BOM vs bull plemena - jsou srovnatelní?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.12.2019 11:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zakládám téma ohledně Blegického ovčáka Malinoise a budu ráda za všechny zkušenosti s tímto plemenem. Ještě důvod toho, proč to zakládám. Jak většina z vás ví, psy mám dva. Jenže se poslední dobou s přítelem nějak čím dál tím víc bavíme o tom, že bychom mohli mít ještě hlídače venku (ne hned). Což jsem si nejdřív nedokázala představit - že by mi toho psa bylo líto, že my všichni doma a on venku. Jenže ono by to nebylo úplně takhle - pes by taky mohl domů, jen po dobu co budeme v práci a v noci by byl pes venku. Je to takový "plán" do budoucnosti v řádu let, rozhodně nemám v plánu si žádného dalšího psa pořizovat teď, jen uvažuji do budoucna. A ještě ani v budoucnu to není vůbec jisté, nechci nic podcenit, vše chci řádně promyslet a třeba do toho vůbec nepůjdu. Je to prostě jen myšlenka, nad kterou přemýšlíme, nic víc.

A proč BOM - jsem zvyklá na bully a hodně majitelů BOM mi říká, že jsou tyto plemena celkem podobná - minimálně v aktivitě nebo hyperaktivitě . Vždycky když byla řeč o BOM, tak jsem říkala, že bych si ho nikdy nepořídila, protože bych si na něho netroufla - všude se o něm píše, že je to prostě blázen, že to není normální pes atd atd... No ale poslední dobou mě čím dál tím víc majitelů maliňáků utvrzuje v tom, že to tak vůbec není, že je to docela normální pes, který jen prostě potřebuje pohyb a práci a že mu bude stačit to samé, co stačí mým psům. Máte taky někdo srovnání hyperaktivního bulla a BOM? Jednou jsem na bull závodech potkala majitele, který měl právě jak bulla tak BOM a říkal, že jejich nároky jsou srovnatelné - samozřejmě to mohla být výjimka, proto se ptám i zde. Znám maliny ze cvičáku, ale znám jich pár i coby "pouze" rodinných psů.

U nás by měl pes jak dost pohybu, tak dost "práce" - každodenní procházky jsou samozřejmostí, k tomu cvičák - poslušnost, obrany, stopa, k tomu tahání koloběžky, případně v postroji tahání řetězů - pokud to psa bude bavit. No a co jsem slyšela, tak maliny většinou baví i bull sporty - takže i tam by se mohl zapojit. Pak prostě doma a na zahradě různé blbosti, hlavolamy , hledání hraček atd...Ale předpokládám, že asi nejvíc bychom se zaměřili na tu poslušnost, obrany a stopy.

Ještě by mě zajímalo, jak je na tom BOM s loveckým pudem?

A na co si případně dát pozor při výběru BOM, ať už to začnu tak nějak okoukávat a ať jsem pak v obrazu (kdyby náááhodou), protože štěstí přeje připraveným, že .

Moc díky za jakékoli zkušenosti, i ty negativní.

18.12.2019 12:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Zakládám téma ohledně Blegického ovčáka Malinoise a budu ráda za všechny zkušenosti s tímto plemenem. Ještě důvod toho, proč to zakládám. Jak většina z vás ví, psy mám dva. Jenže se poslední dobou s přítelem nějak čím dál tím víc bavíme o tom, že bychom mohli mít ještě hlídače venku (ne hned). Což jsem si nejdřív nedokázala představit - že by mi toho psa bylo líto, že my všichni doma a on venku. Jenže ono by to nebylo úplně takhle - pes by taky mohl domů, jen po dobu co budeme v práci a v noci by byl pes venku. Je to takový "plán" do budoucnosti v řádu let, rozhodně nemám v plánu si žádného dalšího psa pořizovat teď, jen uvažuji do budoucna. A ještě ani v budoucnu to není vůbec jisté, nechci nic podcenit, vše chci řádně promyslet a třeba do toho vůbec nepůjdu. Je to prostě jen myšlenka, nad kterou přemýšlíme, nic víc.

A proč BOM - jsem zvyklá na bully a hodně majitelů BOM mi říká, že jsou tyto plemena celkem podobná - minimálně v aktivitě nebo hyperaktivitě . Vždycky když byla řeč o BOM, tak jsem říkala, že bych si ho nikdy nepořídila, protože bych si na něho netroufla - všude se o něm píše, že je to prostě blázen, že to není normální pes atd atd... No ale poslední dobou mě čím dál tím víc majitelů maliňáků utvrzuje v tom, že to tak vůbec není, že je to docela normální pes, který jen prostě potřebuje pohyb a práci a že mu bude stačit to samé, co stačí mým psům. Máte taky někdo srovnání hyperaktivního bulla a BOM? Jednou jsem na bull závodech potkala majitele, který měl právě jak bulla tak BOM a říkal, že jejich nároky jsou srovnatelné - samozřejmě to mohla být výjimka, proto se ptám i zde. Znám maliny ze cvičáku, ale znám jich pár i coby "pouze" rodinných psů.

U nás by měl pes jak dost pohybu, tak dost "práce" - každodenní procházky jsou samozřejmostí, k tomu cvičák - poslušnost, obrany, stopa, k tomu tahání koloběžky, případně v postroji tahání řetězů - pokud to psa bude bavit. No a co jsem slyšela, tak maliny většinou baví i bull sporty - takže i tam by se mohl zapojit. Pak prostě doma a na zahradě různé blbosti, hlavolamy , hledání hraček atd...Ale předpokládám, že asi nejvíc bychom se zaměřili na tu poslušnost, obrany a stopy.

Ještě by mě zajímalo, jak je na tom BOM s loveckým pudem?

A na co si případně dát pozor při výběru BOM, ať už to začnu tak nějak okoukávat a ať jsem pak v obrazu (kdyby náááhodou), protože štěstí přeje připraveným, že .

Moc díky za jakékoli zkušenosti, i ty negativní.

Co se týká nároků na pohyb, tak to bude tak nějak srovnatelné. Rozdíl je ale v nervové soustavě - malinois je v tomto hodně citlivý a nesnese křivdu nebo tvrdé zacházení ze strany psovoda. To, nad čím se bull ani nepozastaví, nebo to skousne, tak z maliňáka udělá trosku a uzlíček nervů, nebo naopak zvíře které s klidně natvrdo pustí i do svého pána. To je další větší rozdíl mezi bullem a malinou - malina má vrozenou ostrost vůči člověku.
i v reakcích je BOM rychlý, vznětlivý - v tom mi taky příjde bull mírnější.

18.12.2019 12:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Diky moc, vašeho názoru si opravdu vážím. No ja zrovna mam bulla, který je taky ostrý na lidi, takže si to dokážu představit. Ale to, ze jsou to citliví "nerváčci", to říká většina majitelů.

A ještě prosím ten lovecký pud - asi bude silný, že? Coursing maji asi taky rádi? Znám jich pár, co behaji.

A jak jsou na tom dnes zdravotně?

18.12.2019 12:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Diky moc, vašeho názoru si opravdu vážím. No ja zrovna mam bulla, který je taky ostrý na lidi, takže si to dokážu představit. Ale to, ze jsou to citliví "nerváčci", to říká většina majitelů.

A ještě prosím ten lovecký pud - asi bude silný, že? Coursing maji asi taky rádi? Znám jich pár, co behaji.

A jak jsou na tom dnes zdravotně?

povahově dobrý malinois nemá být nerváček, ale ta přecitlivělost na tresty od pána (je jedno jestli fyzické nebo "jen" psychické) tam prostě je - to je vidět i v porovnání s NO. Ovčák bude dělat i když ho zbijete, nebo pod hrozbou smrti - bude se u toho tvářit hrozně, ale udělá všechno. Malinois se buď rozsype (a současný psovod už to nikdy nedá dohromady), anebo ho sežere. Proto se třeba u BOM často (a úspěšně) používá ke korekci EO - je to totiž neosobní, a korekce nevychází od psovoda.

Lovecký pud je zvládnutelný - je to přecejenom ovčák šlechtěný ke spolupráci s člověkem, a když se třeba podíváte na zdánlivě nesouvisející obrany podle IPO/IGP, tak tam je i pes který chce figuranta rozebrat na atomy plně ovladatelný a koncentrovaný na pána. Kdy měl v hlavě úplně vymleto, tak té ovladatelnosti před figurantem nikdy nedocílíte, a přitom je to ve sportovce naprosto běžný standard.

Já mám třeba zkušenost, že psi, co mají vlohy pro pasení neloví - třeba ze zvědavosti vyběhnou za zvěří, ale není tam ta touha zabít, takže se nedostávají do takovýho toho loveckýho rauše. A většinu malin s klidem přepnete třeba na míček nebo na peška, když to chytíte včas. Skutečný lovec - zabiják není u BOM úplně standard, to jsou spíš nevychovaní a nevybouření psi, co zjistili, že je to príma zábava.

18.12.2019 13:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

A jak jsou na tom zdravotně?

No, je potřeba pečlivě vybírat, protože to už taky není taková sláva, jak to bývalo.

18.12.2019 13:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Super, takhle dle toho popisu se mi jeví v pohodě. Nejsem typ člověka, který by byl na psy nějak tvrdý. A s režimem - když jsme doma, tak s námi v obýváku, a když jsme v práci a v noci venku - s tim by také neměl problém?

Doporučila byste nějaké clanky nebo knížky, které stojí za přečtení? Teď při těch dlouhých zimních večerech😁. Na prvním místě je u me osobní zkušenost chovatelů a majitelů - par lidi znám, tak to nebude problém, případně bych někdy pchtela zajet na nějakou akci, ale ráda bych si i něco přečetla.

18.12.2019 13:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Inspektor Pišišvor napsal(a):
A jak jsou na tom zdravotně?

No, je potřeba pečlivě vybírat, protože to už taky není taková sláva, jak to bývalo.

Na co se krom kloubů zaměřit?

Mate případně typ na seriózní CHS, které nemají problém prodat štěně "obyčejným" lidem - tim mam na mysli lidi, bez nějakých sportovních ambicí. A naopak na CHS, kterým se vyloženě radši vyhnout? Opravdu jen informativne, ze bych jen mrkla na webovky nebo tak, prostě abych měla přehled

18.12.2019 13:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Super, takhle dle toho popisu se mi jeví v pohodě. Nejsem typ člověka, který by byl na psy nějak tvrdý. A s režimem - když jsme doma, tak s námi v obýváku, a když jsme v práci a v noci venku - s tim by také neměl problém?

Doporučila byste nějaké clanky nebo knížky, které stojí za přečtení? Teď při těch dlouhých zimních večerech😁. Na prvním místě je u me osobní zkušenost chovatelů a majitelů - par lidi znám, tak to nebude problém, případně bych někdy pchtela zajet na nějakou akci, ale ráda bych si i něco přečetla.

Takhle - maliňák s vámi bude moc rád ležet v obýváku, ale pak nebude chtít být v noci sám na zahradě, a asi bude dost řvát (hned po tom, co vám z té zahrady udělá měsíční krajinu). On chce být nablízku své rodině.

Knížky ani články moc nevím

18.12.2019 13:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Na co se krom kloubů zaměřit?

Mate případně typ na seriózní CHS, které nemají problém prodat štěně "obyčejným" lidem - tim mam na mysli lidi, bez nějakých sportovních ambicí. A naopak na CHS, kterým se vyloženě radši vyhnout? Opravdu jen informativne, ze bych jen mrkla na webovky nebo tak, prostě abych měla přehled

Na klouby se zaměřovat nemusíte vůbec - ty maliňáky netrápí.
Spíš na problémy s imunitou, trávením, ledvinami, neurologické problémy - spíš takový ty interní problémy, na který nejsou úplně běžný vyšetření.

Žádnou konkrétní CHS tady veřejně probírat nebudu, i když samozřejmě existují ty kterým je lepší se vyhnout. Důležitější než chs je konkrétní spojení - pokud si něco vyberete, tak mi napište, a já Vám řeknu pro a proti, a podle toho se rozhodněte.

18.12.2019 13:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Takhle - maliňák s vámi bude moc rád ležet v obýváku, ale pak nebude chtít být v noci sám na zahradě, a asi bude dost řvát (hned po tom, co vám z té zahrady udělá měsíční krajinu). On chce být nablízku své rodině.

Knížky ani články moc nevím

Aha 🤔. Tak to asi nebude vhodný pes na hlídače. Já právě znam jedince, kteří jsou v tomto režimu a večer bez problémů dobrovolně odchází ven. A pak taky jedince, kteří jsou čistě jen venku.

18.12.2019 13:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Na klouby se zaměřovat nemusíte vůbec - ty maliňáky netrápí.
Spíš na problémy s imunitou, trávením, ledvinami, neurologické problémy - spíš takový ty interní problémy, na který nejsou úplně běžný vyšetření.

Žádnou konkrétní CHS tady veřejně probírat nebudu, i když samozřejmě existují ty kterým je lepší se vyhnout. Důležitější než chs je konkrétní spojení - pokud si něco vyberete, tak mi napište, a já Vám řeknu pro a proti, a podle toho se rozhodněte.

Diky moc, opravdu to je spíše teoretické uvažování to budoucna, nyni nic vybírat nebudu. Ale kdyby někdy náhodou, tak dekuji za nabídku, a ozvu se :).

18.12.2019 13:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Aha 🤔. Tak to asi nebude vhodný pes na hlídače. Já právě znam jedince, kteří jsou v tomto režimu a večer bez problémů dobrovolně odchází ven. A pak taky jedince, kteří jsou čistě jen venku.

Jako on venku bude, ale asi bude nést těžko, že ostatní psi jsou doma, a jeho jste vyhodili ven. Jinak hlídat bude na 120%.

Ale zahradu vám asi upraví - s tím se bude muset počítat

18.12.2019 13:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Toho jsem se právě obavala u všech psu, bez ohledu na plemeno. Ja bych neměla problém ho mit doma, ale právě napad byl to, ze by to byl pes částečně venkovní a hlídač no. A pořídit si dva, aby nebyl sam, to uz zase ne.

18.12.2019 13:34
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Toho jsem se právě obavala u všech psu, bez ohledu na plemeno. Ja bych neměla problém ho mit doma, ale právě napad byl to, ze by to byl pes částečně venkovní a hlídač no. A pořídit si dva, aby nebyl sam, to uz zase ne.

Dva by byl v podání maliňáků dvojitý průšvih

... to už spíš potom nějakýho pastevce - ti jsou na to šlechtění.

18.12.2019 15:48
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

Dva by byl v podání maliňáků dvojitý průšvih

... to už spíš potom nějakýho pastevce - ti jsou na to šlechtění.

Pastevce ne.BOM jsem měla v merku hlavně proto, ze ze mi líbí to, ze ma stejný temperament, rychlost, hbitost a je pro každou blbost, stejně jako bull. A navíc ovcak, rád spolupracující s člověkem. Pak jsem brala jako plus to, ze by s námi sdílel tak nějak vše - cvičák - poslušnost, obrany, stopy, částečně i ty tréninky bullsportu, koloběžku, coursing. To by pro pastevce nebylo 😁. A celkově mi pastevci nesedí. A když by měl být další pes někdy, tak spíše střední a "lehčí", ne medvěd typu pastevec.

Ale zatím to vidím tak, že jestli někdy bude další pes, tak asi zase "gaučák" a zahrada zůstane bez hlídače 😁.

18.12.2019 16:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.60.111

marcelaamax napsal(a):
Pastevce ne.BOM jsem měla v merku hlavně proto, ze ze mi líbí to, ze ma stejný temperament, rychlost, hbitost a je pro každou blbost, stejně jako bull. A navíc ovcak, rád spolupracující s člověkem. Pak jsem brala jako plus to, ze by s námi sdílel tak nějak vše - cvičák - poslušnost, obrany, stopy, částečně i ty tréninky bullsportu, koloběžku, coursing. To by pro pastevce nebylo 😁. A celkově mi pastevci nesedí. A když by měl být další pes někdy, tak spíše střední a "lehčí", ne medvěd typu pastevec.

Ale zatím to vidím tak, že jestli někdy bude další pes, tak asi zase "gaučák" a zahrada zůstane bez hlídače 😁.

Tak to si toho BOM jako gaučáka klidně pořiďte - on dokáže hlídat i z baráku - otevřít dveře můžete vždycky

18.12.2019 16:18
marushka

XXX.XXX.11.8

Vůbec se tedy v BOM nevyznám, ale známý ho měl na noc a když byl doma jako parťáka venitr a venku byl jen když byl páníček v práci a zdálo se mi, že pes to chápal velmi dobře a ani v zimě mu to nedělalo problémy s dobře zateplenou boudou. Tak možná by stačilo ustoupit z toho pozadavku pes v noci ven a mohlo by to fungovat dobře..

18.12.2019 16:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.60.111

marushka napsal(a):
Vůbec se tedy v BOM nevyznám, ale známý ho měl na noc a když byl doma jako parťáka venitr a venku byl jen když byl páníček v práci a zdálo se mi, že pes to chápal velmi dobře a ani v zimě mu to nedělalo problémy s dobře zateplenou boudou. Tak možná by stačilo ustoupit z toho pozadavku pes v noci ven a mohlo by to fungovat dobře..

Tohle je pro psa pochopitelně bez problémů, ale když ho máte spolu s ostatními psy přes den doma, a na noc jen jeho vyhodíte za dveře, tak to pro něj moc pochopitelný není, proč byl vykázaný že smečky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2019 18:17

marcelaamax napsal(a):

"Pak jsem brala jako plus to, ze by s námi sdílel tak nějak vše"

takze pocitate s tretim psem na plny uvazek?
on ten malinak se blbe jen tak pribira k jinym 2 - chce opravdu zaměstnat.

18.12.2019 19:30
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

Jasně, že na plný úvazek :-). Právě jsem myslela, že ideální by bylo, aby to byl pes, temperamentem a tím co ho baví, podobný těm našim.

Ono takhle, původně jsme měli do budoucna v plánu si nechat štěně po naší feně (pokud bude vše v pohodě a někdy nějaká stenda bude mít), ale postupně jsme se začali víc a víc schylovat k tomu, že máme málo využitou zahradu, a ze by právě další pes mohl být částečně venku, a taky hlídat. Což SBT nesplňuje no 😁.

Ale jak říkám, zatim je to jen a pouze úvaha.

18.12.2019 19:40

"že máme málo využitou zahradu"

se vazne obavam, ze s malinakem by byl spis vice vyuzity gauc nez zahrada

18.12.2019 19:51
TyVed

XXX.XXX.29.144

Tak hlavně pokud se na tu zahradu chcete alespoň z okna dívat a nebo po ní občas chodit, tak plemeno co by jí opravdu využívalo, asi nelze uplně doporučit.

18.12.2019 19:58
marcelaamax

XXX.XXX.250.114

Ja to myslela spíš tak, ze máme obří zahradu a psy doma. Jinak zahradu mame hlavně kvůli psum, na jedné polovině takový soukromý "cvičák" 😀. A samozřejmě počítám s tím, ze bude psem upravena, což je i od tech našich.

Petra: a napadá vás plemeno, s podobnou povahou, které by využilo víc tu zahradu? 😀

Edit. : ono to nakonec stejně skončí dalším psem na gauci a v posteli 🤣

18.12.2019 20:13

NO

19.12.2019 09:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
NO

Opravdu jsou v tomhle tak jiní oproti BOM?

Jinak nad NO jsem taky přemýšlela, ale hodně mě odrazuje zdraví a pak s nimi mam takovy vnitřní problém, který ale pořádně neumim vysvětlit 😀. Němužu říct, ze by se mi ti psi vyloženě nelíbili, to ne, na cvičáku je pozoruji, obdivuji, pomazlim, ale představa, ze ho mam doma je taková divná. Navic uz je to pes těžší a ne tolik "ohebný, atletický". Měla jsem ho vždy na pomyslném seznamu psu, které bych si nikdy neporidila. Mnohem sympatyctejsi je mi prave ten bláznivý BOM 😁. Ale kdo ví, jak se říká, nikdy neříkej nikdy 😉.

19.12.2019 09:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Opravdu jsou v tomhle tak jiní oproti BOM?

Jinak nad NO jsem taky přemýšlela, ale hodně mě odrazuje zdraví a pak s nimi mam takovy vnitřní problém, který ale pořádně neumim vysvětlit 😀. Němužu říct, ze by se mi ti psi vyloženě nelíbili, to ne, na cvičáku je pozoruji, obdivuji, pomazlim, ale představa, ze ho mam doma je taková divná. Navic uz je to pes těžší a ne tolik "ohebný, atletický". Měla jsem ho vždy na pomyslném seznamu psu, které bych si nikdy neporidila. Mnohem sympatyctejsi je mi prave ten bláznivý BOM 😁. Ale kdo ví, jak se říká, nikdy neříkej nikdy 😉.

Jsou v hlavě úplně jiní - proto si na nich většina ovčáčkářů, co si pořídila malinu vylámala zuby, a vrátila se zpět k NO. Malina nikdy nebude nic dělat z donucení - s ní se musíte domluvit a vysvětlit jí to tak, aby to sama chtěla udělat.

Naproti tomu třeba lidi od dobrmanů nebo borderek s maliňáky fungují většinou velice úspěšně.

19.12.2019 09:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jsou v hlavě úplně jiní - proto si na nich většina ovčáčkářů, co si pořídila malinu vylámala zuby, a vrátila se zpět k NO. Malina nikdy nebude nic dělat z donucení - s ní se musíte domluvit a vysvětlit jí to tak, aby to sama chtěla udělat.

Naproti tomu třeba lidi od dobrmanů nebo borderek s maliňáky fungují většinou velice úspěšně.

Tohle chápu, ale ja reagovala na to, ze by ten NO více využil zahradu - jestli v tomhle je tak jiny.

19.12.2019 09:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Tohle chápu, ale ja reagovala na to, ze by ten NO více využil zahradu - jestli v tomhle je tak jiny.

Maliňák je hodně vázaný ba svého pána - NO je v tomhle víc splachovací

19.12.2019 10:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Když ja uz se vidím, ja toho psa na noc prostě stejně ven nevýhodím, když se mu nebude chtít. A tak nějak si myslím, ze kdyz si ho naucim na gauc (i toho NO), tak se mu pak z gauce chtít nebude 😀.

Dost znamych mi taky radilo to, at si ho pořídím (klidně tu malinu), ale výhradně jako venkovního psa a neberu ho domu vůbec, ze pak ten pobyt venku bude brat jako "automatický", normální. Ale s tím se zas tak úplně nemůžu srovnat já, abych se valela se dvěma psy na gauci a třetí ležel za dveřmi sam venku, to je mi proti srsti.

I když znám hodně rodin, kde je jedno společenské plemeno doma a jeden větší pes venku a nevypadá, ze by ho to nějak trapilo, domů ani nechce, jak je zvyklý venku.

Ale já se znám, nenechala bych ho venku a nepřijde mi to úplně OK.

19.12.2019 15:27

Me teda nedava uplne smysl pořizovat si -jen kvůli vyuziti zahrady? tretiho psa aktivniho plemene - v podstate na vycvik.
ani ten NO nebude spokojeny hlavne zahrade a když chce clovek něco delat poradne musí se rozhodnout - co.
Bull sporty a k tomu sportovka na nejake urovni - je podle me neslucitelne.
Ne, že by to pes nezvládnul - ale clovek taky musí chodit do prace, ze :-)
Plus když uz se nekam dostanete ve sportu -no me by bylo lito nepokracovat - a nekam se posouvat. ale to zase by mělo byt navazane na plemeno. tj. nastupce stejného plemene -a to uz je pak 4. pes doma atd.

19.12.2019 18:24
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

Není to jen kvůli využití zahrady, jak uz jsem psala výš - původní plán byl ten, nechat si po feně štěně, takže třetí aktivní pes v plánu byl. Jen jsme to pak začali prehodnocovat na hlídače. Nebyl by většinu času venku, ale to už jsem taky psala.

Bull sporty a sportovku kombinujeme i teď, k tomu coursing, kolobezku... Procházky... A právě ze dva nebo tri psi na trénink uz mi nepřijde jako takový rozdíl, ale třeba se pletu 😎.

19.12.2019 18:50

rozdíl může být v tom, že budou dva samci+1 nebo dvě feny+1, a to znamená.......

19.12.2019 19:02

marcelaamax napsal(a):
Není to jen kvůli využití zahrady, jak uz jsem psala výš - původní plán byl ten, nechat si po feně štěně, takže třetí aktivní pes v plánu byl. Jen jsme to pak začali prehodnocovat na hlídače. Nebyl by většinu času venku, ale to už jsem taky psala.

Bull sporty a sportovku kombinujeme i teď, k tomu coursing, kolobezku... Procházky... A právě ze dva nebo tri psi na trénink uz mi nepřijde jako takový rozdíl, ale třeba se pletu 😎.

Tri uz je dost
Na vsechno - pro jednoho cloveka.
A to i kdyz se snesou a vychazi spolu.
Ale co kdyz nepujdou treba ty vychazky spolecne pak?

Jako jo, vsechno jde kdyz se chce.
Jen aby fakt pak nebyli 4 a 5

19.12.2019 19:02
marcelaamax

XXX.XXX.181.6

Byly by to dvě feny a jeden pes, v době naší nepřítomnosti by nikdy nebyli spolu. Fena je hodně mladá a to je taky jeden z důvodů, proč nad tím neuvažujeme teď, ale až do budoucna.

Přidejte reakci

Přidat smajlík