Border kolie s PP (s rodokmenem)

Prodám Border kolii - Štěňátka s vyšetřením zraku a sluchu. Socializovaná,...
30000 KčBáraa
XXX.XXX.201.26
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat do kolika stupňů muže být 6 měsíční štěně BOC venku.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Málo informací. Záleží na tom, co tam bude dělat. Když tam bude běhat a cvičit, tak klidně i v mrazu. Když bude uvázaný před obchodem na chodníku, tak ani kolem nuly. To samé, když bude ležet na betonu u vrátek a koukat, jestli už někdo jde domů.
Báraa
XXX.XXX.201.26
Já myslela na zahradě ;) od doby co jsme si ji přivezli tak je venku a chceme ji tam nechat i na zimu má zateplenou boudu u našeho baráku pod pergolou, ale zajímá mě do kolika -stupňů tam muže být
Tak to bude o tom ležení na betonovém chodníku u vrátek. Co jiného tam bude dělat?
Báraa
XXX.XXX.201.26
Tak přes den ještě nemrzne a pochybuju že v noci bude ležet u vrátek,,, to spí normálně v boudě mě jen zajímalo jestli je nějaká teplota kdy i bouda je málo a pes by mohl být nemocný. A jelikož má boudu přímo u vchodových dveří otvorem ke dveřím takže z boudy na ne krásné vidí ( má je asi 1,5m od boudy) tak pochybuji ze když bude zima tak bude ležet na dlažbě .
Jestli tam bude úplně sama, tak celkem pochybuju, že bude spát v boudě a ne třeba na rohožce. My máme 4 psy a v létě spí na zahradě společně, je to v pohodě, protože tam žádný není sám. Bouda je zateplená, s předsíňkou a s verandou. V zimě, jakmile je pod nulou, spí doma pravidelně.
Jinak o té teplotě, kdy může pes spát venku, jsem za ty roky slyšela leccos. U retrívrů mi bylo řečeno, že do -10, u NO že musí snést vše.
napsal(a):
Jestli tam bude úplně sama, tak celkem pochybuju, že bude spát v boudě a ne třeba na rohožce. My máme 4 psy a v létě spí na zahradě společně, je to v pohodě, protože tam žádný není sám. Bouda je zateplená, s předsíňkou a s verandou. V zimě, jakmile je pod nulou, spí doma pravidelně.
Jinak o té teplotě, kdy může pes spát venku, jsem za ty roky slyšela leccos. U retrívrů mi bylo řečeno, že do -10, u NO že musí snést vše.
Měli jsme doma psy hrubosrsté(snad to píšu správně?) prostě Dášenka, stejně jako hladkosrsté s podsadou, něco jako labrador, či NO. O chlupatých se ani nezmiňuju. Všichni a vždy spali v boudě, na kterou sice nepršelo a nesněžilo, ale byl to jen silný karton se senem. Ať bylo -1st či -25st. Nikdy žádný pes nemocný nebyl, žádné rýmyčky ani záněty močových cest apod. co poslední dobou slyším pořád...
Ono záleží asi jak který pes. Když jsme měli x retrívra venku, tak měl taky zateplenou boudu - hned u dveří a nespal v ní nikdy. Nejčastěji spal skoro vedle boudy na rohožce. Několikrát jsme se snažili mu dát na místa kde lehával paletu s pelechem, nebo alespoň deku, ale jakmile jsme tam něco takového dali, tak už si tam nelehnul. Rád lehával i na sněhu a nechával se celý zasněžit. No když byly velké mrazy, tak jsme ho na noc brávali do chodby. Když byl starší, tak už spal na chodbě pořád - protože měl problémy s klouby a to, že ležel na studené zemi mu do toho moc nepomáhalo.
No a ještě před ním jsme měli basseta - od lidí, kteří ho dávali pryč. Brali jsem si ho jako dospělého psa z bytu - tudíž na boudu nikdy nebyl zvyklý. Ze začátku s námi byl doma a pak se přestěhoval ven - od prvního dne spal v boudě. A nemocný býval.
No mé první setkání s naším plemenem bylo takové, že sem se brodil ráno v obrovské sněhové kalamitě a mrazu kolem jedné zahrady a najednou vstala závěj, otřepala se a byl to veselý spokojený pes. Pak se sice naštval, že mě vidí, ale z toho probuzení bylo jasně vidět, že se výborně prospal a že má dobrou náladu . Naše sem tedy v závěji ještě bohužel spát neviděl, ale pohmatem v kožichu lze ověřit, že je tam vlastně vždycky sucho a teplo. A je jim uplně jedno, že je -19°C a spí na zmrzlé trávě. A dobrovolně spí každý jinde, protože každý hlídá jinou stranu pozemku.
Přístřešky a boudy sem z počátku taky stavěl. Pak sem pochopil, že nic se nevyrovná oblíbenému keři a že moc dobře vědí, při jakém směru větru jde kde závětří, kam nejmíň prší a tak podobně. Nikdy sem nedokázal postavit nic, co by se jim líbilo.
TyVed
napsal(a):
No mé první setkání s naším plemenem bylo takové, že sem se brodil ráno v obrovské sněhové kalamitě a mrazu kolem jedné zahrady a najednou vstala závěj, otřepala se a byl to veselý spokojený pes. Pak se sice naštval, že mě vidí, ale z toho probuzení bylo jasně vidět, že se výborně prospal a že má dobrou náladu . Naše sem tedy v závěji ještě bohužel spát neviděl, ale pohmatem v kožichu lze ověřit, že je tam vlastně vždycky sucho a teplo. A je jim uplně jedno, že je -19°C a spí na zmrzlé trávě. A dobrovolně spí každý jinde, protože každý hlídá jinou stranu pozemku.
Přístřešky a boudy sem z počátku taky stavěl. Pak sem pochopil, že nic se nevyrovná oblíbenému keři a že moc dobře vědí, při jakém směru větru jde kde závětří, kam nejmíň prší a tak podobně. Nikdy sem nedokázal postavit nic, co by se jim líbilo.
Moc hezky napsané, jen ještě připište plemeno. Zdůrazněte, že se nejedná o borderkolii, já to vím, zadavatelka to vědět nemusí a bude čekat, že její borderka bude spát v závěji.
Báraa
napsal(a):
Tak přes den ještě nemrzne a pochybuju že v noci bude ležet u vrátek,,, to spí normálně v boudě mě jen zajímalo jestli je nějaká teplota kdy i bouda je málo a pes by mohl být nemocný. A jelikož má boudu přímo u vchodových dveří otvorem ke dveřím takže z boudy na ne krásné vidí ( má je asi 1,5m od boudy) tak pochybuji ze když bude zima tak bude ležet na dlažbě .
Máte psa odmalička zvyklého být venku, to znamená, že se pomalu, tak, jak od léta klesají teploty, přizpůsobuje nižším teplotám. Border kolie není malé společenské plemeno, je to pracovní pes, který byl celoročně chován a držen venku. Záleží tedy především na tom, jak kvalitní je bouda a jestli je postavená tak, aby do ní nefoukalo.
lesnížínka
napsal(a):
Měli jsme doma psy hrubosrsté(snad to píšu správně?) prostě Dášenka, stejně jako hladkosrsté s podsadou, něco jako labrador, či NO. O chlupatých se ani nezmiňuju. Všichni a vždy spali v boudě, na kterou sice nepršelo a nesněžilo, ale byl to jen silný karton se senem. Ať bylo -1st či -25st. Nikdy žádný pes nemocný nebyl, žádné rýmyčky ani záněty močových cest apod. co poslední dobou slyším pořád...
Naši taky nikdy nemocní nebyli, vůbec netuším, jak vypadá rýma u psa. Jsou venku zvyklí a pokud mám některého doma, třeba fenu při hárání, nesmíme v té místnosti topit. I v zimě běžně leží na sněhu. To spíš já jsem úzkostliva, jestli jim není zima a nutím manžela, aby je vzal domů :-)
napsal(a):
Máte psa odmalička zvyklého být venku, to znamená, že se pomalu, tak, jak od léta klesají teploty, přizpůsobuje nižším teplotám. Border kolie není malé společenské plemeno, je to pracovní pes, který byl celoročně chován a držen venku. Záleží tedy především na tom, jak kvalitní je bouda a jestli je postavená tak, aby do ní nefoukalo.
Je to plemeno, které bylo zvyklé být celoročně venku. Většinou ve smečce, většinou byl venku celoročně i někdo ze statku, většinou měli psi přístup do stájí na statku se pořád něco dělo.
Co bude dělat borderkolie v zimě venku, když je ve čtyři tma. Borderkolie není hlídací pes, aby se zaměstnala hlídáním teritoria.
napsal(a):
Je to plemeno, které bylo zvyklé být celoročně venku. Většinou ve smečce, většinou byl venku celoročně i někdo ze statku, většinou měli psi přístup do stájí na statku se pořád něco dělo.
Co bude dělat borderkolie v zimě venku, když je ve čtyři tma. Borderkolie není hlídací pes, aby se zaměstnala hlídáním teritoria.
Dotaz zněl, jestli nebude bordeře venku v zimě zima, tedy, do kolika stupňů může být bordera venku.
Báraa
XXX.XXX.201.26
Ach Jo člověk se zeptá na jednu stručnou otázku a vy do toho začnete motat ,že se psovi nevěnuji. Moje otázka zněla od kolika stupňů - stěně BOC nemůže být venku na zahrade když má zateplenou boudu pod pergolou a je zvykla od malá být venku. Pro rejpaly fenka má dostatečné vyžití a nestradá věnuji mu svůj veškerý volný čas a je spokojená.
napsal(a):
A ještě před pár desítkami let si na tom statku přes svítili petrolejkou, dělali všechno ručně a museli to stihnout do setmění. Úplně vidim, jak se mohli přetrhnout, aby se věnovali psům. Jo ráno jim někdo nalil po dojení trochu mlíka, ale jinak pokud nebyly zvířata na pastvě,tak rozhodně ovčáckým psům nikdo zábavu nevymýšlel. Je pravda, že tam bylo asi skoro vždycky více psů než jeden, ale to je tak všechno.
marcelaamax
napsal(a):
Já teda ani nevím, kde se zase přišlo na to, že bordera se bude venku nudit a že nebude mít žádné zaměstnání?
Zadavatelka nepsala nic o tom, co s borderou dělá nebo nedělá , ne?
Máte samozřejmě pravdu. Já jen psala pod dojmem z nedávného rozhovoru. Taky zahradní bordera. Paní : " Celý den může běhat po zahradě, ale jen stojí a kouká do okna, skoro každý den s ním jdeme na procházku. Když odjíždíme, třeba jen na nákup, tak celou dobu štěká. Kvůli sousedům ho musíme dát do domu. Už zničil dvě televize, podle stop na zdech, běhá až pod stropem". Už to s ním takhle vydrželi 3 roky. Ale soužití s ním pokládají za očistec.
TyVed
napsal(a):
A ještě před pár desítkami let si na tom statku přes svítili petrolejkou, dělali všechno ručně a museli to stihnout do setmění. Úplně vidim, jak se mohli přetrhnout, aby se věnovali psům. Jo ráno jim někdo nalil po dojení trochu mlíka, ale jinak pokud nebyly zvířata na pastvě,tak rozhodně ovčáckým psům nikdo zábavu nevymýšlel. Je pravda, že tam bylo asi skoro vždycky více psů než jeden, ale to je tak všechno.
Bordera, která je celý den u zvířat, nepotřebuje vymýšlet zábavu. Dokonce ani procházku ne. Je ráda, že zalehne, ať už ve stáji, nebo v kuchyni za kamna. AQle v podstatě nikdy není sama. Ať už s lidmi, nebo zvířaty, nebo dalšími psy.
Nebylo tu málo diskuzí o jejich nežádoucím chování - honění stínů, ptáků, vlastního ocasu, nekonečná kolečka, labilita, přecitlivělost......
Ale to není k zadavatelce, to je všeobecné.
Báraa
napsal(a):
Ach Jo člověk se zeptá na jednu stručnou otázku a vy do toho začnete motat ,že se psovi nevěnuji. Moje otázka zněla od kolika stupňů - stěně BOC nemůže být venku na zahrade když má zateplenou boudu pod pergolou a je zvykla od malá být venku. Pro rejpaly fenka má dostatečné vyžití a nestradá věnuji mu svůj veškerý volný čas a je spokojená.
Nerejpu, jen konstatuji skutečnost. Je dobře, že u vás je všechno v pořádku.
TyVed
napsal(a):
Dnes by na ně naběhli "rádoby ochránci" a obvinili z týrání. Dnešní doba je dost šílená. Ze psů se dělají takyděti, někdy i víc. Pohybuji se mezi dětmi i mezi psy - tendence dost podobné - dopřávat volnost, neničit osobnost nějakou kázní, nejlepší hit je "on/ona na to přijde sám/sama". A pak mezi venčícími pejskaři údiv - půlroční štěně zvládá přivolání, na povel si sedne, zůstane (chvilinku ), poslechne zákazový povel NE! (při snaze skákat na lidi radostí). A najednou plno zastánců volné ne-výchovy by rádo mělo takového pejska taky. Lidská hlou..st je bezbřehá - jdu na procházku s pastevcem, fena na vodítku, s náhubkem, kráčí u nohy a nikoho si nevšímá. Rodinka se 2 dětmi - jéé, medvídek - a řítí se k nám. Zastavila jsem je dost razantně, nedovolila, aby fenu hladili (nemá to ráda). Přesto dotaz, kde se dá takový pejsek koupit a kolik stojí, že jim moc líbí a chtějí si psa stejně pořídit. Na dotaz mi řekli, že bydlí v paneláku na sídlišti, ale rádi chodí ven. Jen doufám, že do takových podmínek žádný chovatel pastevce neprodá, protože třeba tahle rodinka se rozhodla, že právě potkala svého vysněného mazlíčka!
conie
napsal(a):
Dnes by na ně naběhli "rádoby ochránci" a obvinili z týrání. Dnešní doba je dost šílená. Ze psů se dělají takyděti, někdy i víc. Pohybuji se mezi dětmi i mezi psy - tendence dost podobné - dopřávat volnost, neničit osobnost nějakou kázní, nejlepší hit je "on/ona na to přijde sám/sama". A pak mezi venčícími pejskaři údiv - půlroční štěně zvládá přivolání, na povel si sedne, zůstane (chvilinku ), poslechne zákazový povel NE! (při snaze skákat na lidi radostí). A najednou plno zastánců volné ne-výchovy by rádo mělo takového pejska taky. Lidská hlou..st je bezbřehá - jdu na procházku s pastevcem, fena na vodítku, s náhubkem, kráčí u nohy a nikoho si nevšímá. Rodinka se 2 dětmi - jéé, medvídek - a řítí se k nám. Zastavila jsem je dost razantně, nedovolila, aby fenu hladili (nemá to ráda). Přesto dotaz, kde se dá takový pejsek koupit a kolik stojí, že jim moc líbí a chtějí si psa stejně pořídit. Na dotaz mi řekli, že bydlí v paneláku na sídlišti, ale rádi chodí ven. Jen doufám, že do takových podmínek žádný chovatel pastevce neprodá, protože třeba tahle rodinka se rozhodla, že právě potkala svého vysněného mazlíčka!
Proč ne? Vždyť tady čtu dnes a denně, že i velký pes může být v paneláku daleko spokojenější, než na zahradě Vám to nepřijde? Píšu to zrovna pod dojmem toho, že samík se sice narval domů se mnou, ale já uklízela kuchyni a on se odstěhoval okamžitě do chodby(na druhou stranu baráku) kde stejně ležel sám a byl rád, že mu muž otevřel ven, když šel kolem z pracovny. Takže ta myšlenka, jak já večer ležím u telky a muconím se se psem...je u nás prostě nereálná
lesnížínka
napsal(a):
Proč ne? Vždyť tady čtu dnes a denně, že i velký pes může být v paneláku daleko spokojenější, než na zahradě Vám to nepřijde? Píšu to zrovna pod dojmem toho, že samík se sice narval domů se mnou, ale já uklízela kuchyni a on se odstěhoval okamžitě do chodby(na druhou stranu baráku) kde stejně ležel sám a byl rád, že mu muž otevřel ven, když šel kolem z pracovny. Takže ta myšlenka, jak já večer ležím u telky a muconím se se psem...je u nás prostě nereálná
Ale no tak, nebuďte demagog. Pastevec do bytu nepatří, a troufnu si tvrdit, že z místních diskutujících ho do bytu nikdo nedoporučuje.
Stejně jako seveřana. Ačkoliv já jsem měla na rozdíl od vas samojeda v bytě a naprosto bez problémů. Samozřejmě jsme nechodili na procházky jen obejít blok. Ale to nechci rozvádět. Chci vám jen ukázat, že stejně jako vy máte zkušenost pouze s jedním samojedem, tak já taky. A tyto zkušenosti jsou dost rozdílné. Krom plemenného založení hrají roli povaha jedince, i to, v jakém prostředí vyrůstal. A zkušenosti s jedním jedincem nelze generalizovat na celé plemeno. A právě proto, bych nikomu žádného seveřana do bytu nedoporučila, i když mám zkušenost dobrou.
Natálieee
XXX.XXX.201.26
Moc děkuji za odpověď asi jediný člověk, který dokáže odpovědět na položenou otázku.
Natálieee
napsal(a):
Moc děkuji za odpověď asi jediný člověk, který dokáže odpovědět na položenou otázku.
To jste se ptala vy? Já myslela, že nějaká Bára.
Do boudy doporučuju spíš dřevitou vlnu, taky dáváme.
napsal(a):
To jste se ptala vy? Já myslela, že nějaká Bára.
Do boudy doporučuju spíš dřevitou vlnu, taky dáváme.
Tiež ju už mám objednanú pre Nefret Zo začiatku som mala ilúzie,že sa jej budú páčiť ružové,plyšové,omašličkované pelechy,ale každý ,,vybuchol,, cca. za 30 minút,takže nič A vlastne ona aj tak najradšej spí v búde(má vstup a potom ,,spálňu,,) a kedže všetko textilné navlhne,drevitá vlna bude ideál.
Aj vaša Cherry bude už vonku?
domi.t
napsal(a):
Tiež ju už mám objednanú pre Nefret Zo začiatku som mala ilúzie,že sa jej budú páčiť ružové,plyšové,omašličkované pelechy,ale každý ,,vybuchol,, cca. za 30 minút,takže nič A vlastne ona aj tak najradšej spí v búde(má vstup a potom ,,spálňu,,) a kedže všetko textilné navlhne,drevitá vlna bude ideál.
Aj vaša Cherry bude už vonku?
Teď zatím venku je, jsme stejně v práci a jí je líp s ostatníma venku. Občas si ji beru domů na pomazlení a jak bude mrznout, tak bude doma taky. Teď budu mít doma tu starší, protože začala hárat, tak uvidíme, jak to budou všichni snášet. Cherrynce je ale jedno, s kým je, v poslední době nejvíce lehává vedle psa, asi se cítí víc v bezpečí s chlapem
Přidám se k dotazu.
Do kolika stupňů může člověk s klidným svědomím nechat přes den psa (kdo by ještě nevěděl, 9 měsíční NO) venku na zahradě? Ne celý den, ale rekonstruujeme a občas je praktičtější, když je pesan venku. To samé úklid atd.
Normálně je to pes čistě domácí.
Pokud jsme doma, kde máme spíš chladno, tak ho sem tam na zahradě chvíli necháme, ale přes týden, kdy jsem ve škole, je bohužel v přetopeném bytě (netopíme, ale holt panelák..) a každé pondělí tráví celý den v psí školce, kde je většinu času venku s ostatníma kámošema, případně po jídle apod. je zavřený ve venkovním kotci se zateplenou boudou.
Momentálně mi přijde, že je docela dobře nasrstěný, a nikdy jsem si nevšimla, že by mu byla zima (na zahradě mu dáváme koberce na oblíbená místa, boudu zatím nemá), ale nikdy ho venku nenechávám, pokud je pod 15 stupňů.
Do budoucna plánujeme zateplenou boudu (snad už brzy), ale nevím, jak moc to změní situaci.
Díky moc za názory a hezký večer všem :)
PumaCZ
napsal(a):
Přidám se k dotazu.
Do kolika stupňů může člověk s klidným svědomím nechat přes den psa (kdo by ještě nevěděl, 9 měsíční NO) venku na zahradě? Ne celý den, ale rekonstruujeme a občas je praktičtější, když je pesan venku. To samé úklid atd.
Normálně je to pes čistě domácí.
Pokud jsme doma, kde máme spíš chladno, tak ho sem tam na zahradě chvíli necháme, ale přes týden, kdy jsem ve škole, je bohužel v přetopeném bytě (netopíme, ale holt panelák..) a každé pondělí tráví celý den v psí školce, kde je většinu času venku s ostatníma kámošema, případně po jídle apod. je zavřený ve venkovním kotci se zateplenou boudou.
Momentálně mi přijde, že je docela dobře nasrstěný, a nikdy jsem si nevšimla, že by mu byla zima (na zahradě mu dáváme koberce na oblíbená místa, boudu zatím nemá), ale nikdy ho venku nenechávám, pokud je pod 15 stupňů.
Do budoucna plánujeme zateplenou boudu (snad už brzy), ale nevím, jak moc to změní situaci.
Díky moc za názory a hezký večer všem :)
No ten ale vyrástol! Tými uškami by mohol chytať signál,je úžasný.
S NO skúsenosť nemám,ale moja predošlá retrieverka mala 8 mesiacov,ked bol december a bola vonku deň,noc. Než sa tu do mňa niekto pustí,tak zdôrazňujem, že vnútro domu bojkotovala a odmietala vkročiť do vyhriatej obývačky. Takže moja predstava,ako si budeme užívať zimu pri krbe s čajom ruke a ona mi bude ležať pri nohách, musela ísť bokom Dokonca nespávala ani v zateplenej búde s dvomi miestnosťami,ale na ovčom rúne pri dverách. Nikdy nebola chorá,žiadne kašle, močové cesty. Bola celý rok krásne nasrstená, taký béžový medvedík. Dožila sa 10 rokov, príčina smrti najhorší stupeň DLK aj DBK
Takže myslím,že NO vonku rozhodne nezamrzne, ani ked bude mínus neviem kolko. Ak je zvyknutý tráviť vela času vonku,nevidím v tom žiadny problém. Ak nie,bolo by dobré postupne ho navykať na chladnejšie počasie. Moja Nefret(za dva týždne 8 mesiacov) spáva v búde,kedže vnútri nechce byť, dám jej do búdy drevitú vlnu a pokiaľ nebude mínus 20,pochybujem,že by sa omilostila a išla dovnútra
Teprve, pokud je kolem 20 stupňů, můj pes přestává funět a je ochoten jít na sluníčko A při patnácti je mu akorát tak dobře.
Tak já teda pokud je mrazivo (bez sněhu) nebo je dost zima a mokro, tak pesany samotné na zahradě moc dlouho nenechávám, protože je mi jasný, co tam většinu času budou dělat....ležet na dvoře na tý studený dlažbě, když je sníh tak mi to kupodivu nepřijde. No přiznám se, že vzhledem k tomu, že už je psům deset let, tak mám strach i třeba ohledně kloubů.....no prostě si nemyslím, že ležení na holé ledové zemi je pro ně ok. Dokonce nejsem nadšená, že na chodbě doma leží taky na holé dlažbě, ale cokoliv jim tam dám tak skončí shrabané někde ke straně (deky), když tam dám pelech, tak si lehnou vedle a já furt chodim, stelu jim tam deky a nadávám, že budou mít proleženiny kloubů a regma a ať mě moc nes.erou.
Je fakt, že za mlada (teď myslím psy), jsem to zas až tak neřešila.
Úplně bych to nehrotila,zvlášť u NO. Když jedeme na celý den pryč, nechávám psiska ve výběhu, včetně půlroční labradorky. Nemají tam zateplenou boudu (takže když bude celý den mrznout,už budou doma), ale přístřešek,kde jsou vetbedky a velká kenela. Samozřejmě přístřešek vytrvale ignorují, takže mají ještě venku na paletách staré matrace, aby neležely na mokré trávě, tam leží rádi. Jsem zvědavá,až začne pršet,jestli konečně pochopí, na co ten přístřešek je. Ale když jsem tam měla štěňata, tak ani v největším lijáku nechtěli zalízat, prej děsná sranda.....Akorát zvažuju, jestli budu teď dávat do výběhu obleček skřetovi mopsovi. Ale asi mu ho zloprcek labradorka sundá,tak nic
Pokud pes bude mít pohyb a možnost si někam zalézt tak je to v pořádku. Horší je to u psů zvyklých doma, ti pak snadno nastydnou. Měli jsme tak jako děti v tomto režimu kříženého pudla, který nám takhle nastydnul. Pak nám Veterinář řekl,že je to to nejhorší co můžete psovi udělat. Má být buď venku, zateplená bouda a dostatečný výběh samozřejmostí, nebo doma, plus rychlé venčení, práce, nebo ty oblečky u menších psů. Taky je mi líto našeho malého, je venkovní. Ale zase si nedokážu představit, jak by dokázal na celodenní naháňce, lítat po lese, když by byl zvyklý doma v teple.
tetrivek
napsal(a):
Pokud pes bude mít pohyb a možnost si někam zalézt tak je to v pořádku. Horší je to u psů zvyklých doma, ti pak snadno nastydnou. Měli jsme tak jako děti v tomto režimu kříženého pudla, který nám takhle nastydnul. Pak nám Veterinář řekl,že je to to nejhorší co můžete psovi udělat. Má být buď venku, zateplená bouda a dostatečný výběh samozřejmostí, nebo doma, plus rychlé venčení, práce, nebo ty oblečky u menších psů. Taky je mi líto našeho malého, je venkovní. Ale zase si nedokážu představit, jak by dokázal na celodenní naháňce, lítat po lese, když by byl zvyklý doma v teple.
No,to by dokázal naprosto v pohodě,právě proto,že by lítal. Naši psi jsou taky "gaučáci" a i v největších mrazech absolvují hony,naháňky a nemají problém. Dokud se pes hýbe,tak se nic neděje
assil
napsal(a):
Ty bláho, v životě by mě nenapadlo, že někdo může považovat teplotu nad nulou nevhodnou pro psa, navíc typu NO.
PumaCZ
ten pes bude šťastnější v -10 na sněhu než v přetopeným paneláku
Jenže ten pes je většinu dne doma, kde je třeba 20 stupňů, v bytě určitě kolem 25, takže vykopnout ho třeba do pěti stupňů, když si ani zatím nemá kam zalézt, mi nepřijde ok.
A v bytě holt vydržet musí, jelikož nemám peněz nazbyt, abych si pronajala dům či byt se zahradou, aby hošan mohl být venku :D Doma máme barák, ale studuji mimo domov, kde holt nově bydlím v bytě. A kupodivu je tam Hachi hodnější a snad i spokojenější, než když jsme doma. V bytě se mu totiž věnuji dvojnásob a jsme vážně tak půl dne venku.
domi.t
napsal(a):
No ten ale vyrástol! Tými uškami by mohol chytať signál,je úžasný.
S NO skúsenosť nemám,ale moja predošlá retrieverka mala 8 mesiacov,ked bol december a bola vonku deň,noc. Než sa tu do mňa niekto pustí,tak zdôrazňujem, že vnútro domu bojkotovala a odmietala vkročiť do vyhriatej obývačky. Takže moja predstava,ako si budeme užívať zimu pri krbe s čajom ruke a ona mi bude ležať pri nohách, musela ísť bokom Dokonca nespávala ani v zateplenej búde s dvomi miestnosťami,ale na ovčom rúne pri dverách. Nikdy nebola chorá,žiadne kašle, močové cesty. Bola celý rok krásne nasrstená, taký béžový medvedík. Dožila sa 10 rokov, príčina smrti najhorší stupeň DLK aj DBK
Takže myslím,že NO vonku rozhodne nezamrzne, ani ked bude mínus neviem kolko. Ak je zvyknutý tráviť vela času vonku,nevidím v tom žiadny problém. Ak nie,bolo by dobré postupne ho navykať na chladnejšie počasie. Moja Nefret(za dva týždne 8 mesiacov) spáva v búde,kedže vnútri nechce byť, dám jej do búdy drevitú vlnu a pokiaľ nebude mínus 20,pochybujem,že by sa omilostila a išla dovnútra
Díky moc :)
Já jen doufám, že mu k těm uším ještě doroste i hlava :))
tetrivek
napsal(a):
Právě z toho mám strach, protože pes nikdy čistě venkovní nebude.
Sice plánujeme zateplenou boudu, ale to spíše pro případ, že by musel zůstat s páníčkem doma. A než aby byl x hodin sám doma a nemohl se ani vyčůrat, bude lepší, když bude moci zůstat na zahradě. Ale na noc by byl zase doma. Též plánujeme psí dvířka, ale je to tak složité a drahé, že ty asi jen tak nebudou.
PumaCZ
napsal(a):
Právě z toho mám strach, protože pes nikdy čistě venkovní nebude.
Sice plánujeme zateplenou boudu, ale to spíše pro případ, že by musel zůstat s páníčkem doma. A než aby byl x hodin sám doma a nemohl se ani vyčůrat, bude lepší, když bude moci zůstat na zahradě. Ale na noc by byl zase doma. Též plánujeme psí dvířka, ale je to tak složité a drahé, že ty asi jen tak nebudou.
dá se do dveří vyříznout truhlářem díra a tu zakrýt jen dekou nebo takovou tou silnější průhlednou folií (bývá to v bazenech) Dvířka pro velkého psa jsou opravdu dost drahá.
Psí dvířka - ověřená kvalita - značkové. Cena cca 1300,- . Montáž jednoduchá za 15 minut není co řešit. Pro psy do cca 40 kg.
Myš to neotevře, Zavírání je na magnet a po obvodu je těsnění. Z druhé strany je potom možno zasunout plastovou desku a tím to vyřadit z provozu a zatěsnit.
napsal(a):
Myš to neotevře, Zavírání je na magnet a po obvodu je těsnění. Z druhé strany je potom možno zasunout plastovou desku a tím to vyřadit z provozu a zatěsnit.
Díky za info. No do vchodových dveří někam na chodbu je to asi fajn, ale mě by se hodila dvířka do francouzského okna přímo v obýváku a tam to bude asi horší .
PumaCZ
napsal(a):
Jenže ten pes je většinu dne doma, kde je třeba 20 stupňů, v bytě určitě kolem 25, takže vykopnout ho třeba do pěti stupňů, když si ani zatím nemá kam zalézt, mi nepřijde ok.
A v bytě holt vydržet musí, jelikož nemám peněz nazbyt, abych si pronajala dům či byt se zahradou, aby hošan mohl být venku :D Doma máme barák, ale studuji mimo domov, kde holt nově bydlím v bytě. A kupodivu je tam Hachi hodnější a snad i spokojenější, než když jsme doma. V bytě se mu totiž věnuji dvojnásob a jsme vážně tak půl dne venku.
Šíleně moc to řešíte. Nemáte skleníkovou kytičku, ale pracovní plemeno. Kdybyste takhle "blbla" s čivavou, pochopím. Ale NO??? Vždyť má kožich! A vy máte problém s 15 stupni nad nulou!
Mockrát jsem to tu psala, měla jsem samojeda v bytě. Topili jsme normálně, tak, abychom my, lidé, měli tepelnou pohodu. V chladnější části roku (i v zimě když mrzlo, když byl sníh) chtěl pes občas na balkon, kde jsme ho nechali zavřeného třeba 2 hodiny pozorovat cvrkot. Sám si řekl, že chce dovnitř. Krom toho jsme chodili k našim, kde byl pes třeba celé odpoledně v mrazu venku s jejich fenami. A ne, že by se pořád pohybovali - když jsme přišli, tek si pohráli, trochu se pohonili, poběhali si, a pak už jen všichni tři čekali až půjde někdo kolem, aby mohli přiběhnout k plotu a pouštět na kolemjdoucí hrůzu. Nikdy nebyl nachlazený.
marcelaamax
napsal(a):
A nemůžou vám tím lézt do baráku třeba myši? A předpokládám, že tím asi i táhne, ne?
Copak myši, ale zloději...
Já mám na tohle teď asi jiný pohled z toho důvodu, že mám hladkosrsté zmrzlé psy, doma vytopeno, psi věčně u kamen a venku když nejsou v pohybu, tak jim prostě zima je a myslím, že by i nastydli. I na tréninky, kdy čekají v autě, dávám obleček (když je pod nulou), protože se mi v autě klepali zimou.
Ale Pumo, ty máš krásně nasrstěného psa s kožichem, tam bych to asi taky neřešila. Když jsme měli předešlého chlupatého psa, tak pak ke stáří býval na chodbě - kde nebylo až takové teplo, ale oproti venkovním teplotám to značný rozdíl byl. A taky býval část dne v té chodbě a pak klidně půl dne venku, kde se taky extra nepohyboval.Prostě ho babička třeba pustila ven a když nechtěl zpátky domů, tak už ho tam nechala. Nebo když jsme jela do práce a pes šel se mnou ven a pak už domů nechtěl, tak jsem ho taky nechala s tím, že kdyby chtěl domů, tak ho zase babička pustí, ale většinou nechtěl. Nachlazený nikdy nebyl. Jen pak ke stáří už jsme ho nechávali spíše na té chodbě, ale to hlavně kvůli kloubům a ležení na studeném.
napsal(a):
Copak myši, ale zloději...
Nooo .
My jsme ty dvířka taky měli v plánu - pro fenu, která je v obýváku, když nejsme doma. Pes je v ložnici , ale ten bez dozoru ven nemůže. Jenže bychom právě ty dvířka museli mít přímo ve francouzském okně v obýváku, do čehož se mi moc nechce a navíc se docela i bojím, aby fena byla sama doma u vrat - vzhledem k tomu, že je malá, lidi milující, hodná, důvěřivá a odešla by s každým. Jedině ještě rozdělit zahradu, ale zase psi jsou doma sami maximálně 8,5 hodiny a to jen párkrát do měsíce, takže to pro nás asi nemá cenu.
Asi to fakt moc hrotím, ale po tom, co jsme si prožili s Barušákem, tak s Hachim, mám prostě strach, abych pesanovi ještě nějak neublížila.
Jinak co se týče dvířek, tak my je máme v plánu dát do kovových dveří ve sklepě. Další možnost by pak byla jedině právě francouzské okno, jak už psala Marcela, a to je pro nás no go. A také chceme nějaké opravdu dobře zabezpečitelné dveře právě kvůli zlodějům, protože často odjíždíme na delší dobu pryč, tak aby po příjezdu nebylo nějaké nemilé překvapení..
Prostě to není jednoduché :)
PumaCZ
napsal(a):
Asi to fakt moc hrotím, ale po tom, co jsme si prožili s Barušákem, tak s Hachim, mám prostě strach, abych pesanovi ještě nějak neublížila.
Jinak co se týče dvířek, tak my je máme v plánu dát do kovových dveří ve sklepě. Další možnost by pak byla jedině právě francouzské okno, jak už psala Marcela, a to je pro nás no go. A také chceme nějaké opravdu dobře zabezpečitelné dveře právě kvůli zlodějům, protože často odjíždíme na delší dobu pryč, tak aby po příjezdu nebylo nějaké nemilé překvapení..
Prostě to není jednoduché :)
Ja vás úplne chápem a nevidím nič čudné na tom,ak sa tu človek opýta,ved na to diskusia je Tiež by som najskôr za Nefret aj dýchala,ale postupne sa ukázala,že je z nej velmi odolná, ostrielaná psia slečna, ktorú nejaká zima nemôže zastaviť. A tuším si viac užíva pobyt vonku ako v lete,to len ležala na dlažbe a nechcela poriadne ani žrať
domi.t
napsal(a):
Ja vás úplne chápem a nevidím nič čudné na tom,ak sa tu človek opýta,ved na to diskusia je Tiež by som najskôr za Nefret aj dýchala,ale postupne sa ukázala,že je z nej velmi odolná, ostrielaná psia slečna, ktorú nejaká zima nemôže zastaviť. A tuším si viac užíva pobyt vonku ako v lete,to len ležala na dlažbe a nechcela poriadne ani žrať
No u nás je to stejné, ba hůř - mám samojeda. Léto nějak přetrpíme, protože jako zahradnice se od jara těším na kytky a tak, s nástupem horka mi nálada klesá níž, než tomu psu a na podzim-zimu se doslova těším(nejspíš jen já a Ester Ledecká ačkoliv zimní sporty vůbec neprovozuju)
lesnížínka
napsal(a):
No u nás je to stejné, ba hůř - mám samojeda. Léto nějak přetrpíme, protože jako zahradnice se od jara těším na kytky a tak, s nástupem horka mi nálada klesá níž, než tomu psu a na podzim-zimu se doslova těším(nejspíš jen já a Ester Ledecká ačkoliv zimní sporty vůbec neprovozuju)
Ne ne, já taky. Nesnáším ta vedra, co jsou v poslední době - v podstatě od května do srpna včetně!!!
A jinak náš pes, právě nesnáší ta vedra. Navíc na něm na chudákovi převládá černá barva - někdy je tak rozpálenej, že by se na něm dala smažit vajíčka! Takže ta vedra přečkává v nejchladnější místnosti (ložnici) zapasovanej pod postelí.
fikovnice
napsal(a):
Ne ne, já taky. Nesnáším ta vedra, co jsou v poslední době - v podstatě od května do srpna včetně!!!
A jinak náš pes, právě nesnáší ta vedra. Navíc na něm na chudákovi převládá černá barva - někdy je tak rozpálenej, že by se na něm dala smažit vajíčka! Takže ta vedra přečkává v nejchladnější místnosti (ložnici) zapasovanej pod postelí.
Taky mám radši přechodný období nebo zimu se sněhem, vedra nesnáším. Kdyby bylo v létě maximálně 25 na slunci, tak v pohodě, ale pařáky fakt nemusím. V létě nejezdím k moři, ale na hory
napsal(a):
Taky mám radši přechodný období nebo zimu se sněhem, vedra nesnáším. Kdyby bylo v létě maximálně 25 na slunci, tak v pohodě, ale pařáky fakt nemusím. V létě nejezdím k moři, ale na hory
Poslední roky jsou léta fakt masakr...a bojím se, že bude ještě hůř...
Já mám teda taky radši teplo (i když nejradši jaro, ne vyloženě léto) než zimu a většina lidí v mém okolí to má stejně. Mě hlavně vyhovuje to, že je venku dlouho světlo, že si vyjdu jen tak v kraťasech a triku, nebo kalhotech a mikině, nemusím se nabalovat. Můžu v klidu jet na celodenní výlet do přírody, můžu si kdekoli sednout na zem a relaxovat, užívat si, je to venku všechno takový veselejší.
Zimu moc ráda nemám, protože jsem prostě zmrzlá a je mi věčně zima . Teď co se změnil čas, tak hrůza - je 6 hodin a mě to připadá, jako by bylo 10 večer. Dneska ráno když jsem jela z práce a škrábala auto, tak jsem si tak povzdechla, že už to začíná .
Na druhou stranu pokud je sníh, tak je to taky krásný, ale u nás už pořádný sníh hodně dlouho nebyl. Bydlet někde na horách, tak budu mít zimu o dost radši.
Ale jo, taková dlouhá procházka v zimě a pak přijít domů do tepla ke kamnům, dát si čaj, zapálit si svíčky - takové ty pohodové zimní večery, to zase ráda mám. Ono každé období má něco do sebe.
marcelaamax
napsal(a):
Já mám teda taky radši teplo (i když nejradši jaro, ne vyloženě léto) než zimu a většina lidí v mém okolí to má stejně. Mě hlavně vyhovuje to, že je venku dlouho světlo, že si vyjdu jen tak v kraťasech a triku, nebo kalhotech a mikině, nemusím se nabalovat. Můžu v klidu jet na celodenní výlet do přírody, můžu si kdekoli sednout na zem a relaxovat, užívat si, je to venku všechno takový veselejší.
Zimu moc ráda nemám, protože jsem prostě zmrzlá a je mi věčně zima . Teď co se změnil čas, tak hrůza - je 6 hodin a mě to připadá, jako by bylo 10 večer. Dneska ráno když jsem jela z práce a škrábala auto, tak jsem si tak povzdechla, že už to začíná .
Na druhou stranu pokud je sníh, tak je to taky krásný, ale u nás už pořádný sníh hodně dlouho nebyl. Bydlet někde na horách, tak budu mít zimu o dost radši.
Ale jo, taková dlouhá procházka v zimě a pak přijít domů do tepla ke kamnům, dát si čaj, zapálit si svíčky - takové ty pohodové zimní večery, to zase ráda mám. Ono každé období má něco do sebe.
Jo, to miluju, vyrazit si do mrazu a sněhu a pak si dát v teple čaj nebo svařáček, svíčky taky, to už mně už chlap nadává, že jednou podpálím barák
Na zimě taky nemám ráda to oblíkání, to je jediná věc, která mě štve. Loňskou zimu sněhu bylo, ale nikdy ne na Vánoce, ty jsou vždycky bez sněhu už několik let. Na běžkách jsem byla naposled před 3 lety, na sjezdovky nejezdím, jednak neumím a taky nemám ráda ty davy.
Tma mně zas tak moc nevadí, spíš nemám ráda jarní posouvání času na letní, radši zkousnu toto, člověk si za ty roky zvykne, že v zimě to tak prostě je.
Já jsem teplomil jediný, proč mám ráda zimu je, že je to pro nás pracovní sezóna a jsou hony. Ale jinak jsem furt zmrzlá,i když jsem nabalená, jsem prostě zmrzlík od přírody, zvlášť když je takovýto pět stupňů, chcanec, vítr a já jsem v tom celej den venku,bleee a sníh ať si nechaj někde jinde, sice mám auto čtyřkolku, ale když to hezky namrzne a ujezdí se to, tak paráda, z naší skoro samoty v kopcích prostě musím každou cestou do krpálu a je to skoro vždycky bojovka. Takže za mě teplej podzim nejhůř, pak už je všechno na prd
janaa
napsal(a):
Já jsem teplomil jediný, proč mám ráda zimu je, že je to pro nás pracovní sezóna a jsou hony. Ale jinak jsem furt zmrzlá,i když jsem nabalená, jsem prostě zmrzlík od přírody, zvlášť když je takovýto pět stupňů, chcanec, vítr a já jsem v tom celej den venku,bleee a sníh ať si nechaj někde jinde, sice mám auto čtyřkolku, ale když to hezky namrzne a ujezdí se to, tak paráda, z naší skoro samoty v kopcích prostě musím každou cestou do krpálu a je to skoro vždycky bojovka. Takže za mě teplej podzim nejhůř, pak už je všechno na prd
Na skoro samotě je to blbý, to věřím. Ale zase pesani mají sníh rádi, tak já se na něj těším kvůli nim Jinak zmrzlík jsem taky, spím v pletených ponožkách a občas i s dekou navíc
napsal(a):
Na skoro samotě je to blbý, to věřím. Ale zase pesani mají sníh rádi, tak já se na něj těším kvůli nim Jinak zmrzlík jsem taky, spím v pletených ponožkách a občas i s dekou navíc
To je nás víc. Spím v teplých chlupatých ponožkach, nekdy i s dekou z mikroplyse a na tom ještě perovou duchnu. Pres den jsem doma přes zimu skoro pořád v mikine, když večer lezime u televize, tak ještě pod dekou (ale to i v létě). Pořád mám ledové ruce a nohy. A to mame doma fakt teplo - tedy podle návštěv 😀. Máme tu okolo 26 stupňů, jen v ložnici se snažíme přes noc o trochu méně.
marcelaamax
napsal(a):
To je nás víc. Spím v teplých chlupatých ponožkach, nekdy i s dekou z mikroplyse a na tom ještě perovou duchnu. Pres den jsem doma přes zimu skoro pořád v mikine, když večer lezime u televize, tak ještě pod dekou (ale to i v létě). Pořád mám ledové ruce a nohy. A to mame doma fakt teplo - tedy podle návštěv 😀. Máme tu okolo 26 stupňů, jen v ložnici se snažíme přes noc o trochu méně.
26 ?? to bych u vás zemřela vedrem. Mně je teplo už při +22. A v ložnici mám tak 16-18 ..........Moje známí topí taky tak na 28-30 je mi u nich vždy blbě. A furt jsou nemocní a hlavně děti. Naopak já nemarodila asi 30 let
GAELLE
napsal(a):
26 ?? to bych u vás zemřela vedrem. Mně je teplo už při +22. A v ložnici mám tak 16-18 ..........Moje známí topí taky tak na 28-30 je mi u nich vždy blbě. A furt jsou nemocní a hlavně děti. Naopak já nemarodila asi 30 let
U nás to manžel pečlivě hlídá na max 21 na práci je to OK, ale jakmile si sednu, potřebuju deku. Ale pravda, nebyla jsem nemocná už hrozně dlouho, ani rýmu, nic.
napsal(a):
U nás to manžel pečlivě hlídá na max 21 na práci je to OK, ale jakmile si sednu, potřebuju deku. Ale pravda, nebyla jsem nemocná už hrozně dlouho, ani rýmu, nic.
no já bych si ráda zatopila na 22 ale z mého invalidního důchodu bych se na jaře při doplatku plynu asi zhroutila..............a je fakt že u telky mám deku taky a pes byl v obyváku spokojený že není vedro
a to já odmítla zavedení topení do ložnice
Tak jako...zmrzlík jsem taky, hlavně nesnáším ty přechody, nějak se můj organizmus neumí vypořádat jeden den 25st, druhý den 12st Taky se míň asi oblékám, tedy vždycky trochu míň, než by bylo třeba, takže z ranní obchůzky přijdu teďka vždycky zmrzlá neskutečně. Kromě dneška, protože už mne přestalo bavit si dávat x vrstev oblečení tak jsem si dala jen triko a zimní bundu. Starý soused ve svetru na mne sice koukal jak na cvoka, ale mě bylo konečně pěkně teplo. Doma, teď jsem hodila okem na teploměr - máme momentálně v obyvču 25st a to je nejchladnější místnost, minimálně pocitově, protože se netopí podlahovkou a má vysoké stropy. A ležím sice v tričku a tříčtvrťákách, ale pod dekou. A nachlazená jsem nebyla 15let. V ložnici mám ráda chladno, mám péřovou duchnu a většinu zimy otevřenou ventilačku. Nohy - tak ty mám i teď zpod té deky vystrčené, protože šlapky mi neustále ,,hoří". Ponožky nenosím většinu roku, no teď už teda ano, ale když bych si představila mít ponožky na nohách doma, to bych asi zešílela. Už ta představa je pro mne jak nejhorší mučení. I když přijdu třeba k tchánům na oběd, tak ponožky sundávám zrovna u dveří s botama. A muž ječí, že už tam víckrát nepůjde, protože tam mají zimu jak v sýrni
GAELLE
napsal(a):
No ja jsem na takové teplo zvyklá od dětství, u rodičů je taky cca 26. A jako dítě jsem nebyla nemocná vůbec, ani teď nachlazena nebývám, i když pravda, ted mám zrovna po X letech rýmu 😀. A hlavně jsem zvyklá na krb nebo kamna a to teplo z toho mi přijde úplně jiné, když jsem třeba na návštěvě, kde je stejně stupňů jako u nás, ale topí se plynem, tak mě je tam zima.
marcelaamax
napsal(a):
No ja jsem na takové teplo zvyklá od dětství, u rodičů je taky cca 26. A jako dítě jsem nebyla nemocná vůbec, ani teď nachlazena nebývám, i když pravda, ted mám zrovna po X letech rýmu 😀. A hlavně jsem zvyklá na krb nebo kamna a to teplo z toho mi přijde úplně jiné, když jsem třeba na návštěvě, kde je stejně stupňů jako u nás, ale topí se plynem, tak mě je tam zima.
tak s tím souhlasím. Přijde mi že od plynu a elektriky je fakt zima. když jsme dříve topili uhlím byly to ty samé radiátory a bylo větší teplo. Je to divný ale připadá mi to tak. Krb je můj sen ale bohužel když jsme barák přestavovali tak jsme komíny zbourali a zasypali. A uhlí už by nebylo kde skladovat
GAELLE
napsal(a):
tak s tím souhlasím. Přijde mi že od plynu a elektriky je fakt zima. když jsme dříve topili uhlím byly to ty samé radiátory a bylo větší teplo. Je to divný ale připadá mi to tak. Krb je můj sen ale bohužel když jsme barák přestavovali tak jsme komíny zbourali a zasypali. A uhlí už by nebylo kde skladovat
No tak to je jasné. Za jedno to bylo levné topení a tím pádem za druhé se přišlo z práce, rozhicoval se kotel na 90st, litinové radiátory málem svítily a teplo z nich doslova sálalo. Teď třeba kotel jede i pořád(když jsou mrazy) ale na minimální teplotu...jak jste vzpomněla invalidní důchod - to vidím u mamky. Dneska zima jak sviňa, šly jsme z divadla, já se těšila domů do teplíčka, ona doma 20st a na noc šla vypnout kotel, protože jak píšete - by se nedoplatila. Běžně má ráno v zimě v baráku 16st
Tak to já osobně vedro miluju....teda když se můžu vyvalit u bazénu, ale tak to musí být kolem třicítky, ale protože miluju svoje pesany a oni to horko nemusí, tak bych i ten svůj bazén oželela, když by bylo tak nějak normálně.
V ložnici topím minimálně-zavlažuju, i když mám teplo ráda, ale když přitopím, tak jsem ráno, jak praštěná pytlem po hlavě......takže raději si na sebe v první fázi ulehnutí naházím dvě pařiny. Navíc, když mám v ložnici chladno, tak se mnou spí feňule, což je velmi příjemný a moc si to užívám, protože v létě mě kolikrát nejde ani "uložit" natož, aby se mnou spala.
jenom technická k tomu spaní v zimě venku na čemkoliv:
"No mé první setkání s naším plemenem bylo takové, že sem se brodil ráno v obrovské sněhové kalamitě a mrazu kolem jedné zahrady a najednou vstala závěj, otřepala se a byl to veselý spokojený pes. Pak se sice naštval, že mě vidí, ale z toho probuzení bylo jasně vidět, že se výborně prospal a že má dobrou náladu "
sníh, takový čerstvě napadaný snížek, je výborný tepelný izolant
spát ve sněhu, nechat se zapadat, je zcela o něčem jiném, než spát na promrzlém betonu apod.
"Je pravda, že tam bylo asi skoro vždycky více psů než jeden, ale to je tak všechno."
ono to není "tak všechno", ale podstatný rozdíl - jak z hlediska sociálního, tak tepelného, notabene, když zvířata měla k dispozici stáj, stodolu, seník.....
napsal(a):
jenom technická k tomu spaní v zimě venku na čemkoliv:
"No mé první setkání s naším plemenem bylo takové, že sem se brodil ráno v obrovské sněhové kalamitě a mrazu kolem jedné zahrady a najednou vstala závěj, otřepala se a byl to veselý spokojený pes. Pak se sice naštval, že mě vidí, ale z toho probuzení bylo jasně vidět, že se výborně prospal a že má dobrou náladu "
sníh, takový čerstvě napadaný snížek, je výborný tepelný izolant
spát ve sněhu, nechat se zapadat, je zcela o něčem jiném, než spát na promrzlém betonu apod.
"Je pravda, že tam bylo asi skoro vždycky více psů než jeden, ale to je tak všechno."
ono to není "tak všechno", ale podstatný rozdíl - jak z hlediska sociálního, tak tepelného, notabene, když zvířata měla k dispozici stáj, stodolu, seník.....
No to je sice pravda, že spát ve sněhu je něco jiného, než spát na promrzlém betonu. Ale to bych viděl jako problém jen ve chvíli, kdy ten pes je zavřený v kotci s betonovou podlahou a prostě nemůže jinam. Netvrďte mi, že nějaký pes bude tak hloupý, aby ležel na betonu, když si může o kus vedle lehnout na něco, co studí výrazně míň.
Jinak z hlediska sociálního je určitě rozdíl, jestli je tam víc psů než jeden a je určitě super, že se měli kam schovat. Já sem reagoval na to, že se tady neustále rozpatlává, jak se psům musí věnovat člověk a i v té reakci, na kterou sem odpověděl se řešilo, že byl na statku i v zimě někdo vždycky venku. Tak já chtěl jen upozornit na to, že venku možná byl, ale rozhodně ne proto, aby se věnoval psům.
Když tu někdo napíše, že se jeho pes nudí a hodlá mu pořídit jiného psa, tak se na něj sesype celá diskuze, jak mu ten pes nemůže nahradit člověka a jak se budou nudit dva. Takže jestli tam bylo více psů než jeden není pro to, na co sem odpovídal, zdaleka relevantní, minimálně ne v podmínkách zdejší diskuze.
GAELLE
napsal(a):
tak já léto a vedro miluju a Argo to měl stejně :) (viz profilová fotka ) celé dny jsme byli u vody plavali aportovali míčky pili pivo jedli pizzu .................kdeže loňské sněhy jsou
No tak tento způsob léta by se mi též líbil!
Ale ve městě v paneláku, kdy v bytě je tak 40 stupňů a v práci neklimatizované pracovny otočené na západ - fakt chuťovka.
"Netvrďte mi, že nějaký pes bude tak hloupý, aby ležel na betonu, když si může o kus vedle lehnout na něco, co studí výrazně míň."
ono nejde až tak o hloupost, ale o priority. A zrovna ten beton může být na tom místě, které je strategické z hlediska kontroly (ať už pozemku, lidí jako členů smečky, přehled co se děje na ulici.....),a pes může mít potřebu kontroly výše než potřebu tepla, vlastního fyzického pohodlí. Oni totiž takoví jsou......
"že byl na statku i v zimě někdo vždycky venku. Tak já chtěl jen upozornit na to, že venku možná byl, ale rozhodně ne proto, aby se věnoval psům."
no, jednak ona přítomnost člověka sama o sobě je v podstatě věnování se psu, respektive pes se věnuje člověku, ochomejtá se kolem, asistuje......a pak, ti psi fakt pracovali, takže nějakou náhradní činnost ani nepotřebovali....ono sama skutečnost, že pobývali kdesi na statku, hospodářství, se zvířaty, je zaměstnáním.
a pak můžeme hodit otazník, zda ti psi "tenkrát" a "dnes" jsou povahově, psychicky, totéž......
Nevěnoval...nikdo se psu nevěnoval. Pes se tam motal, pro něj to možná bylo zaměstnání, nějaké podněty, ale pokud se zrovna něco nezabíjelo(a házely se mu zbytky) či nekrmila třeba prasata a pes vyžíral nastrouhanou řepu se šrotem,či brambory se šrotem pro slepice - nikdo si ho víceméně nevšímal. Pes tam byl na hlídání, na potkany a dostal nažrat. Šel s náma na pole, mi pracovali, on si kolem kopal myši. I na tom hospodářství prostě doprovázel. Kam šel děda, většinou šel taky, protože třeba do šopy, kam se nechodilo denně a musely se zkontrolovat myši v naskládaném dřevě...Totéž dělám vlastně já s tím rozdílem, že pokud za mnou pes milostivě v zahradě přijde, pokud se má náladu muconit, panička se s ním muconí, protože já ho na to mám! Nemám ho na práci, ani na hlídání...
napsal(a):
"Netvrďte mi, že nějaký pes bude tak hloupý, aby ležel na betonu, když si může o kus vedle lehnout na něco, co studí výrazně míň."
ono nejde až tak o hloupost, ale o priority. A zrovna ten beton může být na tom místě, které je strategické z hlediska kontroly (ať už pozemku, lidí jako členů smečky, přehled co se děje na ulici.....),a pes může mít potřebu kontroly výše než potřebu tepla, vlastního fyzického pohodlí. Oni totiž takoví jsou......
"že byl na statku i v zimě někdo vždycky venku. Tak já chtěl jen upozornit na to, že venku možná byl, ale rozhodně ne proto, aby se věnoval psům."
no, jednak ona přítomnost člověka sama o sobě je v podstatě věnování se psu, respektive pes se věnuje člověku, ochomejtá se kolem, asistuje......a pak, ti psi fakt pracovali, takže nějakou náhradní činnost ani nepotřebovali....ono sama skutečnost, že pobývali kdesi na statku, hospodářství, se zvířaty, je zaměstnáním.
a pak můžeme hodit otazník, zda ti psi "tenkrát" a "dnes" jsou povahově, psychicky, totéž......
To je pak asi přírodní výběr. Naši psi mají hlídání jako naprostou prioritu. Ale na svých strategických postech si vyhrabou díru, lehnou si pod keř, prostě se zařídí tak, aby na ně moc nefoukalo, moc nepršelo a měli co nejlepší přehled.
Jinak ale máte jednu velkou pravdu, kterou já mám tendenci přehlížet. A to že psi tehdy a dneska budou povahově odlišní. Že bordera před 50 lety, na rozdíl od těch dnešních neurotických pošuků, mohla klidně proválet zimu v chlívě a pak se na jaře zvednout a jít pást a neuměla to o nic hůř. Jen prostě přirozeně uměla využít klidu k odpočinku. Já vždycky zapomenu, že i ty nehlídací plemena se dají zničit.
lesnížínka
napsal(a):
Nevěnoval...nikdo se psu nevěnoval. Pes se tam motal, pro něj to možná bylo zaměstnání, nějaké podněty, ale pokud se zrovna něco nezabíjelo(a házely se mu zbytky) či nekrmila třeba prasata a pes vyžíral nastrouhanou řepu se šrotem,či brambory se šrotem pro slepice - nikdo si ho víceméně nevšímal. Pes tam byl na hlídání, na potkany a dostal nažrat. Šel s náma na pole, mi pracovali, on si kolem kopal myši. I na tom hospodářství prostě doprovázel. Kam šel děda, většinou šel taky, protože třeba do šopy, kam se nechodilo denně a musely se zkontrolovat myši v naskládaném dřevě...Totéž dělám vlastně já s tím rozdílem, že pokud za mnou pes milostivě v zahradě přijde, pokud se má náladu muconit, panička se s ním muconí, protože já ho na to mám! Nemám ho na práci, ani na hlídání...
Já mám psy na všechno, na muchlání, hlídání i na práci. Oni totiž hlídají, i když to po nich nechcete, prostě upozorní vás, když se kolem baráku něco děje. A práce, to je vlastně pro ně hra, baví je to hledat a nosit. Zrovna asi tak jak jiný plemena zase něco jinýho, co mají v krvi.
Za celá desetiletí jsem nikdy neřešila u psů ani u štěńat kde spí.Asi mám chytré psy.Když je zima,prší vždy se zalezou někam schovat.Mají 4 různě velké boudy na různých místech,před dveřmi mají rohože,ale chodí i třeba pod sušák na prádlo kde je dřevěná podlaha a je ze dvou stran chráněn.
Včera v časopise Téma vyšel zajímavý rozhovor s Martinem Zárubou o původních kavkazkých pasteveckých psech - tarty s názvem "Psa vychovám snadněji než dceru" a o jeho knize "Říkali mu Pirát" .Stojí za přečtení.
conie
napsal(a):
Tak já prostě u mojí pastevčí starušky rozhoduji za ni: Mazej domů a na matraci! A maže.
Jo, jo, ale je to těžké. Nechci ho ,,peskovat", nechci aby měl pocit, že se na něj panička zlobí...pro nic. Jsem ráda, když alespoň vypadá v pohodě, v rámci možností. Teď mě potěšil, dva dny, co bylo hnusně přišel ráno od slámy, takže jsem poznala, že byl v boudě
lesnížínka
napsal(a):
Tak je pravda, že u mladých psů jsem to neřešila vůbec, ale u starých či nemocných ano. Na dlažby, kde lehávají dostali rohože...a většinu času leží někde kolem
Tak nemocný pes je něco jiného a starý pes,který má třeba problém se postavit a musí se mu pomoci,také.Ale i je rozdíl starý a starý pes.Zatímco třeba naše čuvačka se ještě ve 14 letech pohybovala bez problémů a doma strávila jen poslední půl rok svého života,kdy už měla problém vstát,pes měl problém se vstáváním už od 10 let a strávil doma skoro 3 roky.
napsal(a):
Tak nemocný pes je něco jiného a starý pes,který má třeba problém se postavit a musí se mu pomoci,také.Ale i je rozdíl starý a starý pes.Zatímco třeba naše čuvačka se ještě ve 14 letech pohybovala bez problémů a doma strávila jen poslední půl rok svého života,kdy už měla problém vstát,pes měl problém se vstáváním už od 10 let a strávil doma skoro 3 roky.
Naše první fena zlaťáka chtěla být v posledních chvílích venku, ale bylo to v létě, umřela 2. července. A ni ke mně nechtěla přijít, měla obavy, že bude muset domů, a to už fakt jen ležela na trávě. Otočila se ke mně zády, jakoby říkala nech mě tady.
napsal(a):
Naše první fena zlaťáka chtěla být v posledních chvílích venku, ale bylo to v létě, umřela 2. července. A ni ke mně nechtěla přijít, měla obavy, že bude muset domů, a to už fakt jen ležela na trávě. Otočila se ke mně zády, jakoby říkala nech mě tady.
Tak to znám,náš jeden čuvač když nadešel jeho čas,ač na to nevypadal,odešel večer do stodoly,ač tam nikdy nechodil,a ráno vypadal jako že spí na seně.Také chtěl být asi sám.
napsal(a):
Tak to znám,náš jeden čuvač když nadešel jeho čas,ač na to nevypadal,odešel večer do stodoly,ač tam nikdy nechodil,a ráno vypadal jako že spí na seně.Také chtěl být asi sám.
Ještě typičtější je to pro kočky. Vycítí, že umírají a chtějí být samy.
fikovnice
napsal(a):
Ještě typičtější je to pro kočky. Vycítí, že umírají a chtějí být samy.
To ano,pokud si pamatuji,tak staré kočky,pokud se nenechala uspat,se většinou ztratily a už jsme je nenašli nebo jen náhodou někde vysušené.Naposledy v létě.Kočka skoro 19 let,lehala venku na okně na sluníčku,už se chodila jen nažrat,večer domů a přes den ven,jednoho dne ráno šla ven a už jsme ji nenašli.Její čas se naplnil.
napsal(a):
To ano,pokud si pamatuji,tak staré kočky,pokud se nenechala uspat,se většinou ztratily a už jsme je nenašli nebo jen náhodou někde vysušené.Naposledy v létě.Kočka skoro 19 let,lehala venku na okně na sluníčku,už se chodila jen nažrat,večer domů a přes den ven,jednoho dne ráno šla ven a už jsme ji nenašli.Její čas se naplnil.
Tak tak. Já svého prvního kocoura nenašla nikdy. Byl venkovní/chalupový a dožil se více než 19let (přišel k nám již jako dospělý a měli jsme jej 19 let) - úctyhodný věk!
fikovnice
napsal(a):
Tak tak. Já svého prvního kocoura nenašla nikdy. Byl venkovní/chalupový a dožil se více než 19let (přišel k nám již jako dospělý a měli jsme jej 19 let) - úctyhodný věk!
My máme všechny kočky venkovní,ale některé domů zaskočí.Nejstaršího jsme měli Zrzečka toho jsme museli ale nechat ve 20letech uspat.Byl už slepý a hluchý, ale nejednou začal chodit neustále dokolečka,narážel do všeho.Ale jinak se u nás kočky běžně dožívají přes 15 let.Momentálně máme 18,16,10.tři 6,dva 5let a nejmladšího nového Zrzečka 6 měsíců.
napsal(a):
My máme všechny kočky venkovní,ale některé domů zaskočí.Nejstaršího jsme měli Zrzečka toho jsme museli ale nechat ve 20letech uspat.Byl už slepý a hluchý, ale nejednou začal chodit neustále dokolečka,narážel do všeho.Ale jinak se u nás kočky běžně dožívají přes 15 let.Momentálně máme 18,16,10.tři 6,dva 5let a nejmladšího nového Zrzečka 6 měsíců.
To je krásný věk! U nás ale bylo zvláštní, že to byl chalupový kocour. Tj. byli jsme s ním jen o víkendu, o prázdninách, dovolených apod. Navíc v té době jsem snad ani nevěděla, co kastrace je. Takže se toulával... Takže na to, že přes týden byl sám, tak je ten věk přes 19let úžasný. No a druhý taktéž chalupový - ten mi odešel na selhání ledvin ve věku 12 let. Ale opět - na venkovského nekastráta hezký věk.
fikovnice
napsal(a):
To je krásný věk! U nás ale bylo zvláštní, že to byl chalupový kocour. Tj. byli jsme s ním jen o víkendu, o prázdninách, dovolených apod. Navíc v té době jsem snad ani nevěděla, co kastrace je. Takže se toulával... Takže na to, že přes týden byl sám, tak je ten věk přes 19let úžasný. No a druhý taktéž chalupový - ten mi odešel na selhání ledvin ve věku 12 let. Ale opět - na venkovského nekastráta hezký věk.
U nás je většina kastrátů,ale také se někteří toulají.Jeden kocour vždy zmizí v květnu,červnu a přijde na konci srpna,začátkem září.Letos přišel až začátkem října,už jsme ani nedoufali.že se vrátí.Kam chodí nevíme,je dlouhosrstý,ale nikdy nepřišel zacuchaný,hladový,asi má letní byt.
AngieXXX
XXX.XXX.2.175
Obecně se říká, že by teploty kolem 0 měli psi zvládnout (samozřejmě mám na mysli psi středních a velkých plemen s podsadou).
Naši mají dřevěnou boudu s předsíní (dřevo, cca 10 cm polystyren, zase dřevo), takže izolace skvělá, mají zateplenou i podlahu, jsou tam dva, takže se zahřejí.
Když bylo -5 a nižší teploty, spali v garáži. Nicméně jeden z nich nakonec i přesto umřel na selhání ledvin. Těžko říct, jestli se nachladil nebo šlo o genetickou vadu, důsledky stáří...
Od té doby spí v garáži, i když je kolem 0.
Ne, z nachlazení určitě ledviny neselžou, to je to poslední, čeho bych se bála. Psi by měli vydržet teploty kolem nuly? Mí psi by při nule do boudy vůbec nevlezli. Byli v boudě, bez předsíňky a polystyrenu, jen se slámou běžně v teplotách -20st a nikdy se netvářili, že je jim zima a chtěli by domů. Viděla jste někdy, jak zimují eskymáčtí psi?
lesnížínka
napsal(a):
Ne, z nachlazení určitě ledviny neselžou, to je to poslední, čeho bych se bála. Psi by měli vydržet teploty kolem nuly? Mí psi by při nule do boudy vůbec nevlezli. Byli v boudě, bez předsíňky a polystyrenu, jen se slámou běžně v teplotách -20st a nikdy se netvářili, že je jim zima a chtěli by domů. Viděla jste někdy, jak zimují eskymáčtí psi?
Paní ale asi nemá eskymácké psy🤔
lesnížínka
napsal(a):
No jo, Raduš nic proti, ale nemůžeš vše vztahovat na Tvého Worku. Jednak jej máš už nějak vychovaného a naučeného a druhak samojeda (nebo něco podobného) má málokdo.
Já mám taky psy s podsadou a i teď je na noc dávám domů. Vlastně nevím, proč bych je měla nechávat venku, když chtějí být se mnou.
lesnížínka
napsal(a):
Mluví o psech s podsadou, takže normální pes, žádné společenské plemeno či naháč
A já mám společenské plemeno s podsadou, heč!
fikovnice
napsal(a):
OT: Jaké bylo vítání???
Jani, pes mě radostí málem sežral. Teď mě ani nechce ráno pouštět do práce, lehne si přede mne a dělá roztomilé ksichty, abych neodešla.
fikovnice
napsal(a):
Ten psí kluk?
A co ta vysmátá?
Ta mně vždycky radostí okusuje ruku a tentokrát to docela bolelo.
napsal(a):
Já mám taky psy s podsadou a i teď je na noc dávám domů. Vlastně nevím, proč bych je měla nechávat venku, když chtějí být se mnou.
Ale to tady neřešíme. Jde o to, jestli je v šíleně zateplené boudě psu zima, když je kolem nuly. Psu, který žije venku.
napsal(a):
A já mám společenské plemeno s podsadou, heč!
a já mám lovecký plemeno bez podsady, tzv. holoprtku, heč. Druhý lovecký plemeno sice podsadu má, ale tvrdí, že je ešče vjétčí holoprtka, než skutečnej holoprtka. Tak bydlej u kamen. Protože u kamen jsme i my. Takže já tvrdim:
Každej čokl ke kamnům! A každýmu čoklovi kamna! Páč u kamen má svoje lidi.
Zrzavci
napsal(a):
a já mám lovecký plemeno bez podsady, tzv. holoprtku, heč. Druhý lovecký plemeno sice podsadu má, ale tvrdí, že je ešče vjétčí holoprtka, než skutečnej holoprtka. Tak bydlej u kamen. Protože u kamen jsme i my. Takže já tvrdim:
Každej čokl ke kamnům! A každýmu čoklovi kamna! Páč u kamen má svoje lidi.
Hmm, tak já to vzala za opačný konec - chci mit psy u sebe, tak raději málo topím, aby nechoulostivěli a nebyla jim pak venku moc kosa😂
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Hmm, tak já to vzala za opačný konec - chci mit psy u sebe, tak raději málo topím, aby nechoulostivěli a nebyla jim pak venku moc kosa😂
Ale to my taky moc netopíme - donedávna jsme ostatně neměli ani čím Nejsme přetopená rodina, právě proto, že chci, aby jim to neubližovalo. A člověk navíc i ušetří, že jo....
A hlavně prostě to ščenátko samo venku ... dyk je to nehezký.
Zrzavci
napsal(a):
Ale to my taky moc netopíme - donedávna jsme ostatně neměli ani čím Nejsme přetopená rodina, právě proto, že chci, aby jim to neubližovalo. A člověk navíc i ušetří, že jo....
A hlavně prostě to ščenátko samo venku ... dyk je to nehezký.
Naše ščeňátko je taky dopoledne samo venku - je to výtržník, doma nemůže být bez dozoru navolno a do klece ji dávat nechci. Ale to je i v rámci zvykání na samotu (po rannim venčení a cvičení dostane venku snídani a je tam cca do 14h., pak už je zase s námi). Tenhle režim dává bez problémů.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A kolik tak doma máte? 21? Já právě, co teď topím dřevem, mám problém to ukočírovat a večer je někdy i 23, což je na psa asi už moc.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Naše ščeňátko je taky dopoledne samo venku - je to výtržník, doma nemůže být bez dozoru navolno a do klece ji dávat nechci. Ale to je i v rámci zvykání na samotu (po rannim venčení a cvičení dostane venku snídani a je tam cca do 14h., pak už je zase s námi). Tenhle režim dává bez problémů.
No ale to anoo, to je moc pěknej režim, aspoň z něj nebude domácí povaleč a přesně - učí se samostatnosti, takže to je stejný, jako kdyby prostě bylo doma, když jde člověk do prasé, nicméně většinu času je pak s vámi - ať už venku, nebo pak večer doma. Účastní se veškerýho dění vč. výlovu akvárií a pod.
To je jinej režim, než že frknu štěně ven, dojdu domů z práce, zajdu s ním na byť i veeelkou procházku, zacvičím si s ním, pohraju sis ním a pak tadáá já jdu domů a ty buď venku.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
V baráku tak 22, ale v pokoji kde spím tak 19 - tam mám furt otevřenou ventilačku.
cháá tak to máme votužilejší holoprtky. Máme jednadvacet a kupříkladu fčéra, když nám dělali štuky tak mnohem míň, protože se větralo v půlce baráku. Výborný jít se sprchovat při otevřeným okně
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ještěže nemame ve sprše vokno - to by mě zabilo😱⚰️
Nezabilo, když jsem to přežila já..... Ale je pravda, že já se tak těším, až ty holý zdi z cihel dostanou kabátek a pak i ty další věci, že mě hřeje ten pocit, že už se to konečně dalo do pohybu, tak je mi trošku fučik, že mi fučí za krk
Varaxi
napsal(a):
Psů, nebo stupňů? :)
Protože mít doma 23 psů, tak to respekt. :)
Ne psů, to by mě taky nejspíš kleplo. Mám "jenom" 4 kousky.
Zrzavci
napsal(a):
cháá tak to máme votužilejší holoprtky. Máme jednadvacet a kupříkladu fčéra, když nám dělali štuky tak mnohem míň, protože se větralo v půlce baráku. Výborný jít se sprchovat při otevřeným okně
Jéé, a já spávala na chalupě při plus jednom stupni - vždy trvalo dva dny než se barák vytopil...půlmetrové zdi.
V posteli el. podušku a jako druhou podušku jsem měla Flokáče...
A tehdy jsem fakt byla odolná vůči všem možným virózám, infekcím, atp.
jsem se koukla na teploměr, v obýváku
16,8 st.C ....mi přišlo, že je nějak čerstvo
fikovnice
napsal(a):
Jéé, a já spávala na chalupě při plus jednom stupni - vždy trvalo dva dny než se barák vytopil...půlmetrové zdi.
V posteli el. podušku a jako druhou podušku jsem měla Flokáče...
A tehdy jsem fakt byla odolná vůči všem možným virózám, infekcím, atp.
No tak to se nedivím, že jste byla odolná vůči virům, páč ani vir nejni takovej dementěf, aby se nastěhoval někam, kde ho o víkendu zmrazej
napsal(a):
jsem se koukla na teploměr, v obýváku
16,8 st.C ....mi přišlo, že je nějak čerstvo
https://youtu.be/8Z4MaDWnVv8?t=143
proč sakra nejde odendat ten druhý odkaz, kde je to bohužel celý?
topím dřevem v krbový vložce v obýváku s rozvodem do radiátorů. Začnu topit cca v 16,00 když přijedu z práce ( teď ještě ne, ještě nemrzne , teď zatápím až tak kolem půl šestý, až přijdeme z lesa ). Trvá skoro hoďku, než začnou topit radiátory. Na teploměru, kterej je položenej u těch krbovky teď večer vidím 19-20 stupňů, v mrazech s bídou 18. Naposledy přiložím 21-22,00 a usínám. Mezitím krbovka dohoří a zhasne. Takže ráno možná 15- 16 stupňů ?? No aspoň psi pak nejsou venku tak zmrzlý. Můj denní režim po příchodu z práce je honem ven se psama, pak něco kutím doma nebo jdu někam na kafe, večeře psům a pak mě, kolem 19.30 poslední čurací se psama a po osmé uléhám do flanelu a čučím chvilku na TV než u toho usnu. Jinak extrém je mů 80ti letý otec, který teda ještě pořád chodí do práce a aby nemusel dojíždět denně 25 km, tak přes týden bydlí u mě v přízemí, tak ten už 4 roky netopí u sebe dole vůbec, ale opravdu vůbec...
aluska
napsal(a):
topím dřevem v krbový vložce v obýváku s rozvodem do radiátorů. Začnu topit cca v 16,00 když přijedu z práce ( teď ještě ne, ještě nemrzne , teď zatápím až tak kolem půl šestý, až přijdeme z lesa ). Trvá skoro hoďku, než začnou topit radiátory. Na teploměru, kterej je položenej u těch krbovky teď večer vidím 19-20 stupňů, v mrazech s bídou 18. Naposledy přiložím 21-22,00 a usínám. Mezitím krbovka dohoří a zhasne. Takže ráno možná 15- 16 stupňů ?? No aspoň psi pak nejsou venku tak zmrzlý. Můj denní režim po příchodu z práce je honem ven se psama, pak něco kutím doma nebo jdu někam na kafe, večeře psům a pak mě, kolem 19.30 poslední čurací se psama a po osmé uléhám do flanelu a čučím chvilku na TV než u toho usnu. Jinak extrém je mů 80ti letý otec, který teda ještě pořád chodí do práce a aby nemusel dojíždět denně 25 km, tak přes týden bydlí u mě v přízemí, tak ten už 4 roky netopí u sebe dole vůbec, ale opravdu vůbec...
jakože vůbec, vůbec? Nic v zimě? Můžete se prosím jít podívat do svého rodného listu, ešivá tam nepíšou, že vaším otcem je lední medvěd?
Zrzavci
napsal(a):
jakože vůbec, vůbec? Nic v zimě? Můžete se prosím jít podívat do svého rodného listu, ešivá tam nepíšou, že vaším otcem je lední medvěd?
jakože vůbec. Je z práce unavenej, v šest večer zalehne k telce asi pod 2 peřiny a už se mu nechce vstávat, kdyby chodil topit vedle do svých krbovek . Prej si to zadejchá. Jo a teď má ještě v noci otevřenou ventilačku v ložnici
Varaxi
napsal(a):
Jestli je v bytě, tak to vytopí sousedi okolo. To si pamatuju z bytů v Brně, tam se taky netopilo, protože sousedi byli teplomilci a nikdy nám neklesla teplota pod 18 stupňů.
ne ne, bydlí u mě v baráku, v přízemí. Já topím krbovkama ale jenom u sebe v patře. On má dole svý krbovky, jen se mu nechce topit
aluska
napsal(a):
jakože vůbec. Je z práce unavenej, v šest večer zalehne k telce asi pod 2 peřiny a už se mu nechce vstávat, kdyby chodil topit vedle do svých krbovek . Prej si to zadejchá. Jo a teď má ještě v noci otevřenou ventilačku v ložnici
Při vší úctě k vašemu otci, je to prostě lední medvěd, to je jasný.
Si to neumím představit trošíčku, hlavně to vstávání do tý zimy.
Varaxi
napsal(a):
Lední medvěd má zimní spánek, ten v zimě nevstává.
alusko, koupe se Váš pan otec rád? Protože jestli jo, tak je spíš tuleň.
Každopádně respekt, je fakt otužilec.
no má zimní spánek, ale lozí po ledu, spí v ledu, chodí po ledu a nevadí mu to.
Ešivá třeba von nebude kříženej medvěd s tuleněm?
A nosí tuleň domovníkovi psaní ešče?
Zrzavci
napsal(a):
Při vší úctě k vašemu otci, je to prostě lední medvěd, to je jasný.
Si to neumím představit trošíčku, hlavně to vstávání do tý zimy.
To já taky ne a pohybuje se v práci hlavně v zimě venku , dělá pořád ve svý bývalý stavební firmě, kontroluje stavby a chlapy na stavbách, přitom ty jeho kamna hřejou tak, že kdyby tam dal jedno polínko, má hajcung až do rána. Jo a večer když si čte v obýváčku, tak tam sedí v zimní bundě
aluska
napsal(a):
Tak v létě občas vleze do bazénu
To je málo, to nebude tuleň.
Není vegetarián? Třeba je sob.
Spává v pyžamu? Třeba je usurijský tygr.
Nosí frak? Třeba je tučňák.
Opálí se hodně přes léto a na zimu zas vybledne? Třeba je zajíc bělák.
A jestli nic z toho, tak je polární liška. Nebo pižmoň.
Varaxi
napsal(a):
To je málo, to nebude tuleň.
Není vegetarián? Třeba je sob.
Spává v pyžamu? Třeba je usurijský tygr.
Nosí frak? Třeba je tučňák.
Opálí se hodně přes léto a na zimu zas vybledne? Třeba je zajíc bělák.
A jestli nic z toho, tak je polární liška. Nebo pižmoň.
pižmoň ne, ten nosí pyžamo, tatínek nosí zimní bundu
aluska
napsal(a):
To já taky ne a pohybuje se v práci hlavně v zimě venku , dělá pořád ve svý bývalý stavební firmě, kontroluje stavby a chlapy na stavbách, přitom ty jeho kamna hřejou tak, že kdyby tam dal jedno polínko, má hajcung až do rána. Jo a večer když si čte v obýváčku, tak tam sedí v zimní bundě
Aluško, tatínek je bezpochyby sekáč teda,bez ohledu na to jakým druhem vlastně je. Makat v zimě venku vyrábím si po příchodu domů peklo, jak bych topila .
To je zas diskuze :-) jsem kvůli vám musela jít zatopit :-)
Moc horko tu není, ale jako... jak se člověk koupe, když má doma lednici?
aluska
napsal(a):
Pozor, budete mít označeného otce za dementěfa!
GAELLE
napsal(a):
16-18 jsem měla kvůli psovi a teď mi to zůstalo kvůli cenám plynu.............
No jo, tady lidi neví, co to je spát v pořádné kose... Těch 16 se mi na chalupě podařilo docílit cca 3. den, kdy už jsem se balila a jela zpět do Brna.
Ale je fakt, že když tam byl člověk dýl, tak pro změnu jsem byla schopná to vytopit i na 30 stupňů - tvrdým dřevem. Tehdejší venkovní chalupový kocour to miloval!
A Floky si lehl na záda a všechny 4 tlapajzny rozhodil, to byl boží pohled!
aluska
napsal(a):
To tvrdí on, je už dost starej, aby věděl co má dělat. Už ho nepřemlouvám, aby si zatopil, už jsem to vzdala
Ale víte, že můj 87letý strejda se chová podobně, třeba starší lidi jsou v tomto nějak zocelenější. On teda aspoň temperuje , ale můj odhad je, že má v baráku kolem 12 stupňů max.
fikovnice
napsal(a):
Ale víte, že můj 87letý strejda se chová podobně, třeba starší lidi jsou v tomto nějak zocelenější. On teda aspoň temperuje , ale můj odhad je, že má v baráku kolem 12 stupňů max.
Tak to můj otec má asi tolik i bez temperování. Cvičí, každej den musí mít kyselý zelí, bílej jogurt a ovesný vločky
aluska
napsal(a):
Tak to můj otec má asi tolik i bez temperování. Cvičí, každej den musí mít kyselý zelí, bílej jogurt a ovesný vločky
Nooo, možná to někdy vytáhne i na 14 - 15 stupňů, já u něj dlouho nebyla...
Ale to, jak jsem spávala při nule či jednom stupni na chalupě, si tedy pamatuji fakt dobře!
Pořídila jsem si termopodušku na celou postel - mohla mít na délku tak metr sedmdesát a přikrytá jsem byla klasickými péřovými duchnami...a ještě mě tehdy zahříval Floček...
Holky tak nevím... ...téma Štěně venku v zimě a člověk se tady akorát dočte, kdo má doma větší zimu.
Nevím proč, ale připomnělo mi to tenhle vtip:
Američan se dívá na zprávy o počasí, kde říkají, že v některých částech Ruska jsou až 60ti stupňové mrazy a že desítky lidí už umrzly. Vzpomene si, že má na Sibiři známého a tak mu hned telefonuje:
>Ahoj Sergeji, tady je Jeff, jsi v pořádku?
>Ahoj Jeffe, jasně, že jsem v pořádku, proč bych nebyl?
>Sergeji, koukám na zprávy a prý je tam u vás strašná zima, -60°C a lidi mrznou...
>Jeffe, tady lidi mrznou každou zimu, televize přehání. Teď koukám na teploměr a je jen -34°C...
>No počkej, teď je na obrazovce mapka a ve Tvém městě je prý -60°C !!!
>Jo Ty myslíš venku? Tak to možná jo.
napsal(a):
To je zas diskuze :-) jsem kvůli vám musela jít zatopit :-)
Moc horko tu není, ale jako... jak se člověk koupe, když má doma lednici?
ano, jak již bylo řečeno, velmi svižně a zároveň si člověk užívá každou teplou kapku vody. To ti z nás, kteří toto nezažijí, vůbec nemaj šanci pochopit a jsou o tento zážitek ochuzeni Jejich život postrádá další rozměr
aluska
napsal(a):
Von ví moc dobře co dělá, enemže na to člověk musí bejt tvrďák. Já jsem ráda, že se polejvám studenou vodou /poté co jsem použila teplou/ Tohle obdivuju a nechápu, jak někdo může být tak tvrdý - v dobrým.
Tak to já nejsem žádný tvrďák a vy jste zakuklení chlapi, asi. Doma standard 23 a i to je podle zmrzlíka málo. Zimu tráví někde po kenelách a kukaních s dekami přes, aby si tam mohl nafunět vyhovující tropy. Venku se mi to klepe jako ratlík od 10 nad, bez ohozu nepostojí, pohled ve stylu "buď se pohnem, nebo tě prásknu KVS". A rýmičky a nachlazení taky neznáme. Ale tak zas má ranní otužovačky. Když mažu do práce, potřebuju vzít ten kilásek sprintem, tak jsem tyran. Nahatý vždycky, to pak letí jako vítr, aby se zahřál. A já si dám taky rozcvičku. Na tréninku stojí ve sněhu klidně i 3 hoďky jen v přehozu a nezabije ho to.
Aaaaluškooo! Huž máte koupenýho Jéžiška pro tátu? Ešivá ne.............tak hele co na mě vykouklo
https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/clanek/moderni-termofory-naplnene-teplou-vodou-zahreji-behem-chladnych-veceru-40376586#source=hp&seq_no=15&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=zps5oTYiFcz-202111042035&dop_id=40376586&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
to by nemusel být špatný dárek, ne? Tak jsem to sem musela dát, snad to nevezme někdo jako nevyžádanou reklamu?? Ale může se hodit třebas i Fíkovnici pro strejdu, nebo Ollie pro štěkavce.
Jakej termofór, dyť to je Vašek!
napsal(a):
Jakej termofór, dyť to je Vašek!
joooo Vašek!! Vašek mi pomáhal, když jsem byla taaakle malinká a bylo mi blbě, spolu s černým čajem to bylo sasračný léčivo. Netušila jsem, že mu ešče někdo říká stejně důvěrně, jako v naší rodině!!! Miliuju Vaška i když jsem vdaná za Brtnika
Zrzavci
napsal(a):
Aaaaluškooo! Huž máte koupenýho Jéžiška pro tátu? Ešivá ne.............tak hele co na mě vykouklo
https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/clanek/moderni-termofory-naplnene-teplou-vodou-zahreji-behem-chladnych-veceru-40376586#source=hp&seq_no=15&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=zps5oTYiFcz-202111042035&dop_id=40376586&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
to by nemusel být špatný dárek, ne? Tak jsem to sem musela dát, snad to nevezme někdo jako nevyžádanou reklamu?? Ale může se hodit třebas i Fíkovnici pro strejdu, nebo Ollie pro štěkavce.
To by mu bylo moc velký teplo
Neregistrovaný uživatel
Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!