Hardy_7

XXX.XXX.83.177
Dobrý den,snažím se vybrat vhodné plemeno psa, které by se ke mně hodilo. Mám zkušenosti s křížencem Appenzellského salašnického psa a s Pudlem. Moje požadavky na psa jsou - přiměřeně kontaktní, nemusí moc hlídat, a alespon trochu cvičitelný. Bude v domě, s menší zahradou celoročně venku. Mívám volné večery a víkendy. Preferuji rasy - Puli Chorvatský ovčák, Polský nížinný ovčák, Bergamský ovčák..
Pokud má někdo zkušenosti s těmito rasami budu moc rád za odpovědi :)
Uvítám i návrhy na jinou rasu :)
Puli. Tedy teď si nejsem jistá, jestli se tehdy jednalo o puliho, či komondora. Nemám zkušenost se psem jako takovým, jen postřeh od kamaráda, který si ho chtěl pořídit a setkal se s chovatelem. Prý ten pes neskutečně smrdí - jako staré ponožky. Když ty dredy zvlhnou, což je venku skoro pořád, tak děsně smrdí. Koupil si velkého švýcara
Uživatel s deaktivovaným účtem

Polského nížinného ovčáka vlastnila babička mého manžela. Teda my si celou dobu mysleli, že to je normální voříšek, ale když se začal rekonstruovat dům, tak se našel průkaz původu.
Já ho poznala jako staršího a byl to takový ten typický, hodný, přiměřeně poslušný společník, velmi přívětivý k návštěvám, ale ne vlezlý.
Napadá mě...co chodský pes nebo špic??
Ale otázka spíš je, co vy nabízíte psu...Každý pes i ten čistě venkovní by měl chodit na prochajdy. V případě ovčáka by bylo vhodné nějaká činnost. Každý pes ze začátku potřebuje víc času věnovaného socializaci, výchově, výcviku atd.
Hardy_7

XXX.XXX.83.177
napsal(a):
Polského nížinného ovčáka vlastnila babička mého manžela. Teda my si celou dobu mysleli, že to je normální voříšek, ale když se začal rekonstruovat dům, tak se našel průkaz původu.
Já ho poznala jako staršího a byl to takový ten typický, hodný, přiměřeně poslušný společník, velmi přívětivý k návštěvám, ale ne vlezlý.
Napadá mě...co chodský pes nebo špic??
Ale otázka spíš je, co vy nabízíte psu...Každý pes i ten čistě venkovní by měl chodit na prochajdy. V případě ovčáka by bylo vhodné nějaká činnost. Každý pes ze začátku potřebuje víc času věnovaného socializaci, výchově, výcviku atd.
Chodský pes prý se moc nesnese s ostatními psy a dost štěká.
Špic by potřeboval asi větší prostor než menší zahradu.

Hardy_7
napsal(a):
Chodský pes prý se moc nesnese s ostatními psy a dost štěká.
Špic by potřeboval asi větší prostor než menší zahradu.
Nevím, jak velká je ta vaše "menší zahrada", ale pokud zrovna nemáte psa, který obchází pravidelně teritorium, tak hlídač většinou zaujme nějaké strategické místo, kde má dobrý rozhled....tohle dělali bez vyjímky všichni moji psi NO, chrt i nynější kříženci a zvednou se pouze, když to považují za nutné....to za nutné má teda každý pes jinak, některý řeší všechno některý se milostivě zvedne až když už mu někdo lomcuje s brankou.
Tím myslím, že většina psů se na zahradě nevyběhá, nezabaví, teda někteří si zábavu najdou, třeba zahradničí, ale to se pak většinou nelíbí páníkům, pak existují plemena, která se zabaví hlídáním, ale to si myslím, že jsou vesměs pastevci, kteří nesplňují vaše kritéria. Možná, že mě někdo opraví, ale já si prostě myslím, že i čistě venkovní pes by měl mít dostatečný pohyb a zábavu mimo vlastní pozemek, že by měl mít dostatečný kontakt s rodinou....a pak je tak nějak šumák, jestli takový pes bydlí v bytě, na malé zahradě atd.
Víte vidím to na svých psech, neříkám, že po ránu neobejdou zahradu, ale pak většinu času, který tráví (dobrovolně) sami na zahradě, proválí na dvoře, který je velký tak cca 3x10 metrů, myslím, že i kdyby zahrada byla větší, tak prostě budou na dvoře u domu.....kdybych s nima nechodila na prochajdy, tak by se takhle povalovali celý den...........tím chci říct, že to nemusí být vždy o velikosti zahrady, ale spíš o tom, jak se páník psovi věnuje