Zdravím,
Jak by se šlo zbavit těch mrňavých mrch nějakým levným, nenásilným , ale účinným způsobem?
Jde mi o to, že nabídka produktů proti blechám je tak veliká. S cenou od dvaceti korun po řádově tisíce me to docela znervózňuje komu věřit. A platit někomu za trochu vody v igelitu nebo kus roztavený pet flašky kolem krku se mi nechce. V recenzích s názory liší a je i dost těch, kteri utratili nemálo za ten zlatý střed a nepomohlo to. Na druhou stranu pokud mi nic jiného nezbyde, budu si muset na ty 3 kočky a psa něco koupit..Ale nechci podporovat sejdirinu.
Dříve se blech na zvířatech museli také nějakým způsobem zbavovat a fungovalo to. Jestli je tu někdo z pamětníků, který by ji nadhodil pár rad, byl bych mu vděčný. Za komunistům se prý používal často DDT prášek, ale co dříve? Na účinnost octu se mi moc nechce věřit.
Děkuju, M
Pár návodů, ale nevím no jak levný bude sehnat ty ingredience :D
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/plemena-psu-chov-osetrovani-historie.A180708_141856_p_zviretnik_kosa
Uživatel s deaktivovaným účtem

V historii se blechy moc neřešili. Pes byl u boudy na dvoře a drbal se. Znáte to - "to jsou blechy psí, ty na lidi nejdou".
Teď už jsou ty mrchy mrňavé na ledacos zvyklé, častým používáním chemie si vytvořily rezistenci a čím dál víc prostředků je neúčinných.
Já se u psa spolehlivě zbavuji blech tabletou "comfortis", u kočky pipetou "frontline combo". Ale levné to není.
napsal(a):
V historii se blechy moc neřešili. Pes byl u boudy na dvoře a drbal se. Znáte to - "to jsou blechy psí, ty na lidi nejdou".
Teď už jsou ty mrchy mrňavé na ledacos zvyklé, častým používáním chemie si vytvořily rezistenci a čím dál víc prostředků je neúčinných.
Já se u psa spolehlivě zbavuji blech tabletou "comfortis", u kočky pipetou "frontline combo". Ale levné to není.
Chtěla jsem taky napsat, že prostě účinné jsou spoty za krk (či tablety) a vyhubí to blechy i v peleších a všude kolem. A ne, levné to není. Ale účinné ano.

Meelek
napsal(a):
Taky trapné, nepřínosné a infantilní :-)
Tak si taky zatrapím.....
Kdo chce mít opici, musí mít na banány.
bod jedna--Ne vše co je na psa se může použít na kočku a ne každý pes může to co jiný pes(kolie, čivavy)....
bod dva- Bez investice se to neobejde.....
bod tři- to co je na zvířeti je jen několik procent bleší populace, zbytek žije v prostředí, kde se pes pohybuje(pelech, bouda- spáry)
bod čtyři- blechy můžou přenášet tasemnici, o alergii na bleší "kousnutí" vygůglete....
Kočku nemám, používám na psa Neostomosan- jistě to ale taky bude ropný derivát, tak aby vás to nepobouřilo (ampule do 2 litrů vody, psa doma vykoupu a aplikuju politím a zapracováním do srsti, nechám působit, opláchnu, blechy ihned umírají, což se mi líbí- je vidět výsledek a psu to uleví, nutno vystříkat i příbytek psa a pelech, doma řádně vysát hlavně škvíry a spáry,pod krajem koberců- bleší vajíčka, cca za 14 dní opakovat . Mimo jiné funguje i na vši....

Meelek
napsal(a):
Blechy se určitě řešili, třeba v menší míře, ale museli. Když to budu brát člověka od člověka, musely. Lidé měli děti, ty se chtěli je určitě tahat se štěňátkem nebo pohladit psa a ten majitel k tomu musel nějakým způsobem postavit.
Petrolejem......
Nejde o to, že to má být jen zadarmo... Kuřata můžu taky krmit šrotem s kopřivou a nemusím kupovat 25 kilo za 400...A kopřiva je stále populární i přes dlouhou dobu inovací krmiv... Protože, je to výtečný zdroj vitamínů... Ale, vy si raději koupíte plastin...nešlo mi o to dostat nějaky postpubertalni názor od oběti dnešní doby. Napsal jsem to tady v naději, že nějaký dedousek se naučil na inetu nebo někdo s velmi dobrou pamětí :-), ktery napíše radu. Jak víte, že to co na to zvíře patlate je netoxické, hm. Orthosan se taky přestal prodávat prý kvůli toxicitě a přitom pomáhal za nějakých 40kc na jedničku, kočky mi neumíraly..
bod tři- to co je na zvířeti je jen několik procent bleší populace, zbytek žije v prostředí, kde se pes pohybuje(pelech, bouda- spáry
no, přesně. Blechy na psu nejsou problém a není problém je vyhubit. Prekérka je to zablešený prostředí. Trochu přehnaně řečeno, radujme se z každé blechy na psu, protože tam je řešitelná. Na psa se chodí jenom občerstvit, rozmnožujou se v prostředí - pelechy, bytový textilie.
A zpusob aplikace? Z doslechu vím, že do hadru nácucleho petrolejem se kočka zabalila nebo pes.. Ale je hodně toxický, agresivní, zvířata svědí na kůži, úplně s prominutím blázní. Zkusil jsem trošku mezi lopatky u kočky a skončil jsem s kočkou koupelně, protože mi to trhalo srdce po pěti minutách. Pes v poho, ale na kočku je tohle moc...

Kupte ten Neostomosan, na kočky hodně naředit, poraďte se s vetem.......ne na internetu.
Janae1

XXX.XXX.160.6
Meelek
napsal(a):
Zdravím,
Jak by se šlo zbavit těch mrňavých mrch nějakým levným, nenásilným , ale účinným způsobem?
Jde mi o to, že nabídka produktů proti blechám je tak veliká. S cenou od dvaceti korun po řádově tisíce me to docela znervózňuje komu věřit. A platit někomu za trochu vody v igelitu nebo kus roztavený pet flašky kolem krku se mi nechce. V recenzích s názory liší a je i dost těch, kteri utratili nemálo za ten zlatý střed a nepomohlo to. Na druhou stranu pokud mi nic jiného nezbyde, budu si muset na ty 3 kočky a psa něco koupit..Ale nechci podporovat sejdirinu.
Dříve se blech na zvířatech museli také nějakým způsobem zbavovat a fungovalo to. Jestli je tu někdo z pamětníků, který by ji nadhodil pár rad, byl bych mu vděčný. Za komunistům se prý používal často DDT prášek, ale co dříve? Na účinnost octu se mi moc nechce věřit.
Děkuju, M
Co je to dříve?
Já jsem celkem mladá, ale před revolucí se používali šampony, většinou Orthosan. Zvíře vykoupat, nechat šampon působit, pelech a vlastně celý barák vystříkat a za týden znovu, protože to nefungovalo dlouhodobě. Neustále jsme odblešovali zvířectvo (smečka koček a dva psi), pakárna největší.
Taky byli nějaký spreje, kočky jsme tím párkrát přiotrávili.
Jak se nám ulevilo, když se objevili pipety za krk.
Teď používám Comfortis nebo Bravecto. Rychlé a učinné, pusobí dlouhodobě, neřeším okolí zvířete, líhnoucí se blechy se postupně vyhytají ne zvíře a pochcípaj. Sice drahá sranda, ale ve vysledku se vyplatí.
Meelek
napsal(a):
Nejde o to, že to má být jen zadarmo... Kuřata můžu taky krmit šrotem s kopřivou a nemusím kupovat 25 kilo za 400...A kopřiva je stále populární i přes dlouhou dobu inovací krmiv... Protože, je to výtečný zdroj vitamínů... Ale, vy si raději koupíte plastin...nešlo mi o to dostat nějaky postpubertalni názor od oběti dnešní doby. Napsal jsem to tady v naději, že nějaký dedousek se naučil na inetu nebo někdo s velmi dobrou pamětí :-), ktery napíše radu. Jak víte, že to co na to zvíře patlate je netoxické, hm. Orthosan se taky přestal prodávat prý kvůli toxicitě a přitom pomáhal za nějakých 40kc na jedničku, kočky mi neumíraly..
Tak hlavně, že na Orthosanu vám ta toxicita nevadí, když je za 40 kaček …
Co funguje, tak na prostředí i prvotní aplikaci na psa Neostomosan, a po 3 dnech na psa obojek Foresto, a prostředí pak zase občas vystříkat Neostomosanem.
Toto funguje, je to osvědčené, ale cena se vám líbit nebude.
Zablešený prostředí, to je ono. Ale to je neco, co se nezmění, kor když jsou kolem další zvířata, myši, potkani, ježci, cizí kočky. jde o to, abych si usnadnil život u psů a koček a image, děcka. Nemůžu chtít prelomit něco přes koleno, ale jenom tak trošku placnout přes ten zadek. Rutinní prací udržovat vše v rovnováze :-)
Meelek
napsal(a):
A zpusob aplikace? Z doslechu vím, že do hadru nácucleho petrolejem se kočka zabalila nebo pes.. Ale je hodně toxický, agresivní, zvířata svědí na kůži, úplně s prominutím blázní. Zkusil jsem trošku mezi lopatky u kočky a skončil jsem s kočkou koupelně, protože mi to trhalo srdce po pěti minutách. Pes v poho, ale na kočku je tohle moc...
Pane Bože, to snad ani není ve 21. století možný!

Orthosan se dělá pořád....
Neostomosan drahý nebyl, já ho dlouho teda nepotřebovala, Foresto obojek je jeden z dražších....
Nějak nechápu, co tu ten Meelek řeší? Chce zvířata zbavit blech nebo chce vzpomínat na staré,zlaté časy?
To, co za našich babiček fungovalo, už nefunguje. Paraziti získali rezistenci snad na vše!
Berte, co je. Odblešte zvířenu, než se vám ta havěť rozleze po bytě. To pak budete řešit i dezinsekci,nikoli jen pár blech v kožiše.
Anebo uvedu příklad, odčervení kočky psa. Nevím, kolik u vete.. ale lékárník mi automaticky vrazí tabletku za kolik? 80kc, nepamatuji už. Řeknu, že děkuji a koupím Pratel za 160kc a kočky ani psy si nestěžuji už několik let Pro tři kočky a psy mi to staci na cca rok, možná míň. A o to jde, stejně jako o vakcinu, proti rakovině děložního čípku :-). O ty masáže lidských mas reklamou kvůli zisku, být existují alternativy, nemluví se o nich.
Meelek
napsal(a):
Blechy se určitě řešili, třeba v menší míře, ale museli. Když to budu brát člověka od člověka, musely. Lidé měli děti, ty se chtěli je určitě tahat se štěňátkem nebo pohladit psa a ten majitel k tomu musel nějakým způsobem postavit.
Ale houby. To jim je jedno i dnes. Měla jsem x psů z rodin s dětmi a dojeli normálně zablešení.
lesnížínka
napsal(a):
Je tady někdo tak starý jako já? Se mi vybavilo, že babča měla na blechy pudr. Taková vyšší umělohmotná flaška, naskládaná jako harmonika a tím jak se stlačovala to vyfouklo ten pudr. Nevzpomínám si, jestli bílá nebo žlutá byla? A hlavně si nevzpomenu na název.
Bolfo? Bohužel ho zakázali.

Taky se sypalo na krávy DDT na kila. Zaplať p.b., že to zakázali.
Meelek
napsal(a):
Anebo uvedu příklad, odčervení kočky psa. Nevím, kolik u vete.. ale lékárník mi automaticky vrazí tabletku za kolik? 80kc, nepamatuji už. Řeknu, že děkuji a koupím Pratel za 160kc a kočky ani psy si nestěžuji už několik let Pro tři kočky a psy mi to staci na cca rok, možná míň. A o to jde, stejně jako o vakcinu, proti rakovině děložního čípku :-). O ty masáže lidských mas reklamou kvůli zisku, být existují alternativy, nemluví se o nich.
Sice to sem tak nějak nepatří, ale co máte proti očkování proti infekci papilomaviry (HPV), které prokazatelně vyvolávají karcinom děložního čípku??? A věřte, že je to poměrně agresivní karcinom s nehezkým průběhem a často fatálním koncem. Nemůžu bohužel dostat z hlavy příběh Lucie Bittalové (ač s jejími politickými názory jsem se neztotožňovala), svojí ignorancí si zavinila nehezké umírání.
lesnížínka
napsal(a):
Je tady někdo tak starý jako já? Se mi vybavilo, že babča měla na blechy pudr. Taková vyšší umělohmotná flaška, naskládaná jako harmonika a tím jak se stlačovala to vyfouklo ten pudr. Nevzpomínám si, jestli bílá nebo žlutá byla? A hlavně si nevzpomenu na název.
Já, já, já jsem starší na 100% a pamatují i to DDT
Dája
lesnížínka
napsal(a):
Já DDT snad ne...i když...nebylo to náhodou ono? Bolfo...fakt netuším jak se to jmenovalo, myslela jsem, že když ten název někdo řekne, že mi to naskočí, ale nic Roky1975-80...
Bolfo je i teď v prodeji.
https://www.pytelgranuli.cz/bolfo-antiparaziticky-sprej-250ml.html?gclid=EAIaIQobChMI6ZHfrpTX5AIVl53VCh0z9gBvEAQYAiABEgKxrfD_BwE

impact
napsal(a):
Bolfo? Bohužel ho zakázali.
Bolfo bylo až po revoluci.
sisi58
napsal(a):
Bolfo je i teď v prodeji.
https://www.pytelgranuli.cz/bolfo-antiparaziticky-sprej-250ml.html?gclid=EAIaIQobChMI6ZHfrpTX5AIVl53VCh0z9gBvEAQYAiABEgKxrfD_BwE
Na to jsem koukala, jenže to bylo absolutně jiné samozřejmě, jiný obal. A myslím si, že tak by se to tehdy nejmenovalo. Maximálně Alík
lesnížínka
napsal(a):
Já DDT snad ne...i když...nebylo to náhodou ono? Bolfo...fakt netuším jak se to jmenovalo, myslela jsem, že když ten název někdo řekne, že mi to naskočí, ale nic Roky1975-80...
Dobrý den,
tak ten název už nepamatují a rok můj je 1960 . DDT byl humus hnusný.
Dája

napsal(a):
https://img.ceskatelevize.cz/specialy/retro/photos/large/502.jpg?_ga=2.86061720.1015442448.1568708366-1792950031.1564066866
OT: to je luxusní retro, úplně tu poličku někde v nějaké staré chalupě vidím....tam musí být pokladů- jsem staršnej vetešník.
napsal(a):
https://img.ceskatelevize.cz/specialy/retro/photos/large/502.jpg?_ga=2.86061720.1015442448.1568708366-1792950031.1564066866
Já tohle přehlédla. Díky za odlaz. Máte jen tohle? Ten šampon si pamatuju Ale ne, ta flaška s DDT to taky není. Kurňa, neskutečně mne teď se.e, že si nepamatuju, jak se to jmenovalo když už jsem si na tu flašku vzpomněla....
lesnížínka
napsal(a):
Já tohle přehlédla. Díky za odlaz. Máte jen tohle? Ten šampon si pamatuju Ale ne, ta flaška s DDT to taky není. Kurňa, neskutečně mne teď se.e, že si nepamatuju, jak se to jmenovalo když už jsem si na tu flašku vzpomněla....
No, ještě byla svinstva typu inhibitorů acetylcholinesterázy - relativně známé byly názvy parathion a malathion.

fikovnice
napsal(a):
No, ještě byla svinstva typu inhibitorů acetylcholinesterázy - relativně známé byly názvy parathion a malathion.
A taky Fenoform.
lesnížínka
napsal(a):
Nevíte, jak tehdy vypadal? To fenoform mi něco říká...
Hlásím se, a to nedobrovolně , k pamětnicím. Jeden z mých prvních kocourů desítky let zpátky onemocněl svrabem, ale tak, že ta nemoc by jej snad zabila. Vypadal naprosto příšerně, mj. měl strašlivě postiženou hlavu. Tak jsem zajela k tehdejšímu venkovskému vetovi (kocour byl chalupový) a ten mi dal právě fenoform. Už nevím, proč se mi to nezdálo, ale nějak jsem to diskutovala v Brně na VFU. A tam se chytali za hlavu, že fenoform je prý pro kočky extrémně toxický a je u nich kontraindikován. No a prodali mi Ivomec (ivermectin) - podával se injekčně a již po PRVNÍ injekci svrab mizel téměř před očima! Ale jak fenoform vypadal, v jakém byl obalu, apod., to si už nepamatuju.
fikovnice
napsal(a):
Hlásím se, a to nedobrovolně , k pamětnicím. Jeden z mých prvních kocourů desítky let zpátky onemocněl svrabem, ale tak, že ta nemoc by jej snad zabila. Vypadal naprosto příšerně, mj. měl strašlivě postiženou hlavu. Tak jsem zajela k tehdejšímu venkovskému vetovi (kocour byl chalupový) a ten mi dal právě fenoform. Už nevím, proč se mi to nezdálo, ale nějak jsem to diskutovala v Brně na VFU. A tam se chytali za hlavu, že fenoform je prý pro kočky extrémně toxický a je u nich kontraindikován. No a prodali mi Ivomec (ivermectin) - podával se injekčně a již po PRVNÍ injekci svrab mizel téměř před očima! Ale jak fenoform vypadal, v jakém byl obalu, apod., to si už nepamatuju.
A co teď používáte na kočičky? Zatím jsem vždy odlovila blechu, co dotáhl pes. Ten je chráněný, kocour ne, nechodí ven. Ale ty blechy se objevily na kocourovi po roce a půl.
sisi58
napsal(a):
A co teď používáte na kočičky? Zatím jsem vždy odlovila blechu, co dotáhl pes. Ten je chráněný, kocour ne, nechodí ven. Ale ty blechy se objevily na kocourovi po roce a půl.
Napíšu Vám to narovinu - letos nic. Blechy moje kočky nemají a stran klíšťat - u nás byla menší invaze, alespoň se mi to tak jevilo, takže těch pár jsem prostě mechanicky odstranila.
Nicméně doplatila jsem na neočkování - kocour utekl hrobníkovi z lopaty - panleukopenie - vše je na Kočkách v diskuzích. Takže očkovat budu, prý tak asi za měsíc první dávku Purevaxu. Ale antiparazitika letos neměli......i když vlastně někdy zjara dostal ten, co chodí ven, jednu pipetu Frontline Combo, teď mi to problesklo mojí sklerotickou hlavou.
sisi58
napsal(a):
Také mám kocoura, na rozdíl od toho Vašeho nechodí dovnitř. Doma by se do minuty zbláznil. Nedokážu Vám ani popsat o co všechno ten Váš plyšák přichází. Ten "můj" je vydriveovaný na maximální level. Osobně jsem jej vychoval. Loví snad všechno co se hýbe. Prohání kuny a rve se jako čert. Vždycky se odněkud přiřítí a hned se řítí dál jako malá lokomotiva. Sotva byste mu vytrhla jediné klíšťatě- Taková jste princezna! Máme ho všichni rádi, nejspíš se dožije tak pěti let.. Bůh mu dopřej zdraví a smrt :)
vetřelec
napsal(a):
Také mám kocoura, na rozdíl od toho Vašeho nechodí dovnitř. Doma by se do minuty zbláznil. Nedokážu Vám ani popsat o co všechno ten Váš plyšák přichází. Ten "můj" je vydriveovaný na maximální level. Osobně jsem jej vychoval. Loví snad všechno co se hýbe. Prohání kuny a rve se jako čert. Vždycky se odněkud přiřítí a hned se řítí dál jako malá lokomotiva. Sotva byste mu vytrhla jediné klíšťatě- Taková jste princezna! Máme ho všichni rádi, nejspíš se dožije tak pěti let.. Bůh mu dopřej zdraví a smrt :)
...učil jste jej i osobně lovit? Kocour je "vydriveovaný" (toto adjektivum čtu poprvé), a Vy...naspeedovaný...???
vetřelec
napsal(a):
Myslím, že vám haraší ve věži.
Náš kocour by venku nepřežil.Neumí žít jako kočka. Předchozí majitelé něco pohnojili a on to bohužel "odnesl".
Takže u nás, chráněn před běžným kočičím životem, dožije v bytě.
sisi58
napsal(a):
Myslím, že vám haraší ve věži.
Náš kocour by venku nepřežil.Neumí žít jako kočka. Předchozí majitelé něco pohnojili a on to bohužel "odnesl".
Takže u nás, chráněn před běžným kočičím životem, dožije v bytě.
Sice jsem "Vetřelci" odepsala, ale asi jsem to neměla dělat. Kašlete na to. Onehdá tu psal, že nás tady nemá rád....přičemž nechápu, proč sem tedy chodí diskutovat (diskutérský masochista? ).

vetřelec
napsal(a):
A pak se může někdo divit myslivcům, že po kocourech jdou. Kocour má být "doma" a lovit myši a hraboše.

A když se vrátím k blechám, tak Frontline combo pro kočky - pipetu.
Také kočkám dávám Frontline. Jinak k tomu od vetřelce. Naše Gucci se už chová stejně, jako ten jeho kocour. Ke všemu začíná chodit i za plot. Kdyby se dožila alespoň 11, jako Gucci I. byla bych ráda. Tohle je trdlo, co když jede auto, tak se nepřikrčí v trávě, ale vypálí a snaží se vletět za bránu. Mám dost velké obavy, že tohle dobře nedopadne. Jo a lovit...jsme ji nikdo neučili, narodila se jako kočka bytová.