Terezzzz

XXX.XXX.138.150
Dobry den,
prosim o zkusenosti s inhalacni anestezií u starších psů. Mam 14ti leteho jorksira, uvazuji nad operaci sedeho zakalu.
Udajne je to velmi setrna anestezie.
Mel vas pes problemy, nebo se z ni snad neprobral?
A ma nekdo zkusenost primo s operaci zakalu? Bojim se pooperacnich komplikaci, i kdyz treba u lidi je to pomerne vzacne, nevim, jak u psu.
Dekuji
janaa
napsal(a):
Inhalačka je nejšetrnější narkoza. S operací zákalu zkušenost mám, pes hlavně musí být následujících cca 10 dní v klidu, neskákat, nedělat prudký pohyby hlavou. Ovšem upřímně u 14tiletého psa, pokud není problém s nitroočním tlakem, bych šedý zákal neřešila
Jenom doopravím. Šedý zákal nemá s nitroočním tlakem nic společného. Tam se jedná o zelený zákal, matoucí název, ovšem dopady velmi odlišné.
lesnížínka
napsal(a):
Jenom doopravím. Šedý zákal nemá s nitroočním tlakem nic společného. Tam se jedná o zelený zákal, matoucí název, ovšem dopady velmi odlišné.
To není úplně pravda. Šedý zákal sám o sobě není problém (samozřejmě kromě toho,že pes ztrácí zrak), ale když dojde k tvrdnutí oka (teďnevím,jestli je to kalcifikace nebo k jakému problému tam dochází), začne se právě nitrooční tlak zvyšovat. Ale dochází k tomu velmi pomalu. Viz http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/sedy-zakal-u-psu-a-moznosti-jeho-terapie-175.html
janaa
napsal(a):
To není úplně pravda. Šedý zákal sám o sobě není problém (samozřejmě kromě toho,že pes ztrácí zrak), ale když dojde k tvrdnutí oka (teďnevím,jestli je to kalcifikace nebo k jakému problému tam dochází), začne se právě nitrooční tlak zvyšovat. Ale dochází k tomu velmi pomalu. Viz http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/sedy-zakal-u-psu-a-moznosti-jeho-terapie-175.html
Aha, tak to jsem se poučila i já. Díky. Jen si myslím, že toho popisovaného se žádný pes nedožije. Šedý zákal nepostupuje až tak rychle. Za mých mladých let bylo hodně lidí(vlastně i psů) se šedým zákalem a o takových koncích jsem od nikoho neslyšela. Tehdy se zákal řešil jen brýlema.
Tím samozřejmě nikoho od operace psa neodrazuju, když jsou dnes ty možnosti.
lesnížínka
napsal(a):
Aha, tak to jsem se poučila i já. Díky. Jen si myslím, že toho popisovaného se žádný pes nedožije. Šedý zákal nepostupuje až tak rychle. Za mých mladých let bylo hodně lidí(vlastně i psů) se šedým zákalem a o takových koncích jsem od nikoho neslyšela. Tehdy se zákal řešil jen brýlema.
Tím samozřejmě nikoho od operace psa neodrazuju, když jsou dnes ty možnosti.
Jak jsem psala, jde to pomalu. Tam jde spíš o to,jestli se jedná o stařecký šedý zákal,tam pravděpodobnost,že by došlo k výše popsanému, je malá,protože se toho pes nedožije. Ale pokud se první příznaky u psa projeví už ve dvou třech letech, tedy se nejedná o stařeckou kataraktu,ale dědičnou, tak tam pak k tomu může ve vyšším věku dojít
jahodapavel
napsal(a):
kolem 10ti let má téměř každý pes zákal čočky. A brýle tomu ani u člověka opravdu nepomohou.
Ale ano, pokud to tedy správně chápu. Je to právě v odkazu od Janaa:
Čočka je totiž součástí lomivého aparátu oka a pro zaostření obrazu na sítnici je nezbytná. Lidská rohovka má +43,0 dioptrií a oční čočka +20,0 dioptrií, bez těchto asi 60 dioptrií nevznikne na sítnici zaostřený obraz. Pes má rohovku plošší, ale to je vyrovnáno větší čočkou, než má člověk. Psí čočka má +40,0 dioptrií. Má-li na sítnici oka vzniknout ostrý obraz, je nutné chybějící dioptrie nahradit jak u psa, tak u člověka. U lidí byl tento problém vyřešen až v 13. století vynálezem brýlí. Brýle, které lidskému oku nahradí jeho čočku, mají +10,0 dioptrií – takovéto tlusté čočky bylo možné donedávna vidět u našich starších spoluobčanů.
lesnížínka
napsal(a):
Ale ano, pokud to tedy správně chápu. Je to právě v odkazu od Janaa:
Čočka je totiž součástí lomivého aparátu oka a pro zaostření obrazu na sítnici je nezbytná. Lidská rohovka má +43,0 dioptrií a oční čočka +20,0 dioptrií, bez těchto asi 60 dioptrií nevznikne na sítnici zaostřený obraz. Pes má rohovku plošší, ale to je vyrovnáno větší čočkou, než má člověk. Psí čočka má +40,0 dioptrií. Má-li na sítnici oka vzniknout ostrý obraz, je nutné chybějící dioptrie nahradit jak u psa, tak u člověka. U lidí byl tento problém vyřešen až v 13. století vynálezem brýlí. Brýle, které lidskému oku nahradí jeho čočku, mají +10,0 dioptrií – takovéto tlusté čočky bylo možné donedávna vidět u našich starších spoluobčanů.
Jestli máte zakalenou čočku , je neprůchodná pro světlo tak sebesilnější brýle nepomohou. Je to jako se dívat přes mléčné sklo. YNaštěstí pro psa jsou důležitější čich a sluch.
jahodapavel
napsal(a):
Jestli máte zakalenou čočku , je neprůchodná pro světlo tak sebesilnější brýle nepomohou. Je to jako se dívat přes mléčné sklo. YNaštěstí pro psa jsou důležitější čich a sluch.
To ano, však popis šedého zákalu to vysvětluje dobře, navíc jsem s ním měla babču. Ale do jisté doby to asi stačí(s brýlema) protože je léta s šedým zákalem měla, než jí čočku vyměnili. Určitě víc než 10let. A ještě jí ji ani nevyměnili proto, že by nic neviděla, ale proto, že dříve jí říkali, že je na výměnu už moc stará a nakonec, když se změnili postupy, jí ji měnili tuším v 72 letech.
Terezzzz

XXX.XXX.138.150
janaa
napsal(a):
Inhalačka je nejšetrnější narkoza. S operací zákalu zkušenost mám, pes hlavně musí být následujících cca 10 dní v klidu, neskákat, nedělat prudký pohyby hlavou. Ovšem upřímně u 14tiletého psa, pokud není problém s nitroočním tlakem, bych šedý zákal neřešila
Taky jsem myslela, ze to nebudu muset resit, ackoliv sednuti cocek u nej pozoruju uz tak 2 - 3 roky. Doufala jsem, ze to pujde hodne pomalu a ze neoslepne. Ovsem jedno oko je uz bile, nejak se to za posledni mesice rychle zhorsilo, a na druhe uz vidi dost spatne. K tomu je hluchy, skoro uplne. Ja teda pozoruju, ze mu to vadi, a hodne, a jsem z toho psychicky opravdu spatna. Proto jsem se rozhodla, ze asi risknu operaci aspon jednoho oka, toho horsiho a to i kvuli tomu tlaku.
Zatim jsem to nekonzultovala s veterinarem, ale nedavno mel vysetreni krve, vse ok, srdce doufam take, jedine, co ma jsou problemy s dychanim (zkracene patro, chrochta), a se zadama - dost ho boli a trva, nez to rozhybe, tak mam i obavu, aby se mu to po narkoze nezhorsilo.
Ale slepeho ho nechat opravdu nechci :-(