Pes velkého plemene žije na soukromém pozemku, u domu, ale přesto si sousedi vzdálení řádově stovky metrů stěžují na štěkot psa a v tomto smyslu sepsali petici. Štěkot psa vadí v nočních a brzkých ranních hodinách. Problém je, že kolem domu se na pozemku často vyskytují divoce žijící zvířata (např. lišky) a také volně pobíhající psi právě několika sousedů, kteří psa alarmují. Pes štěká běžným způsobem, nejedná se o vytí nebo nadměrné celonoční štěkání.
Máte prosím někdo zkušenosti s řešením podobné stížnosti či petice z důvodu štěkání psa? Děkuji za váš názor co se týká vůbec podmínek pro zahájení řízení, jak je definován "hluk štěkání" či jaké jsou možnosti obrany.
Uživatel s deaktivovaným účtem

milannn
napsal(a):
Pes velkého plemene žije na soukromém pozemku, u domu, ale přesto si sousedi vzdálení řádově stovky metrů stěžují na štěkot psa a v tomto smyslu sepsali petici. Štěkot psa vadí v nočních a brzkých ranních hodinách. Problém je, že kolem domu se na pozemku často vyskytují divoce žijící zvířata (např. lišky) a také volně pobíhající psi právě několika sousedů, kteří psa alarmují. Pes štěká běžným způsobem, nejedná se o vytí nebo nadměrné celonoční štěkání.
Máte prosím někdo zkušenosti s řešením podobné stížnosti či petice z důvodu štěkání psa? Děkuji za váš názor co se týká vůbec podmínek pro zahájení řízení, jak je definován "hluk štěkání" či jaké jsou možnosti obrany.
Podobná stížnost na naše psy od souseda bez psů, musel by se dle OÚ prokázat stálý nadměrný hluk měřením, to nelze u štěkání prokázat. U nás na vesnici má psa většina lidí, v noci každý občas zaštěká, je to normální.

Terven
napsal(a):
Je divná doba - lidem na vesnici dneska vadí, že smrdí hnůj a štěkají psi .
Myslím, že oficiální cestou proti vám nic nezmůžou viz příspěvek Sarah. Spíš bych se bála, aby v případě nezdaru neměli potřebu škodit jinak, třeba zkusit ublížit psovi.
Přesně tak a nejvíc zarazí to, že jsou to lidi, kteří ještě donedávna chovali prasata. Já už jsem to tady někde psala, vyhrožovali, že psům ublíží a já na to, že bude odveta. Od ty doby klid. Možná to někomu přijde hnusny, ale za ty roky vím, že u někoho po dobrým nepochodite, i kdybyste se přetrhli. Prostě na hrubý pytel hrubá záplata.
A pokud zadavatel píše o nějaké petici, tak bych ty lidi obešla a poptala se, jestli je to opravdu tak hrozný. Často pak řeknou: to my ne, to oni, nám to až tak nevadí, my máme okna jinam. Taky to znám :-)
Bohužel dnes to není jednoduché bydlet na vsi. Jedni sousedi si stěžovali že naši psi štěkají. Sami mají vlčáka, který štěká taky. Občas i víc když odjedou na víkend, na svátky a chudáka psa nechají napospas na zahradě samotného. Další sousedi mají kocoura, který k našim kočkám chodí žrát, neřeším to. Ale když naše kočky se objeví u sousedů, tak jen poslouchám už jsou tu zase. Tak říkám tak je vyžeňte, jak mám kočce vysvětlit hranice pozemků?Když jsme začali s holubi, tak taky vadili. Bohužel je lovili dravci a tak máme voliéru. Bohužel natvrdlé sousedce nevysvětlím že to co vidí u nich na zahradě není náš holub, ale hrdlička zahradní. Já jim pořád říkám, pes štěká, kohout kokrhá, kočka mňouká. Nejvíc mě udivilo že mi jeden známý vysvětloval jak u nich ptáci moc nezpívají, ale u nás řvou jak kr....y. Tak to už jsem dostala záchvat smíchu. Zvláštní já zpěv ptactva miluji, dokonce mě uklidňuje.
tetrivek
napsal(a):
Bohužel dnes to není jednoduché bydlet na vsi. Jedni sousedi si stěžovali že naši psi štěkají. Sami mají vlčáka, který štěká taky. Občas i víc když odjedou na víkend, na svátky a chudáka psa nechají napospas na zahradě samotného. Další sousedi mají kocoura, který k našim kočkám chodí žrát, neřeším to. Ale když naše kočky se objeví u sousedů, tak jen poslouchám už jsou tu zase. Tak říkám tak je vyžeňte, jak mám kočce vysvětlit hranice pozemků?Když jsme začali s holubi, tak taky vadili. Bohužel je lovili dravci a tak máme voliéru. Bohužel natvrdlé sousedce nevysvětlím že to co vidí u nich na zahradě není náš holub, ale hrdlička zahradní. Já jim pořád říkám, pes štěká, kohout kokrhá, kočka mňouká. Nejvíc mě udivilo že mi jeden známý vysvětloval jak u nich ptáci moc nezpívají, ale u nás řvou jak kr....y. Tak to už jsem dostala záchvat smíchu. Zvláštní já zpěv ptactva miluji, dokonce mě uklidňuje.
On je zpev ptaku a “rev” :))
U nas v dome v Praze praci krasne zpivaji, neni to zadny extrem, ale proste normal. Ale u nas ve starem byte a ted i v baraku ti ptaci fakt “rvou”. Sousedi krmi o sto sest, tak tu je i pres hojny vyskyt kocek tech ptaku fakt neuveritelne mnozstvi, takze ze zpevu se vazne stava spise ten “rev”. A k tomu nam jeste rano cupitaji po medenem okapu a strese hned u okna loznice :))
Ale k tematu. Ano, bohuzel uz i na vesnici ma skoro kazdy s necim problem. Tuhle nas nekdo prisel servat za to, ze o statnim svatku sekame travu, ze se to o statnich svatcich a nedelich ze zakona nesmi.. Jako kdyby to bylo nejak brzy rano nebo dlouho, tak ok, ale bylo to nejak po obede, akorat jsme zacali a celou zahradu nam trva posekat tak maximalne pul hodiny. Nevim, ale takova reakce mi prijde vazne prehnana. Navic to ani nebyl nikdo z nasich okolnich sousedu, protoze jsme dotycneho neznali..
Prostě jsem vyrostla u lesa. A když po dlouhé pro mě tiché zimě, začal v lednu zpívat králíček(druh ptáka). Jak se na jaře začalo oteplovat. Tak pro mě díky zpěvu ptáků začínalo další krásný období roku. Chápu lidi co jsou ve městě že jsou zvyklí na jiný hluk. Ale mě nevadí sekačka, cirkulárka.......

Náš pes v noci neštěká. Ale husy si občas zakejhají a kohouti samozřejmě kokrhají. Sousedi už nás moc zdrbali (a to sami mají psa, kočky a spoustu drůbeže vč. hus) a měl jsem strach, že budou nějaké problémy s úřady. Naštěstí by nic nezmohli. Ale i tak se snažím kvůli nim uzavírat vše co nejlíp, aby bylo ticho jak to jen jde. Dokonce jsem kvůli nim zrušil divoké kachny, protože kvákaly.
Ostatně husy jsou stejně hlídači a v případě nějakého nepatrného neklidu a šustnutí se rády ozvou.
Když se ptám kohokoli jiného v okolí, tak nikdo krom těch jedněch nejbližších sousedů nemá a neměl se zvířaty a jejich projevy problém. A když komukoliv řeknu, že s tím mají ti sousedi problém, tak jsem vždy podpořen odpovědí-mají se odstěhovat do paneláku do města, tam husy neřvou.
A ono by stačilo zavírat si po vyvětrání okno večer. Přes zavřené okno je to s jistotou nemůže rušit, to vím. Už dlouho nenadávali, takže možná je to napadlo.

Tak, já bych třeba měla ráda okno otevřené celou noc, ale mám smůlu, protože nám přez vesnici projede 6-8000 aut denně a z toho cca 1/2 kamiony. Na zahradě se na dálku ve dne vzájemně neslyšíme. Zlatá zvířata.
Janae1

XXX.XXX.160.6
Zdá se mi divné, aby v dnešní době, kdy má psa téměř každý, až tak moc vadil psí štěkot.
Pokud sousedi vzdálení stovky metr sepisují petici, tak ten pes neřve běžným způsobem.
Prostě ho nějak zajistěte, aby neřval a máte klid.

Janae1
napsal(a):
Zdá se mi divné, aby v dnešní době, kdy má psa téměř každý, až tak moc vadil psí štěkot.
Pokud sousedi vzdálení stovky metr sepisují petici, tak ten pes neřve běžným způsobem.
Psa mám i proto, aby hlídal a k tomu patří že štěká.
Ony tyhle sousedské tahanice mohou v sobě mít spoustu jiných důvodů, než je psí štěkot. Máme sousedy, jejichž psi mají v životě jedinou zábavu - sledují co se děje u nás na zahradě, na nás už ani neštěkají, ale kdykoli zahlédnou z dálky naše psy, začnou štěkat, aby je nalákaly k plotu. Našim psům jsou celkem ukradení, ti mají spoustu lepší zábavy. Přesto se stalo, že na nás zkoušel soused ječet, že jejich psy provokujeme.
Já bych věřila tomu, že to je iniciativa jednoho člověka, který obchází sousedy, ti se nechtěji sami stát terčem a tak radši podepíší, aby měli klid. Petice není k ničemu, spíš bych se bála, aby mi psa neotrávili.
Janae1

XXX.XXX.160.6
"Já bych věřila tomu, že to je iniciativa jednoho člověka, který obchází sousedy, ti se nechtěji sami stát terčem a tak radši podepíší, aby měli klid. Petice není k ničemu, spíš bych se bála, aby mi psa neotrávili. "
No dobrá, možná olivní pár lidí, ale nezdá se mi pravděpodobné, aby jich ovlivnil tolik.
Zakladateli, kolik, že má ta petice podpisů?
Teď hlídače nemáme, v dohledné době asi pořídíme, čubiny řvou na každou kravinu, tak jsou doma.
Měli jsme HW, bydlíme téměř na samotě, zvěře okolo nepočítaně, ale štěknul, jen, když se něco dělo. Neřval nekolikrát za noc a neřval na zvěř za plotem nebo na pobíhajicího psa. Když už štěkal, vím, že je to bylo důležité a šli jsme zkontrolovat. - tak se chová hlídací pes.

Janae1
napsal(a):
No tak to já u svých psů řeším každý štěkání trvající dýl než 2-3 minutky...samozřejmě nějaké zablafání je v poho, ale když je to intenzivnější, tak na ně houknu, pokud nejsme doma, tak pesani jsou v domě, v noci jsou v domě....já mám tu "smůlu", že v sousedství momentálně žádné psy nemám...respektive s jedním sousedím, ale zadní částí zahrady, takže jejich pes zase pro změnu hlídá defakto v jiné ulici a pak další nejbližší je kousek nad náma naproti rotvička, ale ta dělá čest své plemenné příslušnosti, když ta začne štěkat, tak se i já jdu kouknout, co se děje......takže se snažím, aby moji pesani štěkotem nikoho nerušili........bydlet o dvě ulice dál...tam člověk vejde a postupně se rozštěká a následně postupně utichne celá ulice, tam si lidi těžko můžou stěžovat jeden na druhého, že jejich pes štěká.
Nicméně musím říct, že když naši předchozí sousedi měli boxera a ten štěkal v noci nonstop třeba 3 hodiny, tak nic moc a sama jsem si říkala....doprčic, to ho neslyšej?? nebo jim je úplně šumák, že třeba někdo kvůli tomu jejich čoklovi nemůže spát??
Přesně už kvůli tomu že se potřebujeme vyspat hlavně mi, tak jsou psi celkem potichu. Je jasné že když začnou štěkat, buď je uklidníme, nebo nejsme líní vstát a vypustit je ať si to zkontrolují a je klid. Bohužel k nám začala každou noc brousit liška a na tu začnou výt. Tak na ně v polospánku písknu z okna a dají pokoj.

PumaCZ
napsal(a):
On je zpev ptaku a “rev” :))
U nas v dome v Praze praci krasne zpivaji, neni to zadny extrem, ale proste normal. Ale u nas ve starem byte a ted i v baraku ti ptaci fakt “rvou”. Sousedi krmi o sto sest, tak tu je i pres hojny vyskyt kocek tech ptaku fakt neuveritelne mnozstvi, takze ze zpevu se vazne stava spise ten “rev”. A k tomu nam jeste rano cupitaji po medenem okapu a strese hned u okna loznice :))
Ale k tematu. Ano, bohuzel uz i na vesnici ma skoro kazdy s necim problem. Tuhle nas nekdo prisel servat za to, ze o statnim svatku sekame travu, ze se to o statnich svatcich a nedelich ze zakona nesmi.. Jako kdyby to bylo nejak brzy rano nebo dlouho, tak ok, ale bylo to nejak po obede, akorat jsme zacali a celou zahradu nam trva posekat tak maximalne pul hodiny. Nevim, ale takova reakce mi prijde vazne prehnana. Navic to ani nebyl nikdo z nasich okolnich sousedu, protoze jsme dotycneho neznali..
Tak asi jste první, od koho slyším, že mu vadí ptáčci zpěváčci. Řvou špačci v hejnu - to váš případ asi nebude, a potom rorýsi - jestli jste ve městě, tak to by mohlo být ono.
Těm fakt zobáky nezavřete :-)) a krmení sousedky na to vliv nemá - nebude to dlouho trvat a odletí. A asi vám po parapetu neťapou. A ptáci přece v noci neřvou!!
Co se sekačky týče - zlatá doba, kdy se sekalo po ránu kosou. Ani mi nebylo nepříjemné, když mě vzbudilo "svist, svist" sousedovy kosy.
Ale když se v neděli sjedou chalupáři ( pravda, vstanou až v 10 ) a pak ječí sekačky postupně do tří - už aby bylo pondělí !!!
Jinak - psici mám ukecanou, štěká přes den, když jsme venku. V noci spí u postele a vzbudí především mě, když si štěkne.
napsal(a):
Tak asi jste první, od koho slyším, že mu vadí ptáčci zpěváčci. Řvou špačci v hejnu - to váš případ asi nebude, a potom rorýsi - jestli jste ve městě, tak to by mohlo být ono.
Těm fakt zobáky nezavřete :-)) a krmení sousedky na to vliv nemá - nebude to dlouho trvat a odletí. A asi vám po parapetu neťapou. A ptáci přece v noci neřvou!!
Co se sekačky týče - zlatá doba, kdy se sekalo po ránu kosou. Ani mi nebylo nepříjemné, když mě vzbudilo "svist, svist" sousedovy kosy.
Ale když se v neděli sjedou chalupáři ( pravda, vstanou až v 10 ) a pak ječí sekačky postupně do tří - už aby bylo pondělí !!!
Jinak - psici mám ukecanou, štěká přes den, když jsme venku. V noci spí u postele a vzbudí především mě, když si štěkne.
Ne ne, mne vazne nevadi :) Jen rikam, ze chapu, ze pro nekoho to muze byt uz fakt rev.
A nerikala jsem, ze zpivaji v noci, nybrz rano. Mame pred oknem zivy plot, na kterem velmi radi vegeti, a z nej nam naletavaji i na strechu a okap, kde umi byt vazne hlucni :)
Schvalne zkusim udelat nejakou fotku. Vzdy jich je tak 15+ pohromade.
A krmeni vazne vliv ma, protoze se drzi v houfech primo u zdroje :) ani je nenapadne se nekam vzdalovat :D

PumaCZ
napsal(a):
Ne ne, mne vazne nevadi :) Jen rikam, ze chapu, ze pro nekoho to muze byt uz fakt rev.
A nerikala jsem, ze zpivaji v noci, nybrz rano. Mame pred oknem zivy plot, na kterem velmi radi vegeti, a z nej nam naletavaji i na strechu a okap, kde umi byt vazne hlucni :)
Schvalne zkusim udelat nejakou fotku. Vzdy jich je tak 15+ pohromade.
A krmeni vazne vliv ma, protoze se drzi v houfech primo u zdroje :) ani je nenapadne se nekam vzdalovat :D
Tak to budou vrabci - važte si jich, ubývají.
Já se divím, že někomu na vsi vadí pes nebo drůbež. Bydlím dvacet minut od centra Prahy a není to ani dva týdny, kdy si tu někdo pořídil slepice a kohouta. Jo kohout ráno kokrhá, ale že by to byl nějaký extra hluk, to se říct nedá. Psa tu má skoro každej. Horší než zvuky zvířat, je když tu celé léto kdekdo něco předělává, takže věcně vrčí vrtačky a tak. Nejlépe až do večera. Nebo se kvůli tomu práší, že prádlo nejde pověsit venku a o tom, že by si člověk sedl na zahradu nebo vyvětral (v těch největších vedrech) ani nemluvím.

šavlozubka
napsal(a):
Já se divím, že někomu na vsi vadí pes nebo drůbež. Bydlím dvacet minut od centra Prahy a není to ani dva týdny, kdy si tu někdo pořídil slepice a kohouta. Jo kohout ráno kokrhá, ale že by to byl nějaký extra hluk, to se říct nedá. Psa tu má skoro každej. Horší než zvuky zvířat, je když tu celé léto kdekdo něco předělává, takže věcně vrčí vrtačky a tak. Nejlépe až do večera. Nebo se kvůli tomu práší, že prádlo nejde pověsit venku a o tom, že by si člověk sedl na zahradu nebo vyvětral (v těch největších vedrech) ani nemluvím.
Přesně moje řeč. Ráno hodinu kokrha kohout a bučí krávy, pastvinu máme přímo za plotem, během dne a to i neděle jedou sekačky, brusky, elektrické nůžky na plot, vedle u souseda hlasitě tryská vodotrysk a když je vítr, tak hraje zvonkohra. Psa mají na zahradě skoro všichni a každej občas střídavě zaštěká. Tak to na vesnici prostě je. A to jsem se všimla, že třeba v Litovelském Pomoraví mají i na vesnicích v každé tůňce žáby a ty dokážou pěkně nahlas kuňkat :-)
Mě když pes vzbudí, tak ho samozřejmě okřiknu, ale to bývá spíš až k ránu.
Janae1
napsal(a):
"Já bych věřila tomu, že to je iniciativa jednoho člověka, který obchází sousedy, ti se nechtěji sami stát terčem a tak radši podepíší, aby měli klid. Petice není k ničemu, spíš bych se bála, aby mi psa neotrávili. "
No dobrá, možná olivní pár lidí, ale nezdá se mi pravděpodobné, aby jich ovlivnil tolik.
Zakladateli, kolik, že má ta petice podpisů?
Teď hlídače nemáme, v dohledné době asi pořídíme, čubiny řvou na každou kravinu, tak jsou doma.
Měli jsme HW, bydlíme téměř na samotě, zvěře okolo nepočítaně, ale štěknul, jen, když se něco dělo. Neřval nekolikrát za noc a neřval na zvěř za plotem nebo na pobíhajicího psa. Když už štěkal, vím, že je to bylo důležité a šli jsme zkontrolovat. - tak se chová hlídací pes.
Kolik je takových psů a jak se dá naučit, aby štěkali jen, když někdo leze přes plot?
Podle mě, pokud pes nevyje a neštěká celou noc, není co řešit.

Když pes nevyje, jen štěká, není problém. Maximálně se podívám, co ho bere. To kočky - to je jiná liga. Mrouskající kočky a řev bojujících kocourů.....A když je to pod okny, musím vyletět z postele a rozehnat to. Při tom se rozhodně spát nedá, to "stydne v žilách krev". A jednak by psová nedala pokoj a pak musím zachránit mého kastrovaného trdlu, aby se k něčemu nepřipletl a nedostal na frak.
přirozený zvukový projev zvířat - NENÍ hluk a žádné normy na to nejsou
Dle paragrafu30 odstavce2 zákona č.258/2000Sb...
o ochraně veřejného zdraví a o změněn některých zákonú, ve znění pozdějších předpisů, se hlukem rozumí zvuk, který může být škodlivý pro zdraví a jehož imisní hygienický limit stanoví provádějící předpis.
Za takový hluk se dle paragrafu 30 odstavec 2 hlasový projev zvířete nepovažuje.
Zjednodušeně - v prosinci 2015 proběla v tomto změna zákona.Tudíš se měření neprovádí jelikož byli zrušeny měřící limity

Kolik je takových psů a jak se dá naučit, aby štěkali jen, když někdo leze přes plot?
tož takový je každý správný hovík.....
(a vyrovnaní zástupci jiných hlídačů)
napsal(a):
Když pes nevyje, jen štěká, není problém. Maximálně se podívám, co ho bere. To kočky - to je jiná liga. Mrouskající kočky a řev bojujících kocourů.....A když je to pod okny, musím vyletět z postele a rozehnat to. Při tom se rozhodně spát nedá, to "stydne v žilách krev". A jednak by psová nedala pokoj a pak musím zachránit mého kastrovaného trdlu, aby se k něčemu nepřipletl a nedostal na frak.
Jo mrouskající se kočky pod okny v ložnici znám, to je teprve něco. Měli jsme to asi 14 dní v kuse. V prvních dnech jsem myslela, že pes proletí oknem (nesnáší kočky), nakonec si zvyknul. Ale kolikrát jsem musela vstát z postele já, protože v tom se spát fakt nedá.
Jinak jsem vyrůstala na vesnici, v noci občas štěkali různě psi, k ránu se vraceli hluční opilci z hospody, sousedi sekali, řezali, vrtali, jezdili traktory, zpívali ptáci, řvali kočky, kokrhali kouhouti. A navíc jsme bydleli kousek od rybníka, takže ještě kuňkaly žáby. Občas byly z vedlejší vesnice v noci slyšet zábavy. Nic z toho mi nikdy nevadilo. To je prostě život na vesnici. Ovšem jak začal štěkat venku náš pes, tak to mi vadilo - pravidelně když našel ježka, vždycky v určitém období denodenně - musela jsem v noci vylést z postele a jít mu toho ježka dost složitě sebrat. Protože to bych se nevyspala ani já. Štěkot jiného psa mi nevadil, ale našeho jo. Zas je pravda, že tam žádný pes neštěkal nějak ustavičně celou noc v kuse. I když i takové období bylo - asi když zrovna hárala nějaká fena, ale není to pořád, tak to člověk přežije.
Nyní bydlím na jiné vesnici, je to tady vesměs stejné, až na ty žáby, ty tu nejsou. A nemám s tím problém. Psy máme doma, takže ti neštěkají - jo občas když něco slyší z venku tak blafou (hlavně pes), ale stačí je okřiknout a je klid. Skoro hned naproti nám je pes, který kolikrát štěká déle a pak vyběhne páníček a řve na psa.
Když u mě občas spala kamarádka z města v té vesnici, kde kuňkaly žáby, tak se teda nevyspala, té to hrozně vadilo. Naopak když jsem spala já u ní v centru města, tak jsem se taky nevyspala - mě zase vadil ten provoz. Takže je to asi i tak nějak o zvyku.
marcelaamax
napsal(a):
Jo mrouskající se kočky pod okny v ložnici znám, to je teprve něco. Měli jsme to asi 14 dní v kuse. V prvních dnech jsem myslela, že pes proletí oknem (nesnáší kočky), nakonec si zvyknul. Ale kolikrát jsem musela vstát z postele já, protože v tom se spát fakt nedá.
Jinak jsem vyrůstala na vesnici, v noci občas štěkali různě psi, k ránu se vraceli hluční opilci z hospody, sousedi sekali, řezali, vrtali, jezdili traktory, zpívali ptáci, řvali kočky, kokrhali kouhouti. A navíc jsme bydleli kousek od rybníka, takže ještě kuňkaly žáby. Občas byly z vedlejší vesnice v noci slyšet zábavy. Nic z toho mi nikdy nevadilo. To je prostě život na vesnici. Ovšem jak začal štěkat venku náš pes, tak to mi vadilo - pravidelně když našel ježka, vždycky v určitém období denodenně - musela jsem v noci vylést z postele a jít mu toho ježka dost složitě sebrat. Protože to bych se nevyspala ani já. Štěkot jiného psa mi nevadil, ale našeho jo. Zas je pravda, že tam žádný pes neštěkal nějak ustavičně celou noc v kuse. I když i takové období bylo - asi když zrovna hárala nějaká fena, ale není to pořád, tak to člověk přežije.
Nyní bydlím na jiné vesnici, je to tady vesměs stejné, až na ty žáby, ty tu nejsou. A nemám s tím problém. Psy máme doma, takže ti neštěkají - jo občas když něco slyší z venku tak blafou (hlavně pes), ale stačí je okřiknout a je klid. Skoro hned naproti nám je pes, který kolikrát štěká déle a pak vyběhne páníček a řve na psa.
Když u mě občas spala kamarádka z města v té vesnici, kde kuňkaly žáby, tak se teda nevyspala, té to hrozně vadilo. Naopak když jsem spala já u ní v centru města, tak jsem se taky nevyspala - mě zase vadil ten provoz. Takže je to asi i tak nějak o zvyku.
Taky mi vadí výhradně náš pes, když začal v noci řvát. Jemu už na stáří asi hrabe, ale je naučený, že chodí na noc do kotce, takže problém vyřešen. Ale kupodivu si nikdo nestěžoval, i když prořval půlku noci, tak tady je to asi ještě v pořádku.
I když, ona je vesnice a vesnice. Tady jsou zahrady ještě tak normálně velké, ale to, jak jsou některé vesnice dneska zastavěné... To se pak už nedivím, že si tam ti lidi navzájem překáží.
Moji kamarádku z dětství v létě při stanování hrozně překvapil kohout. Vystřelila a děsila se, co to je. Mě naopak, když jsem poprvé spala v městském bytě, vyděsilo, jak je už od brzkých ranních hodin ze všech stran slyšet splachování záchodů.

lupus4
napsal(a):
přirozený zvukový projev zvířat - NENÍ hluk a žádné normy na to nejsou
Dle paragrafu30 odstavce2 zákona č.258/2000Sb...
o ochraně veřejného zdraví a o změněn některých zákonú, ve znění pozdějších předpisů, se hlukem rozumí zvuk, který může být škodlivý pro zdraví a jehož imisní hygienický limit stanoví provádějící předpis.
Za takový hluk se dle paragrafu 30 odstavec 2 hlasový projev zvířete nepovažuje.
Zjednodušeně - v prosinci 2015 proběla v tomto změna zákona.Tudíš se měření neprovádí jelikož byli zrušeny měřící limity
No vida, dokonce změna, o které ani nevím. Díky za info, bude se možná hodit

Zkusím to shrnout z hlediska onoho oficiálního postupu. Samozřejmě, že postižení za nadměrný (a tohle slůvko zdůrazňuji) štěkot, případně vytí psa, je možné. Šlo by o přestupek rušení nočního klidu, následkem může být pokuta. Pokud se sepisuje petice, pod kterou se podepíše více lidí, dá se předpokládat, že nepůjde jen tak sem tam o štěknutí a za to opravdu pokutu dostat můžete, pokud pes dlouhodobě v noci vyřvává tak, že to ruší větší počet lidí.
Je to složitější, nicméně nedávno soud rozhodl, že nadměrný štěkot psa se postihuje jako rušení nočního klidu, měření hluku není nutné (ani reálné), v extrémním případě nejde o přirozený projev zvířete atd. atd. Rozsudek můžu zaslat.
Za mě - já svého psa vyřvávat nenechám a už vůbec ne v noci. Pokud štěkne dvakrát třikrát, neřeším. Pokud štěká minutu a více, jdu zakročit. A to čistě z ohledu na sousedy.

Za mě - já svého psa vyřvávat nenechám a už vůbec ne v noci. Pokud štěkne dvakrát třikrát, neřeším. Pokud štěká minutu a více, jdu zakročit. A to čistě z ohledu na sousedy.
To snad nikdo, jinak by se přece nevyspali ani majitelé psa, pokud teda nejsou v noci v práci. Občas je to ale těžký, hodně psů reaguje na štěkot jiného psa, aspoň u nás na vesnici je to štěkání často řetězová reakce, začne jeden a následují další. To byste musela chodit okřikovat nejmíň celou ulici, protože většina lidí to vůbec neřeší. Každopádně, pokud mě můj pes vzbudí, zařvu na něj. Ve dne ale štěkání neřeším. Mně třeba taky vadí cirkulárka od souseda a nechodím tam, aby to vypnul.
No bylu nás taky takový případ, čuvač řvoucí na srnky, a to bylo fakt celou noc hodinu dvě řvaní, hodinu klid a furt dokola a majitelé se strašně divili, že to někomu vadí, nějak to řešit je ani nenapadlo, dokud jim to někdo neřekl. Jako lidi jsou různý a psí štěkot je taky různý. Jestli je to u zadavatelky taky tak, tak se ani stížnostem nedivím, protože pro normálního člověka je fakt nemožný s takovýmhle psem v sousedství spát.

napsal(a):
To snad nikdo, jinak by se přece nevyspali ani majitelé psa, pokud teda nejsou v noci v práci. Občas je to ale těžký, hodně psů reaguje na štěkot jiného psa, aspoň u nás na vesnici je to štěkání často řetězová reakce, začne jeden a následují další. To byste musela chodit okřikovat nejmíň celou ulici, protože většina lidí to vůbec neřeší. Každopádně, pokud mě můj pes vzbudí, zařvu na něj. Ve dne ale štěkání neřeším. Mně třeba taky vadí cirkulárka od souseda a nechodím tam, aby to vypnul.
Sledujte paradox toho, co jste napsala:
To snad nikdo, jinak by se přece nevyspali ani majitelé psa, pokud teda nejsou v noci v práci.
To byste musela chodit okřikovat nejmíň celou ulici, protože většina lidí to vůbec neřeší.
Moje zkušenost je taková, že to většina lidí opravdu neřeší, zaklínajíc se formulkou, že pes přece štěká a je to normální. Ano, je, ale jen tehdy, dokud to neobtěžuje ostatní, protože je to přes míru. V tomhle se ztotožňuju s Assil.

napsal(a):
Sledujte paradox toho, co jste napsala:
To snad nikdo, jinak by se přece nevyspali ani majitelé psa, pokud teda nejsou v noci v práci.
To byste musela chodit okřikovat nejmíň celou ulici, protože většina lidí to vůbec neřeší.
Moje zkušenost je taková, že to většina lidí opravdu neřeší, zaklínajíc se formulkou, že pes přece štěká a je to normální. Ano, je, ale jen tehdy, dokud to neobtěžuje ostatní, protože je to přes míru. V tomhle se ztotožňuju s Assil.
Ano...tak buď nejsou doma, nebo mají špunty v uších :-)
Jako vážně, kdo by mohl spát, kdyby jeho pes permanentně štěkal? Já teda ne a fakt ráda spím. Jinak ten rozsudek by mě fakt zajímal, protože třeba domácí ohňostroje, to je taky pěkný kravál a třeba v létě je to u nás každou sobotní noc.
A navíc zadavatelka ještě zmiňuje volně pobíhající a provokující psy ostatních sousedů, tak to by si asi měli udělat pořádek všichni.

"...dokud to neobtěžuje ostatní, protože je to přes míru. V tomhle se ztotožňuju s Assil. "
Pro někoho může být přes míru i jediné štěknutí a obtěžovat ho... Proč ne? Když se najde i takový, kterému vadí, že voda teče dolů kopcem... Co jsem napsal není žert, ale realita!!! Sousedovi vadí , že voda která naprší do mé zahrady teče k němu(dolů kopcem)...
Takže pokud někomu pes, ptáci atd. vadí nech bydlí ve městě a ne na vesnici...Chov zvířectva patří ke koloritu vesnice...

napsal(a):
"...dokud to neobtěžuje ostatní, protože je to přes míru. V tomhle se ztotožňuju s Assil. "
Pro někoho může být přes míru i jediné štěknutí a obtěžovat ho... Proč ne? Když se najde i takový, kterému vadí, že voda teče dolů kopcem... Co jsem napsal není žert, ale realita!!! Sousedovi vadí , že voda která naprší do mé zahrady teče k němu(dolů kopcem)...
Takže pokud někomu pes, ptáci atd. vadí nech bydlí ve městě a ne na vesnici...Chov zvířectva patří ke koloritu vesnice...
Ano, to vám věřím, my jsme kvůli tomu byli i u soudu, sousedka tvrdila, že od nás k nim na zahradu uniká splašková voda z jímky a podmáčí jim pozemek. V té době, je to asi 2 nebo 3 roky zpátky, bylo hrozné sucho. U soudního jednání to opravdu bylo zajímavé, doložit to neměla jak, tak jen tvrdila, že si to prostě myslí :-)
sim3ns

XXX.XXX.70.136
Já mám zase souseda se psem, který neustále vyl a štěkal kvůli samotě přes noc a občas přes den (já si mu nikdy nestěžovala, mimochodem). "Vylepšil" to tím, že mu pořídil obojek proti štěkání. Takže teď to funguje tak, že pes štěkne a během vteřiny začne hystericky EXTRÉMNĚ hlasitě řvát bolestí. Takže místo poslouchání toho psího vytí běžnou hlasitostí, slyším tohle uši trhající štěkání/kňučení/vytí dohromady. Mně to původní vytí nikdy nějak nevadilo, ale tohle mi opravdu trhá srdce na kousky. Chudák pes se bojí být venku sám (s tím, že ho na samotu nikdy nikdo na 99% neučil) až tak, že klidně přetrpí bolest a myslí si, že mu páníček třeba pomůže a ono houby.

Tak jako já i kdybych bydlela na samotě u lesa, tak prostě pesany na noc domů. My máme, pokud to počasí dovolí nonstop otevřenej barák a psi si můžou libovolně trajdat sem tam. Někdy minulej tejden jsem šla spát a jak už byli pesani dlouho ticho, tak jsem je zapomněla zavřít a když už jsem skoro spala, tak mi zablafali pod otevřeným oknem ložnice - a to mám ložnici v prvním patře....no málem se mi v tu chvíli "rafla pumpa", jak jsem se lekla a hned jsem je letěla zavřít. Prostě vadí mi to....ono něco jinýho když zablafe sousedovic pes....to je daleko, přes celou zahradu a něco jinýho, když mi zařve pes pod oknem......takže už s ohledem na sebe a na naše dva nejbližší sousedy, kteří by to schytávali taky v přímém přenosu, jsou pesani na noc doma...to je jedna věc a druhá je, že nepotřebuju, aby mi hlídali starou sekačku v kůlně, ale aby hlídali nás v domě.

sim3ns
napsal(a):
Já mám zase souseda se psem, který neustále vyl a štěkal kvůli samotě přes noc a občas přes den (já si mu nikdy nestěžovala, mimochodem). "Vylepšil" to tím, že mu pořídil obojek proti štěkání. Takže teď to funguje tak, že pes štěkne a během vteřiny začne hystericky EXTRÉMNĚ hlasitě řvát bolestí. Takže místo poslouchání toho psího vytí běžnou hlasitostí, slyším tohle uši trhající štěkání/kňučení/vytí dohromady. Mně to původní vytí nikdy nějak nevadilo, ale tohle mi opravdu trhá srdce na kousky. Chudák pes se bojí být venku sám (s tím, že ho na samotu nikdy nikdo na 99% neučil) až tak, že klidně přetrpí bolest a myslí si, že mu páníček třeba pomůže a ono houby.
A nenapadlo ho třeba, že by ho mohl vzít domů? Asi bych to tak řešila, kdybych nebyla v noci doma a věděla, že pes to špatně snáší. Moji psi doma neštěkají. I když některému psovi nepomůže asi ani to...

napsal(a):
Však jsem psala, že je to složitější. Jedno štěknutí prostě není a nemůže být nic, co by se dalo označit za nežádoucí. Na druhou stranu vyblafávající pes celý den je teda něco fakt protivného.
S tou vodou... to jsou stavební a pozemkové záležitosti.
Nemůžete ale nad vším mávnou rukou s tím, že jste na vesnici a chov zvířat je místní kolorit. To sice možná je, ale odsud posud. Vaše svoboda vždycky končí tam, kde začíná svoboda jiného. Tímhle kdyby se řídili všichni, to by bylo blaze.