Border kolie s PP - CHS Van Helpsing vrh A

Prodám Border kolii - Border kolie s PP – štěňata z chovatelské stanice Van...
27000 Kč
Dobrý den,
nevíme si rady s naší situací, máme dva psy - Border kolii 7,5 roku a křížence Border kolie 3 roky (syn). Oba se znají od mala, nikdy nebyl žádný problém, naopak starší se snažil opakovaně ve vyhrocených situacích, kdy nás například napadl cizí pes mladšího chránit. Jenže, jak mladší pes začal dospívat, tak se začali prát např. kvůli misce s jídlem nebo kvůli hračce - máme opatření, aby se to neopakovalo, ale to se stávalo třeba jednou za měsíc. V nedávné době jsme se přestěhovali do rodinného domu a rvačky se začali stupňovat, funguje to tak, že mladší pes zavrčí a tím dá signál k boji, starší pes se mu snaží vyhýbat a máme z jeho chování pocit, že se mladšího bojí, ale když dojde ke rvačce, tak starší pes jde do boje naplno a rozhodně neustupuje. Máme hrozný strach, že si ublíží, manžel byl při jejich rozdělování už několikrát pokousán (nemyslíme si, že úmyslně). Byli jsme se poradit s veterinářem, který nám doporučil kastraci mladšího psa, která nepomohla a následně separaci, protože má strach, že si psi ublíží. Naštěstí se mladšího psa ujala moje matka, jenže ji péče zmáhá z důvodu věku a zdravotního stavu a dlouhodobě je to pro ni neúnosné. Starší pes je klidný, má zlatou povahu, ale mladší je bohužel poměrně agresivní, ale pokud je sám doma s pánem, tak je naprosto zlatý. Chci Vás poprosit o radu, jestli Vás nenapadá, jak dále postupovat? Oba psy milujeme a představa, že o jednoho z nich přijdeme nás ničí. Děkujeme za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Veterináři by neměli radit takový hovadiny. Vyříznutí části psa asi těžko vyřeší výchovné chyby.
Předně bych už dávno oba psy opatřila náhubkem, čímž byste se vyhnuli pokousání kohokoliv. Dále by bylo potřeba s oběma psy, ale zejména s tím, kdo začíná, pořádně zapracovat na výchově, ovladatelnosti na první povel (abyste pak třeba jen řekli "na místo" a pes na něj odešel ihned a bez odmlouvání) a na chování ke psům obecně. Takový dobrý trik je například couračka - vodítko, které má pes pořád připnuté k obojku i doma, takže pokud mu není něco zcela jasné, můžete mu snadno napovědět pomocí toho vodítka.
Každopádně to asi nebude jednoduché, protože oba psi spolu mají už dost blbých zkušeností. Na vašem místě bych se obrátila na dobrýho cvičitele / instruktora, aby vám pomohl osobně.
Když čtu takovéhle dotazy, tak si vždycky říkám...zaplať pánbůh, že u nás dva psi vždycky byli pes+fena, takže hierarchie ustálená, fena vedoucí, pes spokojený podpantoflák, max může dostat výchovnou ťafku, když jeho drzost překročí feninu trpělivost.
Nemohu tedy rozdávat nějaký rozumy, ale vodítko, couračka a hodně přitlačit na výchově, poslušnosti, na pravidlech, které mají psy dodržovat mi přijde rozumný.
Jen si neodpustím, proč se maminka neujmula toho staršího, když ten má zlatou povahu a je klidný??
Asi se to tady nebude líbit, ale já bych psy nechala, aby si hierarchii uspořádali sami. Čím končí jejich rvačky? Tím myslím: rozeženete je vy, nebo je ukončí psi? A jak? Psi (samci) se nervou, až by se zabili, pokud to nejsou úplná vymazaná paka. Jeden prostě uzná převahu druhého a ustoupí. Myslím si, že uměle nastolená hierarchie od lidí...dlouhodobě funguje za neustálého dohledu, ale nepřirozeně a hrozí, že když dohled nebude, zase do sebe vletí. Asi jsem měla štěstí, ale psům jsem do jejich pravidel nijak významně nazasahovala. Ano, neustále jsem upřednostňovala služebně staršího(o měsíc ) který byl ale také poslušný a spolehlivý a usměrňovala, když ho mladý opruzoval, ale srovnat, když na to došlo, si ho musel sám. Nikdy se neservali.
Neberte to špatně, ale já prostě nějak nechápu, jak to někdo mezi "domácími" psy může nechat zajít tak daleko - viz to, jak píšete, že se kvůli misce nebo hračce porvali jednou za měsíc. To se vám zdá málo? . Pokud by se mi psi kvůli misce nebo hračce porvali JEDNOU - tak to hned začnu řešit a budu sakra opatrná, aby se to neopakovalo. Psi se porvali několikrát - vzhledem k tomu, že píšete, že manžela při rozdělování několikrát pokousali. Nezlobte se na mě, ale z toho usuzuji, že vy tu situaci asi nedokážete vyřešit (a nemyslím to špatně) - jen prostě vám tady asi nikdo nedá přesné rady, jak dát psy "dohromady", protože nikdo ty psy neviděl, nikdo neví, jak se chovají a co je důvodem těch rvaček, nikdo neví, jak se u toho chováte vy. Já bych doporučila nějakého odborníka, který na psy mrkne osobně a poradí, co v té situaci dělat. Zkuste napsat odkud jste, třeba tu někdo poradí někoho konkrétního. Jinak jak bylo psáno výš - náhubek je v takové situaci samozřejmost.
A úplně stejně jako sardullah i mě napadlo - proč si maminka nevezme toho staršího klidného psa?
lesnížínka
napsal(a):
Asi se to tady nebude líbit, ale já bych psy nechala, aby si hierarchii uspořádali sami. Čím končí jejich rvačky? Tím myslím: rozeženete je vy, nebo je ukončí psi? A jak? Psi (samci) se nervou, až by se zabili, pokud to nejsou úplná vymazaná paka. Jeden prostě uzná převahu druhého a ustoupí. Myslím si, že uměle nastolená hierarchie od lidí...dlouhodobě funguje za neustálého dohledu, ale nepřirozeně a hrozí, že když dohled nebude, zase do sebe vletí. Asi jsem měla štěstí, ale psům jsem do jejich pravidel nijak významně nazasahovala. Ano, neustále jsem upřednostňovala služebně staršího(o měsíc ) který byl ale také poslušný a spolehlivý a usměrňovala, když ho mladý opruzoval, ale srovnat, když na to došlo, si ho musel sám. Nikdy se neservali.
Tohle mi přijde jako dost blbost. Když už se mezi sebou rvou... to je pak budete nechat zašívat a čekat, jestli už je to teda vyříkaný a jestli se porvou zase?
Dobrý den,
asi mám štěstí, vždy jsem měla pohromadě víc psů, většinou samce a nikdy nebyl průser mezi nimi. Pokaždé jsem je nechala ať si to sami řeknou a srovnaji a byl klid. Vždy se mě lidi ptají " a nervou se doma?" odpovídám, že ne, že to opravdu neznám. Jasně jsem u toho a koukám aby vyřízovani nezašlo moc daleko. Tak já jsem jak lesní žíňka.
Dája
já mám momentálně dvě feny, ale dcery rodina další 4, většinou velká zvířata. Rvačku, aby si mezi sebou srovnaly postavení, se snažíme vůbec nepřipustit, to by nejspíš některá nepřežila. Co u nás vidím, vždycky se schyluje k nějakému problému, když mají nevybitou energii, nikdy při práci. Na vašem místě, bych je víc začala cvičit, máte temperamentní pracovní plemeno, nenechala jim volně k dispozici hračky, ať se nemaj o co prát a žrádlo každému zvlášť, aby se mohli krmit vklidu. A pohyb, výcvik, moc, moc, moc. Přestěhovali jste se do domu, to je velká změna taky pro vás, zauvažujte, jestli psům nevěnujete méně aktivní pozornosti než dřív - místo procházky, třeba pouštění na zahradu apodobně.
napsal(a):
já mám momentálně dvě feny, ale dcery rodina další 4, většinou velká zvířata. Rvačku, aby si mezi sebou srovnaly postavení, se snažíme vůbec nepřipustit, to by nejspíš některá nepřežila. Co u nás vidím, vždycky se schyluje k nějakému problému, když mají nevybitou energii, nikdy při práci. Na vašem místě, bych je víc začala cvičit, máte temperamentní pracovní plemeno, nenechala jim volně k dispozici hračky, ať se nemaj o co prát a žrádlo každému zvlášť, aby se mohli krmit vklidu. A pohyb, výcvik, moc, moc, moc. Přestěhovali jste se do domu, to je velká změna taky pro vás, zauvažujte, jestli psům nevěnujete méně aktivní pozornosti než dřív - místo procházky, třeba pouštění na zahradu apodobně.
Ale to mluvíte o fenách...tam je to, bohužel, úplně o něčem jiném.
napsal(a):
Tohle mi přijde jako dost blbost. Když už se mezi sebou rvou... to je pak budete nechat zašívat a čekat, jestli už je to teda vyříkaný a jestli se porvou zase?
Znovu opakuju: normální psi, ať se to někomu líbí či ne, ale ne plemena typu bull a podobné, se nervou tak, že by museli na šití. U psů je to s velkým řevem kolem, velkým bububu, ale krví to nekončí. Když tak vyjímečně, prostě nechtěně v zápalu ,,boje".
lesnížínka
napsal(a):
Ale to mluvíte o fenách...tam je to, bohužel, úplně o něčem jiném.
to máte pravdu.
Ono je rozdíl nechat vyřídit a nechat vyřídit......taky psům nezasahuju do toho, když fena vysvětluje psovi, že svým chováním přestřelil, vím, že mu nebude ublíženo a hlavně vím, že on se jí následně nebojí. Že se omluví a fungují dál, ale fena na něj nehupsne bezdůvodně.Ale to není rvačka, jo taky se mi servali, asi 3x za těch deset let, co je mám, to jsem mezi ně vlítla a roztrhla je, rvačky "na oko" hru na pranici nepočítám, to člověk pozná, kdy do toho jdou na vážno a kdy to tak není, kdy si prostě jenom hrajou.
Nevím, jak to vy, kteří necháte psy, aby si vyjasnili hierarchii sami vidíte, ale přeci není možný, aby se mi doma psi servali kvůli misce s jídlem to prostě NEEXISTUJE nebo o hračku. Nesmí dojít k situacím, kdy bez zjevné příčiny jeden pes zaútočí na druhého. Jako jenom že jdou okolo sebe a jeden vrkne...začne rvačku??
Neexistuje, aby se jeden pes druhého bál......to snad musíte uznat, že tohle je přeci špatně, jako je jasný, že psi si mezi sebou udělají nějakou hierarchii, ale aby se mi psi servali jednou měsíčně??? No to je snad trochu moc ne, navíc tak, že se bojím, že si ublíží??
Prostě jestli jednou měsíčně musím od sebe psy roztrhnout, jestli to už řeším tak, že jednoho psa dám k mamince, jestli mám pocit, že se starší pes mladšího bojí, tak je to špatně.
lesnížínka
napsal(a):
Znovu opakuju: normální psi, ať se to někomu líbí či ne, ale ne plemena typu bull a podobné, se nervou tak, že by museli na šití. U psů je to s velkým řevem kolem, velkým bububu, ale krví to nekončí. Když tak vyjímečně, prostě nechtěně v zápalu ,,boje".
Neivděla jste, co se tam děje, ale radíte, ať je nechají "si to vyříkat"... jeden ze psů a nejmíň jeden člověk už byl opakovaně pokousán....
Tady mi přijdou rady typu "normální psi" a "běžné je" a "obvykle se nemusí šít" fakt hodně mimo.
lesnížínka
napsal(a):
ne tak uvnitř vlastní smečky
Přibližně stejně silní jedinci si můžou pozici v hierarchii vyjasňovat nejdřív 1x do měsíce, pak 1x do týdne atd. Když se jeden ze psů po první rvačce ( nebo náznaku rvačky ) podřídí - budiž. Ale když mají oba po "vrchním postavení silnou touhu" - tak se budou rvát věčně.
Dám misky, postavím se mezi ně a když jeden jen koukne na toho druhého"dostane za ucho" - hleď si svého !
A jestli misky vyvolávají půtky, tak snad není problém - v domě, ne v garsonce - dát misku každému jinam. Prázdné odklidím - umyju - a je to!
Posadím si psy před sebe, "Alík" + pamlsek a Puňťa nesmí ani šilhnout a čeká až řeknu "Puňťa" a dostane on, pak zas nesmí ani nos natáhnout Alík.
"Když se jeden ze psů po první rvačce ( nebo náznaku rvačky ) podřídí - budiž. Ale když mají oba po "vrchním postavení silnou touhu" - tak se budou rvát věčně."
nemusí jít ani o touhu po vrchnostenství
stačí, když se napadený/"napadený" prostě a jednoduše začne druhého bát, nevěří mu a začne se preventivně bránit
napsal(a):
Neivděla jste, co se tam děje, ale radíte, ať je nechají "si to vyříkat"... jeden ze psů a nejmíň jeden člověk už byl opakovaně pokousán....
Tady mi přijdou rady typu "normální psi" a "běžné je" a "obvykle se nemusí šít" fakt hodně mimo.
Že schytáte kousanec, když do boje psů vrazíte ruce, je skoro jisté. Psi mají kožichy odolnější. A normálně se fakt nervou, aby druhému ublížili, ale jen tak aby ten druhý pochopil, kdo má převahu. U zadavatelky to nejspíš pochopí starší ze psů a ustoupí mladému v plné síle.
lesnížínka
napsal(a):
Že schytáte kousanec, když do boje psů vrazíte ruce, je skoro jisté. Psi mají kožichy odolnější. A normálně se fakt nervou, aby druhému ublížili, ale jen tak aby ten druhý pochopil, kdo má převahu. U zadavatelky to nejspíš pochopí starší ze psů a ustoupí mladému v plné síle.
U zadavatelky nejde o vyjasňování pozic, stará fena je dávno podřízená a ani se nestačí bránit. Mladá ji prostě touží zlikvidovat, kdykoliv se jí zachce.
zadavatelka tohoto vlákna má dva psy
a opravdu v tomto případě s lesnížínkou velmi nesouhlasím
napsal(a):
zadavatelka tohoto vlákna má dva psy
a opravdu v tomto případě s lesnížínkou velmi nesouhlasím
Aha, tak jsem to zvojtila, já měla na mysli starou a mladou fenu - to je jinde. Pardon.
lesnížínka
napsal(a):
Jenže ten starý třeba taky neustupuje ne proto, že by se ho bál, ale proto, že on je ten dominantní a dominantní pes se prostě nepotřebuje rvát. Mladej je hysterickej a chytá na drc úplně nesmyslně a starej se to snaží vyřešit tím, že nad tím mávne rukou a chce jít pryč. Mladej vysírá dál, až mu to starej vysvětlí ručne a stručně. A tyhle bitky fakt neskončí tím, že se některý podřídí. Protože šéf nemá proč přenechat místo mladýmu labilovi.
V tomhle případě bych se prostě přidala na stranu starýho a jakmile by tohle začalo, vysvětlili bychom to mladýmu společně. Zároveň mladýmu přidat kotel práce, ať nevymýšlí osloviny a když bude prudit, vyrazit ho ze smečky. Kdo se neumí chovat slušně, nemá absolutně právo na nějaké výsady. Čím pobyt ve své smečce rozhodně je.
impact
napsal(a):
Jenže ten starý třeba taky neustupuje ne proto, že by se ho bál, ale proto, že on je ten dominantní a dominantní pes se prostě nepotřebuje rvát. Mladej je hysterickej a chytá na drc úplně nesmyslně a starej se to snaží vyřešit tím, že nad tím mávne rukou a chce jít pryč. Mladej vysírá dál, až mu to starej vysvětlí ručne a stručně. A tyhle bitky fakt neskončí tím, že se některý podřídí. Protože šéf nemá proč přenechat místo mladýmu labilovi.
V tomhle případě bych se prostě přidala na stranu starýho a jakmile by tohle začalo, vysvětlili bychom to mladýmu společně. Zároveň mladýmu přidat kotel práce, ať nevymýšlí osloviny a když bude prudit, vyrazit ho ze smečky. Kdo se neumí chovat slušně, nemá absolutně právo na nějaké výsady. Čím pobyt ve své smečce rozhodně je.
Ale jo, můžete mít pravdu a může to končit i takhle, do hlavy psu nevidíte. A nebo se starý třeba podřídí jen proto, aby měl klid. I u nás to tak bylo. Samík na berňuchu žárlil a když se chtěl kámošit s druhým psem, tak chodil kolem něho kruhy a vrčel mu do ksichtu. Berňucha, aby měl klid, se stáhnul. Samozřejmě sem to i já korigovala, ale jen stylem(na samíka): nech toho ty tlamo a běž si po svých. Ale pokud berňucha chtěl, vrknul na samíka sám a ten se okamžitě stáhnul, ani nepípnul. Měla jsem někdy pocit, že jsou to všechno takové nějaké jejich hry, rituály, tanečky...nevím, jak to nazvat. Vím, že tu už to vygradovalo a že už se rvou, mělo se to podchytit v samém začátku a zkorigovat, ale teď prostě jak říkám, umělá hierarchie jen proto, že takhle to já chci, bude fungovat jen tehdy, když tam někde budu. Samotné bych si ty psy pak netroufnula spolu nechat.
lesnížínka
napsal(a):
Ale jo, můžete mít pravdu a může to končit i takhle, do hlavy psu nevidíte. A nebo se starý třeba podřídí jen proto, aby měl klid. I u nás to tak bylo. Samík na berňuchu žárlil a když se chtěl kámošit s druhým psem, tak chodil kolem něho kruhy a vrčel mu do ksichtu. Berňucha, aby měl klid, se stáhnul. Samozřejmě sem to i já korigovala, ale jen stylem(na samíka): nech toho ty tlamo a běž si po svých. Ale pokud berňucha chtěl, vrknul na samíka sám a ten se okamžitě stáhnul, ani nepípnul. Měla jsem někdy pocit, že jsou to všechno takové nějaké jejich hry, rituály, tanečky...nevím, jak to nazvat. Vím, že tu už to vygradovalo a že už se rvou, mělo se to podchytit v samém začátku a zkorigovat, ale teď prostě jak říkám, umělá hierarchie jen proto, že takhle to já chci, bude fungovat jen tehdy, když tam někde budu. Samotné bych si ty psy pak netroufnula spolu nechat.
To je super, že tak berňucha se Samíkem fungovali.
Ale tohle není Samík a berňucha. 🤦♀️
Já jen k tomu, jak tu někdo psal, že psi se nikdy neservou "vážně", do krve - nemyslím si ,že je to pravda. A nemluvím teď o bullech.
Když jsem byla dítě tak jsme měli dva psy - baseta a jezevčíka - tenkrát to rodiče a babička taky řešili stylem - necháme je, oni si to vyříkají. Baset byl starší, kliďas a flegmouš, jezevčík vyloženě prudil. Většinou to bylo kvůli žrádlu, později mi přišlo, že jezevčík baseta normálně chodil prudit a šikanovat - to už se to začalo hlídat. Je fakt, že většinou si u těch rvaček neskřivili ani chlup, ale pak už to asi vygradovalo a dopadlo to hůř - kupodivu pro baset - tekla už i krev a baset měl ránu, že které později byla kapsa - u těch rvaček vždycky někdo byl a zasáhnul. Postupně se to pořád zhoršovalo.
Další případ je kamarádka co má NO a kelpii - oba "kluci", oba na jedné zahradě, jako štěnda se snesli, později to mezi nimi začalo tuhnout a dneska by se opravdu zabili. Mají kvůli ním rozdělenou zahradu a každý je na své části. Párkrát se stalo, že nedopatřením se psi dostali k sobě a skončilo to špatně. Přitom oba psi jsou socializovaní a s ostatními psy normálně většinou vyjdou. Ale oni dva se prostě nesnáší.
Takže za mě - dost si můžou ublížit i dva psi, ne jen dvě feny. U fen to bývá horší a častější, ale taky není nic neobvyklého aby se dva psi porvali tak, že se chtějí zabít.
A mimo jiné - nejde jen o to fyzické ublížení, pro toho psa, který je neustále napadán to musí být taky psychický teror ( pokud je pořád napadán jeden)
...
Mám známou co měla ridbega, hodný, klidný pes. Vzala si ještě dospělého, ale mladého dobrmana z širší rodiny. Dobrman ridbega prudil, dorážel na něj, u žrádla, otravoval, když pes někde odpočíval a tak podobně. Ridbek to zdánlivě ignoroval a tak se nezasahlo včas. Pak jsem známou potkala, dobrman byl po mnohahodinové operaci, stále ještě musel mít dreny. Ridbekovi došla trpělivost a během útoku, který trval pár vteřin ho málem zabil. Ne vždy mohou psi žít vedle sebe a já, vzhledem k tomu že psů máme vždycky víc, je v určitých věcech preventivně omezuju, řešit případně následky nechci.