Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.8.2019 09:17
Dorunka

XXX.XXX.144.54

Dobrý den všem,
nám naše 12-13 letá fenečka Baruska rtw x ovčák ( vzali jsme si ji z útulku 3/17, proto přibližný věk ) umřela ze středy na čtvrtek 15.8. ve 3 h ráno. Od 9.8.pátku se začala nimrat v jídle, pričítala jsem to horku ( žijeme ve Španělsku) a ANT, které brala 7.den kvůli kašli.  Ten v neděli přestal, ale ona  už jíst nechtěla,  musela jsem ji krmit z ruky a večer už trošku granulí vyzvracela. Chtěla jen hodně pít, vzhledem k tomu, že dostala i diuretika, protože vetovi se zdálo, že je na plicích slyšet tekutina, mi prislo časté pití normální.
V pondělí  už nechtěla vůbec nic jíst, zkusila jsem olejovky, sýr, to byly její oblíbené mlsky, nic, jen odvrátila hlavičku.
Zkusila jsem uvařit kure a mrkev , nejdříve odmítala,  pak si trochu vzala a cca za hodinu vyzvracela. Teplotu neměla.
Jela jsem na veterinu,  dostala injekce proti zvracení  a na zklidnění  žaludku, laboratoř ukázala jen mírně zvýšené jaterni testy.Po půlnoci začala rychle dýchat a vyzvracela i vodu. Jela jsem na pohotovost do nemocnice, tam ji prohmatal břísko, zhodnotil, že není bolestivé a dýchá prý horkem. S tím jsem nesouhlasila, celé léto takhle strašně nedychala, to bylo bolestí,  znám to od naší rotvajlerky, které praskl ve 13 letech nádor na slezině.
Dostala znovu injekce a doporučil kontrolu na veterině ráno.  Baruska celou noc nespala, strašně dýchala a vyzvracela i tu trochu vody, kterou se mi podařilo do ní dostat. V úterý se udělalo sono břišní dutiny, výsledek nevalný, prý je žaludek trochu zvětšený a pro vodu a zbytky jídla není vidět  nic. Střeva v pořádku,  také RTG hrudníku a srdíčka . Chtěla jsem,aby dostala infúzi protože od neděle večera nejedla a od pondělní noci ani nepila. Prý  to není nutné, další injekce, silnější proti zvracení a  2.sono zaludku naplanovano na středu. Baruska chtěla strašně pít, koukala na misku, ale když jsem ji přisunula, jen do misky strčila čumáček a nic. Jakoby nemohla otevřít tlamicku. I vodu že stříkačky nechala volně vytéct, musela jsem ji stríknout až do krku. Ve středu ráno se strašně zhoršila, nemohla se ani zvednout z pelíšku. Na veterině  dostala infúzi a další injekci proti zvraceni, protože jsem chtěla, aby jí udělali RTG žaludku kontrastní látkou. Muselo se čekat na zklidnění žaludku a až dokape alespoň půlka infúze. Holčička mi slabla před očima,  její srdíčko mělo zrychlený tep, i když  dříve měla naopak pomalý rytmus, pri napichnuti kanyly jí ani nezekla krev! Až odpoledne se dělalo vyšetření,  kdy se zjistilo, že kontrastní látka se nerozprostrela po celém žaludku,ale zůstala na jednom místě a následné sono ukázalo dle veta, že se jedná o obstrukci žaludku a asi tam bude zánět nebo tumor, tudíž je nutná operace. Odjela jsem s ní do nemocnice, kde  ani na lepším sonu nezjistili příčinu, ale pro velkou zeslablost nebyla operace možná.
Dostala infúzi a metacam proti bolesti. Už mě ani pořádně nevnímala, koukala skrz mě a strašně rychle dýchala .
Operace se nedočkala, svůj boj o zivot vzdala o 6 hodin později. Teď si vycitam, že jsem ji nechala 3dny trpět v bolestech, ale já pořád věřila,že  jí pomuzou. Nepomohli,  měli na všechno dost času. Baruska byla zdravý a veselý pes dokud nedostala kašel. Strašně nám chybí  i našemu druhému pesanovi, také z útulku.  Ten chytil kašel od Barusky, ale jeho mladý organismus se s ním vypořádal sám. Nevím proč naše holčička umřela a jestli vůbec musela umřít. Měli jsme postupně nekolik psů, ale Barunka byla jedinečná, uměla se tak zvláštně dívat...
Máte někdo podobnou zkušenost s příznaky?
Děkuju za jakýkoliv poznatek
Ivana

20.8.2019 10:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mám stejné příznaky, i když u kočky. Byla to rakovina, čeho už se nedalo zjistit, s metastázema na plicích. Myslím, že ten kašel, kašel nebyl, dusila se vodou na plicích. Už se nedivím ničemu, ani u nás vet na rentgenu nepoznal, že tam má vodu. Řekl jen, že je to tam nějaké divné, na plicích i kolem. Netrapte se, tohle se vyléčit nedá. Stejně i my doufali, že se z toho dostane, tu diagnozu jsme vlastně dostali až od jiné veterinářky dva dny před tím, než umřela.

20.8.2019 13:03
rennie111

XXX.XXX.43.190

Psík veľkého plemena je vo veku 12-13 rokov už skrátka starý a každá aj banálna choroba ako kašel môže byť pre neho konečná. Myslím si že ste pre ňu urobili všetko čo bolo vo Vašich silách a je už zbytočné sa zamýšľať nad tým čo by bolo keby..
Ak mala vodu na pľúcach, či nádor aj tak by prognózy do budúcna boli veľmi zlé. Je to pre Vás určite veľmi ťažké, ale nechajte ju už v kľude odísť
Držte sa.

20.8.2019 17:17
Dorunka

XXX.XXX.144.54

Dekuji za reakce. Právě, že plíce byly pak na poslech čisté ani RTG neukázal nic špatného. Kašel musel být infekční, chytil ho od ní i náš druhý pes.
Bylo to tak náhlé a nevysvětlitelné..... Ale už ji nic nebolí a běhá s našima ostatníma
pesanama, byla naše sluníčko. Žádný náš pejsek se nedokázal tak moc radovat , kdyz jsem vzala do ruky obojek. Ona začala vyskakovat, i když ji nožičky trápila artroza, točila se dokola a poskakovala, byly to Barunčiny vycházkove tanečky...

22.8.2019 16:40
fikovnice

XXX.XXX.131.20

"Ale už ji nic nebolí a běhá s našima ostatníma
pesanama, byla naše sluníčko. Žádný náš pejsek se nedokázal tak moc radovat , kdyz jsem vzala do ruky obojek. Ona začala vyskakovat, i když ji nožičky trápila artroza, točila se dokola a poskakovala, byly to Barunčiny vycházkove tanečky..."

Krásně napsané! Měla se u Vás královsky, navíc jste si vzali již starého psa z útulku a to velmi oceňuji!
Nic si nevyčítejte, udělala jste maximum, co jste udělat mohla...

24.8.2019 13:57
Dorunka

XXX.XXX.144.54

Děkuji za slova útěchy. Vím,že čas vše zahojí a nám zůstanou vzpomínky na naši úžasnou fenečku Barušku,
která nám umožnila prožít tolik krásných okamžiků , děkujeme holčicko

Přidejte reakci

Přidat smajlík