Marie72

XXX.XXX.247.37
Dobrý den, obracím se na vás s problémem, se kterým bych potřebovala poradit. Máme doma teprve 9.měs. Štěně středního plemene. Už od mala byl hodně temperamentní, vůdčí typ a na to že je štěně dost zdrženlivý. Socializace dle mého názoru zanedbána nebyla, vídal se poměrně často s lidmi i se psy. Už od prvního dne co jsme jej měli nás šíleně kousal, to mu víceméně vydrzelo do teď. Navíc absolutně nesmutnil po matce. Šlo to s nim vlastně stejně až do teď. Jakoukoliv hru nabídnu skončí to kousaním mě a nebo štěkáním na mě, které nejde utišit. Na radu několik známých jsme se tyto situace rozhodli řešit tím, že ho pořádně pleskneme novinami (ti známí nebyli žádní začátečníci, většinou majitele psu jako jsou ohaři či ovčáci, všichni relativně dobre vycvičení). Mám však pocit, ze jsme tím ve psovi ještě víc vyvolali jeho agresi. Asi dvakrát nám bezdůvodně zaútočil na návštěvu, říkali jsme si, ze je jen teritoriálně založeny, ze to přejde. Ale při útoku nezna bratra a klidně nás pokouše. Je agresivní při většině situaci kdy mu zakazeme něco co nesmí (napr skočí na postel nebo žere seno našemu kralikovi). Nedá se to už trestat s klidem tak ho většinou pritlacim k zemi a až se trochu zklidni zavru jej do jiné místnosti. S takovým psem není možné normálního žití když vás prakticky denne kouše a kolikrát i do krve. Povely zvládá ve standardních situacích dobře. Na poli ho pustíme na volno a na zavolání přijde, na cvicaku funguje dobre. Cvičí se od 5 měsíců zhruba 1x týdne na cvicaku. Chci k němu nějak najít cestu a ne hned na první nezdar ho udávat někomu kvůli agresi. Ale situace je proste zlá a já to potrebuju nějak vyřešit a ne se už od dob toho co jsme si jej přivezli trápit kvůli jeho chování. Jak ho mám uklidnit když dostane zachvat agrese a jak ho za nej trestat? Popřípadě jak tomu předejít.
Nevím, proč nenapíšete plemeno, mnoho lidí by to zajímalo. Dopracovali jste se agresí k agresi. Nejste má známá se stejným problémem a stejně de.ilníma radama od majitelů ovčáků ze cvičáku...ta už to totiž dopracovala k tomu, že nechala psa zastřelit prý musela Od té doby, co jsem se to dozvěděla, nedokážu to vytěsnit z hlavy. Ten pes byl fakt nepříjemný, ale znala jsem ho až jako puberťáka a dál, což už bylo po několika zásazích slavných výcvikářů. Vyrobili psa, který okamžitě útočil, když se mu něco znelíbilo. Poslední kapkou bylo, když mu panička chtěla vymotat vodítko zpod nohou a ošklivě jí dorval ruku. Kříženec bordery, já ji tam moc neviděla, černý ovčák..
Co poradit? Ráda bych, ale netuším. Jen laskavost a důslednost. S takovýmto chováním naštěstí osobní zkušenost nemám. Možná..někdo doporučoval knihu o převýchově psa, prošlo to před pár dny i médii. Možná by se tam našel návod...holky tady jistě budou vědět blíž, některé četly.
nejte-li troll, tak si nastudujte Šustu :
1) Trénink je rozhovor, ve kterém má i váš pes co říct
2) Trénink je v hlavě, v té vaší i v té zvířecí
jinak se k němu chováte úplně špatně
Uuuuf...... Tak úplně v první řadě bych vyřadilo plácání novinami nebo čímkoli jiným - agresí se agrese neřeší. To samé přitlačování k zemi.
Jaké hry mu nabízíte? Jak přesně si hrajete? Asi je pro něho ta hra nudná, když jde radši kousat ruce.
Podle tohoto popisu ten pes je jednoduše rozmazlený, nemá žádná pravidla a dělá si to, co on chce.
Je agresivní při většině situaci kdy mu zakazeme něco co nesmí (napr skočí na postel nebo žere seno našemu kralikovi). Nedá se to už trestat s klidem tak ho většinou pritlacim k zemi
Jak jste mu to zakázali? Vy si asi myslíte, že jste to zakázali a pes to chápe, ale on evidentně neví, co se po něm chce. A navíc - vy mu něco zakážete - to znamená dáte asi nějaký povel, pes tomu povelu nerozumí, takže dál pokračuje v té činnosti a vy ho přitlačíte k zemi - tudíž vy jste ti "agresivní". Pes už si nejspíš spojil, že po tom určitém povelu, slovu, prostě po tom zákazu přijde tohle z vaší strany a proto reaguje tak, jak reaguje. On se vlastně předem brání vašemu chování.
A když se nad tím zamyslím - vy rozdivočeného psa přitlačíte k zemi a když se uklidní, tak ho zavřete do jiné místnosti - od toho přitlačování bych ustoupila tak jako tak, ale ještě k tomu - vy toho psa trestáte právě ve chvíli, kdy se chová tak, jak chcete - pes se uklidní a z vaší strany následuje zavření do jiné místnosti a ignorace.
Píšete, že na cvičáku a na poli funguje dobře, tak proč doma ne? Možná to bude tím, že na cvičáku a na poli ví, co má dělat a co se po něm chce, má tam určitá pravidla, kdežto doma toto nemá.
Začala bych tím, že bych se hodila do klidu, přestala s tím plácáním a přitlačováním a psovi dala jasná pravidla - ale opravdu v klidu - a naučila bych ho, co doma dělat má, místo toho ho trestat za něco, co dělat nemá - např. pes skočí na postel - místo toho abych na něj začala řvát a plácala ho novinami, tak mu řeknu "místo" - pes v klidu odejde do pelechu.... Vždyť pes má být parťák, kamarád - a toho přeci tímto přístupem nemůžete nikdy docílit.
lupus4
napsal(a):
někdo doporučoval knihu o převýchově psa, prošlo to před pár dny i médii. Možná by se tam našel návod...
máte-li na mysli Baco : ...bude dobrej...
tak to je bohužel návod , jak se to dělat NEMÁ
Já to nečetla, jen jsem zachytila, že to tu probírali a obdivovali, že si psa nechala a zvládla. Zvládla, ne?
Jako jestli je to blbost, já to beru,jelikož netuším, jen jsem si na to vzpomněla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No nevím, 9 měsíců střední plemeno, bohužel nevíme jaké....
Už od prvního dne co jsme jej měli nás šíleně kousal, to mu víceméně vydrzelo do teď. Navíc absolutně nesmutnil po matce.
No přesná kopie mojí feny piraňa, kterou ani trochu nerozhodilo, že je bez mámy a bez sourozenců.......kousala šíleně, tak ale to se dá pochopit u malého štěněte, tam s tím člověk i tak nějak počítá, že může nafasovat ďáblíka kříženýho s krokodýlem, ale nezlobte se na mě v devíti měsících?? Tak to už žádné štěndo není, a vlastně jsem se vůbec nedočetla, jak jste tohle řešili?? Nabídnutím hry a nebo plesknutím novinami??
Ono nejde jen o výcvik, ale i o to jak člověk nastaví pravidla a režim doma.
Můj názor.
napsal(a):
No nevím, 9 měsíců střední plemeno, bohužel nevíme jaké....
Už od prvního dne co jsme jej měli nás šíleně kousal, to mu víceméně vydrzelo do teď. Navíc absolutně nesmutnil po matce.
No přesná kopie mojí feny piraňa, kterou ani trochu nerozhodilo, že je bez mámy a bez sourozenců.......kousala šíleně, tak ale to se dá pochopit u malého štěněte, tam s tím člověk i tak nějak počítá, že může nafasovat ďáblíka kříženýho s krokodýlem, ale nezlobte se na mě v devíti měsících?? Tak to už žádné štěndo není, a vlastně jsem se vůbec nedočetla, jak jste tohle řešili?? Nabídnutím hry a nebo plesknutím novinami??
Ono nejde jen o výcvik, ale i o to jak člověk nastaví pravidla a režim doma.
Můj názor.
No tak co by nekousal v 9ti měsících, když mu doteď nikdo neukázal, že je to špatně a že jsou lepší věci na kousání než ruce...

Já vím, proč nenapíše plemeno :-)
Je jistá skupina psů, co takto na plácání reaguje.
Dnes mám uraženého psa, už půl hodiny. Jsem ji neplácla, jen jsem měla blbé řeči na potencionálního otce štěňátek. (a odtáhla ji domů jak kozu na porážku)
Zkušení majitelé ovčáků + ohařů + 1x týdně cvičák a nefunguje to, no já se nedivím :-)
že by to chtělo úplně jiný přístup, výcvik, výchovu?
Jak jste vybírali? Předchozí pes byl vlčák?
Co děláte celý den kromě běhání po poli a toho sedni lehni? Tomu psovi tohle vůbec nemusí stačit. Není to délkou vycházek.
Umí "chyť" a "pusť"? Hledat hračku, kterou může rozcupovat? A tak.

To není první nezdar. To je přímo blbá a kontraproduktivní výchova psa, kterej není splachovací a odráží, co do něj dáváte.
Najděte si někoho, kdo vám se psem poradí osobně a kdo vám taky bez obalu řekne, co děláte špatně. Na cvičáku ale asi nikoho takovýho nenajdete.
Mě zaráží velmi často zmíněné slovo "trestat".
Cílem výcviku je přijít na to jak psa trestat?
Zkuste na to jít úplně od začátku. Teď jste si přivedla domů psa, vůbec nic o něm nevíte a začínáte ho VYCHOVÁVAT.
Základ je trpělivost a důslednost, ne řvaní nebo bití.
Pokud umí přivolání tak v jeho amoku poodejdete a přivolejte jej k sobě, dejte mu povel sedni nebo lehni a nechte ho chvilku v té pozici. Pak pochvalte, přidejte pár dalších povelů jen tak na procvičení a zase si s ním pohrejte.
Buďte klidná a sebejistá, v momentě kdy na to nebudete mít nervy nic se psem neřešte, prostě odejděte, uklidněte se a až v klidu po psovi vůbec něco chtějte.
Když po vás vyjede, pošlete ho na místo, chvíli ho tam nechte, pak si ho zavolejte a zase s ním procvicte pár povelů.
Čím více s ním budete trénovat to co už zná nebo ho učit nové povely, tím více mu začnete důvěřovat, protože bude ty povely plnit.

Ještě bych snad dodala, byť nesdílím názor, že já jsem vůdce, tak musím první do dveří, první jím atd., ale hru začíná a ukončuje páníček, pes může přijít a "říct" hele já se nudim, pojď si hrát, ale to jestli si skutečně hrát budeme je přeci na mě (no většinou mě překecá ) a hlavně je na mě, kdy tu hru ukončim. Můj pes miluje hru "na pranici", tak se pereme, jenže on je bohužel neopatrný buldozer a jak se rozdovádí, tak už za prvé kousání začíná bolet, musím ho upozornit, aby kousal opatrně a za druhé začne hopsat...no prostě bych taky mohla skončit pěkně dorichtovaná, takže řeknu tak a stačí, pochválim, pohladim, podrbu a buď jdeme dělat něco jinýho a nebo si jde lehnout. A kupodivu oba psi pochopili, že hru ukončuju já, bez plácáním novinami.......
Jako mě to přijde postavený na hlavu, myslím že z pohledu psa to není agrese, jen si nevhodně hraje a já to ukončím tak, že ho plácnu?? Co to má za smysl, aby se mě pes bál?? Nemám u psa žádný respekt a tak si musím pomáhat takhle, navíc přesně jak je psáno, u některých psů to působí kontraproduktivně a pustí se do toho s ještě větší vervou?? Pes chodil na cvičák a to doma není schopný poslechnout třeba povel "na místo", aby se uklidnil??
Střední pes asi takovej buldozer (teda pokud to není třeba piťák, střední plemeno je širokej pojem a třeba střední pudl a pitt je úplně jiná buldozéří kategorie) jako mám doma já, já bych si nemohla dovolit, aby mi dva cca 35-40-ti kiloví (odhaduji váhu v devíti měsících) skákali po hlavě a hráli si způsobem, kerý je krajně nevhodný a mě velmi nepříjemný.
Já vidím dva možné důvody, proč to pes dělá...za prvé je to nevychovaný fracek a za druhé nudí se, chce něco dělat....

Nejdřív vzdělávejte sebe až pak psa.
Přečtěte si knížku Svého psa nestřílejte a najděte si někoho, kdo pracuje se psy i jejich majiteli v podobném duchu.
Psa nenaučíte novému chování tím, že ho budete trestat, ale tím, že mu ukážete, jak se má chovat správně.