Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.158
Zdravíčko.
Jdu sondovat k našemu plemeni cane corso se k uchovnění dělá jen rtg kyčlí. My dělali lokty i OCD a chtěli bychom přidat i vyšetření srdce, je to nepovinné, je to prostě pro nás, další jistota. Zajímá mě v kolika měsících se na vyšetření srdce chodí? V 18 měsících třeba jako rtg nebo později? Nebo můžu dřív? Třeba v roce? Máte popřípadě nějakou dobrou zkušenost s veterinářem na Moravě co toto vyšetření dělá i s posudkem? V Olomouci je kardiolog, ale bohužel jsme tam byli před x lety s nemocným psem a jaksi nemám sílu tam jet na vyšetření.
Díky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravíčko.
Jdu sondovat k našemu plemeni cane corso se k uchovnění dělá jen rtg kyčlí. My dělali lokty i OCD a chtěli bychom přidat i vyšetření srdce, je to nepovinné, je to prostě pro nás, další jistota. Zajímá mě v kolika měsících se na vyšetření srdce chodí? V 18 měsících třeba jako rtg nebo později? Nebo můžu dřív? Třeba v roce? Máte popřípadě nějakou dobrou zkušenost s veterinářem na Moravě co toto vyšetření dělá i s posudkem? V Olomouci je kardiolog, ale bohužel jsme tam byli před x lety s nemocným psem a jaksi nemám sílu tam jet na vyšetření.
Díky.
Na Moravě je na kardiologii absolutní špička MVDr. Scheer👍
Snad nebude vadit, když se jen přidám - taky by mě zajímalo, jak to probíhá, chtěla bych nechat fenu vyšetřit. A případně typy, kde v Královehradeckém kraji.... Byla jsem jen na doppleru se starším psem, kvůli problémům, které měl - v Bíšti u pana Hacury - byla jsem opravdu spokojená. Jen nevím, zda je to stejné, jako vyšetření kvůli chovu...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já teda nemám zkušenost s vaším plemenem, ale kamarádka byla s goldenkou asi ve dvou letech.
Tak ono aby to mělo nějakou relevantní hodnotu, muselo by se chodit opakovaně. Vrozená vada je jasná, ale třeba u krycích psů to prostě opakují. Pokud by to bylo pro jistotu u feny kvůli březosti,pak naplánovat před krytím. Asi stejně jako se dělají dědičné oční vady, na které nejsou genetické testy. Určitě sono, event. ten doppler....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.158
janaa
napsal(a):
Tak ono aby to mělo nějakou relevantní hodnotu, muselo by se chodit opakovaně. Vrozená vada je jasná, ale třeba u krycích psů to prostě opakují. Pokud by to bylo pro jistotu u feny kvůli březosti,pak naplánovat před krytím. Asi stejně jako se dělají dědičné oční vady, na které nejsou genetické testy. Určitě sono, event. ten doppler....
No v tom případě by se ale mělo chodit opakovaně teda i na rtg kloubů ne? Jestli tam nenastali nějaké změny... Přece když si udělám vyšetření srdce na vady, a bude bez vad, tak je bez vad, samozřejmě že na stáří může přijít arytmie nebo jiné problémy spojené se stářím...ale na stáří taky nikdo psy nekryje, jsou dané hranice věku atd, ale o tom se tady bavit nechci. Pochybuji že ti co mají na krycím letáku doppler OK to vyšetření podstupují každý rok. Srdce je srdce přece, to není krevní obraz.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No v tom případě by se ale mělo chodit opakovaně teda i na rtg kloubů ne? Jestli tam nenastali nějaké změny... Přece když si udělám vyšetření srdce na vady, a bude bez vad, tak je bez vad, samozřejmě že na stáří může přijít arytmie nebo jiné problémy spojené se stářím...ale na stáří taky nikdo psy nekryje, jsou dané hranice věku atd, ale o tom se tady bavit nechci. Pochybuji že ti co mají na krycím letáku doppler OK to vyšetření podstupují každý rok. Srdce je srdce přece, to není krevní obraz.
To se pletete některá dědičná onemocnění srdce mají velmi náhlý progres - například DCM. Tam se třeba udává platnost holtera (24hod. EKG) jen 1 rok, a úplně relevantni závěr je, že vyšetřený pes, bez známek DCM by neměl v následujícím půlroce zemřít na DCM - nic víc, nic míň.
Tohle nejde srovnávat s rtg kyčlí - z čistýho psa za rok (ani za dva) 4/4 nikdy nevznikne.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsou skryté vady,které se projevují až s věkem psa. Jak jsem psala,stejně jako s dědičnými očními vadami, pes ve dvou letech může být DOV čistý, ve čtyřech půjde znova na vyšetření a už tam bude problém. A rozhodně to nebude věkem,jen prostě jsou vady,které se neprojeví hned. Právě proto se chodí opakovaně. A pokud vím,tak i u srdce některé vady se začnou projevovat později, a není to o stáří. U kloubů se hodnotí dysplazie,tedy vývojová vada, a na té se po rentgenech nic nezmění. Později tam může být třeba artroza,ale to už je o něčem jiném
Tak to jsem taky vůbec netušila. Takže pokud vidím někde v letáčku, že mají rodiče vrhu vyšetření srdce, očí atd. vše negativní - tak to klidně mohlo být děláno před pár lety a nyní už mohou mít nějaký dědičný problém?
A je tedy běžné, že chovatelé tato všechna vyšetření nechávají dělat opakovaně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.26
Teď jsem si o tom četla že nejhůř jsou na tom dobrmani. Nevím kolik letáčků a krytím jsem viděla ale nevím o tom že by tam měli vyšetření srdce. Všimla jsem si toho právě u argentin a stafordů, tak mě to zajímalo. A popravdě se taky obávám že vyšetření udělají na psu cca 1,5-2 roky starém a tím to končí a do smrti má doppler OK
marcelaamax
napsal(a):
Tak to jsem taky vůbec netušila. Takže pokud vidím někde v letáčku, že mají rodiče vrhu vyšetření srdce, očí atd. vše negativní - tak to klidně mohlo být děláno před pár lety a nyní už mohou mít nějaký dědičný problém?
Pokud mají čistý genetický test, tak to má neomezenou platnost - pes pro nemoc vlohu prostě nemá.
Ale klinické testy na srdce a DOV omezenou platnost mají, takže je důležité kdy byly naposledy dělané, a taky záleží na druhu vyšetření - např. u srdce 15 min. EKG má nulovou vypovídající hodnotu (to neukáže vůbec nic), ale v inzerátu na štěňata to pro laika vypadá dobře...
marcelaamax
napsal(a):
Některá vyšetření se nejen mohou, ale musí dělat opakovaně, pokud chce chovatel krýt. Například právě u některých očních vyšetření musí mít psi potvrzení o vyšetření mladší než 1 rok.
Díky za vysvětlení
Edit. : tak jsem trošku pohledala u SBT a našla jednu fenu, kde je dopler dělaný vícekrát, navíc má nějaké preventivní vyšetření dělohy a vaječníků, což vidím taky prvně 😁
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.26
marcelaamax
napsal(a):
Díky za vysvětlení
Edit. : tak jsem trošku pohledala u SBT a našla jednu fenu, kde je dopler dělaný vícekrát, navíc má nějaké preventivní vyšetření dělohy a vaječníků, což vidím taky prvně 😁
Ty jooo tak takový vyšetření jsem ještě u nikoho doteď neviděla...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.26
marcelaamax
napsal(a):
Ale nevím, jestli je to přímo oficiální vyšetření, protože na stránkách klubu (v evidenci chovných fen) má fena uvedeno jen
HC: gen.clear - -
L2HGA: gen.clear a nic víc. Ale nevím, jak moc a co všechno se do té evidence doplňuje.
Tak na své webovky si člověk může nastrkat co chce že jo... Stejně ale mě lidi překvapují že když třeba o nám dojeli na štěňata nikdo mi nikdy neřekl že chce ukázat vyšetření na klouby. Vždycky jsem čekala až skoro na konec návštěvy a pak jsem jim sama donesla "psí" složku kde mám veškeré dokumenty a ukázala vyšetření, uchovnění na PP, protože mám import a je to na origo PP oproti výstavám atd... Já když jsem si pro psa jela ptala jsem se jak na certifikát o vyšetření a chtěla ho vidět, vyzvídala jsem info o prarodičích, sourozencích rodičů štěněte atd a tady u nás se nikdo nezeptal takže na druhou stranu mi přijde že moc zájemců se úplně hlouběji o zdraví nijak nezajímá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U bulíků se vydává "certifikát zdraví"
http://www.bulterierclub.com/index.php/zdravi/testovani-zdravi/441-postup-k-ziskani-certifikatu-zdravi