Anna98

XXX.XXX.68.189
Dobrý večer,
Obracím se už se zoufalosti a prosim o rady či názory nebo zkušenosti
Mame 8mi měsíční fenu Kanárské dogy.
Je proste nezvladatelna. Absolutně neposloucha dela si co chce. Povely ackoliv umi, když nechce tak proste nechce a dela si to po svym. Noc co noc všechno kouše, tahá. Od začátku má vše. Od lásky co ji dáváme, po dlouhé procházky, proste vše co každý panicek psovi dává. Bere v noci veci ze stolu, rozkouse je. Co neuklidim než si jdeme lehnout tak druhy den neni. Večer mam byt uklizeny, rano vzhuru nohama a muzu začít od znova. Už si moc nevíme rady, nemáte někdo zkušenost? Jedine co nás napadlo vyhledat pomoc odborníků jako je třeba cvicak. Fence se denně věnujeme. Bohužel už i tohle nám roste přes hlavu, vynucuje si pozornost, jak moji tak partnerovu..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Už dávno jste na DOBRÉM cvičáku měli být, to za prvé. A s Vámi v ložnici být nemůže nebo někde oddělená?

S plemenem nemám zkušenost, ani žádného jedince neznám, ale jestli má v noci roupy, tak asi úplně utahaná (fyzicky i psychicky) nebude. Psala jste v množném čísle "už si nevíme rady"...bydlíte s přítelem..manželem..s rodiči...?? Poslouchá někoho lépe??
Píšete, že povely umí...co to znamená? Uměla je jako štěndo...poslechla...a teď už ne? Může to být nástupem puberty, může to být vaše nedůslednost nebo prostě jen nevíte, jak zajistit, aby když už povel vyslovíte, aby byl splněn.
Máte nějaké zkušenosti s výchovou psů??
Je proste nezvladatelna.
Musím říct, že kdybych měla velkého a silného psa a v osmi měsících bych zjistila, že ho nezvládám, tak bych asi (určitě) dostala docela strach.

Anna98
napsal(a):
Dobrý večer,
Obracím se už se zoufalosti a prosim o rady či názory nebo zkušenosti
Je proste nezvladatelna. Absolutně neposloucha dela si co chce. Povely ackoliv umi, když nechce tak proste nechce a dela si to po svym. Noc co noc všechno kouše, tahá. Od začátku má vše. Od lásky co ji dáváme, po dlouhé procházky, proste vše co každý panicek psovi dává. Bere v noci veci ze stolu, rozkouse je. Co neuklidim než si jdeme lehnout tak druhy den neni. Večer mam byt uklizeny, rano vzhuru nohama a muzu začít od znova. Už si moc nevíme rady, nemáte někdo zkušenost? Jedine co nás napadlo vyhledat pomoc odborníků jako je třeba cvicak. Fence se denně věnujeme. Bohužel už i tohle nám roste přes hlavu, vynucuje si pozornost, jak moji tak partnerovu..
Bohužel -jen laskou psa nevychovate.
Musite se naucit zaklady a zasady o tom, jak se pes vychovava, uci.
cvicak urcite -a co nejdříve.
A doma mu vymezit bezpecny prostor, kde nenadela skody.

Všimněte si : jméno+číslo+slohové cvičení podobné jako vejce vejci těm předchozím.
Nemáte někdo zkušenost? S dogou? Před kterou se musí uklízet ze stolu?
Ještě tam chybí, že vyhrabává odpadkový koš!
napsal(a):
Všimněte si : jméno+číslo+slohové cvičení podobné jako vejce vejci těm předchozím.
Nemáte někdo zkušenost? S dogou? Před kterou se musí uklízet ze stolu?
Ještě tam chybí, že vyhrabává odpadkový koš!
Jakmile jsem dočetla úvodní příspěvek, chtělo se mi napsat "počkejte, až dorazí orionka"

Já za to nemůžu, ale mě prostě přijde neuvěřitelné, čemu všemu se taky lidi diví.....a ještě chtějí podobné zkušenosti.
Ano, když byli mladí psi, musely se uklízet boty, kožené kabelky, odpadkový koš, sklidit stůl, složit ubrus ( to celou dobu, co byl pes v paneláku, protože ač býval doma bez dozoru a venčení cca 6 hodin a míň, tak na stole z dlouhé chvíle lehal a koukal z okna ) a když se jednou stalo, že jsem odběhla a neměli vodu, tak prokousli hadici k pračce a vytopili panelák.
A další : povely umí, ale jen když chce - pak je neumí!
A ještě k tomu to plemeno! Kde takoví truhlíci přijdou ke kanárské doze!
Prostě je to celé na palici!

A tohle je špatně ,,má vše. Od lásky co ji dáváme''. Láska není na prvním místě. Pes potřebuje 1. Pohyb, nějáké vybití 2. disciplínu 3. lásku
napsal(a):
Já za to nemůžu, ale mě prostě přijde neuvěřitelné, čemu všemu se taky lidi diví.....a ještě chtějí podobné zkušenosti.
Ano, když byli mladí psi, musely se uklízet boty, kožené kabelky, odpadkový koš, sklidit stůl, složit ubrus ( to celou dobu, co byl pes v paneláku, protože ač býval doma bez dozoru a venčení cca 6 hodin a míň, tak na stole z dlouhé chvíle lehal a koukal z okna ) a když se jednou stalo, že jsem odběhla a neměli vodu, tak prokousli hadici k pračce a vytopili panelák.
A další : povely umí, ale jen když chce - pak je neumí!
A ještě k tomu to plemeno! Kde takoví truhlíci přijdou ke kanárské doze!
Prostě je to celé na palici!
“A další : povely umí, ale jen když chce - pak je neumí!“
K tomu bych napsala jen jedine - puberta :)
S tim nasim pubertakem to ted triska takovym zpusobem, ze na me po vysloveni povelu bez pamlsku ci hracky kolikrat hodi jen otraveny pohled, otoci se a odkraci :D Pritom veskere povely bravurne a spolehlive provadel uz ve trech mesicich :))
Uz odpocitavam tydny, kdy Hachi konecne dostane rozum a byl z nej fajn pes

Puberta u psu jsou jen nedotazene pozadavky poslusnosti
Sterilni prostredi cvicaku je jen zacatek, tam se vysvetluje zaklad uplny, ale prenest pak pozadavek do zivota a upevnit ho - to az potom muzu tvrdit, ze pes cvik zna!

napsal(a):
Puberta u psu jsou jen nedotazene pozadavky poslusnosti
Sterilni prostredi cvicaku je jen zacatek, tam se vysvetluje zaklad uplny, ale prenest pak pozadavek do zivota a upevnit ho - to az potom muzu tvrdit, ze pes cvik zna!
Souhlas, takových psů, kteří umí povely na cvičáku....těch je. A v reálu jsou nepoužitelní.....

napsal(a):
Souhlas, takových psů, kteří umí povely na cvičáku....těch je. A v reálu jsou nepoužitelní.....
Když clovek ani netusi, jak se pes uci/cvici/vychovava - nic jiného nez cvicak mu ty zaklady neda.
Jemu i psovi.
Cloveku jak se se psem vlastne domluvit a psovi zase, co které slovo znamena, když ho nic nerusi.
Ale rozhodne cvicak neudela ze psa vychovaného pro zivot, jen nasmeruje, ukaze jak na nej.
Občas me ale proste donuti se ozvat, ze ctu, ze pes ma pubertu a neposloucha - neznam u svých psu pubertu totiž.
jo, ze jsem je ještě něco nenaucila a proto to nedelaji -.to znam a velmi dobře
napsal(a):
Když clovek ani netusi, jak se pes uci/cvici/vychovava - nic jiného nez cvicak mu ty zaklady neda.
Jemu i psovi.
Cloveku jak se se psem vlastne domluvit a psovi zase, co které slovo znamena, když ho nic nerusi.
Ale rozhodne cvicak neudela ze psa vychovaného pro zivot, jen nasmeruje, ukaze jak na nej.
Občas me ale proste donuti se ozvat, ze ctu, ze pes ma pubertu a neposloucha - neznam u svých psu pubertu totiž.
"ze pes ma pubertu a neposloucha - neznam u svých psu pubertu totiž.
jo, ze jsem je ještě něco nenaucila a proto to nedelaji -.to znam a velmi dobře"
Tohle to vytesat do kamene!
No ja s tou pubertou nevím, nevím. Nesnáším, když se na ni svádí všechno, ale myslím si, že v určitém věku některý pes prostě zkouší, co si může dovolit - a povel umí, není to tom, že by neuměl. On přesně ví, co se po něm chce, ale rozmysli se, zda to splnit a neplní to hned.
Třeba moje fena - reagovala na první přivolání, vždy, vsude, hned, radostně. No ale cca v 11 ti měsících začala dělat to, že po tom co jsem zavolala tak ona se sice zastavila, podívala na mě, ale rozhodovala se. Dle mě prostě zkoušela, co se stane, když hned nepřijde. Takže jsme chvíli chodili se šňůrou a pilovali, ted uz zase dobrý. Jinak i bez té šňůry - kdybych to zopakovala durazneji, tak přijde, ale nechtěla jsem ji učit, že může až na druhý povel. A nemyslím si tedy, že bych jí to předtím nenaučila a ona jen nevěděla...

napsal(a):
Jemu i psovi.
To můj pes měl pubertu minimálně do šesti let a snad i déle. Kolem 6., možná 8., roku jsme začli říkat, že "jde do rozumu", ale on vzápětí vyvedl nějakou "bejkárnu". Ale provozně to s ním šlo.....tedy většinou.

marcelaamax
napsal(a):
No ja s tou pubertou nevím, nevím. Nesnáším, když se na ni svádí všechno, ale myslím si, že v určitém věku některý pes prostě zkouší, co si může dovolit - a povel umí, není to tom, že by neuměl. On přesně ví, co se po něm chce, ale rozmysli se, zda to splnit a neplní to hned.
Třeba moje fena - reagovala na první přivolání, vždy, vsude, hned, radostně. No ale cca v 11 ti měsících začala dělat to, že po tom co jsem zavolala tak ona se sice zastavila, podívala na mě, ale rozhodovala se. Dle mě prostě zkoušela, co se stane, když hned nepřijde. Takže jsme chvíli chodili se šňůrou a pilovali, ted uz zase dobrý. Jinak i bez té šňůry - kdybych to zopakovala durazneji, tak přijde, ale nechtěla jsem ji učit, že může až na druhý povel. A nemyslím si tedy, že bych jí to předtím nenaučila a ona jen nevěděla...
On přesně ví, co se po něm chce, ale rozmysli se, zda to splnit a neplní to hned.
ok. pak tomu říkejme puberta
jen aby si ti psi pak i nelepili plakaty s maxipsem Fíkem nad pelísek - neb je to i období napodobování idolů
napsal(a):
On přesně ví, co se po něm chce, ale rozmysli se, zda to splnit a neplní to hned.
jen aby si ti psi pak i nelepili plakaty s maxipsem Fíkem nad pelísek - neb je to i období napodobování idolů
Tak to naše omladina by měla nad pelíškama nejspíš psa Baskervillského, nebo vlkodlaka😂
... anebo plakáty figurantů😉
napsal(a):
Hm tak to naši by i tam museli vylepit vlka Fenrira.
Ale u nás v pubertě nešlo ani tak o poslušnost, jako spíš o další obrovský nárůst nezávislosti a samostatnosti. Speciálně u psa byl docela problém, aby začal vnímat a věnoval nám pozornost. Jakmile se člověk domohl očního kontaktu, tak už poslouchal v zásadě normálně. Taky se pár měsíců lekal jako blázen, pak to zmizelo ze dne na den, stejně jako se to objevilo. Taky hrozně zlobil, jakmile nebyl neustále pod povelem a něco se nedělalo, tak okamžitě vymyslel lumpárnu a neustále hledal někoho, koho mu by mohl zvednout mandle. Pamatuju si, jak si na prochajdě se zjevným úmyslem štípnout ho do zadku prohlížel nějakého tatínka s kočárkem, který byl naprosto zahloubaný do mobilu. Hrozně ho bavilo, když mohl někoho vylekat a vyloženě číhal, kdo nebude dávat pozor. A nebylo to opravdu ve zlém, celou dobu nadšená mimika, prostě jen hra.
Kdysi u flata sem si taky nikdy nevšiml, že by nějakou pubertu měl.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak to naše omladina by měla nad pelíškama nejspíš psa Baskervillského, nebo vlkodlaka😂
... anebo plakáty figurantů😉
No prave 🤣a pubertak si nenecha svoje vzory diktovat autoritama 😆
Takze ja se radsi budu drzet svoji trapne teorie, ze pes posloucha jen na to,na co ho naucim.
Ale stejne je zajimave, ze se puberta vzdycky sklonuje u privolani venku, ze?
Zazila jsi nekdy pubertu u povelu drz na obranach?
Nebo stalo se ti, ze by ztracel zajem o figa, byl rozptyleny okolim?

TyVed
napsal(a):
Hm tak to naši by i tam museli vylepit vlka Fenrira.
Ale u nás v pubertě nešlo ani tak o poslušnost, jako spíš o další obrovský nárůst nezávislosti a samostatnosti. Speciálně u psa byl docela problém, aby začal vnímat a věnoval nám pozornost. Jakmile se člověk domohl očního kontaktu, tak už poslouchal v zásadě normálně. Taky se pár měsíců lekal jako blázen, pak to zmizelo ze dne na den, stejně jako se to objevilo. Taky hrozně zlobil, jakmile nebyl neustále pod povelem a něco se nedělalo, tak okamžitě vymyslel lumpárnu a neustále hledal někoho, koho mu by mohl zvednout mandle. Pamatuju si, jak si na prochajdě se zjevným úmyslem štípnout ho do zadku prohlížel nějakého tatínka s kočárkem, který byl naprosto zahloubaný do mobilu. Hrozně ho bavilo, když mohl někoho vylekat a vyloženě číhal, kdo nebude dávat pozor. A nebylo to opravdu ve zlém, celou dobu nadšená mimika, prostě jen hra.
Kdysi u flata sem si taky nikdy nevšiml, že by nějakou pubertu měl.
Jako ja netvrdim, ze se to stene nevyviji.
Jen ze bych u toho dospivani chapala - nechce si uz hrat se psy, zacal resit stejne pohlavi.
To, ze stene objevuje zabavu ve svete kolem sebe neni vec nerovnovahy hormonu

Jeste posledni vec - neb mam ted taky pubescenta - mereni sil.
Parkrat se mu ted povedlo vyhrat silou nade mnou - moje blbost.
A jasne ze to ted bude silou zkouset- ale ne protoze si buduje vyssi misto ve smecce ale
protoze to bylo uspesne. A uspech se snazi zopakovat kazdy savec snad.
napsal(a):
No prave 🤣a pubertak si nenecha svoje vzory diktovat autoritama 😆
Takze ja se radsi budu drzet svoji trapne teorie, ze pes posloucha jen na to,na co ho naucim.
Ale stejne je zajimave, ze se puberta vzdycky sklonuje u privolani venku, ze?
Zazila jsi nekdy pubertu u povelu drz na obranach?
Nebo stalo se ti, ze by ztracel zajem o figa, byl rozptyleny okolim?
Já to znám jen v obráceném gardu, kdy puboši ztrácí zájem o okolí, protože jsou rozptýleni figurantem😂
Jako puberta je normální stav spojený dospíváním a hormonálními změnami, ale taky si nemyslím, že má nějaký vliv na chybnou interpretaci povelů ze strany psa - pokud je umí, tak je plní, a pokud je neplní, tak nám ukazuje, že to má ještě rezervy
Ono ve smečce ti starší taky na pubertu nehrají, a dorostence rychle vrátí nohama na zem, když vymýšlí kraviny😉

No já teda pubertu beru jako období. Nejsem žádný zkušený výcvikář, takže možná i chyba na mojí straně, to neříkám.
Možná, že to je jen můj pocit, teď budu teda mluvit jen o ovčandě, protože chrt byl kapitola sama o sobě a u něj mi ani nepřišlo, že by to bylo v pubertě horší nebo lepší, ale on se "nedržel máminy sukně" ani jako štěndo, byl samostatná jednotka od prvního dne u nás, takže to nebylo, že by ke mě jako štěňátko přibíhal na zavolání a pak přestal, u mých současných psů je to naopak, ty si mě zase setsakra hlídaj a ve své podstatě jsou šťastný, že je zavolám a můžou se přetrhnout, aby přiběhli.
Ve své podstatě jsem tu "pubertu" zažila jen u ovčandy, ale takhle zpětně těžko říct, byl to můj první pes a cvičila jsem si jí sama, učily jsme se vlastně obě za pochodu. Ale co teda musím říct je, že mě překvapilo, když fena dosáhla dvou let (neříkám, že to bylo přesně na její narozky) do té doby to někdy šlo líp někdy hůř, např. chůze u nohy bez vodítka kdekoliv si vzpomenu byla nemyslitelná a pak jednoho dne jak kdyby jí někdo vyměnil a začala být spolehlivá kdykoliv, kdekoliv a za jakékoliv situace.
Mluvím hlavně o přivolání, protože to je pro mě naprosto stěžejní povel, ono, když si pes na povel nesedne, tak je to ve venkovní provozní poslušnosti podstatně menší problém než to přivolání.