Nízký vzrůst PP štěněte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

SimpleWolf

18.1.2020 23:33
SimpleWolf

XXX.XXX.70.136

Dobrý den,
vím, že sem chodí i několik chovatelů a asi dva veterináři tak bych se ráda zeptala na názor a zkušenosti. Ačkoliv vím, že věštěckou kouli nikdo nemá a stačilo by si pár měsíců počkat. Mám PP pejska, kluka, středního plemene (50-60cm - do 30kg, plemeno snad není důležité, stejně sem chodí asi jen dva lidé kteří ho vlastní, není rozšířené).

Je mu čerstvých 8 měsíců. Doteď jsem nic neřešila, brala jsem to tak, že je snad v normě, protože vyrostl hezky a ani nemám porovnání s podobně vysokým plemenem. Ale jsem ve skupině na FCB, kde dnes přidali příspěvek majitelé cca stejně starého pejska s váhou i výškou uvedenou. Váha byla úplně jinde než má ten můj a to mi nedalo ho i změřit. Stručně řečeno, je menší o dobrých 9cm. Prohledala jsem tedy i historii skupiny a nenašla jsem jediného puberťáka, samce s byť jen podobnou výškou tomu mému. A co víc, ani fenu (jen asi 8 letou s touto výškou). Všichni v tomto věku mají již v podstatě dospělou výšku (v porovnání se standardem). Ten můj je oproti standardu nižší asi o těch 7-8cm, tzn neuchovnitelný pokud tyto centimetry nenabere. Při odběru byl stejně velký jako sourozenci, fena je má standardní výšku a otec je standard "větší" (tzn +1cm). Chovatelkou i poradkyní chovu byl označen v době odběru jako velmi pěkný a perspektivní do chovu, chtěla jsem zkusit výstavy a uchovnění. Stále je nádherný, standardní, vše v poho až na výšku (tzn i tu váhu, že...). Takže je to pro mě velké zklamání. Tolik vybírání podle rodokmenů, zdravotních testů, atd. a pak to skončí na takové hlouposti. Samozřejmě lepší výška než špatné zdraví, ale stejně to mrzí.

Prohledala jsem všechny možné a nemožné stránky o růstu štěňat, které byly většinou kopiemi kopií. Ale právě proto, že sem chodí i několik odborníků se zde stejně ptám. Máte zkušenost s tím, že by štěně středního (většího) plemene po 8 měsíci věku vyrostlo až takhle hodně? Nebo je to spíše předem ztraceno?

19.1.2020 00:47
b.k

XXX.XXX.210.167

8měsíců? Klidně to dohnat může. Už jsem zažila ledasco.. U obříka,který měl 15 měsíců ! nám na výstavě bylo řečeno,že je sice hezký.. (dostal V.D) ,ale že je to "feno typ" ..a houbeles.. Máte ho vidět dnes! Dorostl,zmohutněl.. Rozdíl nebyl 10 cm ,ale ještě v těch 15měsících byl takových dobrých 5.. Možné je všechno. Neházejte flintu do žita bez boje a hlavně TRPĚLIVOST.
Mám i další případ -jiné plemeno,dávno tomu - v 10ti měsících nedobarvená nosní houba - bylo nám řečeno,že pes do chovu nepatří... a ejhle pes něco přes rok a nos černý jako noc...
Nepanikařila bych. Máte štěně. Některé se vytáhne dřív,jinému to trochu trvá.

19.1.2020 06:54
domi.t

XXX.XXX.177.84

Dobre ranko,

tiez sa pridavam k nazoru,ze sa este par cm moze vytiahnut. Netreba stracat optimizmus,pokial ma rodicov standartne vysokych a on nema rastovu poruchu, urcite este narastie,zmohutnie,nasvali sa. Niektore steniatka sa vytiahnu expresne rychlo(co zasa nie je az taka vyhra pre klby),niektorym to hold trva dlhsie,to nikto neovplyvni. Pokial ho kvalitne krmite,co urcite hej,takze nie je drobnejsi kvoli podvyzive,tak nic viac asi urobit nemozete.

Ja sama mam doma 10-mesacnu fenku "stredneho" plemena -goldenku s PP a s nou je teda opacny "problem". Slecna nam rastla pred ocami fakt raketovou rychlostou, zo dna na den, maximalnu kohutikovi vysku u fen prerastla v necelych 6 mesiacoch a teraz meria tolko,co psi jej plemena a zevraj by mala byt s nimi aj posudzovana😁Tu ju oznacuju ako medveda(na com sa tu vsetci dobre bavime😉), vyzera tak trochu ako lahko skrizena s aziatom(kriste,dufam,ze toto necita chovatelka!),ale kaslat na vsetko,hlavne nech je stale zdrava a stastna.

Fotku,aby si diskutujuci urobili lepsiu predstavu,sem dat nechcete? Ved je to anonymna diskusia,lepsie by islo zhodnotit a pripadne poradit😉

19.1.2020 07:20
Dája6

XXX.XXX.40.42

domi.t napsal(a):
Dobre ranko,

tiez sa pridavam k nazoru,ze sa este par cm moze vytiahnut. Netreba stracat optimizmus,pokial ma rodicov standartne vysokych a on nema rastovu poruchu, urcite este narastie,zmohutnie,nasvali sa. Niektore steniatka sa vytiahnu expresne rychlo(co zasa nie je az taka vyhra pre klby),niektorym to hold trva dlhsie,to nikto neovplyvni. Pokial ho kvalitne krmite,co urcite hej,takze nie je drobnejsi kvoli podvyzive,tak nic viac asi urobit nemozete.

Ja sama mam doma 10-mesacnu fenku "stredneho" plemena -goldenku s PP a s nou je teda opacny "problem". Slecna nam rastla pred ocami fakt raketovou rychlostou, zo dna na den, maximalnu kohutikovi vysku u fen prerastla v necelych 6 mesiacoch a teraz meria tolko,co psi jej plemena a zevraj by mala byt s nimi aj posudzovana😁Tu ju oznacuju ako medveda(na com sa tu vsetci dobre bavime😉), vyzera tak trochu ako lahko skrizena s aziatom(kriste,dufam,ze toto necita chovatelka!),ale kaslat na vsetko,hlavne nech je stale zdrava a stastna.

Fotku,aby si diskutujuci urobili lepsiu predstavu,sem dat nechcete? Ved je to anonymna diskusia,lepsie by islo zhodnotit a pripadne poradit😉

Dobrý den,
moc hezký napsané 👌, já se jen připojím a taky říkám to co už tady bylo psáno. Nebojte kdo si počká, ten se dočká 👍.
Dája

19.1.2020 08:30
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

SimpleWolf
Zeptám se.
Krmení jste dávala odměřené podle tabulek?
Nebo snad dostával množství podle své potřeby?

19.1.2020 09:31
janaa

XXX.XXX.242.198

7-8 cm je opravdu dost, až je mi to divné, pokud je u vašeho plemene závazná výška,kde by se vzal takový propad. I když přroda je všemocná a občas vylezou do popředí geny, o kterých člověk vůbec neví. Třeba u goldenů, jak píše bella je to dost jiné,protože nemají závazná,ale doporučenou výšku, tudíž tam můžou lítat centimetry opravdu dost. Každopádně bych neházela flintu do žita, o nějaký centimetr určitě ještě vyroste a pak až zmohutní a nasvalí, udělá mu nasvalení na kohoutku další centimetr, dva. On ten rozdíl může být klidně jen pět cm, třeba špatně měříte. Chovatele máte daleko,že byste za ním zajeli? On s tím člověk stejně nic nenadělá, ale třeba byste zjistila,že to není tak horké,jak se vám teď zdá

19.1.2020 09:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):
7-8 cm je opravdu dost, až je mi to divné, pokud je u vašeho plemene závazná výška,kde by se vzal takový propad. I když přroda je všemocná a občas vylezou do popředí geny, o kterých člověk vůbec neví. Třeba u goldenů, jak píše bella je to dost jiné,protože nemají závazná,ale doporučenou výšku, tudíž tam můžou lítat centimetry opravdu dost. Každopádně bych neházela flintu do žita, o nějaký centimetr určitě ještě vyroste a pak až zmohutní a nasvalí, udělá mu nasvalení na kohoutku další centimetr, dva. On ten rozdíl může být klidně jen pět cm, třeba špatně měříte. Chovatele máte daleko,že byste za ním zajeli? On s tím člověk stejně nic nenadělá, ale třeba byste zjistila,že to není tak horké,jak se vám teď zdá

Jo přidávám se k názoru, že může zadavatel třeba jen špatně měřit. Já jsem doma taky fenu měřila a pak jsme jeli na závody, kde se kohoutková výška měří přesně tím metrem a naměřili nám úplně něco jiného .

Ale jinak se každé štěně opravdu vyvíjí individuálně - nevím jak výška, ale co týče mohutnosti - tak naše fena byla cca v těch 8 měsících opravdu "tintítko" oproti její sestře. Už jsme mysleli, že prostě bude "jemnější", ale dohnala to, a teď na 15ti měsících jsou srovnatelné - i když ne úplně stejné, ale to hlavně proto, že my s fenou sportujeme a má "sportovnější" postavu.

Janae1

19.1.2020 10:05
Janae1

XXX.XXX.160.6

Já jsem se tu před pár měsíci ptala na to samé, i velikost plemene by odpovídala.

Psovi bylo 8 měsíců a chybělo mu 10 cm v kohoutku. Většinový názor byl, že to nedoroste, že dá 2-3 cm, ale 10 je moc.
A dorostl, hodně se vytáhl kolem roka a po roce ještě nasvalil. Není to žádný obr, ale standard splňuje.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2020 13:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nečtu všechny komentáře, ale zkušenost mám. Mám taky takové podměrečné zvíře, v osmi mesících mělo o deset cenťáků a pět kilo méně, než sourozenci a než sourozenci z později opakovaného vrhu. Fena nedorostla, teď ve dvou letech přibrala konečně aspoň jedno kilo, ale výška je stejná jako v těch cca 8 měsících. Nakonec se bohužel ukázalo, že fena je nemocná (problémy s játry a ledvinami) a z toho důvodu je takhle malá. Chovatel mě taky pořád ujišťoval, že to ještě dožene a kdesi cosi, no a nakonec toto :-(, nedohnala to. Takže možná pro klid duše bych pejska nechala vyšetřit u veta, pro jistotu, neříkám, že to bude i váš případ.

19.1.2020 15:12
lupus4

XXX.XXX.205.61

Mno, pokud jste ho "nepodrazila" krmením (superčuperspeciálnodebilníma granulema) a je zdravý, tak není sebemenší důvod, aby se nedostal na výšku +/- rodičů danou mu genetikou...

puberťák klidně 5 - 8 cm dá

Přidejte reakci

Přidat smajlík