Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2020 22:03
hanka.a

XXX.XXX.139.148

Dobrý den,

asi před měsícem jsem si dovezla přibližně ročního pejska z útulku, je středního vzrůstu, cca 15 kg. Jeho minulost byla špatná, byl dost týraný. V útulku za námi ani nechtěl jít, první noc se to ale změnilo a spal s námi už v posteli. Postupně si začal zvykat i na ostatní členy domácnosti, jsme doma celkem 4, s každým je kamarád, radostně ho vítá a nikdy zde nebyl náznak agrese.

Problém však je, když k nám přijde návštěva. Už při příchodu do dveří začne pes štěkat (víceméně jinak nikdy na nic neštěká, je spíše tichý typ psa). Zdravit se s návštěvou moc nechce, což je pochopitelné a ani by to tak nevadilo. Pokud je však s návštěvou v jedné místnosti, jakmile se k němu obrátí zády (například při odchodu z místnosti), tak po něm vystartuje a kousne ho zezadu do nohy. Nikdy nic vážného neudělal, maximálně roztrhl kalhoty a způsobil nějakou malou modřinku. Děje se to však čím dál tím častěji (první týden když jsme ho přivezli nikdy žádnou návštěvu nekousl). Nevím čím to je, nikdo mu z nich nikdy nic neudělal. Nedávno i vystartoval zezadu na bratra (nebydlí s námi) když pes ležel pod stolem a bratr kolem něj prošel ve vzdálenosti cca 10 metrů, úplně bez příčiny. Kousl ho jednou do nohy, bratr ho samozřejmě okřikl a pes se běžel dál schovat do postele. Musím být však neustále ve střehu, protože k nám chodí bratr i s dětmi, po kterých se snažil už také chňapat, naštěstí jsem ho však zavčas okřikla a nic jim neudělal. Nevím, zda je to ze strachu nebo si chrání svoje "teritorium" nebo je to pouze náznak začínající agrese? Jak to psa odnaučit?

Zpočátku chňapal i po babičce vždy když šla k nám, na zahradě si ji však nevšímal a nikdy ji nic neudělal, bral si od ní pamlsky a bylo vše bez problému. Když však byla u nás, vždy po ní startoval. Zdá se mi však, že se vůči ní jeho chování už zlepšilo a nestartuje po ní. Trvalo to však téměř celý měsííc (je u nás téměř pořád).

Venku na procházkách se lidem vyhýbá obloukem, jde vždy co nejdál to jde. Co se týká ostatních psů venku, zasekne se, nechce jít, lehne na zem a čeká, než pes projde. Pokud se k němu přiblíží, začne vrčet a kousat.

Jak psa prosím odnaučit obojí, agresi na psy ale i kousání návštěvy? Moc všem děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2020 07:33

1. Pořídit pohodlný náhubek a dávat mu ho vždy, než přijde návštěva nebo než nastane situace, ve kdy může po někom vystartovat. Po celou dobu návštěvy by měl mít náhubek. Dávala bych i na procházky, podle toho, co píšete. Nemá smysl riskovat pokousání kohokoliv - i vy budete víc v klidu, když budete vědět, že nemůže kousnout.

2. Při návštěvě bych mu nechala tahat za sebou vodítko, abyste s ním mohli snáze manipulovat a napovídat, co má a nemá dělat. Dobrý by bylo ho naučit hodně dobře povel "na místo" (nejlépe pomocí toho vodítka, pamlsků, pochval). Při návštěvě by měl být na místě, kde bude v bezpečí a nebude za ním nikdo - ani děti - chodit. Místo by mohlo být i někde trochu v rohu nebo trochu schovaný, aby se cítil fakt bezpečně, že o něj nikdo nezakopne.

3. Pak by bylo potřeba ho seznamovat s lidma daleko víc než dosud, učit ho, jak se k nim má chovat a že se jich nemusí bát. Na to je ale rada přes internet krátká, to by chtělo osobní ukázku nějakýho cvičitele (ale klasické cvičáky nemůžu doporučit). Když napíšete, v který části republiky bydlíte, třeba vám někoho budeme moct poradit.

4. Číhání na pejsky bych zatrhla. Jakmile bude chtít lehnout, zvednu ho pomocí vodítka a rozejdu. Kolem pejsků se prostě musí projít, nebude se na ně číhat. Chování ke psům bude další velká kapitola k učení, opět by bylo lepší to probrat s někým šikovným osobně.

Celá ta agrese k lidem i ke psům je ze strachu - žádné bránění teritoria nebo kdo ví co. Prostě strach, a tam řada psů zastává názor, že nejlepší obrana je útok, třeba i preventivní útok. Může mít za sebou ledacos, co ho k tomuhle chování vede. Ale nelitujte ho - teď se má u vás bombasticky a může se naučit, že není třeba se bát a pouštět hrůzu.

10.2.2020 07:50

No, co je na návštěvě dobrého? Sežere mi chlebíčky, vypije kafe a nádobí bude mýt kdo? A ještě mi straší psa.
Kupte mu na doma látkovou boudu a najděte psího kamaráda, který mu venku ukáže, že ne všichni psi a lidé jsou hnusní.
U těch lidí teda mám jisté pochyby.
Ten pes se nemusí kamarádit ani s návštěvou, ani s každým psem venku. Jen by se mohl v klidu kolem protáhnout a když bude nejhůř, schovat u páníčka. Ale ten nesmí problém očekávat, ale dělat, že se nic neděje. Jít první a nebezpečí osahat. Lidi ne, ti by se mohli zlobit.
Se musí pomalu. Třeba přes jídlo a jen s někým rozumným, kdo nebude psa šmatlat po hlavě, nebude na něj šišlat, jen se někde náhodně potkáte a pokračujete v cestě spolu. Ta osoba nemluví na psa, nesahá na něj a po chvíli si zas jde svou cestou.
Dejte mu pevný denní režim a zaměstnání. Vycházka není zaměstnání. Úkoly na vycházce jsou zaměstnání.
Pes má rád stereotyp. Furt dokola to stejné. A potřebuje přesně vědět, co má v které situaci dělat. Co dělat, mu musím říct já, nemůžu to nechat na psovi, aby vymýšlel, co udělat, ani mu nemůžu říkat - tohle nedělej - protože co má dělat místo toho, když jsem ho nic jiného nenaučila.

10.2.2020 07:55
rapotacka11

XXX.XXX.212.34

Když zůstala malá pinčka v pokoji s návštěvou sama,
nesměl host opustit křeslo.¨
Širší rodina ji neměla ráda, někteří ji za to skoro nenáviděli.
Nebyla to její vina.
Neměli ji tam nechávat - "hlídat".
Byla to osobnost, maličká, statečná.

10.2.2020 08:16
hanka.a

XXX.XXX.135.196

Předem děkuji za odpověď. Jsem z Brna, ale po předchozích zkušenostech s cvičákem, kde mého předešlého psa povalili na zem, zalehli nohou a přišlo jim to normální (měla jsem retrívra, žádné bohové plemeno), jsem s tímto odmítla někam chodit. Pokud by však někdo věděl o nějakém dobrém cvičáku, budu ráda.

Nad náhubkem jsem už také uvažovala, ale zatím si na něj pořádně nezvykl. Pokud by však po návštěvě vystartoval i s náhubkem, mám ho nechat být nebo ho okřiknout? Slyšela jsem na to už víc názorů.

Děkuji

10.2.2020 08:22

hanka.a napsal(a):
Předem děkuji za odpověď. Jsem z Brna, ale po předchozích zkušenostech s cvičákem, kde mého předešlého psa povalili na zem, zalehli nohou a přišlo jim to normální (měla jsem retrívra, žádné bohové plemeno), jsem s tímto odmítla někam chodit. Pokud by však někdo věděl o nějakém dobrém cvičáku, budu ráda.

Nad náhubkem jsem už také uvažovala, ale zatím si na něj pořádně nezvykl. Pokud by však po návštěvě vystartoval i s náhubkem, mám ho nechat být nebo ho okřiknout? Slyšela jsem na to už víc názorů.

Děkuji

Startování bych nedovolila a lepší je jednat dřív, než k tomu dojde - po činu už se to nedá moc řešit a trestáním obvykle člověk napáchá víc škody než užitku. Vemte to tak, že pes dělá první věc, která ho napadne. Vaším úkolem je zařídit, aby ho napadlo něco lepšího - tím, že ho naučíte, co má dělat (jít na místo), a znemožníte to, co dělat nemá (nebýt na místě a startovat po lidech).

Takže bych zpočátku při návštěvách na pejska dávala bedlivě pozor, co dělá, jak se tváří, co má v úmyslu. Zpočátku by to byla diktatura - budeš na místě a nebudeš nic řešit. Případně bych třeba i držela vodítko, aby nemohl jít někam, kam nemá.
Samozřejmě při návštěvě je to těžký, protože se chcete taky věnovat lidem. Proto bych si nejdřív domluvila nějaký nášvtěvy, kterým vysvětlím, že řeším pejskovo chování a že potřebuju jejich pomoc. Taková návštěva přijde a bude počítat s tím, že se budete částečně věnovat pejskovi.

10.2.2020 08:29

Jinak v Brně nikoho neznám, jen v Praze, ale třeba tu ostatní někoho z Brna znají :)

10.2.2020 10:14

"Pokud by však po návštěvě vystartoval i s náhubkem, mám ho nechat být nebo ho okřiknout?"
ne, ne a ještě jednou ne!
Asi zcela nechápeš, co ti píší ženy výše....
V prvé řadě ho nesmíš nechat vyjet!
To znamená usilovný trénink toho, co má v takové situaci dělat (třeba to místo), ale také obecně poslušnosti, nechť se s ním můžeš domlouvat povely a ne fyzickou manipulací.
A než bude usilovně natrénováno, tak mu určitě zajistit bezpečné místo, dokud ale na vás uvidí (bude i nebude s vámi)
Samozřejmě permanentní couračka.
A psa bych učila po dobrém, ne tresty.

V Brně (ale neznám, jen hledání na netu)

https://dogfitness.cz/kurzy-pozitivni-motivace-brno/

https://kkvfu.webnode.cz/kurzy-poslusnosti/

10.2.2020 10:23
LájošM

XXX.XXX.14.251

Byt máte obrovský, psa tedy určitě můžete zatím od návštěv separovat.
A pomalu pracujte na socializaci, s náhubkem, pomalinku. Denně cvičte základní poslušnost, denně choďte mezi lidi bez přímého kontaktu, postupně mu přidávejte zátěž, podle toho co snese. Pokud by zas znervózněl, vraťte se o krok zpátky. Je mladý, mělo by to jít.

10.2.2020 10:27

Přidávám se k názoru ostatním. To co pejsek předvádí, je obrana ze strachu,

Přečtěte si Konejšivé signály od Turid Ragaas. Pes před tím, než se pustí do obrany určitě vysílá hromadu signálů, kterými se konfliktu snaží předejít. Musíte se je naučit vidět a reagovat na ně. Pokud pes vystartuje a jde do konfliktu, je už pozdě. Pokud se to už stane, tak ho za to v žádném případě netrestejte (tzn. ani neokřikujte). Psi se učí prostřednictvám asociace. Potrestáte ho a trest si pes spojí s návštěvou na kterou se zrovna dívá a to rozhodně nechcete. Vy mu musíte ukázat, že není třeba se návštěvy bát.

Poproste někoho z rodiny, aby Vám pomohl párkrát návštěvu nasimulovat. Budete mít čas se věnovat pejskovi a nebudete ve stresu z toho, že se návštěvě nedostatečně věnujete. Strašně důležitý je už příchod návštěvy.

Naučtě pejska být v klidu už když návštěva přichází a uvidíte, že bude více v klidu i v průběhu návštěvy. U nás zafungoval jednoduchý trik. Návštěva přišla za dveře a zaklepala, načež pes spustil svůj obvyklý štěkot. Stoupla jsem si mezi psa a dveře, sehrála divadlo, že poslouchám, kdo tam je, pak se otočila na psa a s pohledem do strany jsem mu řekla, že to je v pořádku. Když pes ztichl, začala jsem dveře pomááálinku otevírat. Jakmile začal zase štěkat, tak jsem je zavřela a zopakovala mu, ať neblbne, že je to v pohodě. Poprvé to bude trvat déle ale s každým dalším trénikem se to urychluje. Měli byste se dostat do fáze, že pes stojí klidně za Vámi a Vy v otevřených dveří v klidu návštěvu vítáte. Pokud pes bude mít tendence Vás oběhnout a začít štěkat, tak dveře zase zavřete a celé to zoopaujte. Pokud má pes přehnanou reakci i na pouhé zaklepání nebo zvonek. Tak klidně příchod návštěvy natrénujte s někým, kdo s vámi bydlí a pes ho zná. Taky zkuste párkrát poprosit někoho ,,cizího", ať jen přijde, sehraje s Vámi tohle divadýlko s příchodem a zase odejde bez toho, aby šel dovnitř.
Ten fígl spočívá v tom, že pejskovi svým chováním řeknete, že to máte pod kontrolou Vy a on to tak nemusí řešit a bát se. Také tím, že se postavíte mezi psa a návštěvu mu ukazujete jeden z konejšivých signálu, kteří psi používají mezi sebou. Např. když si dva psi hrají a jeden se moc rozdivočí, tak často přijde třetí pes a snaží se je oddělit a uklidnit tak situaci. Pro psa je to velmi srozumitelné chování a uklidníte ho bez toho, abyste musela používat nějaké zákazové povely.

Pokud pes zvládne neštěkat a být v klidu za vámi, když jsou otevřené dveře, poproste návštěvu ať vejde dovnitř, ale chvíli zůstane stát u dveří. Pokud by pes zase začal štěkat, poproste je, ať se vrátí za dveře a celé to zopakujte. Až pes zvládne to, že stojíte s návštěvou v chodbě a klidně se bavíte, pochvalte ho, dejte mu nějakou ňamku na kousání, která mu déle vydrží. Počkejte až si ji odnese někam na své oblíbené místo a pozvěte návštěvu dovnitř a poproste je ať si sednou.
To že pes dostane mňamku na kousání je dobré jednak proto, že si návštěvu spojí s něčím příjemným (někdo zazvonil = super to zase dostanu něco dobrého) a jednak kousáním pes dostane ven stres, který by jinak ventiloval přes štěkání.

Každé návštěvě dopředu vysvětlete situaci a poproste je, ať na psa během návštěvy nesahají, nemluví na něj a ani se na něj nedívají. Prostě ať dělají, jako by tam pes vůbec nebyl. Už to samo o sobě je signál pro psa, že návštěva přichází v dobrém. Pokud pes sám přijde a pokusí se o kontakt. Ať se nechají očuchat, ale hned na něj nesahají, dívají se stranou, dají psovi prostor stáhnout se zpátky...
Zvládá pes sedící návštěvu, chodí kolem ní a zvědavě si ji očichává? Super! Ze začátku se Vám ale určitě bude stávat, že pes začne znovu štěkat, jakmile se někdo z návštěvy zvedne nebo udělá pro psa něco jiného nečekaného. Poproste tedy návštěvu, aby Vás ze začátku každý upozornil před tím, než se zvedne a stoupněte si zase mezi něj a psa (čelem k pejskovi), aby pes viděl, že i když se návštěva zvedá, tak je to v pohodě, protože tam jste Vy a máte to pod kontrolou.

Psa můžete nechat tahat během návštěvy vodítko jako pojistku. Pokud prošvihnete chvíli s konejšivými signály a pes po návštěvě vyletí, tak ho lépe odchytnete a můžete ho odvést stranou. Vše v klidu, žádné škubání a řvaní! Používejte ho ale opravdu jen jako pojistku a ne jako nástroj. Pes musí mít prostor na to, aby s Vámi mohl komunikovat a říct Vám, že teď už je toho na nej moc. Košík by také nebyl od věci. Pokud na něj ale není zvyklý a vy mu ho nasadíte, až přijde návštěva, tak bude ještě více ve stresu.

Teda to je sloh :-D. Možná to zní složitě, ale myslím, že je lepší si naplánovat takovéto 2-3 zkušební návštěvy na kterých pejskovi ukážete, že se nemusí bát, než se do konce života z každí návštěvy stresovat nebo psa muset zavírat.

K tomu chování venku. Obcházením cizích lidí obloukem je ukázkou nejistoty psa vůči cizím lidem a je to také jeden z konejšivých signálu. Pes tak vyjadřuje, že nemá v úmyslu jít do konfliktu a patří to k základům psího slušního chování :). Všimněte si, že když se seznamují dva cizí psi, tak k sobě téměř nikdy nejdou přímo. Vydají se třeba sice přímo k sobě, ale pak trasu změní a dojdou k sobě v oblouku. Proto spousta psů reaguje štěkotem nebo jinou obranou na člověka/běžce/cyklistu, kteří se blíží přímo proti nim. Pro psy je velmi neslušné, jít přímo proti a značí to hrozbu/útok. V žádném případě tak nenuťte vodítkem psa, aby procházel kolem lidí přímo. Dejte mu prostor na to, aby mohl konejšivé signály používat a vyhnout se tak velkým obloukem, jaký v tu chvíli potřebuje. Uvidíte, že časem až zjistí, že cizí lidé si ho venku nevšímají, bude oblouky zkracovat.

Zaseknutí a lehnutí při setkání s cizími psy, je úplně ten stejný případ. Zpomalení pohybů až úplně zmražení a lehnutí si je také konejšivý signál a ne, opravdu to nemá nic společného s tím, že chce cizího psa ulovit. Naopak, snaží se mu říct, že se prát nechce. Pokud to ale cizí pes nerespektuje a bez toho, aby mu odpověděl také nějakým konejšivým signálem (olíznutí, pohled stranou..) k němu přiběhne, pes se začne bránit. I tady prosím v žádném případě nebraňte pejskovi v tom, aby mohl s ostatními psi komunikovat. Naopak se také naučte komunikovat a sledovat s jakým úmyslem přichází cizí pes. I tady můžete použít to, že si stoupnete mezi svého psa a cizího, před tím, než po něm váš pes vyjede. Domluvte se s někým, kdo má bezproblémové pejsky, kterí umí komunikovat a toho Vašeho co nejvíce socializujte s klidnými a přátelskými psi.

10.2.2020 10:29

LájošM napsal(a):
Byt máte obrovský, psa tedy určitě můžete zatím od návštěv separovat.
A pomalu pracujte na socializaci, s náhubkem, pomalinku. Denně cvičte základní poslušnost, denně choďte mezi lidi bez přímého kontaktu, postupně mu přidávejte zátěž, podle toho co snese. Pokud by zas znervózněl, vraťte se o krok zpátky. Je mladý, mělo by to jít.

Tím, že se pes od návštěvy separuje, se novému a správnému chování nenaučí.. Je to řešení, ale pes se bude muset zavírat pokaždé.

10.2.2020 11:03
LájošM

XXX.XXX.14.251

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tím, že se pes od návštěvy separuje, se novému a správnému chování nenaučí.. Je to řešení, ale pes se bude muset zavírat pokaždé.

Však jsem napsal, aby ho ZATÍM separovali. Než se psem budou pracovat tak, aby návštěvu zvládnul. Nemá smysl být v nervech, co pes vyvede a řešit nepříjemnou situaci, které by se dalo předejít.

10.2.2020 16:18
conie

XXX.XXX.206.202

Ale i to je řešení, pokud máte třeba ostřejšího hlídače, tak ho taky od návštěv oddělujete. Záleží na prostorových možnostech a taky na tom, jak často návštěvy chodí.

10.2.2020 17:04

conie napsal(a):
Ale i to je řešení, pokud máte třeba ostřejšího hlídače, tak ho taky od návštěv oddělujete. Záleží na prostorových možnostech a taky na tom, jak často návštěvy chodí.

Jasné. Pokud budu mít ostrého psa hlídače, tak to řešením je. Zadavatelka ale nemá ostrého hlídače, ale psa který se bojí a má snahu to řešit.
V tomto případě tedy zavírání řešením není 🙂.

10.2.2020 17:33
janaa

XXX.XXX.174.201

Jasné. Pokud budu mít ostrého psa hlídače, tak to řešením je. Zadavatelka ale nemá ostrého hlídače, ale psa který se bojí a má snahu to řešit.
V tomto případě tedy zavírání řešením není 🙂.

Jak píše Lájoš, a já s ním souhlasím,dočasné řešení to určitě je,zvlášť když se tam bude ochomejtat návštěva s dětma atd. Ale i na tu separaci se musí pes naučit, takže klec,kenelka,ale naučit postupně a pozitivně,že je to místo,kde bude klid a bezpečí. Ono v další fázi se to využije i k tomu,že když už pes bude moct být volně,bude vědět,že se tam kdykoli může ukrýt a nikdo ho tam nebude otravovat

10.2.2020 17:34

Co v Brně Barbora Tomczik? http://www.psi.tomczik.cz/

10.2.2020 17:37
hanka.a

XXX.XXX.182.219

Situaci určitě chci řešit, protože bratr je u nás s malými dětmi skoro každý týden. A co situce, kdy pes ležel pod stolem, kdy si ho nikdo nevšímal, jen ve vzdálenosti 10 metrů kolem něj někdo prošel z místnosti do místnosti a pes na něj zaútočil? To bylo taky ze strachu? Neměl sebemenší důvod v ti chvíli útočit, šel po mém bratrovi cíleně..

10.2.2020 17:48

hanka.a napsal(a):
Situaci určitě chci řešit, protože bratr je u nás s malými dětmi skoro každý týden. A co situce, kdy pes ležel pod stolem, kdy si ho nikdo nevšímal, jen ve vzdálenosti 10 metrů kolem něj někdo prošel z místnosti do místnosti a pes na něj zaútočil? To bylo taky ze strachu? Neměl sebemenší důvod v ti chvíli útočit, šel po mém bratrovi cíleně..

I aktivní a "ničím nevyvolaný" útok může být (a u vás určitě je) podložený strachem. Někteří psi totiž vědí, že kdo útočí první, má jednoznačnou výhodu.
Navíc si zkuste představit, že psovi přijde do baráku člověk, kterýho se bojí. Nějak se ovládne, ale i tak toho člověka ostražitě sleduje. Jakmile má dostatek důvodů nebo správnou příležitost, vystartuje. Klidně se to může spustit tím, že člověk udělá nějaký gesto, zvuk, někam jde, to může být celá škála věcí. Ale klidně to může být i tak, že pes leží pod stolem, řeší svůj strach a klade si otázku "co mám dělat?", a protože neví, po chvíli ho napadne vystartovat. Kdyby mu někdo předtím napověděl, že má jít na místo, pes se zabaví plněním pokynu a nebude mít čas vymýšlet - navíc jeho otázka dostane odpověď.

13.8.2022 22:56
Birdsong

XXX.XXX.71.4

Váš pes je bohužel zkažený jiným majitelem-hňupem!Úroveň nejmenovaného útulku jen dokazuje amatérismus obsluhy takového zařízení...Pes byl v minulosti učen respektovat jednoho majitele,většinou z nezdravého sebevědomí...Z takového psa se po krátké době stane sociopat,který na jiné lidi útočí systematicky a bezdůvodně!Takového psa nemá útulek vůbec vydávat,jejich "argumenty" o návyku na nového majitele jsou stupidní-po příchodu do nového bydliště tento pes okamžitě zaútočí na jiného človéka,protože jej nezná!Osobně bych tohoto psa vrátil zpět do útulku,než tento sociopat napadne někoho "doopravdy"!Řimák

Přidejte reakci

Přidat smajlík