Mám již dlouho nutkání se podělit o zkušenost se vzácnou dědičnou vadou chybějících nebo nefunkčních řasinek u psa
Měli jsme štěnátka FHX (bez PP ) po rodičích s PP(nepřibůzenecké křížení). Jedno již bylo předzadáno a čekalo se jen na porod a následný výběr.
Porod probíhal normálně
4 štěňata - 2 pejsci, 2 fenky
poslední odrozené štěně byl pejsek ... hned po dovezení z veteriny večer už chrchlal ..
hned nás napadlo mléko aj..
- na veterině vše v pořádku
- jako štěně několikrát přeléčeno antibiotiky i jinými přípravky proti rýmě aj..¨
- nejhorší byly stavy rychlé horečky oslabení, třesavky až skoro kolaps (na vetr. pohotovosti - úplně šílený rozbor krve... vše špatně ) píchanec fyz. roztoku a cukru a do 4 hodin už telefon že pes šíleně zlobí a ruší jiné pacienty kliniky... když jsme ho odváželi těžká apatie
- několikrát výlet na naši veterinu pro injekci na snížení horečky a naordinovány léky na snížení horečky.. kdyby kolaps opět přišel
- po léku psa zahřeju(třes zimou?, horečkou) (občas i v posteli v mojí těsné blízkosti) usne, a po probuzení vše vpořádku... napije se nažere a jak jako by se nic nestalo
Moje rady pro ty co tohle zažijí nebo zažívají:
1. nenechat psa vyčerpat nebo přetáhnout
2. vždy zajistit dvě dávky výživnějšího krmiva denně ráno po probuzení a večer před usnutím
- pomáhá posouvat hleny, které se více budou hromadit nebo nahromadily za klidového režimu psa
3. pravidelně psu podávat jitrocelový sirup ...bez cukru ... velmi dobře snášen a pomáhá odkašlávání - URČITĚ NE ACC - pes po něm zvrací a víc zatěžuje a snižuje vitalitu
4. pravidelně podávat do čumáku mořskou vodu ve spreji - žádné jiné kapky... opět psem dobře snášen a velmi pomáhá přirozeně uvolňovat a desinfikovat dýchací cesty ... když hodně soplí nebo má zeleňáky i vícekrát denně
5. mít doma léky na snížení horečky pro psy
- používám při začínající třesavce.. apatii ... velmi pomůže a po vyspání zase jakoby nic..
- s tímto postupem jsme zatím díky bohu neměli žádný zánět dýchacích cest ani antibiotika od dob štěněte ... našemu frčákovi je už 3,5 roku a je kromě soplů největší, nejhezčí a má spokojený život
Nutná je ovšem obezřetnost a již napsaná prevence... a hlavně hromadu trpělivosti v úklidu frků ...ale stojí to za to... ten blízký vztah mezi mnou a Frčem mi vše vynahradil.. je to vděčný a hravý pes, který když je mu hůře hned zamíří v noci k posteli za mnou... a když mě , jen mám chřipku, tak se ode mne ani nehne ...stálo to za to... to zkusit ....
přeju hodně pevných sil a zdravého rozumu a citu při léčbě a žití s touto vzácnou genetickou vadou
panička a její FRK