Jaké plemeno je pro mě vhodné?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

karolina001

10.10.2019 14:52
karolina001

XXX.XXX.59.84

Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit ohledně výběru vhodného plemene. Naše rodina je tak nějak "přirozeně aktivní", nikdo nejsme žádný vrcholový sportovec, ale ani žádný pecivál. Rádi chodíme na procházky v našem okolí, občas si vyjedeme na kole, přes léto trávíme čas na naší chatě s velkou zahradou, odkud vyjíždíme na výlety do přírody ale také i navštěvujeme nová města, hrady atd. Ročně jezdíme týden-hory, týden-moře + přes to léto třeba na 4 dny do nějakého penzionu. Se psy má zkušenost hlavně můj táta, který měl psa 20 let. Angl. kokršpaněla. Nedělali jsme s ním žádný psí sport, začlenili jsme ho do rodinných aktivit, které jsem sem vypsala, akorát kromě toho, že na ten týden ročně u moře nám ho hlídala babička. Chodili jsme s ním 3x denně na 20ti minutové procházky, a jinak byl v domě ( v poklidné městské čtvrti, kousek od lesa a přírody vůbec) Přes podzim zimu to s ním byl vždy spíš takový co se týče aktivity mírnější styl života, zatímco přes léto lítal po zahradě a na dlouhých procházkách do lesů. Co se týče výcviku, byl docela tvrdohlavý, ale povedlo se nám naučit ho klasickým psím návykům. Společnosti měl doma docela dost, s tím že s ním doma skoro pořád někdo byl. Táta pracuje doma a já se vracím domů odpoledne. (ne později jak po 3. hodině, většinou spíš okolo 2. hodiny jsem doma.)
Nyní psa nemáme, a já se touto cestou snažím najít co nejvhodnější plemeno do naší rodiny. Toho kokršpaněla máme ozkoušeného, ale zajímalo by mě, jestli existují i další taková plemena. Chceme milého, mazlivého, charakterního, ochotného psa, který má ovšem nějaký temperament, má rád pohyb, ale zase ho nevyžaduje opravdu moc. Měl by být učenlivý, dobře vycvičitelný (což teda ten náš kokršpaněl moc nebyl, to je fakt :D). Preferujeme větší psy, ale pokud by se našel nějaký prcek :D s nám vyhovující povahou, tak samozřejmě na velikosti nezáleží, ale musí být odolný, aby zvládal delší procházky, třeba i ve sněhu. (prostě žádný jorkšír :)) Také by měl mít rád děti, dobře snášet cizí lidi a psy. Na finanční náročnosti nezáleží, stejně jako na délce srsti, naopak, máme radši dlouhosrstá plemena a já jsem ochotná se o srst starat. Plemena, která se nám líbí jsou například ir. setři, australští ovčáci a border kolie, špringlšpanělé, retrívři, a ti kokršpanělé. Bohužel se obávám, že minimálně 1. čtyři mohu hned z výběru vyřadit, kvůli náročnosti na pohyb. Co myslíte, dá se sehnat takové plemeno z chovu, který je už spíše takový "zdomácnělý", místo typických loveckých psů? Dá se to nějak ovlivnit pohlavím? (fenky jsou prý obecně klidnější..) Nebo máte úplně jiný návrh na jiné plemeno? Děkuji mockrát za odpovědi.

10.10.2019 15:19
janaa

XXX.XXX.254.190

Myslím,že zlatý retrívr by se k vám opravdu hodil. I ten špringršpaněl, oni to už dneska takový lovci nejsou a většina chovatelů se zaměřuje na exteriér. A když máte zkušenost s kokrem, určitě zvládnete i špringra. Ještě mě napadl třeba portugalský vodní pes.

karolina001

10.10.2019 19:31
karolina001

XXX.XXX.59.84

A nevíte, jestli je nějaký povahový rozdíl mezi špringlšpanělem a velššpringlšpanělem?

10.10.2019 19:35
amy0987

XXX.XXX.59.84

janaa napsal(a):
Myslím,že zlatý retrívr by se k vám opravdu hodil. I ten špringršpaněl, oni to už dneska takový lovci nejsou a většina chovatelů se zaměřuje na exteriér. A když máte zkušenost s kokrem, určitě zvládnete i špringra. Ještě mě napadl třeba portugalský vodní pes.

A nevíte, jestli je nějaký povahový rozdíl mezi špringlšpanělem a velššpringlšpanělem?

10.10.2019 20:53
karo2702

XXX.XXX.162.156

Pozor, nebarala bych to "měli jsme kokra, další bude totéž". Náš první byl pecivál, těžko se učil, moc toho nechápal, ale milí na vše, nebyl pořádně socializovaný a stejně se všemi zvířaty i lidmi kamarád, kliďásek, žádné zdravotní problémy. Tak jsem si po jeho odchodu pořídila fenku kokříka. Vybrala jsem si jen aktivnější. A vyrostla mi z ní střela, štěká a blázní i když jí denně tři hodiny vybíjím agility, canicross, dogdancing, procházky a aporty. Taky dokáže být pěkně tvrdohlavá když chce a moc si nesedí se psy ani lidmi i když jako štěně byla super socializovaná.
Váš problém je, že velký pes = hodně pohybu. Řekla bych špringlšpaněl, setr, pudl...ale takovému psovi nestačí 3x20 minut procházka. Pokud chcete rodiného milého a ne tak náročného psa na pohyb, pak se nabízí třeba kavalír, atd, ale to jsou zase malá plemena.

12.10.2019 11:31
Majka1995

XXX.XXX.59.84

Také záleží na tom, v jaké životní situaci se zrovna nacházíš. Jakou máš pracovní dobu, rodinné povinnosti, možnosti volna... A jestli je tvoje situace stabilní. Jestli jsi např. mladá a studuješ, nebo si teprve zařizuješ rodinu, může se to všechno časem dost změnit. Aby ten mladý agilní pes pak třeba nezůstal na krku rodičům - seniorům atd. Psa si chce pořídit s ohledem na to, jestli budeš moct přizpůsobit svůj život jeho povaze a nárokům, pokud se o něj budeš starat sama. Procházka 3x20min je minimum, většina psů potřebuje víc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2019 11:49

"velký pes = hodně pohybu"
takto obecně a paušalizovaně to je, prosím, blbost

12.10.2019 12:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):

Myslíte, že GR nebo jiná lovecká plemena budou spokojena s procházkou 3x20 minut a nic víc? . Mě teda tohle přijde žalostně málo. Do takových podmínek bych volila snad jedině společenské méně aktivní plemeno, tomu by těch 3x20 minut snad mohlo i stačit.

ale musí být odolný, aby zvládal delší procházky, třeba i ve sněhu. (prostě žádný jorkšír :))

To, že jorkšír je plyšák, který nemůže ven když mrzne, sněží prší, nemůže na dlouhé procházky atd. z něho udělali lidi a vůbec to není pravda. Je to teriér, aktivní pes. Naší mají jorkšírku, teď už seniorku, ale za mlada s nimi jezdila po horách a chodila na tůry ve sněhu.

12.10.2019 13:20

3x20 min. denně jsem se svými psi chodívala, když jsem měla horečku a bylo mi opravdu špatně. Jinak, dokud jsem měla psy v bytě, budíček o dvě hodiny dřív, než člověk potřebuje jít do práce, v poledne kratší procházka s mým otcem a večer minimálně hodinová procházka spojená s cvičením, samozřejmě ve dnech volna výlety. Potom může i velký pes být jakž takž spokojený i bytě, ale stejně, od té doby co mám možnost sledovat, jak aktivní jsou psi, když mají možnost běhat na velkém pozemku a pracovat, jsem přesvědčená, že do města a k určitému pohodlnějšímu způsobu života patří společenská plemena. Je jich velký výběr a netrpí tolik nedostatkem pohybu a práce a svým majitelům plní přesně to, oč člověku jde, když má psa jen jako společníka. 20-30 kilometrů na výletě ujde každý zdravý pes, na to nikdo loveckého, ani jiného pracovního psa nepotřebuje.

OOO

12.10.2019 13:23
OOO

XXX.XXX.186.214

Nechcem vás uraziť ale naozaj si myslím že 3x20min za deň je celkom krátka doba venčenia pre akéhokoľvek psa.

12.10.2019 13:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
3x20 min. denně jsem se svými psi chodívala, když jsem měla horečku a bylo mi opravdu špatně. Jinak, dokud jsem měla psy v bytě, budíček o dvě hodiny dřív, než člověk potřebuje jít do práce, v poledne kratší procházka s mým otcem a večer minimálně hodinová procházka spojená s cvičením, samozřejmě ve dnech volna výlety. Potom může i velký pes být jakž takž spokojený i bytě, ale stejně, od té doby co mám možnost sledovat, jak aktivní jsou psi, když mají možnost běhat na velkém pozemku a pracovat, jsem přesvědčená, že do města a k určitému pohodlnějšímu způsobu života patří společenská plemena. Je jich velký výběr a netrpí tolik nedostatkem pohybu a práce a svým majitelům plní přesně to, oč člověku jde, když má psa jen jako společníka. 20-30 kilometrů na výletě ujde každý zdravý pes, na to nikdo loveckého, ani jiného pracovního psa nepotřebuje.

Souhlasím s tím, že k pohodlnějšímu způsobu života patří společenská plemena. Nicméně si myslím, že vůbec nezáleží na tom, zda je to v domě se zahradou nebo zda je to v bytě, zda je to na vesnici nebo ve městě, a na velikosti psa - pokud vynechám pastevce a severská plemena - ti mi do bytu přijdou absolutně nevhodní.

Ale jinak i velký pes může být v bytě spokojený. Vždy záleží na majiteli, jak moc se tomu psovi chce nebo může věnovat. Znám x lidí z bytu, kteří téměř každý den naloží psa do auta a jedou za město na procházku na x hodin, do toho párkrát týdně cvičí, dělají nějaký sport. No a pak určitě každý známe opak - kdy je člověk v baráku se zahradou, pes na zahradě a nic moc aktivit nemá. V tom případě mi na tom přijde mnohem lépe ten pes z bytu - i kdyby to měl být obr.

Lidi ale mají tak nějak zažité, že velký pes do bytu nepatří, ale vůbec to tak není. Vůbec nezáleží na tom, jestli je jakýkoli (velký, malý) pes v bytě nebo na zahradě, ale na tom, jak moc se mu člověk věnuje. A pokud se mu člověk věnuje dostatečně, tak je pak tomu psovi jedno, jestli odpočívá na zahradě nebo v bytě na gauči.

Mám mix bulla 30 kg, a SBT - tu teda do velkých počítat nebudu. Ale ten mix bulla už dle mě větší pes je, společenské plemeno to není, naopak je to hyperaktiv. Bydlíme teda v baráku se zahradou, ale psi jsou vevnitř a úplně v pohodě si dokážu představit, že bych se psy žila v bytě (tedy já bych do bytu nikdy nechtěla, ale psi by to zvládli bez problému) a byli by na tom úplně stejně jako teď, nic by se pro ně nezměnilo. Procházky by měli stejné jako mají, cvičení a tréninky taky. A dokonce si troufám tvrdit, že by na tom byli možná o něco lépe - protože v tom bytě bych měla více času zase já. Takový malý byt je rychleji uklizený a není žádná práce venku. Na zahradě je práce dost, a když tam něco dělám, tak jsou tam psi se mnou, ale kdyby byla v bytě, tak místo toho dělání na zahradě bych vzala psy na procházku a věnovala se pouze jim. Obrovská výhoda v baráku se zahradou je venčení, kdy stačí psy vypustit na zahradu - což je ale výhoda pro mě, ne pro psy. Kdybych byla v bytě, tak by to z tohoto pohledu zase možná bylo lepší pro psy - že by se na každé venčení šlo aspoň na krátkou procházku.

12.10.2019 13:51

A tak já taky měla velké psy v bytě a myslím že byli spokojení, ale menší psi jsou přeci jen skladnější a když člověk jede na dovolenou nebo jde na návštěvu, spíš mu ho okolí toleruje. Navíc upřímně, když jedu po městě, nevidím tam moc šťastných velkých psů s aktivními majiteli, ale zato spoustu chudáků co se plouží s prověšeným hřbetem, nadváhou a vedle nich jde otrávený majitel na 5minutovou procházku.

12.10.2019 14:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A tak já taky měla velké psy v bytě a myslím že byli spokojení, ale menší psi jsou přeci jen skladnější a když člověk jede na dovolenou nebo jde na návštěvu, spíš mu ho okolí toleruje. Navíc upřímně, když jedu po městě, nevidím tam moc šťastných velkých psů s aktivními majiteli, ale zato spoustu chudáků co se plouží s prověšeným hřbetem, nadváhou a vedle nich jde otrávený majitel na 5minutovou procházku.

Já s vámi víceméně souhlasím - s tou skladností a s tím, že okolí spíše toleruje malé psy, je to jednodušší při hlídání, při ubytování na dovolené atd. - to rozhodně.

Navíc upřímně, když jedu po městě, nevidím tam moc šťastných velkých psů s aktivními majiteli, ale zato spoustu chudáků co se plouží s prověšeným hřbetem, nadváhou a vedle nich jde otrávený majitel na 5minutovou procházku.

No a malé psy ve městě vidíte šťastné? Já myslím, že ani tohle prostě není o velikosti. Nemyslím si, že aktivita psa závisí na tom, jak je velký, to je přeci blbost. Přece si nemůžu pořídit jakéhokoli malého psa s tím, že mu bude stačit půl hodinka venku - protože je malý. Naopak někteří malí psi jsou třeba aktivnější než nějaký obří mollos. Velikost nijak nesouvisí s aktivitou psa.

12.10.2019 14:06

To je ale o lidech, kdyby takový člověk bydlel na vesnici v baráku se zahradou, tak se ten pes ze zahrady nikdy ani nehne...taky si myslím, že naprosto nevhodné. Takoví lidi nemají mít psa vůbec a je jedno, kde bydlí.

12.10.2019 14:08

s tím mi nezbývá než souhlasit.

12.10.2019 15:22
janaa

XXX.XXX.255.141

Tak tazatelka psala 3x20 minut a pak o dlouhém lítání a procházkách po lese, tak jsem to brala,že ty dvacetiminutovky jsou čůrací a k tomu samozřejmě procházky jako procházky. Do toho by se hodilo xxx plemen aktivitou. Pokud je to samozřejmě jen o těch dvacetiminutovkách,tak pak to je opravdu o nějakém pidipsovi společenského plemene. Ale tak jsem to z dotazu nepochopila :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík