Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Niklausia

7.10.2019 19:12
Niklausia

XXX.XXX.212.228

Dobrý den,
na jaro/léto příštího roku bych si ráda pořídila pejska. S mámou a mladším bratrem se budeme stěhovat do bytu, 3+1 a nejsem si jistá, jaké plemeno by pro nás bylo nejvhodnější.
Jsem studentka a do školy budu dojíždět, domů bych se vracela asi kolem 15-16 hodin, bratr půjde tou dobou do první třídy ZŠ a mamka by měla pravděpodobně ranní směny, takže pejsek nebude dlouho sám.
Chci papírového pejska, také jsem uvažovala o nějakém z útulku, jenže s ním chci jezdit na výlety a celkově cestovat a ve spoustě zemích jsou některá plemena a jejich kříženci zakázaná.
A tak bych chtěla poradit, jaký středně velký až větší pes, ne obřích rozměrů, a bez silného loveckého pudu by se k nám hodil? Taky by bylo fajn, kdyby pejsek nebyl vyloženě lenoch, ale zase nepotřeboval denně běhat stovky kilometrů. Prostě takový pohoda pes, který se jeden den bude válet na gauči a druhý půjde běhat s kolem...
Pejskovi můžeme nabídnout milující domov,
Pár psů už jme měli, takže nějaké zkušenosti máme.
Osobně se mi líbí spíš ostražitější, hlídací psi, jako RTW, NO, RR, Chodský pes,...
Taky mě napadla dlouhosrstá kolie. Tak nevím, jaké plemeno si myslíte, že by bylo vhodné? Děkuji :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.10.2019 19:33

Tak nikde jsem nenašla mimo nějakých výletů ani slovo o tom, co pesovi nabízíte. Jsou plemena, kterým bude stačit, že jsou s rodinou, že se chodí ven a na výlety a jsou plemena, která se jen v režimu "procházka" budou nudit. Třeba i NO může bydlet v bytě, ale je potřeba mu nabídnout nějakou "práci" a samozřejmě psa si pořizuje celá rodina, takže zatímco vy např. nebudete mít problém s třeba s rotvíkem, tak pro maminku by to mohlo být velké sousto.
Píšete, že pár psů už jste měli....jakých?? nebylo mezi nimi tedy plemeno se kterým máte zkušenost a které by vyhovovalo??

Nerada se opakuju, ale jako univerzála doporučuju pudla...několik velikostních variant a barev.

Niklausia

7.10.2019 20:19
Niklausia

XXX.XXX.212.228

Mně se to asi vymazalo.
Tak mámě by nevadilo víceméně žádné plemeno. Měli jsme NO, labradora, kokršpaněla, husky a kříženku. To jsme ale ještě bydleli v domě se zahradou, teď je situace jiná...

Co můžeme psovi nabídnout? Tak na rovinu přiznávám, že se nechci věnovat agility nebo tak něčemu. Jsem spíše procházkový typ... takže prostě procházky a s tím spojené aktivity jako je aport, běhání u kola, normální běh na kratší vzdálenosti...
A jinak jako normálně kvalitní stravu, veterinární péči... nějak nevím co jiného bych mi nabídla. Každodenní přístup na zahradu mít logicky nebudeme, proto budeme častěji venku mimo domov.

Na pudla to nevidím.

7.10.2019 20:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Niklausia napsal(a):
Mně se to asi vymazalo.
Tak mámě by nevadilo víceméně žádné plemeno. Měli jsme NO, labradora, kokršpaněla, husky a kříženku. To jsme ale ještě bydleli v domě se zahradou, teď je situace jiná...

Co můžeme psovi nabídnout? Tak na rovinu přiznávám, že se nechci věnovat agility nebo tak něčemu. Jsem spíše procházkový typ... takže prostě procházky a s tím spojené aktivity jako je aport, běhání u kola, normální běh na kratší vzdálenosti...
A jinak jako normálně kvalitní stravu, veterinární péči... nějak nevím co jiného bych mi nabídla. Každodenní přístup na zahradu mít logicky nebudeme, proto budeme častěji venku mimo domov.

Na pudla to nevidím.

Já bych zrovna řekla, že do takových podmínek, kde pes bude mít "jen" procházky, by se pudl hodil. Ale pokud se vám vyloženě nelíbí vzhledově, tak chápu. Do NO ani RTW bych s těmito podmínkami a tím, co psovi nabízíte, nešla. Ten choďák možná. Možná i ten RR - ale objela bych chovatele, zajela na výstavu, pokecala s majiteli, omrkla ty psy osobně a pak byste viděla, zda je to to, co hledáte.

A ještě k tomuto: Chci papírového pejska, také jsem uvažovala o nějakém z útulku, jenže s ním chci jezdit na výlety a celkově cestovat a ve spoustě zemích jsou některá plemena a jejich kříženci zakázaná.

Pokud bych vyloženě, tak jako vy, neměla jasno v tom, jaké plemeno chci, tak bych šla do psa z útulku. Jen bych se teda vyhnula psům podobným na plemena, která jsou v těch určitých zemích zakázaná.

7.10.2019 20:39

Niklausia napsal(a):
Mně se to asi vymazalo.

Na pudla to nevidím.

No já osobně bych se nebála ani té kolie, znám jich teda jenom pár, ale jsou to vesměs příjemní a bezproblémoví psi, některé možná trochu citlivky, prostě žádná " tvrdá ruka", myslím, že s citlivým přístupem zvládne nějakej základní výcvik i začátečník, jen si člověk musí uvědomit, že přeci jen bude potřeba větší péče o srst, než u krátkosrstách plemen a také to samozřejmě přináší nějaký ten nepořádek v bytě...ať už chlupy, ale ty jsou u krátkosrstých psů a také je třeba si uvědomit, že každý den není slunečno a pes může z procházky přijít i mokrý a zablácený......
Akorát nevím, jak jsou na tom momentálně jako plemeno se zdravím.

7.10.2019 20:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jak jsou na tom kolie se zdravím taky nevím, ovšem většina co znám, tak jsou na tom nic moc povahově - hrozné bázlivky a histerky... a jak píšete citlivky. O nějaké ostražitosti nebo hlídání se u nich nedá mluvit. Ale třeba se dá vybrat po kvalitních rodičích i "normální" kolie.

Niklausia

7.10.2019 20:44
Niklausia

XXX.XXX.212.228

Já právě slyšela, že RTW jsou klidnější a víc klidnější, než RR, ti prý potřebují hodně pohybu... takže nevím.

Pak ti útulkáči jsou taky možnost, i když to zase chce mamka štěně a tam úplně jistotu vzhledu nemám... no uvidíme, děkuji za tipy. :)

7.10.2019 20:47

Jako doporučila bych klidně i německou dogu, byť je to obřík, jsou to úžasní psi a sama jsem na ní myslela, ale vzhledem k tomu v kolika letech můžou odejít do psího nebe je pro mě osobně tohle plemeno pasé. I když nevím ten běh u kola.
Choďák taky není špatný pes, ale potřebuje přeci jen trochu zaměstnat a pohyb....moje švagrová má dva a bohužel teda oba s loveckým pudem.

Niklausia

7.10.2019 20:48
Niklausia

XXX.XXX.0.157

Tak to hlídání a ostražitost samozřejmě není podmínkou, ... i když bych byla ráda.
A kolie se nám teda líbí výhledově všem, ale když říkáte že jsou to uvážlivě citlivky...
No určitě bych si hledala nějakou dobrou chovku, no.

7.10.2019 20:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Niklausia napsal(a):
Já právě slyšela, že RTW jsou klidnější a víc klidnější, než RR, ti prý potřebují hodně pohybu... takže nevím.

Pak ti útulkáči jsou taky možnost, i když to zase chce mamka štěně a tam úplně jistotu vzhledu nemám... no uvidíme, děkuji za tipy. :)

Jo RR potřebují hoodně pohybu, to je pravda. Jenže ono pod pojmem hodně pohybu si každý představí něco jiného.

U RTW bych zase řekla, že potřebuje alespoň nějaký základní výcvik, trošku zabavit hlavu....

7.10.2019 20:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Niklausia napsal(a):
Tak to hlídání a ostražitost samozřejmě není podmínkou, ... i když bych byla ráda.
A kolie se nám teda líbí výhledově všem, ale když říkáte že jsou to uvážlivě citlivky...
No určitě bych si hledala nějakou dobrou chovku, no.

Já bych na vašem místě asi zkusila obvolat chovatele všech plemen, které máte "na seznamu" a domluvila si s nimi nezávaznou návštěvu. Seriózní chovatel s tím většinou nemá problém. A tam už si popovídáte konkrétně o těch psech a uvidíte.... Nebo zajet na nějakou výstavu...

Niklausia

7.10.2019 21:01
Niklausia

XXX.XXX.212.228

Doga se mi líbí, ale ta by přes mamku neprošla a jak říkáte, tak odcházejí brzo...

Určitě mám v plánu psa vychovat. Nebyl by to můj první pes, takže věřím, že to dáme.
A taky jsem schopná se psovi přizpůsobit. Spíše mi jde vážně o to, aby nepotřeboval denně běhat 100 km, past ovce a další šílenosti, na které nemám...
Z toho důvodu bych si neporušila AUO, BOC a uvažovala jsem také nad BŠO, ale ten je taky většinou až moc aktivní. Takže vím, že by se takový pes u mě trápil...

Ještě mě napadá Cane Corso, taky to bude chtít důslednou výchovu a dost pohybu (nevím jak s tím během kvůli kloubům?). A co se toho cestování tyče, na většinu mnou vyhlídnutých lokalit snad i může...

Jo, to určitě uděláme, jen jsem chtěla znát názory zkušenějších... A případně tipy na možného psa...

Děkuji teda, uvidíme ke kteremu plemeni nás to přinese. :)

7.10.2019 21:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Niklausia napsal(a):
Doga se mi líbí, ale ta by přes mamku neprošla a jak říkáte, tak odcházejí brzo...

Určitě mám v plánu psa vychovat. Nebyl by to můj první pes, takže věřím, že to dáme.
A taky jsem schopná se psovi přizpůsobit. Spíše mi jde vážně o to, aby nepotřeboval denně běhat 100 km, past ovce a další šílenosti, na které nemám...
Z toho důvodu bych si neporušila AUO, BOC a uvažovala jsem také nad BŠO, ale ten je taky většinou až moc aktivní. Takže vím, že by se takový pes u mě trápil...

Ještě mě napadá Cane Corso, taky to bude chtít důslednou výchovu a dost pohybu (nevím jak s tím během kvůli kloubům?). A co se toho cestování tyče, na většinu mnou vyhlídnutých lokalit snad i může...

Jo, to určitě uděláme, jen jsem chtěla znát názory zkušenějších... A případně tipy na možného psa...

Děkuji teda, uvidíme ke kteremu plemeni nás to přinese. :)

Vím, že to je myšleno asi ironicky - ale 100 km naběhat nepotřebuje žádný pes.... A pak taky spousta psů se víc unaví psychicky než fyzicky.

Zkuste trošku popsat váš režim, jak by to asi vypadalo, na jak dlouho byste chodili ven,jak daleko, co přesně tam dělali, jestli chcete i psa nějak cvičit atd.....

Niklausia

7.10.2019 21:14
Niklausia

XXX.XXX.212.228

Tak chodila bych s ním na procházku ráno před školou, potom po škole 2-3 hodiny a k večeru... Se štěnětem asi častěji, ale kratší dobu.
Zatím to úplně nevím, teprve se budeme stěhovat, ... Nejprve tam trochu poznat prostředí a až pak bych se nějak víc rozhodovala. Teď je to vážně jen informativní.

7.10.2019 21:17

Niklausia napsal(a):
Tak chodila bych s ním na procházku ráno před školou, potom po škole 2-3 hodiny a k večeru... Se štěnětem asi častěji, ale kratší dobu.
Zatím to úplně nevím, teprve se budeme stěhovat, ... Nejprve tam trochu poznat prostředí a až pak bych se nějak víc rozhodovala. Teď je to vážně jen informativní.

Tak to vám chválím, že to není žádná "hurááá" akce, ale že už přemýšlíte takhle dopředu...tak přeji dobrou ruku při výběru

7.10.2019 22:16
assil

XXX.XXX.121.3

Si přihřeju polívčičku do těhle podmínek přesně zapadne velký nebo vlčí špic a v podstatě i lapinkoira.

8.10.2019 09:59

assil napsal(a):
Si přihřeju polívčičku do těhle podmínek přesně zapadne velký nebo vlčí špic a v podstatě i lapinkoira.

Velký špic asi ok......lapinkoiru neznám nevím, ale špicové bývají výborní hlídači, aby nebyl v bytě problém se štěkáním, nevím do jaké míry to lze u špiců ovlivnit.

8.10.2019 10:14

Já bych přidala středního knírače. Sice je potřebná úprava srsti, ale z upraveného psa nepadají chlupy a nepáchne ( i to je u psa v bytě dost podstatné )
Ještě kromě potřeby pohybu bych zohlednila váhu psa. Jestli v paneláku skočí RTW z gauče, dole se jim zhoupne lustr.
Když kolii, volila bych krátkosrstou. Sice krátké zapíchané chlupy, taky nic moc. Ale zmoklá dlouhosrstka......

8.10.2019 11:00
fikovnice

XXX.XXX.135.179

marcelaamax napsal(a):
Jak jsou na tom kolie se zdravím taky nevím, ovšem většina co znám, tak jsou na tom nic moc povahově - hrozné bázlivky a histerky... a jak píšete citlivky. O nějaké ostražitosti nebo hlídání se u nich nedá mluvit. Ale třeba se dá vybrat po kvalitních rodičích i "normální" kolie.

No a co ty americké kolie, co jsme tu doporučovali někomu jinému? Mně se moc líbí a co jsem o nich načetla, tak povahově mají být věrní svým lidem, a právě spíš "nad věcí" než že by to byly nějaké hysterky. Samozřejmě třeba do BOCky bych nikdy nešla - to jsou hyperaktivní blázni a možná právě i ty hysterky...

8.10.2019 11:02
fikovnice

XXX.XXX.135.179

fikovnice napsal(a):
No a co ty americké kolie, co jsme tu doporučovali někomu jinému? Mně se moc líbí a co jsem o nich načetla, tak povahově mají být věrní svým lidem, a právě spíš "nad věcí" než že by to byly nějaké hysterky. Samozřejmě třeba do BOCky bych nikdy nešla - to jsou hyperaktivní blázni a možná právě i ty hysterky...

Jinak kdysi jsme měli křížence špice. Jasně, nevím, co se tam přimíchalo z otcovy strany (matka byla špic). Ale byl to fakt rodinný pesan, nenáročný, nebyl uštěkaný, jediné, co bylo hrozné - byla srst - dlouhá, zacuchovala se - nesnášel kartáčování.

8.10.2019 11:23

fikovnice napsal(a):

Otázkou spíš je, jak budou dostupná štěňata, jestli jsem za rok viděla 2 inzeráty, tak je to moc. Pak by zbývalo jedině štěně dovézt ze zahraničí.

8.10.2019 11:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Špic je celkem dobrý pes, i když já znala jen kousavé..což připisuju spíš výchově(nevýchově) Na nějaké sportování se jako huňatý pes moc nehodí - v létě je mu horko. Já moc zkušeností s hladko a krátkosrstýma plemenama nemám, ale když už, doporučuju českého strakáče. Sportovní, rodinný pes, celkem dobře vychovatelný. I když tady byl požadavek - hlídací - což moc není. Ony všechny ty požadavky asi dohromady nesplní žádný pes. Já bych tedy na sportování hlídacího psa nechtěla ani omylem. Když vemu situaci: jdeme si zaběhat a psu se nějak nebude zdát člověk, který jde proti nám. U běhání bych rozhodně nechtěla ještě hlídat, aby mi pes na někoho nevystartoval(já to tedy nehodlám dělat ani u prochajdy ve městě)

8.10.2019 11:49
assil

XXX.XXX.225.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Velký špic asi ok......lapinkoiru neznám nevím, ale špicové bývají výborní hlídači, aby nebyl v bytě problém se štěkáním, nevím do jaké míry to lze u špiců ovlivnit.

Špiců žije v bytech spousta a bez problému, navíc velký a vlčí až tak neštěkají a když už, tak jen při hlídání. Lapina je na sport lepší než špic, hodně si je lidi pořizujou ke kolobkách, lyžím, na běh a treky a tak, i když je chlupatá taky. Samo v +30 sportovat s nima nejde.

8.10.2019 11:54
janaa

XXX.XXX.237.51

Já nevím,asi bych se vybodla na hlídacího ostražitýho psa (na co taky) a šla bych hlavně do plemene, co se bude líbit (hlavně povahově) mamce, protože,co bude za pět let nikdo neví, a je možné,že nakonec se o něj bude starat hlavně ta mamka (vysoká škola, nějaký pobyt v zahraničí atd., nehledě na to,že je v rodině další dítě, takže asi psa za čtyři roky vzít a odstěhovat se, asi taky nebude reálné). Mě by se tam hodil zlaťák, případně z těch "ovčákoidních" klidně ten švýcar, když se dobře vybere, nejsou to už žádné bázlivky jako dřív, ale ideální rodinní psi. Nebo ta kraťandy, český strakatý pes...

8.10.2019 12:35
fikovnice

XXX.XXX.135.179

lesnížínka napsal(a):
Špic je celkem dobrý pes, i když já znala jen kousavé..což připisuju spíš výchově(nevýchově) Na nějaké sportování se jako huňatý pes moc nehodí - v létě je mu horko. Já moc zkušeností s hladko a krátkosrstýma plemenama nemám, ale když už, doporučuju českého strakáče. Sportovní, rodinný pes, celkem dobře vychovatelný. I když tady byl požadavek - hlídací - což moc není. Ony všechny ty požadavky asi dohromady nesplní žádný pes. Já bych tedy na sportování hlídacího psa nechtěla ani omylem. Když vemu situaci: jdeme si zaběhat a psu se nějak nebude zdát člověk, který jde proti nám. U běhání bych rozhodně nechtěla ještě hlídat, aby mi pes na někoho nevystartoval(já to tedy nehodlám dělat ani u prochajdy ve městě)

Přesně, myslím, že je to opravdu o výchově. Máme momentálně psa č. 7 či 8. Jen jeden byl výjimka - naháněl zvěř, k lidem byli hodní všichni. A ten poslední je ze všech nejhodnější - ten by na sobě nechal snad dříví štípat - miluje děti a všechna mláďata - ale naprosto šíleně. Koťata, kuřata, káčata,... Ten náš někdejší špicoid byl také moc hodný, jen teda ta srst to byla trága. Navíc to jsou desítky let zpět, tehdy se až tak neřešilo odparazitovávání, pamatuji si, jak to bylo hrozné, když chytil blechy. Dokonce mi teď vyvstala vzpomínka, že já a máma jsme mu ty blechy z kožichu vždy ručně vybíraly...

8.10.2019 12:37
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Otázkou spíš je, jak budou dostupná štěňata, jestli jsem za rok viděla 2 inzeráty, tak je to moc. Pak by zbývalo jedině štěně dovézt ze zahraničí.

No, to je taky pravda. Tím, že já si psa do stávajících podmínek pořídit nemohu, tak jsem se po dostupnosti nepídila...

8.10.2019 16:18

fikovnice napsal(a):
No, to je taky pravda. Tím, že já si psa do stávajících podmínek pořídit nemohu, tak jsem se po dostupnosti nepídila...

No já kupodivu malinko jo, je to blbý, když to tak řeknu, ale já už defakto přemejšlim "dva psy dopředu" a řešim už i psa tzv. na důchod, psa, kterého, když se mi něco stane si bude moci vzít dcera do bytu, do města....což s pastevcem není úplně ideál a kolie už mě taky napadla a náhodně jsem narazila na americké kolie, neříkám, že v americe mají všechno lepší, ale americká kolie mi typově přijde lepší. Je to ta Lassie, kterou jsem obdivovala jako malá. Ale zase nejsem člověk, co nějakýho psa musí mít nutně tohodle konkrétního a nechci štěně vozit ze zahraničí.

8.10.2019 16:29

8.10.2019 16:45

Americká kolie
http://www.lugaru.eu/cz_hlavni_stranka.html

jo na tyhle jsem narazila..

Niklausia

8.10.2019 17:25
Niklausia

XXX.XXX.212.228

Špic zní docela dobře. Uvidíme prověříme.

Kdyby bylo na mamce, tak budeme mít yorkšíra, v lepším případě špice. A kdybych plánovala vysokou nebo byt dlouhou dobu v zahraničí bez psa, tak o něm ani neuvažuji...
Znám případy, kdy lidi i se svými psí žijí nějakou dobu v zahraničí, proto si myslím, že i my tým cesty a práci zvládneme.

Co se tě kolie tyče, líbí se mi ta klasická dlouhosrstá. Kratkosrstou nebo americkou bychom asi nechtěli.

A s tím hlídacím psem, jak jsem psala výše, není to podmínkou.
Spíše se mi takový psi výhledově více líbí, ale pokud do mých podmínek není vhodný, nebudu si ho pořizovat

Možná je ještě dobrá volba labrador... zkušenosti s ním máme, tak myslím, že bychom to zvládli.

8.10.2019 17:59

Co kavalír king charles španěl? Hezké, přátelské plemeno a do bytu tak akorát.

Niklausia

8.10.2019 19:34
Niklausia

XXX.XXX.212.228

Tak po dnešním rozhovoru s mamkou se pravděpodobně zajedeme podívat do útulku uvidíme, který pejsek se nám zalíbí, a který pro nás bude vhodný.
Toto rozhodnutí je i na základě komentáře, že dost možná za pár let bude všechno jinak, takže...

Děkuji všem za rady. :)

8.10.2019 20:15
janaa

XXX.XXX.237.51

Niklausia napsal(a):
Tak po dnešním rozhovoru s mamkou se pravděpodobně zajedeme podívat do útulku uvidíme, který pejsek se nám zalíbí, a který pro nás bude vhodný.
Toto rozhodnutí je i na základě komentáře, že dost možná za pár let bude všechno jinak, takže...

Myslím,že je to moudré rozhodnutí, útulků je spousta a v nich spousty psů čekající na ten nej domov. Určitě vyberete

8.10.2019 20:16
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Niklausia napsal(a):

super rozhodnutí ! určitě najdete toho pravého parťáka pro společný život

9.10.2019 08:08
Atheira

XXX.XXX.181.160

Niklausia napsal(a):

Rozhodli jste se dobře, přeju hodně štěstí při výběru. Cestování se vůbec nebojte. Když budete brát štěně, budete to mít takové, jaké si to uděláte. (Co se zákazů týče, nejvíc by mohl být problém s bully a to na štěněti už poznáte, když tam něco takového je nějak výrazněji...) U dospělého psa se dá taky mnoho udělat, ale hlavně už vám v útulku budou schopni říct, jestli na to ten pes má nebo ne.

Já mám taky křižovatku z útulku. Tohle není návod k tomu, brát si takové štěně, může to být taky nejkratší cesta do pekel, ale... Byla to štěňata v takovém tom zvídavém období, kdy mají být veselá a cupitat kolem a nemít ještě tolik strach. Tahle se bála tak, že byla schoulená, klepala se a po zemi div nejezdila jak vibrující telefon... A přesto je to fena, která se mnou jezdí spořádaně úplně všude. Autem, vlakem, autobusem, MHD. Výlety, kam nás jen na padne. Celý den na nohou nebo půlku dne proválet...
V útulku najdete úplně všechno možné a navíc to ještě bude co do vzhledu možná velmi originální.

9.10.2019 13:14
robin11

XXX.XXX.205.118

Niklausia napsal(a):

To je super rozhodnutí. Jinak pak ještě doporučuji kouknout například na pesweb.cz, kde vám vyjede nabídka spolků a útulků v ČR. Já osobně taky rok zpátky plánovala a vybírala plemeno, hledala si chovky a plánované vrhy, řešila to v diskuzích a na výstavách a nakonec jsem si dovezla domů štěně z útulku. A ač jsem vždycky říkala, že chci chlupaté barevné zvíře, tak fena je krátkosrstá a černá (s pálením teda). :D Ona je ve finále nejdůležitější povaha a to jak si s tím psem sednete. Protože když si vás jednou získá, tak je samozřejmě ten nejkrásnější pes pod sluncem. Taky jsem nikdy nechtěla nic, byť jen náznakem jezevčíkoidního a fena je xjezevčíka (ikdyž teda alespoň na normálně dlouhých nohách).

9.10.2019 15:03

assil napsal(a):
Špiců žije v bytech spousta a bez problému, navíc velký a vlčí až tak neštěkají a když už, tak jen při hlídání. Lapina je na sport lepší než špic, hodně si je lidi pořizujou ke kolobkách, lyžím, na běh a treky a tak, i když je chlupatá taky. Samo v +30 sportovat s nima nejde.

Může se zeptat, jak zvládá pobyt v bytě? Vzhledem k tomu, že je to jedno z mála plemen, které je ve Finsku v zimě povolené držet venku. Když jsem se poohlížela po plemenech, tak jsem právě lapinku zavrhla z toho důvodu, že domek se zahrádkou mít asi nikdy nebudu a do bytu bude nejspíš nevhodná ...

Jinak k těm americkým koliím...koukám...krásní psi...mám vyhlédlou do budoucna klasickou krátkosrstou kolii (jako jedno z možných plemen), ale ta americká krátkosrstá varianta mi přijde celkově hezčí...a evidentně by měli být ti psi na tom i zdravotně lépe, než klasické kolie, ale co je na tom pravdy, to netuším...ale ten jejich Ryker je úplně boží ...

Jinak zadavatelce přeju ať jim padne nějaký útulkáček do oka. Určitě budete šťastní vy i pesan, který se konečně dočká domova :)

9.10.2019 15:56
assil

XXX.XXX.225.195

Může se zeptat, jak zvládá pobyt v bytě? Vzhledem k tomu, že je to jedno z mála plemen, které je ve Finsku v zimě povolené držet venku. Když jsem se poohlížela po plemenech, tak jsem právě lapinku zavrhla z toho důvodu, že domek se zahrádkou mít asi nikdy nebudu a do bytu bude nejspíš nevhodná ...

Jinak k těm americkým koliím...koukám...krásní psi...mám vyhlédlou do budoucna klasickou krátkosrstou kolii (jako jedno z možných plemen), ale ta americká krátkosrstá varianta mi přijde celkově hezčí...a evidentně by měli být ti psi na tom i zdravotně lépe, než klasické kolie, ale co je na tom pravdy, to netuším...ale ten jejich Ryker je úplně boží ...

Jinak zadavatelce přeju ať jim padne nějaký útulkáček do oka. Určitě budete šťastní vy i pesan, který se konečně dočká domova :)

Lapina v bytě úplně v pohodě, i ve Finsku jich tak hodně žije. Vyšší teploty zvládá líp než špic, samozřejmě pokud to není nějaký extrém, ale v létě do těch 30 je normálně aktivní, na rozdíl od špice, který v takový teplotě už funí a odmítá se hejbat. Asi je to tím, že v Laponsku v létě bývá taky běžně přes 30 a i v tý teplotě musely lapiny pracovat. Ale jinak samozřejmě dává přednost spíš -30.
Ale gaučík a postel a možnost být s lidma fakt uvítají.

Přidejte reakci

Přidat smajlík