Čipování starého psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.9.2019 08:20
Janinat

XXX.XXX.22.206

Dobrý den, nedávno jsem si všimla, že od nového roku je povinné nechat čipovat psa. Chtěla bych se Vás zeptat - rodiče mají na zahradě 15 let starou fenku, která už má svůj klid a po zahradě se přesouvá jen z jednoho spacího místa na druhé. Cesta k veterinářce by byla jedině už ta poslední. Věřím, že toto stejné řeší víc lidí, tak by mě zajímalo jestli je ještě nějaká jiná cesta řešení a nebo přestat hledat a máme "být v poklidu jako doteď..?"

13.9.2019 08:21
janaa

XXX.XXX.154.203

Vůbec bych to neřešila.

13.9.2019 08:32
888

XXX.XXX.25.25

Také jsem to četl.Jak to vlastně tedy je.Musí být očipování všichni psy ?

13.9.2019 08:53
assil

XXX.XXX.225.195

Ano.

13.9.2019 09:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

assil napsal(a):
Ano.

ne, nemusí být očipovaní všichni - je tam vyjímka na psy narozené před r. 2011, co mají čitelné tetování.

13.9.2019 09:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Janinat napsal(a):
Dobrý den, nedávno jsem si všimla, že od nového roku je povinné nechat čipovat psa. Chtěla bych se Vás zeptat - rodiče mají na zahradě 15 let starou fenku, která už má svůj klid a po zahradě se přesouvá jen z jednoho spacího místa na druhé. Cesta k veterinářce by byla jedině už ta poslední. Věřím, že toto stejné řeší víc lidí, tak by mě zajímalo jestli je ještě nějaká jiná cesta řešení a nebo přestat hledat a máme "být v poklidu jako doteď..?"

nechte to být

13.9.2019 09:33
Janinat

XXX.XXX.22.206

děkuji všem :)

13.9.2019 09:42
888

XXX.XXX.25.25

Tak musí být,nebo ne ?

13.9.2019 09:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

888 napsal(a):
Tak musí být,nebo ne ?

pokud nespadá do té vyjímky (tetovaný, nar. do 2011), tak musí

13.9.2019 10:05
janaa

XXX.XXX.154.203

888 napsal(a):
Tak musí být,nebo ne ?

Jak píše inspektor. Ale pokud mám starého psa na zahradě na vesnici,nikam nechodí, tak to prostě řešit nebudu. Btw očkování a jeho platnost vzhledem k čipu můžou kontrolovat jenom inspektoři KVS. Takže pokud nemám souseda debila, od kterého hrozí udání, tak bych u starého psa fakt neřešila. Jiné je to u psů,co se účastní akcí a samozřejmě i psů ve velkých městech,kde zas čipy kontrolují policajti,ale tak to už dnes.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.9.2019 10:09

...vůbec bych to neřešila v tomto případě.........

13.9.2019 10:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak jsme byli s mamčinou Mandy na přeočkování. Ani jsem nepípnula a čekala co vetka. Nic, neřekla nic, přeočkovala. Asi tuší, že tady na vesnici starší lidi těžko přesvědčí. Jenže, pokud by ona pak už nesměla zaočkovat nečipovaného psa...takže čekám, že s tím tedy vyrukuje příští rok, kdy pro ni tohle pravidlo vejde v platnost? Jo a hlásil to u nás onehdá rozhlas.

13.9.2019 10:38
janaa

XXX.XXX.154.203

lesnížínka napsal(a):
Tak jsme byli s mamčinou Mandy na přeočkování. Ani jsem nepípnula a čekala co vetka. Nic, neřekla nic, přeočkovala. Asi tuší, že tady na vesnici starší lidi těžko přesvědčí. Jenže, pokud by ona pak už nesměla zaočkovat nečipovaného psa...takže čekám, že s tím tedy vyrukuje příští rok, kdy pro ni tohle pravidlo vejde v platnost? Jo a hlásil to u nás onehdá rozhlas.

Ale ono to tak není,že vet nesmí naočkovat nečipovaného psa. Vet nic kontrolovat nemusí, čip je zodpovědnost majitele. Ale už takový náznak byl,že to dají vetům jako povinnost. Naštěstí zatím to tak není

13.9.2019 10:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

janaa napsal(a):
Ale ono to tak není,že vet nesmí naočkovat nečipovaného psa. Vet nic kontrolovat nemusí, čip je zodpovědnost majitele. Ale už takový náznak byl,že to dají vetům jako povinnost. Naštěstí zatím to tak není

Aha, netuším, jen to tady v minulé debatě proběhlo.

13.9.2019 10:56

lesnížínka napsal(a):

"takže čekám, že s tím tedy vyrukuje příští rok"

a proc ockujete staršího psa každý rok?

13.9.2019 11:15
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"takže čekám, že s tím tedy vyrukuje příští rok"

a proc ockujete staršího psa každý rok?

Mandy má 8. není starší, je to 12kg pes. Lítá po venku, chodí na prochajdy, na potoce chytá potkany. Takže proto. Kdyby to byl pes zadavatelky, co jen leží v zahradě, tak neřeším.

13.9.2019 11:42

lesnížínka napsal(a):
Mandy má 8. není starší, je to 12kg pes. Lítá po venku, chodí na prochajdy, na potoce chytá potkany. Takže proto. Kdyby to byl pes zadavatelky, co jen leží v zahradě, tak neřeším.

"Lítá po venku, chodí na prochajdy, na potoce chytá potkany. Takže proto"

a to je důvod do ni prat vakcinu - kazdorocne?

13.9.2019 11:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):

po novém roce právě vet MUSÍ zkontrolovat identitu psa před očkováním proti vzteklině, aby bylo zřejmé, že očkoval právě tohoto psa - o tom to celé je.
Teď ale ještě nic kontrolovat nemusí.

13.9.2019 12:09

"MUSÍ zkontrolovat identitu psa před očkováním proti vzteklině"

a i když cip nenajde, neb ho pes nemá - psa naočkovat muze.
ano, z pohledu zákona to bude neplatne ockovani, ale pes bude v imunite

ještě se všude pise, ze pokud se dava cip psovi, co uz je naockovany a nevydava se mu i pas, jen se cip zapise do stavajiciho ockovaku k tomu ockovani, pes se znovu preockovavat nemusi. to k te jednoznacne identifikaci

13.9.2019 12:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

"MUSÍ zkontrolovat identitu psa před očkováním proti vzteklině"

a i když cip nenajde, neb ho pes nemá - psa naočkovat muze.
ano, z pohledu zákona to bude neplatne ockovani, ale pes bude v imunite

ještě se všude pise, ze pokud se dava cip psovi, co uz je naockovany a nevydava se mu i pas, jen se cip zapise do stavajiciho ockovaku k tomu ockovani, pes se znovu preockovavat nemusi. to k te jednoznacne identifikaci

Tak ono to bude ještě chvilku trvat, než to "bude" zaběhnutý v praxi tak, jak to mají namyšlený, protože spousta psů má (popř. do konce roku ještě dostane) třeba tříletý vztekliny, a ty jim nikdo následující roky zpochybňovat nebude …

… ale v praxi tomu fungování tolik nevěřím, protože takoví ti křupaní veti nic kontrolovat nebudou, a nemají ani čtečky, a celkově je jim to fuk, stejně jako většině běžných majitelů psů …

Nás se to nijak nedotkne, protože máme psy čipované a řádně očkované i tak, a zbytek nějak dopadne

13.9.2019 12:27
janaa

XXX.XXX.129.58

Nemusí vet naočkovat, ale že by měli zákaz očkovat nečipované psy, to není pravda.
Jinak já taky budu muset načipovat dvě čuby, mé odchovy, které jsou tetované, ale udělám to až s očkováním, tedy někdy v dubnu, květnu mi to tuším vychází.

13.9.2019 12:29
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak ono to bude ještě chvilku trvat, než to "bude" zaběhnutý v praxi tak, jak to mají namyšlený, protože spousta psů má (popř. do konce roku ještě dostane) třeba tříletý vztekliny, a ty jim nikdo následující roky zpochybňovat nebude …

… ale v praxi tomu fungování tolik nevěřím, protože takoví ti křupaní veti nic kontrolovat nebudou, a nemají ani čtečky, a celkově je jim to fuk, stejně jako většině běžných majitelů psů …

Nás se to nijak nedotkne, protože máme psy čipované a řádně očkované i tak, a zbytek nějak dopadne

to se pletete, od 1.1. pes bez čipu = nevakcinovaný

13.9.2019 12:36
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

jahodapavel napsal(a):
to se pletete, od 1.1. pes bez čipu = nevakcinovaný

nepletu - píšu o psovi s čipem, který byl vakcinovaný před 1. 1. 2020, takže ho při očkování nikdo nepřečetl, a není tedy jasně prokazatelné, že to byl on, a ne jiný pes.

13.9.2019 13:05
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

nepletu - píšu o psovi s čipem, který byl vakcinovaný před 1. 1. 2020, takže ho při očkování nikdo nepřečetl, a není tedy jasně prokazatelné, že to byl on, a ne jiný pes.

jestli má čip je vakcinace platná podle údajů výrobce , jestli nemá čip , platí jen do 31.12.2019.

13.9.2019 13:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

jahodapavel napsal(a):
jestli má čip je vakcinace platná podle údajů výrobce , jestli nemá čip , platí jen do 31.12.2019.

Já ale celou dobu píšu o psovi, který MÁ ČIP, akorát ho doteď při očkování nikdo nekotroloval, takže se ví prd, jestli za něj nebyl na očkování třeba úplně jiný pes..., a přitom mu očkování bude následující 3 roky platit.

Modelová situace - čipovaný NEOČKOVANÝ pes teď někoho kousne:
"Franto, mám průser, ty máš naočkovano, tak mi půjč očkovák..., a nech si udělat nový, že jsi ho ztratil, zaplatím ti to...

... přehodí se stránky z jednoho do druhého..., a najednou je pes Tondy očkovaný...

I tohle už jsem viděla!

13.9.2019 13:46
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Taky mám na Ty kteří tomu rozumí dotaz. Včera jsme byli u našeho veterináře, aby nám načipoval psi. Jeden je tříletý a druhý roční, oba s PP. A bylo nám vysvětleno, že když mají čitelné tetování, tak vůbec nemusíme čipovat.

13.9.2019 14:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

"Lítá po venku, chodí na prochajdy, na potoce chytá potkany. Takže proto"

a to je důvod do ni prat vakcinu - kazdorocne?

Dostává kombinovanou asi jako většina psů tady....nebo se mýlím? Např. proti leptospiroze vakcína vydrží sotva ten rok. Takže nějak nerozumím, co vám vadí. Jestli psy neočkujete, je to vaše rozhodnutí, já to riskovat nebudu. Očkuju i starého Woricka. Očkovala bych i děti, kdybych nějaké měla. Pro psy mi mnohem víc vadí ATB na každou blbinu 5x do roka, než vakcinace.

13.9.2019 17:10
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

tetrivek napsal(a):
Taky mám na Ty kteří tomu rozumí dotaz. Včera jsme byli u našeho veterináře, aby nám načipoval psi. Jeden je tříletý a druhý roční, oba s PP. A bylo nám vysvětleno, že když mají čitelné tetování, tak vůbec nemusíme čipovat.

asi neměl čipy. Musí být.

13.9.2019 17:20
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Já ale celou dobu píšu o psovi, který MÁ ČIP, akorát ho doteď při očkování nikdo nekotroloval, takže se ví prd, jestli za něj nebyl na očkování třeba úplně jiný pes..., a přitom mu očkování bude následující 3 roky platit.

Modelová situace - čipovaný NEOČKOVANÝ pes teď někoho kousne:
"Franto, mám průser, ty máš naočkovano, tak mi půjč očkovák..., a nech si udělat nový, že jsi ho ztratil, zaplatím ti to...

... přehodí se stránky z jednoho do druhého..., a najednou je pes Tondy očkovaný...

I tohle už jsem viděla!

a půjde to i nadále. to by musely být číslovány i obyčejné očkováky - a na každám listě.

13.9.2019 17:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

jahodapavel napsal(a):
a půjde to i nadále. to by musely být číslovány i obyčejné očkováky - a na každám listě.

A to by byl problém? Mně fascinuje, jak to ve většině civilizovaného světa jde, jen pro Čechy je všechno děsný problém. Tak když nevím jak na to, kouknu třeba v Německu ne?

13.9.2019 18:08

lesnížínka napsal(a):
A to by byl problém? Mně fascinuje, jak to ve většině civilizovaného světa jde, jen pro Čechy je všechno děsný problém. Tak když nevím jak na to, kouknu třeba v Německu ne?

Já si myslím, že to problém není.......já teda když budu mluvit za sebe...psy čipované nemám a asi opravdu už čipovat nebudu, v lednu jim bude skoro 10,5 roku, nejsem najivní, abych si myslela, že moji psi mají před sebou třeba ještě pět let života, vlastně pokud se dožijí jedenácti, tak si myslím, že všechno nad jedenáct let už bude bonus.
Navíc do civilizace už vůbec nechodíme.

Další pes určitě čipovaný bude a to i kdyby to byl zase kříženec, to by byl stejně, i kdyby se to nemuselo.

Myslím prostě, že je víc takových lidí, kteří už prostě nechtějí čipovat starého psa, je vícero.

13.9.2019 18:28
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Já si myslím, že to problém není.......já teda když budu mluvit za sebe...psy čipované nemám a asi opravdu už čipovat nebudu, v lednu jim bude skoro 10,5 roku, nejsem najivní, abych si myslela, že moji psi mají před sebou třeba ještě pět let života, vlastně pokud se dožijí jedenácti, tak si myslím, že všechno nad jedenáct let už bude bonus.
Navíc do civilizace už vůbec nechodíme.

Další pes určitě čipovaný bude a to i kdyby to byl zase kříženec, to by byl stejně, i kdyby se to nemuselo.

Myslím prostě, že je víc takových lidí, kteří už prostě nechtějí čipovat starého psa, je vícero.

jenže pak někoho škrábne, nemá čip = není vakcinován. doktor to musí hlásit, pokuta 20 000,-

13.9.2019 19:49
L(phi)

XXX.XXX.114.133

Kolko ludi leti so skrabancom k doktorovi, aby musel nieco niekam hlasit?

Lesnizinka - leptospiroza vydrzi len rok, ale vsetko ostatne 3 roky. A da sa ockovat samostatne. Takze cpat do psa kazdy rok 4kombinaciu kvoli jedinej chorobe je naozaj zbytocne.

13.9.2019 19:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

L(phi) napsal(a):

Lesnizinka - leptospiroza vydrzi len rok, ale vsetko ostatne 3 roky. A da sa ockovat samostatne. Takze cpat do psa kazdy rok 4kombinaciu kvoli jedinej chorobe je naozaj zbytocne.

Jenže veterinářka pro pár malých vesnic to takhle nemá, jelikož by to nevyočkovala a vyhodila. Stejně tak jsem nemohla sehnat pro kočky veterinu, která tady očkuje FeLV. Nevypaltí se jim to objednávat, protože je to jen po x baleních a oni to do konce expirace neudají.

13.9.2019 20:17

jahodapavel napsal(a):
jenže pak někoho škrábne, nemá čip = není vakcinován. doktor to musí hlásit, pokuta 20 000,-

No jako asi budu lehkomyslná, ale risknu to......za 30 let, co mám psy, velké psy, nekontaktní k cizím, ostré psy a mojí radikální madam, tak nikdy nikoho ani neškrábli. Ono se říká "nikdy neříkej nikdy", ale myslím, že už to doklepeme.

Ve své podstatě máme smůlu, že nemám psy s PP, protože ti by měli tetování a tudíž by se na nás vztahovala vyjímka.

13.9.2019 20:33
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

L(phi) napsal(a):

tak to se teda hóódně pletete. Dítě, škrábnuté štěnětem, panička s 1cm škrábancem od vlastní kočky, kterou chtěla koupat, dítě s kousnutím, které ani neporušilo kůži atd.
leptospira- rizikovém prostředí je nutno vždy, revakcinovat, , proti ostatním nemocem podle návodu výrobce. Těch tříletých je málo. věšina 6-8 kombinací je na rok..

13.9.2019 20:53

jahodapavel napsal(a):
tak to se teda hóódně pletete. Dítě, škrábnuté štěnětem, panička s 1cm škrábancem od vlastní kočky, kterou chtěla koupat, dítě s kousnutím, které ani neporušilo kůži atd.
leptospira- rizikovém prostředí je nutno vždy, revakcinovat, , proti ostatním nemocem podle návodu výrobce. Těch tříletých je málo. věšina 6-8 kombinací je na rok..

"Těch tříletých je málo. věšina 6-8 kombinací je na rok.. "

nobivac a bioveta vam nestaci? nebo cim jinym se tu vetsinou ockuje?

nebo je vazne problem vypotrebovat baleni po 10ti kusech za 2 roky?

13.9.2019 21:45
tetrivek

XXX.XXX.211.31

No jako asi budu lehkomyslná, ale risknu to......za 30 let, co mám psy, velké psy, nekontaktní k cizím, ostré psy a mojí radikální madam, tak nikdy nikoho ani neškrábli. Ono se říká "nikdy neříkej nikdy", ale myslím, že už to doklepeme.

Ve své podstatě máme smůlu, že nemám psy s PP, protože ti by měli tetování a tudíž by se na nás vztahovala vyjímka.

Tak na psi s PP, kteří mají viditelné tetování se čipování netýká? Předtím mi pan Jahodapavel psal že i papírový, tetování mít čip musí. Tak prosím o info jak to Teda je.... Nerada bych čipování nechala na poslední chvíli a pak nemohla na zkoušky, na výstavy.

13.9.2019 21:53
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

biocan novel- sejně musíte kažoročně vakcinovat PI a leptospiru, vakcinoaní psi by měli být izolovaní od jiných masožravců
biocan- 1 rok,
canvac - 1rok
merial - 1 rok

mělo by se očkovat vakcinami, které obsahují antigeny ze země života psa.

13.9.2019 21:54

Tak na psi s PP, kteří mají viditelné tetování se čipování netýká?

tyka. mate to v tom odkazu na FB vyse:

6) ... Jediná výjimka z povinnosti čipovat psa se vztahuje na tetované psy, kteří byli tetování do 3.7 2011 a jejich tetování je čitelné.

13.9.2019 22:02
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

tetrivek napsal(a):
Tak na psi s PP, kteří mají viditelné tetování se čipování netýká? Předtím mi pan Jahodapavel psal že i papírový, tetování mít čip musí. Tak prosím o info jak to Teda je.... Nerada bych čipování nechala na poslední chvíli a pak nemohla na zkoušky, na výstavy.

všichni psi, s jímkou tetovaných starších 9 let (narozených před rokem 2011)

13.9.2019 22:04
tetrivek

XXX.XXX.211.31

Díky takže náš vet to špatně pochopil. Jedinou naší fenu, kterou jsme nechali jako štěně načipovat je naše desetiletá lajka. Bylo nám řečeno že bude kolem nás dělat desetikilometrové okruhy, při nahánění zvěře. A nikdy se neztratila, takového psa s tak dokonalým orientačním smyslem v jakémkoliv prostředí jsem neviděla.

13.9.2019 22:51

Abych řekla pravdu, tak úplně nechápu ty šílené diskuze majitelů nečipovaných psů na každém virtuálním rohu. Mám psa 6 let, PP, tj. čip, takže jsem nic řešit nemusela. Poctivě přihlášeného na P1 (na komisích řešíme rozpočet, potažmo náklady na úklid a kakací pytlíky vs. vybrané poplatky - zoufalý nepoměr stovek tisíc a mega nad deset) a hanba by mě fackovala, kdybych nepřihlásila. Tj. i kdybych si místo potvory pořídila 3 r vořecha vořechoidního, čerstvě nalezeného, který byl také ve hře, dostal by samozřejmě čip. Kromě jiného člověk nikdy neví, takže samo i s registrací na NR, který pobírá většina vet, útulky, PČR a spol. Známým, co bydlí na vesnici, před pár lety ukradli odrostlé štěně PP bišona přes plot ze zahrady. Pak prodali dál. Nový "majitel " trefil vet, který vzal psa čtečkou a pak se kontrolně podíval do registru, protože páníček se strašně divil, že má pes čip. Štěně bylo po 14 dnech doma. Podobný případ zlaťák.

Jestli má někdo psa na samotě, kde nepotká PČR a těžko ho někdo udá, oká, je to jeho boj, já s tím nemám problém. Ale někteří jedinci z měst prskají jak vzteklí už měsíce. Přitom už je hodně let naprosto jasné, že povinnost čipovat nebude jen v kompetenci samospráv, ale bude to plošná záležitost. Proboha, jde v podstatě jen o jedno očkování navíc...

13.9.2019 22:58
GAELLE

XXX.XXX.55.67

nechali jsme očipovat i 9ti letého "vořecha" a vystavili mu i pas. Nechápu proč mají všichni takový problém. Tu blbou 500 snad má každý. A když se pes ztratí je přece jen větší šance ho najít.

14.9.2019 07:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
nechali jsme očipovat i 9ti letého "vořecha" a vystavili mu i pas. Nechápu proč mají všichni takový problém. Tu blbou 500 snad má každý. A když se pes ztratí je přece jen větší šance ho najít.

No, blbou pětistovku navíc opravdu každý nemá. Pokud máte důchod z těch nejnižších a na krku sama barák, jako moje máma, tak vězte, že nemáte(já jí čip na Mandy samozřejmě zaplatím, ale bude se bránit, bude zase cirkus kolem toho)

14.9.2019 07:35

O povinném čipování všech psů jako o jednoznačném identifikátoru psa,se jedná už takovou dobu. Za tu dobu by mohl mít každý tu pětistovku po pár kačkách nastřádanou. Vůbec nechápu ty protesty proti čipování. Pravda, zde nejsou nijak bouřlivé, ale jinde ano. Čipování považuji za mnohem humánnější než tetování, které je pěkně bolestivé. Akorát u nás není asi úplně dotažené propojení všech registrů. Nevím, zas to tak nezkoumám.

14.9.2019 07:50

No a já bych právě navázal. Jak je to tedy s evidencí čipu. Jestli jsem to správně pochopil, tak čip musí být spárovaný s očkovacím průkazem a ten je na jméno majitele. To je OK.
Je teď nějaká podmínka, že čip musí být někde registrován, v případě že ano, kdo to dělá? Vet co psy čipuje? Nebo je dobrovolné.

14.9.2019 08:07
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

No a já bych právě navázal. Jak je to tedy s evidencí čipu. Jestli jsem to správně pochopil, tak čip musí být spárovaný s očkovacím průkazem a ten je na jméno majitele. To je OK.
Je teď nějaká podmínka, že čip musí být někde registrován, v případě že ano, kdo to dělá? Vet co psy čipuje? Nebo je dobrovolné.

Já jsem nechávala čipovat štěně minulý týden, takže čerstvá zkušenost - čip je zapsán v očkováku, MVDr mi dala k tomu vypsanou kartu (s popisem psa, číslem čipu, kontaktními údaji na majitele), kterou jsem měla buď odeslat poštou nebo vyplnit na online formuláři na narodniregistr.cz , je to zcela na na vůli majitele, zda toto udělá, nicméně bez toho čip samozřejmě postrádá smysl.
Jestli ho má MVDr i někde u sebe zapsaný to netuším, asi ano, nechávala si jednu část těch karet s kontakty.

14.9.2019 09:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lesnížínka napsal(a):
No, blbou pětistovku navíc opravdu každý nemá. Pokud máte důchod z těch nejnižších a na krku sama barák, jako moje máma, tak vězte, že nemáte(já jí čip na Mandy samozřejmě zaplatím, ale bude se bránit, bude zase cirkus kolem toho)

A jsme zase u toho, že není nutný, aby měl každý psa! Těch 500 je opravdu zanedbatelná částka, která se dá po desetikorunách našetřit.

14.9.2019 09:27

Já mám jen takový dotaz. Nás se tedy čipování zřejmě taky týká. Fena je narozená 9,8,2011, tetování v uchu má docela čitelné, takže zřejmě půjdeme. Jak to čipování probíhá? Nikdy jsem to neviděla. Jako v narkoze nebo jak? A kam se ten číp dává a jak dlouho ten výkon trvá?

14.9.2019 09:32

anet, asi jako očkování....

14.9.2019 09:38
GAELLE

XXX.XXX.55.67

lesnížínka napsal(a):

tak zrovna já mám jen částečný invalidní a bydlím v RD a sama.....................kdo si pořídí psa měl by počítat i s výdaji okolo - veterinář, krmivo atd. Když jí pes onemocní někde ho odloží?? (myslím někoho kdo nikoho nemá jako já. Vy to zřejmě za mámu uhradíte)

14.9.2019 09:41
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Já mám jen takový dotaz. Nás se tedy čipování zřejmě taky týká. Fena je narozená 9,8,2011, tetování v uchu má docela čitelné, takže zřejmě půjdeme. Jak to čipování probíhá? Nikdy jsem to neviděla. Jako v narkoze nebo jak? A kam se ten číp dává a jak dlouho ten výkon trvá?

čip je velký asi jako zrnko rýže. veterinář ho stříkačkou vpraví pod kůži psa někde u přední lopatky nebo za krkem. Náš pes ani necítil že mu něco dělá. zaplatili jsme 500 i s pasem - před 4 lety.

14.9.2019 09:50

Aha, tak to je fajn, myslela jsem, že je to horší proces. Děkuju za info

14.9.2019 11:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

A jsme zase u toho, že není nutný, aby měl každý psa! Těch 500 je opravdu zanedbatelná částka, která se dá po desetikorunách našetřit.

Máma psa zdědila po babči. Sama by si fenku nikdy nepořídila.
K tomu našetřit: jistě, vypadá to jednoduše. Jenže po 10korunách musíte našetřit i na všechno ostatní. Cokoliv se může pokazit a všechno v dnešní době, jak všichni víme, stojí ne 500Kč, ale desetitisíce. Bojler, kotel....Jasně, kdyby bylo nejhůř, má mamka nás. Jenže znáte to, ona nechce...Radši bude jíst ty nejlevnější blbosti, přece si nekoupí maso. No a pak má vydat peníze na čip...tak to asi těžko, to prostě nedá.

14.9.2019 11:29

Terapeutka napsal(a):
Já jsem nechávala čipovat štěně minulý týden, takže čerstvá zkušenost - čip je zapsán v očkováku, MVDr mi dala k tomu vypsanou kartu (s popisem psa, číslem čipu, kontaktními údaji na majitele), kterou jsem měla buď odeslat poštou nebo vyplnit na online formuláři na narodniregistr.cz , je to zcela na na vůli majitele, zda toto udělá, nicméně bez toho čip samozřejmě postrádá smysl.
Jestli ho má MVDr i někde u sebe zapsaný to netuším, asi ano, nechávala si jednu část těch karet s kontakty.

Já jsem dostal europas s vylepeným čipem již od chovatelky. Při mojí první návštěvě (očkování) si vetka čip načetla a asi zkontrolovala s průkazem. Nic neřekla, jestli si ho zapsala někde k sobě do naší karty to nevím, nejspíš asi ano. Tak silně pochybuji, že by byl někde registrován.
A tak by mne tedy zajímalo: Pes se ztratí, někdo ho ukradne, uteče......,něco se stane.
Měšťáci , nebo nevím kdo psy chytá psa chytnou načtou čip. Mají číslo čipu, ale nemají tu vazbu na očkovací průkaz a majitele. A co teď ? (nemyslím, že mi ho nikdo nevrátí, ale případ kdy třeba kousne někoho). Tak jaký to čipování má smysl pokud není nějaký státní registr?

Třeba v analogii s SPZ auta. Dneska si policajt ťukne SPZ auta a má obratem všechno o autu i majiteli včetně STK, pojištění, čísla vašich bot , pokut a jestli máte zaplacené popelnice

14.9.2019 11:53
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Tak POVINNÉ čipování bez následného POVINNÉHO registru smysl nemá, na tom se tu asi shodneme všichni
je to asi na úrovni toho, že byste dal psovi na obojek schránku na adresu a telefon a nic tam nenapsal ...

Ale když už nic, tak si na tom někdo namastí kapsu

14.9.2019 12:08
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Už se to tady psalo. Je to jen zbytečná buzerace.

14.9.2019 12:17
Terven

XXX.XXX.110.159

Terapeutka napsal(a):
Tak POVINNÉ čipování bez následného POVINNÉHO registru smysl nemá, na tom se tu asi shodneme všichni
je to asi na úrovni toho, že byste dal psovi na obojek schránku na adresu a telefon a nic tam nenapsal ...

U nás ve městě je čipování povinné už asi 15 let. Když mi vetka čipovala současnou fenu, doporučila mi zaregistrovat ji i v Backhome s tím, že pokud to neudělám, bude fena dohledatelná jen v místním registru (veti + městská policie). Což je určitě lepší než nic, protože v 90% případů se pes zaběhne v místě bydliště.
Na jedné psí akci jsem feně Městskou policií nechala čip zkontrolovat, během minuty mi řekli, jak se jmenuju a kde bydlím

14.9.2019 23:43
tero

XXX.XXX.236.31

Jsem zvědavá, jak to budou chudáci veterináři kontrolovat, když žádný registr nebude, navíc je spousta psů už v minulosti čipovaná ( některá města to měly povinné už před několika lety) a navíc několika tipy čipů. To si budou pořizovat několik čteček, nebo dokonce po nás budou chtít abychom na veterinu nosili své čtečky ? To zase vymyslela nějaká chytrá hlava kravinu...Vůbec, ale vůbec to nepomůže od množíren, jen otravují slušné lidi a tahají z nich nesmyslně peníze.

15.9.2019 06:58

Tak jen jestli to neni vše příprava na povinnou registraci v nějakém novém a pochopitelně placeném registru. Tam budou evidovány poplatky, potom bude přikázáno nějaké taky povinné pojištění proti škodě, potom poplatek za úklid veřejného prostranství a určitě se dá vymyslet spousta dalšího, jak vytahnout z lidí peníze. Protože dobro se musí konat za každou cenu a každá koruna do prázdné státní kasy se hodí. A ty firmy co budou mít pravomoc to všechno hlídat budou mít taky dobrý šolich.

15.9.2019 07:58
tero

XXX.XXX.236.237

Tak jen jestli to neni vše příprava na povinnou registraci v nějakém novém a pochopitelně placeném registru. Tam budou evidovány poplatky, potom bude přikázáno nějaké taky povinné pojištění proti škodě, potom poplatek za úklid veřejného prostranství a určitě se dá vymyslet spousta dalšího, jak vytahnout z lidí peníze. Protože dobro se musí konat za každou cenu a každá koruna do prázdné státní kasy se hodí. A ty firmy co budou mít pravomoc to všechno hlídat budou mít taky dobrý šolich.

Tak je to už u spousty věcí... Přitom jako skoro jediná zájmová komunita odvádíme daně a poplatky, za které města a obce budují dětská hřiště a cyklostezky, pro pejskaře minimum a ještě se tváří co pro nás nedělají když nám dají sáčky na exkrementy...Jen sankce, zákazy , příkazy. Nic proti chovatelům jiných zvířatt, ale proč se to netýká taky třeba koček, ptáků ( kromě těch s CITES,ti to taky nemají lehké... ) atd. Akvaristika -tam se taky točí prachy. Všimněte si lidičky, že když je stát ve srabu, vždy to odskáčou pejskaři...Tím nechci přivolávat něco podobného pro jiné chovatele, ale štve mě ta nespravedlnost.

15.9.2019 08:18

Rybičky neštěkají a nemusí se venčit, taky nikoho nepokousaly. Kočky jsou zalezlé doma a taky se nemusí venčit. Prostě pejskaři jsou nejvíce na očích, vděčné témá pro TV, když je nějaký malér, a hlavně se tam točí obrovské peníze.
Jo a život není fér a ani spravedlivý.

15.9.2019 08:40
tero

XXX.XXX.236.237

Rybičky neštěkají a nemusí se venčit, taky nikoho nepokousaly. Kočky jsou zalezlé doma a taky se nemusí venčit. Prostě pejskaři jsou nejvíce na očích, vděčné témá pro TV, když je nějaký malér, a hlavně se tam točí obrovské peníze.
Jo a život není fér a ani spravedlivý.

Myslím to jen jako legraci, ale zatopený byt od akvaristy je taky problém, mrouskající kočka v paneláku je slyšet několik pater dolů i nahoru, chovatel papoušků s voliérou na balkoně tomu se žádný štěkající pes nevyrovná, chovatel fretek na patře. no... a zisk je z každého chovu který se dělá komerčně. Kočka s PP taky není levná.A volně pobíhající kočky neočkované a lovící i ty zbytky ptáků co tu máme. Pohlaváři hřeší na naši citovou závislost na psech.

15.9.2019 10:02

tero napsal(a):
Tak je to už u spousty věcí... Přitom jako skoro jediná zájmová komunita odvádíme daně a poplatky, za které města a obce budují dětská hřiště a cyklostezky, pro pejskaře minimum a ještě se tváří co pro nás nedělají když nám dají sáčky na exkrementy...Jen sankce, zákazy , příkazy. Nic proti chovatelům jiných zvířatt, ale proč se to netýká taky třeba koček, ptáků ( kromě těch s CITES,ti to taky nemají lehké... ) atd. Akvaristika -tam se taky točí prachy. Všimněte si lidičky, že když je stát ve srabu, vždy to odskáčou pejskaři...Tím nechci přivolávat něco podobného pro jiné chovatele, ale štve mě ta nespravedlnost.

....no na druhou stranu......já bych ty pejskaře zabila když skáču po chodnících plných exkrementů a na trávníku se pomalu štítím venčit vlastního psa....nedovedu si dne představit, že bych jezdila venku s kočárkem aniž bych si něco nepřivezla z chodníku domů.......a o našem baráku, kde bylo nedávno uděláno zateplení a tím pádem i nová fasáda ani nemluvě.....páchne to z něj občas strašně, protože pejskaři až mají nedaleko pažit, nechávají psa vymočit na náš rohový dům......sama mám psy přes třicet let, ale to co pejskaři posledních pár let - kdy psa musí mít opravdu každý, jsem si nedovolila nikdy - hanba by mně ufackovala.......mimochodem nekastrované kočky má v běžném byt opravdu málokdo - u nás v domě je koček celkem sedm - vše kastrované, není o nich vědět, vyjma mého kocoura, který si tiše barák projde a občas někoho na chodbě potká, pak zase jde spát domů........

15.9.2019 11:26

....no na druhou stranu......já bych ty pejskaře zabila když skáču po chodnících plných exkrementů a na trávníku se pomalu štítím venčit vlastního psa....nedovedu si dne představit, že bych jezdila venku s kočárkem aniž bych si něco nepřivezla z chodníku domů.......a o našem baráku, kde bylo nedávno uděláno zateplení a tím pádem i nová fasáda ani nemluvě.....páchne to z něj občas strašně, protože pejskaři až mají nedaleko pažit, nechávají psa vymočit na náš rohový dům......sama mám psy přes třicet let, ale to co pejskaři posledních pár let - kdy psa musí mít opravdu každý, jsem si nedovolila nikdy - hanba by mně ufackovala.......mimochodem nekastrované kočky má v běžném byt opravdu málokdo - u nás v domě je koček celkem sedm - vše kastrované, není o nich vědět, vyjma mého kocoura, který si tiše barák projde a občas někoho na chodbě potká, pak zase jde spát domů........

Taky mě to už kolikrát štve. My protože máme 4 psy, jsme samozřejmě více na očích, každý si myslí, ze štěkaji jen naši psi, oni všude kadi, čuraji atd. O minulém víkendu jsme byli na výcvikovém pobytu na Vysočině, jasný instrukce, že v areálu RS se musí sbírat a co myslíte? Samozřejmě se to válelo všude, že jsme do toho i šlápli, nakonec jsme to radši uklidili. Pak se diví, že jsou na ně nepejskari hnusní.
Zrovna teď jsou ošklivé případy otrav psů v jižních Čechách a já se modlim, aby to nenapadlo někoho i tady. Nevím teda, co tak strašnýho se muselo stát, že se někdo uchýlil až k tomuto, dokonce se otrávila fena NO, která měla pětitýdenní štěňata

15.9.2019 11:52

Taky mě to už kolikrát štve. My protože máme 4 psy, jsme samozřejmě více na očích, každý si myslí, ze štěkaji jen naši psi, oni všude kadi, čuraji atd. O minulém víkendu jsme byli na výcvikovém pobytu na Vysočině, jasný instrukce, že v areálu RS se musí sbírat a co myslíte? Samozřejmě se to válelo všude, že jsme do toho i šlápli, nakonec jsme to radši uklidili. Pak se diví, že jsou na ně nepejskari hnusní.
Zrovna teď jsou ošklivé případy otrav psů v jižních Čechách a já se modlim, aby to nenapadlo někoho i tady. Nevím teda, co tak strašnýho se muselo stát, že se někdo uchýlil až k tomuto, dokonce se otrávila fena NO, která měla pětitýdenní štěňata

...to mi ani neříkejte, my přijeli z Třeboňska, ale jezdíme během měsíční dovolené do různých měst v j, Č.,.........já prostě nechápu, co je za problém si po svém psu uklidit a pokud se mi to ekluje, tak si prostě psa nepořizuju.........i když na druhou stranu, včera mi pes vetknul bobek do kmene stromu v parku a než jsem bobek vydloubala málem jsem se po...., on ten strom zřejmě souží místním bezdomovcům jako pisoár......

15.9.2019 13:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

...to mi ani neříkejte, my přijeli z Třeboňska, ale jezdíme během měsíční dovolené do různých měst v j, Č.,.........já prostě nechápu, co je za problém si po svém psu uklidit a pokud se mi to ekluje, tak si prostě psa nepořizuju.........i když na druhou stranu, včera mi pes vetknul bobek do kmene stromu v parku a než jsem bobek vydloubala málem jsem se po...., on ten strom zřejmě souží místním bezdomovcům jako pisoár......

Proto si ho asi vybral Já se přiznám, že tady na vesnici seberu jen, pokud by to bylo ve vsi. Na cestě kolem potoka, což je houští, do kterého zasune zadek, nebo různě na loukách nesbírám. Ráno hodí bobka u potoka, super. Jdeme už domů a zastavíme se u sousedů tady v novostavbách. Kecám s nima a najednou vidím Worku, jak tlačí u jejich okapového chodníku Za jedno jsem se musela omluvit, hanba mne fackovala a za druhé...když kadí podruhé za prochajdu, tak už je to rozplizlé. Takže jsem si půjčila z odpadu starou dlaždici, botou se to tam snažila nasunout, tím to pěkně rozmáznula...No, zbytek jsem vynesla vedle do pole, co tam zůstalo, jsem zasypala trochou jejich písku Já to nečekala, když jserm viděla, že hodil bobka už na potoce, umí chlapec potěšit

15.9.2019 13:32
L(phi)

XXX.XXX.114.133

tero napsal(a):
Jsem zvědavá, jak to budou chudáci veterináři kontrolovat, když žádný registr nebude, navíc je spousta psů už v minulosti čipovaná ( některá města to měly povinné už před několika lety) a navíc několika tipy čipů. To si budou pořizovat několik čteček, nebo dokonce po nás budou chtít abychom na veterinu nosili své čtečky ? To zase vymyslela nějaká chytrá hlava kravinu...Vůbec, ale vůbec to nepomůže od množíren, jen otravují slušné lidi a tahají z nich nesmyslně peníze.

Zas neprehanajte. Na kontrolu ci cip sedi s cipom napisanym v ockovaku do ktoreho ide vet napisat nove ockovanie netreba ziaden register. Citacka precita vsetky u nas pouzivane typy cipov (snad si nemyslite, ze si na kazdu kynologicku akciu uz teraz nosi kazdy vlastnu citacku?). A to ze je zviera cipovane uz v minulosti ma vadit comu?

15.9.2019 13:54
Terven

XXX.XXX.110.159

L(phi) napsal(a):
Zas neprehanajte. Na kontrolu ci cip sedi s cipom napisanym v ockovaku do ktoreho ide vet napisat nove ockovanie netreba ziaden register. Citacka precita vsetky u nas pouzivane typy cipov (snad si nemyslite, ze si na kazdu kynologicku akciu uz teraz nosi kazdy vlastnu citacku?). A to ze je zviera cipovane uz v minulosti ma vadit comu?

Chtěla jsem odpovědět cosi podobného, ale lenost zvítězila ...díky, že jste to napsala za mě.
Každý typ čipu nemusí mít svou spešl čtečku.
A pokud někdo má psa čipovaného už dávno, tím líp...taky v tom nevidím problém.
Vlastně v tom nevidím problém vůbec, aplikace čipu je vteřinová záležitost a lze to sfouknout při jakékoliv běžné návštěvě veteriny.
Jediné, co trochu postrádá smysl, je neexistence jednoho povinného centrálního registru.

15.9.2019 16:24

lesnížínka napsal(a):
Proto si ho asi vybral Já se přiznám, že tady na vesnici seberu jen, pokud by to bylo ve vsi. Na cestě kolem potoka, což je houští, do kterého zasune zadek, nebo různě na loukách nesbírám. Ráno hodí bobka u potoka, super. Jdeme už domů a zastavíme se u sousedů tady v novostavbách. Kecám s nima a najednou vidím Worku, jak tlačí u jejich okapového chodníku Za jedno jsem se musela omluvit, hanba mne fackovala a za druhé...když kadí podruhé za prochajdu, tak už je to rozplizlé. Takže jsem si půjčila z odpadu starou dlaždici, botou se to tam snažila nasunout, tím to pěkně rozmáznula...No, zbytek jsem vynesla vedle do pole, co tam zůstalo, jsem zasypala trochou jejich písku Já to nečekala, když jserm viděla, že hodil bobka už na potoce, umí chlapec potěšit

.....jo někdy se opravdu zadaří.....

15.9.2019 16:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nic to není. Žádná narkóza. Vet vezme aplikátor,podrží kůži na pleci(krku-podle velikosti psa) a vbodne jehlu s čipem pod kůži.
Velcí psi,normální i ti velikosti mopse nemají žádný problém. Snad jen ti úplně prťaví kolem 1 kg.Kdysi jsem o tom něco četla.
Časově to vyjde jako očkování.
U nás v Jesu bylo čipování zadarmo.

15.9.2019 16:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já jsem dostal europas s vylepeným čipem již od chovatelky. Při mojí první návštěvě (očkování) si vetka čip načetla a asi zkontrolovala s průkazem. Nic neřekla, jestli si ho zapsala někde k sobě do naší karty to nevím, nejspíš asi ano. Tak silně pochybuji, že by byl někde registrován.
A tak by mne tedy zajímalo: Pes se ztratí, někdo ho ukradne, uteče......,něco se stane.
Měšťáci , nebo nevím kdo psy chytá psa chytnou načtou čip. Mají číslo čipu, ale nemají tu vazbu na očkovací průkaz a majitele. A co teď ? (nemyslím, že mi ho nikdo nevrátí, ale případ kdy třeba kousne někoho). Tak jaký to čipování má smysl pokud není nějaký státní registr?

Třeba v analogii s SPZ auta. Dneska si policajt ťukne SPZ auta a má obratem všechno o autu i majiteli včetně STK, pojištění, čísla vašich bot , pokut a jestli máte zaplacené popelnice

Je v zájmu majitele psa, aby měl čip i v několika registrech. Jsou registry zadarmo a jsou placené.
Věřím, že je policie schopna dohledat čip i v několika registrech.

15.9.2019 16:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terapeutka napsal(a):

Když se vám ztratí pes, budete ještě ráda, že jste si čip SAMA někde zaregistrovala.Představte si, že jsou registry,které vám čip zaregistrují ZDARMA. Když jste schopná napsat příspěvek do diskuze, určitě zvládnete nějaký ten registr najít a čip tam zaregistrovat.

15.9.2019 18:11
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

sisi58 napsal(a):
Když se vám ztratí pes, budete ještě ráda, že jste si čip SAMA někde zaregistrovala.Představte si, že jsou registry,které vám čip zaregistrují ZDARMA. Když jste schopná napsat příspěvek do diskuze, určitě zvládnete nějaký ten registr najít a čip tam zaregistrovat.

Registr vám psa nenajde. Výhodnější je pouzdro s adresou. Nálezce ho chce buď vrátit , pak je o nejjitější ( nebo štíek na obojku ),nebo nechce a pak vám je registr na prd. Nedovedu si představit jak bude policajt při kontrole prohlížet všechny registry. Při hledání musí iniciativa vycházet od majitele.

15.9.2019 18:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
Registr vám psa nenajde. Výhodnější je pouzdro s adresou. Nálezce ho chce buď vrátit , pak je o nejjitější ( nebo štíek na obojku ),nebo nechce a pak vám je registr na prd. Nedovedu si představit jak bude policajt při kontrole prohlížet všechny registry. Při hledání musí iniciativa vycházet od majitele.

Samozřejmě,že hledá majitel. Ovšem obojek si může pes stáhnout. Čip si sám neodstraní. Čím víc věcí na případné nalezení psa, tím lépe.

Přidejte reakci

Přidat smajlík