Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.12.2019 11:41

Dobrý den vám všem,
ráda bych se trochu poradila ohledně březí fenky. Moje fena je malého vzrůstu a je čerstvě nakrytá, takže nemám jistotu zatím jestli se podařilo,ale i tak bych chtěla předejít problémům co mne v minulosti potkaly.
Před mnoha lety jsem měla již jeden vrh štěňat ovšem to byla jiná fena ještě. Problémy při porodu neměla,ale z 5 štěňátek byla pouze dvě živá. Byl to pro mne docela hrozný zážitek (ale priorita pro mne byla zachránit fenu v tu chvíli mi na štěňatech vůbec nezáleželo) a tak mám teď dost strach,aby vše proběhlo v pořádku. U té minulé feny ,kterou jsem po porodu ještě raději nechala prohlédnout veterinářem bylo zjištěno,že jeden potomek je stále uvnitř a bohužel již delší dobu mrtví a v rozkladu což vlastně způsobilo smrt i těch dalších dvou - proběhl tedy císař,aby se vše vyčistilo. Bylo mi poté řečeno,že fenka přišla zřejmě o štěňata z toho důvodu,že vyskakovala třeba na sedačku a prostě při tom mohlo takhle ublížit štěňatům. Moje otázka na,kterou bych chtěla najít odpověď je... moje nynější fenka je také velmi čilá,skotačivá a vyskočí na cokoliv vysokého bez problémů. Bydlím v panelovém domě , běžně chodí cca 10 schodů, jestli i tohle není problém. Mám se snažit během březosti jí v tom zabraňovat. Všem moc děkuji za názory a odpovědi!
Katka

Neregistrovaný uživatel

1.12.2019 12:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den vám všem,
ráda bych se trochu poradila ohledně březí fenky. Moje fena je malého vzrůstu a je čerstvě nakrytá, takže nemám jistotu zatím jestli se podařilo,ale i tak bych chtěla předejít problémům co mne v minulosti potkaly.
Před mnoha lety jsem měla již jeden vrh štěňat ovšem to byla jiná fena ještě. Problémy při porodu neměla,ale z 5 štěňátek byla pouze dvě živá. Byl to pro mne docela hrozný zážitek (ale priorita pro mne byla zachránit fenu v tu chvíli mi na štěňatech vůbec nezáleželo) a tak mám teď dost strach,aby vše proběhlo v pořádku. U té minulé feny ,kterou jsem po porodu ještě raději nechala prohlédnout veterinářem bylo zjištěno,že jeden potomek je stále uvnitř a bohužel již delší dobu mrtví a v rozkladu což vlastně způsobilo smrt i těch dalších dvou - proběhl tedy císař,aby se vše vyčistilo. Bylo mi poté řečeno,že fenka přišla zřejmě o štěňata z toho důvodu,že vyskakovala třeba na sedačku a prostě při tom mohlo takhle ublížit štěňatům. Moje otázka na,kterou bych chtěla najít odpověď je... moje nynější fenka je také velmi čilá,skotačivá a vyskočí na cokoliv vysokého bez problémů. Bydlím v panelovém domě , běžně chodí cca 10 schodů, jestli i tohle není problém. Mám se snažit během březosti jí v tom zabraňovat. Všem moc děkuji za názory a odpovědi!
Katka

Proc ste ji proboha nechavala nakryt??? Proc??

1.12.2019 12:34
impact

XXX.XXX.195.92

Většinou se takové informace získávají od chovatele, od kterého má člověk fenku. Protože chovatel má třeba vysledované, jak jdou takové problémy rodově. Navíc by měl mít sám už nějaké zkušenosti ohledně konkrétního plemene. Ten Vám neporadí?

1.12.2019 12:50

Nebyla tu 77 už s jiným problémem? To jsou snad chovanky nějakého ústavu. Štěně delší dobu v děloze v rozkladu a fena neskončila v celkové sepsi?

1.12.2019 12:57

Promiňte,ale slušně se ptám na názor. Jsem tu poprvé,ale asi na špatném místě.

1.12.2019 13:03

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Proc ste ji proboha nechavala nakryt??? Proc??

Nejsem věštec, fenka byla v perfektní kondici. A moje otázka směřuje k jiné feně né k té původní!

1.12.2019 13:10

impact napsal(a):
Většinou se takové informace získávají od chovatele, od kterého má člověk fenku. Protože chovatel má třeba vysledované, jak jdou takové problémy rodově. Navíc by měl mít sám už nějaké zkušenosti ohledně konkrétního plemene. Ten Vám neporadí?

Díky, zkusím se zeptat chovatele. Jen mám prostě obavu,aby bylo vše v pořádku, špatná zkušenost nechá v člověku pochybnosti.

1.12.2019 13:22

každá březost a porod je riziko.

rozhodla jste se ho podstoupit, tak teď nezbývá než si uložit kontakt na veterináře s noční pohotovostí a doufat, že nebude potřeba.

1.12.2019 14:53
janaa

XXX.XXX.183.120

Hlavně se hoďte do klidu, nejhorší,co pro fenu může být,jen nervozní majitel. Žádné skotačení a skákání nezpůsobí průšvih takového rozsahu,to by fena musela mít vážný úraz, odněkud spadnout,skočit tak,že by si nabombila do břichat nějakou hranu,klacek atd., být enormně fyzicky zatěžovaná. Bohužel jak píše bodlinka, každá březost a porod je riziko. Ale u zdravé feny v kondici není důvod zbytečně vyšilovat. V první polovině březosti, pokud se stane nějaký průšvih, fena štěňata vstřebá, to už v druhé půlce březosti nejde, a proto se při nějakém průšvihu může stát,že štěně se přestane vyvíjet, odmuře a začne se rozkládat. Když se to týká jednoho,bývá za tím opravdu nejčastěji nějaká vývojová vada, ale samozřejmě může se stát ledacos, pokud je problém s celým vrhem,tak se fena mohla i dostat do kontaktu s nějakým virem atd atd atd, těch rizik je spoustu a člověk to neovlivní. Co můžete udělat vy,je feně vytvořit optimální podmínky, dát jí kvalitní stravu, dostatek přiměřeného pohybu a vlastní klid. No, a pak si držet palce

1.12.2019 15:29
Moyda

XXX.XXX.147.89

Jeziši proč zase rejete, zadavatelka má jednu zkušenost s porodem a ta není zrovna dobrá. Fenu už potom nekryla, teď má jinou, má pochopitelně obavy a tak se ptá na zkušenosti. Chce si normálně pokecat o tom jak má k fence přistupovat jestli ji nějak omezovat a vy ji odkážete na chovatelku a ať radši nechová. Já myslela že o tom fauna je, o pokecu, sdílení zkušeností a rad od zkušenějších.

1.12.2019 17:08

janaa napsal(a):
Hlavně se hoďte do klidu, nejhorší,co pro fenu může být,jen nervozní majitel. Žádné skotačení a skákání nezpůsobí průšvih takového rozsahu,to by fena musela mít vážný úraz, odněkud spadnout,skočit tak,že by si nabombila do břichat nějakou hranu,klacek atd., být enormně fyzicky zatěžovaná. Bohužel jak píše bodlinka, každá březost a porod je riziko. Ale u zdravé feny v kondici není důvod zbytečně vyšilovat. V první polovině březosti, pokud se stane nějaký průšvih, fena štěňata vstřebá, to už v druhé půlce březosti nejde, a proto se při nějakém průšvihu může stát,že štěně se přestane vyvíjet, odmuře a začne se rozkládat. Když se to týká jednoho,bývá za tím opravdu nejčastěji nějaká vývojová vada, ale samozřejmě může se stát ledacos, pokud je problém s celým vrhem,tak se fena mohla i dostat do kontaktu s nějakým virem atd atd atd, těch rizik je spoustu a člověk to neovlivní. Co můžete udělat vy,je feně vytvořit optimální podmínky, dát jí kvalitní stravu, dostatek přiměřeného pohybu a vlastní klid. No, a pak si držet palce

Děkuji :)

1.12.2019 17:14
impact

XXX.XXX.195.92

Moyda napsal(a):
Jeziši proč zase rejete, zadavatelka má jednu zkušenost s porodem a ta není zrovna dobrá. Fenu už potom nekryla, teď má jinou, má pochopitelně obavy a tak se ptá na zkušenosti. Chce si normálně pokecat o tom jak má k fence přistupovat jestli ji nějak omezovat a vy ji odkážete na chovatelku a ať radši nechová. Já myslela že o tom fauna je, o pokecu, sdílení zkušeností a rad od zkušenějších.

Tady se dá poradit jen jedno - ať nemnoží, když tomu nerozumí a nezná základní věci.

1.12.2019 19:55

Proč já těm očíslovaným holkám nevěřím ?

1.12.2019 20:08
fawnalee

XXX.XXX.229.101

A kolik asi tak za sebou musí mít úspěšných vrhů, aby tomu rozuměla na 100%, vše věděla a nemohla čekat, že se něco přihodí? Začátečník - byť má načteno, nastudováno, a na dobu porodu veta na telefonu - ten chovat fakt nesmí? Jasně, ať by chtěl s PP či bez, ne ne, pouze adoptovat..... Jako sama dočasky dělám, ale rozhodně bych psa z dočasky nedoporučila všem. A rozhodně bych nekecala do chovu někomu, kdo se snaží a zjišťuje. První fenka - porod naprd, už jí nekryla. Teď má jinou. Co je na tom sakra zase špatně. Základní info evidentně má, ptá se na ještě další možná vedlejší rizika - dle mne až moc do podrobna. Těhotenství není nemoc, ale normální fyziologický stav. Jen se po předchozí blbé zkušenosti bojí zda feně neublíží 10 schodů nebo skok do postele. Kamarádka o své vlastní první dítě přišla v 6tém měsíci. Netušíte na jaké blbiny se pak při druhém těhotenství doktorů ptala. Prostě měla strach. Je to fakt tak moc divný?

1.12.2019 20:42

Proč já těm očíslovaným holkám nevěřím ?

Jsem 77 roční to je tu taky špatně?...
mimochodem všem co mě trochu pochopily děkuji za komentáře.
Zde zřejmě mohou jen studovaní veterináři a obyčejný slušný člověk co chce jen radu je tu za "chovanku nějakého ústavu" dle citace.
Mějte se tu fajn a omlouvám se,že jsem Vás tu vůbec obtěžovala!

1.12.2019 22:04
juhaj

XXX.XXX.164.121

impact napsal(a):
Tady se dá poradit jen jedno - ať nemnoží, když tomu nerozumí a nezná základní věci.

A co ty,genie,ty víš všechno od narození a máš nádavkem i zkušenosti dané do vínku, závidím, já si musela všem projít od píky

2.12.2019 04:52
impact

XXX.XXX.44.225

juhaj napsal(a):
A co ty,genie,ty víš všechno od narození a máš nádavkem i zkušenosti dané do vínku, závidím, já si musela všem projít od píky

Na to, aby se člověk nesral do věcí, kterým ani za mák nerozumí, nemusí být génius. Ale tak hlavně, že si paninka namnoží pejsánky.

2.12.2019 09:44
rennie111

XXX.XXX.43.190

Dobrý den vám všem,
Katka

Tomu čo sa stalo vašej prvej fenke ste zabrániť nevedela tak to radšej hoďte za hlavu a sústreďte sa na túto budúcu maminu. V 26-30 dni jej dajte spraviť sono aby ste vedeli na čom ste a ak bude kotná tak sa stihli pripraviť na pôrod. Ste začiatočník čo nie je hamba, ale je veľká šanca, že aj keď máte všetko do detailu naštudované nakoniec to bude vyzerať úplne inak, prípadne nebudete vedieť zhodnotiť čo je OK a čo už nie. Preto si určite zistite kde je najbližšia pohotovosť a majte minimálne čísla na 2 veterinárov, ktorí vám v prípade potreby zodvihnú aj v noci. Ak máte známeho chovateľa čo už zopár vrhov odchoval nie je zlé sa dohodnúť s ním či by nebol ochotný k vám prísť keď bude fenka rodiť. Budete viac v kľude.
Čo sa týka skákania a chodenia po schodoch tak v druhej polovici kotnosti by som už dávala pozor a po schodoch ju nosila na rukách (aj to opatrne) . Skákanie na gauč fene v 6-8t určite dobre robiť nebude.

2.12.2019 12:47

A kolik asi tak za sebou musí mít úspěšných vrhů, aby tomu rozuměla na 100%, vše věděla a nemohla čekat, že se něco přihodí?

a kolik neuspesnych teprve, aby clovek aspon trosku tusil a znal a mohl se pripravit. Každý porod je jiny.

Pro bezneho smrtelnika - s jednou fenou, max 2 - kdy lze všechno znat a umet?
Podle me nikdy -a jsem teda sakra rada, ze se mam kde ptat!

2.12.2019 13:04
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak fena potřebuje u porodu hlavně KLID na pro ni "bezpečném" místě a ne aby jí u toho (kromě chovatele) "fandilo" x lidí, včetně pro ni neznámých "poradců"
(ten a vet na tlf. je samozřejmě +)

Neregistrovaný uživatel

2.12.2019 13:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

Ja jen nechapu. Byt fena od poradneho chovatele radi ji ten a nemusi zadavatelka litat na ifaunu. Z cehoz vyplyva ze nejspis namnozila dalsi vorechy na radu at ma aspon jednou stenata. Ne nelituju ji a jestli to tak je tak potěš koste.

2.12.2019 14:12
rennie111

XXX.XXX.43.190

Ja jen nechapu. Byt fena od poradneho chovatele radi ji ten a nemusi zadavatelka litat na ifaunu. Z cehoz vyplyva ze nejspis namnozila dalsi vorechy na radu at ma aspon jednou stenata. Ne nelituju ji a jestli to tak je tak potěš koste.

Je to možné, ale tiež je možné aj to, že chovateľ to mal prvý vrh a taktiež nie je dosť skúsený, alebo to môže byť šteňa zo zahraničia a majiteľke sa to cez neho rieši ťažko. Konšpirovať sa dá do nekonečna, z toho čo zadávateľka píše to ale nemáme odkiaľ vedieť a preto niektoré reakcie sú naozaj mimo. V dnešnej dobe je každý sudca.

2.12.2019 15:46
impact

XXX.XXX.195.92

Vidím to úplně stejně.

Nechápu, jak si někdo může jen tak asi tréninkově nakrýt fenu. A ještě snad aby sklidila potlesk za to, že na to několik štěňat doplatilo životem. A evidentně pro ni ten zážitek nebyl dost strašný, když zase nakryje fenu a pak až za pochodu zjišťuje na naprosto anonymním fóru, co by teda měla nebo neměla dělat.

2.12.2019 15:58
keissa

XXX.XXX.155.174

rennie111 napsal(a):
Je to možné, ale tiež je možné aj to, že chovateľ to mal prvý vrh a taktiež nie je dosť skúsený, alebo to môže byť šteňa zo zahraničia a majiteľke sa to cez neho rieši ťažko. Konšpirovať sa dá do nekonečna, z toho čo zadávateľka píše to ale nemáme odkiaľ vedieť a preto niektoré reakcie sú naozaj mimo. V dnešnej dobe je každý sudca.

Tak pochybuji že si někdo doveze fenku ze zahraničí a pak bude hledat informace ohledně porodu tu na anonymní diskuzi ......
Jak už tu bylo psané .prostě když o tom nic nevíš tak nemnož

2.12.2019 16:47

Vážení,
nejsem žádná množitelka ani nezkušený pejskař a prosím zkuste člověka neustále neurážet ! A až sem zase přijde někdo nový zkuste ho neukamenovat. Myslela jsem,že lidé si zde píší a vyměňují své zkušenosti,ale to jsem se šeredně spletla.

Mrzí mě,že jsem do této komunity lidí vůbec vstoupila !

Víc už k tomu asi nemám co dodat

2.12.2019 17:08

Vážení,
nejsem žádná množitelka ani nezkušený pejskař a prosím zkuste člověka neustále neurážet ! A až sem zase přijde někdo nový zkuste ho neukamenovat. Myslela jsem,že lidé si zde píší a vyměňují své zkušenosti,ale to jsem se šeredně spletla.

Takže se chystáte na odchov štěňat s PP? Tedy máte nakrytou chovnou fenu chovným psem pod chovatelskou stanicí FCI?

2.12.2019 17:18
lupus4

XXX.XXX.205.61

Vážení,

ale, ale ....

2.12.2019 17:43

Takže se chystáte na odchov štěňat s PP? Tedy máte nakrytou chovnou fenu chovným psem pod chovatelskou stanicí FCI?

ano

2.12.2019 18:19

ano

Stejne vam to tady nebudou verit

Přidejte reakci

Přidat smajlík