Fena se boji jit na vystave do kruho

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2020 22:13
JanHujsa@seznam.cz

XXX.XXX.122.10

Ahoj, mám problém s fenkou na výstavách, chodil jsem s ní od štěněte a bylo vše v pořádku. Od 11 měsíce se mi ale začala bát v kruhu, do doby vystavování vše v pořádku, hraje si se psi, bítá se s ostatními lidmi, ale jakmile máme vejít do kruhu, úplně otočí a konec, chce utéct a vůbec nespolupracuje, poradí mi někdo jak tento problém vyřešit, děkuji

2.2.2020 12:36
karo2702

XXX.XXX.162.156

A když na cvičáku trénujete prohlídku a kruh, tak se chová jak?

2.2.2020 15:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A fence se nic nestalo? Neublížil ji někdo - pes, člověk? V tom kruhu? Nebo třeba - neberte si to špatně - ale nevytvářel jste na fenu v tom kruhu třeba nějaký nátlak? A nemuselo jít vyloženě o nátlak fyzický.

Je divné, že fena byla do 11 měsíců v pohodě, a mimo kruh je v pohodě pořád, ale jakmile má jít do kruhu, tak je problém - připadá mi to, jak kdyby s tou konkrétní situací prostě měla špatný zážitek.

2.2.2020 16:07
janaa

XXX.XXX.184.213

Je otázka,jestli se opravdu bojí, nebo jestli to jen hraje. Mám doma jednu expertku, vně kruhu nadšená, předvádí ten nej výstavní postoj, s každým je kámoš, radost největší. V kruhu začne přesvědčivě hrát týranou trosku,co se bojí lidí. Nic se jí nikdy nestalo, ale prostě jí to nebaví a nechce to dělat (mimochodem takhle přesně se mi zezačátku tvářila na disciplánu "vodění" , tedy chůzi u nohy, to mě nebaví,to dělat nebudu). Když s ní půjdu na jakýkoli veletrh do hal nacpaných lidmi, bude klidně uprostřed davu předvádět výstavní postoj, nechá se od všech hladit a obdivovat, ve výstavním kruhu ani za boha. Absolvovala jsem s ní dvě pekelné výstavy kvůli uchovnění a málem jsem zešedivěla, dokud jsem jí neměla, tak bych nevěřila,jak přesvědčivě umí pes něco takového zahrát. Fena je exteriérově povedená,ale nikdy se neprodá. U jiné feny jsem něco podobného zažila jednou, deset měsíců, dvoudenní výstava, první den dobrý, druhý den panika. Asi pět dní na to začala hárat, tak to přikládám tomu. Pak už nikdy v životě neměla problém.
Každopádně,jestli chcete vystavovat, tak nacvičovat,nacvičovat,nacvičovat. Doma nebo někde v parku si udělat páskou kruh a cvičit tam, domluvit se s lidmi a imitovat výstavu. Plus se teď hodně dělají výstavní semináře, tak jet tam. Dělá ho i Šusta, kdybych na tom opravdu chtěla pracovat,jela bych k němu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2020 12:50

Lze trénovat i na výstavě, po ukončení vystavování ( v pauzách ) v některém z kruhů, požádat někoho, aby imitoval rozhodčího - velmi příjemného rozhodčího, s "kilem párků" v kapse.

3.2.2020 15:22

...vyšla knížka od F. Šusty "Vystavování je hra"

emufa

4.2.2020 14:03
emufa

XXX.XXX.254.38

nebila jste v kruhu treba nervozni? Protože to psi viedi vicitit v každom pripade doufam ze se to napravi

16.2.2020 17:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jsme dneska byly s čubinou na výstavě, ani by mě předtím nepadalo, že bychom měli mít nějaký problém - předešlé výstavy byly úplně v pohodě, bez problému. Jenže zřejmě se u nás "podepsal" ten úraz, respektive všechny ty časté návštěvy veteriny a ošetřování. Nastoupili jsme v pohodě do kruhu, postoj atd. vše ok - jen do té doby, než ji rozhodčí přišel "prosahávat" - najednou hrozná panika a chtěla mi vylézt až na hlavu. Z toho jsem znervózněla i já, a podle toho taky potom vypadal ten zbytek - chůze a předvedení, ne úplně dle mých představ. Ale i přesto máme výbornou a moc hezký posudek. Když se s čubinou předtím a potom mazlila chovatelka a další její známé, tak bylo vše ok - typický vítající staffík. Problém asi nastává až v tom, kdy je v postoji a člověk na ní začne sahat (třeba ji to připomíná to, když ji položím na vet stůl?). Jinak rozhodčí ji nejdřív posuzoval a ohmatával - to byla ta panika, pak nás nechal chodit a pak šel zase k ní - a to už byla v pohodě.

A teď úplně nevím, jak tuhle situaci řešit - prostě když přijde návštěva, nebo potkám někoho známého, tak fenu hodit do postoje a poprosit známého, aby na ní sahal?

16.2.2020 18:36

marcelaamax napsal(a):
Tak jsme dneska byly s čubinou na výstavě, ani by mě předtím nepadalo, že bychom měli mít nějaký problém - předešlé výstavy byly úplně v pohodě, bez problému. Jenže zřejmě se u nás "podepsal" ten úraz, respektive všechny ty časté návštěvy veteriny a ošetřování. Nastoupili jsme v pohodě do kruhu, postoj atd. vše ok - jen do té doby, než ji rozhodčí přišel "prosahávat" - najednou hrozná panika a chtěla mi vylézt až na hlavu. Z toho jsem znervózněla i já, a podle toho taky potom vypadal ten zbytek - chůze a předvedení, ne úplně dle mých představ. Ale i přesto máme výbornou a moc hezký posudek. Když se s čubinou předtím a potom mazlila chovatelka a další její známé, tak bylo vše ok - typický vítající staffík. Problém asi nastává až v tom, kdy je v postoji a člověk na ní začne sahat (třeba ji to připomíná to, když ji položím na vet stůl?). Jinak rozhodčí ji nejdřív posuzoval a ohmatával - to byla ta panika, pak nás nechal chodit a pak šel zase k ní - a to už byla v pohodě.

A teď úplně nevím, jak tuhle situaci řešit - prostě když přijde návštěva, nebo potkám někoho známého, tak fenu hodit do postoje a poprosit známého, aby na ní sahal?

Když ty výstavy musí být..
Bych se na ně vybodla :-)
A třeba se jí ten člověk prostě nezdál, i když to u rozhodčího asi nemá být :-)
Ještě je tu jedna možnost - fena, dospívání, už má jiný rozum.

16.2.2020 18:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když ty výstavy musí být..
Bych se na ně vybodla :-)
A třeba se jí ten člověk prostě nezdál, i když to u rozhodčího asi nemá být :-)
Ještě je tu jedna možnost - fena, dospívání, už má jiný rozum.

No ja mam taky v plánu se na ně vybodnout😀. Ne, ještě jednu potřebujeme a pak jsem slíbila chovatelce, že když bude něco poblíž, tak ji občas třeba ukážeme, to jako že například jednou za rok, nějak ve velkém výstavy objizdet nemáme v plánu. Ze by se jí ten clovek nelíbil, to asi úplně ne - ji se líbí všichni lidi, i ty úplně nejdivnejsi, kteří ani mě se nelíbí 🤣, on se ji taky líbil, do té doby než na ni začal sahat - právě sahal i na ty záda.

Ale teď ještě vyse čtu, jak psala Jana, že její fenka měla paniku v kruhu před háráním - je docela možné, že začne každým dnem harat.

16.2.2020 21:37

spis dospiva nez ze bude hárat,
a ze by se to vyresilo "samo" -je lepsi tomu jit naproti - a proste to natrénovat.
jako vsechno

16.2.2020 21:47
janaa

XXX.XXX.250.132

No,myslím,že to klidně s tou veterinou souvisí. Znám případ,kdy měla fena úraz,operace,převazy atd. Do té doby výstavy v pohodě,pak panika. Trénovat,trénovat,nic jiného nezbývá. Ta fenka to nakonec taky zvládla,ale byl to běh na dlouhou trať
A jinak gratulka k výborné

16.2.2020 21:55
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já si nemyslím, že by to mělo být dospíváním. Navíc je to plemeno, které miluje lidi a přeci se jich nezačne bát jen proto, že dospívá. Myslím, že tohle fakt souvisí s tím úrazem a následným ošetřováním. Jinak se ve vztahu ona x lidi vůbec nic nemění, ani u cizích lidí, každého by ulízala a uvítala, nevadí ji ani hlazení, doteky, naopak. Ještě nikdy jsem neviděla, že by se nějakého člověka bála, nebo že by k někomu byla odměřená (kromě veterináře). A moje úvaha je taková, že tady ten rozhodčí prostě postupuje třeba podobně jako veterinář, podívá se na oči, na zuby, začne prohmatávat - a v tom ona panikaří, protože ji to připomíná toho veta. Ale třeba se mýlím.

Jo budeme trénovat, i když si teda myslím ,že se známýma lidma problém nebude. Asi před týdnem tu byla kamarádka a tak jsem zrovna zkušebně fenu postavila po postoje a kamarádku poprosila, aby ji prohmatala a koukla na zuby - naprosto v klidu, ale byl to pro ní známý člověk a navíc to bylo doma.

16.2.2020 22:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

janaa napsal(a):
No,myslím,že to klidně s tou veterinou souvisí. Znám případ,kdy měla fena úraz,operace,převazy atd. Do té doby výstavy v pohodě,pak panika. Trénovat,trénovat,nic jiného nezbývá. Ta fenka to nakonec taky zvládla,ale byl to běh na dlouhou trať
A jinak gratulka k výborné

Já si právě myslím, že to souvisí s tou veterinou, protože jak jsem psala výše, on ten rozhodčí přímo postupuje podobně jako veterinář. A vypadalo to tak, že jsme úplně v klidu došli k rozhodčímu, když na ní koukal asi z metru, tak na něho ještě vrtěla ocasem - a pak právě přišel blíž a začal koukat na ty oči, zuby, prohmatávat - a to začínala ta panika. Pak nás nechal jít a když jsme došly zpátky k němu tak šel k feně zase - a to už to nebylo tak hrozné.

Jo a děkuji .

Ono asi nejhorší bylo to, že to rozhodilo mě, jak jsem začala být potom nervózní, tak začala i fena (ale to bylo až potom, do té doby jsem byla v klidu). No a předvedení v pohybu nic moc, napnuté vodítko a chtěla jsem to mít rychle zasebou a šly jsme rychle , čekala jsem, že to v posudku třeba i rozhodčí vytkne a on to naopak vyzdvihnul tím stylem že má "pohyb s drajvem" .

16.2.2020 22:23

A moje úvaha je taková, že tady ten rozhodčí prostě postupuje třeba podobně jako veterinář, podívá se na oči, na zuby, začne prohmatávat - a v tom ona panikaří, protože ji to připomíná toho veta. Ale třeba se mýlím.
Dle mého se nemýlíte. Po tom, co má vaše fenka za sebou, to souvislost s veterinou určitě má. Gratuluji k výborné známce! Pes mívá sloní paměť a podobná manipulace změní vrtichvosta do ubohého tvora s projevem paniky či bázlivosti, přitom je v naturelu úplně jiný.

Přidejte reakci

Přidat smajlík