Ano mám staforda, jezevčíka, kavalíra, měla jsem labradora, vlčáka, v rodině máme yorkširy. Spoustu jiných domácích zvířátek, odchovali jsme štěňátka labradora i vlčáka, koťátka i morčátka osrstená i bezsrsta..... Samojeda bych chtěla pro svou sestřičku které se pejsek moc líbí a do budoucna by takového pejska chtěla na chov. Máme dvoupodlažní dům se zahradou kde může pejsek běhat, v blízkosti cvičáky, louky a lesy, nejsem člověk který si pořizuje pejska podle exteriéru že bych chtěla ukazovat jakého já to mám krasavce, navíc pár kilometrů od nás se pořádali spí spřežení a mám spoustu kamarádů kteří se jich zucastnovali..... Nezlobte se ale já jsem se také neptala jaké máte podmínky na chov máte Vy a proč ho máte, děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

StafordDario
napsal(a):
Ano mám staforda, jezevčíka, kavalíra, měla jsem labradora, vlčáka, v rodině máme yorkširy. Spoustu jiných domácích zvířátek, odchovali jsme štěňátka labradora i vlčáka, koťátka i morčátka osrstená i bezsrsta..... Samojeda bych chtěla pro svou sestřičku které se pejsek moc líbí a do budoucna by takového pejska chtěla na chov. Máme dvoupodlažní dům se zahradou kde může pejsek běhat, v blízkosti cvičáky, louky a lesy, nejsem člověk který si pořizuje pejska podle exteriéru že bych chtěla ukazovat jakého já to mám krasavce, navíc pár kilometrů od nás se pořádali spí spřežení a mám spoustu kamarádů kteří se jich zucastnovali..... Nezlobte se ale já jsem se také neptala jaké máte podmínky na chov máte Vy a proč ho máte, děkuji
Samojeda pro sestřičku, které se pejsek moc líbí a na chov?
Kolik je sestřičce roků? Zvládne ho? Zná specifika severských plemen?
Na chov??
Ano, pro sestřičku, neptala jsem se Vás jestli zvládne chov, nebo podobně ptala jsem se kde ho sehnat, popřípadě na koho se obrátit aby poradil, mam pocit ze Samojed není pes který by byl nezvladatelný nebo snad bojové plemeno, bezpodmínečně by chodila s pejskem na cvičák a pokud by potřebovala nějakou radu, máme kamarádku která pejsky přímo cvičí, vy co máte problém s tím že se Vám nelíbí že bychom Samojeda chtěly, nepište, děkuji 😚
Ano, pro sestřičku, neptala jsem se Vás jestli zvládne chov, nebo podobně ptala jsem se kde ho sehnat, popřípadě na koho se obrátit aby poradil, mam pocit ze Samojed není pes který by byl nezvladatelný nebo snad bojové plemeno, bezpodmínečně by chodila s pejskem na cvičák a pokud by potřebovala nějakou radu, máme kamarádku která pejsky přímo cvičí, vy co máte problém s tím že se Vám nelíbí že bychom Samojeda chtěly, nepište, děkuji 😚
Ptám se proto, že nesnesu byť jen pomyšlení, že stejně jako většina, skončí zavřený někde v kotci, protože pokud se mu nebudete dost věnovat(či sestra, to je jedno) začne zdrhat. Neříkám vůbec, že je to váš případ, ale většina lidí si ho pořizuje jako jen toho líbivého medvídka a nedomyslí svéráznou povahu těchto psů. Ostatně, ani já jsem nebyla na všechno připravená, ale byla jsem dávno dospělá, zbudovala svůj dům s velkou zahradou a vlastně celý svůj život jsem mu přizpůsobila. Uvědomte si, že je to lovec a na 90% ho nebudete moci pustit z vodítka. A věřte, že je hodně únavné, lítat s ním denně kilometry v sedáku. Doufám, že sestra je sportovní typ.
Všímám si totiž že zde hledat radu je těžké v každém tématu se najdou rejpalové kteří jsou nejlepší chovatelé, mají nejlepší pejsky a kdyby někdo naaaaahodou chtěl stejné plemeno tak na něj nemá patřičné zkušenosti, má je jen on sám a jsou ty nejlepší protože on když si pejska pořizoval přesně o nem věděl víc než celý svět..... Klobouk dolů před Vámi. Vaše chovatelské stanice jsou bez chyby a zakládal je za Vas sám pan bůh že?

StafordDario
napsal(a):
Všímám si totiž že zde hledat radu je těžké v každém tématu se najdou rejpalové kteří jsou nejlepší chovatelé, mají nejlepší pejsky a kdyby někdo naaaaahodou chtěl stejné plemeno tak na něj nemá patřičné zkušenosti, má je jen on sám a jsou ty nejlepší protože on když si pejska pořizoval přesně o nem věděl víc než celý svět..... Klobouk dolů před Vámi. Vaše chovatelské stanice jsou bez chyby a zakládal je za Vas sám pan bůh že?
Ono možná, kdybyste nebyla lenivá vyhledat si aspoň to základní - chov. st. když chcete štěně a máte k dispozici internet a nechtěla to naservírované na podnose - proč by to měl někdo vyhledávat za vás - tak by tu možná nebyly pochybnosti, zda máte na vlastnění a chov toho plemene.
StafordDario
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit, jestli by mi někdo z Vás nemohl doporučit Chs Samojedů která má momentálně štěňátka k odběru od oloviny ledna? Děkuji za info.....
https://www.polardogs.cz/sam_chs.html
jak mají štěnda nevím, ale stačí obvolat....
Jejda, tak to byl mooooc prima postřeh bez Vas bych na to opravdu nepřišla klobouk dolů, ale asi kdyby t9 byli tak jednoduché jako u předchozích plemen jako je můj Dario kdy jsem si otevřela net napsala Americký stafordšírský teriér a za 10 min. měla na výběr hned z tuctu miminek tak bych to tady asi ani nepsala že? Hledala jsem na mnoha a mnoha Chs ale nikde žádné štěňátka nemaji a tak jsem si myslela že by se mohl ozvat majitel fenky která čeká nebo má miminka k odběru...... Nemají ani u nás ani na Slovensku..... Tedy nenašla jsem..... Uzavřeme to zde jelikož tady jsou jen lidi kteří si chtějí dokazovat sílu jinak než aby doporučili...... Děkuji a přeji mnoho úspěchů, takových jako mám ja s dosavadními pejsky a jinými zvířátky....... Hezké svátky....
lesnížínka
napsal(a):
Ptám se proto, že nesnesu byť jen pomyšlení, že stejně jako většina, skončí zavřený někde v kotci, protože pokud se mu nebudete dost věnovat(či sestra, to je jedno) začne zdrhat. Neříkám vůbec, že je to váš případ, ale většina lidí si ho pořizuje jako jen toho líbivého medvídka a nedomyslí svéráznou povahu těchto psů. Ostatně, ani já jsem nebyla na všechno připravená, ale byla jsem dávno dospělá, zbudovala svůj dům s velkou zahradou a vlastně celý svůj život jsem mu přizpůsobila. Uvědomte si, že je to lovec a na 90% ho nebudete moci pustit z vodítka. A věřte, že je hodně únavné, lítat s ním denně kilometry v sedáku. Doufám, že sestra je sportovní typ.
Nebojte se, mám zjištěné věci o tomto plemeni sama mám jak jsem již psala několik pejsků posledním miminkem jeb4 měsíční Dario (stafirďátko) můj život je okolo něj věnují se mu všichni z rodiny na denním pořádku probkem s tím kdo už s ním dlouho nebyl venku a že je teď na řadě on a ne nikdo jiný jsme velká rodina a jsme pořadatelé dálkových pochodu viz dálkové pochody.cz a tak si myslím že o sport má postaráno víc než dost každý víkend chodíme na akce jezdíme i na závody do zahraničí takže trénink přes týden je nutný a sestra chodí běhat plavat nevím co ještě hraje závodně tenis takže nejsme rodina lenochu nebo týranů pejsků zvitatkum které doma máme se věnujeme naplno..... Nejste jediná kdo má pejska pořizuje si právě takové ye kterými se dají delat tyto sporty, jelikož jezevčice byla nalezené štěňátko ponechané v lese nerada chidi na vodítku a kavalír je po operaci srdíčka takže zátěž moc nemůže můj Darínek je ještě mimi takže běháme sami a až vyroste budeme běhat všichni, staforda nechce miluje tazne pejsky od mala a teď když už je po velká a může ho mít, bude ho mít ikdyby jsem pro nej měla jet do jeho rodné země, můj Dario je také potomek Rumuna a problem to nebyl..... Nemyslím a psala jsem to, nejsem člověk co pořizuje pejska podle jeeee ten je krásný to budou lidi čumět..... Ale protože se o něj chci starat tak jak se má..... Kotec? Nebo klec doma? NIKDY!!

StafordDario
napsal(a):
Nebojte se, mám zjištěné věci o tomto plemeni sama mám jak jsem již psala několik pejsků posledním miminkem jeb4 měsíční Dario (stafirďátko) můj život je okolo něj věnují se mu všichni z rodiny na denním pořádku probkem s tím kdo už s ním dlouho nebyl venku a že je teď na řadě on a ne nikdo jiný jsme velká rodina a jsme pořadatelé dálkových pochodu viz dálkové pochody.cz a tak si myslím že o sport má postaráno víc než dost každý víkend chodíme na akce jezdíme i na závody do zahraničí takže trénink přes týden je nutný a sestra chodí běhat plavat nevím co ještě hraje závodně tenis takže nejsme rodina lenochu nebo týranů pejsků zvitatkum které doma máme se věnujeme naplno..... Nejste jediná kdo má pejska pořizuje si právě takové ye kterými se dají delat tyto sporty, jelikož jezevčice byla nalezené štěňátko ponechané v lese nerada chidi na vodítku a kavalír je po operaci srdíčka takže zátěž moc nemůže můj Darínek je ještě mimi takže běháme sami a až vyroste budeme běhat všichni, staforda nechce miluje tazne pejsky od mala a teď když už je po velká a může ho mít, bude ho mít ikdyby jsem pro nej měla jet do jeho rodné země, můj Dario je také potomek Rumuna a problem to nebyl..... Nemyslím a psala jsem to, nejsem člověk co pořizuje pejska podle jeeee ten je krásný to budou lidi čumět..... Ale protože se o něj chci starat tak jak se má..... Kotec? Nebo klec doma? NIKDY!!
Máte pravdu, já si myslím, že byste samojeda neměla pořizovat. Sestřičce, sobě, komukoliv. Být chovatelkou, štěně vám neprodám.
Samojed a vůbec seveřani jsou specifickou skupinou psů... Co jste si o něm zjistila sama? Víte, že je dost nesnadné naučit seveřana spolehlivému přivolání? A proto většina seveřanů chodí celoživotně na vodítku? Víte, že pro seveřana je nejlepším vyžitím tah nebo běh, prostě má v genech touhu jít pořád dál a dál, a jiné psí činnosti jako je agility, sportovní výcvik, a další, ho moc neberou?
Samojed je líbivý pes, je výborný společník ke hrám pro děti, ale je to taky pes, který má silný lovecký pud, pes, který reaguje na cokoliv pohybujícího se a v té chvíli neslyší nevidí, pes, který má velkou sílu a dítě si s ním rozhodně samo neporadí, atd.
je to taky pes, který má silný lovecký pud, pes, který reaguje na cokoliv pohybujícího se a v té chvíli neslyší nevidí, pes, který má velkou sílu a dítě si s ním rozhodně samo neporadí, atd. - tohle bych vypíchnula. Kolikrát já letěla v kotrmelcích v lese ze svahu...Normálně jsem vážně uvažovala, že budu chodit s přilbou, protože jednou jsem praštila hlavou a tak jsem si říkala, kdo kdy by mě tam našel?
Zadavatelko: Samojed půjde dálkový pochod rád, ale určitě ne v létě. V létě se samojdem chodí ven jen brzy ráno, či pozdě večer...jo, to je pro sestřičku asi ideální Ne, jestli to vážně myslíte pro sestru(nenapsala jste, kolik jí je) tak dítě školou povinné péči o toto plemeno opravdu nezvládne.
lesnížínka
napsal(a):
je to taky pes, který má silný lovecký pud, pes, který reaguje na cokoliv pohybujícího se a v té chvíli neslyší nevidí, pes, který má velkou sílu a dítě si s ním rozhodně samo neporadí, atd. - tohle bych vypíchnula. Kolikrát já letěla v kotrmelcích v lese ze svahu...Normálně jsem vážně uvažovala, že budu chodit s přilbou, protože jednou jsem praštila hlavou a tak jsem si říkala, kdo kdy by mě tam našel?
Zadavatelko: Samojed půjde dálkový pochod rád, ale určitě ne v létě. V létě se samojdem chodí ven jen brzy ráno, či pozdě večer...jo, to je pro sestřičku asi ideální Ne, jestli to vážně myslíte pro sestru(nenapsala jste, kolik jí je) tak dítě školou povinné péči o toto plemeno opravdu nezvládne.
Ale to je marný, sestra přece miluje tažné pejsky a bude s ním chodit na cvičák. A ty dálkový pochody pořádají určitě jen v zimě, vždyť to má přece načtený.
Hele ok vážení sem pro radu už ne nejste chovatele jste lide kteří chtějí ukázat jak oni jsou úžasní a jediní kdo muze mít tažné psi nebo psi vůbec, nevim jak to chid3u vás ale moje sestra stejne tak jako já, máme rodiče, maminku, tatínka, babičku....... Rodinu kde pejsek vyrůstá je nas víc i sourozenců víte? Ja sama mám už 7 leteho chlapečka..... Takže nejsem žádný fracek ktereho musíte učit......!

Hele já Vám to schvaluji. Tu chovku. Na zbytek se zeptejte v klubu, poradce, chovatelů atd. Samojedcz.
Aspoň jednou nepodpoří množírny. Snad.
Nejdřív pejsek potřebuje pohyb, ale jen v zimě že, v létě neeee protože vy pejska v létě venčíte v obýváku.... Prosím vás nejsem hloupá, vím jak se chovat k pejskům.... K vám pro radu bych si taky nepřijela stejně tak jako k pánovi který by mi pejska neprodal, on totiž si vybírá a jezdí k lidem rok domu a prodává jen někomu......
Máte štěně stafa, u kterého jste si výchovu zatím ani nestihnula vyzkoušet...a už uvažujete o dalším štěněti plemena, které je naturelu stafa na hony vzdálené. Ještě netušíte, jestli až to vaše štěndo vyroste, nesežere všechny ty ostatní psy, protože co si budem povídat, psí miláček to zrovna není. Takže doporučuju počkat, až staford bude mít nejmíň dva roky, ostatně jeho výchovy a výcviku se vaše sestra může přece zúčastňovat a uvidí, jestli ji to bude bavit...i v době, kdy to nebude jen roztomilé štěně.
StafordDario
napsal(a):
Nejdřív pejsek potřebuje pohyb, ale jen v zimě že, v létě neeee protože vy pejska v létě venčíte v obýváku.... Prosím vás nejsem hloupá, vím jak se chovat k pejskům.... K vám pro radu bych si taky nepřijela stejně tak jako k pánovi který by mi pejska neprodal, on totiž si vybírá a jezdí k lidem rok domu a prodává jen někomu......
Hm, to že nemáte nejmenší představu o tom, co se severským plemenem v létě a samojeda si představujete do obýváku vypovídá jen o tom, že ty řeči o tom, jak máte nastudováno, co takové plemeno potřebuje, je jen výmysl a jedete stylem mě se líbí, tak ho chci a chci a jeho potřeby jsou mi ukradený. Se nedivte, že smysluplně vám tady nikdo moc neporadí. Chtělo by to trochu sebereflexe.

StafordDario
napsal(a):
....nezlobte se, ale reagujete jako umanuté děcko......já kdysi měla sen borderku, ale teprve tady jsem se dozvěděla o úskalích soužití s ní, což vám málokdo venku při venčení přizná (nepřizná ani sám sobě) a seznala jsem, že nejsem schopna jí život který potřebuje dopřát, pořídila jsem si plemeno jiné a jsem vrchovatě spokojená......to že v létě venčení nee neznamená že bude pes venčen v obýváků, ale v trochu jiném režimu než v chladném období roku.........a klobouk dolů před chovatelem, který se jede podívat do jakých podmínek a komu své odchovy prodává, ne každý toto udělá.....

StafordDario
napsal(a):
Jen hloupý člověk se nezamyslí nad názory druhých. Obzvlášť těch, které žádal o radu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Se samojedem mám teď úplně první zkušenost. Koupili si ho nevidomí manželé a požádali mě o jeho výcvik jako psa vodícího. Fence je rok a úplně zírám. Milá, ovladatelná, v pohodě na volno i v přírodě a hlavně se absolutně ničeho nebojí. Je to první pes (a že jich bylo), který mi vešel bez zaváhání hned napoprvé na eskalátory. Neřeší nic. Pozitivní, nekonfliktní, zdravá. Z jednoho jedince nemůžu soudit plemeno, ale jsem z ní zatím nadšená.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Se samojedem mám teď úplně první zkušenost. Koupili si ho nevidomí manželé a požádali mě o jeho výcvik jako psa vodícího. Fence je rok a úplně zírám. Milá, ovladatelná, v pohodě na volno i v přírodě a hlavně se absolutně ničeho nebojí. Je to první pes (a že jich bylo), který mi vešel bez zaváhání hned napoprvé na eskalátory. Neřeší nic. Pozitivní, nekonfliktní, zdravá. Z jednoho jedince nemůžu soudit plemeno, ale jsem z ní zatím nadšená.
A je to samojed?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, samojed se opravdu nebojí ničeho. Jakoukoliv novou situaci zvládá s klidem. Fence je rok. V tom věku se to zhruba láme. Já jsem měla cca do roka taky poslušného samíka...
Zajímalo by mne, jak si nevidomí manželé vybrali zrovna toto plemeno. Jak vůbec přišli na samojeda a z čeho získali přesvědčení, že je vhodný jako vodící pes. Vzhledem k jeho geneticky dané touze jít dál a dál, tahat, prostě běžet, se bude muset celý život držet zpátky...
Huskyjanina
napsal(a):
Tak on samojed není žádná tragedie. Ze všech seveřanů je nejklidnější a má nejmenší loveckej pud. Takže si dovedu představit samíka na volno. I když nejvíc záleží na konkrétním jedinci....
Tohle jsem také četla v charakteristice plemene...a pak jsem se divila i ušima Načež jsem hledala ,,bože proč?" a od chovatelů jsem vyčetla: samojeda nikdy nebudete moci pustit z vodítka Rozuměj: dvakrát neuteče, potřetí než mrknete okem.

lesnížínka
napsal(a):
Tohle jsem také četla v charakteristice plemene...a pak jsem se divila i ušima Načež jsem hledala ,,bože proč?" a od chovatelů jsem vyčetla: samojeda nikdy nebudete moci pustit z vodítka Rozuměj: dvakrát neuteče, potřetí než mrknete okem.
Přesně tak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Ano, je to samojedka s PP a asi s docela dobré CHS. Soudím podle toho, že mají odchovy pravidelně a paní chovatelka se o odchovy živě zajímá a pořádá pro ně víkendové srazy. Teď zrovna na jednom byli a potom mi vyprávěli, že tam všichni lítali na volno někde na sjezdovce u lesa. Někteří prý i docela daleko, ale žádný neutekl. Moc si to setkání chválili.
Co já jsem se o nich dočetla, tak to opravdu nikdy nebyli "čistí" lovci jako třeba lajky. Sloužili částečně jako psi tažní, částečně jako společníci k dětem a pro určitou ochranu tábořišť, částečně jako lovci a prý také pomáhali při manipulaci se soby.
Tito manželé jsou prostě milovníci tohoto typu psů. Před tím měli mnoho let vodícího psa plemene Finský špic. (od Helppesu). Ale to byl prý docela problematický pes. Utíkal, lovil a i se dost pral. Tak zodpovědně rok sháněli informace, které z těchto plemen je právě nejklidnější a nejzvladatelnější. A tak se dostali právě k samojedovi.
Ano, taky se trochu bojím, že se její poslušnost může v přírodě ještě zhoršit, je opravdu ještě hodně mladá. Co se týče lovení, tak neskutečně vytrvale a šikovně myškaří. To vydrží čekat nehybně pěkně dlouho u každé myší díry a pak udělá krásný typický skok. Občas něco i zapíská. Jinak v lese zatím nic nehoní a krásně chodí na zavolání.
Bonusem tohoto plemene je to, že strašně pozitivně působí na veřejnost. Každý se na ní usmívá, protože má člověk pocit, že se ona usmívá na celý svět .
Ano, vlčáka stále mám a musím říct, že zrovna v téhle samojedce si našel konečně psa, který je schopný si s ním hrát. I když je mezi nimi velký velikostí rozdíl, tak samojedka s přehledem ustojí to jeho neurvalý humpolácký chování při hře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15
Ještě pro - balu - vodící pes musí tahat. Když netáhne, tak vlastně nevede. To je vždycky neskutečná práce, když je ve výcviku na toto pes, který tahat nechce. Já když čtu ty články v časopisech - jak odnaučit psa tahat na vodítku, tak si říkám, kéž by taky jednou někdo fundovaně napsal, jak naučit psa, který táhnout nechce, aby táhnul!
Já si teda nedokážu přestavit typického samojeda jako vodícího psa. Znám dva od jedné majitelky a myslela jsem si, že zrovna oba jsou tak trochu výjimka - poslušní, i na volno (teď si nejsem jistá, jestli už ne jen fena), od mala chodili oba na cvičák, dělali se s nimi agility a hlavně jsou hrozně závislí na paničce - ale ne jako ostatní samojedi, ale tihle opravdu tak, že na ní visí pohledem, sledují ji atd. Nicméně ale krom tohoto mají hlavně dlooooouhe x km procházky v postroji v tahu po lese, denně, tahají koloběžku. A ani tyhle psy si nedokážu představit jako vodící. A už vůbec mi hlava nebere to, proč si člověk jako vodícího psa zvolí právě toto plemeno.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě pro - balu - vodící pes musí tahat. Když netáhne, tak vlastně nevede. To je vždycky neskutečná práce, když je ve výcviku na toto pes, který tahat nechce. Já když čtu ty články v časopisech - jak odnaučit psa tahat na vodítku, tak si říkám, kéž by taky jednou někdo fundovaně napsal, jak naučit psa, který táhnout nechce, aby táhnul!
Ano, vodící pes musí tahat. Ale přiměřeně. Tedy v podstatě pro samíka malou, ale konstantní silou. Kdyby zabral podle své přirozenosti, je nevidomý člověk na zemi okamžitě. I vidoucí člověk, který nečeká, že samík zabere, má problém to ustát. Nedovedu si představit, že bude samojed šťastný, když se bude pohybovat po většinu života jen krokem a na rychlé svižné každodenní mnohakilometrové procházky, či dokonce tah v zápřahu, běh, bude muset zapomenout. Myslím si, že lámat samojeda s jeho do jisté míry nezávislou povahou, s jeho výbušnou radostí z pohybu, výcvikem vodícího psa, je přinejmenším necitlivost a nepochopení povahy a charakteru plemene. Je dost jiných vhodnějším plemen k tomuto účelu, přece.
lesnížínka
napsal(a):
Ale to přece neznamená, že když jste ho nezvládla vychovat vy, tak by to nezvládl nikdo jiný :) Ono obecně pro seveřany je nejlepší výchova jako parťáka. Žádný přehnaný emoce, přehrávání a nejdůležitější je důslednost. Ono jste i byla hodně ovlivněná berňákem, kdybyste před tím měla loveckýho teriéra, tak byste si pochvalovala, jak je samík super :)

výchova/výcvik je jedna věc, druhá je to, že samojed prostě je plemeno s nemalým loveckým pudem.

Huskyjanina
napsal(a):
Ale to přece neznamená, že když jste ho nezvládla vychovat vy, tak by to nezvládl nikdo jiný :) Ono obecně pro seveřany je nejlepší výchova jako parťáka. Žádný přehnaný emoce, přehrávání a nejdůležitější je důslednost. Ono jste i byla hodně ovlivněná berňákem, kdybyste před tím měla loveckýho teriéra, tak byste si pochvalovala, jak je samík super :)
To je zajímavé, kolik je lidí, co nezvládli vychovat samojeda. Není to nápadné, že zrovna samojeda a seveřany obecně, nezvládá vychovat, tedy naučit spolehlivému přivolání, velká většina majitelů? Čím to asi?
napsal(a):
To je zajímavé, kolik je lidí, co nezvládli vychovat samojeda. Není to nápadné, že zrovna samojeda a seveřany obecně, nezvládá vychovat, tedy naučit spolehlivému přivolání, velká většina majitelů? Čím to asi?
Nerozumí mu jako plemenu? Vy jste měla jednoho samojeda a lesnížínka taky jednoho samojeda. Já měla za svůj život 13 haskounů. Z toho 7 nechtěných dospělých zařazených do smečky. Z těch 7 byli 3 vyloženě týraný. Takže docela pestrá směsice severských povah a problémů. Můj první haskoun chodil na volno a plot byl 120 cm vysokej......pes nezdrhal. Další jsem už pořizovala vyloženě dospěláky na závody všude možně pořízený. Takže socializovat a učit je bejt normálním psem. Poslední ze psů jsem měla svoje troje štěňata. Tam byla práce snadná. Naprostý závisláci. Všechny psy jsem naučila, na písknutí přijít, nežrat malý pejsky a s nikym se nervat, i když ten druhej vyjede. Poslední dva co jsem měla už jen jako parťáky, tak v pohodě si zvykli na kočku. Za 26 let, co chovám haskouny už mám o seveřanech a jejich povahách docela přehled. A přesně vidím chyby, který ty lidi dělaj, když pořádám haskounský srazy. A to je to, že jim naprosto chybí důslednost a klid. Ono seveřan se dá v pohodě všechno naučit i to přivolání, jedinej kámen úrazu je odvolání od zvěře. Ale i to se dá zvládnout od štěňátka přímou socializací a okoukáním zvěře a učení klidu před zvěří.Takže asi tak....
Plot pro 11 haskounů, kde byli celý odpoledne až do večera navolno puštěný bez dohledu. Všude přeci píšou, jaký jsou haskouni zdrhači a jak nedobytnej potřebujou výběh. Nejlíp kari síť zapuštěnou do země, přes dva metry vysokou a nahoře ještě zahnutou. Když pochopíte jejich povahu a potřeby, tak nic takovýho nepotřebujete.

"Nerozumí mu jako plemenu"
no, a je plno plemen, kterým netřeba speci rozumět, netřeba hyper výcvik a není problém s pohybem na volno a nelovením......mimo výjimek....a vo tom to je
napsal(a):
"Nerozumí mu jako plemenu"
no, a je plno plemen, kterým netřeba speci rozumět, netřeba hyper výcvik a není problém s pohybem na volno a nelovením......mimo výjimek....a vo tom to je
Ale to přeci nikdo nepopírá Jen, že byli pochyby, že samík a seveřan nejde vychovat....
Huskyjanina
napsal(a):
Ale to přeci nikdo nepopírá Jen, že byli pochyby, že samík a seveřan nejde vychovat....
Ale to přece nikdo nerozporuje. I já si myslím, že na samíka ho mám dobře vychovaného, když pominu lov. Ne, z pozemku také nezdrhá, byť měl léta v plotu díru, kterou prošel i berňák. On zdrhá jen venku. Na sousedovic kozu za plůtkem v klidu kouká, má respekt, ale kdyby byla někde na louce, třeba u kůlu myslím si, že by ji honil dokola. Stejně tak stádo oveček. Nic jim neudělá, ale bude je honit, byť jen kolem el. ohradníku, kterého se naštěstí bojí. Myslela jsem, že když už je starý a bolí ho nohy, už daleko nezdrhne. Jenže odhad vzdálenosti mu úplně nejde takže letí půl kilometr, ten se musí pak zpátky ještě vracet a další tři, co nás čekají směr domov, pak sotva leze. Ale prostě mu to stojí za to. Už ho nechávám, neječím na něj, stejně je to zbytečné(pískat neumím ) Pouštím ho jen tam, kde vím, že nic nehrozí(les, vlak, auto....) Neřekla bych, že tomuto plemenu nerozumím, i když za žádného odborníka na seveřany se vážně nepasuju. Jen....nějak jsem nepochopila, čemu mám porozumět, abych odbourala ten lov. Snažila jsem se všemožně asi 6let, pak jsem rezignovala a prostě ho beru takového, jaký je, že vyletí za každým ptákem, každou veverkou. Jo, také jsem trochu spoléhala na to, že odkouká nezdrhání a držení se u paničky od berňuchy...zdrhnul a nechal nás tam klidně čekat oba

Huskyjanina
napsal(a):
Plot pro 11 haskounů, kde byli celý odpoledne až do večera navolno puštěný bez dohledu. Všude přeci píšou, jaký jsou haskouni zdrhači a jak nedobytnej potřebujou výběh. Nejlíp kari síť zapuštěnou do země, přes dva metry vysokou a nahoře ještě zahnutou. Když pochopíte jejich povahu a potřeby, tak nic takovýho nepotřebujete.
Co je zač ten bílý a zrzavý? A ten tmavý, co mi připomíná malamuta, je husky?
A ještě.. tu ve městě u baráku mají dva obrovité psy - tvář malamuta, tělo "mamuta", hodně výrazná kresba, ty tmavé části jsou jako u toho Vašeho tmavého na foto.
Ale husky, ani malamut takhle veliký není.
Co to může být? A že jsou dva jak dvojčata, tak si říkám, že kříženci asi úplně ne. A sedí u vchodu a koukají na mě a nic, neštěknou, nejdou nikam, tak že by to byly sochy? Ne, asi dvakrát otočil jeden z nich hlavu na stranu.. není to sousoší.
napsal(a):
Co je zač ten bílý a zrzavý? A ten tmavý, co mi připomíná malamuta, je husky?
A ještě.. tu ve městě u baráku mají dva obrovité psy - tvář malamuta, tělo "mamuta", hodně výrazná kresba, ty tmavé části jsou jako u toho Vašeho tmavého na foto.
Ale husky, ani malamut takhle veliký není.
Co to může být? A že jsou dva jak dvojčata, tak si říkám, že kříženci asi úplně ne. A sedí u vchodu a koukají na mě a nic, neštěknou, nejdou nikam, tak že by to byly sochy? Ne, asi dvakrát otočil jeden z nich hlavu na stranu.. není to sousoší.
U mě na fotce vše husky s PP :) To o čem mluvíte může být nějaká směska seveřana. Teď na fb na haskounech dávala paní fotku svýho haskyho bez PP a ten pes je vizáží takovej chlupatější huskoun, ale vysokej tak 70 v kohoutku :)
Huskyjanina
napsal(a):
Jde, ale problém je v tom, že většina lidí na to takhle vychovat poměrně náročného psa nemá. I kdyby se snažili sebevíc. Na to prostě musí být talent. Osobně znám dva takový lidi a tipuju, že i oni by měli i z haskounů perfektně ovladatelný psy. Ale to jsou výjimky. Takže je lepší lidi varovat, protože většina lidí to nezvládne a výsledkem je akorát blbej život jak toho člověka, tak toho psa.

Tak jsem je asi našla :-)
https://www.youtube.com/watch?v=mX4Lt466sqM
Měl by to být opravdový malamut. Hustý :-)
https://www.champdogs.co.uk/dog/8847
A nebo tady https://www.youtube.com/watch?v=M9j93N3arUg
Obrázky jsou na houby, kdybyste ty psy viděli ve skutečnosti, tak řeknete akorát tak "OMG je to živý?" jako já :-)
Huskyjanina: díky, to jsem teda měla dost mezery. Kdybych viděla jiné zbarvení, tak řeknu lajka. Tak už to nebudu říkat :-)
lesnížínka
napsal(a):
Ale to přece nikdo nerozporuje. I já si myslím, že na samíka ho mám dobře vychovaného, když pominu lov. Ne, z pozemku také nezdrhá, byť měl léta v plotu díru, kterou prošel i berňák. On zdrhá jen venku. Na sousedovic kozu za plůtkem v klidu kouká, má respekt, ale kdyby byla někde na louce, třeba u kůlu myslím si, že by ji honil dokola. Stejně tak stádo oveček. Nic jim neudělá, ale bude je honit, byť jen kolem el. ohradníku, kterého se naštěstí bojí. Myslela jsem, že když už je starý a bolí ho nohy, už daleko nezdrhne. Jenže odhad vzdálenosti mu úplně nejde takže letí půl kilometr, ten se musí pak zpátky ještě vracet a další tři, co nás čekají směr domov, pak sotva leze. Ale prostě mu to stojí za to. Už ho nechávám, neječím na něj, stejně je to zbytečné(pískat neumím ) Pouštím ho jen tam, kde vím, že nic nehrozí(les, vlak, auto....) Neřekla bych, že tomuto plemenu nerozumím, i když za žádného odborníka na seveřany se vážně nepasuju. Jen....nějak jsem nepochopila, čemu mám porozumět, abych odbourala ten lov. Snažila jsem se všemožně asi 6let, pak jsem rezignovala a prostě ho beru takového, jaký je, že vyletí za každým ptákem, každou veverkou. Jo, také jsem trochu spoléhala na to, že odkouká nezdrhání a držení se u paničky od berňuchy...zdrhnul a nechal nás tam klidně čekat oba
Snažila jsem se všemožně asi 6let, pak jsem rezignovala a prostě ho beru takového, jaký je, že vyletí za každým ptákem, každou veverkou.
U seveřana si nikdy nemůžete říct, je to zbytečné. Prostě jste rezignovala a pes vyhrál. Kdysi dávno jste psala, jak váš samík lítal na vodítku sem a tam, když viděl zvěř. To vážně není dobrý. Hlavně, pes se musí korigovat, jen co pomyslí na útěk, když už vyvine nějakou aktivitu, tak je pozdě. No a pak už jen důslednost. S tou má problém většina lidí. U mnoha psů to projde u seveřanů ne. Myslím, že jste prostě dělala ty stejný chyby, jako lidi od seveřanů, co znám. Na těhle fotkách je čubina, co je poprvé u koček, to samé koně. Od malička vychovávaná jako rodinný pes. Byla úžasná, kontaktní. Ale lovec. Jako puberťace se jí podařilo chytit dva zajíce. V obou případech byla na vodítku. Výchovou se povedlo docílit, že i když chtěla lovit, nechala se korigovat.
assil
napsal(a):
Jde, ale problém je v tom, že většina lidí na to takhle vychovat poměrně náročného psa nemá. I kdyby se snažili sebevíc. Na to prostě musí být talent. Osobně znám dva takový lidi a tipuju, že i oni by měli i z haskounů perfektně ovladatelný psy. Ale to jsou výjimky. Takže je lepší lidi varovat, protože většina lidí to nezvládne a výsledkem je akorát blbej život jak toho člověka, tak toho psa.
Tak určitě :) Když se mě někdo zeptá, jakej je husky, že by ho chtěl, tak ho co nejvíc pomluvim, že to je pomalu nejhorší pes na světě. A když mi ten člověk řekne, že by ho i přes to chtěl, tak mu řeknu, to je pravý pes pro vás :)
napsal(a):
Tak jsem je asi našla :-)
https://www.youtube.com/watch?v=mX4Lt466sqM
Měl by to být opravdový malamut. Hustý :-)
https://www.champdogs.co.uk/dog/8847
A nebo tady https://www.youtube.com/watch?v=M9j93N3arUg
Obrázky jsou na houby, kdybyste ty psy viděli ve skutečnosti, tak řeknete akorát tak "OMG je to živý?" jako já :-)
Huskyjanina: díky, to jsem teda měla dost mezery. Kdybych viděla jiné zbarvení, tak řeknu lajka. Tak už to nebudu říkat :-)
Husky má jakékoli zbarvení :)
Ty jo, že může být husky do hněda a bílý, to jsem věděla. Ale ta poslední čubina, co jste přidala s těmi koňmi - tak u té kdybych nevěděla, že je to husky, tak bych snad typovala něco s ČSV nebo lajkou . A nemyslím to vůbec špatně, jen mě přijde od těch typických haskounů taková "jiná".

Huskyjanina
napsal(a):
Tohle je super fotka.
Plot, zahrada, Psiska.... Prazdninova idyla u babicky - bud jis, nebo po jidle odpocivas :)
Moc povedene!
...jen Karkulka by se asi nezmohla ani na prvni vlezlou otazku...
tmavá maska fenka z vrhu "P" Pelly of H.c. nyní 15 let...
Prvního SH s takovou maskou přivezl J.T. z Brna v 90tým, Action Arow of Hells gate, tohle je jeho pravnučka
s bráchou "Romíkem" (opakované spojení ) velmi slušní leadři
napsal(a):
Tohle je super fotka.
Plot, zahrada, Psiska.... Prazdninova idyla u babicky - bud jis, nebo po jidle odpocivas :)
Moc povedene!
...jen Karkulka by se asi nezmohla ani na prvni vlezlou otazku...
A ještě pohodička u krmení :)

Huskyjanina
napsal(a):
A ještě pohodička u krmení :)
.... aha - takze Karkulka je zvykla.... a jede v tom celou dobu s "vlkem" :)
To je letosni fotka?
napsal(a):
.... aha - takze Karkulka je zvykla.... a jede v tom celou dobu s "vlkem" :)
To je letosni fotka?
Kdepak....to už je 10 let. Už z nich nežije ani jeden :( Poslední jsem pohřbila teď na jaře tu vlčičku v necelých 16 letech. A teď už mám jen pejska, kterýho jsem dostala od kamarádky....sice to byl spíš danajskej dar, ale teď už to je hodnej pes :)
marcelaamax
napsal(a):
Ty jo, že může být husky do hněda a bílý, to jsem věděla. Ale ta poslední čubina, co jste přidala s těmi koňmi - tak u té kdybych nevěděla, že je to husky, tak bych snad typovala něco s ČSV nebo lajkou . A nemyslím to vůbec špatně, jen mě přijde od těch typických haskounů taková "jiná".
Já právě mám tyhle vlky nejraděj :) Tahle moje Kačíska byla z mýho posledního vrhu, kde byli všichni takovýhle vlčci a byla jedinečná. To byla fakt spřízněná duše, normálně mám slzy v očích, když si prohlížím její fotky.....
Huskyjanina
napsal(a):
Já právě mám tyhle vlky nejraděj :) Tahle moje Kačíska byla z mýho posledního vrhu, kde byli všichni takovýhle vlčci a byla jedinečná. To byla fakt spřízněná duše, normálně mám slzy v očích, když si prohlížím její fotky.....
Jinak ale s haskounem mám nejbližší zkušenost tu, že si jej pořídili moji sousedi na chalupě. Já už tam moc nejezdím, ale dříve když jsem tam bývala, tak to bylo neustálé vytí, nevěnování se pesanovi a co vím - nejméně trojí zdrhnutí, které skončilo zadávením ovce jiných lidí. Jim samotným (sousedům) zase onen haskoun doslova urval hlavu nic netušící slepici, když prolízala výřezem ve vratech jak byla zvyklá a on na ni číhal na druhé straně... Smutné, když si psa, natož náročné plemeno na výcvik, pořídí lidi, kteří pak na něj totálně kašlou.
fikovnice
napsal(a):
Jinak ale s haskounem mám nejbližší zkušenost tu, že si jej pořídili moji sousedi na chalupě. Já už tam moc nejezdím, ale dříve když jsem tam bývala, tak to bylo neustálé vytí, nevěnování se pesanovi a co vím - nejméně trojí zdrhnutí, které skončilo zadávením ovce jiných lidí. Jim samotným (sousedům) zase onen haskoun doslova urval hlavu nic netušící slepici, když prolízala výřezem ve vratech jak byla zvyklá a on na ni číhal na druhé straně... Smutné, když si psa, natož náročné plemeno na výcvik, pořídí lidi, kteří pak na něj totálně kašlou.
O tom mi ani nemluvte :( Kolem nás chodili k sousedům lidi a jednou se zastavili na kus řeči. A že obdivujou moje psy, jak jsou strašně hodný, klidně a že oni mají haskouna a ten, že právě furt vyje a hrozně zlobí. Po zjištění, že psa maj v bytě zavřenýho na balkoně a nemaj na něj čas, jen ho vezmou na čůrací přestávku, jsem je vyhodila. Jak já byla naštvaná.........
Huskyjanina
napsal(a):
to jak na ní "spíš" mě připomělo foto z treku "Po stopách Beníka" - čekáme a relaxujeme než nám ugrilujou pstruha - hlavu mám na Olince, to byla máma Pellynky, takže oprava, vypadla mi 1 generace, Pelča je prapravnučka Actiona - dcera Mařenka, vnučka Šišinka, pravnučka Olinka
Huskyjanina
napsal(a):
Je nádherná. Jen škoda, že ti psi žijí tak krátkou dobu no , i když se dožijí pěkného věku (na psa), tak pro člověka to bude pořád málo..
lupus4
napsal(a):
to jak na ní "spíš" mě připomělo foto z treku "Po stopách Beníka" - čekáme a relaxujeme než nám ugrilujou pstruha - hlavu mám na Olince, to byla máma Pellynky, takže oprava, vypadla mi 1 generace, Pelča je prapravnučka Actiona - dcera Mařenka, vnučka Šišinka, pravnučka Olinka
Jojo....haskouni jsou prostě nejlepší :)
Huskyjanina
napsal(a):
O tom mi ani nemluvte :( Kolem nás chodili k sousedům lidi a jednou se zastavili na kus řeči. A že obdivujou moje psy, jak jsou strašně hodný, klidně a že oni mají haskouna a ten, že právě furt vyje a hrozně zlobí. Po zjištění, že psa maj v bytě zavřenýho na balkoně a nemaj na něj čas, jen ho vezmou na čůrací přestávku, jsem je vyhodila. Jak já byla naštvaná.........
Jj, souhlasím. U nás se též sousedské vztahy pokazily. Jsou to moji vrstevníci, měla jsem je ráda...ale toho haskouna fakt trápí. Má nulové vyžití a vybití. Fakt toto nepochopím, proč si někdo pořídí plemeno, které si nejdříve nesestuduje a nezamyslí se nad tím, zda má pro něj vhodné podmínky!
lupus4
napsal(a):
Super měkkej polštář pod hlavu!
Jinak psi jsou to nádherní, ale jak píšu výše - štve mě, když si je pořídí lidi, kteří je pak trápí (viz moji sousedi).