Ahoj, tak jak jste letos s pejsky přežili Silvestr?
Já musím říct, že každý rok je to s tím praskáním horší a horší. U nás vždycky začínají už před štědrým dnem a končí tak 2. a je to třeba 5 ohňostrojů denně.
Mám psa celoročně venku, dřív neměla s ohňostrojem problém, ale loni nám nějací blbci odpálili petardu na procházce jen 5 metrů od nás. Takže loni štékala jak blbá na každou ránu.
Ale přes celý rok se to výrazně zlepšilo. Na procházkách už to neřeší vůbec a doma štěká, ale ne nijak moc. A když zaleze do boudy, tak se normálně vyspí.
A právě mě letos strašně překvapilo, když jsem ji měla 31. doma (to bych ji neudělala nechat ji venku), tak to vůbec neřešila a spala a dokonce i moje kočka, která vždy zaleze pod postel, ležela u ní poblíž naprosto v klidu.
Takže letos jsme to měli pohodové a bez nějakých prášků nebo bylinek a normálně jsme i vyvenčili.
Uživatel s deaktivovaným účtem

My nikdy problémy neměli, psům i kočkám to je odjakživa fuk, takže to nějak neřešíme

Mám teda kočky, ale ty Silvestr taky neřeší...spíš jsem permanentně na*raná já ...fakt mě nebaví několik dní po sobě ve 3 ráno v ulici poslouchat petardy...nechápu co z toho ti lidi mají...akorát to dělá velký "BUM" a smrdí to..strašná sranda...
Navíc to ubližuje zvířatům a tím nemyslím jen ty domácí jako psy a kočky, ale myslím divoká zvířata...včera jsem četla článek jak dopadly labutě v Praze...několik jich zemřelo, 5 jich převezli do záchranné stanice v hrozným stavu (otevřená zlomenina křídla - například) a většina poraněných zvířat se nejspíš ani nenašla.
Kamarádka mi zase říkala jak jejich soused hodil petardu psu na zahradě pod nohy a strašně se smál že zapištěl a utekl. Naštěstí ho pak prý přišla zdrbat jeho manželka, až pán držel h*bu...ale chudák ten pes. Někteří lidi mají hlavu asi jen na to, aby jim nepršelo do krku...
Starší pes chodí od štěněte na půlnoc normálně na procházku a je mu to putna. Mladší fena se lekne, když jí to někdo odpálí "za zadkem", ale žádná katastrofa se nekoná - a to je v zásadě docela psycho nervák, popravdě. Zrovna se nám stalo, že noví sousedi odpálili takovou tu jednu extra řvoucí kravinu, co piští, když letí vzhůru a praská ještě na obloze, tak to se lekla hodně, byli jsme zrovna venku, ale letěla ke mně se schovat, vzala jsem jí domů a tam v pohodě. Doma se nebojí ničeho, tam má svoje svatý území a ví, že se jí tu nic nestane.
Ale u nás je to docela klidné, rány ještě před silvestrem jsou slyšet, ale z okolních vesnic nebo města, přímo tady nic, to fakt jen dvacet minut po půlnoci na nový rok a pak svatý klid (naopak si všímám, že rok od roku se ten interval zkracuje a množství rachejtlí je menší) a zase jen vzdálené rány z okolí a blikající nebe. Ovšem třeba i tři další dny každý večer. Nám tu naštěstí ale takoví tupouni nebydlí.
Tak u nás se bouchání ozývalo sporadicky ještě dnes. U nás je to jedno, ale musím hned volat mámě, ať veme Mandy do baráku. Slováci dávali včera ve Správách, kdy starší lidi přišli o afgánskou chrtku, pán ji šel venčit, někde to bouchlo a dostala infarkt. Ještě s ní běžel na veterinu (asi měli kousek) ale už ji tam přinesl mrtvou...

Nebožka ani současná se petard nebojí, ale stejně mám buli na vodítku, ....jestli se pes bojí nebo ne myslím že je to i částečně i přístupem majitele k problému.... prostě psa slovně klidně umluvím, že se nic neděje a nijak ho nechlácholím, dělám, jako by nic....při půlnoci jsem mudrovala, co by ti psi, co se bojí, dělali , kdyby byla válka, jestli by jim trvalo třeba týden než by si zvykli, manžel utrousil něco jako, že ten randál, co je na Silvestra, je proti střílení šumítko...a hlavně , po půl hodině přestane.....

....kdyby byla válka, psy by se nikdo nezabýval, všichni by se pozorně dívali, protože to, co by viděli, už by víckrát neviděli....asi tak.

GAELLE
napsal(a):
asi takto ...............kdo uhodne plemeno?
Capkova Dasenka (foxik)?
...fotka i okolnosti vic nez smutne, ach jo - znovu ne....
Btw. hori Australie. ...tolik zvirat... Horsi jak valka...

GAELLE
napsal(a):
asi takto ...............kdo uhodne plemeno?
..erdelové?

Proboha Megííí smažte toho H., stačí, že je ho plná ČT.

Jo, je to Erdel. Dokument je náhodou zajímavý. Tv nemám, tak pardon.
Psi museli k odvodu. Všichni.

..Vy tomu nebudete věřit, ale viděla jsem v centru Prahy po páté odpoledne na Silvestra, kdy už to pěkně bouchalo jak tam korzují nejen matky dětmi v kočárcích, ale i páníčci se psy, ať si to pěkně užijí celá rodina .....
no nevím já to našla v článku o flanderských bouvierech. Těžko rozsoudit protože psům není vidět hlava a uši a také srst měli tehdy úplně jinou. Většina jich právě v první světové vyhynula protože pomáhali na bojištích odvážet raněné vojáky. Někde mám právě i druhou fotku s vozíkem tam to určitě erdel není. Hlavně se to odehrávalo právě v oblasti v Francie kde byli bouvieři na každém statku.............zkusím někde najít tu druhou fotku.
A Megí díky našla jsem i ten první díl. Je to strašné co zvířata (nejen psi) ve válce zakusila za utrpení

jahodapavel
napsal(a):
No a co je na tom k neuvěření? NORMÁLNÍMU psovi střelba nevadí.
...střelba jistě ne, ale soustavné ostřelování dělobuchy a rachejtlemi už zřejmě ano......

Zvířata ve válkách jsou zvláštní kapitola. Římané zapalovali prasata a poslali je proti nepřátelům, nebo také využívali včely. Slyšel jsem o netopýrech a dalších.

hm...já jsem při mém zamyšlení u půlnočního střílení neměla přímo na mysli účast v boji , ale takové to neustále bouchání a práskání, co je slyšet z bojiště, když se blíží válka...
Jak jsem psala, vadí to mamčině Mandy. Bohužel má rozpadlý plot(soused tvrdil, že tam udělá nový, ale nic se neděje) takže Mandy nejraděj leží před barákem pod balkonem...u hlavní! silnice. A bojí se jakéhokoliv bouchnutí Včera kolem 20h mi volá nasr...mamka, že naproti vyšli před hospodu a spustili ohňostroj, asi nějaká oslava. Mamka letěla dole, hledat Mandy, ale než tam seběhnula, už tam nebyla a nikde ji nenašla. Na lidi řvala, že jsou asi úplně blbí už a volala mě, jestli není Mandy u nás. Já všechny díry onehdá poctivě zadělala, aby se kočky už nedostaly ven, takže ne, nebyla. Za hodinu se ukázala doma, předpokládám, že opravdu běžela k nám, oběhnula ploty a když známé díry nenašla, šourala se zpátky. K nám je to naštěstí po bezpečné trase.
Jinak ještě k silvestru - mým psům nevadí normální střelba - ze zbraně, na cvičáku nebo pokud se střílí třeba někde v lese, to vůbec neřeší. Fena neřeší ani petardy, rachejtle a silvestrovské ohňostroje. Je teda pravda, že bydlíme na vesnici, kde to není tak hrozné.
Když byl pes štěně, byli jsme s ním i ve městě na náměstí u ohňostroje - zcela náhodou, záměrně bych tam nešla. Pes ohňostroj pozoroval, v klidu. To byla taková jeho první zkušenost. Jinak když jsme venku na procházce, tak na jakékoli rány nereaguje nijak, ale pokud jsme doma nebo na zahradě, tak je to jiné a reaguje - tím stylem, že hledá odkud rána přišla a občas štěkne. Když vyloženě viděl ty světelné efekty, tak se stavěl na zadní a přišlo mi, že je chtěl chytat. Když jsme doma a začne to bouchat, tak pes běží k oknu a štěká - úplně stejně reaguje když tady třeba zastaví auto, bouchnou dveře od auta, někdo zakřičí atd... Prostě pokud je doma, tak na jakýkoli zvuk venku štěká a běží hlídat k oknu. Ale není to žádný hysterák a nepřijde mi to ani jako strach, ale spíš takové ohlášení, že se venku něco děje. Když už to na silvestra "bouchá" déle, tak má problém s vyvenčením, protože jakmile vyjdeme ven, tak hledá zdroj toho bouchání a není úplně uvolněný. Jo zvednout nohu zvládne v klidu, s bobkem je to horší. U nás to začalo kolem 5té hodiny a to už byl řádně vyvenčený, pak už jsme chodili jen na čůrání a další bobek až k ránu - to už u nás byl klid.
Fena je v tomhle úplný salámista jak venku, tak doma. Už loni jejího prvního silvestra prospala - i přesto, že pes běhal a štěkal, ani to s ní nehlo. Ale tak říkala jsem si, že byla fakt mimino a že to bude třeba horší, ale není. Vůbec ji to netankuje. Jo poprvé když pes štěknul tak blafla taky - ale to se podle mě nechala jen strhnout psem a sama nevěděla, na co vlastně štěká. To ona občas dělá, že se prostě přidá k psovi..
No a půlnoc u nás vypadala tak, že jsme měli všude zataženo, zesílenou hudbu a těsně před půlnocí jsem psům naplnila kongy a dala jim je. Dolovali z kongů a ani nepostřehli, že se venku něco děje.
Ale u nás to fakt není tak hrozné - v 5 hodin odpalovali něco sousedi s dětma, pak bylo občas slyšet něco z dálky. Do půlnoci relativně klid - o půlnoci teda odpalovalo tady víc lidí, plus ve vedlejší vesnici ohňostroj. Ale cca od půl jedné už bylo ticho. Den po silvestru ještě občas někde něco bouchlo - ale ne ve velkým a pak už nic.
Jinak tedy silvestrovská procházka u nás probíhá na šňůře nebo vodítku. Koukala jsem kolik psů se zase ztratilo . Jo, někteří se vyvlékli nebo vytrhli - to beru. Ale bylo jich taky dost, kteří se ztratili ze zahrady a nebo z procházky, kde byli na volno.

GAELLE
napsal(a):
no nevím já to našla v článku o flanderských bouvierech. Těžko rozsoudit protože psům není vidět hlava a uši a také srst měli tehdy úplně jinou. Většina jich právě v první světové vyhynula protože pomáhali na bojištích odvážet raněné vojáky. Někde mám právě i druhou fotku s vozíkem tam to určitě erdel není. Hlavně se to odehrávalo právě v oblasti v Francie kde byli bouvieři na každém statku.............zkusím někde najít tu druhou fotku.
A Megí díky našla jsem i ten první díl. Je to strašné co zvířata (nejen psi) ve válce zakusila za utrpení
Opravdu je to Erdel. Píše se, že je trénoval tento pán:
https://blog.maryevans.com/2013/09/messenger-dogs-lt-col-richardson-the-british-war-dog-school.html
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-tayside-central-46700370
https://www.scienceandsociety.co.uk/results.asp?image=10571258
lesnížínka
napsal(a):
Jak jsem psala, vadí to mamčině Mandy. Bohužel má rozpadlý plot(soused tvrdil, že tam udělá nový, ale nic se neděje) takže Mandy nejraděj leží před barákem pod balkonem...u hlavní! silnice. A bojí se jakéhokoliv bouchnutí Včera kolem 20h mi volá nasr...mamka, že naproti vyšli před hospodu a spustili ohňostroj, asi nějaká oslava. Mamka letěla dole, hledat Mandy, ale než tam seběhnula, už tam nebyla a nikde ji nenašla. Na lidi řvala, že jsou asi úplně blbí už a volala mě, jestli není Mandy u nás. Já všechny díry onehdá poctivě zadělala, aby se kočky už nedostaly ven, takže ne, nebyla. Za hodinu se ukázala doma, předpokládám, že opravdu běžela k nám, oběhnula ploty a když známé díry nenašla, šourala se zpátky. K nám je to naštěstí po bezpečné trase.
Uff, tak naštěstí to dobře dopadlo. Já si teda nedokážu představit, že bych měla takto "nezabezpečeného" psa, ani normálně, natož v tomto období a natož psa, který se bojí jakéhokoli bouchnutí. Vím, že takto má psy víc lidí, ale já jsem na tohle "cíťa" a nedokázala bych si jen tak sedět doma s vědomím, že venku mám psa, který se při nějaké ráně může rozběhnout úplně někam do pryč a strachy se po.....
Jinak mi asi v rodině nemáme psa, který by se vyloženě nějak hodně bál. Předešlý x zlaťák se bál když byl venku, to se bál i bouřky - ale stačilo ho pustit domů, tam si lehnul a byl klidný. Babičky BOT (který už taky nežije) se vlastně bál hodně - ale tam hrál velkou roli i přístup babičky, která ho pořád chlácholila a litovala, její BSP na tom na tom byla podobně...Jinak letos jsem se docela bála, co tátova Amy - protože to je celkově bázlivka - a kupodivu naprosto v klidu. Akorát teda štěndo sousedů se těch prvních rachejtlí v 5 hodin leklo tak, že ho nemohli na zahradě najít a bylo pak dost vyděšené, tak bylo doma no a ještě teď když něco bouchne - to už je ale spíš střílení z lesa, tak není úplně v klidu.
napsal(a):
Opravdu je to Erdel. Píše se, že je trénoval tento pán:
https://blog.maryevans.com/2013/09/messenger-dogs-lt-col-richardson-the-british-war-dog-school.html
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-tayside-central-46700370
https://www.scienceandsociety.co.uk/results.asp?image=10571258
díky, angličtina není zrovna moje parketa ale to málo jsem pochopila.
marcelaamax
napsal(a):
Uff, tak naštěstí to dobře dopadlo. Já si teda nedokážu představit, že bych měla takto "nezabezpečeného" psa, ani normálně, natož v tomto období a natož psa, který se bojí jakéhokoli bouchnutí. Vím, že takto má psy víc lidí, ale já jsem na tohle "cíťa" a nedokázala bych si jen tak sedět doma s vědomím, že venku mám psa, který se při nějaké ráně může rozběhnout úplně někam do pryč a strachy se po.....
Jinak mi asi v rodině nemáme psa, který by se vyloženě nějak hodně bál. Předešlý x zlaťák se bál když byl venku, to se bál i bouřky - ale stačilo ho pustit domů, tam si lehnul a byl klidný. Babičky BOT (který už taky nežije) se vlastně bál hodně - ale tam hrál velkou roli i přístup babičky, která ho pořád chlácholila a litovala, její BSP na tom na tom byla podobně...Jinak letos jsem se docela bála, co tátova Amy - protože to je celkově bázlivka - a kupodivu naprosto v klidu. Akorát teda štěndo sousedů se těch prvních rachejtlí v 5 hodin leklo tak, že ho nemohli na zahradě najít a bylo pak dost vyděšené, tak bylo doma no a ještě teď když něco bouchne - to už je ale spíš střílení z lesa, tak není úplně v klidu.
No já jsem taky na mamku naštvaná, brblám jí za to neustále. Jako já jsem děsně lehkomyslná, nezodpovědná, vím to, ale ona...to je ještě horší, tu už nikdo na stará kolena nezmění. Dejme tomu, že Mandy srazí auto. Kdo bude s ní lítat na veterinu a všechno nakonec zaplatí? No já. Mamka auto ani řidičák nemá. 100x jí říkám: způsobí nehodu, v dnešní době se nedoplatíš(ani nemá z čeho) řekne mi: a co s ní mám dělat? Tak sakra až přijede brácha, opravte nějak ten plot, kupte drátěný a natáhněte ho tam alespoň provizorně. Ona do toho peníze dávat nebude, to je sousedů plot(oni to koupili a kašlou na to, jen slibujou) Musí předělat koupelnu, vana jí teče stropem do přízemí, plot prostě přednost nemá...