Karolina1110

XXX.XXX.33.49
Dobry den, mam velkou prosbu o radu.
Mame 7letou krizenku (labrador + staford), trpi od malicka potravni alergii, bohuzel si natrhla predni krizovy vaz na zadni nozce, ze zacatku dostala leky na tlumeni bolesti a nasazen klidovy rezim. Po lecich proti bolesti nekolik dni zvracela. Leky jsme vysadili a nechala jsem fenecce udelat radeji jeste biochemicky rozbor krve, kde se ukazaly vysoke jaterni hodnoty. Nozka musela jit stranou a zacaly jsme lecit jatra. Nejdrive infuzemi, dale prasky, jaterni hodnoty cca po trech mesicich klesaji, ale ALT se stale pohybuje okolo 4.
Moje prosba prosim zni:
Je velke riziko fenku se zasazenymi jatry (pricinu co to zpusobuje nezjistena) nechat operovat slozitou operaci TTA?
Dekuji moc za pripadnou radu
Karolina1110

XXX.XXX.33.49
Jako stene, dostala kortikoidy, ale ty jsem po chvili vysadila a resime to pouze hypoalergenni potravou
Karolina1110
napsal(a):
Jako stene, dostala kortikoidy, ale ty jsem po chvili vysadila a resime to pouze hypoalergenni potravou
Ptala jsem se proto, že jsem ty kortikoidy tušila. To může být příčina problémů s játra, ale cílená podpora by to měla upravit. S vazem neporadím, když si ho před mnoha lety urval náš voříšek, ani jsem netušila, že je něco takového u psa možné, ba celkem běžné. Byl na výměně více než za měsíc, když pořád kulhat nepřestával, tak jsme jeli na vetrinu, kde se to zjistilo.
Karolina1110

XXX.XXX.33.49
Dekuji moc za vasi reakci😊 je to tezky rozhodovani, chci ji pomoct, ale bojim se, abych ji tou operaci neublizila jeste vic
Uživatel s deaktivovaným účtem

já si myslím - ale nejsem ortoped - že už je to po několika měsících jedno, že kloub už drží zbytnělým kloubním pouzdrem a artróza tam bude, takže operace k jejímu nevytvoření nebo vytvoření později už je pasé.
napsal(a):
já si myslím - ale nejsem ortoped - že už je to po několika měsících jedno, že kloub už drží zbytnělým kloubním pouzdrem a artróza tam bude, takže operace k jejímu nevytvoření nebo vytvoření později už je pasé.
Myslím si totéž, poúrazová artróza se vyvíjí rychle. Bohužel.
Karolina1110

XXX.XXX.33.49
Takze myslite, ze operace by byla zbytecna? Veterinar na to hodne tlaci, ze zacatku mi rekl, ze operace nebude driv nez kdyz hodnota jater klesne na hodnotu 2,5, ted kdyz ma 3,9 tak mi tvrdi, ze to zvladne....
Karolina1110
napsal(a):
Takze myslite, ze operace by byla zbytecna? Veterinar na to hodne tlaci, ze zacatku mi rekl, ze operace nebude driv nez kdyz hodnota jater klesne na hodnotu 2,5, ted kdyz ma 3,9 tak mi tvrdi, ze to zvladne....
Jde o to jakého máte veta. Máte v něj důvěru? Nechcete celou situaci zkonzultovat ještě na jiném pracovišti, a ne na volném internetovém fóru?
Jinak já vím, že jsou to nesrovnatelné situace, ale v září mi prakticky umíral kocour na panleukopenii (parvoviróza), zázrakem se z toho dostal, ale 12 dní nežral, a to u koček vede k lipidóze jater. Krom jiných hodnot měl ALT zvýšené nejhůř tuším na 10.0 nebo 12.0 (zkrátka tak nějak). Myslím, že referenční rozmezí je stejné jak pro psy, tak pro kočky a norma je do 1.0. U nás se situace téměř vrátila do normálu snad za 14 dní, co začal kocour žrát, ale všechny vetky, co se u nás vystřídaly (a že jich bylo!) tomu prakticky nechtěly uvěřit. Těžko říct, jak moc má postižená játra Váš pes. Ale vím, že mohou být mnohem mnohem vyšší hodnoty ALT než má teď (3.9) - i stovkové oproti normálu, ale ty jsou tuším u těžkých akutních a subakutních procesů (nádory, otravy,...).

Karolina1110
napsal(a):
Asi by bylo dobré vědět - znát diagnozu, proč ty špatné jaterní testy. Necháte operovat nohu a následně zjistíte, že má neléčitelný nádor na slinivce, třeba.