Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Protiva

23.8.2019 14:16
Protiva

XXX.XXX.157.126

Dobrý den, chci se zeptat nevíte jak odnaučit psa vyjíždět bezdůvodně po lidech? Máme už 1 rok starou border kolii už si snou opravdu nevíme rady. Bydlíme ve velkém městě a máme problémy s autama, lidmi, cyklisty. Na cizí lidi bezdůvodně stéká vrčí prostě všechno možný staví se na zadní nikdo kolem něho nemůže projít ať je to malé dítě nebo maminky s kočárky cyklisté, a samozřejmě i auta. Když vidí psa chce se sním strašně kamarádit lehne si a čeká až k němu přijde jenže když druhý pejsek nemá zájem totálně ponem startuje... Kolem silnice nemůžeme vůbec chodit stéká na auta a táhne mě strašně do silnice kdyby byl na volno dopadlo by to špatně... Opravdu už si sním nevím rady chodíme sním většinou na pole aby jsme se tímhle konfliktem vyhibaly protože je to sním opravdu k nevydrzeni. Na cvičák se spíš bojím aby tam někoho nepokousal opravdu cizí lidi nemůže vystát...

23.8.2019 14:23
LájošM

XXX.XXX.14.251

Co s ní děláte? Jak cvičíte.
Cvičák je přece od toho, aby vám tam se psem pomohli, naučili vás, jak se k psovi chovat.

Pořídili jste si plemeno, které vyžaduje velkou aktivitu, a to hlavně mozkovou. Jakou zábavu tedy pes celý den má?

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.8.2019 14:30

Myslím si že je do z nedostatečného vybití energie

Protiva

23.8.2019 15:21
Protiva

XXX.XXX.157.126

Zábavu má až až a to každej den hodinové procházky, frisbee, základní povely umí sedni lehni pac a ke mě ale venku to udělá málokdy venku si prostě dělá co chce pokud jsme je my dva třeba na poli on poslouchá ale jakmile je kolem nás civilizace jakoby vypnul... Závažu ho u obchodu a lidi kolem něho nemůžou chodit že prý máme agresivního psa doma ho též nechat nemůžu strašně narikava...

23.8.2019 15:34

Protiva napsal(a):
Zábavu má až až a to každej den hodinové procházky, frisbee, základní povely umí sedni lehni pac a ke mě ale venku to udělá málokdy venku si prostě dělá co chce pokud jsme je my dva třeba na poli on poslouchá ale jakmile je kolem nás civilizace jakoby vypnul... Závažu ho u obchodu a lidi kolem něho nemůžou chodit že prý máme agresivního psa doma ho též nechat nemůžu strašně narikava...

Já si myslím, že pro borderu to je aktivity docela málo...procházky ani frisbee jí moc mozek moc nezaměstnají. Tihle psi jsou většinou hyperaktivní, pasou všechno, co se kolem nich hne a chce to s nimi makat, jinak si vyvinou většinou spoustu nežádoucího chování. Učili jste ji odpočívat? Podle popisu mi přijde, že chce pořád něco dělat a to, že se nic neděje, ji frustruje a hledá si zábavu po svém.
A pokud je neumí venku, tak základní povely neumí...pes něco opravdu umí ve chvíli, kdy to je schopný provést v jakémkoliv prostředí, takže to chce s ním cvičit dál a pomalu zvyšovat náročnost vjemů venku tak, aby zvládal dávat pozor.
Ideální by byly i nějaké hlavolamy, ty psa unaví mnohem víc, než nějaká X hodinová procházka.

23.8.2019 16:14
PumaCZ

XXX.XXX.56.63

Take mam z prispevku pocit, ze se pes nudi a pak chce holt venku vsechno past. A kdyz ho nenechaji, je flustrovany a rve.

Zacnete se psem od zakladu znovu. Nejen zakladni povely, ale trenujte i nejake triky. To psi typu bordera maji radi. Pro inspiraci si treba z ulozto stahnete knihu 101 psich triku. Chce to psa zamestnat nejen fyzicky, ale hlavne psychicky. Zkuste treba i stopy, to je pro psa velmi narocne, jelikoz se musi velmi soustredit.

S pasenim nemam zkusenosti, ale osobne bych to s takovym psem zkusila, at pak nema potrebu past vsechno, co potka. Ale k tomu by se meli vyjadrit zkusenejsi, zda je vhodne psa v takovem stavu k ovcim braat, nebo radeji pockat, az se jeho chovani podari usmernit.

23.8.2019 19:13

Normální labilní nevybitá bordera. Tedy spíš nenormální, ale pro tu psychicky labilní ( z jakého je chovu? ) takové chování normální je.
"S pasenim nemam zkusenosti, ale osobne bych to s takovym psem zkusila"
S takhle zblázněnou borderou k ovcím nemůže. Co by u nich dělala? Rvala by se za nimi na vodítku, až by hrabala a pustit by se nedala. To si žádný bača nedovolí. Pasení ovcí není bezhlavé nahánění, ale vysoce soustředěná činnost, na kterou musí mít pes základní minimálně vychování. A aspoň jeden povel, který je utvrzený do reflexu, aby na základě něj pes přerušil jakoukoliv činnost. Takový, jaký ještě neslyšel a nemá ho na háku, "daun" a za každých okolností zalehne, "zastav - stát" a za každých okolností zastaví a ztuhne.
Je obrovský rozdíl mezi řvaním na všechno, co se pohne a pasením.
Rada je těžká. Snad začít od začátku s novými povely a tam trvat na jejich splnění. Nechodit se psem do pustin, ale naopak - socializovat ho v těžkém prostředí - ale vylítaného a unaveného.
A rozhodně ho nenechávat samotného uvázaného u obchodu - to je pro labilního psa nepředstavitelně těžké a hlavně stresující.
Zkusit jít mezi pasoucí bordery ( na zkoušky, soutěž ), ale bez psa. A popovídat si s majiteli.

23.8.2019 22:00
misimisi

XXX.XXX.243.14

Určitě se i potřebuje s těmi předměty seznámit. Náš hafan, jako mladinký, nám také chtěl štěkat na kočárky a kola. Otěhotněla jsem s naší druhou dcerou a doma postavila kočárek. Občas jsem s ním popojela, psa vedle sebe, a byl za chviličku v pohodě. Na kola už si také zvykl. Zkuste jej vzít každý den kolem zaparkovaných aut, ať si je v klidu očichá, pujcte si domů staré kolo a kočárek, ať vidí, že to není žádný bubák. Je třeba, aby byl zrovna v klidu, když mu ty nové - cizí věci budete ukazovat, na to je domácí prostředí fain. Na cvičáku Vám zase zkušenější lidé s již poslušným psem mohou pomoci s potkáváním se s osobami a psy.

23.8.2019 22:01
lenocka

XXX.XXX.60.146

Možná tu teď dostanu pěkný kartáč, ale hned při čtení úvodního příspěvku jsem si vzpomněla na jeden díl pořadu "Kočka není pes", kde R.Desenský řeší právě borderu s podobným chováním. Už si nevzpomínám, co konkrétně jim poradil, ale pes se už během měsíce zlepšil. Možná by to stálo za shlédnutí, všechny díly jsou na webu pořadu, tenhle byl myslím v poslední řadě (asi).

24.8.2019 09:30
eli22

XXX.XXX.181.79

lenocka napsal(a):
Možná tu teď dostanu pěkný kartáč, ale hned při čtení úvodního příspěvku jsem si vzpomněla na jeden díl pořadu "Kočka není pes", kde R.Desenský řeší právě borderu s podobným chováním. Už si nevzpomínám, co konkrétně jim poradil, ale pes se už během měsíce zlepšil. Možná by to stálo za shlédnutí, všechny díly jsou na webu pořadu, tenhle byl myslím v poslední řadě (asi).

K Desenskému chodíme každý měsíc na freečka a hodně mě překvapilo, u kolik borderek se tam řeší agresivita. Opravdu u hodně.

24.8.2019 09:37
lenocka

XXX.XXX.60.146

eli22 napsal(a):
K Desenskému chodíme každý měsíc na freečka a hodně mě překvapilo, u kolik borderek se tam řeší agresivita. Opravdu u hodně.

Věřím. Měla jsem bezproblémovou zlatou BŠO, za téměř 13let života se poprala pouze 2x - protože 2x po ní skočila bordera (pokaždé jina). Asi daň za módnost plemene, ale je to škoda

24.8.2019 10:00

Případně, kdybyste nechtěl/neměl čas číst knihy, tak tady na YT kanálech (česky/slovensky) mají hezká videa, kde ukazují triky, případně, jak je naučit. Jedna má dva australáky, druhá dvě bordery a vipeta.

https://www.youtube.com/user/bluestarakim

https://www.youtube.com/user/DogSportTeamSK

24.8.2019 10:04

Po borderce jsem toužila před cca 25 lety. Byli to skvělí psi, ale když jsem se seznámila se specifiky toho plemene, od koupi borderky jsem upustila. Ne, není to ten pejsek, co tancuje !
A to, co z toho plemene v Čechách spáchali, to je k pláči.
( Jo, zadavateli to nepomůže, ale kdyby si to přečetl někdo, kdo o pořízení teprve uvažuje - tak sláva ! )
Mám známé, měli skvělého knírače, když jim odešel...pořídili borderu, "bude s ní míň práce s výchovou". Do domu se zahradou. "Hrozný pes - celý den může být na zahradě, každý den s ním jdeme na procházku, a přesto už zničil dvě televize, když ho necháme samotného ( jen na nezbytně nutnou dobu, většinou jsou celý den doma ), vyje, štěká, běhá po zdech - doslova, šlápoty jsou až pod stropem, venku nejde pustit z vodítka, honí, co se pohne, určitě by ho přejelo auto".....
Prostě bič na majitele!!!

24.8.2019 10:20
juhaj

XXX.XXX.11.219

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Po borderce jsem toužila před cca 25 lety. Byli to skvělí psi, ale když jsem se seznámila se specifiky toho plemene, od koupi borderky jsem upustila. Ne, není to ten pejsek, co tancuje !
A to, co z toho plemene v Čechách spáchali, to je k pláči.
( Jo, zadavateli to nepomůže, ale kdyby si to přečetl někdo, kdo o pořízení teprve uvažuje - tak sláva ! )
Mám známé, měli skvělého knírače, když jim odešel...pořídili borderu, "bude s ní míň práce s výchovou". Do domu se zahradou. "Hrozný pes - celý den může být na zahradě, každý den s ním jdeme na procházku, a přesto už zničil dvě televize, když ho necháme samotného ( jen na nezbytně nutnou dobu, většinou jsou celý den doma ), vyje, štěká, běhá po zdech - doslova, šlápoty jsou až pod stropem, venku nejde pustit z vodítka, honí, co se pohne, určitě by ho přejelo auto".....

No jo, nebudu kritizovat zadavatele, nevím, co všechno ze psem dělá, ačkoli podle jeho popisu by moje hovawartka spokojená nebyla, a to jsme na vsi. Bordera bude určitě o dost akčnější. No, ono je to o té modnosti a mýtům o jednotlivých plemenech. Sousedka koupila dceři zlatého retrívra, nic proti, akorát že první pes, zkušenosti žádné. Zkusili školku pro štěňata, ale tam byli 2x, prý to paní neoslovilo. Přitom u nás na cvičáku se docela instruktorky snaží, aby lidem poradily, ale hodně lidí prostě tak nějak nechce slyšet. Ten golden je docela klidný pes, naštěstí pro majitele, ale stejně musí chodit jen na vodítku, tak nikam ani nechodí, povely neumí a to je zatím odrostlé štěně. Prostě, jak píšete, lidi nemyslí, lidi konají podle toho, co vidí v televizi a jak jedna paní povídala.

24.8.2019 11:32
rapotacka11

XXX.XXX.79.9

No jo, nebudu kritizovat zadavatele,

Já jo.
Borderka. (specifické plemeno)
A žijeme ve velkém městě.
Bordera patří prostě jinam.
Co tedy chce, problémy mohla čekat !

Bič je dobrá pomůcka.
I na "chovatele", který to prodá kdekomu.

24.8.2019 12:58
eli22

XXX.XXX.181.79

Jak jsem psala, na free sobotách je dost agresivních borderek, naopak člověk neznalý by čekal, že bude spíš problém u stafordů nebo st. bulteriérů. A právě ti tam jsou vesměs všichni v pohodě. Jak jsem si všimla, tak spousta borderek vyjíždí po psech z bojácnosti.

24.8.2019 12:58

Já se do toho vůbec zapojovat nebudu, protože bordera je pro mě španělská vesnice, nic pro mě a to ani vzdáleně, jen chci říct, že u nás taky pár border potkávám....nebavila jsem se s jejich páníčky, co s nimi dělají nebo nedělají, ale všechny tyto bez vyjímky, když je potkám, jdou úplně klidně na vodítku, na nikoho neřvou, po nikom nestartujou. Tak těžko říct, jestli to teda u nich je jejich vrozenou povahou...výchovou...nebo dostatkem činnosti - pes se nenudí.

24.8.2019 13:06

vrozenou povahou...výchovou...nebo dostatkem činnosti - pes se nenudí.o

ne nebo
genetika + výchova/výcvik/zkušenosti=naučené + režim, zaměstnání, práce.....

24.8.2019 13:19
PumaCZ

XXX.XXX.56.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Normální labilní nevybitá bordera. Tedy spíš nenormální, ale pro tu psychicky labilní ( z jakého je chovu? ) takové chování normální je.
"S pasenim nemam zkusenosti, ale osobne bych to s takovym psem zkusila"
S takhle zblázněnou borderou k ovcím nemůže. Co by u nich dělala? Rvala by se za nimi na vodítku, až by hrabala a pustit by se nedala. To si žádný bača nedovolí. Pasení ovcí není bezhlavé nahánění, ale vysoce soustředěná činnost, na kterou musí mít pes základní minimálně vychování. A aspoň jeden povel, který je utvrzený do reflexu, aby na základě něj pes přerušil jakoukoliv činnost. Takový, jaký ještě neslyšel a nemá ho na háku, "daun" a za každých okolností zalehne, "zastav - stát" a za každých okolností zastaví a ztuhne.
Je obrovský rozdíl mezi řvaním na všechno, co se pohne a pasením.
Rada je těžká. Snad začít od začátku s novými povely a tam trvat na jejich splnění. Nechodit se psem do pustin, ale naopak - socializovat ho v těžkém prostředí - ale vylítaného a unaveného.
A rozhodně ho nenechávat samotného uvázaného u obchodu - to je pro labilního psa nepředstavitelně těžké a hlavně stresující.
Zkusit jít mezi pasoucí bordery ( na zkoušky, soutěž ), ale bez psa. A popovídat si s majiteli.

Proto jsem psala, aby poradili zkusenejsi :)
Vubec netusim, jakym zpusobem se pes paseni ovci uci. Zda ho proste hned napoprve vypusti mezi ovce, nebo se treba nejak pomalu “pripravuje” na voditku.

Osobne premyslim, ze bychom ovce s nasim hyperaktivnim NO take vyzkouseli, tak budu rada, pokud se k tomuto tematu klidne rozepisete :))

24.8.2019 13:34
whasabi

XXX.XXX.167.91

PumaCZ napsal(a):
Proto jsem psala, aby poradili zkusenejsi :)
Vubec netusim, jakym zpusobem se pes paseni ovci uci. Zda ho proste hned napoprve vypusti mezi ovce, nebo se treba nejak pomalu “pripravuje” na voditku.

Osobne premyslim, ze bychom ovce s nasim hyperaktivnim NO take vyzkouseli, tak budu rada, pokud se k tomuto tematu klidne rozepisete :))

Určitě se pes nikde hned nevypustí mezi ovce, ovce jsou v košaru (kruhová ohrada). Se psem se pak postupně pracuje, učí se soustředit i v přítomností ovcí, zalehávat, pak chodit za ovce (ovce stále v košaru). Pak se pracuje v košaru se psem na vodítku, popř. s náhubkem. Až pak se ovce pouští a pes se učí pracovat volně. Samozřelmě se můžou i některé fáze vypustit, záleží, jak pes pracuje.

Ale je rozdíl mezi pasením s borderou a s ostatními plemeny. Já třeba s borderou zkušenosti nemám, mám BOM.

24.8.2019 13:39
PumaCZ

XXX.XXX.56.63

whasabi napsal(a):
Určitě se pes nikde hned nevypustí mezi ovce, ovce jsou v košaru (kruhová ohrada). Se psem se pak postupně pracuje, učí se soustředit i v přítomností ovcí, zalehávat, pak chodit za ovce (ovce stále v košaru). Pak se pracuje v košaru se psem na vodítku, popř. s náhubkem. Až pak se ovce pouští a pes se učí pracovat volně. Samozřelmě se můžou i některé fáze vypustit, záleží, jak pes pracuje.

Ale je rozdíl mezi pasením s borderou a s ostatními plemeny. Já třeba s borderou zkušenosti nemám, mám BOM.

Diky za vysvetleni :)
Takhle to zni dobre. Vzdy jsem videla psy uz pripravene a to je pak nadhera. Hlavne tedy pohled na catahouly nahanejici kravy byl opravdu neco

24.8.2019 21:09
karo2702

XXX.XXX.162.156

Mě spíš zajímá, jak reagujete v takových situacích? Jak jí v tom bráníte? Jaké povely a jakým hlasem? Jaké "pocity" při tom máte? Pokud psa někam táhnete, křičíte na něj a jste vynervovaná z toho, aby se něco nestalo, tak nemůže být ani váš pes klidný. Je možné, že se jen naučil být nervní v těchto situacích, protože jste taková vy.
U mojí fenky to dělá hodně. Ta zase na vodítku tahá jak pitomá v rušných situacích. Ale pokud se soustředím na dýchání, zklidním se a přistupuji k ní s klidnou hlavou, netlačím na ní a nenervuju, tak se rychle zklidní taky a soustředí se pak na mě.
Ale chtělo to trénink, nefunkuje to hned na první nebo druhý pokus.

25.8.2019 08:28

řešením není jí v něčem bránit, ale naučit normálně žít

Přidejte reakci

Přidat smajlík