Dobrý den, potřebovala bych poradit. Máme doma 8 letou fenku, která poslední měsíc až dva nevydrží přes noc aniž by se někde nevyčůrala. Chodím ji venčit 4x denně v pravidelných intervalech a většinu jejího života nebyl problém, až poslední dva roky se stávalo že to jednou či dvakrát za měsíc nevydržela, ale teď se jedná o každodenní problém z čehož už jsme doma celkem zoufalí. Venčím ji v noci většinou v 22:00 - 23:00, záleží na tom jestli už chce jít ven nebo jestli ráno brzy vstávám a teď když mám prázdniny tak vstávám spolu s rodiči ve 04:00 a rovnou ji vyvenčím, jenže i tak už je pozdě a někde je načůráno. Problémem navíc je, že rodiče stávají brzo a proto chodí spát brzo a nemohou ji venčit zatímco mi brzy začne škola a také s ní nebudu moct chodit už ve 4 ráno ale až tak v 7 což jistě nevydrží. Nevím proč má najednou takový problém, nezměnila jsem časy venčení, jediné co se změnilo je že se sestře narodil syn a proto se psovi nevěnuje až tak jak kdysi (náš pes je z ní blázen,sestra nás navštěvuje každou sobotu a nese jí pamlsky), ale pořád se jí věnuje dostatečně. Nevím jestli by nepomohlo to že bychom ji od 20:00 už nedali napít ani to jestli bychom na zem dali plenku (pokud s námi spí v místnosti tak se musíme zbavit koberců protože by je počůrala a časté praní by je zničilo, navíc se ten zápach nedá vydržet,jenže když dáme koberce pryč tak čůrá na podlahu a bojíme se že tím zničí plovoučky.) Děkuji předem za vaše rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych asi nejdřív zašla na veterinu, jestli tam není nějaký zdravotní problém. Kastrovaná není?
Terven
napsal(a):
Od 23.00. do 4.00 je strašně krátká doba, to by zdravý pes měl v pohodě vydržet, nějaký problém tam určitě bude, tipuju zdravotní - možná cukrovka?
Na opatření typu plena nebo omezení tekutin bych se vyprdla a nechala jí nejdřív vyšetřit.
Jak bylo napsáno výše, určitě by bylo dobré ji celkově vyšetřit, zda to vážně není zdravotní problém, protože osmiletý pes už by tohle v pohodě vydržet měl. I můj sedmi měsíční NO vydrží mnohem déle - přes noc od cca desíti do sedmi do rána, takže nějakých devět hodin.
Ale jako prevenci zničení podlahy a zápachu bych pesanovi vymezila jen určitý prostor na spaní, který bych bud vystlala plenami, popřípadě takovým tím voděodolným prostěradlem či potahem na matraci (aplikováno u králíka, který už se právě na stará kolena pomočoval).
KatkaKowal
napsal(a):
No, nic jiného nezbývá než jít k veterináři, ale zajímavé je že přes den nemá problém vydržet 7 - 8 hodin, když se třeba někde zdržíme, ale v noci prostě ne. Přitom na začátku prázdnin vydržela spát klidně až do 9:00.
Myslím, že důvod je ten, že v noci tělo pracuje jinak než ve dne. Některé orgány v noci pracují, jiné spíš odpočívají, když víc pracovaly ve dne.

No to vyšetření bych doporučila určitě.....třeba moje fena desetiletá, kastrovaná taky nevydrží celou noc....teda možná by i vydržela, ale nějak si navykla, že manžel vstává ve čtyři, tím jí vzbudí a ona si přijde říct, že chce ven......někdy se i stane, že třeba večer usne už v osm a pak třeba přijde o půlnoci, že chce ven, ale nikdy se mi nestalo, že by se doma počůrala, že by si nepřišla říct a to dokonce ani když mi prochladla a lítali jsme čůrat co dvě hodiny...ani tak se mi doma nepočůrala.
Nevím jakým stylem si vaše fenka "říká" že chce ven, jestli někoho "umí" probudit, ale pokud se pes doma počůrá....čistotný pes....tak to vidím na zdravotní důvody.
Mě osobně se doma fena počůrat, tak jsme nastoupený u veta ihned.

KatkaKowal
napsal(a):
Naše nynější fenka si právě neříká skoro vůbec a proto jsme ji naučili na určitě hodiny kdy s ní chodíme ven. Předchozí pes nám dával jasně najevo že už je čas,ale teď vůbec nic a ani v noci, takže když s námi spí s místnosti tak se prostě vyčůrá aniž by nás zbudila a jde zase spát.
No tak to docela čumim....každý můj pes si "umí" říct a nejen, že chce ven, ale třeba, že mu došla voda, že už je čas na jídlo....pes dokonce přijde "žalovat" že mu fena něco ukradla......a další věci, pokládám to za samozřejmost, že se časem naučí se mnou "mluvit".....a i když má každý trochu jiný způsob, jak mi něco sdělit, tak ale každý to zvládá.
Navíc psu, který je naučený čistotě a nemá zdravotní problém, tak je mu i nepříjemný pustit to v bytě....takže když se náhodou stane, že se páneček někde zasekne i nad rámec "normální" doby....i nám se stalo, že jsme uvízli na cestě a pes se ani po 16-ti hodinách doma nevyčůral......