Dobrý den,
Potřebovala bych poradit-máme roční fenku( křížený německý ovčák), je odmala bojácná, snažíme se socializovat, chodíme na cvičák...ale stále se moc nedaří -bojí se hlavně cizích lidí, na procházkách na některé, které se ji nějak nelíbí štěká .... to stejné návštěvy, zajímalo by mě co dělat a nedělat, aby návštěvy proběhly v klidu a v pohodě pro všechny. Rady jsem si četla všude možně- od zavírání psa do jiného pokoje, předat vodítko návštěve atd.. ani jedna možnost se mi ale nezdá moc normální😀
Děkuji za rady
Uživatel s deaktivovaným účtem

Předat vodítko návštěvě - zařazuji do zlaté sbírky. Možná jedna z předních příček.
Zavírat nic neřeší.
Nějakého nebojácného kamaráda psího nemáte?
Teoreticky by to šlo tak, že psa nenecháte upadnout do záchvatu paniky, ale pošlete návštěvu pryč dřív. Jak pes řekne stop, návštěva se otočí a maže od dveří.
Ale zas já se mu nedivím, znáte to - host do domu, hůl do ruky.
Prostě nenechte cizí lidi vlézt až do obýváku, protože to pes rozhodně nezvládne.
Nejdřív ať pes cítí člověka někde na chodbě, pak za dveřmi, mezi futry, potom v předsíni........a na každé nové pozici musíte koukat, jak reaguje pes.
Dokud je pes v klidu, ok, jak pohne uchem (nebo asi znáte jeho nějaký jiný signál určitě), musíte toho člověka za dveřmi poslat pryč. Aby pes zjistil, že stopka funguje a že se mu nic nestane. No a pak se člověk přesune do předsíně, pes se přijde podívat, řeknete mu sedni nebo tak něco, pochválíte, návštěvu vyhodíte.....a tak dál.
Pěkný psík.
napsal(a):
Předat vodítko návštěvě - zařazuji do zlaté sbírky. Možná jedna z předních příček.
Zavírat nic neřeší.
Nějakého nebojácného kamaráda psího nemáte?
Teoreticky by to šlo tak, že psa nenecháte upadnout do záchvatu paniky, ale pošlete návštěvu pryč dřív. Jak pes řekne stop, návštěva se otočí a maže od dveří.
Ale zas já se mu nedivím, znáte to - host do domu, hůl do ruky.
Prostě nenechte cizí lidi vlézt až do obýváku, protože to pes rozhodně nezvládne.
Nejdřív ať pes cítí člověka někde na chodbě, pak za dveřmi, mezi futry, potom v předsíni........a na každé nové pozici musíte koukat, jak reaguje pes.
Dokud je pes v klidu, ok, jak pohne uchem (nebo asi znáte jeho nějaký jiný signál určitě), musíte toho člověka za dveřmi poslat pryč. Aby pes zjistil, že stopka funguje a že se mu nic nestane. No a pak se člověk přesune do předsíně, pes se přijde podívat, řeknete mu sedni nebo tak něco, pochválíte, návštěvu vyhodíte.....a tak dál.
Pěkný psík.
Když ten cizí člověk ustoupí vždycky, když pes projeví neklid, tak ho naopak v tom špatným chování ještě víc utvrdíte, protože ho pes vlastně zahnal
Z pohledu psa je to jednoduché - zavrčím, nebo zaštěkám = vetřelec vypadne, a bude klid.
Daleko lepší je si s tou návštěvou dát scuka někde před barákem, kam přijdu i se psem. A po krátkém "rozhovoru", aniž by si návštěva psa nějak všímala, se všichni tři sebereme a jdeme společně domů. Tam by se měla zase návštěva chovat neutrálně, a psa si nevšímat, zatímco páneček dává chováním k návštěvě najevo, že je to v pořádku, a ten člověk je tam vítaný.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Když ten cizí člověk ustoupí vždycky, když pes projeví neklid, tak ho naopak v tom špatným chování ještě víc utvrdíte, protože ho pes vlastně zahnal
Z pohledu psa je to jednoduché - zavrčím, nebo zaštěkám = vetřelec vypadne, a bude klid.
Daleko lepší je si s tou návštěvou dát scuka někde před barákem, kam přijdu i se psem. A po krátkém "rozhovoru", aniž by si návštěva psa nějak všímala, se všichni tři sebereme a jdeme společně domů. Tam by se měla zase návštěva chovat neutrálně, a psa si nevšímat, zatímco páneček dává chováním k návštěvě najevo, že je to v pořádku, a ten člověk je tam vítaný.
Když ten pes se prý bojí i venku.
Radši to psovi kouskuji.
Ale jako jo, návštěvník musí být normální a ne se psovi hrnout na hlavu a podobné nesmysly.

S každou návštěvou taky nemůžu jít dopředu ven, s tou nezvanou obzvlášť, s tou až pak :-)
Takže by to chtělo psovi říct, co má dělat, když se rozezní zvonek. Aby měl naučenou nějakou normální reakci a ne záchvat.
Kousání hračky na gauči? Něco tak.
napsal(a):
S každou návštěvou taky nemůžu jít dopředu ven, s tou nezvanou obzvlášť, s tou až pak :-)
Takže by to chtělo psovi říct, co má dělat, když se rozezní zvonek. Aby měl naučenou nějakou normální reakci a ne záchvat.
Kousání hračky na gauči? Něco tak.
Tak když můžete každého člověka za dveřmi poslat pryč, nebo ji pokaždé vyhodit z předsíně, když se to psovi nelíbí, tak potkat se s návštěvou před barákem je to nejmenší
Jinak bych, pokud je pes na nervy, když uslyší zvonek, ten zvonek vyměnila, protože na tento už má vybudovanou negativní reakci spojenou se strachem.
Pořídila bych nějaký decentnější s úplně jinou melodií, a když nejsem doma, a je tam pes, tak bych ho klidně i vypínala (pokud to jde).

a ma pes doma nejake místo, kam chodi rad a citi se bezpecne?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Souhlasím, problém je v tom, že už jednou jsme si takto “daly sraz “s návštěvou venku a bylo to stejné- s tím že na návštěvu štěkala už venku a doma ji pak taky jakoby hlídala a moc nedala pokoj😬na povely typu místo atd moc v tom rozrušení nereaguje😕

"a povely typu místo atd moc v tom rozrušení nereaguje"
když nereaguje, udelate co?
nechate ji dal stekat?
napsal(a):
"a povely typu místo atd moc v tom rozrušení nereaguje"
když nereaguje, udelate co?
nechate ji dal stekat?
Ona určitě cítí, že jsme z toho na nervy a to ji podle mě taky nepřidá ke klidu, ale ono je to těžký, zase nechceme aby se ten človek (návštěva)bál- když se bojí, fena to cítí a je to začarovaný kruh😀
Řešila jsem sice opačný problém (fena až příliš vítala návštěvy a byla z toho úplně hotová), ale myslím, že by to mohlo fungovat i u vás.
Začala bych tím, že bych psa naučila povel "místo", opravdu naučila tak, aby ho zvládal za každé situace. Nejdřív učit v naprostém klidu a až to bude zvládat tak po kouskách i v době návštěvy. Do té doby dokud to nezvládá, tak bych mu nechala doma tahat za sebou šňůru a "pomohla mu" na to místo, a klidně ho tam "mechanicky" přidržovala. A spojila bych mu návštěvy s něčím příjemným - přijde návštěva, půjdeš na místo, ale dostaneš nějakou mlsku - něco na žvýkání, co ho zabaví chvíli. Když už na tom místě byla v klidu, tak jsem ji klidně přivolala a nechala přivítat návštěvu, ale v klidu. Ovšem u toho nám musí spolupracovat návštěva - a pokud ani návštěva neudrží emoce na uzdě, tak pak má fenu opravu až na hlavě .Pokud je to ze strachu, nechala bych i návštěvy nabízet pamlsky, ale ne nijak hrrr, až když pes sám projeví zájem.
U nás to takhle fungovalo, a hlavně ta věc na žvýkání - u nás buď nějaké sušené ucho nebo tak něco a nebo kong - a ona tím žvýkáním nejdřív i trochu upustí ty emoce, uklidní ji to, a a pak už se k té návštěvě nechová jako poděs.
Korunka7
napsal(a):
No snažíme se ji zklidnit jinak- jako okřiknutím nesmíš, ne.. ale je to většinou k ničemu😑
Takže to vypadá asi tak - fena dostane povel "místo" na který vůbec nereaguje. Tak vy tedy po ní začnete křičet "nesmíš", "ne" - na co taky vůbec nereaguje? To je ale špatně. Musíte jí ten povel místo naučit líp. Pokud jí ten povel dáte, tak ji na to místo prostě odveďte. Ona už teď ví, že si můžete říkat povely jaké chcete, a když nebude reagovat, tak se vlastně nic nestane.
Korunka7
napsal(a):
No snažíme se ji zklidnit jinak- jako okřiknutím nesmíš, ne.. ale je to většinou k ničemu😑
To okřikování ale situaci ještě zhoršuje - pes je nejistý, a místo vašeho klidného vedení a podpory dostane ještě nadaný, takže jste na něj vlastně v přesile, protože je bojí, a ještě dostane od Pána pojeb...
Když se budete jako dítě bát třeba pavouka, a někdo hoho uznáváte Vám k tomu vynadá, tak Vás to asi taky nepřivede do pohody, ale příště budete mít problém ještě větší - strach z pavouka, a zrada od toho, komu jste věřila že je na Vaší straně...

korunka, jestli si něco pořiď a přečti, a ne jednou, ale opakovaně tak knihu F. Šusty Trénink je rozhovor.
A k tomu, co píše megi a k čemu má dobrou poznámku inspektor, si přečti tohle :
http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf
ono, když máš něco dělat, tak musíš hlavně vědět PROČ, jak to funguje, ne se jen mechanicky řídit nějakým "návodem"
protože neřešíš jenom nějakou jednu situaci, řešíe psa jako takového
jo, a musím zmínit můj oblíbený klikr, vhodná práce a berlička pro plašany......a naučit se s klikrem pracovat je pro psovoda obecně vždy plus

To potkání s návštěou venku mi přišlo ok, pokud štěká na návštěvu i venku, tak bych zkusila alespoň krátkou prochajdu, ono v pohybu by to mohlo býti lepší a až se uondá tak, že mu už samotnýmu přijde, že je zbytečný na ty lidi furt řvát, že vidí, že je všechno ok, že z toho nikdo nedělá kovbojku, panička je klidná s těma cizíma lidma se baví přátelsky, mě (psa) si ti lidé nevšímají..........samozřejmě je blbost tohle trénovat na návštěvě, která o to nestojí, chce to dělat cvičný návštěvy.
Druhý způsob, který mi přijde taky dobrý je to poslání na místo a dát něco na žvýkání, ale chce to taky lidi na tréning, protože řvát na psa, aby šel na místo, když už je problém, je blbost, pes by si tam dle mého měl jít lehnout ještě než se otevřou dveře a než návštěva vstoupí.
Já mám třeba psa, který řval, když jsme měli jít ven, který mě extrémě nahlas vítal, bylo to nepříjemné, protože ven jsme se vypravovali dlouho, vždycky se čekalo až se pes uklidní, to mi přišlo nefér vůči feně, která v klidu čeká než se půjde a pak mi tady někdo poradil, že mám psa naučit, aby si vzal něco do tlamy.......aby to nebylo "jde se ven hurá, hurá, juchů, hurá, honem, honem, hurá..." ale sakra, kde mám ten uzlík, omlouvám se, že už nevím od koho rada přišla, ale dodnes jí svatořečím. Jo jako když přijdu, tak si pes blafne, ale otevřu dveře a v tu ránu si letí pro uzlík nebo kostičku......to samý, když vidí, že se oblíkám "na ven", to za mnou sice pochoduje, ale s uzlíkem a je ticho.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak když můžete každého člověka za dveřmi poslat pryč, nebo ji pokaždé vyhodit z předsíně, když se to psovi nelíbí, tak potkat se s návštěvou před barákem je to nejmenší
Jinak bych, pokud je pes na nervy, když uslyší zvonek, ten zvonek vyměnila, protože na tento už má vybudovanou negativní reakci spojenou se strachem.
Pořídila bych nějaký decentnější s úplně jinou melodií, a když nejsem doma, a je tam pes, tak bych ho klidně i vypínala (pokud to jde).
:-) No tak to každopádně, vyměnit zvonek, a když bude řvát i na klepání na dveře, tak se přijde zeptat ten pes sem, co dál :-)
Pokud se pes bojí, prostě zkracuji vzdálenost od nebezpečí + dám něco na pomoc se stresem, což je např. kousání a řeknu, co má místo toho dělat.
Tak jsme se dověděli, že pes neumí žádný povel pořádně, nemá žádnou soukromou schovku a zajímavý způsob cvičení.
A to dnes nebo kdy začne návštěv hodně.
Ale já to myslela dobře, přísahám :-)

Korunka7
napsal(a):
Ona určitě cítí, že jsme z toho na nervy a to ji podle mě taky nepřidá ke klidu, ale ono je to těžký, zase nechceme aby se ten človek (návštěva)bál- když se bojí, fena to cítí a je to začarovaný kruh😀
Návštěva se bojí, pes to vycítí a nastane problém, jo?
Nechcete si rozmyslet, jestli máte psa, co se bojí návštěv, nebo psa, co je agresivní na návštěvy?
Chtělo by to se se psem víc skamarádit, trochu ho líp cvičit,
aby věděl, že s vámi je návštěva naprosto normální věc.
Neví nic, tak co má dělat.

Mám doma něco podobného. Taky roční plašánek. Máme ho z útulku od jeho 4 měsíců. Chybějící socializace + vrozená plachost udělala své a i přes snahu to dohnat, to je bojínek vůči cizím lidem.
Návštěvy taky hodně řeší. V první řadě je důležité, abyste byli v klidu Vy. Plně chápu, že Vás chování psa rozčiluje. Nechcete, aby si ostatní mysleli, že máte nevychovaného psa. Chcete si s návštěvou v klidu popovídat a zároveň psa neizolovat, ale ono to nejde. Musíte to brát tak, že pes je prostě takový a Vaším úkolem je, naučit ho správnému chování.
Ideálně, než Vám návštěva přijde vůbec domů, tak jim vysvětlete situaci. Že máte pejska který se bojí, bude pravděpodobně štěkat a že potřebujete jejich spolupráci.
My máme za dveřmi už připravené mlsky, které si návštěva bere a hned mezi dveřmi je pejskovi nabídne. Je to sice posera, ale kus žvance neodmítne. Postupně se učí, že když se za dveřmi šramotí, tak není nutné být hysterický, protože to znamená, že bude pamlsek.
Potom, co pes takto ,,přivítá" návštěvu mu dávám nějakou kost na hryzání. Uklidňuje ho to. Místo toho, aby stres ventiloval skrz štěkání, tak si ho ventiluje skrz hryzání. Chce to něco tvrdého, co psa zaujme ale zároveň mu to vydrží. My máme sušené vepřové lopatky. Ty mu vydrží alespoň půl hodiny.
I když se pes kousáním zbaví první největší vlny stresu, tak pak má tendence na pro něj nepředvídané chováné návštěvy štěkat. Proto vždycky všechny prosíme, aby si psa prostě nevšímali. Nenavazovali oční kontakt, nesahali na něj, ani na něj nemluvili.
Nevím, jak je na tom Váš pes, ale ten náš je sice schopný se s někým cizím spřátelit, ale chce to to umět. Tzn. všímat si ho jen, když přijde on. Nejprve mu dát očuchat ruku, nedívat se na něj, zkusit ho pohladit ze strany krku a ne shora, nabídnout mu pamlsek, nedělat rychlé a nepředvítelné pohyby. Je pak schopný si i s cizím člověkem hrát. ALE je velmi málo lidí, kteří mají dostatek citu a empatie na to, aby se s ním takto sblížili a chtít to po každé návštěvě je utopie. Proto je lepší návštěvu poprosit pouze o to, aby si psa jen nevšímali a i to je pro některé těžké dodržet. Hlavně lidí, co mají psi rádi, mají potřebu se s ním skamarádit, ale už jen malé procento z nich je schopné pobrat rady na to jak.
Zrovna včera u nás byli kamarádi. Přišli, pes od nich dostal pamlsek, pak kost na uklidněnou a mezi tím jsme si sedli ke stolu. Dokud seděli tak v pohodě. Pes potom co dožral kost, tak se motal okolo stolu. Sem tam si je očuchal a když se drželi toho, o co jsme je poprosili (nevšímat si ho), tak to bylo v pohodě. Jediný problém pak nastal, když se od stolu zvedli. To měl pes zase tendence štěkat. Bylo to pro něj najednou narušení toho, co v tu chvíli už zvládal a fungovalo to. Kamarádi tak vyfasovali piškoty a když se od stolu zvedli a šli třeba na záchod, tak je trousili na zem .
Hlavně psa za štěkání neokřikujte a netrestejte. Štěká proto, že se bojí. Pokud ho budete trestat za to, že se bojí, tak strach ještě zhoršíte. Naopak mu musíte ukázat, že nemá důvod se bát a návštěvy mu spojit s něčím příjemným.

napsal(a):
Nechcete si rozmyslet, jestli máte psa, co se bojí návštěv, nebo psa, co je agresivní na návštěvy?
No ono ani situace, kdy pes neštěká není výhra, moje návštěvy se začaly cítit nesvé, když už štěňata odrostla s kulatých chlupatých kuliček, kolem půl roku, kdy už neběhala ke každé návštěvě se pomuchlovat (a to se opravdu u nás do té doby dveře netrhly, každý se chtěl poňufat s malým medvídkem), naopak pesani nechali návštěvu usadit a pak zaujali pozice tak, aby měli návštěvu pod kontrolou....v té době už si taky začali hodně vybírat, kdo bude mít tu čest a bude si je moc pohladit.
Nakonec jsme je opravdu začali zavírat, protože i kamarádka, kterou považuju za docela tvrďáka, co se psů týče, žádná poseroutka, mi řekla "hele voni divně koukaj, necejtim se úplně nejlíp, připadají mi jako šelma před skokem" a tam už nemáte jak výchovně zapracovat, když pesani nic nedělaj, leží co nejdál od návštěvy než poslat psy na místo mimo místnost s návštěvou, mimo těch "vyvolených" o kterých vím, že jim pesani nic neudělaj, max to, že budou otravovat s drbáním. a to jsou přesně 4 lidi a to počítám včetně mojí maminy.
napsal(a):
Agresivní není, to, že se bojí, dává najevo štěkáním. Zkamarádění jsme taky dostatečně😀jen nás holt návštěvy tak často nenavštěvují, takže na to není moc zvyklá..

Korunka7
napsal(a):
Agresivní není, to, že se bojí, dává najevo štěkáním. Zkamarádění jsme taky dostatečně😀jen nás holt návštěvy tak často nenavštěvují, takže na to není moc zvyklá..
A ven ale snad chodíte.. myslím tím - poslouchat toho psa, neházet neplavce rovnou do rybníka..

napsal(a):
No ono ani situace, kdy pes neštěká není výhra, moje návštěvy se začaly cítit nesvé, když už štěňata odrostla s kulatých chlupatých kuliček, kolem půl roku, kdy už neběhala ke každé návštěvě se pomuchlovat (a to se opravdu u nás do té doby dveře netrhly, každý se chtěl poňufat s malým medvídkem), naopak pesani nechali návštěvu usadit a pak zaujali pozice tak, aby měli návštěvu pod kontrolou....v té době už si taky začali hodně vybírat, kdo bude mít tu čest a bude si je moc pohladit.
Nakonec jsme je opravdu začali zavírat, protože i kamarádka, kterou považuju za docela tvrďáka, co se psů týče, žádná poseroutka, mi řekla "hele voni divně koukaj, necejtim se úplně nejlíp, připadají mi jako šelma před skokem" a tam už nemáte jak výchovně zapracovat, když pesani nic nedělaj, leží co nejdál od návštěvy než poslat psy na místo mimo místnost s návštěvou, mimo těch "vyvolených" o kterých vím, že jim pesani nic neudělaj, max to, že budou otravovat s drbáním. a to jsou přesně 4 lidi a to počítám včetně mojí maminy.
Mně to povídejte, mám toho.. Megínu :-)
A Vaši berbeři na návštěvy štěkají, dobývají se k nim, nebo vyvádí jinou neplechu?
Megí za boha nemohla pochopit, že návštěva nepřišla kvůli tomu, jak je to krásný pejsek, ale vlastně proto, aby krásný pejsek měl na granule.
99% lidí se jí bojí. Nejdřív jsem ji opravdu musela zavřít vedle, protože 1) fakt se jí bojí 2) uvítání dělovou koulí, i když vás olizuje, není úplně to pravé
Pak to zvládla jištěná provázkem u nás a kostí, ale stejně řvala nebo plakala.
Furt jí říkám, že není ošklivý pejsek, ale princezna, a to zavírání vedle .. no vypadala, že jsem ji zradila, že lžu..
A teď řeknu běž si lehnout a ona jde a nic neříká.
Chtělo to ale taky trochu spolupráce lidí. Pár jich přišlo pak psa pohladit, pes šťastný, .. a jako bonus mi začla asi víc věřit, protože jsem říkala - počkej tady, něco ti donesu... a vyřešila se spousta dalších problémů.. taky jsme ale hodně cvičily, aby ten povel fakt splnila za každých okolností.
Strašně mě rozčiluje příchozí, kterému řeknu, ať na psa nemluví, nemáchá rukama a tak, a ono to samozřejmě neposlechne a pes skáče a příchozí říká nechte ho a já psovi musím důrazně říct, že má jít pryč. Je to jak zrada, teda ona se tak tváří.
Dnes bude veliká legrace, rozhodla jsem se, že tyhle typy zachraňovat nebudu. Ať si to se psem vyřídí sami. Doufám, že přijdou v bílém.

napsal(a):
Mně to povídejte, mám toho.. Megínu :-)
A Vaši berbeři na návštěvy štěkají, dobývají se k nim, nebo vyvádí jinou neplechu?
Megí za boha nemohla pochopit, že návštěva nepřišla kvůli tomu, jak je to krásný pejsek, ale vlastně proto, aby krásný pejsek měl na granule.
99% lidí se jí bojí. Nejdřív jsem ji opravdu musela zavřít vedle, protože 1) fakt se jí bojí 2) uvítání dělovou koulí, i když vás olizuje, není úplně to pravé
Pak to zvládla jištěná provázkem u nás a kostí, ale stejně řvala nebo plakala.
Furt jí říkám, že není ošklivý pejsek, ale princezna, a to zavírání vedle .. no vypadala, že jsem ji zradila, že lžu..
A teď řeknu běž si lehnout a ona jde a nic neříká.
Chtělo to ale taky trochu spolupráce lidí. Pár jich přišlo pak psa pohladit, pes šťastný, .. a jako bonus mi začla asi víc věřit, protože jsem říkala - počkej tady, něco ti donesu... a vyřešila se spousta dalších problémů.. taky jsme ale hodně cvičily, aby ten povel fakt splnila za každých okolností.
Strašně mě rozčiluje příchozí, kterému řeknu, ať na psa nemluví, nemáchá rukama a tak, a ono to samozřejmě neposlechne a pes skáče a příchozí říká nechte ho a já psovi musím důrazně říct, že má jít pryč. Je to jak zrada, teda ona se tak tváří.
Dnes bude veliká legrace, rozhodla jsem se, že tyhle typy zachraňovat nebudu. Ať si to se psem vyřídí sami. Doufám, že přijdou v bílém.
Berbeři jsou samozřejmě slušně vychovaní...tzn. že za brankou dělaj óbr bububu, ale pokud bych dotyčného pozvala dál, tak nebudou kontaktní, budou opodál a budou hlídat.
Ale za prvé NIKDO nechce vstoupit na můj pozemek po té, co mu moji psi předvedli, že za tatínka mají psa baskervillského a maminka je fúrie. Za druhé po zkušenosti, kdy jsem stála na dvoře s kolegou, který mi přijel odvézt gumy na auto, jsem mu řekla, počkej tady, já pro ně dojdu...on gentleman mi chtěl pomoci, přeci mě je nenechá tahat samotnou a když už jsem byla kousek od něj, tak vyrazil za mnou...resp. chtěl vyrazit, jakmile udělal dva kroky, tak fena, která si ho do té doby absolutně nevšímala, se na něj s příšerným řevem vrhla a pořádně do něj strčila a pak ho už nikam nepustila....
Prostě pesani zavírám preventivně, protože nikdy nevím, co si některý ze psů vyloží jako ohrožení paničky........