Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MarecekMarcel

9.11.2019 18:57
MarecekMarcel

XXX.XXX.76.139

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s vipetem nebo s italským chrtitem? Popřípadě jací jsou a jaký je mezi nimi rozdíl? Strašně se mi tito psi líbí. Budu rád za každou odpověď..😄

9.11.2019 20:46
fikovnice

XXX.XXX.135.107

MarecekMarcel napsal(a):
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s vipetem nebo s italským chrtitem? Popřípadě jací jsou a jaký je mezi nimi rozdíl? Strašně se mi tito psi líbí. Budu rád za každou odpověď..😄

"Sardullah"? Nebo se pletu?

MarecekMarcel

9.11.2019 21:13
MarecekMarcel

XXX.XXX.76.139

Jaký Sardullah? Nevím co to je..

9.11.2019 21:43
balisek

XXX.XXX.79.55

S whippety jsem měla dlouholetou zkušenost. Je to příjemný společník, ideální do bytu - neštěká, nesmrdí, chlupů za sebou taky moc nenechává... Je nekonfliktní jak vůči lidem, tak vůči jiným psům.

Ze všech chrtů je asi nejlépe cvičitelný. Nečekejte žádnou "borderku", nicméně bez problémů zvládne běžné prvky poslušnosti. Největším oříškem je spolehlivé přivolání, které doporučuji trénovat od brzkého štěněcího věku. Veškerá výcvika a výchova musí být probíhat vždy pozitivní formou, tlakem nebo sílou u whippeta ničeho nedosáhnete.

Pozor na silně vyvinutý lovecký pud. Psa lze z vodítka pouštět pouze na bezpečných místech, kde nehrozí střet s autem - stačí totiž letící pytlík od svačiny a whippet startuje. Chrt by se také neměl na volno pohybovat v honitbách. Pokud uvidí zajíce nebo srnu, neodvoláte ho a setkání s myslivcem by mohlo dopadnout tragicky.

Chcete-li whippetovi udělat radost, dopřejte mu proběhnutí na dostihové či coursingové dráze. Uplatní se také na agility, flyballu nebo dogfrisbee.

S celkovými nároky na pohyb to není tak horké, jak by se mohlo zdát. Je to sprintér, ne vytrvalec a spokojí se standardní délkou vycházek kolem hodiny. Whippet je velmi adaptabilní, nemá problém jeden den se s vámi od rána do večer válen na gauči a druhý den absolvovat výšlap na Sněžku.

Whippet je celkově milý, elegantní a velmi příjemný společník. S čistým svědomím ho mohu doporučit i začátekčníkovi. Vyžaduje však citlivý přístup a vnímavého majitele, který pochopí jeho kočko-psí duši.

O italských chrtících toho moc nevím. Celkově mi však přijdou psychicky labilnější než whippeti. Za sebe bych určitě volila whippeta.

10.11.2019 08:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Mám zkušenost s obojím - vipeta výborně popsal Balisek, a chrtící jsou opravdu labilnější (velice často jsou bázliví), ale taky je u ni velkým problémem zdraví - hlavně epilepsie.
Z těchto dvou plemen bych si rozhodně vybrala vipeta!

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2019 08:03

,,,,,,co znám whippety velmi příjemní společníci, italští chrtíci dva - oba velmi křehcí a ustrašení.........jednoznačně whippet.....

10.11.2019 08:07

fikovnice napsal(a):
"Sardullah"? Nebo se pletu?

nee Sardullah má zkušenost s afgány a obávám se, že takový italský chrtík je úplně jiná kategorie a teď nemyslím jenom velikostně a vipet jak je psáno výše, by měl být lépe ovladatelný.

Obecně jsou chrti velmi příjemní a nevtíraví společníci, nejsou uštěkaní (i když chodili jsme kolem zahrady, kde byli dva italští chrtíci a ti měli vždycky pomalu hysterickej záchvat, ale tak třeba to byl jenom jejich zpúsob hlídání), není potřeba s nima nachodit sto jarních kilometrů, stačí když mají možnost proběhnout se na volno a poku si naučíte chrta na sprinty, tak defaktto uděláte pár sprintů, uděláte kolečko na vyvenčení a za dvacet minut můžete jít domu se psem, který je vylítaný a je zase připravený ležet celé odpoledne na gauči u televize. Ale když se půjde na výlet, tak bude taky rád.

Na druhou stranu chrti jsou samostatné jednotky, některý poslouchá víc, některý míň, některý pro jistotu vůbec, řekla bych, že ta poslušnost se odvíjí od povahy psa a vztahu s páníkem. Chrt může být vypuštěn na volno, ale rozhodně ne všude, protože když zaregistruje pohybující se předmět, tak nejdřív vyrazí a až pak přemýšlí a takový list, který popožene vítr by v blízkosti silnice mohl být fatální.

Ve své podstatě vše už napsáno výše. Osobně bych teda taky šla do vipeta.

MarecekMarcel

10.11.2019 09:31
MarecekMarcel

XXX.XXX.76.139

Děkuji všem za rady. Strašně se mi to plemeno líbí. Jak vzhledem ale Hlavně povahou 😄

10.11.2019 10:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Pozor na silně vyvinutý lovecký pud. Psa lze z vodítka pouštět pouze na bezpečných místech, kde nehrozí střet s autem - stačí totiž letící pytlík od svačiny a whippet startuje. Chrt by se také neměl na volno pohybovat v honitbách. Pokud uvidí zajíce nebo srnu, neodvoláte ho a setkání s myslivcem by mohlo dopadnout tragicky.

Já mám jen dotaz k tomuto. A jen čistě ze zvědavosti, chrta si nikdy nepořídím. Ale zajímá mě, kde se teda dá bezpečně takový chrt pustit z vodítka? Protože když píšete, že pouze tam, kde nehrozí střet s autem a nebo tam, kde není zvěř - tak já bych ho u nás nepustila asi nikde. Pokud budu brát celou vesnici, tak sice tady není provoz, ale pár aut tu projede, parky v nejbližším městě taky nejsou úplně daleko od silnice, no a za vesnicí, mezi vesnicemi - máme zvěř všude.

Jo a k těm dvěma plemenům - jednoho jsem znala, nejsem si jistá, ale podle vzhledu to byl spíše italský chrtík - ale zachráněný a přivezený odněkud z ciziny. Hrozně bázlivý, k cizím lidem se ani nepřiblížil a člověk si ho nijak nezískal. Ale s páníčkem měl pěkný vztah, nehnul se od něho a chodil na volno všude, myslím, že jsem toho psa snad nikdy neviděla na vodítku. Tím samozřejmě netvrdím, že je to pro ně běžné, byla to spíš výjimka.

10.11.2019 10:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):

Já mám jen dotaz k tomuto. A jen čistě ze zvědavosti, chrta si nikdy nepořídím. Ale zajímá mě, kde se teda dá bezpečně takový chrt pustit z vodítka? Protože když píšete, že pouze tam, kde nehrozí střet s autem a nebo tam, kde není zvěř - tak já bych ho u nás nepustila asi nikde. Pokud budu brát celou vesnici, tak sice tady není provoz, ale pár aut tu projede, parky v nejbližším městě taky nejsou úplně daleko od silnice, no a za vesnicí, mezi vesnicemi - máme zvěř všude.

Jo a k těm dvěma plemenům - jednoho jsem znala, nejsem si jistá, ale podle vzhledu to byl spíše italský chrtík - ale zachráněný a přivezený odněkud z ciziny. Hrozně bázlivý, k cizím lidem se ani nepřiblížil a člověk si ho nijak nezískal. Ale s páníčkem měl pěkný vztah, nehnul se od něho a chodil na volno všude, myslím, že jsem toho psa snad nikdy neviděla na vodítku. Tím samozřejmě netvrdím, že je to pro ně běžné, byla to spíš výjimka.

Já jsem s barzojkama chodila navolno normálně tam, kde se mohla zvěř schovat - les, pole s obilím/kukuřicí apod., protože chrt loví očima, ale jinak aktivně zvěř nevyhledává. Když byl sníh nebo zklizená pole, tak to chodily na flexině, protože to by uhlídat nešlo.

10.11.2019 11:17

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Já jsem s barzojkama chodila navolno normálně tam, kde se mohla zvěř schovat - les, pole s obilím/kukuřicí apod., protože chrt loví očima, ale jinak aktivně zvěř nevyhledává. Když byl sníh nebo zklizená pole, tak to chodily na flexině, protože to by uhlídat nešlo.

...já osobně bych šla do barzoje, zažila jsem dva a oba úzasni, jeden se chodil mazlit do domova seniorů, s kočkama doma problém neměli, pouze když byla nová koťata, tak občas jedno zmařili...

10.11.2019 11:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...já osobně bych šla do barzoje, zažila jsem dva a oba úzasni, jeden se chodil mazlit do domova seniorů, s kočkama doma problém neměli, pouze když byla nová koťata, tak občas jedno zmařili...

Barzoj je úžasná osobnost, a vždycky to bude moje srdcovka, ale teda všechny 3 naše feny kočky vraždily naprosto nekompromisně.

10.11.2019 12:29
fikovnice

XXX.XXX.135.11

MarecekMarcel napsal(a):
Děkuji všem za rady. Strašně se mi to plemeno líbí. Jak vzhledem ale Hlavně povahou 😄

"Sardullah" je nick zde na diskuzi. Ale už se vyjádřila...

10.11.2019 12:42

Barzoj je úžasná osobnost, a vždycky to bude moje srdcovka, ale teda všechny 3 naše feny kočky vraždily naprosto nekompromisně.

..prostě chrt no, ale parádní.......jak já milovala ty jejich dlouhé štíhlé ňufáky.......

10.11.2019 13:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..prostě chrt no, ale parádní.......jak já milovala ty jejich dlouhé štíhlé ňufáky.......

Oni ti chrti taky nejsou všichni stejní - třeba afgháni a saluky jsou spíš takoví autisti, ale barzoj si k pánovi vybuduje hluboký vztah, a je i inteligentní a kontaktní.

10.11.2019 13:04

marcelaamax napsal(a):

Všude tam, kde mám alespoň 150-200 metrů kolem sebe...to je ta doba mezi tím, kdy se chrt odpíchne z místa a letí a tím, než se já...člověk pomalý.. nadechnu, zavolám a než se milostpán začne obloukem vracet. Já teda měla chrťáka odvolatelnýho i od zajíce, pokud teda nevystřelil kousek od chrta, ale většinou, než jsem stihla odvolat, tak byl zajíc doběhnut, zkontrolován a nechán svému osudu, takže bych neřekla, že jsem takovej Einstein na výcvik chrta, myslím, že je to prostě taky dáno povahou konkrétního zvířete a celkově fungováním s páníkem, moji známí měli afgánku, kterou když vypustili, tak jí 3 hodiny hledali, protože ihned vzala kramle........chrt se zklamaný, že to není pejsek na hraní vracel sám zpátky. Defakto jsme vyšli za poslední baráky a šel na volno celou procházku a jak psala Inspektor Pišišvor. když je nepřehledný terén, tak je to velký plus, protože co chrt nevidí běžet, to neloví.

Naopak, pokud chrt nic nevidí, tak se defakto pohybuje klidně v blízkosti pána....ale na nějaký chození u nohy bez vodítka kolem silnice to teda neni...i když i to chrt uměl (chůzi u nohy bez vodítka), ale samozřejmě mu to vydrželo jen do té doby, než okolo letěl igelitový pytlík ........ale ruku na srdce, často ani "normálního" psa lidi nevypouští všude, protože si to nelajznou a nechodí po městě bez vodítka.

10.11.2019 13:10

Oni ti chrti taky nejsou všichni stejní - třeba afgháni a saluky jsou spíš takoví autisti, ale barzoj si k pánovi vybuduje hluboký vztah, a je i inteligentní a kontaktní.

Teda, abych se neurazila....můj afgán a autista???

Ne tak je pravda, že kontaktní teda moc nebyl, ale o to bych řekla, že je ten vztah intenzivnější po té psychické stránce, o to možná víc je člověk na sebe pyšnej, že dokázal, aby ho milovalo takové zvíře a hlavně i když se nechtěl mazlit, tak ale vyhledával naší společnost, ať už vedle nás na gauči a nebo spaní se mnou v posteli a co znám afgání feňule, tak to jsou většinou větší šmajchlířky......a dodnes si myslím, že můj afgán byl nejchytřejší

10.11.2019 16:05

...to jsem měla možnost poznat u těch kamarádčiných...

11.11.2019 08:50

Vipeta je nejlepší venčit ve dvou. Veliká louka, každý na jednom konci a pes si dává sprinty mezi nimi. A pak samozřejmě na dráze ( závodní pro psy ).
A ( asi na rozdíl od jiných chrtů ) jsou i přítulní - tři se dokáží poskládat k majiteli pod jednu peřinu.
A nejsou to žádná ořezávátka ( vypadají tak křehce ), když si obsadí křeslo, tak si ho
( ten špatně vychovaný ) tvrdě brání. A když ve třech narazí na srnu, tak ji uštvou a roztrhají.
Nevýhodou je jejich "křehká", snadno zranitelná, kůže. A málokdo zůstane u jednoho :-))

Přidejte reakci

Přidat smajlík