lulu85

XXX.XXX.50.131
Zalíbila se nám roční fenka ze Slovenska, která žije v romské osadě a chtěli bychom jí zachránit.
Ale máme strach, jak to bude s výchovou a dalším u takového pejska... Přece jenom počítám, že žila někde venku s ostatníma psama a na lidi bude zvyklá minimálně. Obojek určitě taky neviděla.
My bychom jí vzali do bytu, tak aby si vůbec zvykla...
Máte někdo zkušenost s podobným pejskem?
A prosím nechte si řeči, že v českých útulcích je našich pejsků dost. Já národnost u psů nerozlišuju a je snad jedno, odkud pejska se špatným osudem zachráním ne? Děkuju.
Kaktuss

XXX.XXX.20.132
U takových psů je to vždycky těžší. Nikdy nevíte co má za sebou. Ale jestli mu chcete pomoct a máte dost trpělivosti jděte do toho! Přečtěte si články o výchově takových psů. Vyzbrojte se pamlsky a pozitivním přístupem. Pejskovi vše pomalu ukazujte a nechte ho si zvykat. Každý pes jde vychovat, mladý nebo starý, s problémy či bez. Chce to jen čas, a trpělivost. Hodně štěstí. A dejte vědět jak jste se rozhodli!
Ak je to tak ako píšete, že nie je zvyknutá na obojok a nemala moc kontakt s ľuďmi tak to je u psa s rómskej osady ten lepší prípad . Zvyčajne žiaľ z takýchto miest prichádzajú zvieratá so špagátmi na krku, dokopané, bojazlivé a zlomené.
Zoberte ju odtiaľ čím skôr, je to ešte mladé zviera zvykne si a určite to bude vďačný kamarát
lulu85
napsal(a):
Zalíbila se nám roční fenka ze Slovenska, která žije v romské osadě a chtěli bychom jí zachránit.
Ale máme strach, jak to bude s výchovou a dalším u takového pejska... Přece jenom počítám, že žila někde venku s ostatníma psama a na lidi bude zvyklá minimálně. Obojek určitě taky neviděla.
A prosím nechte si řeči, že v českých útulcích je našich pejsků dost. Já národnost u psů nerozlišuju a je snad jedno, odkud pejska se špatným osudem zachráním ne? Děkuju.
Riskujete zavlečení nákazy - všemožné. Nevím jaká je situace v SR se vzteklinou, ale já bych do toho nešla, i kdybych měla na to podmínky. Bohužel...
Uživatel s deaktivovaným účtem

co se mate v planu, kdyz si fena nezvykne a vy to nezvladnete ?

Také jsme jednu dobu byla dost nahnutá k tomu, vzít si už zachráněného psa z romské osady, taky ze Slovenska...byl to cca 5ti letý pes, který byl ale celý život přivázaný na řetězu u rozpadlé boudy...v tu dobu o něj neměl nikdo zájem i přes to, že byl moc hezký...
Jenže jak říkáte, taky bych ho musela mít v bytě, kde mám své dvě kočky (v tu dobu byla tedy jen jedna). Byl už po vyšetření veterinářem, zdravotně docela ok, podle informací...
Líbil se mi a bylo mi ho líto...ale to mi je všech zvířat, se kterými je zacházeno špatně.
Problém byl v tom, že nikdo nevěděl, co je to vlastně za psa...povahově, jak se chová...návyky měl nulové a k lidem byl podle informací přátelský...na druhou stranu nevěřím srdceryvným popisům zanedbaných zvířat, které někdo viděl jednou a možná tak na hodinu. Nakonec jsem to neriskla, protože bych asi nezvládla takového psa ve městě a ještě ke všemu v bytě...nevím ani, jestli by to zvládl on - navíc, už byl z osady odvezený, takže tam nemusel déle trpět.
Jestli si věříte, že to zvládnete a máte v plánu obětovat tomu psu VEŠKERÝ volný čas - pokud bude třeba, učit ho fungovat, chovat se v bytě, řešit všechny problémy, které nastanou a víte, že ho za žádných okolností už nedáte pryč, tak proč ne.
Já osobně si myslím, že na takového psa musí mít člověk zkušenosti a musí vědět do čeho jde.
Záleží, jak je stará, velká...a pokud je zvyklá pobíhat s ostatními psy volně po osadě bez jakýchkoliv pravidel, bude pro ni zavření v bytě asi docela těžké a všechno pro ni bude nové. Bude to chtít obrovskou trpělivost ze strany vaší a vaší rodiny...a nebo prostě možná bude výjimečně hodná...to nikdo neví, ale je dobré vždy počítat s nejhorším.
Pokud si fenku chcete vzít jen na základě toho, že se vám líbí, budete možná zklamaní.
Jinak je samozřejmě fajn, že chcete fence pomoct.
Příbuzný pracuje na Slovensku. V areálu jejich firmy, jsou (asi záchytné) kotce. Přivezli tam fenku sebranou v romské osadě, že pak poputuje dál, nejspíš do útulku. Jim pár týdnů předtím umřela labradorka na raka a žena nechtěla o novém psu slyšet. Jenže fenka se na něho strašně upnula, párkrát si ji vzal do kanceláře a pak když odjel, strašně prý vyváděla. Tak vzal fenku a přivezl ji domů. Pochopitelně žena neměla to srdce ji vyhodit. Už je jejich. Brali si ji k domu, problém velký nastal, že jakmile odjížděl do práce, fena se všemožně snažila za ním utéct. První nadstavovali ploty, nakonec pomohlo, že se jí začala věnovat i panička a fenka už je ráda i s ní. Je moc hodná, nějaký kříženec bulla. Byla ještě mladá, prý po prvních štěňatech. Přeju vám s fenkou hodně štěstí a bezproblémové soužití. Jak už psali jiní, rozmyslete si, jaká bude alternativa, když to nevyjde a nesednete si.

Tam je to sázka do loterie. Máme tady psa z Rumunska, samostatný divočák, žádná legrace. Pak jednoho ze Slovenska z osady a to je průšvih. Nezvladatelný, ostrý, startuje na psy i na lidi, machruje i na ty své. Majitelé nezkušení, nějaká ta partička, co adopce zprostředkovává, psa vychválila do nebes ve stylu zlatý mazlík apod. Já bych do toho nešla. Když už mimo ČR, tak něco z jihu nebo chrta z GB. Tam s tou agresivitou problém nebývá, i když jsou často trochu bojácnější a nedůvěřiví. Oblíbenkyně mého psa je stejně velký dlouhonohý voříšek s delší srstí ze Španělska, nádherná princezna. Na první dobrou se bezhlavě nekamarádí, ale ke známým je strašně milá.

"Zalíbila se nám roční fenka ze Slovenska, která žije v romské osadě a chtěli bychom jí zachránit."
A chcete ji zachránit, nebo ukrást ?

Ale no tak Conie !
"A prosím nechte si řeči, že v českých útulcích je našich pejsků dost. Já národnost u psů nerozlišuju a je snad jedno, odkud pejska se špatným osudem zachráním ne? Děkuju."
Oni přece nechtějí jakéhokoliv psa, jim se zalíbila tahle jedna konkrétní.....Tu chci, tu chci....
lulu85
napsal(a):
Je to prostě sázka do loterie. Namátkou já teď měla dvě feny z osad. Jedna je naprosto úžasná, okamžitě zapadla mezi moje feny, jak kdyby s nimi žila od malička. Nakonec jsem se rozhodla si ji nechat a omladit ten můj duchoďák. Druhá neskutečnej magor. O samotě zlikvidovala klec na mraky. Pak rozbila kotec. Lozila po kari sítích a shazovala zavěšený květináče. A když už nemohla nic likvidovat, ječela jak siréna. Takže si primárně odpovězte na otázku, co budete dělat, když nafasujete variantu B?

napsal(a):
Ale no tak Conie !
"A prosím nechte si řeči, že v českých útulcích je našich pejsků dost. Já národnost u psů nerozlišuju a je snad jedno, odkud pejska se špatným osudem zachráním ne? Děkuju."
Oni přece nechtějí jakéhokoliv psa, jim se zalíbila tahle jedna konkrétní.....Tu chci, tu chci....
Tak na tom zas není nic hrozného, že jim padl do oka konkrétní pes, ne?
Ačkoliv si myslím, že i v našem útulku by našli nějakého podobného :D ...
napsal(a):
Ale no tak Conie !
Samozřejmě Vy byste jakéhokoliv psa vzala. Nějaké sympatie přece nehrají roli.
Nechce si přivézt pejska odněkud z Balkánu.Slovensko je civilizovaný stát, hnedle vedle Česka.Vždyť bylo ještě nedávno, spolu s Čechy a Moravou, jednou republikou.
Opět místo rady či úvahy, posměch.
Nastane doba, kdy na "psy" iFauny nikdo nebude chodit, ač by se tu mohl i něco dozvědět. Právě kvůli výsměchu.
sisi58
napsal(a):
Nechce si přivézt pejska odněkud z Balkánu.Slovensko je civilizovaný stát, hnedle vedle Česka.Vždyť bylo ještě nedávno, spolu s Čechy a Moravou, jednou republikou.
Nastane doba, kdy na "psy" iFauny nikdo nebude chodit, ač by se tu mohl i něco dozvědět. Právě kvůli výsměchu.
Ifauna je jediný fórum, který přežilo nástup fejsbuku, takže tyhle předpovědi jsou úplně mimo mísu.
Mimochodem do toho civilizovaného státu se jeďte podívat osobně. Konkrétně právě třeba do ciganských osad. Třeba až na straně u Ukrajiny. To nemá s civilizací nic společného. Tam jsou normálně "slumy" a v nich žijí kolonie lidí. Naprostá hrůza.
impact
napsal(a):
Ifauna je jediný fórum, který přežilo nástup fejsbuku, takže tyhle předpovědi jsou úplně mimo mísu.
Mimochodem do toho civilizovaného státu se jeďte podívat osobně. Konkrétně právě třeba do ciganských osad. Třeba až na straně u Ukrajiny. To nemá s civilizací nic společného. Tam jsou normálně "slumy" a v nich žijí kolonie lidí. Naprostá hrůza.
Sleduji útulek v Košicích.
Ano v SR jsou slumy a ano jsou tam hrůzné podmínky pro život zvířat.
Ale to neznamená,že Slovensko je necivilizované. Posuzujete celou zemi podle osad rómů?
Stejně špatné podmínky mohou mít zvířata kdekoli, dokonce i velmi civilizovaní lidé mohou svá zvířata týrat a i lidé, o kterých by to nikdo neřekl. Jen v těch hnusných osadách je to koncentrované.
Co se týká diskuzí na iFauně. Nakouknu-li do starších, netočí se tam cca 10 lidí, jako teď, ale mnohem, mnohem víc. A ty diskuze byly zajímavé, odbornější, sofistikovanější.
Mám psa, někdy mě téma zaujme, nakouknu. Nejlépe je, přečíst si pár prvních reakcí.Další se buď opakují nebo už jsou o něčem jiném.

sisi58
napsal(a):
To není výsměch. To je docela adekvátní reakce na zadaný příspěvek, tak jak na mě dělá dojem.
Sebrat psa z osady, dovézt do města a ptát se tady, jestli to půjde - to asi o něčem svědčí. Minimálně o tom, že zadavatelka je bez jakékoliv zkušenosti...
A mimochodem - nebuďte xenofobní. Třeba Rumunsko ( ten váš Balkán ) je stejně tak civilizované jako to Slovensko.

napsal(a):
Tak na tom zas není nic hrozného, že jim padl do oka konkrétní pes, ne?
Ačkoliv si myslím, že i v našem útulku by našli nějakého podobného :D ...
A to je právě ono. Asi těžko se s ní budou jezdit seznamovat do nějaké osady na Slovensko. Fakt zajíc v pytli. Kromě exteriéru, který tady bohužel evidentně hraje hlavní roli. Oproti tomu v ČR v útulku se dá předpokládat, že pár seznamovaček proběhne a o psovi zjistí základ. Prostě pokud chci "dítě" na spoustu let, tak se budu snažit si to pojistit tak, aby nebyli nešťastní všichni.

sisi58
napsal(a):
Ale to neznamená,že Slovensko je necivilizované. Posuzujete celou zemi podle osad rómů?
Stejně špatné podmínky mohou mít zvířata kdekoli, dokonce i velmi civilizovaní lidé mohou svá zvířata týrat a i lidé, o kterých by to nikdo neřekl. Jen v těch hnusných osadách je to koncentrované.
Co se týká diskuzí na iFauně. Nakouknu-li do starších, netočí se tam cca 10 lidí, jako teď, ale mnohem, mnohem víc. A ty diskuze byly zajímavé, odbornější, sofistikovanější.
Mám psa, někdy mě téma zaujme, nakouknu. Nejlépe je, přečíst si pár prvních reakcí.Další se buď opakují nebo už jsou o něčem jiném.
Kdybyste si přečetla hned úvodní zadání ( když tedy čtete jen začátek diskuzí ), dočetla byste se, že se nejedná o fenu z útulku, ale přímo z osady - nikdo o ní neví nic, ani to, jestli případně není nakrytá, jestli je očkovaná - jako že není.......
Zadavatelka se ptá - tedy jasně odpovím :
ne, není to dobrý nápad, nedělejte to !

Do CR privazi pejsky ze SR (prave z romskych osad) celkem dost sdruzeni, neziskovek, spolku... atd.
To ze je pejsek puvodem z osady je vetsinou psano v infu o nem a obcas hodne mezi radky.
Kazdopadne tihle psi, at si o tom myslite co chcete, prochazi u vyse zminenych karantenou a jsou ockovani, takze "nakazy" bych se nebala. + s nima v zacatcich pracuje nekdo znaly, takze psa alespon trosku pripravi na "bezny zivot" domaciho mazla.
Ale zarazi mne dotaz zadavatelky.
Na jednu stranu pise, ze fena "žije" v romske osade a na druhou ze "že žila někde venku s ostatníma psama"...
Jsem zmatena. Tak je uz v CR a nasli jste ji prave u nektere "tety", nebo je jeste v SR a chcete si ji dovezt z osady na vlastni pest?

napsal(a):
Do CR privazi pejsky ze SR (prave z romskych osad) celkem dost sdruzeni, neziskovek, spolku... atd.
To ze je pejsek puvodem z osady je vetsinou psano v infu o nem a obcas hodne mezi radky.
Kazdopadne tihle psi, at si o tom myslite co chcete, prochazi u vyse zminenych karantenou a jsou ockovani, takze "nakazy" bych se nebala. + s nima v zacatcich pracuje nekdo znaly, takze psa alespon trosku pripravi na "bezny zivot" domaciho mazla.
Ale zarazi mne dotaz zadavatelky.
Na jednu stranu pise, ze fena "žije" v romske osade a na druhou ze "že žila někde venku s ostatníma psama"...
Jsem zmatena. Tak je uz v CR a nasli jste ji prave u nektere "tety", nebo je jeste v SR a chcete si ji dovezt z osady na vlastni pest?
Můj dojem ze zadání :
Jde kolem romské osady a s ostatními psy tam lítá krásná fenka - "žije v romské osadě". "Přece jenom počítám, že žila někde venku s ostatníma psama".....
Proto můj první dotaz zněl, jestli chce zachránit, nebo ukrást. Zjednodušila jsem to, další eventualita je - jestli koupit. O útulku ( dočasce ) rozhodně nebyla řeč - tedy písmenka. Takže také o očkování a karanténě asi nemůže být řeč.
Ale zadavatelka už to má asi vyřešené - nepíše.

Vas dotaz nebyl vubec od veci.
Ale snad nesla zadavatelka kolem osady a ejhle - pekna fena... sup a napisu dotaz na ifaunu.
Mam pocit, ze tam uz nejaky delsi mozkovy pochod musel probehnout.
A proto se ptam ja. Jak to s feneckou je?
...zitra je taky den...
Mimochodem - nevim jak to mate vy, ale pokud se kolem onech zminenych osad musim pohybovat, koukam hlavne na cestu, protoze bych tam jen velmi nerada neco, nebo nekoho "srazila"...

Romské osady nejsou jen na Východě. My jsme se kdysi zamotali ( autem ) do romské osady ve Slovenském ráji. Byla docela civilizovaná, žádná hrůza jako na fotkách od impact. Přesto se tam v prachu popelily děti a pobíhala psiska.....
A dneska má mobilní připojení kdekdo a napsat dotaz z mobilu není problém....Proto jsem to pochopila tak, jak píšu.

U Slovenskeho raje jsme se pred lety taky zamotali..., takze tusim.
Dokonce nas tam v kempu v noci okradli a jelikoz odnesli sluzebni telefon muze, museli jsme druhy den dojit i na mistni sluzebnu policie.
Nejvetsi gol? Kolo pana policisty privazane dvema retezy na chodbe budovy k topeni. Tam jsme vazne zvedli oboci oba. A pan policista nam k tomu jen suse rekl: "Vite, tady se dost krade."
sisi58
napsal(a):
No ja jsem na ifaune skoro 15 let a diskuze jsou porad stejne, jen se casem obmenuje to zakladni jadro. Trochu mi to pripomina reci, jak za komunistu bylo vsechno lepsi.
A ze je Slovensko civilizovane? Mozna tak v civilizaci a vetsich mestech. Na okrajich spolecnosti lidi ziji jako neandrtalci. Vy se asi moc casto za hranice nedostanete, ze? Doporucuji aspon zkouknout treba Ceskoslovensky kastracni program.
A ta fena je ted kde? Je to hlavně riziko co budete dělat až fena to v bytě nezvládne. Nejspíš žije celý svůj život veku a zavřít jí samotnou v bytě . Pokud by byla zase venkovní byl by ten přechodu jednodušší, takhle nikdo neodhadne co bude dělat , hlavně až zavřete a půjdete do práce. Nebo s ní někdo bude doma a bude se učit na žití v bytě a i aby vydržela v bytě sama a v klidu? Aby jste si neukousli moc velké sousto
impact
napsal(a):
No ja jsem na ifaune skoro 15 let a diskuze jsou porad stejne, jen se casem obmenuje to zakladni jadro. Trochu mi to pripomina reci, jak za komunistu bylo vsechno lepsi.
A ze je Slovensko civilizovane? Mozna tak v civilizaci a vetsich mestech. Na okrajich spolecnosti lidi ziji jako neandrtalci. Vy se asi moc casto za hranice nedostanete, ze? Doporucuji aspon zkouknout treba Ceskoslovensky kastracni program.
Zkoukávám. Jen to nekomentuji.
Jezdila jsem na Slovensko už v době, kdy vy jste ještě byla na houbách. Ve škole na exkurze, později na dovolené, ke známým a tak.
Slováci jsou příjemní lidé a mě blízcí. Slovenština krásný jazyk, některá slova jsou malebnější, než v češtině. Přírodu tam mají překrásnou. A Poloniny? Takový klid a pohodu hned tak nikde nenajdete.Člověk cítí, že by mohl být, kdyby chtěl, součástí všehomíra.
Několik tlup barevných nepřizpůsobivých mi sympatie k Slovákům rozhodně nenabourají.
Nevím, co vám kdo ze Slovenska udělal, ale několik milionů Slováků jsou zajisté slušní lidé.
I Bůh byl ochoten nepotrestat Sodomu a Gomoru, pokud v nich bude několik spravedlivých.
Chcete se snad stavět nad Boha a odsoudit všechny Slováky?
sisi58
napsal(a):
Zkoukávám. Jen to nekomentuji.
Jezdila jsem na Slovensko už v době, kdy vy jste ještě byla na houbách. Ve škole na exkurze, později na dovolené, ke známým a tak.
Slováci jsou příjemní lidé a mě blízcí. Slovenština krásný jazyk, některá slova jsou malebnější, než v češtině. Přírodu tam mají překrásnou. A Poloniny? Takový klid a pohodu hned tak nikde nenajdete.Člověk cítí, že by mohl být, kdyby chtěl, součástí všehomíra.
Několik tlup barevných nepřizpůsobivých mi sympatie k Slovákům rozhodně nenabourají.
Nevím, co vám kdo ze Slovenska udělal, ale několik milionů Slováků jsou zajisté slušní lidé.
I Bůh byl ochoten nepotrestat Sodomu a Gomoru, pokud v nich bude několik spravedlivých.
Chcete se snad stavět nad Boha a odsoudit všechny Slováky?

Všimli jste si, že ve většině témat se vůbec nediskutuje se zadavatelem, protože krom dotazu už nenapíše ani čárku? :D
Občas mě to docela mrzí...zajímalo by mě, jak se situace vyvinula a jak to nakonec dopadlo.
Mám pocit, že odtud každý po jednom dotazu uteče, po přečtení pár komentářů .

A co jsme jí měli napsat? Že je to bezva nápad, že zvíře ze dvorka bude zázračné a bude doma 8 hodin ( co budou v práci ) v klidu spinkat, že se nebude počůrávat, když doteď mohlo kdykoliv, že určitě bude moci po městě chodit bez vodítka skoro u nohy a že na vodítku určitě nebude tahat natož jančit.......Že si prostě uvědomí, že oni ho zachránili, že teď bude spinkat v posteli a papat ty nejkvalitnější granulky a že jim za to bude nesmírně vděčné.....a bude dělat, co jim na očích uvidí......
To není komentáři. Odjeli z dovolené na Slovensku a anabáze skončila.......

Mě se zalíbilo sousedovo SUV. Jezdí s ním jak prase, co je rok dlouhý, tak ho neumeje, nevyluxuje, v létě v zimě stojí venku....
To já bych si ho jinak považovala, luxovala, leštila, suchoučkou garáž pro něj měla.....
Nemohla bych si ho vzít a zachránit ho před předčasným sešrotováním ?
Blbý příměr, venku vedro, byla jsem na sluníčku......

napsal(a):
A co jsme jí měli napsat? Že je to bezva nápad, že zvíře ze dvorka bude zázračné a bude doma 8 hodin ( co budou v práci ) v klidu spinkat, že se nebude počůrávat, když doteď mohlo kdykoliv, že určitě bude moci po městě chodit bez vodítka skoro u nohy a že na vodítku určitě nebude tahat natož jančit.......Že si prostě uvědomí, že oni ho zachránili, že teď bude spinkat v posteli a papat ty nejkvalitnější granulky a že jim za to bude nesmírně vděčné.....a bude dělat, co jim na očích uvidí......
To není komentáři. Odjeli z dovolené na Slovensku a anabáze skončila.......
To samozřejmě ne...To není vaše vina, že spousta lidí neunese, když jim sundáte růžové brýle .
Jen jsem napsala, že mě kolikrát mrzí, že už se nedozvíme, jak to dopadlo, nic víc...Já taky psala, že to není úplně dobrý nápad .

"Zalíbila se nám roční fenka ze Slovenska"
Mě dostala už ta první věta. Prostě se jim zalíbila........

napsal(a):
"Zalíbila se nám roční fenka ze Slovenska"
Mě dostala už ta první věta. Prostě se jim zalíbila........
Je otázka, jestli fenku viděli v té osadě nebo už je někde tady u nějaké organizace, které ty psy ze Slovenska zachraňují. To právě z příspěvku není jasný, aspoň mně ne. A vzhledem k poslednímu odstavci jsem se nevyjadřovala. Když ji chtějí, tak ať si ji vezmou. Ono většinou když něco někomu rozmlouváte, udělá to.
lulu85

XXX.XXX.50.131
napsal(a):
Všimli jste si, že ve většině témat se vůbec nediskutuje se zadavatelem, protože krom dotazu už nenapíše ani čárku? :D
Občas mě to docela mrzí...zajímalo by mě, jak se situace vyvinula a jak to nakonec dopadlo.
Mám pocit, že odtud každý po jednom dotazu uteče, po přečtení pár komentářů .
Děkuji za komentář, máte pravdu, opravdu mě některé komentáře odradily k další diskusi. Vážně nechápu, za co bych se měla stydět podle některých? Zachránili jsme fenku z romské osady, kde byla týraná a v budoucnu by jí čekala téměř jistě ošklivá smrt!. Jen si vygooglete, co se tam s pejskama děje...
Jinak Vám ráda odpovím, naše obavy byly liché, fenka je úžasná, poslušná a během pár dní jde nahoru. Vy co váháte, tak do toho jděte, opravdu zachráníte psí život. Ta paní, která tohle má v Bardějově (SOS psíky) na starost, je sice ve výběru až moc pečlivá, občas nás to švaly, její neustálé otázky. Ale pejsky má fakt moc ráda a drží je ve své smečce, takže jsou socializovaní. K tomu očkování, kastrovaní atd..
A bohužel jich je tam hodně. Má omezenou kapacitu, a tak některé musí nechávat v osadě, kde si s pejsky dost brutálně "hrají". Zrovna předevčírem tam utýrali čtyrměsíční štěně, které pak vyhodili mezi odpadky. Někteří pejsci tam mají prostě černého petra a musí zůstat v osadě, ona se stará o ty co nejzuboženější... No a v těch osadách to opravdu hezký život pro toulavého psa není.
A vy co tady slovíčkaříte, že jsem použila slovo "zalíbila" a podobné kraviny. Jděte fakt někam! Jestli máte nastarost jen takové blbiny, tak bych Váš život fakt chtěla mít.
lulu85

XXX.XXX.50.131
tady máte to štěně vy chytráci. ta naše by dopadla podobně
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213907064862043&set=a.10205389679612735&type=3
a vy tady řešíte, co jsem napsala, nebo nenapsala. Ano, "zalíbila" a to svým osudem, o kterém jsem četla v tom příspěvku na internu. Fakt mě rozhořčilo, co vy tady řešíte za kraviny.
Děkuji těm, co měli podobné zkušenosti, nebo se snažili poradit. Prostě jsem měla jen obavy, aby to fungovalo a ještě víc jsem nerozázela psychiku pejska. Ale ona i ta paní pomůže, třeba Vás nechá s pejskem ubytovat a vy sami řeknete... Některé mé obavy byly liché, ale kdy jinde se má člověk ptát, když nemá tu zkušenost? Já to fakt myslela dobře...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Jen tohle..... Koukat se na to jak tam leckdy zvířata žijí je hrozný. Něco jsem viděla na videích a nejde to jen tak z hlavy vymazat. Jenže.... všechny ty lidi, co by se rozkrájeli, aby některé psy zachránili dělají úplně marnou práci. Vždyť oni si obratem pořídí jinou živou hračku! V tom jim nikdo nezabrání! Vždycky budou mít psy a vždycky s nimi budou zacházet tak jak jim velí jejich mentalita! Kastrační program? Vím o co jde. Ale ten je špatně cílený, tedy na špatnou cílovou skupinu.
Jinak pokud chcete nutně psa ze slovenské osady, tak si sjeďte třeba do Ústí nad Labem. Vyjde to skoro nastejno.

lulu85
napsal(a):
Děkuji za komentář, máte pravdu, opravdu mě některé komentáře odradily k další diskusi. Vážně nechápu, za co bych se měla stydět podle některých? Zachránili jsme fenku z romské osady, kde byla týraná a v budoucnu by jí čekala téměř jistě ošklivá smrt!. Jen si vygooglete, co se tam s pejskama děje...
Jinak Vám ráda odpovím, naše obavy byly liché, fenka je úžasná, poslušná a během pár dní jde nahoru. Vy co váháte, tak do toho jděte, opravdu zachráníte psí život. Ta paní, která tohle má v Bardějově (SOS psíky) na starost, je sice ve výběru až moc pečlivá, občas nás to švaly, její neustálé otázky. Ale pejsky má fakt moc ráda a drží je ve své smečce, takže jsou socializovaní. K tomu očkování, kastrovaní atd..
A bohužel jich je tam hodně. Má omezenou kapacitu, a tak některé musí nechávat v osadě, kde si s pejsky dost brutálně "hrají". Zrovna předevčírem tam utýrali čtyrměsíční štěně, které pak vyhodili mezi odpadky. Někteří pejsci tam mají prostě černého petra a musí zůstat v osadě, ona se stará o ty co nejzuboženější... No a v těch osadách to opravdu hezký život pro toulavého psa není.
A vy co tady slovíčkaříte, že jsem použila slovo "zalíbila" a podobné kraviny. Jděte fakt někam! Jestli máte nastarost jen takové blbiny, tak bych Váš život fakt chtěla mít.
Víte co je na psech z těhle osad naprosto nejsmutnější....i kdybychom se třeba tady všichni domluvili a jeli do jedné z osad a všechny pesany, co tam najdeme bychom si rozebrali do našich domovů, tak během krátkého časového období bude tato osada zase plná psů, kteří si zaslouží lepší zacházení, milující domov a to si zaslouží každý pes, protože psi jsou naprosto neuvěřitelná zvířata.
Takže je úplně jedno kolik psů zůstane v osadě a kolik se jich zachrání, protože ty zachráněné nakonec nahradí další chudáci.......je to boj s větrnými mlýny.
Fenečku jste zachránili a moje citlivá dušička vám tleská a přeje vám, abyste si užívali psí lásku a aby feňulka byla hlavně zdravá a šťastná a věřím tomu, že bude úžasná a bude to ten nejlepší pes na světě. Ale moje skeptické já si říká a co ti ostatní? A co ti budoucí ostatní??
napsal(a):
Víte co je na psech z těhle osad naprosto nejsmutnější....i kdybychom se třeba tady všichni domluvili a jeli do jedné z osad a všechny pesany, co tam najdeme bychom si rozebrali do našich domovů, tak během krátkého časového období bude tato osada zase plná psů, kteří si zaslouží lepší zacházení, milující domov a to si zaslouží každý pes, protože psi jsou naprosto neuvěřitelná zvířata.
Takže je úplně jedno kolik psů zůstane v osadě a kolik se jich zachrání, protože ty zachráněné nakonec nahradí další chudáci.......je to boj s větrnými mlýny.
Fenečku jste zachránili a moje citlivá dušička vám tleská a přeje vám, abyste si užívali psí lásku a aby feňulka byla hlavně zdravá a šťastná a věřím tomu, že bude úžasná a bude to ten nejlepší pes na světě. Ale moje skeptické já si říká a co ti ostatní? A co ti budoucí ostatní??
Je mi jasné, jak to myslíte, všichni víme, jak to tam chodí...ale tady jde přece o toho jednoho psíka. Díky Lulu šanci dostal a to se přeci taky počítá. Kdyby zachránila dejme tomu topícího se člověka, dostane vyznamenání a bla, bla a nikdo jí nebude říkat: a co ti ostatní topící se, všechny nezachráníš, proč jsi nejela na např. na Bahamy a nezachraňovala je všechny? Stejně nemáš šanci všechny zachránit...

lesnížínka
napsal(a):
Je mi jasné, jak to myslíte, všichni víme, jak to tam chodí...ale tady jde přece o toho jednoho psíka. Díky Lulu šanci dostal a to se přeci taky počítá. Kdyby zachránila dejme tomu topícího se člověka, dostane vyznamenání a bla, bla a nikdo jí nebude říkat: a co ti ostatní topící se, všechny nezachráníš, proč jsi nejela na např. na Bahamy a nezachraňovala je všechny? Stejně nemáš šanci všechny zachránit...
Já jsem docela citlivka, co se psů týče, myslím si, že to jsou naprosto úžasné bytosti.
Vy dáváte příklad s topícím se člověkem.....tak ho použiju taky....jdete kolem rybníka, kde se topí dítě, tak je to jasný, už jen instinkt vám velí to dítě zachránit, ale co když víte, že jakmile to dítě zachráníte, tak tam zlí lidé hodí jiné dítě, které se tam bude topit, protože oni chtějí mít rybník s topícím se dítětem.
Jako vím, že to je ad absurdum, ale takhle podobně já vidím ty osady.
Nicméně jak už jsem psala, jsem ráda, opravdu a upřímě ráda, že fenečka bude mít milující domov.....jen mi to prostě nedá, abych nemyslala na toho psa, co tuhle zachráněnou fenečku nahradí....nic víc nic míň.

napsal(a):
Já jsem docela citlivka, co se psů týče, myslím si, že to jsou naprosto úžasné bytosti.
Vy dáváte příklad s topícím se člověkem.....tak ho použiju taky....jdete kolem rybníka, kde se topí dítě, tak je to jasný, už jen instinkt vám velí to dítě zachránit, ale co když víte, že jakmile to dítě zachráníte, tak tam zlí lidé hodí jiné dítě, které se tam bude topit, protože oni chtějí mít rybník s topícím se dítětem.
Jako vím, že to je ad absurdum, ale takhle podobně já vidím ty osady.
Nicméně jak už jsem psala, jsem ráda, opravdu a upřímě ráda, že fenečka bude mít milující domov.....jen mi to prostě nedá, abych nemyslala na toho psa, co tuhle zachráněnou fenečku nahradí....nic víc nic míň.
Pro to topici dite, ktere vytahnete, to teda neni to same, jako kd z ho nechate utopit.
Kor kdyz jeho zachrana nema absolutne vliv na to, ze tam hodi topit zase dalsi..to se stane i tak vzdycky...
Lulu, já ten úvodní příspěvek taky pochopila tak, že ta fenka v tom slumu aktuálně teď žije a Vy se ptáte, jestli ji můžete sbalit a odvézt domů. To bych byla taky proti. Ale právě že mi ve Vašem příspěvku chyběly zásadní informace, nijak jsem nereagovala, říkala jsem si, snad je to troll...
Jestli byla ta fenka u nějaké paní, která takto zachraňuje psy, tak pro Vás jakožto zájemce o adopci psa je situace prakticky stejná jako u adopce psa z útulku. To jsem naopak všemi deseti pro.
Jsem proti tomu, aby se sem takoví psi dováželi. Copak tady máme vlastních psů málo? Copak tam nemají vlastní státní aparát, který by měl tu situaci efektivně řešit?
Ale když už tu jsou, tak díky všem, kteří na smutných životních příbězích psů nevydělávají a nepořádají sbírky, kteří ty psy vyšetří a socializují a kteří jim hledají dobrý domov. A sláva těm, kteří jim ten dobrý domov dají.
Jen je třeba se na tu situaci podívat střízlivýma očima - ta fenka vůbec nemusela být tak bezproblémová a zdravotní problémy se u ní mohou vyskytnout až po letech. Ovšem jak jsem již psala, to platí u každého osvojeného psa, o jehož minulosti máme omezené vědomosti.
napsal(a):
Pro to topici dite, ktere vytahnete, to teda neni to same, jako kd z ho nechate utopit.
Kor kdyz jeho zachrana nema absolutne vliv na to, ze tam hodi topit zase dalsi..to se stane i tak vzdycky...
Pro to dítě, které hodí do rybníku jako další, protože to první zachránili, to taky není to samé.
Těžko říct, je to stejná otázka jako nákup zvířat ze zverimexů... zachráníte jedno, uvolníte místo pro další... tedy s tím bonusem, že na tom ještě zverimex vydělá (takže tam je to jasnější co bude spíš správně). Takhle v případě osad těžko říct co je lepší-zde opravdu obě strany mají pravdu.
lulu85
napsal(a):
tady máte to štěně vy chytráci. ta naše by dopadla podobně
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213907064862043&set=a.10205389679612735&type=3
a vy tady řešíte, co jsem napsala, nebo nenapsala. Ano, "zalíbila" a to svým osudem, o kterém jsem četla v tom příspěvku na internu. Fakt mě rozhořčilo, co vy tady řešíte za kraviny.
Děkuji těm, co měli podobné zkušenosti, nebo se snažili poradit. Prostě jsem měla jen obavy, aby to fungovalo a ještě víc jsem nerozázela psychiku pejska. Ale ona i ta paní pomůže, třeba Vás nechá s pejskem ubytovat a vy sami řeknete... Některé mé obavy byly liché, ale kdy jinde se má člověk ptát, když nemá tu zkušenost? Já to fakt myslela dobře...
"Lulu", udělala jste krásný čin, skutek podložený Vaší empatií a neignorancí. ALE: Přece musíte vědět, že i v ČR jsou útulky, kde jsou praktiky přinejmenším podivné, a to píšu velmi jemně. I zde na iFAUNĚ se kolikrát tyto praktiky probíraly.
Když tady bylo srovnání s topícím se dítětem, tak já nabídnu srovnání s adopcí dítěte. Je x států, odkud lze do Česka adoptovat dítě. Ale přesto JÁ nejvíc oceňuji adopci dětí z ČR (tedy s českým občanstvím), které třeba nemají šanci se dostat do normální rodiny (postižené - mentálně, fyzicky).
Jako už mnohokrát, píšu, že takto to vidím já a neberu jiným jejich názor, který může být odlišný.
Každopádně, ať Vám fenečka dělá jen radost, myslím, že Vás zahrne nekonečnou vděčností!

impact
napsal(a):
Adopcí jednoho psa svět nezměníte.
Tomu jednomu ho ale zcela určitě změnit můžete...
O proti tomu co se pise vyse... "Impact" ma pravdu.
Prvni reakce byl strach z nemoci atd. ... ok.
To chapu.
Druhe reakce jsou stylem "v CR je dost potrebnych"...
A tomuto argementu se proste nemuzu nesmat.
Uvedomujete si, co pisete za blbosti?
Zkusili jste si z ceskeho utulku psa vzit?
Pokud ano, najde se nekdo, kdo i sem prilozi k dobru svuj "motivacni dopis"?
Najde se i zde nekdo, kdo prida k dobru "vypis sveho bankovniho uctu"? ...aniz by vedel kdo na to bude koukat... a ani by vlastne vedel proc ....?
A proc? U nas to tak proste je. Pravidla...
Aaa jen aby bylo jasno. Muj aktualne starsi pes z utulku je. Tenkrat stacilo prijit a vzit si ho.
Partacku k nemu jsme ovsem nechteli stylem "tady je a cau", ale potrebovali jsme aby si pejsci sedli.... A to utulky (lidi z utulku) v CR proste resit neumi/nechteji.
napsal(a):
O proti tomu co se pise vyse... "Impact" ma pravdu.
Prvni reakce byl strach z nemoci atd. ... ok.
To chapu.
Druhe reakce jsou stylem "v CR je dost potrebnych"...
A tomuto argementu se proste nemuzu nesmat.
Uvedomujete si, co pisete za blbosti?
Zkusili jste si z ceskeho utulku psa vzit?
Pokud ano, najde se nekdo, kdo i sem prilozi k dobru svuj "motivacni dopis"?
Najde se i zde nekdo, kdo prida k dobru "vypis sveho bankovniho uctu"? ...aniz by vedel kdo na to bude koukat... a ani by vlastne vedel proc ....?
A proc? U nas to tak proste je. Pravidla...
Aaa jen aby bylo jasno. Muj aktualne starsi pes z utulku je. Tenkrat stacilo prijit a vzit si ho.
Partacku k nemu jsme ovsem nechteli stylem "tady je a cau", ale potrebovali jsme aby si pejsci sedli.... A to utulky (lidi z utulku) v CR proste resit neumi/nechteji.
No mně nepřijde argument, že v Česku je dost odložených psů, kteří marně čekají na adopci, k smíchu. To fakt ne.
Motivační dopis, výpis z bankovního účtu...??? Takto to opravdu chtějí u nás VŠECHNY útulky? A to je tedy tak velký rozdíl mezí adopcí kočky a psa? Mám jednoho útulkáče - kocoura, ale život jsem udělala hezčí třem. Bohužel ostatní dva byli nemocní klasickými útulkovými nemocemi (FIP, FeLV) a po čase museli být uspáni. Takže poté, co jsem měla tuto bilanci, tak už jsem dál neriskovala další nemocné zvíře.
O motivačním dopisu skutečně čtu poprvé, i když tím neříkám, že takováto hovadina neexistuje. Ale nechce se mi věřit, že je to takto šablonovitě komplet po celé ČR...

No - vypis z uctu urcite nechce kazdy utulek, ale par ano.
A bohuzel i to odrazuje "normalni zajemce".
Chapu, ze ty opatreni nejsou delana jen tak z pleziru, ale na druhou stranu, kdo tohle chce podstoupit?
Btw. "motivacni dopis" je celkem norma, kdyz chcete psa z CR utulku.
...to, ze chcete videt jak se Vas pes s "novym" ma ci nema.... dalsi story. Aspon u nas vzdy.

Brala jsem si fenku z útulku před asi 8mi lety, nikdo po nás nechtěl vůbec nic. Napsala jsem mail, jestli si můžeme tehdy a tehdy přijet, majitelka útulku na to kývla, přijeli jsme, fena naskočila do auta a nikdo po nás nechtěl ani informace nebo fotky, jak se o ni budeme starat. Tehdy nám asi měsíc předtím odešla pětiletá labradorka na rakovinu, takže jsme byli rádi, že ke starší feně, která to blbě nesla, jsme sehnali kámošku a opravdu si sedly. Tehdy snad ani žádná karanténa nebo něco podobného nebyla, fena byla údajně v útulku 3 dny.
Pokud se to dnes tak lustruje, tak je to prostě buzerace a z takového útulku bych si já psa nevzala. Na druhou stranu chápu, že v dnešní době, kdy ty případy týrání psů jsou medializované a tudíž víc vidět, tak že lidi z útulku chtějí mít jakousi jistotu, že pes se bude mít dobře. Ale nějaký výpis z účtu, motivační dopis a podobné blbosti podle mého názoru toto nezaručí. On se kolikrát i chovatel psů s PP sekne a psa musí odebrat.
napsal(a):
Brala jsem si fenku z útulku před asi 8mi lety, nikdo po nás nechtěl vůbec nic. Napsala jsem mail, jestli si můžeme tehdy a tehdy přijet, majitelka útulku na to kývla, přijeli jsme, fena naskočila do auta a nikdo po nás nechtěl ani informace nebo fotky, jak se o ni budeme starat. Tehdy nám asi měsíc předtím odešla pětiletá labradorka na rakovinu, takže jsme byli rádi, že ke starší feně, která to blbě nesla, jsme sehnali kámošku a opravdu si sedly. Tehdy snad ani žádná karanténa nebo něco podobného nebyla, fena byla údajně v útulku 3 dny.
Pokud se to dnes tak lustruje, tak je to prostě buzerace a z takového útulku bych si já psa nevzala. Na druhou stranu chápu, že v dnešní době, kdy ty případy týrání psů jsou medializované a tudíž víc vidět, tak že lidi z útulku chtějí mít jakousi jistotu, že pes se bude mít dobře. Ale nějaký výpis z účtu, motivační dopis a podobné blbosti podle mého názoru toto nezaručí. On se kolikrát i chovatel psů s PP sekne a psa musí odebrat.
No, máte pravdu. Takovýmito kravinami jdou útulky samy proti sobě. Já teda u koček nijak extra lustrována nebyla. Zaplatila jsem jakýsi adopční poplatek v řádu stokorun, podepsala, že zvíře nechám kastrovat (pokud už kastrované nebylo), a pak jsem podepsala takové ty věci týkající se welfare (že bude o zvíře dobře postaráno, kvalitně krmeno, nebude bito, atd.atd.). A stačila jedna jediná návštěva a odjížděla jsem s novým členem rodiny domů.
Jo, a je možné, že tam byl dovětek, že můžu být kontrolována, zda plním to, co jsem podepsala. Ale nikdy za mnou nikdo nepřijel... Faktem je, že já naopak byla ta aktivní a ještě si nějaký čas s majiteli útulku dopisovala nebo telefonovala.