Anonym1234567

XXX.XXX.251.207
Dobrý den, mám takový problém. Bydlíme u prarodičů a mají samojeda. Naše jezevcice je v tomto baráku smutná. Nechce si hrát, nechce jíst. Je ale pravda že samojedka ji furt otravuje, hází po ní hračky a chce si hrát,je to ještě štěně. Úplně na ni vidim tu radost kdyz jdeme ven. Za dva měsíce se stěhujeme do bytu a pak si budeme pořizovat sheltii (já moc nechci, kvůli jezevčici, ale mamka jo, takže s tím nic neudělám), bojím se, aby celý život nebyla smutná, utrápená....
Je pravda že když samojedce něco řeknu, začnu ji nadávat at ji nechá ( dává na ni tlapku atd... Je to 20ti kilovej pes a naše má 6) tak prarodiče začnou nadávat mě, že je to jejich pes a že ji nebudu říkat co má dělat. Takže když štěněti určím pravidla, ať jezevčici nechá na pokoji, že by to mohlo jít, ale nevím ....
Mohla bych poprosit o názor? Předem děkuju
karo2702
napsal(a):
Když jeden pes dává tlapu na záda druhému, tak mu ukazuje svou nadřazenost. Takže já být tvou jezevčicí, taky se mi nebude líbit, že nějakej malej harant mi pořád říká, že je tady pán. Bacha ať to neskončí rvačkou, tohle bystě měli štěněti rychle vysvětlit, tohle se nedělá.
Nejsem si jistá. U nás tlapa na druhého psa znamenala: klíííd. Příklad: dala jsem psům u brány sedni a čekat na obojky, vodítka. Berňucha způsobně seděl a čekal a samík pořád pobíhal a pořvával. A já: já počkám, já mám čas...Berňuchu už to dožralo a doslova stlačil samíka za rameno do sedu, něco jako tu seď a čuč už, nebo tu zkejsnem do rána.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesnížínka
napsal(a):
Nejsem si jistá. U nás tlapa na druhého psa znamenala: klíííd. Příklad: dala jsem psům u brány sedni a čekat na obojky, vodítka. Berňucha způsobně seděl a čekal a samík pořád pobíhal a pořvával. A já: já počkám, já mám čas...Berňuchu už to dožralo a doslova stlačil samíka za rameno do sedu, něco jako tu seď a čuč už, nebo tu zkejsnem do rána.
ale to je furt dominance, dominatní pes řekl druhému psovi jak se má chovat

Tak napriklad nas voresak rad zvuky, a nejen pri hre. Jak ho "vypnout" vim. Staci k nemu dojit a rict ticho + polozit mu ruku na hlavu (uz klid).
No a fenecka to odkoukala.
Takze kdyz pes i dle ni zbytecne bzuci - zajde k nemu a sup, packa na hlave... Klid kamo.
A je klid.
Ale je fakt - ze to je jejich "psi rec" a nikdo jinej jim do toho nekeca...

"Je ale pravda že samojedka ji furt otravuje, hází po ní hračky a chce si hrát,je to ještě štěně"
fakt bych to četla jenom jako štěněcí výzvu ke hře
pyreneják to dělá do furt a chláme se u toho, když má velkou radost a skáče jako koza - výzva ke hře.....
Je pravda že když samojedce něco řeknu, začnu ji nadávat at ji nechá ( dává na ni tlapku atd... Je to 20ti kilovej pes a naše má 6......... Takže když štěněti určím pravidla, ať jezevčici nechá na pokoji, že by to mohlo jít, ale nevím ....
ano, štěněti je nutno určit = NAUČIT pravidla
ale to se určitě NEDĚLÁ nadáváním!
karo2702
napsal(a):
Když jeden pes dává tlapu na záda druhému, tak mu ukazuje svou nadřazenost. Takže já být tvou jezevčicí, taky se mi nebude líbit, že nějakej malej harant mi pořád říká, že je tady pán. Bacha ať to neskončí rvačkou, tohle bystě měli štěněti rychle vysvětlit, tohle se nedělá.
Neni to vždy dominance. Štěnda hodně používaj packy ve smyslu šťouchnutí. Jako "pojďte pane, budeme si hrát" :)

Huskyjanina
napsal(a):
Neni to vždy dominance. Štěnda hodně používaj packy ve smyslu šťouchnutí. Jako "pojďte pane, budeme si hrát" :)
Hru začíná také dominatní jedinec

napsal(a):
och och......

napsal(a):
ze nemate psa zadneho?

marcelaamax
napsal(a):
Ja nevim, záleží asi na korektní situaci, ale moji psi často při hře používají packy - oba dva, a nemyslím si, že by to měla být nějaká dominance. Je to proste jejich hra.
me packuji vsichni, kdykoliv chteji podrbat, pohladit.
asi me za chvili sežerou, dominatori

napsal(a):
me packuji vsichni, kdykoliv chteji podrbat, pohladit.
asi me za chvili sežerou, dominatori
U nás stejný, ale za celých deset let soužití mě ty "alfabestie" ještě nesežrali...taky kdo by je potom drbal, že??
Jinak s těma packama je to těžký, ono taky záleží na situaci, není položení packy jako položení packy, když např.pes dá na mojí fenu packu s úmyslem na ní naskočit, tak se se zlou potáže, když je to v rámci hry, tak na to fena reaguje úplně jinak...v pohodě si hrajou a velmi pochybuju, že je to z jeho strany projev dominance," to by mu strach nedovolil" resp. byl by okamžitě odkázán do příslušných mezí, fena ho napomenu kvůli podstatně menším "prohřeškům".

Tlapa na zádech, cca kde je kohoutek, je výraz "podřiď se, nebo uvidíš".
Předchází tomu ale většinou to, že se pes dostane hlavou na tohle místo druhému psu. Když to nestačí, přijde na řadu tlapa. Hru tak lze docela jednoduše odlišit.
Navíc mají obě situace pár poznávacích znamení - jiné projevy v obličeji, ocas, srst na hřbetě, uši.
Ale na člověka pes opravdu tenhle výraz dominance nepoužívá. On ten pes dobře ví, že nejsem pes. Nejsou tak "přemýšliví" jako to dvounohé plemeno, myslí napřímo, neberou nás jako psy, jako my si o nich myslíme, že jsou lidé.

Jo, radu k tématu.. tak ten úvodní text a rodinné vztahy v něm obsažené.. složité i na mě. Zkusila bych adopci.
Ne, já to zkoušela.
Nikdo mě nechtěl.

napsal(a):
U nás stejný, ale za celých deset let soužití mě ty "alfabestie" ještě nesežrali...taky kdo by je potom drbal, že??
Jinak s těma packama je to těžký, ono taky záleží na situaci, není položení packy jako položení packy, když např.pes dá na mojí fenu packu s úmyslem na ní naskočit, tak se se zlou potáže, když je to v rámci hry, tak na to fena reaguje úplně jinak...v pohodě si hrajou a velmi pochybuju, že je to z jeho strany projev dominance," to by mu strach nedovolil" resp. byl by okamžitě odkázán do příslušných mezí, fena ho napomenu kvůli podstatně menším "prohřeškům".
taky vidam tohle gesto 10x za vychazku , kdy to mlady zkousi na stare - a znamena to jedine "pojd se honit" -vyzva k rozbehnuti.
zadne gesto a vyzva k podrizenosti -to by ho stara taky mohla prizabit, kdyby to zkusil
ona tu vladne pomerne pevnou rukou.
ale taky si k ni oba mladsi často chodi lehat a radi spi v jeji pritomnosti.
mlady velmi často ma polozenou hlavu na jejím kohoutku a spi tak -je jim to obou prijemne.
jenze to se clovek nesmí vlastnich psu bat -pak nemá tendenci videt dominaci uplne ve vsem

U našich vlastních psů jsem dominanci neviděla.
V psím parku u setkávání se cizích psů ano.
Dokonce ani že by pes takhle řešil kočku.
To slovo dominance není, že by byl pes špatně se chovající. Ani to není sprosté slovo. To jen lidé jej tak vidí. Podle některých (mnoha) lidí to je jedinec, který se musí nějak zneškodnit, nebo co.
Ve skutečnosti jsou tito lidé celkem agresivní, také tady píší, že ke hře vyzývá ten dominantní,
a youtube je plné návodů, jak si podřídit dominantního psa.
Jako tenhle Big Chuck, toho bych snad propleskla. (to jsem zas agresivní, abychom se v těch termínech neztratili) .. až tak v čase 2 minuty se tam něco začne dít:
https://www.youtube.com/watch?v=QXoQ72836SU
Pokud se Vám jezevčice zdá smutná, může mít zdravotní problémy, zvlášť pokud se to stalo nějak nárazově. Doporučuji návštěvu veta.
Jinak pokud jsou stálé problémy, lze psy oddělit. Pokud je to možné, hodně se psům věnujte, a to oběma zvlášť - vyběhaný samojed nebude tak otravný, jezevčice si zase na procházkách od samojeda odpočine.

napsal(a):
U našich vlastních psů jsem dominanci neviděla.
V psím parku u setkávání se cizích psů ano.
Dokonce ani že by pes takhle řešil kočku.
To slovo dominance není, že by byl pes špatně se chovající. Ani to není sprosté slovo. To jen lidé jej tak vidí. Podle některých (mnoha) lidí to je jedinec, který se musí nějak zneškodnit, nebo co.
Ve skutečnosti jsou tito lidé celkem agresivní, také tady píší, že ke hře vyzývá ten dominantní,
a youtube je plné návodů, jak si podřídit dominantního psa.
Jako tenhle Big Chuck, toho bych snad propleskla. (to jsem zas agresivní, abychom se v těch termínech neztratili) .. až tak v čase 2 minuty se tam něco začne dít:
https://www.youtube.com/watch?v=QXoQ72836SU
Z toho videa je mi úplně zle. Chudák pes. Vyděšený k smrti :-(