Zdravím,
Mám doma již ročního psa a pomalu bychom se chtěli začít učit tahat v postroji. Když běžím, tak to celkem jde, ale při klasickém ,,dogtrekkingu” nechápe, že nemá tahat ze strany na stranu a očuchat každý pach. Snazim se ho chvalit když jde rovně, ale stejně si to celé nějak nespojí a myslím, že prostě neví, co přesně má dělat.
(Vodítko s amortizérem i postroj máme)
Děkuji za odpovědi a hezký den
Řešila jsem něco podobného. Já jsem se psem nejdřív jezdila na koloběžce - a to jsem nemusela nijak učit, tam prostě sám od sebe běžel dopředu. Později jsem si pořídila sedák a začali jsme běhat a chodit. Dala jsem si na to povel "go" - ten jsem prostě řekla pokaždé, když sem psa připnula do postroje a měli jsme vyrazit. Někdy jsem ho na začátku i trochu vyhecovala. Při běhu to bylo v pohodě, při chůzi mě občas taky táhnul někam do boku, něco počůrat - takže následovalo "NE!" a znovu "go", případně hecování. Pak pochvala. Pes to pochopil celkem rychle.
Ještě mě napadá, že by vám mohlo pomoci, kdyby před vámi šel jiný pes. No a nebo taky pes na to tahání prostě nebude.
Edit.: teď jsem si vzpomněla, že vlastně i na té kolobce měl pes někdy tendence běžet na kraj cesty a značkovat - takže zase "NE, go!" a nezastavovala jsem, prostě jsem jela dál. Tohle úplně přestal dělat od té doby, co s námi běhá i fena - protože ani jeden nechce zůstat pozadu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přijde mi legrační zapřáhnout si psa na procházce a říkat tomu dogtrekking (což je oficiální sport... teda ještě před lety tomu tak bylo) :)
Já jsem si dávala kromě postroje ještě vodítko k obojku, čímž jsem mohla psa korigovat (u nás to bylo kvůli startování po psech, ale dogtrekaři z toho nápadu byli všeobecně nadšený). To by vám mohlo pomoct ho nasměrovat.
Jinak je dobrý si naučit nějakej povel, kterej mu bude srozumitelnej, např "dopředu". Zpočátku je dobrý, aby měl za čím jít - za psím kámošem třeba. Anebo najít nějakou úzkou pěšinu, kde není možnost uhnout (nejsnáz to šlo v půl metru sněhu, ale toho se asi letos nedočkáte).
Jo a ještě pochvala - tady musí být specifická pochvala, aby se pes neotočil za vámi (aha, jsem hodnej, tak dostanu pamlsek?), ale aby to vzal na vědomí, že dělá něco správně, a přitom v tom pokračoval. Je to dost o tónu, komunikaci.

"ale dogtrekaři z toho nápadu byli všeobecně nadšený"
me takhle prihlasili na DT
fene jsem jednou nasadila postroj na zkousku - a podruhe az na startu.
a presne -na zacatku jsem ji dala i na voditko -neb zname sve psy...
po pul hodine jsem ji ho odepla a ona odtahala cely závod jako kdyby to dělala odjakziva.
pro me to bylo bohuzel -me zlikvidovala
do tehle akce znala postroj jen z obran.
opravdoví tahači vám odrovnají kolena po pár km - jak musíte neustále brzdit i když máte sedák, chodíval jsem s 2 SH a nechával je tahat jen do kopce a to kamarádi kvitovali slovy : " nj, do kopce má V. soukromou pomu " (pro neznalé lyž. vlek)
takže po rovině a z kopce naučený volně u nohy - tj. povel " se mnou" a jelikož jsme byli "kochači", tak čuchat klidně mohli, ale tak aby nezdržovali...
napsal(a):
"ale dogtrekaři z toho nápadu byli všeobecně nadšený"
me takhle prihlasili na DT
fene jsem jednou nasadila postroj na zkousku - a podruhe az na startu.
a presne -na zacatku jsem ji dala i na voditko -neb zname sve psy...
po pul hodine jsem ji ho odepla a ona odtahala cely závod jako kdyby to dělala odjakziva.
pro me to bylo bohuzel -me zlikvidovala
do tehle akce znala postroj jen z obran.
Jestli tě víc nezlikvidoval ten tvůj "ionťák"🤫🤪
lupus4
napsal(a):
opravdoví tahači vám odrovnají kolena po pár km - jak musíte neustále brzdit i když máte sedák, chodíval jsem s 2 SH a nechával je tahat jen do kopce a to kamarádi kvitovali slovy : " nj, do kopce má V. soukromou pomu " (pro neznalé lyž. vlek)
takže po rovině a z kopce naučený volně u nohy - tj. povel " se mnou" a jelikož jsme byli "kochači", tak čuchat klidně mohli, ale tak aby nezdržovali...
Ha, poslední dobou mě pobolívají kolena (není to nic hrozného) , nevěděla jsem z čeho - myslíte, že to může být z tohodle? Upřímně mě to vůbec nenapadlo .
Sedák používám na psa prakticky denně - chodíme rychlou chůzí a párkrát do týdne běháme. Pes má 30 kg a tahá jak o život .
Když se mnou jde přítel tak si ho občas vezme on, ale toho z toho potom zase bolí záda.
marcelaamax
napsal(a):
Ha, poslední dobou mě pobolívají kolena (není to nic hrozného) , nevěděla jsem z čeho - myslíte, že to může být z tohodle? Upřímně mě to vůbec nenapadlo .
Sedák používám na psa prakticky denně - chodíme rychlou chůzí a párkrát do týdne běháme. Pes má 30 kg a tahá jak o život .
Když se mnou jde přítel tak si ho občas vezme on, ale toho z toho potom zase bolí záda.
Jj, může být. Na chůzi je zdravotně nezávadnější brždění a chůze z kopce.
marcelaamax
napsal(a):
Ano, jak píše Lupus, 100%. Muž má utržený křížový vaz v koleni a ten s Worickem vůbec chodit nemohl. A Worka...no ten do kopce tahal s nadšením zamlada. Jakmile ho začaly bolet nohy, hezky se zařadil k noze a tahat začal z kopce. A to je něco...na kolena. Já problémy nemám, ale cítila jsem je A záda totéž, taky trpí, ono ten sedák je hodí trochu do blbé polohy..
No já když jsem pořídila sedák, tak jsem ho poprvé vyzkoušela při výšlapu na Sněžku. A druhý den jsem se proklínala a nadávala, že už sedák nechci nikdy vidět - nehorázně mě bolela záda. Jenže to bylo tím, že jsem sedák měla ve špatné poloze. Časem jsem to vychytala a dobrý. Ale ty kolena mě občas bolí to je fakt, ale teda ne při chůzi v sedáku, ale většinou po ránu, než je "rozchodím".