Caniska

XXX.XXX.165.13
Zdravím všechny pejskaře,
máme doma 10 měsíční štěně voříška, které jsme si brali v jeho 4 měsících z útulku.Od začátku jsme se ho snažili socializovat, co to šlo. Nebylo a není to s ním úplně jednoduché. Kvůli zanedbané socializace v kombinaci s jeho bojácnou povahou se hlavně ze začátku všeho hodně bál. První dva dny na sebe nenechal sáhnout. Venku štěkal na cizí lidi a cizí předměty. To už se teď hodně zlepšilo. Na první pohled už se chová úplně normálně. Chodíme s ním od začátku na cvičák na hodiny pro štěňátka a jednou týdne chodí i sám do školky pro štěňátka, kde to miluje. Pokud jsem vedle něj, nechá se od cizího člověka i pohladit. Pokud ale nejsem v jeho těsné blízkosti, tak si od cizích udržuje odstup a kdyby byl člověk moc dotěrný, tak něj bude štěkat. Celkově je hodně ukecaný. Štěká, když má strach, radost, když něco chce. Docela se nám to daří omezovat. Štěkat, když něco chce,už se odnačil.
Ode mě a manžela si nechá líbit už v podstatě cokoli a je až extrémně kontaktní. Hlavně na mě je hodně fixovaný. V klidu si nechá prohlídnout uši, zuby, vyčesat se, ostříhat si drápky. Pokud bychom po něm nečekaně šáhli, tak se lekne i nás.
Cizích dětí se bojí, jako všeho pro něj neznámého. Když přijdou na návštěvu sestry děti, tak má tendence na ně štěkat. Pamlsky si od nich ale vezme a i se s nimi přetahuje o hračky. Na půlroční miminko reagoval zvědavě a za všech dětí se ho bál nejméně, dokud ho v jednu chvíli nechytlo za chlupy a on se nelekl. Nafackovala bych si za to. Reagoval útěkem a po zbytek návštěvy už se ho spíše bál a měl tendece ho vyštěkávat.
A teď k otázce. Jak to udělat, aby si na mimčo takto bázlivý pes zvykl? Mám v plánu mu hned od příchodu z porodnice miminko ukázat a nechat ho, ať se účastní všeho okolo něj, pokud bude mít zájem. Vše pod dozorem samozřejmě. Máte s tím někdo osobní zkušenost? Pokud bude s miminkem od začátku v jedné domácnosti a nebudeme ho odstrkovat zvykne si postupně?
Ač s tím nemám zkušenosti myslím, že zvykne. Je hlavně důležité, ho do chodu s miminkem zapojovat. Pokud třeba aportuje rád, třeba ho učte nosit vám určité předměty a pak je bude nosit,,miminku". Jsem si jistá, že já bych dělala to, že bych mu ukazovala mimi v břiše, nechala ho poslouchat, jak kope třeba. Prostě to, co se běžně vykládá sourozencům budoucího mimča, aby se na něj těšili
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pejsek si zvykne určitě, nedělat z ničeho kovbojku, pejska zapojit......čeho bych se ale trochu bála je období, kdy už začne být děcko pohyblivé...tzn. doleze k pejskovi, ale zároveň ještě nemá rozum z toho, jak se k pejsovi chovat. Hodně to hlídat, protože malé děti jsou někdy hodně "brutální"....a pejsek se může cítit ohrožen a nemusí to vždycky skončit útěkem psa, může být "zahnán do rohu" a pak se může bránit. Tak jako hlídáme vždycky, ale u psa s bázlivou povahou dvojnásob. Taky je ale pravda, že se často psi chovají jinak k cizím a jinak ke "svým" dětem.......
Hodně jsem poslední dobou kolem sebe viděla, že se nastávající maminky snaží pejsky socializovat třeba tím, že k sobě zvou návštěvy s dětmi, ale mě tohle nepřijde jako úplně spolehlivá metoda jak poznat, že pes bude se "svým" dítětem ok.
Než se vám miminko narodí, tak zapracujte na poslušnosti...cvičení povelů, za prvé si myslím, že by mu to třeba mohlo dodat na sebevědomí, když tak nějak bude vědět, co se v jaké situaci dělá...a za druhé určitě to oceníte jako maminka s mimčem, když budete mít ovladatelnýho psa.
Já psy nikdy neodstrkovale, ale hned po příchodu z porodnice...no pojď se podívat, tohle je naše mimi a teď mi s ním budeš pomáhat, protože to by panička sama nezvládla......a podobný nesmysly, pes tomu sice nerozumí, ale jde spíš o ten kontakt o to, že se psem mluvím.