Máte rádi hlídací (pracovní) psy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

XY12345

31.12.2019 22:33
XY12345

XXX.XXX.43.16

Dobrý den, prosím nechci se hádat a uvědomuji si, že to bude individuální, ale... napadlo mě, jaký vztah mají majitelé se svými hlídacími (nebo i jinak pracovními - mysliveckými, služebními, ovčáckými aj. ale tam myslím to bude jiné, je tam více kontaktu) psy a jestli je to srovnatelné se psy “normálními”, pořizovanými jako přáteli. Nijak nezpochybňuji, že i hlídací psi mají veškerou potřebnou péči, myslím ten citový vztah a to pouto. Je to také takové? Neumím si to představit. Možná jsem prostě ovlivněná tím, ze my jiné psy než “kamarády” nikdy neměli. Max. cvičili agility a pro zábavu pásli ovce. Díky moc za odpověď

31.12.2019 22:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

XY12345 napsal(a):
Dobrý den, prosím nechci se hádat a uvědomuji si, že to bude individuální, ale... napadlo mě, jaký vztah mají majitelé se svými hlídacími (nebo i jinak pracovními - mysliveckými, služebními, ovčáckými aj. ale tam myslím to bude jiné, je tam více kontaktu) psy a jestli je to srovnatelné se psy “normálními”, pořizovanými jako přáteli. Nijak nezpochybňuji, že i hlídací psi mají veškerou potřebnou péči, myslím ten citový vztah a to pouto. Je to také takové? Neumím si to představit. Možná jsem prostě ovlivněná tím, ze my jiné psy než “kamarády” nikdy neměli. Max. cvičili agility a pro zábavu pásli ovce. Díky moc za odpověď

I pracovní pes může, a často taky žije jako člen rodiny.
... a paradoxně se takoví psi mají i mnohem lépe, než jen rodinní mazlíčci, protože mají nějakou smysluplnou náplň života.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.12.2019 23:38

Jak je to myšleno "hlídací (pracovní)", to jako třeba psi, co se vypouští např. na noc do nějakého objektu popř. na pozemek na hlídání bez psovoda a nebo hlídají v součinnosti se psovodem??
Znám jen jednu paní, co pracovala u nějaké bezpečnostní agentury a chodila hlídat se svými rotvíky.....nemyslím, že tam by byl nějaký rozdíl ve vztahu než u "normálních lidí", psy měla doma, fungovali asi jako většina rodinných psů, jen měli aktivity okolo...cvičák, práce.
No a pak další případ.....majitel autoservisu, taky dva rotvíci...přes den v kotci, na noc vypuštění, aby hlídali, tak tam ten vztah nebyl asi tak "dokonalý" jako v prvním případě, tam byl pes opravdu pořízen čistě jako prostředek na hlídání.

Asi záleží čistě na tom, kdo si psy pořídí a v jakém režimu je následně má.

1.1.2020 15:13
conie

XXX.XXX.206.202

Pořizovala jsem pastevce právě na hlídání domu a celkem velkého pozemku s různými přístavbami, plnými různých "pokladů". Ale - věnovala jsem jim mnohem více času a energie než ostatním psům, kteří jsou domácími kamarády a společníky. Protože bez fungujícího vztahu s pastevcem nepořídíte nic. A nevychovaného pastevce bych vážně nechtěla potkat ani doma na zahradě. Psi jsou členy rodiny, chodí do domu, ale převážně bydlí venku, přes noc vždy. Chodí s námi na procházky i na pivo, zvládnou MHD. Ale jejich prvořadým úkolem je chránit nás a náš majetek před kriminálními živly. A to dělají.

1.1.2020 19:55
TyVed

XXX.XXX.0.20

Naše pastevce jsme taky pořídili kvůli hlídání a jsou celoročně venku. Ale s žádným psem nikdy před tím sem neměl takový vztah. Tihle psi jsou naprosto úchvatní, až nepochopitelně inteligentní, ke své rodině neskonale něžní a pozorní. A to můžu srovnávat třeba s retrívrem, který se může přetrhnout, aby dal člověku najevo svou oddanost a je to opravdu chytrý a šikovný pes. A vůbec máme v rodině několik různých psů, kteří jsou domácí a společenští a máme je moc rádi. Ale těmhle venkovním hlídačům se nikdo nevyrovná. Když pes poslechne, protože jste středobodem jeho světa a neví si bez Vás rady, tak je to jedna věc. Je něco uplně jiného, když pro Vás něco dělá proto, že Vás miluje a přitom by se na Vás mohl vykašlat, protože člověka vlastně nepotřebuje a moc dobře ví, že nad ním nemáte valnou moc.

XY12345

3.1.2020 16:10
XY12345

XXX.XXX.43.16

Díky moc za odpovědi. Teď jsem si uvědomila, že vlastně jednoho pracovního psa znám. Sestra má 2 fenky a jezdí s nimi v sezóně na několik dnů v týdnu pást ovce. Pase pouze mladší (2 roky), starší (11 let) to neumí. Mimo dobu kdy jsou u ovcí, jsou to normalni domácí mazlíčci, ovšem velmi aktivní - dlouhé procházky, různé hry a triky, agility, dogdancing. Radi je máme obě stejně, jsou to milackove, i když mladší je velky blázen a divoch.

3.1.2020 19:35

Ještě bych k tomu dodala, že svoje současné psy jsem si pořizovala prioritně na hlídání resp. na to aby hlídali nás...lidi. Jsou to rozmazlovaní domácí mazlíčci, snesla bych jim modré z nebe a miluju je na max. Hlavně teda vztah s fenou, která je ten osobní strážce, která je ta, v jejíž společnosti se cítím bezpečně a opečovávaně, je pro mě až neskutečný.
Každého svého psa jsem milovala, ale to co cítím ke svým "velkým zlým hlídacím psům" se s tím nedá srovnat, protože to už není jen vztah pán a. pes, ale vztah člověk a jeho anděl strážný, zní to možná nadneseně, ale já to tak cítím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík