Bandocka

XXX.XXX.22.61
Dobrý den, prosím o pomoc a objasnění problému, kterému vůbec nerozumím.
Nedávno jsme z SK adoptovali 9 měsíční fenku bandoga, je to naprostý flegmouš, zlatíčko. Oblíbila si mě a syna, za kterým neustále chodí a hlídá ho, ale s manželem má takový zvláštní problém. Když leží manžel v posteli nebo u televize na gauči, nebo třeba jí, stojí u něj a chce se kamarádit a pomazlit a vyžebrat pamlsek, dává mu i pac, protože se jí osvědčilo, že za to jsou pamlsky vždy. Vše je v pořádku, pak manžel odejde z místnosti, třeba na WC nebo na zahradu a pak se vrátí a ona na něj s velkou nedůvěrou a snad i strachem začne štěkat, jako když ho vidí poprvé v životě. Obloukem se mu vyhýbá a nechce s ním mít nic společného. Pak si muž sedne a vše je zase dobré a pak se za ním opět přijde pomazlit. Manžel jí v životě nic špatného neudělal, ba naopak jí neustále krmí pamlskama, aby ho měla ráda a pak stačí odejít a při návratu zase začne štěkat, jako když je to úplně cizí člověk. Manžela to trápí, protože na mě a na syna to vůbec nedělá a mě to je líto také, protože vidím, jak moc se snaží ten vztah mezi nimi vybudovat a nejde to. Říkala jsem si, že se třeba bojí mužů, ale ani to není pravda, chodí k nám např. na pokec osamělý důchodce ze vsi (starý pejskař) a na toho neštěká vůbec, toho pokaždé pozná a je v pohodě.
Mě to vůbec nejde na rozum, nejsem nějaký začátečník, předtím jsme měli dobrmanku, od dětství jsem měla ovčáky a pravidělně chodila na cvičák, skládala zkoušky, ale s tímto vyčleněním manžela si moc rady nevím. Samozřejmě když na něj začně štěkat, klidným a důrazným hlasem jí řeknu "ne, klid", protože ona u toho kouká na mě, jak já reaguji na příchod manžela, jako když mě se synem chce od něj chránit, ale netuším proč. Pomůže někdo prosím?
On je manžel na ty psy takový "neumětel" , doma žádného neměly a tak prostě neví moc co a jak, zažil až se mnou dobrmana a BO, je takový ten typ "sedni, sedni sedni, ty si nechceš sednout? To nevadí tady máš stejně pamlsek...". Snažím se ho ty základní principy naučit, ale jak vyřešit výše zmíněný problém mě nenapadá.
Předem děkuji za rady, názory a zkušenosti.
Tohle jsem párkrát u našich adoptovaných psů zažila. Připomíná jí někoho zlého z minulosti.. Rozhodně bych to nelámala přes koleno. Vytrvejte v pamlskování a časem se to srovná. Ale počítejte určitě několik mnoho měsíců. Ať si s ní i povídá a pak při příchodu do místnosti zase mluví..
A buďte rádi, že jen štěká. Mám v adopci magora, kde to nejednou v případě z jiné místnosti příchozího partnera skončilo kousancem do nohy. Ale naštěstí má fena sotva pět kilo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

tohle není zas tak k divení......
nemáte ji od štěněte a ona už je hlídač
k manželovi nemá vytvořený vztah, nemá její plnou důvěru, patrně jej zatím plně nevčlenila do smečky
- naučte ji povel pro manžela (jako třeba "taťka"), používejte
- obecně nechť se jí manžel věnuje, krmí, mazlí, hraje, učí (tedy nejen manžel, bylo by dobré ji naučit provozní poslušnost)
- všechno po dobrém, po dobrém a po dobrém! netrestejte "zlobení" ale učte, jak se má chovat
- bych možná uvažovala nad permanentní couračkou
(jsem teda měla rozepsáno více, ale ono by něco mohlo být dvousečná zbraň, při nedobrém provedení...)

ne, ono to vubec nemusi byt spatnou zkusennosti
Takova povaha to je -dilem by rada hlidala, dilem si je nejista a uci se.
Jak to popisujete - vzpomnela jsem si na steneci vek sve feny. uplne to same. ale uz je to moc let a skoro jsem zapomnela na to, ze to delavala...
pokazde, kdyz se chlap/chlapi - zvedli a pak se vratili zpet do "spolecnosti " -a bylo jedno jestli doma, u ohne, na zahrade - tohle dělala.
neresila jsem tohle konkretne nijak urputne -chlapi se ji naucili hezky oslovovat při navratu - ja vždycky jen zabublala podivene-co blaznis? a casem to vyhaslo.
moc bych se v tom nešťourala a nedělala kolem toho zadne pozdvizeni…
ale je potřeba ji tahat všude mozne a ukazovat ji ruzne situace.
nejlepsi skola bylo 14ti denni kempovani na pastvine, kde se stridalo hafo lidi, cubina byla cely den na nohach a vecer prosila, aby mohal jit spat a nemusela resit k ohni vracejici se chlapy

lupus4
napsal(a):
ať s ní sám vyrazí na čundr, nebo alespoň celodenní výlet, budeli laskavě důsledný (nemyslím tím neustálej "povelovací buz.erant") , ale parťák - mělo by to přinést až překvapivě nový a dobrý parťácký vztah
to se mi osvědčilo VŽDY i s úplně novými psy
Asi nejlepší nápad.
Jinak je možné, že je to pozůstatek "minulého" života, když nevíte, co má za sebou.
Je možné, že muž vcházející do místnosti jí vynadal, případně ji seřezal nakopnul, zakopnul o ni...... Jestli to tak je, bude trvat dlouho, než se to odnaučí.