Březí fena dnes 66 den březosti. V pondělí klesla teplota na 36,8 od té doby se teplota hodila do normálu a fena se stále nemá k porodu. Žere normálně, po čůrání lehce nažloutlý nezapáchající hlen, vulva nateklá, sem tam odkápne mléko.Štěňata živá, včera kontrola na UTZ. Pokud do zítra neporodí, čeká nás po domluvě s veterinářem císař. Co myslíte, řezat nebo jí nechat ještě den? Fena prvnička, o první vrh přišla při císaři kvůli veterinářům. Děkuji za reakce
Jojo, krylo se jeden den v jedenáct večer a druhý den v půl třetí odpoledne. Ale podle domácího psa byla v nejlepším až když jsme přijeli domů. Krylo se 11-12 den a nejlepší dny tak 14-15. Počítala jsem s možností že zabřezla déle. První císař byl právě pro to, že se neměla k porodu, nebyla oteklá, teplota nic. Pak jí vetka píchla nějakou hormonální injekci a po té taky neporodila, tak druhý den císař ale když jsme na něj odjížděli, už sem necítila pohyby. Po císaři mi řekli že štěňata byla špatně vyvinutá, ale neukázaly mi je a pak obě doktorky co jí operovaly řekly každá něco jiného. Myslím že tam něco zanedbaly ale to už se nedozvím, byla jsem z toho mimo. Teď se na porod sama chystá, neustále se vyprazdňuje, je oteklá, teplota klesla ale jinak žádné změny chování nebo náznak přicházejícího porodu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

a jakeho mate zajisteneho veta? je to porodnik? delal to sono ?
tohle je opravdu věc veta, nehledejte rady na netu.

Já bych mazala na veterinu, když ten první porod tak dopadl.

Kdysi nám přenášela fena, nevím přesně, jak dlouho, nakonec porodila, ale štěňátka padala bez obalů, lůžka byla přirostlá. Nevím, co byla příčina a co důsledek. Nakonec stejně musela na operaci, na vyčištění dělohy, málem jsme o ni přišli. Štěňata přežila ( 6 ze sedmi, ta jedna fenečka nebyla života schopná, přežívala dokud jsme krmili stříkačkou, pak ale nesála )

Podobné tema jsem naala tady, zkuste mrknout
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/850056/porod-66-den-a-dele

baruna
napsal(a):
S veterinářem sem samozřejmě v kontaktu, sono ok, mě zajímaly spíš názory nebo zkušenosti lidí.
a je to porodnik?
názory muzeme mit ruzne -podle toho, co ma kdo doma za fenu -a jake ma zkusennosti.
osobne bych uz dal necekala -ale na sono chodim 21. den a tak vim, který den fena zabrezla celkem jiste.
a podle toho, co pisete -fena klidne nemusi vůbec zacit rodit prirozene. a 66. den uz je dost, teplota klesla.
napsal(a):
a je to porodnik?
názory muzeme mit ruzne -podle toho, co ma kdo doma za fenu -a jake ma zkusennosti.
osobne bych uz dal necekala -ale na sono chodim 21. den a tak vim, který den fena zabrezla celkem jiste.
a podle toho, co pisete -fena klidne nemusi vůbec zacit rodit prirozene. a 66. den uz je dost, teplota klesla.
Je to normální veterinář, ke kterému jezdím už deset let a plně mu důvěřuji. Posledně když sem k němu nemohla a jela na specializovanou kliniku, dopadlo to tragicky, takže si vyberte.. Z mojí poslední zkušenosti už jinam nikdy nepojedu, stálo mě to štěňata.
Každopádně, jsou to její poslední štěňata. Byla bych pro kastraci, nebudu už tohle riskovat.

lupus4
napsal(a):
Tak jak ?
Na otázku ještě brzy, snad večer.

baruna
napsal(a):
Máme čtyři kluky a dvě holky 🥰 maminka je ok, už je vzhůru. Děkuji všem ❤️
I ode mě velká gratulace. Hlídejte, hlídejte, ať si fena nerozpáře břicho a ať jí mimina moc po šití nelezou.
napsal(a):
I ode mě velká gratulace. Hlídejte, hlídejte, ať si fena nerozpáře břicho a ať jí mimina moc po šití nelezou.
Nemusí být zvenku zašitá. Jedné čubě vyndavali císařem poslední dvě štěnda, a udělali jen vnitřní stehy a ránu zalepili tkáňovým lepidlem. Právě proto,aby v tom štěnda necapkala, a fakt super
janaa
napsal(a):
Oni jí pak do toho šlapat budou, ta dolní řada já mazala domácí měsíčkovou mastí,ale až pár dní po, a jak jsem psala,moje čuba neměla stehy
Taky jsem ji kdysi používala. Jen pozor - celkem rychle se kazí. A obecně na čerstvé rány nemám ráda lékovou formu mast. Je nejméně fyziologická, na kůži udělá neprodyšný film, omezuje perspiraci kůže a tím hojení. Mnohem více uznávám když už, tak třeba krémy či gely. Ale účinnost měsíčku zahradního při hojení ran nechci zpochybňovat.

Já bych to zatím nechala bez mazání. Je to první den. Hlavně jestli má stehy ( o lepidle slyším prvně), tak ať nelíže, nerozlíže, nevykouše stehy.
napsal(a):
Já bych to zatím nechala bez mazání. Je to první den. Hlavně jestli má stehy ( o lepidle slyším prvně), tak ať nelíže, nerozlíže, nevykouše stehy.
Jestli třeba ti, co to umiňují, nemají na mysli to koloidní stříbro...? Celkem to uznávám, tuším je na trhu třeba Atrauman Ag. Ale i jiné firemní přípravky. Ale nevím, co tím "lepidlem" kdo přesně myslel...
fikovnice
napsal(a):
Jestli třeba ti, co to umiňují, nemají na mysli to koloidní stříbro...? Celkem to uznávám, tuším je na trhu třeba Atrauman Ag. Ale i jiné firemní přípravky. Ale nevím, co tím "lepidlem" kdo přesně myslel...
Asi bych dnes měla přestat přispívat, nicméně opravdu nejsem pod vlivem , jen je to jeden překlep za druhým...
*zmiňují (ne umiňují)

"Stříbrem" jsme stříkali koze trhnuté vemeno. Byla krásně metalízová.
fikovnice
napsal(a):
Ale jinak stříbro fakt působí dobře, jako dezinficiens a krytí je hodně uznávám.
Jo, je dobré, měla ho kočka po kastraci(stříklé) a babči jsem tím léčila diabetickou nohu. Nevím rozdíl, mezi mast-krém, ale masti na sádelném základu jsou myslím lepší, než nějaké ty ropné deriváty, alespoň se nemusím bát, když to pes líže. Uchovávám v lednici.
lesnížínka
napsal(a):
Jo, je dobré, měla ho kočka po kastraci(stříklé) a babči jsem tím léčila diabetickou nohu. Nevím rozdíl, mezi mast-krém, ale masti na sádelném základu jsou myslím lepší, než nějaké ty ropné deriváty, alespoň se nemusím bát, když to pes líže. Uchovávám v lednici.
Shodou okolností jsem teď nabitá informacemi o mastech a krémech , krém se od masti liší tím, že má mnohem víc vody - lépe se roztírá a neudělá tak strašně neprodyšný film. I proto se masti doporučují spíš na chronické procesy, krémy na akutní...
lesnížínka
napsal(a):
Jj, i proto jsem si dělala domácí měsíčkovou mast,abych měla jistotu,co v tom je, i kvůli prckům.
Ale jasný,jak jsem psala výše, mazala jsem až za pár dní, na čerstvou ránu určitě ne, plus neměla čuba stehy. U toho císaře je fakt jen blbý, jak má nalitý cecky,že se ta rána má tendenci zapařit.
Jinak určitě otírat odvarem z řepíku taky nic nezkazí, pak vysušit. Ale ty první dny spíš jen hlídat, aby to nezačalo mokvat
fikovnice
napsal(a):
O lepidle jsem psala já, že čubu po císaři sešili jen uvnitř, ale ránu jí slepili tkáňovým lepidlem. Právě proto,aby nehrozilo,že prckové mléčným krokem budou vytahávat stehy

fikovnice
napsal(a):
Máš pravdu, asi bych se toho nebála...ale přece jen zkonzultovala s vetem. Ono nejen, že fena si to může lízat, ale také ti prcci...
Fena po cisari si do rany nejde a stenata ji taky nic s ranou neudelaji -dřív je to zahojene.
Je to je uplne něco jiného nez třeba rana po kastraci
Funguji tady hormony a ml. zlaza je castecne znecitlivena
takze -maximalne otirat slabym hypermanganem, nic na to nepatlat - není to treba
napsal(a):
Fena po cisari si do rany nejde a stenata ji taky nic s ranou neudelaji -dřív je to zahojene.
Je to je uplne něco jiného nez třeba rana po kastraci
Funguji tady hormony a ml. zlaza je castecne znecitlivena
takze -maximalne otirat slabym hypermanganem, nic na to nepatlat - není to treba
Fakt? A čím je to vysvětleno? Hormony a "vědomí" feny, že ránu po císaři si nemá lízat? Zajímavé, zas mám novou info!

fikovnice
napsal(a):
Fakt? A čím je to vysvětleno? Hormony a "vědomí" feny, že ránu po císaři si nemá lízat? Zajímavé, zas mám novou info!
Nevím, jak která. Ale podle mě fena žádné "vědomí", že si nemá ránu lízat nemá. Nevím, proč fena zde má ránu po císaři mezi struky. Naše fena měla ránu na boku a bylo to tak (snad) dřív normální-právě kvůli kojení (?). Třeba se ozve "bodlinka" a vysvětlí.

Ale podle mě fena žádné "vědomí", že si nemá ránu lízat nemá.
tak fena ma na lizani uplne jiné objekty, ze...
uz jste nekdy videla fenu po cisari s limcem?

napsal(a):
Neviděla, jen jsem měla fenu po císaři, která byla 24 hodin pod dohledem, aby si nevykousala stehy.
Ale je samozřejmě dobře, že zadavatelky fena nechává ránu na pokoji.
napsal(a):
Takže vysvětlení je prosté - nemá čas pečovat o svoji ránu, když téměř permanentně olizuje potomstvo a stimuluje tak jejich vylučování, je to tak?
napsal(a):
Nevím, jak která. Ale podle mě fena žádné "vědomí", že si nemá ránu lízat nemá. Nevím, proč fena zde má ránu po císaři mezi struky. Naše fena měla ránu na boku a bylo to tak (snad) dřív normální-právě kvůli kojení (?). Třeba se ozve "bodlinka" a vysvětlí.
No, proto jsem dala to "vědomí" do uvozovek. Asi je to tedy její zaneprázdněností jinými subjekty...

Matka mého posledního štěněte taky rodila císařem a pokud vím, žádné problémy s olizováním rány nebyly, hleděla si štěňat a to ještě na veterině. Rána se jí rychle a krásně zhojila bez jakýchkoliv komplikací.

fikovnice
napsal(a):
No, proto jsem dala to "vědomí" do uvozovek. Asi je to tedy její zaneprázdněností jinými subjekty...
Je to hormonama