Zdravím, potřebuji poradit, které psí plemeno by pro mě bylo ideální. Budu se stěhovat na vesnici, klasika menší domek se zahradou, jsem aktivní člověk, co má rád procházky a túry. Chtěla bych se pejskovi věnovat co to jen půjde, měl by být nekonfliktní, přece jenom se budeme na výletech setkávat se spoustou jiných psů :) Většinou pracuji z domova, ale občas vyjíždím i do terénu, kam by se mnou nemohl a musel by tak zůstávat doma Přemýšlela jsem nad zlatým retrívrem, ale četla jsem, že samotu nesnášejí moc dobře, tak nevím. To samé o sheltii, moc by se mi líbilo mít takového mazaného, aktivního parťáka, ale zase.. zvládla by být několik hodin sama? Obracím se na vás, pejskaři a děkuji za odpovědi
Zloduska
napsal(a):
Lapinou myslíte Lapinkoiru?
Ano, já teda s ním túry nechodím ale vím, že hodně lidí si je na treky a dlouhé túry hlavně v zahraničí pořizuje a z vlastní zkušenosti to chápu, nekonfliktní, velikostí akorát tak když je potřeba do vlaku nebo busu, vytrvalý, do každého počasí, no a když nikam nejdete, tak barák nezboří a bude se válet na gauči.
assil
napsal(a):
Ano, já teda s ním túry nechodím ale vím, že hodně lidí si je na treky a dlouhé túry hlavně v zahraničí pořizuje a z vlastní zkušenosti to chápu, nekonfliktní, velikostí akorát tak když je potřeba do vlaku nebo busu, vytrvalý, do každého počasí, no a když nikam nejdete, tak barák nezboří a bude se válet na gauči.
No, přesně takové plemeno jsem hledala, díky za tip. Dosud jsem o lapinách, přiznám se neslyšela, ale zní vcelku jako značka ideál
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zloduska
napsal(a):
No, přesně takové plemeno jsem hledala, díky za tip. Dosud jsem o lapinách, přiznám se neslyšela, ale zní vcelku jako značka ideál
Spousta plemen zní jako značka ideál, když se řeknou jen jejich pozitiva, který navíc platí jen v případě, že si toho psa vychováte a ještě třeba i vyberete z vrhu štěně, který se k vám bude hodit :D

No jo, ale jak u dvouměsíčního štěňátka poznat, že se ke mně bude hodit?
Já to měla jednoduché - všichni tam na zahradě byli totálně na hlavu, takže jsem vzala jedno a šla. (ne, nešlo za mnou, tvrdě na mě kašlaly všechny kusy)
Špicové jsou dvorní psi, lovecký pud asi moc ne, to by jinak z toho dvora zdrhali a nikdo by je nechtěl. Teoreticky ještě uloví škodnou u slepic. Nejsou nijak zkažení chovem na vzhled, žádné šílené nemoci, .. fakt je to pes ideál. Velikost akorát, chytrý je dost, pohyb tak akorát a nepotřebuje to, co borderkolie, nebo tak. Zlého špice na cizí psy nebo děti neznám, jenom pár těch trpasličích, ale to je teda úplně jiné plemeno, co se rodí na flexi.
napsal(a):
Spousta plemen zní jako značka ideál, když se řeknou jen jejich pozitiva, který navíc platí jen v případě, že si toho psa vychováte a ještě třeba i vyberete z vrhu štěně, který se k vám bude hodit :D
Však se taky do toho nehrnu po hlavě :) Vím, že i sebehodnější plemeno potřebuje výchovu a socializaci. Prozatím si tvořím seznam plemen, která mi povahově vyhovují

"No jo, ale jak u dvouměsíčního štěňátka poznat, že se ke mně bude hodit?"
Tak jednak to chce tušit, co od toho psa očekávám (hyper-trysko, salámista, něco mezi...) a jednak to začátečník nepozná, takže si s sebou má vzít někoho, kdo jo. Jinak skončí ve spárech tý největší čůzy, která dokáže hezky hodit očkem a jakože se přitulit a ještě je roztomilá, jak je krásně samostatná a zvídavá a vůbec se nebojí....
napsal(a):
Já to měla jednoduché - všichni tam na zahradě byli totálně na hlavu, takže jsem vzala jedno a šla. (ne, nešlo za mnou, tvrdě na mě kašlaly všechny kusy)
Špicové jsou dvorní psi, lovecký pud asi moc ne, to by jinak z toho dvora zdrhali a nikdo by je nechtěl. Teoreticky ještě uloví škodnou u slepic. Nejsou nijak zkažení chovem na vzhled, žádné šílené nemoci, .. fakt je to pes ideál. Velikost akorát, chytrý je dost, pohyb tak akorát a nepotřebuje to, co borderkolie, nebo tak. Zlého špice na cizí psy nebo děti neznám, jenom pár těch trpasličích, ale to je teda úplně jiné plemeno, co se rodí na flexi.
Jo, vlčí nebo velký špic se na výlety a túry taky hodí, ale lapina má trochu výhodu v tom ovčákoidním utváření těla, takže rychlý nebo vytrvalostní pohyb jí jde mnohem líp.
Zloduska
napsal(a):
Jestli máte FB, tak koukněte do skupiny Lapinkoira CZ.
Negativa mají samozřejmě taky, i když ono záleží kdo co za negativa považuje, někdo třeba považuje za negativum, že se přece jen musí občas učesat a jiného to zase baví.
napsal(a):
Špice znám a řeknu vám, že zlého psa z něj dokážete vychovat. Bývají to takový nerváci chňapaví...jak to napsat....pro kousnutí nejdou daleko. Když se mu něco nelíbí chňapne a až pak si uvědomí, že něco udělal špatně. Ale nepředpokládám, že by ho zadavatelka hodlala mlátit. Ale...nemusíte ho právě mlátit, stačí, že nejdete pro plácnutí daleko. Tahle výchova pro špice určitě ne.
assil
napsal(a):
Jestli máte FB, tak koukněte do skupiny Lapinkoira CZ.
Negativa mají samozřejmě taky, i když ono záleží kdo co za negativa považuje, někdo třeba považuje za negativum, že se přece jen musí občas učesat a jiného to zase baví.
Lapina je úžasný pejsek, uvažovala jsem o ní pro mamku, leč dostala se k ní Mandy. Jsem si říkala, že jestli dožiju stáří a už nezvládnu samíka, lapina by byla super. Ale zase ji moc nevychvalujte, aby se nedostala do módy jako ti zlaťáci - pes ideál, na všechno, samovychovaný...
lesnížínka
napsal(a):
Lapina je úžasný pejsek, uvažovala jsem o ní pro mamku, leč dostala se k ní Mandy. Jsem si říkala, že jestli dožiju stáří a už nezvládnu samíka, lapina by byla super. Ale zase ji moc nevychvalujte, aby se nedostala do módy jako ti zlaťáci - pes ideál, na všechno, samovychovaný...
Tak já jí tady obvykle nevychvaluju, tohle je výjimka, protože fakt myslím, že jak to napsala zadavatelka, je to pro ně značka ideál. Doufám, že něčím jako zlaťáci nebo bordery si neprojdou, už jenom kvůli zdraví a povahám, to bych u nich zmršený vidět nechtěla. Jediný dobrý, že Finové je považujou za svůj národní poklad a zdráhají se dost prodávat cizím, takže nějaký masivní importy nehrozí a bez toho ani nějakej boom tady. Alespoň zatím.

No, mně se zdá, že nabízíte lapinu docela často...
napsal(a):
No, mně se zdá, že nabízíte lapinu docela často...
Mám pocit, že za poslední rok asi podruhý a nemyslím si, že někomu, kde by to bylo úplně mimo. A proč ne? Spousta lidí je nezná, tak je ani nenapadne o nich uvažovat, takže připomenout, že existují i jiná plemena kromě těch profláklých mi nepřipadá od věci.
Jo a mám psa a žádný chov, aby si někdo nemyslel, že to je ze zištných důvodů.

assil
napsal(a):
Mám pocit, že za poslední rok asi podruhý a nemyslím si, že někomu, kde by to bylo úplně mimo. A proč ne? Spousta lidí je nezná, tak je ani nenapadne o nich uvažovat, takže připomenout, že existují i jiná plemena kromě těch profláklých mi nepřipadá od věci.
Mně je to fuk, jen jsem reagovala na to jak jste psala, že lapiny obvykle nevychvalujete. Protože mám dojem, že chválu na lapinu tu od vás čtu dost často. Aby to nebylo špatně pochopeno, nemám nic proti vám ani proti lapině. A z potřeby udat štěňata jsem vás fakt nepodezírala.
Pridám sa aj ja, keďže som hrdou paničkou takmer 11-mesačnej slečinky retrievera. Bohužiaľ je stále rozšírený blud, že retriever sa vycvičí sám, že všetko pochopí a zopakuje na prvý povel, že je to bezproblémové plemeno...kecy, kecy, kecy Nepoznám retrievera, ktorý by si neprešiel pomerne divokou pubertou, nezrovnal celú záhradu...
Moja Nefret nie je povahou úplny typický retriever. Miluje spoločnosť ludí aj psov, rada chodí po meste, najviac však miluje lesy, polia a hon na zver. Ale...samotu znáša tiež dobre, ,,stráži,, Sadne alebo lahne si na miesto, odkial vidí celú záhradu a kludne sa pár hodín nepohne, iba dáva pozor, či je všetko na jej území ok. Ak nie, pomerne ostrým štekotom ide hneď zistiť, čo sa deje, lebo ňu teda niekto štvať nebude. Tu na fore ju voláme poloaziat...čiže ak retrievera ako každé plemeno učíte odmala byť sám -veľmi postupne, s citom, tak pár hodín osamote mu rozhodne neublíži. Veľa psov vtedy zvykne spať...Predsa len drvivá väčšina ľudí pracuje a je bežné, že sú 8 hodín preč z domu.

assil
napsal(a):
Jen klidně vychvalujte-propagujte. Lapiny dle mého nejsou moc rozšířené a čím víc informací, jaké to plemeno vlastně je a pro koho se hodí-nehodí tak tím líp. Navíc pak lze třeba opravdu do užšího výběru plemene zařadit další možnost, jak píšete...mimo těch profláklých.
A jinak obecně si myslím, že každý z nás má nějaké to svoje protežé, psa, který mu opravdu sednul, jak poklice na hrnec a pokud má pocit, že by tenhle pes někomu mohl taky na max vyhovovat, tak ho minimálně zmíní.
Na samotu se retrívr naučí,ale je pravda co píše Bella, že to chce práci a nadšenej z toho nebude (ale to asi žádnej pes). Navíc se dost zapomíná, že retrívr je pracovní plemeno, pro uchovnění je třeba aspoň základní pracovní zkouška, a pracovat bude, ať už s majitelem, nebo někde sám a podle sebe. V neposlední řadě má taky loveckej pud.
Procházky a výlety samozřejmě uvítá, na dlouhé tůry bych se já sama podívala po jiném plemeni. Golden je docela mohutný a je "si těžký", takže nejprve budete muset čekat, až trochu povyroste, pak, bude nějaké okno, kdy to bude zvládat, a pak už zase budete muset zkracovat, já třeba na dlouhých trasách moc retrívrů starší 7 let nepotkávám, v tomhle mají výhodu lehčí psi.
Jinak je to skvělé plemeno, ale ty pozitiva si přečtete v každém atlasu a všude na netu, tak ty zde myslím vyzdvihovat netřeba :-).
assil
napsal(a):
Mě zase kolikrát přijde, že je to tady samý bull plemeno. Ale to je jedno, stejně nakonec si každý tazatel to musí rozhodnout sám.
Mě teda nepřijde, že by tu bylo zase tolik majitelů bullů a už vůbec ne, že by tu byli bullové nějak často doporučováni, spíš naopak .
Ale jinak jasně - když si myslím, že mám podobný styl života a od psa očekávám něco podobného jako ten, kdo se ptá na plemeno - a s mým plemenem jsem spokojená, je to to pravé - tak proč ho nedoporučit dál, když si opravdu myslím, že i dotazovanému by mohl vyhovovat :-)
Zoia
napsal(a):
Na samotu se retrívr naučí,ale je pravda co píše Bella, že to chce práci a nadšenej z toho nebude (ale to asi žádnej pes). Navíc se dost zapomíná, že retrívr je pracovní plemeno, pro uchovnění je třeba aspoň základní pracovní zkouška, a pracovat bude, ať už s majitelem, nebo někde sám a podle sebe. V neposlední řadě má taky loveckej pud.
Procházky a výlety samozřejmě uvítá, na dlouhé tůry bych se já sama podívala po jiném plemeni. Golden je docela mohutný a je "si těžký", takže nejprve budete muset čekat, až trochu povyroste, pak, bude nějaké okno, kdy to bude zvládat, a pak už zase budete muset zkracovat, já třeba na dlouhých trasách moc retrívrů starší 7 let nepotkávám, v tomhle mají výhodu lehčí psi.
Jinak je to skvělé plemeno, ale ty pozitiva si přečtete v každém atlasu a všude na netu, tak ty zde myslím vyzdvihovat netřeba :-).
Vystihli ste to úplne presne Bohužiaľ retrieverom pomerne skoro odchádzajú nohy...česť výnimkám! A dúfam,že tou výnimkou bude aj tá moja opica diablica Robím pre to maximum a zvyšok...zvyšok je už v božích rukách a v jej labkách
marcelaamax
napsal(a):
Mě teda nepřijde, že by tu bylo zase tolik majitelů bullů a už vůbec ne, že by tu byli bullové nějak často doporučováni, spíš naopak .
Ale jinak jasně - když si myslím, že mám podobný styl života a od psa očekávám něco podobného jako ten, kdo se ptá na plemeno - a s mým plemenem jsem spokojená, je to to pravé - tak proč ho nedoporučit dál, když si opravdu myslím, že i dotazovanému by mohl vyhovovat :-)
Musím sa s Vami podeliť o včerajšiu príhodu Na večernej špacírke mestom už potme(Nefret miluje tmu) sme stretli 3 jorkšírov. Tí nás chceli zožrať aj s vodítkom. Ale potom sme stretli pitbulla. Hned ako zbadal Nef, si lahol na parkovisku na zem a krútiac chvostom čakal. Majitel mi kričí, či to je pes alebo slečna, lebo psov havo moc nemusí. Tak po troch sekundách sa už hafani čmuchali,len teda Nefret to nesprávne vyhodnotila. Myslela si,že po nej pitbull ide( akože že sa normálne do nej rachol), tak si lahla a vyvalila mu všetko štýlom pozri, ja som mladá nádejná fenečka, páčiš sa mi Pitbull sa tak zlakol, že sa skryl za majitela a už odtial nevyliezol Pomooooc! A nejdem písať, že pitbull pri nej vyzeral ako krpec,pričom inokedy sa mi taký pes malý nezdá
To len tak na pobavenie
domi.t
napsal(a):
Musím sa s Vami podeliť o včerajšiu príhodu Na večernej špacírke mestom už potme(Nefret miluje tmu) sme stretli 3 jorkšírov. Tí nás chceli zožrať aj s vodítkom. Ale potom sme stretli pitbulla. Hned ako zbadal Nef, si lahol na parkovisku na zem a krútiac chvostom čakal. Majitel mi kričí, či to je pes alebo slečna, lebo psov havo moc nemusí. Tak po troch sekundách sa už hafani čmuchali,len teda Nefret to nesprávne vyhodnotila. Myslela si,že po nej pitbull ide( akože že sa normálne do nej rachol), tak si lahla a vyvalila mu všetko štýlom pozri, ja som mladá nádejná fenečka, páčiš sa mi Pitbull sa tak zlakol, že sa skryl za majitela a už odtial nevyliezol Pomooooc! A nejdem písať, že pitbull pri nej vyzeral ako krpec,pričom inokedy sa mi taký pes malý nezdá
To len tak na pobavenie
krpec
Jo a ještě k té příhodě s bullem - jsem na FB ve skupině staffíků, a je tam pár lidí, kteří mají kombinaci staffíka a čivavy, nebo jorka, nebo něčeho takového malého - a ve všech těch případech doma "to" malé velí a staffíka si srovná raz dva. Ale aby to zase nevypadalo jako nějaké "vychvalování", tak ty kombinace jsou fena x pes, a ten menší je ve většině případů doma déle.
marcelaamax
napsal(a):
Jo a ještě k té příhodě s bullem - jsem na FB ve skupině staffíků, a je tam pár lidí, kteří mají kombinaci staffíka a čivavy, nebo jorka, nebo něčeho takového malého - a ve všech těch případech doma "to" malé velí a staffíka si srovná raz dva. Ale aby to zase nevypadalo jako nějaké "vychvalování", tak ty kombinace jsou fena x pes, a ten menší je ve většině případů doma déle.
Mi málem zaskočilo jako. Jsem nejdřív myslela, že křížence.
V hlavě se mi vyrojily obrazce dost zajímavých zjevů!

GAELLE
napsal(a):
to samé
i já
domi.t
napsal(a):
Vystihli ste to úplne presne Bohužiaľ retrieverom pomerne skoro odchádzajú nohy...česť výnimkám! A dúfam,že tou výnimkou bude aj tá moja opica diablica Robím pre to maximum a zvyšok...zvyšok je už v božích rukách a v jej labkách
Tak s tím bych si dovolila nesouhlasit. Co já mám labradory,kamarádi zlaťáky, tak není výjimka,že v deseti letech ještě absolvují hony nebo fakt dlouhé túry a výlety. Co jsem měla psy,tak se to u nich lámalo okolo dvanáctého roku života. Takže že by v sedmi letech se pomalu musela zmenšovat aktivita,to fakt ne, to jsou na vrcholu sil, samozřejmě pokud tam není nějaký zdravotní problém od mala, obezita apod.
janaa
napsal(a):
Tak s tím bych si dovolila nesouhlasit. Co já mám labradory,kamarádi zlaťáky, tak není výjimka,že v deseti letech ještě absolvují hony nebo fakt dlouhé túry a výlety. Co jsem měla psy,tak se to u nich lámalo okolo dvanáctého roku života. Takže že by v sedmi letech se pomalu musela zmenšovat aktivita,to fakt ne, to jsou na vrcholu sil, samozřejmě pokud tam není nějaký zdravotní problém od mala, obezita apod.
Ono jestli to nebude právě tím, že Vaši psi mají pravidelný pohyb celý život :).
marcelaamax
napsal(a):
Ono jestli to nebude právě tím, že Vaši psi mají pravidelný pohyb celý život :).
Tak jasně, v mém okolí mám lidi,co s retrívry něco dělají,takže ty psi jsou v kondici. Ale i z širšího okolí, lidi,co mají odchovy těhle psů, psi jsou rodinní parťáci, chodí na výlety, procházky,prostě normální režim, a rozhodně v sedmi,osmi letech nejsou staří, pohybově omezení. Netvrdím,že nejsou takové případy, ale asi stejně jako u všech plemen. Rozhodně si nemyslím,že obecně by člověk musel mít strach,že mu pes brzy zestárne a bude mít zdravotní problémy. Snad s výjimkou flatů,ti stárnou opravdu rychleji a problémy tam bývají,ale jiného rázu
A jasně, moji psi mají pravidelný pohyb celý život,tak jsou do vysokého věku v kondici,ale tak to platí napříč plemeny