem si sice bránila, takže to odnesly jen chlupy. Jenže mu to zůstalo v hlavě. Blbí je že mi po cizích psech štěká a vrčí, ale jen když přijdou na 3 metry. Psí kamarády má, jak feny tak i psy. Má radost, když snimi může být. Dokonce byl i ve smečce psů , když byl na hlídání. Doma žije ještě s dalším psem. Ve městě chodí s ocasem nahoru a číhá, kde co zas vyběhne. Udělala jsem sním velký pokrok. Jinak mimo město, mám psa vklidu, bobky normální a je uvolněný, ocas má dole. I na dvoře má bobky ok, ale jakmile se jdeme pro jít ve městě, tak má většinou průjem a může být ve městě ve kterém bydlíme nebo v cizím. To je jedno. U nás je hodně pejskařů, ale bohužel, psy tu venčí na volno a nebo štěkají na všechno a navšechny. Což nám zrovna dvakrát nepomáhá. Jinak můj půjde na kastraci ( důvod je nesestouplé varle). Předem děkuji za odpověď. :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

nebudu se rozepisovat, jenom hodím nějaké odkazy, (pořád ty stejné )
teorie:
http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf
+ samozřejmě kniha Trénink je rozhovor
praxe:
https://www.koira.cz/seminar.php?cislo=1370969230
Eva Štemberová (Praha).....při této příležitosti se zeptám- u koiry vím, co doporučuji, EŠ pouze z doslechu a nedávno mě překvapilo přirovnání jí k Desenskému (Keriton?) - má někdo osobní zkušenost?
jenom poznámka - kastrace to může zhoršit, ale chápu, že zdraví je zdraví

Jen poznámka k tomu ocasu....proč si myslíte, že je špatně, když má ocas nahoru? Já třeba zase na svých psech, když vidím, že ho mají nahoru, tak vím, že mají z něčeho radost a jsou spokojení. Prostě se mně víc líbí pes s ocasem nahoru :-)

není ocas nahoru jako ocas nahoru
předpokládám, že zadavatelka myslí ten nahoru strnule našponovaný, ten, co značí stres a bojovou pohotovost (+ další řeč těla)

napsal(a):
není ocas nahoru jako ocas nahoru
předpokládám, že zadavatelka myslí ten nahoru strnule našponovaný, ten, co značí stres a bojovou pohotovost (+ další řeč těla)
Ok, chápu. Tak to u svých psů neznám. Asi mám klidnější plemeno.
Ano, ocas nahoru myslím ten, kdy je pes našponovaný a nemá ho vesele nahoru. :) Toho se bojím, aby mi to kastrace ještě nezhoršila, ale zas mě děsí ty problémy spojené s nesestouplým varletem. Blbí je, že ve městech i zrychleně dýchá. Prostě má stres. Někdo říká, ať mu dám bachovy, ale zas ho nechci mít " sjetého". A vůbec, aby to pomohlo.

K otázce ohledně Evy Štemberový
Eva Štemberová (Praha).....při této příležitosti se zeptám- u koiry vím, co doporučuji, EŠ pouze z doslechu a nedávno mě překvapilo přirovnání jí k Desenskému (Keriton?) - má někdo osobní zkušenost?
Desenský je jedním z mnoha lidí, od kterých se Eva Š. učila a čerpala, ale už to určitě bude spousta let. Já bych ji k Desenskýmu rozhodně nepřirovnávala, je to jinej způsob práce, jiná šířka záběru. Evu můžu doporučit komukoliv, Desenskýho doporučuju jen lidem, co bydlej v rozumným dojezdu a hodila by se jim občasná socializace v bandě lidí i psů - to je tam jedinečný (a mít psa mladšího, byla bych tam asi víckrát ročně taky, teď už má pes od těhlech akcí volno).
Když jsem řešila něco podobného, tak mi nejvíce pomohlo to, že JÁ jsem se hodila do klidu. Prostě jsem vyrazila s vědomím, že to zvládneme, že prostě projdeme městem plným psům úplně v pohodě a nic se nestane. Pes dostal košík - kdyby náhodou, já díky tomu měla taky lepší pocit a šlo se. Moc jsem se s tím nepárala, šli jsme na, psa jsem mluvila veselým tónem. Samozřejmě nestačila jedna procházka městem na vyřešení problému, ale tohle to byl takový první krok k tomu, abychom to zvládli. Protože předtím jsem si já pořád nebyla jistá, už jsem šla s vidinou, že by se něco mohlo stát, psům jsem se vyhýbala - a to byla chyba a fakt to takhle nešlo. Jakmile jsem si to já srovnala v hlavě, šlo to mnohem lépe.

Sunnyday
napsal(a):
Jinak je to pes s PP. I chovatel mi v tom problému hodně pomáhá. Podotýkám, že to není žádné plemeno, které by mělo už v sobě nesnášenlivost vůči psům. :)
Určitě můžu doporučit spojit se s odborníkama, viz odkazy od hmn.
A já bych byla asi trochu krutý páníček a psa bych brala do města často, ale ne jen do toho malinkýho města. Taková procházka po václaváku, staromáku, a podobných místech... ještě zjistí, jakej je u vás svatej klid.
Sunnyday
napsal(a):
Ano, ocas nahoru myslím ten, kdy je pes našponovaný a nemá ho vesele nahoru. :) Toho se bojím, aby mi to kastrace ještě nezhoršila, ale zas mě děsí ty problémy spojené s nesestouplým varletem. Blbí je, že ve městech i zrychleně dýchá. Prostě má stres. Někdo říká, ať mu dám bachovy, ale zas ho nechci mít " sjetého". A vůbec, aby to pomohlo.
Pokud má nesestouplé jen jedno, tak nechte vybrat jen to. Druhé bude produkovat dostatek hormonů na to, aby byl pes pořád "psem". Je to k psovi šetrnější.
A pokud mu varle cestuje, tak nechat stáhnout dolů a zafixovat. Resp. se to dá udělat i s tím v břiše, ale chce to udělat co nejdříve, aby už tam nebyly nějaké fyziologické změny.
Mluvím z vlastní zkušenosti, též jsem řešila kryptorchismus u svého psa. Naštěstí mu ve čtyřech měsících vylezlo varle z břicha a stačilo jen jednoduše fixovat. Operoval MVDr. Láznička.
Jinak k problému samotnému. Souhlasím se vším výše napsaným. Chce to psa tahat co nejvíce mezi lidi a hlavně se nestresovat, protože pes okamžitě vycítí, že je něco špatně. Prvně musíte být vy v pohodě, aby se uklidnil i pes :)
Janae1

XXX.XXX.160.6
Podobného psa tahám od začátku všude sebou.
Po začátku přesně jak píšete, průjem, u nás ocas až na břiše a v očích smrt. Naštěstí to není rváč, ale bázlivka, nerve se, hystericky řval a nakonec zdrhnul.
Hodně pomohl cvičák, ne ten klasický, ale takový vesnicky, pouze základní poslušnost a socializuje se.
Občas jsem byla zoufalá, měla jsem pocit, že jsme zvládli, že bubák byl smazán, a druhý den byl opět ten stejný bubák na světě. Byly to dva kroky v před a jeden zpět.
Začátky byly kruté, dnes zvládá vše celkem v pohodě, začínáme cvičit obrany. V příštím roce možná dáme i nějaké zkoužky.
Teď máme malé štěně. Je neskutečné, jak je s normálním psem vše lehké.
Janae1
napsal(a):
Podobného psa tahám od začátku všude sebou.
Po začátku přesně jak píšete, průjem, u nás ocas až na břiše a v očích smrt. Naštěstí to není rváč, ale bázlivka, nerve se, hystericky řval a nakonec zdrhnul.
Hodně pomohl cvičák, ne ten klasický, ale takový vesnicky, pouze základní poslušnost a socializuje se.
Občas jsem byla zoufalá, měla jsem pocit, že jsme zvládli, že bubák byl smazán, a druhý den byl opět ten stejný bubák na světě. Byly to dva kroky v před a jeden zpět.
Začátky byly kruté, dnes zvládá vše celkem v pohodě, začínáme cvičit obrany. V příštím roce možná dáme i nějaké zkoužky.
Teď máme malé štěně. Je neskutečné, jak je s normálním psem vše lehké.
Když, mě nejvíc vadí ve městě, že sním jdu ( on samozřejmě na vodítku) A najednou se vyřítí pes bez vodítka a prudí a prudí. A jak jsem psala pes nesmí k nám přijít blíže jak 3m, pak ten můj startuje a ještě horší je to, když si začne ten druhý. Mrzí mě to, protože vím, že jinak psy má rád. Dokáže chodit se psem, který jinak ostatní psy sejme a oni dva můžou chodit na vodítku spolu. Kastrace musí být provedena celá, varle které je venku, není úplně ok, dle vet za to může to nesestouplé varle.

Ty příchozí prudiče se žel musíte naučit řešit bez holedu na to, že váš pes jančí. Je to těžký a snadno se to radí... ale jakmile na to přijdete, už vás nebudou tak trápit.
Sunnyday
napsal(a):
Když, mě nejvíc vadí ve městě, že sním jdu ( on samozřejmě na vodítku) A najednou se vyřítí pes bez vodítka a prudí a prudí. A jak jsem psala pes nesmí k nám přijít blíže jak 3m, pak ten můj startuje a ještě horší je to, když si začne ten druhý. Mrzí mě to, protože vím, že jinak psy má rád. Dokáže chodit se psem, který jinak ostatní psy sejme a oni dva můžou chodit na vodítku spolu. Kastrace musí být provedena celá, varle které je venku, není úplně ok, dle vet za to může to nesestouplé varle.
Choďte s klackem a až se nějaký přiřítí, dejte mu patřičně najevo, že tohle se nedělá.

eli22
napsal(a):
Choďte s klackem a až se nějaký přiřítí, dejte mu patřičně najevo, že tohle se nedělá.
To je vyzkoušená technika?

eli22
napsal(a):
chci vás vidět, jak byste klackem mlátila cizího psa třeba velikosti Nory.
Sunnyday
napsal(a):
nechte mu vyndat jen to nesestouplé
aby nekryl snadno ohlídáte
a i s jedním se bude cítit normálním psem, což labilovi jen prospěje