Jak na slovní povel lehni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.12.2019 19:37
Irbis191

XXX.XXX.33.194

Dobrý den, mám 6 měsíční sheltii, učíme se základní povely. Některé už umí, ale problémy nastaly u slovního povelu lehni. Na posunek rukou už lehnout umí, ale když se řekne jen lehni bez posunku, neví co se po něm chce. Možná jsem ho to naučila špatně už na začátku? Jak mu mám spojit slovní lehni s tím, že si má lehnout?
Díky za rady

30.12.2019 20:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Irbis191 napsal(a):
Dobrý den, mám 6 měsíční sheltii, učíme se základní povely. Některé už umí, ale problémy nastaly u slovního povelu lehni. Na posunek rukou už lehnout umí, ale když se řekne jen lehni bez posunku, neví co se po něm chce. Možná jsem ho to naučila špatně už na začátku? Jak mu mám spojit slovní lehni s tím, že si má lehnout?
Díky za rady

Ten posunek musíte odbourávat postupně - ve skutečnosti se totiž pes naučí vaši řeč těla jako první, a když tam pak není, tak to "Lehni" je pro něj jen prázdné slovo.

30.12.2019 20:17
Irbis191

XXX.XXX.33.194

A jak to tedy odbourat?

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.12.2019 20:36

Lehne, hned vyštěknete lehni.
On si to ten pes zapamatuje, když to uděláte 50x.
Posunek - leží - povel LEHNI.
Pak ten posunek zkracujte, jen náznak třeba? Až nakonec zmizí a zůstane jen slovní povel.

30.12.2019 20:47
Irbis191

XXX.XXX.33.194

Díky za reakce, zkusím to nějak odbourat

30.12.2019 20:53

teď máš posunek-povel
pak předřadíš povel posunku, povel intonačně silný (nemyslím teda řev)
posunek vypouštíš

nebo to můžeš učit zcela znovu jen na povel

30.12.2019 20:55

No já nevím, jestli to je správně, můj pes na to funguje. Pes ležel, já řekla stokrát, že to je teda to lehni a on si to nějak v hlavě spojil.
Pak když jsem řekla lehni, tak pes naznačil, že lehne, to jsem chválila...pak znovu.. a třeba mu aj do toho lehu pomůžu.....a tak dál.. jenže já to mám asi jednoduché, tento pes extrémně citlivě reaguje na to, jak se tvářím a jestli se směju atp., takže když pak už ležel zcela, tak já jásala jak pominutá a pes z toho radost jak sviňa a najednou uměl lehni.
Posunek jsme přidali až později.. tudíž funguje na oboje.
Asi bude dost záležet na tom, jak a jak rychle označujete správné chování, jestli ví, kdy je na správné cestě. Já psovi klidně zatleskám :-)
Pardon za vyrušení, někdo Vám to tu vysvětlí nějak kulturněji :)

30.12.2019 20:57

On umí všechno na posunky?

31.12.2019 11:01
Irbis191

XXX.XXX.33.194

Sedni umí na oboje, jinak ostatní povely slovně

31.12.2019 11:20

Zároveň s posunkem bych dala povel "Lehni!", tak, abych spojila lehnutí se slovním povelem. Samozřejmostí je, aby se povel intonačně lišil od jiných povelů. A postupně bych slovní povel předřadila posunku, až by pes lehal jen na slovní povel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík