Vanessa8
napsal(a):
Měla bych dotaz mám doma nakrytou chovnou fenu psem který se bude uchovňovat na konci ledna. Jedná se o nechtěné nakrytí u veta jsme byli ale i přesto naše "obrana" nezabrala. Otázka zní má někdo zkušenosti z doděláváním papíru u štěňat popř je to možné?
Záleží na klubu příslušného plemene ale většinou pokud je to taková nehoda ale pes splní podmínky chovu tak by neměl být problem to kladně vyřešit. Je potřeba to ale hned řešit s klubem a poradci chovu,počítejte že dostanete možná i nějakou pokutu ale raději pokutu a postavit se k tomu čelem a mít štěnata s pp než pak odchovat bez pp a se spoustou problému .
Vanessa8
napsal(a):
Měla bych dotaz mám doma nakrytou chovnou fenu psem který se bude uchovňovat na konci ledna. Jedná se o nechtěné nakrytí u veta jsme byli ale i přesto naše "obrana" nezabrala. Otázka zní má někdo zkušenosti z doděláváním papíru u štěňat popř je to možné?
V našem klubu pokud pes splňuje podmínky chovnosti (i když zatim není uchovněný) to vždy řešili tak, že štěňata PP dostala.
Je potřeba to ale co nejdřív oznámit PCH, a začít to řešit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vanessa8
napsal(a):
Jediné co psovi chybí vyšetřit jsou oči na které jedeme po novém roce. Jinak jsem mu dělala i nějaké testy navíc. Jedná se o plemeno Border Kolie (klub BCCCZ).
Děkuji všem moc za rady. 🙂
Nevím jak u borderek, ale u kavkazanů, když se toto stalo, dostala štěnata PP až po tom, co byl ten z rodičů, který v době nakrytí nebyl chovný, uchovněn.
napsal(a):
Nevím jak u borderek, ale u kavkazanů, když se toto stalo, dostala štěnata PP až po tom, co byl ten z rodičů, který v době nakrytí nebyl chovný, uchovněn.
Tak je to i u jiných plemen, ale v těchto případech se prostě nařídí majiteli, aby dodelal to, co pes potrebuje k uchovnění (v tomto případě ty oči), a udělá mimořádná bonitace jen pro toho daného psa, takže nemusí třeba nekolik měsíců čekat na řádnou bonitaci. To by totiž štěňata PP už nedostala, protože plemenka má podmínku, že musí obdržet všechny podklady k vrhu nejpozději do věku 12 týdnů štěňat, jinak vrh už nezapíše.
tero
napsal(a):
Jak by to bylo, kdyby se nakryla fena, sice uchovněná, ale chybělo by jí do patřičného věku jen pár dní?
Tak to se stalo kamaradce s 16 měsíční fenou, a bohužel ji PP na štěnata nedali. Tam v tom byla ale nějaká politika - klub takto zamítl krátce před tím žádost jiné chovatelce, co byla ale nějaká potížistka, a kamarádce to nedali jen kvůli tomu, že totéž zamítli někomu jinýmu, a neobhájili by to
tero
napsal(a):
Jak by to bylo, kdyby se nakryla fena, sice uchovněná, ale chybělo by jí do patřičného věku jen pár dní?
Pokud je to porušení zákona, s tím nic klub neudělá a PP vydat nemůže. Pokud má klub stanovený vyšší věk než zákonný, takže ten zákonný nebyl porušen, tak pak je to na rozhodnutí klubu.
jahodapavel
napsal(a):
o vystavení rozhoduje plemenná kniha na základě stanoviska Komise pro chov a zdraví. Ta zasedá jen několikrát ročně(2x ?)
Povolení jsem dostal po půl roce, bonitaci fena udělala po roce od vrhu.
Není pravda, pokud klub souhlasí, před komisi to ani nejde, když se splní všechny náležitosti v daných termínech, chovatele to stojí akorát čas a prachy, protože musí zaplatit i tu individuální bonitace a testy paternity. Ale třeba to má ČKS jinak.
Každopádně každý klub to má jinak, je prostě nutný se co nejdřív obrátit na poradce chovu, ten už bude vědět co a jak.

jahodapavel
napsal(a):
o vystavení rozhoduje plemenná kniha na základě stanoviska Komise pro chov a zdraví. Ta zasedá jen několikrát ročně(2x ?)
Povolení jsem dostal po půl roce, bonitaci fena udělala po roce od vrhu.
a dostal teda nakonec ten vrh PP nebo nedostal?

jahodapavel
napsal(a):
dostal
a od jakeho pismene ten vrh byl?