Poslouchá pouze jednoho

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.9.2019 08:15
Miladissy15

XXX.XXX.247.37

Dobry den, mám menší problém se svým pětiměsíčním štěnětem. Je velmi hravý a zároveň kousavý. Ten problém je,že poslouchá pouze dceru, která s ním chodí na cvičák a je takový ,,hlavní pán". Ale když je dcera pryč tak také potřebuji se psem vyjít, aniž by mi kousal do nohavic a rukou, neposlouchal na zavolání a nedal si říct, v tomto případě je jediné východisko, které mi funguje je ho zavřít aby se uklidnil, ale ten klid mu po puštění vydrží tak max. 15 min. Nějaké tipy, jak si taky získat potřebnou autoritu? ( Dcera je na něj od mala hodně přísná a tvrdá, možná je to tím???, ale nechci po něm jen v kuse křičet za vše co dělá zle...)

22.9.2019 08:44
rapotacka11

XXX.XXX.79.124

Hodně lítat venku, hrát si.
Hru a blbnutí občas proložit jednoduchým cvikem,
který zná a splní.
Pak se řádí dál.
A trochu procvičuje.

22.9.2019 08:57
eli22

XXX.XXX.96.227

Miladissy15 napsal(a):
Dobry den, mám menší problém se svým pětiměsíčním štěnětem. Je velmi hravý a zároveň kousavý. Ten problém je,že poslouchá pouze dceru, která s ním chodí na cvičák a je takový ,,hlavní pán". Ale když je dcera pryč tak také potřebuji se psem vyjít, aniž by mi kousal do nohavic a rukou, neposlouchal na zavolání a nedal si říct, v tomto případě je jediné východisko, které mi funguje je ho zavřít aby se uklidnil, ale ten klid mu po puštění vydrží tak max. 15 min. Nějaké tipy, jak si taky získat potřebnou autoritu? ( Dcera je na něj od mala hodně přísná a tvrdá, možná je to tím???, ale nechci po něm jen v kuse křičet za vše co dělá zle...)

Mně jen zaskočila ta poslední věta. Nevím, ale nikdy jsem na psa nekřičela, když něco dělal špatně. Jenom v klidu, ale rázněji jsem mu to vysvětlila a použila co nejméně slov.

22.9.2019 08:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
Hodně lítat venku, hrát si.
Hru a blbnutí občas proložit jednoduchým cvikem,
který zná a splní.
Pak se řádí dál.
A trochu procvičuje.

Já bych se o tomto spíš nejdřív poradila s dcerou - kdyby mi v mé nepřítomnosti členové rodiny se psem "procvičovali" poslušnost, kterou mám rozpracovanou pro potřeby zkoušek a závodů, tak je kopnu do hlavy!!!

22.9.2019 09:00
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

S něčím podobným doma taky bojujeme, ale naopak- štěně poslouchá hlavně mě a zbytek rodiny má tak nějak na párku. U nás je z mého pohledu největší problém v tom, že ostatní nepracují se psem stejně jako já- nepoužívají stejné povely, na které je pejsek zvyklý začíná je ovládat (naše má 11týdnů).. Pro příklad nikdo nemůže/nechce pochopit, že povel pro přivolání je "ke mě" a ne "pocem" ... minule mi pubertální dcera řekla, že volat venku "ke mě" je trapné
No kouše taky hodně, neb lezou zoubky, ovšem opět kouše hlavně děti- které to řeší tím, že před ní utíkají- což je pro štěně super hra, že ano... Když chňapně po mě, zůstanu stát a jen varovně zvýším hlas, případně povel pusť nebo nesmíš. Dětí piští a utíkají... a jsou to starší školáci, žádná batolata.

Pokud váš pes poslouchá a respektuje dceru, zkuste s ním pracovat stejně/podobně, používat stejné povely, tón hlasu.

22.9.2019 09:06
eli22

XXX.XXX.96.227

Terapeutka napsal(a):
S něčím podobným doma taky bojujeme, ale naopak- štěně poslouchá hlavně mě a zbytek rodiny má tak nějak na párku. U nás je z mého pohledu největší problém v tom, že ostatní nepracují se psem stejně jako já- nepoužívají stejné povely, na které je pejsek zvyklý začíná je ovládat (naše má 11týdnů).. Pro příklad nikdo nemůže/nechce pochopit, že povel pro přivolání je "ke mě" a ne "pocem" ... minule mi pubertální dcera řekla, že volat venku "ke mě" je trapné
No kouše taky hodně, neb lezou zoubky, ovšem opět kouše hlavně děti- které to řeší tím, že před ní utíkají- což je pro štěně super hra, že ano... Když chňapně po mě, zůstanu stát a jen varovně zvýším hlas, případně povel pusť nebo nesmíš. Dětí piští a utíkají... a jsou to starší školáci, žádná batolata.

Pokud váš pes poslouchá a respektuje dceru, zkuste s ním pracovat stejně/podobně, používat stejné povely, tón hlasu.

Přesně tak, používat stejné povely, jinak je pes zmatenej, neví, co se po něm chce a z našeho pohledu neposlouchá.

22.9.2019 09:08
rapotacka11

XXX.XXX.79.124

Inspektor Pišišvor

Vycházím z toho, že pes je rodinný.

Dobry den, mám menší problém
SE SVÝM
pětiměsíčním štěnětem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2019 09:11

Nějak jsem nepobrala, co je pejsek za plemeno. V pěti měsících je to rozdováděné štěně popř. už nám může jít lehce do puberty.
Myslím, že není neobvyklé, že pes, obzvlášť takhle mladý poslechne nejvíc toho, který s ním opravdu pracuje.
Třeba mojí ovčandu manželovo rodiče vodili, když jí vzali na prochajdu, zásadně na vodítku a to docela dlouho, než jsem oznámila, že už má spolehlivé přivolání a i tak jí pak nepouštěli všude....chůze u nohy bez vodítka byla pro ně sci-fi.
Prostě sice je jako poslouchala, ale rozhodně ne tak jako mě. A to jsem na ní nebyla tvrdá, neřvala jsem po ní, ale byla jsem opravdu důsledná.

Takže já bych dopuručila to, co rapotacka....hru prokládat nějakým cvičením a hlavně být důsledná, pesan začíná zkoušet, co si u koho může dovolit a pak to může opravdu vypadat tak, že co na paničku nezkouší, protože ví, že mu ¨to neprojde...tak to ale zkusí na "hodnou babičku"....
Křičení opravdu není správná cesta....z toho může vzniknout tak max "okřičenej" pes, kterýmu bude naprosto jedno, že na něj někdo něco řve.

Přestože nejsem zastáncem pamlskování, tak tady bych, pokud je pejsek přes žrádlo, ty pamlsky opravdu zvolila a odměňovala klid a splnění povelu a po nějakým pocvičení to proložila hrou s míčkem nebo nějaký přetahování....to je taky velmi individuální, záleží na tom, co pejska baví.

Oni psi nejsou žádní blbci a i pes, který má třeba klacík v tlamě pozná na intonaci, když mu páník řekne "dej mi to"....jestli bylo myšleno, že má klacek hned přijít odevzdat a nebo jestli je ta intonace laškovná a že to znamená, že bude honička

22.9.2019 09:14
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

eli22 napsal(a):
Přesně tak, používat stejné povely, jinak je pes zmatenej, neví, co se po něm chce a z našeho pohledu neposlouchá.

Já jsem třeba úplně nejraději, když na mé psy nikdo z rodiny ŽÁDNÉ povely nepoužívá - pes jse zavolat jménem, a venku je stejně na flexině, pokud ho venčí někdo jiný. Jediný co, tak fuj, jdeme, a na místo - to jsou provozní povely, které jsou rodině přístupné.

22.9.2019 09:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
Inspektor Pišišvor

SE SVÝM
pětiměsíčním štěnětem.

Pak je ale potřeba SE SVÝM psem chodit SÁM na cvičák, protože pak je logické, že pes poslouchá toho, kdo s ním cvičí.
A tohle je nefér i vůči dceři (i psovi) která se o něco snaží, se psem pracuje, a pak se akorát diví, proč pes dělá věci jinak, popř. vůbec, když ho to naučila správně...

22.9.2019 09:43

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Pak je ale potřeba SE SVÝM psem chodit SÁM na cvičák, protože pak je logické, že pes poslouchá toho, kdo s ním cvičí.
A tohle je nefér i vůči dceři (i psovi) která se o něco snaží, se psem pracuje, a pak se akorát diví, proč pes dělá věci jinak, popř. vůbec, když ho to naučila správně...

Tím, že mám jenom rodinné psy, tak jsem nepomyslela na to, že opravdu chce dcera skládat zkoušky eventuelně chodit po soutěžích.
Tak jestli by nebylo lepší z dcerou probrat, že pokud chce, abych i já se psem chodila, třeba jen na vyvenčení, tak potřebuju nějakou alespoň minimální provozní poslušnost a šlo by třeba použít jinej povel....teď to možná řeknu blbě, ale místo povelu "ke mně", povel "pocem".....který by znamenal, že má pes přijít, ale nemusí provést přesně cvik "ke mně"

22.9.2019 10:28

"Nějaké tipy, jak si taky získat potřebnou autoritu?"
ano, začít s ním pracovat

"Dcera je na něj od mala hodně přísná a tvrdá, možná je to tím???, ale nechci po něm jen v kuse křičet za vše co dělá zle..."
pokud tohle znamená, že důvodem poslušnosti vůči dceři je strach štěněte, její výchova/výcvik je založen na trestu, tak bych její cestu fakt nenásledovala......ona je i ta druhá možnost - místo křiku, co dělá špatně lze naopak chválit a odměňovat to, co dělá dobře .....

edit : a jo, chtělo by to nějak sesouladit s dcerou, minimálně jaký povel pro jaké chování....a je to pes pro nějakou konkrétní činnost (sport? nebo?) či prostě parťák, pes rodinný.....

22.9.2019 12:10
Miladissy15

XXX.XXX.247.37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Nějaké tipy, jak si taky získat potřebnou autoritu?"
ano, začít s ním pracovat

"Dcera je na něj od mala hodně přísná a tvrdá, možná je to tím???, ale nechci po něm jen v kuse křičet za vše co dělá zle..."
pokud tohle znamená, že důvodem poslušnosti vůči dceři je strach štěněte, její výchova/výcvik je založen na trestu, tak bych její cestu fakt nenásledovala......ona je i ta druhá možnost - místo křiku, co dělá špatně lze naopak chválit a odměňovat to, co dělá dobře .....

edit : a jo, chtělo by to nějak sesouladit s dcerou, minimálně jaký povel pro jaké chování....a je to pes pro nějakou konkrétní činnost (sport? nebo?) či prostě parťák, pes rodinný.....

Nemyslím si, že se dcery bojí, má ji naopak moc rád a nedovoluje si na ni zdaleka to co na ostatní. Pes je do rodiny jako kamarád a společník. Na cvičák s ním chodíme, aby měl opravdu dobře do budoucna zvládnutou poslušnost.

22.9.2019 12:12
Miladissy15

XXX.XXX.247.37

rapotacka11 napsal(a):
Inspektor Pišišvor

SE SVÝM
pětiměsíčním štěnětem.

Je to pes rodinný, ale já pro něj zajišťuji všechna základní věci a péči, ale dcera s ním cvičí a vychovává ho.

22.9.2019 12:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Miladissy15 napsal(a):
Je to pes rodinný, ale já pro něj zajišťuji všechna základní věci a péči, ale dcera s ním cvičí a vychovává ho.

Pak ale musíte s dcerou trochu probrat, co se na cvičáku cvičí, co a proč se se psem dělá, a musíte to dělat všichni stejně.
Pes nemá schopnost abstraktního myšlení, a nevidí lidem do hlavy - on dělá jen to, co má vrozené, nebo to, co ho naučíte a rozumí tomu, nic víc nic míň.

Přidejte reakci

Přidat smajlík