No ono spíš jde o to, do jaké míry to bude raditelné od někoho, kdo nezná konkrétního psa. Kus od kusu můžou být v povaze značné rozdíly a co fungovalo někde jinde někomu jinému, vůbec nemusí fungovat ve Vašem případě. Navíc ve 2 letech může být na řešení nějakých věcí už pozdě a na řešení nějakého pocuchaného vztahu pána a psa může být pozdě uplně. Na druhou stranu, pokud Vaše obtíže pramení z neuplného pochopení základních rysů těchhle plemen, tak se asi v té obecné rovině něco říct dá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

principy jsou stejné a platné pro všechny
Qwerts

XXX.XXX.142.98
Pokud se nepletu, je to ten pes co "omylem" napadl majitelce dceru.
Proto bych ráda někoho z okolí , kdo by nás zkouknul. Ano můj pes vystartoval po dceři .Byla to nešťastná souhra náhod , kdy ji pes v cizí mikině ve tmě nepoznal.Ona nedodržela , co měla .Mě jde konkrétně o radu jak naučit fungovat bez stopovačky a určitě bych uvítala par tipů jak zapracovat na vzájemném vztahu.
Qwerts

XXX.XXX.142.98
zvířátkováh
napsal(a):
Proto bych ráda někoho z okolí , kdo by nás zkouknul. Ano můj pes vystartoval po dceři .Byla to nešťastná souhra náhod , kdy ji pes v cizí mikině ve tmě nepoznal.Ona nedodržela , co měla .Mě jde konkrétně o radu jak naučit fungovat bez stopovačky a určitě bych uvítala par tipů jak zapracovat na vzájemném vztahu.
Pes Vám napadne dceru a Vy řešíte stopovačku?
Co až do tý brány nevběhne dcera, ale třeba její kamarádka? Nikdy si nemyslete, že se to nemůže stát

jak naučit fungovat bez stopovačky
spolehlivou poslušností
ale teda se přiznám, že pro mě pastevec = venku vodítko/stopovačka (prostě mechanické jištění), ne pořád, dle spolehlivosti poslušnosti a dle terénu/prostředí (já mohu chodit se svým třeba 95% na volno, dle trasy a začlověčení)....ale neuvažuji se 100%ní spolehlivostí, u pastevců nikdy
máš 2letého SAO = puberťáka = už ne štěně, ještě ne dospělý, nemá zkušenosti, nemá to v hlavě zcela uspořádané, a plemeno patří k "tvrdým" pastevcům (prosím, má terminologie)........
a určitě bych uvítala par tipů jak zapracovat na vzájemném vztahu.
- učit ho, aktivně s ním trávit čas - učit po dobrém, po dobrém, po dobrém...netrestat za "zlobení", místo toho ho učit, co má dělat, aby to bylo dobře
- chodit do cizích prostředí, do terénu"neterénu, ať tě následuje, ty ho provedeš křovím, k vodě, přes kládu a blabla
- v rámci procházek odměňovat, když k tobě sám přijde
- pokud o to stojí, brát ho domů, ať se může účastnit domácího života a jít se třeba přitulit na gauč (pokud chce)
napsal(a):
jak naučit fungovat bez stopovačky
spolehlivou poslušností
ale teda se přiznám, že pro mě pastevec = venku vodítko/stopovačka (prostě mechanické jištění), ne pořád, dle spolehlivosti poslušnosti a dle terénu/prostředí (já mohu chodit se svým třeba 95% na volno, dle trasy a začlověčení)....ale neuvažuji se 100%ní spolehlivostí, u pastevců nikdy
máš 2letého SAO = puberťáka = už ne štěně, ještě ne dospělý, nemá zkušenosti, nemá to v hlavě zcela uspořádané, a plemeno patří k "tvrdým" pastevcům (prosím, má terminologie)........
a určitě bych uvítala par tipů jak zapracovat na vzájemném vztahu.
- učit ho, aktivně s ním trávit čas - učit po dobrém, po dobrém, po dobrém...netrestat za "zlobení", místo toho ho učit, co má dělat, aby to bylo dobře
- chodit do cizích prostředí, do terénu"neterénu, ať tě následuje, ty ho provedeš křovím, k vodě, přes kládu a blabla
- v rámci procházek odměňovat, když k tobě sám přijde
- pokud o to stojí, brát ho domů, ať se může účastnit domácího života a jít se třeba přitulit na gauč (pokud chce)
Diky za konkrétní rady.Taky neuvažuji o tom,že by byl 100% na volno.Ale může se stát , že se třeba vysmekne z vodítka .Dnes jsme trénovali na volno na poli a super.Když nepřišel , začala jsem couvat a už za mnou letěl .Když se mu schovam,hledá mě .To ho baví.
Vím , že je teď v citlivém věku puberťáka , proto řeším možná každou blbost.Nechci , aby to dopadlo tak , že z něj bude vraždící bestie.
Bojujeme taky s chůzi u nohy .Nacvičujeme doma.Chodím po dvoře , pes mi dobrovolně chodí u nohy .V tu chvíli chválím (výborně,pomalu.)Venku s ohlávkou jde ok.Též chválím. Ale pokud je jen na vodítku a nevylitaný, je to boj.Netahá nějak brutálně , ale vodítko prověšené není. Dam povel pomalu.Pokud začne tahat , zastavíme , znovu povel.Pokud jde ok , chválíme. Ale zatím se nám moc nedaří.
Taky mě napadlo zda toho po něm nechci moc v tomhle věku .Ale v podstatě točíme jen pár povelů.
zvířátkováh
napsal(a):
A mohla by jste zkusit popsat, jak se psem momentálně fungujete? Koho poslouchá, jak dobře, koho má nejradši a jak se chová k němu a k ostatním členům rodiny?
Jinak s tou stopovačkou si prosím uvědomte následující. Hmn se moc pěkně vyjádřila k té poslušnosti a k tomu, že její pes chodí na volno a proč. Já myslím, že Vás pes by na volno chodit neměl a pokusím se vysvětlit proč: Při obraně teritoria neměl problém kousnout a reagoval velice rychle. Pokud se rozhodne Vás bránit venku, at už to v té situaci bude dobře nebo špatně, lze asi očekávat, že to bude vypadat podobně. Tedy že i na té stopovačce, pokud bude mít tak od metru a půl víc na rozběh/skok, poletíte jako papírovej drak a pokud to nebudete čekat, tak z vlastní zkušenosti vím, že stačí i míň a to mám přes 90 kg.
Navíc chyby, které se napáchaly do dnes už neodstraníte nikdy na 100 %. S podobným psem musíte od mala postupovat správně a bez chyb, jakmile zjistí, že lze neposlechnout a jednou se to povedlo, tak v budoucnu už vždycky existuje šance, že znovu zkusí, jestli by to nešlo ošulit a to se nebavíme o situaci, kdy se Vás rozhodne bránit a nemusí nutně brát ohled na Váš názor, protože pak může jít všechno stranou. Myslím, že mnohem víc, než se učit chodit bez stopovačky, potřebujete velice pozitivně vybudovat návyk na košík, ten koš vždycky venku používat a chodit na krátkém vodítku. Netrestat, nevztekat se a naučit se zůstat vždycky v klidu. Čím víc se naučíte být opravdu v klidu v různých situacích stresových pro psa i pro Vás, tím míň se pes bude chovat ochranitelsky, tedy nebude to přehánět. Jinak opravdu to chce všude chodit, zvykat na ruchy a rychlé pohyby, postupně zmenšovat vzdálenosti a ukazovat psisku, že je to všechno v pohodě a že Vám nic nehrozí a tedy není potřeba to řešit. Jen se s tím mělo začít mnohem dřív, jelikož je pomalu ve věku, kdy už může mít názory na ty věci vybudované a nemusí být zrovna ochotný je měnit.
Jinak prosím nic z výše uvedeného neberte jako buzeraci, jen je prostě potřeba se naučit respektovat, co máte doma a naučit se s ním zacházet. Určitě zkuste pracovat na ovladatelnosti, nějaké základní povely a přivolání je vždycky plus umět. Hlavně žádný drill, naučí se to hned, pokud bude odměna stát za to a stačí každý den 2x až 3x. Opakování nemají rádi a může Vám tu motivaci uplně zkazit. A pokud se do teď necvičilo, tak začněte postupně a přirozeně, hlavně mu nedělejte žádnou vojnu. S tímhle typem psů dokážete tím víc, čím víc Vás bude mít rád a čím větší budete kamarádi. Pak pro Vás ty věci prostě udělá, protože mu za to stojíte. I když ho to třeba obtěžuje a bude se tvářit, jako je panička otrapa, tak zafunguje. Nejhorší rady, co můžete k podobnému typu psa dostat, jsou ty o tom, jak se mu musí trdě ukázat, kdo je doma pánem. Ten pak většinou bývá pokousaným pánem nebo pánem, co musel svému psu najít jiného pána.
Ve všem buďte naprosto striktní, pokud si nebudete jistá, že jsou vhodné podmínkymna to, aby pes udělal co chcete a vznikl by stres a potřeba tlaku, pak povel nedávajte. Nejdřív se ujistěte, že má dobrou náladu, má zájem komunikovat a něco dělat. Velice pomalu a postupně se pak náročnost zvyšuje. Pro Vás je ale stejně asi nejdůležitější ovladatelnost na vodítku, naučit se na ten košík a prostě běžně fungovat.
zvířátkováh
napsal(a):
Diky za konkrétní rady.Taky neuvažuji o tom,že by byl 100% na volno.Ale může se stát , že se třeba vysmekne z vodítka .Dnes jsme trénovali na volno na poli a super.Když nepřišel , začala jsem couvat a už za mnou letěl .Když se mu schovam,hledá mě .To ho baví.
Vím , že je teď v citlivém věku puberťáka , proto řeším možná každou blbost.Nechci , aby to dopadlo tak , že z něj bude vraždící bestie.
Bojujeme taky s chůzi u nohy .Nacvičujeme doma.Chodím po dvoře , pes mi dobrovolně chodí u nohy .V tu chvíli chválím (výborně,pomalu.)Venku s ohlávkou jde ok.Též chválím. Ale pokud je jen na vodítku a nevylitaný, je to boj.Netahá nějak brutálně , ale vodítko prověšené není. Dam povel pomalu.Pokud začne tahat , zastavíme , znovu povel.Pokud jde ok , chválíme. Ale zatím se nám moc nedaří.
Taky mě napadlo zda toho po něm nechci moc v tomhle věku .Ale v podstatě točíme jen pár povelů.
Jo tak tohle vypadá v zásadě dobře, hlavně vydržte, je to prostě mladej pes. Pokud takhle trénujete, tak bude určitě lepší a lepší a hlavně pokud ho tedy nepoužíváte, tak ho možná ještě trošku uklidní ten koš, minimálně než si na něj uplně zvykne.

určitě bych uvítala par tipů jak zapracovat na vzájemném vztahu
Nevím, jak je tohle myšleno...vzájemný vztah..zapracovat na něm??
Tohle ve mě vyvolává vzpomínku na jednoho SAO, kterého si pořídil známý, chlap jako hora, z mého pohledu určitě autorita a ejhle pastevec si vybral jako velitelku jeho subtilní přítelkyni, která snad neměla ani 50 kg s postelí, taková malinká drobounká paní a nejen to, nebyla žádný generál, takže to bylo "Broučku, jdeme nakrmit králíčky, broučku pojď jdeme nakrmit kočičky. ....nech to koťátko nebo se budu zlobit " Pes se od ní nehnul na krok a u všeho paničce asistoval., jako štěndo nadšeně aktivně jako dospělec sebou většinou plácnul opodál a koukal........co se týče poslušnosti, tak to nebylo žádné "štěkání" povelů, ale opravdu spíš takové "požádání" aby pes něco udělal a dneska když o tom zpětně přemýšlím, tak to ten pes dělal proto, že svojí paničku miloval a že nechtěl, aby se na něj zlobila, takže se v rámci svých pasteveckých možností snažil vyhovět, snad jen proto, aby od paničky slyšel, že je to moc hodný pejsek.....možná se pletu.
Nejsem majitelem pastevce, chápu, že má někdo problém výchovný, že neví jak to či ono psa naučit, myslím, že já teda taky nejsem žádnej mistr světa omeleta, ale jako bývalá majitelka chrta, který taky nefunguje úplně klasickým "psím" způsobem můžu říct, že ten vzájemný vztah je alfa a omega všeho, protože pokud bych ten vztah neměla pevnej jako skála, pokud by mě pes tím svým chrtím způsobem nemiloval, tak s ním nehnu, když dospěl, tak mi přišlo, že spoustu věcí dělal jen proto, že mi chtěl udělat radost....tohle zní jako polidšťování, ale nevím, jak jinak to napsat.
Fungujeme od mala na stopovačce. A na ohlávce .Bydlíme sice na vesnici , ale chodíme všude a vyhledáváme od mala ruch.U každého "bubaka" jsem vždy vysvětlovala , chválila za přiblížení .Prostě jak s malým dítětem. Snažím se chodit denně alespoň na hodinu.Ne vždy se to povede.Chodili jsme loni venčit ve smečce , vše bez problémů .Doma poslechne mě , občas mého tátu .Zbytek rodiny ignoruje.Když jsem poblíž ,leží v mé blizkosti.Když nejsem doma leží u vrat a čeká na mě.Vůči nikomu se krom incidentu s dcerou nechová agresivně. .Navstevy neakceptuje(v kotci vyštěkává) .Snažíme se odbourat tím, že ho v kotci drbu a on stichne(spojení návštěVa -bude drbání ). Psy na procházce neřeší , čuchne přes plot a jde dál .K cizím lidem odměřený už od 3měs.Když přijde do cizího prostoru , je jak velká voda .Všude by čmuchal , lítal a nevnímá .U veta neřeší psy , ale lidi.Jakmile se mu někdo nelíbí , napřímí se a bublá(v tu chvíli já uklidňují , že je vše ok a ze bude klid).Povely točíme , sedni , lehni , stůj , ke mě .Na stopovačce funguje v tomhle směru 80%.Netrestam nikdy fyzicky.Domlouvám a nasledně ho ignoruji,když vyžaduje pozornost.
S mými pastevci jsem stopovačku nepožívala nikdy. Od malička od štěňátka jsem je učila, že pes následuje pána - na pamlsky, schovala jsem se apod. Ohlávku jsme taky nepotřebovali, učila jsem chůzi u nohy od 2 měsíců, kolem roku již v pohodě. Fakt bych se nedala tahat 60 kg "hovádkem". Upřímně - zkoušet nastavit, případně napravovat vztah s pastevcem ve dvou letech mi trošku zavání průšvihem. Protože oni prostě fungují hlavně na základě toho vztahu. Není to jejich přirozenost poslouchat člověka a už vůbec ne na slovo, byli vyšlechtěni k samostatnému rozhodování a zásahu, v případě potřeby. Svoje geny překonají z lásky k svému člověku. A velký pozor - za ty roky vím, že pastevec NEZAPOMÍNÁ, ale ani NEODPOUŠTÍ. Nikdy jsem své psy nemlátila, ale ano, občas jsem trestala - s rozmyslem a spravedlivě. Vždy naprosto důsledný přístup - byl dán povel, MUSÍ být splněn, případně musím mít možnost a schopnost si jeho splnění vynutit, jinak prostě povel ani nedám. Vše se postupně vrátí - není nic nad spolehlivého, ovladatelného pastevce na procházce, který si však své teritorium i své lidi stejně nekompromisně chrání. A jinak, hledáte radu v okolí. Kde to je?