Dobry den, mame 13 mesicniho NO a nebyli jsme schopni ho naucit pustit hracku z tlamy...za pamlsek nekdy hracku pusti tak na 2 vteriny(opravdu jen ve vzacnych pripadech), nez si vezme pamlsek z ruky, ja se natahuju pro hracku, kdyz vidi ze chci hracku vzit do ruky je schopny po hracce vylitnout ze by mi klidne i cvaknul zuby,pamlsek nepamlsek...na pamlsky reaguje pri cviceni sedni,lehni a pod ale kdyz ma hracku okolni podnety ho moc nezajimaji. Dekuji za kazdou radu
Buddy27
napsal(a):
Dobry den, mame 13 mesicniho NO a nebyli jsme schopni ho naucit pustit hracku z tlamy...za pamlsek nekdy hracku pusti tak na 2 vteriny(opravdu jen ve vzacnych pripadech), nez si vezme pamlsek z ruky, ja se natahuju pro hracku, kdyz vidi ze chci hracku vzit do ruky je schopny po hracce vylitnout ze by mi klidne i cvaknul zuby,pamlsek nepamlsek...na pamlsky reaguje pri cviceni sedni,lehni a pod ale kdyz ma hracku okolni podnety ho moc nezajimaji. Dekuji za kazdou radu
Zkuste směnit hračku za hračku (nejlépe za stejnou), když nereaguje na pamlsky :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

a co výměna za jinou hračku?
Ano to take delame, ale kdyz vidi ze mam druhou hracku v ruce treba jeste nez donese tu prvni nekam kolem me, na prvni hracku se vyprdne a bude skakat a chnapat a chtit tu hracku co mam v ruce...proste chce tu co mam v ruce ja...a bude skakat a chnapat,klidne po ni chnapne i kdyz tam budu mit prsty
Ano to take delame, ale kdyz vidi ze mam druhou hracku v ruce treba jeste nez donese tu prvni nekam kolem me, na prvni hracku se vyprdne a bude skakat a chnapat a chtit tu hracku co mam v ruce...proste chce tu co mam v ruce ja...a bude po ni chnapne i kdyz tam budu mit prsty...proste u nas nejde abych drzela v ruce hracku a on by mi ji s jeho svolenim nechal,jde po ni zuby nehty

sedni!
Ve 13.měsících, už by měl umět poslouchat povely. Takže odpovelovat. Ke mně, sedni, lehni, zůstaň...odejdu, ke mně, sedni, pusť...předá hračku, v klidu, žádné bláznění, nebo ji už nedostane, lehni, zůstaň, poodejdu, ke mně, sedni...hóóódný pejsek, kokino, tady máš hračičku, hop! Se mi to asi kecá, ale já s tím a dvěma velkými psy nikdy problém neměla, nebyli nijak majetničtí, byli dva, museli od mala umět se o hračky dělit, hrát si s jednou hračkou oba...

v podstatě pokud nejste schopná mu říct sedni tak, aby to udělal, tak ten pes prostě celkově neposlouchá a není to problém jen odevzdávání.
Souhlasím s ostatními, očividně je problém úplně někde jinde, a to hned na začátku ve výchově a důslednosti.
Chce to začít vše od začátku, cvičit jen s pamlskama, a až se pesan naučí být v klidu, můžete začít zase s hračkami.
Úplně nejlepší by byla návštěva nějaké psí školy či cvičáku, kde vám poradí, co konkrétně děláte špatně a jak to dělat správně. A uvidíte, že pak bude hned vše jednodušší :)
Buddy27
napsal(a):
Sednout si umi, problem nastane kdyz ma v tlame hracku. Kdyz vidi ze mam hracku nez mu ji poprve dam tak si sedne, hracku dostane ale potom uz mi ji nechce dat. Na zradlo si sahnout necha, z ruky taky bere opatrne ale jakmile jde o hracku tak ma zatmeni.
Ještě dotaz: co s tou hračkou dělá? Hraje si s ní sám? Nebo mu ji házíte, taháte se o ni? Když jsem vytáhnula hračku, tak jsme se o ni chvíli tahali, pak jsem jim ji házela a honila jsem je(takové to: dáš to sem, chytim tě, seberu hračičku.. a to on jen dělal, že s ní utíká, ale pak mi ji tak nějak nechal, abych se s ním zase o ni tahala...samozřejmě kdyby chtěl, tak bych ho nedoběhnula ) Ale to jsou takové rituály, co si se psem budujete od štěnda, proto pak můžete hračku držet třeba v hubě a tahat se s ním a víte, že nepřijdete o gesicht, že ten pes chápe, že je to hra. Dále přinesli, tahali jsme se, pak jsem jim ji nechala, když si chtěli s ní hrát spolu, ale to je většinou rychle přešlo, tak jsem ji uklidila. Nejraděj si prostě s hračkou hráli se mnou. Takže: nešlo by to tak i u vás? Třeba zjistí, že hra s váma a hračkou, je zábavnější a rád ji bude nosit a předávat.

Buddy27
napsal(a):
Sednout si umi, problem nastane kdyz ma v tlame hracku. Kdyz vidi ze mam hracku nez mu ji poprve dam tak si sedne, hracku dostane ale potom uz mi ji nechce dat. Na zradlo si sahnout necha, z ruky taky bere opatrne ale jakmile jde o hracku tak ma zatmeni.
A co máte za hračku? Hračku mu jen házíte nebo se o ni i přetahujete? Ideál hra, kterak psa naučit pouštění, nejsou zapotřebí ani pamlsky, ani druhá hračka. Jen to chce nějaké dovednosti a znalosti od páníčka (začít chodit na cvičák by pro vás bylo asi ideální řešení, tam vám poradí naživo). Pro inspiraci video, cca od 3. minuty přetahovací hru skvěle zvládá jorkšír.
https://www.youtube.com/watch?v=1C1_vw24lZE

Od lesnížínky jsem neopisovala, ale stejná myšlenka. Historické video z 2008, dle Balabanova dojde kolem 2020 k boomu obranářských jorkšírů. Tak bacha na ně!

Tady druhá část videa jorků s obranami, kdyby to někoho zaujalo. (Ale i tam lze načerpat inspiraci, jak si hrát se psem.)
https://www.youtube.com/watch?v=aWNz39RSK3M
Mame micek a provazy...s provazy se pretahujeme,kdyz ne umi si hrat i sam. Micek hazime a i s mickem si zvlada hrat sam. Micek hodim jednou a pak je problem aby mi ho dal. Jen vymenou za jiny a to kdyz bezi pro prvni micek, za zady mam pripraveny druhy. Kdyz vezme prvni micek, bezi ke me, ukazu mu micek ktery mam za zady kdyz je s prvnim mickem v nejake rozumne vzdalenosti ode me abych mohla hracku sebrat. Pusti prvni micek a sedne si. Ale musim hracku hodit,kdyz ji dam do jeho dosahu nebo jen pred nej proste po ni vystartuje,je nedockavy. Nekdy ani hracku nedonese,kdyz vidi ze mam druhou jeho hracku pripravenou v ruce. S provazem to plati stejne. Kdyz vidi ze drzim v ruce druhy tak ho chce proste on, na prvni se vyprdne. Chci vzit prvni a leti zas ke me abych nestihla vzit ani ten. Kdyz mu dam hracku po nejakem cviceni povelu sedni lehni atd jako za odmenu tak uz mi ji neda a pak mi ani moc nevnima.povel fuj zvlada jen mu nechci rikat fuj na hracky,fuj rikame napr kdyz ma v tlame neco co tam nema byt. Nebo nevim jestli rikat fuj?Dekuji vsem za rady, snazime se, nejsme zadni kynologove, myslim si ze pejsek neni uplne nevychovany jen proste s timhle mame problem. Navstivit cvicak zkusime.
Buddy27
napsal(a):
Mame micek a provazy...s provazy se pretahujeme,kdyz ne umi si hrat i sam. Micek hazime a i s mickem si zvlada hrat sam. Micek hodim jednou a pak je problem aby mi ho dal. Jen vymenou za jiny a to kdyz bezi pro prvni micek, za zady mam pripraveny druhy. Kdyz vezme prvni micek, bezi ke me, ukazu mu micek ktery mam za zady kdyz je s prvnim mickem v nejake rozumne vzdalenosti ode me abych mohla hracku sebrat. Pusti prvni micek a sedne si. Ale musim hracku hodit,kdyz ji dam do jeho dosahu nebo jen pred nej proste po ni vystartuje,je nedockavy. Nekdy ani hracku nedonese,kdyz vidi ze mam druhou jeho hracku pripravenou v ruce. S provazem to plati stejne. Kdyz vidi ze drzim v ruce druhy tak ho chce proste on, na prvni se vyprdne. Chci vzit prvni a leti zas ke me abych nestihla vzit ani ten. Kdyz mu dam hracku po nejakem cviceni povelu sedni lehni atd jako za odmenu tak uz mi ji neda a pak mi ani moc nevnima.povel fuj zvlada jen mu nechci rikat fuj na hracky,fuj rikame napr kdyz ma v tlame neco co tam nema byt. Nebo nevim jestli rikat fuj?Dekuji vsem za rady, snazime se, nejsme zadni kynologove, myslim si ze pejsek neni uplne nevychovany jen proste s timhle mame problem. Navstivit cvicak zkusime.
Ne, na hračku rozhodně fuj neříkejte. Já bych ve vašem případě postupovala systémem: nedáš míček, hra končí, odcházím. Necheš-li si hrát se mnou...hraj si sám. Jinak...se víc do hry zapojujte, ne jen-házím míček, ty nosíš. Míčky můžete schovávat, ať je hledá. Tedy jeden přidrží psa za rohem, já jdu někam míček schovat(ne daleko, ne složitě) vrátím se a psa vyšlu: hledej míček, kde máš balonek? A třeba ho navádím hlasem: tam není, ne, není áno, tam hledej honem, hledej, správněééé. Všechno ovšem už vyžaduje, aby ten pes uměl s váma spolupracovat, aby trochu chápal, o co tu jde. Ne, taky jsem nebyla žádný kynolog, vždycky jsme měli doma psy, co rostli jako dříví v lese, měli jen takovou obyč výchovu: sedni a Alíku domů! Až posledního psa, který přišel v mé dospělosti jsem vychovala víc. No a své jsem si pořídila až jako hóódně dospělá ženská. Místo dětí, takže i naše hry tomu odpovídaly