PetrKuba

XXX.XXX.84.110
Dobrý den, máme ročního psa. Do dnešní doby byl u přítelkyně na dvoře s dalšími 2 pejsky. Koupili jsme Dům a teď jsme si ho vzali k sobě. Když jsme s ním doma,je hodný a všechno je v pohodě.Jakmile ho dáme na dvůr, tak sedí u dveří, štěká a naříká. Jak docílit toho,aby aspoň část dne vydržel na dvoře sám? Dvůr je velký,asi 500m2 zatravněné plochy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

PetrKuba
napsal(a):
Dobrý den, máme ročního psa. Do dnešní doby byl u přítelkyně na dvoře s dalšími 2 pejsky. Koupili jsme Dům a teď jsme si ho vzali k sobě. Když jsme s ním doma,je hodný a všechno je v pohodě.Jakmile ho dáme na dvůr, tak sedí u dveří, štěká a naříká. Jak docílit toho,aby aspoň část dne vydržel na dvoře sám? Dvůr je velký,asi 500m2 zatravněné plochy.
Je úplně jedno jak je dvůr velký nebo, že má pes k dispozici obrovskou zahradu.....já mám 2 psy a taky nechtějí být venku sami resp. chtějí být s námi je jedno kde....když už jsou venku, tak obejdou zahradu a stejně leží u dveří, no tak to pak můžou ležet i doma, to vyjde na stejno.....jó něco jinýho je, když panička pracuje na zahradě, to je baví, to pomáhají, to tam budou rádi od rána do večera.....
No spíš se zeptám...je nutné, aby byl pes část dne venku sám?? Kňučí u dveří, když ví, že vy jste uvnitř?? Nebo ho chcete nechávat na dvoře, když nejste doma??
Některého psa to venku "baví" má na co koukat, proběhne se kolem plotu, když běží vyštěkat psího kolegu nebo jde blafnout na kolemjdoucí, obejde si teritorium, pak si lehne na místo, kde má přehled a hlídá..........no a pro některého psa je to čistě vopruz, protože se tam sám nudí a raději by byl se svýma lidičkama.
Jestli to máte tak, že chcete, aby byl pes na dvoře sám pro "jeho dobro"...aby nebyl zavřenej doma, tak se na to vykašlete, na dvůr jděte s ním, pohrajte si, poběhejte nebo některým psům stačí, když si sednete ven s kafíčkem.......
Pes byl zvyklý venku, ale se psími kámoši, samotnýmu je mu prostě smutno.
PetrKuba

XXX.XXX.84.55
Jde nám o to, že když budeme chodit po novém roku do práce, tak tam bude muset 8 hodin vydržet. Teď s ním travime hodně času a na dvorek ho zkoušíme dát,aby si zvyknul...

PetrKuba
napsal(a):
Jde nám o to, že když budeme chodit po novém roku do práce, tak tam bude muset 8 hodin vydržet. Teď s ním travime hodně času a na dvorek ho zkoušíme dát,aby si zvyknul...
Tak ono je rozdíl, když pes ví, že jste DOMA a když ví, že v baráku nikdo není. Pokud chcete zkoušet zvykačku venku, tak s tím, že třeba uděláte procházku, pak psa šoupnete na dvorek, eventuelně nějaká sváča a jděte třeba k sousedům na kafe. Předpokládám, že pes má nějakou zateplenou boudu, tak tu umístit co nejblíže vchodovým dveřím, řada psů využívá boudu minimálně a raději leží u dveří, ideálně když je tam nějaká stříška, která ho chrání před nepřízní počasí...a nechte mu něco na žvýkání.
Dája6
napsal(a):
PetrKuba
Dobrý den,
musí se to naučit, nic víc, nic míň. Prostě zvykám a pokud mi to trhá srdce ( což chápu) tak si koupím špunty do uší.
Jinak já bych preferovala psa dovnitř v mé přítomnosti a jinak ven. u nás by to takhle bylo postavené. Vy to máte asi jinak.
Dája
Ty špunty do uší je většinou potřeba pořídit hlavně sousedům

PetrKuba
napsal(a):
dovolím si reagovat citací :
"Tak ono je rozdíl, když pes ví, že jste DOMA a když ví, že v baráku nikdo není. Pokud chcete zkoušet zvykačku venku, tak s tím, že třeba uděláte procházku, pak psa šoupnete na dvorek, eventuelně nějaká sváča a jděte třeba k sousedům na kafe"
je to jako nácvik odcházecího rituálu bytového psa +dvorek musí být pro psa součástí domova

trochu unavit
včera bylo po lukách a polích hrozně zvířat, byla jsem z toho fakt unavená
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.188
Pise se ze doted na dvore byl ale s dalsimi psy. Zkusila bych jak bude reagovat ldyz tam bude mit kamose. My vzdy mivali velke psy jen venku vzdy ale byli nejmene dva a nikdy nebyl sebemensi problem ze by stene vyvadelo.

napsal(a):
dovolím si reagovat citací :
"Tak ono je rozdíl, když pes ví, že jste DOMA a když ví, že v baráku nikdo není. Pokud chcete zkoušet zvykačku venku, tak s tím, že třeba uděláte procházku, pak psa šoupnete na dvorek, eventuelně nějaká sváča a jděte třeba k sousedům na kafe"
je to jako nácvik odcházecího rituálu bytového psa +dvorek musí být pro psa součástí domova
No to mě nenapadlo, tohle jsem nikdy neřešila. Samozřejmě pesany odmala učím na to, že s nima nikdo nebude nonstop 24/7, ale nikdy nebyl následně problém v tom, jestli odejdu a pes je zavřený doma nebo jestli odejdu a pes zůstává na zahradě. Rituál je stejný "ahojky, já jdu, buď hodný"...v případě současného psa ještě pusu na rozloučenou, to stojí jak žirafa s nataženým krkem a na toho hudlana vysloveně čeká, patří to k rituálu, dostane pusu a jde si lehnout, max oznámím, že za chvíli přijdu, to když jdu třeba na nákup.

napsal(a):
No to mě nenapadlo, tohle jsem nikdy neřešila. Samozřejmě pesany odmala učím na to, že s nima nikdo nebude nonstop 24/7, ale nikdy nebyl následně problém v tom, jestli odejdu a pes je zavřený doma nebo jestli odejdu a pes zůstává na zahradě. Rituál je stejný "ahojky, já jdu, buď hodný"...v případě současného psa ještě pusu na rozloučenou, to stojí jak žirafa s nataženým krkem a na toho hudlana vysloveně čeká, patří to k rituálu, dostane pusu a jde si lehnout, max oznámím, že za chvíli přijdu, to když jdu třeba na nákup.
Já třeba musím oznamovat i daný čas návratu, jinak je doma něco provedeno, rozhrabano nebo okousano, popřípadě mám doma urazeneho jedince, když se opozdim 😁

sardulah,
ale však normálně bych problém nehledala a nečekala, ale u zadavatele to učení, jak výše píše, může naopak vést k eskalaci problému, protože ho prostě vyhazují od sebe, což je zcela jiná situace, než když lidi odchází, jak píšeš.......
Bych toho psa naučila odcházecí rituál, doma, a ten pak přenesla ven......asi (a samozřejmě dvůr musí být naše společné místo, ne samotka)