Jakub4135

XXX.XXX.104.34
Dobrý den,
Mám trochu složitější dotaz a doufám, že hned nebudu středem útoků :D
Rád bych si pořídil nějakého pejska a vůbec si nevím rady s výběrem. Rád bych pejska, který příliš nelíná, jelikož sestra má lehkou alergii (opravdu lehkou v podstatě až po nějaké době, kdy má psa u sebe). měli jsme vždy malého psa 3- 5 kg a teď bych rád něco většího, ale ne zase 50 kg monstrum.... pak by mě vyhazoval z postele :D
Povahově pes, aby se se mnou rád proběhl, vyšel mezi lidi, ale nevadil mu ani jeden den na gauči.
Hodně se mi zamlouval Americky bezsrstý teriér, stafbull, chrt a buldoček.
vědel by jste někdo :)
Stafbull a buldoček línají dost. Chrt nevím. Ze stafbullky máme doma chlupy opravdu všude a navíc je to dost aktivní pes. Americký bezsrstý teriér se mi také líbí a hoooodně do budoucna jsem nad ním uvažovala, osobně znám jen jednoho a ten je teda ale s aktivitou srovnatelný s mojí SBT, je ale pravda, že je k tomu od štěněte veden. Víc jich bohužel neznám, tak nevím.
A jinak by bylo dobré si vyzkoušet, jaký pes sestře sedne. Mám kamarádku alergičku, která má doma maltézáka, nemá s ním problém, ale naše stafbullka ji vadí - jako zvládne to u nás, i přespat, ale mít ji doma pořád by asi nedělalo dobrotu. Její příbuzní mají špice a ten ji vůbec nevadí.
A ještě - víte jistě, že je sestra alergická jen na srst? Není třeba alergická i na sliny?
Ještě dodám - nejprve si ujasněte, jakého vlastně psa chcete (povahově) - protože třeba SBT a chrt jsou naprosto odlišná plemena, řekla bych tak trochu i protiklady...
Takže si srovnejte v hlavě, zda chcete aby byl pes závislák, který s vámi bude rád spolupracovat, dokonce nějaké zaměstnání hlavy bude třeba i vyžadovat a nebo zda chcete psa se spíše "kočičí" povahou, který vás milovat bude taky, ale nebude to dávat tolik najevo (ta chrtí láska je prostě jiná než bullí) a nebude za váma chodit jako ocásek a nadšeně dělat, co mu řeknete.
A pak si taky ujasněte, kolik pohybu tomu psovi můžete nabídnout, jestli tedy i chcete cvičit nebo vymýšlet nějaké další "blbosti" na zabavení hlavy nebo ne.
Po tom se vám některá plemena "vyřadí" a z těch zbylých už bych vybírala osobně s návštěvou se sestrou, abyste viděli, jak na tom bude s tou srstí.
OOO

XXX.XXX.186.214
Pudel-máte na výber z veľa veľkostných variant,ľahko cvičiteľný, nemáva problém s inými psami ani ďalšou zverou,neplzne(pre alergikou asi ideálka),je stále veselý a pripravený s vami robiť aj nejaké blbinky,avšak-bude za vami chodiť ako "ocásek ",plniť vaše povely s nadšením a bude vyžadovať viac než len
prechádzky(aport,triky),sú veľmi naviazaný na svojho pána.
Vipet-nazvala by som ho ako "jedného viac-cvičiteľného z chrtou",rozhodne nečakajte nejaké veľké maznanie a je to stále pes s chrtiou povahou(aj ked menej ako afgán napr.). Potrebuje špecifický citlivý prístup.Odporúčila by som naštudovať viac o jeho výcviku či by vám sedel a aj o jeho povahe ktorá nie je rýdze "psia".
(Ak by vám to nevadilo bola by som rada ak by ste mi odpovedali akú rasu ste mali predtým-aby sa tu ľudia mohli viac zorientovať, že čo od psa očakávate )
Jakýkoliv pes s kudrnatou srstí. Z malých bišon a malý pudl, vy byste ale radši něco většího, takže další dva pudlové, vodní psi (portugalský, vodní španěl,...). Pak bezsrstí, ale bezsrstí američtí jsou střely, máme 3 na cvičáky a jsou jak jack russel, magoři. Takže spíš čínský chocholatý, peruánský...respektive většího yorka.
karo2702
napsal(a):
Jakýkoliv pes s kudrnatou srstí. Z malých bišon a malý pudl, vy byste ale radši něco většího, takže další dva pudlové, vodní psi (portugalský, vodní španěl,...). Pak bezsrstí, ale bezsrstí američtí jsou střely, máme 3 na cvičáky a jsou jak jack russel, magoři. Takže spíš čínský chocholatý, peruánský...respektive většího yorka.
Fakt jsou ti američtí teriéři takové střely? Tak to ráda slyším :-) . Já jsem si myslela, že ten co znám je výjimka, protože vyrůstá mezi aktivními psy a je k té aktivitě veden. Ale pokud jsou takoví opravdu, tak to mě těší a možná jednou bude, kdo ví .
Uživatel s deaktivovaným účtem

karo2702
napsal(a):
K těm kudrnatým můžete přidat Kerry blue teriera. Ale je to taky dost raketa.

GAELLE
napsal(a):
pudl? buldočci na tom zdravotně nejsou moc dobře bohužel
Když oni pudlové mají zkaženou pověst všemi těmi kreaturami, které byly za pudly vydávány v době nedávno minulé. Přitom královák je nádherný pan pes. A střední když se povede. Nemusí být ostříhaný na manekýna, v přirozeně upravené kudrnaté srsti je moc pěkný a nelíná (příliš). Kdo zažil byt pořád plný chlupů z jiných plemen......
Nebo upravovaný knírač - také byt téměř chlupů prostý - toho už tu někdo zmiňoval.

Jestli chrta, tak dlouhosrstého vipeta, tam ty chlupy ulhídáte, nicméně alergie vyloženě o srsti není. A rozhodně nějaká činnost - dostihy, coursing, pokud zrovna netrefíte neběhavého jedince. Pak budete míít doma spokojené empatické zvíře.
napsal(a):
Když oni pudlové mají zkaženou pověst všemi těmi kreaturami, které byly za pudly vydávány v době nedávno minulé. Přitom královák je nádherný pan pes. A střední když se povede. Nemusí být ostříhaný na manekýna, v přirozeně upravené kudrnaté srsti je moc pěkný a nelíná (příliš). Kdo zažil byt pořád plný chlupů z jiných plemen......
Nebo upravovaný knírač - také byt téměř chlupů prostý - toho už tu někdo zmiňoval.
No já nevím, znám čistokrevné pudly, typické představitele plemene - a mě se tohle plemeno prostě nelíbí a upřímně bych si ho taky nepořídila. Vím, že jsou to skvělí psi povahově, o tom žádná. Ale pes, kterého si já pořídím se mi prostě musí líbit a pudl se mi nelíbí.

marcelaamax
napsal(a):
No já nevím, znám čistokrevné pudly, typické představitele plemene - a mě se tohle plemeno prostě nelíbí a upřímně bych si ho taky nepořídila. Vím, že jsou to skvělí psi povahově, o tom žádná. Ale pes, kterého si já pořídím se mi prostě musí líbit a pudl se mi nelíbí.
Mám to úplně stejné 😀...i kdyby to byl nejlepší pes na světě, tak prostě ne. Valná většina pudlů mi přijde vyloženě ošklivá a ta srst by pro mě byla noční můra. I když věřím, že to je asi povahově úžasnej pes, tak bych si ho úmyslně nepořídila.

To mně se velký pudl líbí moc, vzhledem i povahou. Musela bych ho ale mít v nějakém "bezúdržbovém" střihu, protože několikahodinové fénování bych nedala. Takže si ho raději nepořídím.

No tak já určitě, co se pudlů týče nejsem objektivní, protože jsem s nima vlastně vyrostla, ale královskej bílej v nějakým "normálním" střihu (ne s nahatou zadelí) se mi líbí, ale povaha je na mě moc přátelská. Umim si představit, že jako důchodkyně někde v garsonce na sídlišti bych asi byla spokojená, ale na druhou stranu, kde chudá důchodkyně vezme na pudla a na návštěvy v salonu...stříhat sama bych si asi netroufla...bůhví jak by to dopadlo, chudák pudl