Halloween

XXX.XXX.134.200
Dobrý den, chtěla bych se jen pro zajímavost zeptat jestli škodí jezevčíkům skákání přes překážky.. Myslím tím na páteř protože ani schody jim nedělají dobře 🤣 já si osobně myslím že ano při opakovaném cíleném hopsání pater dostava zabrat...
Myslím si, že rozhodně škodí. Prostě ten pes nebyl vyšlechtěn na skákání, nemá na to kostru, proporce.
Nemyslím si, že by extra škodil se tam skok přes něco v rámci procházky, to si pes naordinuje i bez vás, ale záměrně bych ho ke skákání nevybízela a už vůbec bych s ním nedělala třeba agility.
Počtěte si o výhřezu plotýnky - jezevčík je nejohroženější plemeno - hned na druhém místě uvádějí shih tzu a já mám z těch dvou plemen mix ...kostru a proporce má typicky jezevčí.
Vzhledem k tomu, že v sousedství máme jezevčíka, který je ve čtyřech letech už po operaci výhřezu, dávám si na to opravdu bacha.
http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/vyhrez-meziobratlove-plotenky-u-psu-201.html
Ono vadí i skákání na gauč a z gauče, natož překážky. Protože náši jezevčíci občas problémy s páteří mají, udělali jsme jim ke každému gauči a k naší posteli schůdky.Nahoru po nich lezou, ale když se něco děje samozřejmě seskočí, to člověk neuhlídá. Protože jsou už senioři, nevyhnuli jsme se problémům se zády,co jim ale ohromně pomohlo je masáž Dornovou metodou.
Ebi
napsal(a):
Ono vadí i skákání na gauč a z gauče, natož překážky. Protože náši jezevčíci občas problémy s páteří mají, udělali jsme jim ke každému gauči a k naší posteli schůdky.Nahoru po nich lezou, ale když se něco děje samozřejmě seskočí, to člověk neuhlídá. Protože jsou už senioři, nevyhnuli jsme se problémům se zády,co jim ale ohromně pomohlo je masáž Dornovou metodou.
Můžu se zeptat, jaké konkrétně problémy s páteří?
U fenky / 10 let/zrovna před měsícem a půl, nemohla se najednou postavit na zadní nohy podklesávaly jí a padala, zřejmě nějak špatně skočila z gauče. Na veterině dostala injekci, prášky na bolest a musela mít absolutní klid - mám v bytě takovou větší textilní přenosku, lze zavřít síťkou, ale nemusela jsem zavírat, ležela tam sama. Brala jsem jí jen na venčení, kam jsem ji donesla a hned zase zpět - to trvalo asi 10 dnů. V průběhu dostala ještě jednou injekci protože se to nelepšilo, stále brala léky na bolest.
Takže jsem ji prohřívala každý večer sáčkem se zrním /teplo z mikrovlnky/ potom byla dvakrát na masáži a jednou masáž Dornovou metodou https://dornovametoda-zvirata.cz/dornova-metoda/dornova-metoda-pro-psy/ - jedna z veterinářek si udělala nějakou nástavbu. Celkem rehabilitace trvala asi 3 týdny, než se dala do pořádku. Už to jednou měla asi před pěti lety, ale to se nepostavila vůbec - takže tenkrát tohle absolvovala také, ale trvalo to déle.
Druhý ze psů /11 let/ měl něco podobného už asi 3x jenže u něj to neprobíhalo tak dramaticky, byl také dvakrát na masáži Dornovkou a už je 2 roky fit.
Třetí fenka ještě nic se zádama neměla a to jí je už 14 let, ale ona má jinou stavbu těla, je taková podsaditá a není dlouhá,/takový typ selky/ takže si myslím že to bude i tím.Jinak to jsou trpaslíci, drsňáci.
Také vím že skákání jezevčíkům škodí. Ale řekněte mi, jak tomu zamezit? Mám 7 měsícu starého pejska a chová se spíš jak veverka. Když přijdu domů skáče "dva metry" radostí do výšky, pak radostí líta a skače na židli, postel, prostě na všechno co je v okolí.... Válí se na posteli až z ní spadne, a v zápětí na ní vyskočí znova. Je to prostě takový malý blázen. Doufám že z toho vyroste :D