Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Zuzka87

26.10.2019 18:04
Zuzka87

XXX.XXX.73.119

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Mám fenku (čivava, 3 roky). Cca před měsícem a půl prodělala zánět slinivky, po kontrole se zjistilo, že má vysoké jaterní hodnoty. Jsme po spoustě vyšetření a vet nám řekl, že se musí odebrat vzorek jater, aby se zjistilo, co s ní je. Fenka je dost vyhublá, většinu času spí nebo leží, ale když se probere je celkem čilá, na procházky se těší, ale samozřejmě není to úplně ono.. A já si nejsem úplně jistá, zda je dobrá ta narkóza? Vzhledem k tomu, že u každé narkózy je riziko asi vždycky, tak zvlášť ještě u nemocnýho psa? Slinivka už je ok, ta prý kdyby nebyla, tak pod narkózu určitě ne, ale není prostě úplně fit... Jaterní hodnoty má opravdu mnohonásobně zvýšené, na sonu ani na rtg se nic nenašlo. Bez vzorku jater prý nezjistí, co jí je, ale bojim se té narkózy. Jaký je Váš názor?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.10.2019 18:14

bez diagnózy nemůžete léčit, nemáte žádnou prognózu, nic.

Zuzka87

26.10.2019 18:29
Zuzka87

XXX.XXX.16.57

To je mi jasné, ale to riziko je v tomto případě asi dost vysoké, co se týče té narkózy, že?

27.10.2019 00:06
fikovnice

XXX.XXX.135.227

Zuzka87 napsal(a):
To je mi jasné, ale to riziko je v tomto případě asi dost vysoké, co se týče té narkózy, že?

Proč myslíte? Dnes už se nepoužívají takový hepatotoxický svin.tva na uspání jako v minulosti.

Zuzka87

27.10.2019 00:39
Zuzka87

XXX.XXX.73.119

Měla jsem za to, že u každé narkózy je nějaké riziko. Tudíž jsem si myslela, že u nemocného psa je to riziko ještě větší. Pokud to tak neni, tak jedině dobře, byla bych aspoň o něco klidnější.

27.10.2019 07:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Asi takto: riziko je vždycky. Ale narkóza je ve většině případů záležitost nemocných - jak lidí, tak zvířat...

27.10.2019 08:49
eli22

XXX.XXX.181.79

Nemocných a starých. Naši fenku operovali a zároveň kastrovali v deseti letech, takže to jsem měla strach, že ta narkóza nebude pro ni to pravé ořechové, ale vše ok. Dožila se pak skoro 18ti.

27.10.2019 09:34
impact

XXX.XXX.195.92

eli22 napsal(a):
Nemocných a starých. Naši fenku operovali a zároveň kastrovali v deseti letech, takže to jsem měla strach, že ta narkóza nebude pro ni to pravé ořechové, ale vše ok. Dožila se pak skoro 18ti.

No vidíte. A mě mladá a zdravá fena narkózu nerozdýchala... Ani nedošlo k plánované operaci. Dostala narkózu a přes veškerou snahu veterinářky umřela.

27.10.2019 09:53
eli22

XXX.XXX.181.79

impact napsal(a):
No vidíte. A mě mladá a zdravá fena narkózu nerozdýchala... Ani nedošlo k plánované operaci. Dostala narkózu a přes veškerou snahu veterinářky umřela.

Tak to je fakt divné. A dělali jí předoperačky?

Zuzka87

27.10.2019 11:49
Zuzka87

XXX.XXX.73.119

Já právě taky slyšela o pár případech, kdy šel pes “jen” na odstranění zubního kamene a i přes to, že předoperační bylo v pořádku, už ho majitele živého neviděli. Ale to je vždycky asi 1 z xxx případů. Já mám spíš strach jak z toho, že vlastně celkově zdravá není, tak i z prodělaného zánětu slinivky. Nevím přesně ten důvod, ale pes se zánětem slinivky prý pod narkózu nesmí. Zánět prodělala cca před měsícem a teď už je slinivka ok, ale nevím, jestli to na to pořád nemůže mít vliv? Přece jen, měsíc není třeba půlrok. Každopádně nám stejně nic jiného nezbývá. Pokud nebude vzorek jater, nepřijde se na to, co jí je. Ale ten strach je teda šílenej, už aby to bylo za náma.

27.10.2019 13:13
impact

XXX.XXX.61.137

eli22 napsal(a):

Jinak bych nepsala, že byla zdravá... Rentgenové oči nemám.

27.10.2019 13:39
eli22

XXX.XXX.181.79

Zuzka87 napsal(a):
Já právě taky slyšela o pár případech, kdy šel pes “jen” na odstranění zubního kamene a i přes to, že předoperační bylo v pořádku, už ho majitele živého neviděli. Ale to je vždycky asi 1 z xxx případů. Já mám spíš strach jak z toho, že vlastně celkově zdravá není, tak i z prodělaného zánětu slinivky. Nevím přesně ten důvod, ale pes se zánětem slinivky prý pod narkózu nesmí. Zánět prodělala cca před měsícem a teď už je slinivka ok, ale nevím, jestli to na to pořád nemůže mít vliv? Přece jen, měsíc není třeba půlrok. Každopádně nám stejně nic jiného nezbývá. Pokud nebude vzorek jater, nepřijde se na to, co jí je. Ale ten strach je teda šílenej, už aby to bylo za náma.

Náš malej (dítě) byl teď na nosních mandlích. Byli tam dva, náš pětiletý a další šestiletý. Náš potom ok, ale ten druhý chlapeček po stejném zákroku skončil na JIPce, protože měl problémy právě s narkózou. Takže se to asi nikdy nedá predikovat.

27.10.2019 15:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

eli22 napsal(a):

Muzu se prosím zeptat, co všechno zahrnuje to predoperacni? A jak dlouho před narkozou se dělá?

Budu dávat fenu rentgenovat, tak at vím, co a jak. Děkuji.

27.10.2019 15:37
impact

XXX.XXX.61.137

marcelaamax napsal(a):
Muzu se prosím zeptat, co všechno zahrnuje to predoperacni? A jak dlouho před narkozou se dělá?

Budu dávat fenu rentgenovat, tak at vím, co a jak. Děkuji.

Komplet krev, moč a sono je základ.

27.10.2019 16:29
eli22

XXX.XXX.181.79

impact napsal(a):
Komplet krev, moč a sono je základ.

..... a ještě jí nějak kontrolovali srdce.

27.10.2019 16:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Teda takhle důkladně nikdo nekontroloval ani mě, před operacemi 🤣. Moje predoperacni vyšetření byl rozbor krve, tot vše 😁. Každopádně díky za info, na RTG chci jít v půlce prosince, můžu fenu nechat vyšetřit už teď, nebo až těsně před tím?

27.10.2019 16:50
eli22

XXX.XXX.181.79

marcelaamax napsal(a):
Teda takhle důkladně nikdo nekontroloval ani mě, před operacemi 🤣. Moje predoperacni vyšetření byl rozbor krve, tot vše 😁. Každopádně díky za info, na RTG chci jít v půlce prosince, můžu fenu nechat vyšetřit už teď, nebo až těsně před tím?

U nás to dělali těsně před.

27.10.2019 17:30
fikovnice

XXX.XXX.135.35

Zuzka87 napsal(a):

Já Vám psala ale o hepatotoxicitě. Kdysi se používala výrazně hepatotoxická CA, dnes už ne... Nehledě na to, že v ohrožení je i anesteziolog, potažmo veterinář, ptž vždy se může stát, že něco z narkotických plynů se dostane do ovzduší operačního sálu.
Stran celkové anestézie - ano, vždy bude riziko, že se něco může stát, něco neočekávaného, jsou tzv. idiosynkratické reakce, které nemáte šanci do té doby odhalit. Ostatně, jak píše "Impact", někdy se něco pos..., a třeba se ani nezjistí proč.

27.10.2019 17:33
fikovnice

XXX.XXX.135.35

marcelaamax napsal(a):

Ono záleží, jak velký to byl zákrok, jak moc jste rizikový pacient, jaké se očekávají krevní ztráty (jiné to bude třeba při některých gynekolog. operacích nebo ještě lépe totální náhrada kolene vs. třeba tříselná kýla), atd.

27.10.2019 17:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Ono záleží, jak velký to byl zákrok, jak moc jste rizikový pacient, jaké se očekávají krevní ztráty (jiné to bude třeba při některých gynekolog. operacích nebo ještě lépe totální náhrada kolene vs. třeba tříselná kýla), atd.

Nooo poprvé mi dávali do kupy rameno - luxace AC tossy III, pak po několika měsících vyndání stehu. A další operace byla excize kůže, tkáně - já to neumím popsat úplně odborně, ale prostě mi vzali docela velkou část kůže a nechali tam díru - úplně do masa, cca 10 x 10 cm. Neřekla bych, že to byly úplně banální zákroky, pro mě tedy ne, ale jak je to z lékařského hlediska, netuším .

Edit.: jo a teď mi došlo, že u té poslední operace jsem vlastně nebyla v narkóze a umrtvovali mi to lokálně - což byla teda dost hrůza, zlatá narkóza.

27.10.2019 17:55
fikovnice

XXX.XXX.135.35

marcelaamax napsal(a):
Nooo poprvé mi dávali do kupy rameno - luxace AC tossy III, pak po několika měsících vyndání stehu. A další operace byla excize kůže, tkáně - já to neumím popsat úplně odborně, ale prostě mi vzali docela velkou část kůže a nechali tam díru - úplně do masa, cca 10 x 10 cm. Neřekla bych, že to byly úplně banální zákroky, pro mě tedy ne, ale jak je to z lékařského hlediska, netuším .

Edit.: jo a teď mi došlo, že u té poslední operace jsem vlastně nebyla v narkóze a umrtvovali mi to lokálně - což byla teda dost hrůza, zlatá narkóza.

Ono, i když se Vám to jeví jako velký zákrok, tak největší krevní ztráty bývají u vnitrodutinových zákroků (i zde záleží na orgánu - třeba děloha umí "pěkně" téct), anebo ty zmiňované totálky - kupodivu větší krevní ztráty jsou u totálky kolena až pak kyčle.

A samozřejmě záleží, v jakém terénu se pracuje... Znám případ "mors in tabula" (úmrtí na operačním stole) při odstraňování "banálního" zánětlivého abscesu z vaječníku. Relativně mladá ženská, kolem 40ky a neprobudí se, protože vytekla na stole - strašné...

Zuzka87

27.10.2019 17:56
Zuzka87

XXX.XXX.145.162

fikovnice napsal(a):
Já Vám psala ale o hepatotoxicitě. Kdysi se používala výrazně hepatotoxická CA, dnes už ne... Nehledě na to, že v ohrožení je i anesteziolog, potažmo veterinář, ptž vždy se může stát, že něco z narkotických plynů se dostane do ovzduší operačního sálu.
Stran celkové anestézie - ano, vždy bude riziko, že se něco může stát, něco neočekávaného, jsou tzv. idiosynkratické reakce, které nemáte šanci do té doby odhalit. Ostatně, jak píše "Impact", někdy se něco pos..., a třeba se ani nezjistí proč.

A ta idiosynkratická reakce může nastat i v případě, že už pes pod jednou narkózou byl a bylo vše ok?

27.10.2019 19:18

Zuzka87 napsal(a):
A ta idiosynkratická reakce může nastat i v případě, že už pes pod jednou narkózou byl a bylo vše ok?

ano. proto se tomu říká idiosynkrazie. prostě to nedává smysl, proč je najednou problém. nedá se to nijak předem odhadnout.

27.10.2019 19:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A v kolika procentech případů se tohle třeba stane?

27.10.2019 19:37

marcelaamax napsal(a):

kdyby to byla procenta, tak by do toho nikdo nešel

27.10.2019 19:39
impact

XXX.XXX.195.92

eli22 napsal(a):
..... a ještě jí nějak kontrolovali srdce.

V rámci sona.

Případně se dělá rentgen.

27.10.2019 19:54
impact

XXX.XXX.195.92

fikovnice
Ostatně, jak píše "Impact", někdy se něco pos..., a třeba se ani nezjistí proč.

A dalších několik stovek operací - naprosto stejným způsobem - v pořádku...

28.10.2019 13:08
fikovnice

XXX.XXX.135.59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ano. proto se tomu říká idiosynkrazie. prostě to nedává smysl, proč je najednou problém. nedá se to nijak předem odhadnout.

Tak tak. Je to taková neznámá... Příznaky může být i podobná i alergické. Ale bývá na genetickém podkladě...

28.10.2019 13:11
fikovnice

XXX.XXX.135.59

marcelaamax napsal(a):

Idiosynkrazie je skutečně velmi velmi raritní... Ono, u lidí se třeba i zjistí, co ji vyvolalo (např. zjednodušeně málo enzymu, který rozkládá některé anestetikum, přesněji myorelaxans), ale předpokládám, že ve veterinární medicíně se toto nezjišťuje a bere se to jako neočekávaná fatální příhoda v průběhu CA, no...

Zuzka87

1.11.2019 13:38
Zuzka87

XXX.XXX.73.119

Zdravím, tak jsme to zvládli, teď už jenom čekat na výsledky biopsie. Ale chci se zeptat, proč musí mít pes přes sebe tu síťku? Má 4 stehy a má to pěkně přelepený náplastí a ještě přes sebe tu síťku. Přijde mi, že jí dost vadí. Od tý doby, co se probrala (ne po narkóze, ale po prospaný noci a po kontrolní návštěvě veta) sebou pořád šije a i když si na ránu nedosáhne, musela jsem jí dát límec, aby se aspoň trochu zklidnila. Musí tu síťku mít?

Přidejte reakci

Přidat smajlík