Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Chenny

19.10.2019 08:04
Chenny

XXX.XXX.233.16

Zdravím, došlo k nějakému zhmoždění mého rok a půl starého jezevčíka, první návštěva veterináře hned toho dne byly podány pouze léky na bolest.
Další den se udělal otok na krku a pod jazykem malé krvácení, taky s otokem. Další návštěva, myslel jsem že došlo k poranění např. klacíkem, RTG nic neodhalil, pes dotal antibiotika a něco na bolest, opět nežral ani nepil sám.
Třetí den se konečně vyvenčil, stolice pevná, v prvním bobíku byla trocha krevního hlenu, přisoudil jsem, že je nejspíš z tlamy, druhý bobek ok, moč žlutá, velké množství, otok na krku zcela zmizel. Se psem jsem se byl na pár minut i projít. U veta opět antibiotika a něco na bolest.
Čtvrtý den byl bez veterináře, pes začal sám pít ale objevil se otok kolem zadních pacek.
Pátý den proběhl odběr krve, tkáň v ústech byla dost světlá, znovu podezření na vnitřní krvácení, opět RTG, zlomenina neprokázána, pes byl na tom mírné hůř, než třetí i 4. den.
Šestý den otok neustupoval, psovi byla dána kapačka po rozboru krve bylo jasné, že je nedostatek červených krvinek, proběhlo sono břicha - bez výsledku. Opět antibiotika a tlumení bolesti. Pes byl ještě méně apatický, myslel jsem, že se to lepší. Bohužel v noci na sedmý den došlo k úhynu pejska. Mě zajímá jako, laika a majitele, jak došlo k tomu rapidnímu úbytku červených krvinek, či co mohlo vést k úmrtí. Potýkám, že pes po celou dobu sám nežral a krmení bylo komplikované, větší množství potravy totiž vyzvracel během 5-6 hodin po krmení, bez krve, ale bylo možné krmit ho jen po trochách.

19.10.2019 10:52
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vypadá to na vnitřní zranění, protržení některého orgánu, či střeva. Na střevech se to bohužel sonem moc najít nedá a jinak...byla jsem u toho, když dva veterináři hleděli oba na sono a neuměli ho vyhodnotit správně... Když měli podezření na vnitřní krvácení, měli ho operovat. Bohužel, je mi to líto

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.10.2019 11:11
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otrava jedem na krysy?jiný problém se srážlivostí?

Chenny

19.10.2019 12:09
Chenny

XXX.XXX.233.16

Na krvácení nebo natržené střevo měli podezření od druhého dne, ale že ho operovat nemůžou, dokud se nezjistí kde :(, taky mě to mrzí, byl to ještě hodně mladý pes, na druhou stranu nedá se nic dělat a za těch 14 měsíců u nás se měl, věřím, dobře :). Na jed padlo podezření i od doktora, jestli tu nemáme traviče, ale pochybuju. Jinak jsme na usedlosti a máme tu rozmístěn jed na myši, ale vždy v pro psa nedostupných místech, dokonce jsem ho v době líčení jednou zkoušel, jestli by mu to chutnalo, no očuchal a šel od toho. Takže ten jed bych spíš vyloučil, ikdyž lidi jsou tu taky blbý, ale že by se trávili psi, snad nehrozí. Každopádně díky za reakci.

Qwerts

19.10.2019 12:23
Qwerts

XXX.XXX.227.48

Jed mu chutnat samozřejmě nebude, ale co otrávená myš? (tu by předpokládám spořádal)

Chenny

19.10.2019 12:40
Chenny

XXX.XXX.233.16

Nene, ani mrtvých myší si nevšímal, normálně by ji pes aspoň vzal do mordy, ale tenhle byl vůči nim skoro bez zájmu, očuchal a šel od nich.

Chenny

22.10.2019 18:41
Chenny

XXX.XXX.233.16

Ještě mám teda otázku k tomu vyprázdnění, kdy měl první bobek na sobě eozpitou zhruba tak jednu malou kapičku krve, byl tvrdší ale normálně tmavý a bylo v něm pár chlupů, zatímco druhý bobek normálně tvrdý, ale byl lehce zelený. Oba s normálním tvarem. Přijde mi teď, že to bylo kvůli zácpě (pejsek od úrazu v tu dobu skoro 3 dny nekadil) navíc bylo vidět, že mu to nejde tak snadno, ale pak se jeho stav, výrazně na nějakou dobu, zlepšil. Čím to mohlo být ? Od té doby už pak opět nebyl na velké, vzhledem k tomu jak málo sežral. Ale ta kapička krva v prvním bobku, nemohlo tobýt znamenat něco s vnitřním krvácením do střeva? U dřívějšího hafana jsem tohle ale normálně vídal při zácpě.

Chenny

22.10.2019 19:08
Chenny

XXX.XXX.233.16

Ten zelený bobek vypadal, jako když psi žerou trávu aby se pročistili dodávám. A nesmrděly.

22.10.2019 20:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kapička čerstvě vypadající krve má spojitost s tou zácpou...zřejmě si trochu natrhnul prdku.

22.10.2019 20:16
janaa

XXX.XXX.160.247

Viditelně červená krev v podobě kapky na stolici je určitě z konečníku, to nemá nic společného s vnitřním krvácením

Chenny

22.10.2019 20:51
Chenny

XXX.XXX.233.16

janaa napsal(a):
Viditelně červená krev v podobě kapky na stolici je určitě z konečníku, to nemá nic společného s vnitřním krvácením

Aha, děkuju vám, no takže jsem zase na začátku, ale alespoň se něco vyloučilo. Teda takhle ta kapka byla rozpitá, že je to vážně jen kapka jsem musel vzápětí ověřit tak, že jsem na starší bobek nanesl rukavicí kapičku svojí krve(vím, zní to divně) ale ono se množství dost blbě odhadovalo. Bál jsem, že je jí hodně, ale ono to tak jen vypadalo.

23.10.2019 07:17
fikovnice

XXX.XXX.135.11

Chenny napsal(a):
Aha, děkuju vám, no takže jsem zase na začátku, ale alespoň se něco vyloučilo. Teda takhle ta kapka byla rozpitá, že je to vážně jen kapka jsem musel vzápětí ověřit tak, že jsem na starší bobek nanesl rukavicí kapičku svojí krve(vím, zní to divně) ale ono se množství dost blbě odhadovalo. Bál jsem, že je jí hodně, ale ono to tak jen vypadalo.

Proč jste nenchal pejsana pitvat? Věděl byste příčinu. Myslím, že je jasné, že tam šlo o krevní ztráty. Ale jakým mechanismem se tu můžeme jen dohadovat. A co ty otoky? K těm se vet vyjádřil jak?

Chenny

23.10.2019 10:16
Chenny

XXX.XXX.207.82

fikovnice napsal(a):
Proč jste nenchal pejsana pitvat? Věděl byste příčinu. Myslím, že je jasné, že tam šlo o krevní ztráty. Ale jakým mechanismem se tu můžeme jen dohadovat. A co ty otoky? K těm se vet vyjádřil jak?

Podlitiny byly zhodnoceny jako důsledek zhmoždění, pitvu jsem zvážil až příliš pozdě, chápu že tady už je to jen dohadování o možné příčině. No asi se na veterinu stavím a zkusím se ošetřujících zeptat, co je příčinnou podle nich. Teď mi šlo hlavně o tu stolici, jestli nemohlo být krvácení v trávicím traktu, ale rentgen ani sono nic takového nenaznačovaly, to samé hmatová kontrola v den zhmoždění i následující den a pak pravidelná kontrola srdeční činnosti atp. Navíc světlá krev prý znamená poranění např. při vyprazdňování, podle několika přítomných veterinářů to neznamenalo ani v této situaci příčinu ztráty krvinek, a o to mi šlo, jestlivp právě tohle nebyla chyba, ona i ta maličká kapka laika trochu znepokojí. Jinak s veterinou jsem býval vždy spokojený s dřívějším hafanem. Dostával injekce an srážlivost každou kontrolu, tak si myslím jestli to nemohlo být i poraněním jater nebo sleziny, zvlášť protože se stav, krom přemístujících poditin celkově lepšil, ale červených krvinek byl stejně nedostatek.

Chenny

23.10.2019 10:36
Chenny

XXX.XXX.207.82

Ještě k těm otokům dodávám, že i ty se s tím jak ich na břiše přibylo kontrolovaly sonem, první otok slezl, objevil se ale na pravé straně břicha, tam byla kýla nebo nějakým způsobem posunutá(nevím jak to odborně nazvat) střeva nakonec vyloučena, v průběhu pak ještě přibyl otok na levé straně břicha a současně za přední pravou packou. Plíce byly v pořádku, ještě k tomu otoku na krku, nemohlo dojít i k poranění mozku ? Ale nezdá se mi že by pak pejsem vydržel skoro týden a jak říkám stav se lepšil. Rtg hlavy byl proveden už ten druhý den, jestli krvácení pod jazykem nebylo způsobeno cizím tělesem. Mimochodem svěšení hlavy téměř zmizelo snad už třetí den. Omlouvám že se tu celkově vyjadřuji jako laik, a vím že přesně už se to neurčí, ale alespoň přibližně určit kde ke krvácení asi došlo, pokud by se dalo aspoň tak.

23.10.2019 11:41
GAELLE

XXX.XXX.55.67

už bych to neřešila a netrápila se. Nic už na tom nezměníte. Nechte pejska odpočívat v pokoji. Je to smutné já vím ........................

Chenny

23.10.2019 14:26
Chenny

XXX.XXX.233.16

Asi to nemá smysl ale člověk prostě přemýšlí, jestli něco nezanedbal, co se dalo udělat lépe no :(, ale i za ten krátkej život si s náma užil, to jsem zase naopak velice spokojenej, že se mu neustále někdo věnoval, měl s kým blbnout, a to si myslím je hodně důležitý. No i tak bych chtěl mít určitou představu, třeba i do budoucna s novým chlupáčem, abych vědel zase o něco víc, až přijde čas.

Přidejte reakci

Přidat smajlík