Před časem jsem tu řešila kastraci feny. Už je nějakou dobu po zákroku, zahojená a naprosto v pořádku. Píšu to proto, že si myslím, že to souvisí s kastrací.
Co se vzpamatovala z narkózy a zahojila, tak po vyndání stehů je o 100% veselejší než bývala. Vážně je jak střela, neustále plná energie a radosti. Doslova jak kdyby ten zákrok vymazal dva předchozí roky, kdy jsme říkali, jak jakoby "zmoudřela"...
Jde mi o to, že si teď hrozně vymýšlí s jídlem a nemyslím si, že by to mělo původ ve zdraví, jsem přesvědčená, že jí absolutně nic není. Vždycky byla docela vybíravá, ale ne tolik. Hned po té kastraci asi dva týdny fakt žrala, že jsem myslela, že sežere i mě. Bylo jí jedno co. Postupně se začala nad některými věcmi ofrňovat a teď už je nakrmit ji docela výzva.
Nemá problém s věcma, se kterýma si může hrát. Králičí uši se srstí nebo granule v míčku (Přitom granule od štěněte prostě nechtěla ani za nic). V podstatě tomu dá snad vždycky přednost před masem. Jenže já bych jí potřebovala nakrmit nějak pořádně a nejlíp tak, abych jí nemusela načít x porcí od každého něco. Třeba včera večer se mi povedlo se jí trefit do noty, dala si koninu a dneska je to zas to samé, dala jsem jí do misky kachní a to nechce.
Krmila jsem vždycky dvakrát denně. Ráno menší a večer větší dávku.
Je rozmazlená a rozežraná, nicméně nepomůže ani to, když jí to strčím ven a nechám, aby jí to začaly jíst kočky. Prostě je nechá, ať si to sežerou.
Už jsem zkusila i takový to - tady máš jídlo a když si to nedáš, tak holt za celý den nedostaneš nic jinýho. Jenže později odpoledne jí pak už začne tak kručet v břiše hlady, že prostě vyhraje a já jdu najít něco, co by si madam dala.
Prostě mám pocit, že jí nějak hrabe nebo netuším, ale normálně z misky, jak byla zvyklá, se mi už téměř nejde najíst. Pokud to jde, tak si s tím hraje než to sežere - to si pak dá s chutí. Ale na uších z králíka být dlouhodobě nemůže a těch granulí v míčku taky nemá tolik, aby to dalo dohromady pořádnou dávku.
Nemáte někdo tušení, jak to udělat, aby prostě zase jedla normálně? Mně už z ní docela tečou nervy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi jediná rada je : Hoďte se do klidu.
Oni s námi psi dokáží pěkně kroutit. Možná se to zlepší, když přestanete jídlo řešit.
Někde jsem četla : Politujte jezevčíka, a bude doživotně kulhat!
Jestli jste si jistá, že je zdravá, tak vypusťte obavy o její výživu z hlavy - ona vám v ní pěkně umí číst.
(Měli jsme v sídlišti kolii, ona nepapá, skončili tak, že ji krmili lžící a to i po té, co byla jak kanape )
napsal(a):
Asi jediná rada je : Hoďte se do klidu.
Oni s námi psi dokáží pěkně kroutit. Možná se to zlepší, když přestanete jídlo řešit.
Někde jsem četla : Politujte jezevčíka, a bude doživotně kulhat!
Jestli jste si jistá, že je zdravá, tak vypusťte obavy o její výživu z hlavy - ona vám v ní pěkně umí číst.
(Měli jsme v sídlišti kolii, ona nepapá, skončili tak, že ji krmili lžící a to i po té, co byla jak kanape )
Je fakt, že v tom možná je kastrace nevinně. Ale jak byla dlouho špatná, všichni jsme s ní i jinak zacházeli.
Teď je zdravá a ztratila mnohá privilegia a jednání se změnilo zase do normálu, tak v tom možná fakt bude ten zakopanej pes.

A variantu “lidského” jídla jste nezkoušela?
napsal(a):
A variantu “lidského” jídla jste nezkoušela?
Zkoušela, to si samozřejmě dá, klidně by toho sežrala valník. Jenže je to dost dvousečná zbraň. Jakmile dostane od oběda, už pak zas třeba dva dny nechce normálně svoje a nastoupí jen co nesu talíř s čímkoli, zatímco když jí nekápne nic, tak se teda uráčí dát si něco svého. Je vychcaná jak mraky.

Atheira
napsal(a):
Zkoušela, to si samozřejmě dá, klidně by toho sežrala valník. Jenže je to dost dvousečná zbraň. Jakmile dostane od oběda, už pak zas třeba dva dny nechce normálně svoje a nastoupí jen co nesu talíř s čímkoli, zatímco když jí nekápne nic, tak se teda uráčí dát si něco svého. Je vychcaná jak mraky.
Nemám na mysli zbytky od oběda, ale z jejího žrádla udělat “lidské”

Já bych to pochopila tak : Dám si na talíř večeři pro psa, půl toho sním, zatímco fena sedí a slintá a pak jí milostivě ten talíř dám, aby to dojedla :-))
( Možná to sním, mělo být v vozovkách )
Tak píšete,že vždycky vyměknete, a vymýšlíte a podstrojujete. Jestli jste jí "krutě" vzali ranní dávku a hned odpoledne vyměkli, aby neměla čubinka hladíček, tak je jasný, že ona moc dobře ví, že nevydržíte a vymýšlí si,co bude žrát a co ne. A už to má naučený. Na tohle podle mě nepomůže nic než se hodit do klidu, uvědomit si,že pes hlady nechcípne, a prostě najet na režim,nechceš,nežer a ten dodržet několik dní (samo včetně pamlsků). Jinak si bude vymýšlet dál a ani lidské jídlo to nezachrání,bude jásat prvních pár dní a pak zase spadne do starého,tohle dneska nechci. Kdyby nežrala jen něco, tak řeknu,tak tím nekrmte, ale tohle je fakt od ní vymyšlenost podpořená vaším chováním
janaa
napsal(a):
Tak píšete,že vždycky vyměknete, a vymýšlíte a podstrojujete. Jestli jste jí "krutě" vzali ranní dávku a hned odpoledne vyměkli, aby neměla čubinka hladíček, tak je jasný, že ona moc dobře ví, že nevydržíte a vymýšlí si,co bude žrát a co ne. A už to má naučený. Na tohle podle mě nepomůže nic než se hodit do klidu, uvědomit si,že pes hlady nechcípne, a prostě najet na režim,nechceš,nežer a ten dodržet několik dní (samo včetně pamlsků). Jinak si bude vymýšlet dál a ani lidské jídlo to nezachrání,bude jásat prvních pár dní a pak zase spadne do starého,tohle dneska nechci. Kdyby nežrala jen něco, tak řeknu,tak tím nekrmte, ale tohle je fakt od ní vymyšlenost podpořená vaším chováním
Ona samozřejmě režim měla úplně normální a i když by třeba do huby nevzala granule (s čímž jsem neměla nejmenší problém, protože jsem jimi ani krmit úplně nechtěla), tak prostě jedla.
Je fakt, že se to prostě nejspíš změnilo tím, že jsme se starali a lítali kolem ní, když jí nebylo dobře. Dlouho se nevědělo, co jí teda vlastně je.
A asi se jí nelíbí, že obskakování skončilo, tak zkouší, co by se dalo...
Řekla bych, že nezkouší. Prostě nemá chuť. Moje fena není po kastraci, ale vždy cca 2-3 měsíce po hárání mívá období, kdy hůř žere a míň se jí chce ven - taková její varianta falešky.
Vždycky touhle dobou úplně ignorovala ranní granule a žrala pouze večer maso, teď už granule nemívá vůbec. Ale žere pouze ty nejoblíbenější věci.
Po provedeným cviku se ze zvyku hrne pro pamlsek, pak si uvědomí, že vlastně na něj nemá chuť a uhne hlavou. Po večerním venčení nejdřív sprintuje k misce jako obvykle, ale v závěru zpomalí a před miskou se zarazí. A nešťastně zírá na její obsah. Pokud z misky vylovím několik malých atraktivních soust, olíže je a sežere a většinou se tím rozežere a zdolá i zbytek misky. Nijak to nehrotím, ale snažím se jí denně trochu rozežrat, protože v opačným případě je jí pak blbě z hladu, pase se a zvrací šťávy.
Určitě nezkouší, je to nechutenství a tohle období vždycky beze zbytku odezní a pak zas žere jako nezavřená.
Terven
napsal(a):
Řekla bych, že nezkouší. Prostě nemá chuť. Moje fena není po kastraci, ale vždy cca 2-3 měsíce po hárání mívá období, kdy hůř žere a míň se jí chce ven - taková její varianta falešky.
Vždycky touhle dobou úplně ignorovala ranní granule a žrala pouze večer maso, teď už granule nemívá vůbec. Ale žere pouze ty nejoblíbenější věci.
Po provedeným cviku se ze zvyku hrne pro pamlsek, pak si uvědomí, že vlastně na něj nemá chuť a uhne hlavou. Po večerním venčení nejdřív sprintuje k misce jako obvykle, ale v závěru zpomalí a před miskou se zarazí. A nešťastně zírá na její obsah. Pokud z misky vylovím několik malých atraktivních soust, olíže je a sežere a většinou se tím rozežere a zdolá i zbytek misky. Nijak to nehrotím, ale snažím se jí denně trochu rozežrat, protože v opačným případě je jí pak blbě z hladu, pase se a zvrací šťávy.
Určitě nezkouší, je to nechutenství a tohle období vždycky beze zbytku odezní a pak zas žere jako nezavřená.
Dělá mi podobné manérvy jako vaše fena, právě včetně toho, že z hladu, když delší dobu fakt nic nejí, zvrací šťávy, proto mi jde tak o to, aby se nějak rozežrala. Jenže za nechutenstvím po hárání budou stát hormony, s kastráty by hormony už mlátit neměli přece.
S kastrací to nemá nic, spíš si navykla na to, že se jí podstrojuje, že je marod a náležitě toho umí využít Neměla jsem ani jednoho psa kastrovaného a přesto oba - oba byli nimry a to i jinak pažravé plemeno berňák. Od mala na granulích a ty jakžtakž ještě žrali, jenže po nich řídké bobky, takže jsem jim začala zkoušet barf, syrové teda ani omylem, to zdrhali od misek, tak ovařovat, ale nimrali v tom až hrůza. Trvalo fakt roky, než začali skoro normálně, s trochou přemlouvání jíst. A to mi dvakrát do roka rozhodila sousedovic háravka a pak se zase jelo nanovo, cirkus kolem jídla Radu...snad tu, co už někdo psal, nedělat s tím nějaké cavyky. Je už dospělá, takže ji nepoškodí, když bude jíst někdy míň. Ale sama vím, jak je to těžké, kor já jsem to měla, když samojed byl jak chodící kostra. Takže do něj vždycky alespoň něco dostat...

Atheira
napsal(a):
Můžete mi dát nějaký příklad? Nevím teď, jestli to chápu úplně správně.
Žrala by maso s omáčkou? Je toho spousta, napůl dušené jakékoliv maso zahuštěné čímkoliv, od pseudoobilnin přes zeleninu až po kuzu, napůl dušené kachní masíčko se zeleninou, v troubě lehce zapečené mleté maso s bramborem, atd atd, ve fantazii se meze nekladou
Atheira
napsal(a):
Dělá mi podobné manérvy jako vaše fena, právě včetně toho, že z hladu, když delší dobu fakt nic nejí, zvrací šťávy, proto mi jde tak o to, aby se nějak rozežrala. Jenže za nechutenstvím po hárání budou stát hormony, s kastráty by hormony už mlátit neměli přece.
To ne, ale možná tu může hrát roli jejich náhlý pokles (nevím) anebo něco jiného. Pravděpodobně dostávala ATB, po těch bývá nechutenství a rozhozené trávení časté. Nebo cokoliv jiného...
Názor, že je rozmachaná a chce, aby se jí podstrojovalo, mi přijde krapet nebezpečnej, zvlášť u psa, kterej nikdy s jídlem nemíval větší problémy. Je naprosto normální, že při snížené chuti k jídlu si vybírá, není to rozmazlenost.

...."ale vždy cca 2-3 měsíce po hárání mívá období, kdy hůř žere a míň se jí chce ven - taková její varianta falešky"......
My to máme podobně s procházkou, ven to jo, ale držet se kolem baráku, procházku - tu nejkratší variantu. Za to žravá, až pažravá. Cokoliv, kromě měkkých housek . ty se jí lepí na hubu. Ale lepší, než trvalá nimra.
napsal(a):
...."ale vždy cca 2-3 měsíce po hárání mívá období, kdy hůř žere a míň se jí chce ven - taková její varianta falešky"......
My to máme podobně s procházkou, ven to jo, ale držet se kolem baráku, procházku - tu nejkratší variantu. Za to žravá, až pažravá. Cokoliv, kromě měkkých housek . ty se jí lepí na hubu. Ale lepší, než trvalá nimra.
No, ono se většinou říká, že při falešce je třeba ubrat žrádlo...u nás jaksi není co ubírat, ubere si ho sama, někdy prakticky na nulu. Ale když to období pomine, žere zase ukázkově.
Ještě, že už tu nemáme scyllu, to bych dostala kartáč!
No, fenou, co nikdy neměla problémy s jídlem, bych jí nenazvala. Ona byla trochu nimra už dřív. Jako štěně byla v tomhle směru příšerná. Někdy žrát nechtěla, pak se zas všude možně tahala schovaný nesmysly a přežrala se, pak měla prdy, takže zas jíst nechtěla... Pak se kolem toho prvního roku věku docela srovnala a jedla pravidelně a normálně.
napsal(a):
Žrala by maso s omáčkou? Je toho spousta, napůl dušené jakékoliv maso zahuštěné čímkoliv, od pseudoobilnin přes zeleninu až po kuzu, napůl dušené kachní masíčko se zeleninou, v troubě lehce zapečené mleté maso s bramborem, atd atd, ve fantazii se meze nekladou
Ještě dotaz, občas stejně vařím, takže je vlastně jedno, jestli to hodím do trouby nebo na vařič... Jsou nějaké bylinky, které bych mohla bez obav přidat? Na ovonění, třeba by to pak vzala na milost. Třeba by se jí pak trochu zvýšil apetit. Vůbec by nebylo od věci podpořit u ní chuť k jídlu. Ona je taková tenká žížala. Nemá úplně figuru, při který by si mohla dovolit nějak víc hubnout.

Atheira
napsal(a):
Ještě dotaz, občas stejně vařím, takže je vlastně jedno, jestli to hodím do trouby nebo na vařič... Jsou nějaké bylinky, které bych mohla bez obav přidat? Na ovonění, třeba by to pak vzala na milost. Třeba by se jí pak trochu zvýšil apetit. Vůbec by nebylo od věci podpořit u ní chuť k jídlu. Ona je taková tenká žížala. Nemá úplně figuru, při který by si mohla dovolit nějak víc hubnout.
Moje fena milovala perník. Zrnko fenyklu? Určitě neuškodí.
Karbanátek, masovou kuličku, jen zlehka osmahnout na oleji. Taky zavoní.
Atheira
napsal(a):
Jako, že nedáváte žádné bylinky? Tak to dávám odjakživa, akorát možná víc své preference než to, co by víc chutnalo psu Já mám ráda majoránku, vypozorovala jsem, že pes vůbec. A nemá moc rád ani kmín. Dávám oregano, tymián, saturejku, kurkumu, ale nejčastěji asi estragon, který jako pelyněk dělá dobře na trávení. Mám svůj nasušený(tedy krom té kurkumy všechny bylinky) Psu jen trošku, protože jeho nos je citlivější. Jinak co mi cvrnkne o nos třeba něco natrhám i na prochajdě.
lesnížínka
napsal(a):
Jako, že nedáváte žádné bylinky? Tak to dávám odjakživa, akorát možná víc své preference než to, co by víc chutnalo psu Já mám ráda majoránku, vypozorovala jsem, že pes vůbec. A nemá moc rád ani kmín. Dávám oregano, tymián, saturejku, kurkumu, ale nejčastěji asi estragon, který jako pelyněk dělá dobře na trávení. Mám svůj nasušený(tedy krom té kurkumy všechny bylinky) Psu jen trošku, protože jeho nos je citlivější. Jinak co mi cvrnkne o nos třeba něco natrhám i na prochajdě.
Já nevím, prostě mě to v tom všem vymýšlení nenapadlo.
Svého času měla moc ráda heřmánkový čaj. Kdysi nám ho vet doporučil na průjmy a ona ho pak pila ještě občas i potom. Já ho mám celkově moc ráda, takže když jsem si ho pak vařila třeba sobě, čichala do vzduchu a chtěla taky.
Ale jinak nevím, proč jsem si nějaké bylinky nenazjišťovala dřív. Mě pak vždycky napadne, jestli to vůbec může a tak no a tak to radši nedám... Mně vždycky ostatní říkají, že věci moc přemýšlím a pak jsem z toho zbytečně na větvi.
Atheira
napsal(a):
Já nevím, prostě mě to v tom všem vymýšlení nenapadlo.
Svého času měla moc ráda heřmánkový čaj. Kdysi nám ho vet doporučil na průjmy a ona ho pak pila ještě občas i potom. Já ho mám celkově moc ráda, takže když jsem si ho pak vařila třeba sobě, čichala do vzduchu a chtěla taky.
Ale jinak nevím, proč jsem si nějaké bylinky nenazjišťovala dřív. Mě pak vždycky napadne, jestli to vůbec může a tak no a tak to radši nedám... Mně vždycky ostatní říkají, že věci moc přemýšlím a pak jsem z toho zbytečně na větvi.
Tak ono to vyplynulo možná z toho: vařím nám, vedle zrovna psům, když už to mám rozsviněné Hodím dejme tomu do guláše majoránku, tak mne napadne dát tam trochu i psům...Bylinky jsou OK, hlavně je střídat. Ne, že právě psu chutná očividně heřmánek, tak mu ho budu dávat pořád, do každého jídla. Jo a vůbec nejraděj má můj pes provensálské koření

Tak pro mého psa topten libeček, problém je, že od té doby co zjistil, že mu chutná, tak mi sežral postupně komplet porost na zahradě, pak vždycky přišel a voněl jak polívka.
A když vařím maso, tak většinou k tomu nějakou šťavku za přispění zeleninky udělám.
Minule jsem zapejkala brambory s vajíčkem a samozřejmě masíčko k tomu, pes to měl snědený dřív než fena a to se opravdu stane zcela vyjímečně, když mu něco móc chutná.
Minule jsem pekla dvě kuřata...jedno na pomazánku (pro nás lidi) a jedno pro pesany, samozřejmě jsem obrala, bez kostí, k tomu šťouchaný brambory s mrkví, trošku polité výpekem, ale tak to jsem myslela, že sežerou i ty misky.
Někdo možná řekne, že by se s tím jídlem tak necrcal, že má jiný věci na práci, ale mě to baví a přestože mám žravé psy, co sní téměř cokoliv (mimo syrovýho masa ), tak je na nich poznat, když něco chutná móóc a já pak mám radost, že jim chutnalo.
Chrťák dostával jenom lidské jídlo, sice do misky, ale on si moc dobře pohlídal, jestli jí to samý co my, jestli ho nechci oblafnout nějakým "psím žrádlem".

Kdysi známá dostala na 14 dní na hlídání jorka.Dostala i návod ke krmení,co papá a co ne.Sama měla 3 berńačky a jorkšírku.První den pes dostal,to so ostatní.Vařila jim a někdy dostaly granule.Koukal,nežral,samozřejmě mu to holky sežraly,váhal ještě 2. a 3.den.Čtvrtý den měl sežráno jako první.Když se panička vrátila,nestačila se divit,že ten její miláček papá sám a vše a ne že mu nabízí kde co a ještě za ním lítá.
napsal(a):
Kdysi známá dostala na 14 dní na hlídání jorka.Dostala i návod ke krmení,co papá a co ne.Sama měla 3 berńačky a jorkšírku.První den pes dostal,to so ostatní.Vařila jim a někdy dostaly granule.Koukal,nežral,samozřejmě mu to holky sežraly,váhal ještě 2. a 3.den.Čtvrtý den měl sežráno jako první.Když se panička vrátila,nestačila se divit,že ten její miláček papá sám a vše a ne že mu nabízí kde co a ještě za ním lítá.
Tohle u nás ale vůbec nefungovalo. Jídlo si nabízeli navzájem a nakonec byli rádi, že ho sežrala sousedovic fena, co k nám vlezla.