Denisa07

XXX.XXX.76.246
Mám 8 měsíčního křížence jezevčíka - vlastnostmi i vzhledem lovecký pes. No a mám takový asi dost neobvyklý problém. Když jsme venku a mám ji na vodítku, normálně jdeme ale jakmile uvidí známého člověka, psa atd. chytne vodítko do tlamy a začne za něj tahat a vrčet. Jakoby nedokázala ovládat "radost" z různých podnětu venku a měla nutkání mít něco v puse. Je to fakt otravné, kolemjdoucí se mě vyhýbají velkým obloukem a bojí se jí i když by nikdy neublížila, podle mě to dělá z radosti, ona je takova celkově velmi kamarádská. . Nevím jak ji to odnaučit a nikdy jsem neviděla nikoho kdo by měl taky takový problém. Nemáte nějaké rady?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jde známý člověk, psa si nevšímá, nemluví na něj a kouká jinam. Pes dostane povel sednout dřív, než se rozblázní. Pes si sedá a dostává odměnu.
Jdeme blíž. Pes si sedá, dostává odměnu. Dojdeme k člověku, pes si sedá a dostává odměnu a kontakt s člověkem.
Vymyslete si, co bude dělat místo kousání vodítka. Procvičte, co umí dobře. Dejte jí na kousání hračku. Když nevydrží sedět, kolem známého člověka proběhněte, s povelem "u mě" a hračkou v tlamě, pak pomaleji, pak chůze, pak sednout.
Dejte jí postroj a ať jde vedle, tak na vodítko nedosáhne.
Denisa07

XXX.XXX.76.246
impact
napsal(a):
Nosit v kapse hračku a nabídnout místo vodítka?
Nejde, vodítko vždy chytne z ničeho nic dřív než si toho psa já vůbec všimnu, a jakmile to vodítko chytne, odmítá ho pustit i za pamlsek tudíž na hračku mě totálně kašle.

Denisa07
napsal(a):
Nejde, vodítko vždy chytne z ničeho nic dřív než si toho psa já vůbec všimnu, a jakmile to vodítko chytne, odmítá ho pustit i za pamlsek tudíž na hračku mě totálně kašle.
Pozdě. Máte koukat okolo a zavelet dřív. Tohle není výměnný obchod, ale plnění povelu.

"ale plnění povelu"
to by nejdřív ten povel musel být pes naučen

Denisa07
napsal(a):
Tak to bude pro vás hlavní úkol naučit se předvídat, kdy se pes takto rozvášní, a naučit se tomu předejít. Je to hodně o postřehu, sledování okolí a psa a jeho reakcí na okolí, prostě intenzivní sledování a pozornost. Když na to půjdete správně, brzy se vám podaří toho psa předejít a zakročit dřív, než vodítko lapí.
Bude to prostě trošku práce, hlavně z počátku :)

Vzhledem k tomu, že jsem žila s chrtem a nyní s velmi radikální fenou, tak musím vidět za prvé až za roh, v každém případě se musím snažit vědět o všem dřív než pes. Ono to není zas až tak náročné, člověk se to naučí dělat automaticky. Bohužel člověk je tvor nedokonalý a samozřejmě než vůbec něco uvidí, tak pes už o tom ví, ale pokud člověk svého psa zná, tak to na něm vidí, že něco zmerčil, ucítil, slyšel a pak máme my páníčci prostor pro to, abychom psu řekli co po něm chceme, abychom mu to řekli dřív než si začne dělat "co chce" a když to jde u chrta, který se odrazí třista z místa, když i tam je maličká prodleva chrta zastavit než vyrazí, tak u jezevčíka to lze taky
Nejde, vodítko vždy chytne z ničeho nic
Nevěřím, na psu už to musí být vidět předtím, než vodítko chytne, akorát to bude zřejmě nečitelné pro paničku.

"Nevěřím, na psu už to musí být vidět předtím, než vodítko chytne, akorát to bude zřejmě nečitelné pro paničku."
nehledě na to, že na tu hračku ho má naučit cíleně mimo tuto situaci
včetně toho pusť