border kolie - štěňátka bez PP

Prodám Border kolii - Prodám štěňata border kolie bez PP. Nyní stáří 2 týdn...
15000 KčLads
XXX.XXX.56.17
Ahoj, nejsem chovatel, ale přesto mám problém s Boc. Sousedé si vloni pořídili psa boc. Na začátku to bylo v pohodě. Máme malé dítě necelé 2 roky a těšili jsme se, že bude koukat na psa a občas ho zajdeme pohladit, se sousedy na vycházku. Pejsek na nás vždycky radostně stekal, když nás viděl.
Poslední dobou je ale dost agresivní a vrčí. Máme společný plot a když si dítě hraje na dvoře, tak se může zbláznit. Snažím se ho hlídat a pořád koukat, aby do plotu nedávalo prsty, ale někdy přijde až k plotu. Protože kouká na pejska Občas si hraje asi dva metry od plotu. Nevím, možná od něj nějaký kamínek ze zídky odletěl a spadl k nim.
Ale to opravdu nevím. Každopádně pes vrčí a štěká hlavně na malé děti. Nejenom na to naše. Pak na auta, ptáky atd. Na nás dospělé to nedělá.
Začalo to postupně, když přišla zima. Protože je celý den sám na zahradě. Přes léto alespoň byli venku. Procházku má většinou 1x denně, když přijdou z práce. Hodně používají elektrický obojek a na pejska křičí. Jinak je celé dny na té zahradě a sedí jim u dveří.
Mám strach, aby našemu dítěti neublížil, kdyby se dostal na naši zahradu. Na vodítku si nás ani nevšimne, a když je na louce, tak taky ne. Chci se zeptat, jak se BOC chovají mimo teritorium a nebo jak to jinak řešit než pevným dřevěným plotem? Co máme dělat, když kolem jejich pozemku chodit musíme? Může na nás zaútočit i na cestě?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Můžete požádat sousedy, aby před svůj plot umístili zábranu, která psu nedovolí až k plotu ( elektrický ohradník, neviditelný elkektrický plot), Nebo zamezit přístupu k plotu vašemu děcku. Protože je ještě malé, bude to celkem jednoduché. Snažší než dohady se sousedem.
To, že si borderkolii pořídí kdejaký kre.tén, už jsem komentovala jinde.
Lads
napsal(a):
Ahoj, nejsem chovatel, ale přesto mám problém s Boc. Sousedé si vloni pořídili psa boc. Na začátku to bylo v pohodě. Máme malé dítě necelé 2 roky a těšili jsme se, že bude koukat na psa a občas ho zajdeme pohladit, se sousedy na vycházku. Pejsek na nás vždycky radostně stekal, když nás viděl.
Poslední dobou je ale dost agresivní a vrčí. Máme společný plot a když si dítě hraje na dvoře, tak se může zbláznit. Snažím se ho hlídat a pořád koukat, aby do plotu nedávalo prsty, ale někdy přijde až k plotu. Protože kouká na pejska Občas si hraje asi dva metry od plotu. Nevím, možná od něj nějaký kamínek ze zídky odletěl a spadl k nim.
Ale to opravdu nevím. Každopádně pes vrčí a štěká hlavně na malé děti. Nejenom na to naše. Pak na auta, ptáky atd. Na nás dospělé to nedělá.
Začalo to postupně, když přišla zima. Protože je celý den sám na zahradě. Přes léto alespoň byli venku. Procházku má většinou 1x denně, když přijdou z práce. Hodně používají elektrický obojek a na pejska křičí. Jinak je celé dny na té zahradě a sedí jim u dveří.
Mám strach, aby našemu dítěti neublížil, kdyby se dostal na naši zahradu. Na vodítku si nás ani nevšimne, a když je na louce, tak taky ne. Chci se zeptat, jak se BOC chovají mimo teritorium a nebo jak to jinak řešit než pevným dřevěným plotem? Co máme dělat, když kolem jejich pozemku chodit musíme? Může na nás zaútočit i na cestě?
Aby se pes nedostal na vaši zahradu - zabezpečte si pořádně plot k sousedům a pravidelně jej kontrolujte. Pokud je to plot sousedův, tak si radši postavte svůj.
Aby pes neublížil dítěti, když prostrčí ruce - prsty přes plot - zabraňte dítěti dostat se k plotu a prostrčit ruce - např. plným plotem.
Pes je zjevně chudák v rukou lidí, kteří by neměli mít ani dřevěného.
"Snažím se ho hlídat a pořád koukat, aby do plotu nedávalo prsty, ale někdy přijde až k plotu. Protože kouká na pejska Občas si hraje asi dva metry od plotu. Nevím, možná od něj nějaký kamínek ze zídky odletěl a spadl k nim"
= já dám na plot plnou výplň/postavím předplot
a zídku bych z házení kamínků na psa nepodezírala....na rozdíl od dítěte.....
napsal(a):
Aby se pes nedostal na vaši zahradu - zabezpečte si pořádně plot k sousedům a pravidelně jej kontrolujte. Pokud je to plot sousedův, tak si radši postavte svůj.
Aby pes neublížil dítěti, když prostrčí ruce - prsty přes plot - zabraňte dítěti dostat se k plotu a prostrčit ruce - např. plným plotem.
Pes je zjevně chudák v rukou lidí, kteří by neměli mít ani dřevěného.
Souhlas, jen připojím poznámku, že existuje i mobilní oplocení - taková síť na tyčkách, co se zapichuje do země (v podstatě jako ohradník na ovce, ale je to z pevné síťoviny), možná můžete na čas nainstalovat takovouto síť metr dva od sousedova plotu, ať se děcko nedostane k plotu a nestrká tam ruce, předpokládám, že ve dvou letech by asi nebylo schopné tu síť odstranit nebo ji přelézt. A až povyroste a dostane rozum a k psíkovi nebude chodit příliš blízko, tak oplocení zase zrušit. Dá se to sehnat v zemědělských potřebách - různé délky dle potřeby, investice to není tak veliká na rozdíl od budování dalšího plotu, cca 3000 Kč. Upozorňuju, že pes hravě tento plot překoná, je to myšleno spíš jako ohrádka pro vaše děcko, aby zbytečně nechodilo až k plotu sousedovu - ten musí být samozřejmě zabezpečen a musí být pevný, aby nehrozilo vniknutí psa k vám - ale to už se musíte domluvit spolu :-).
napsal(a):
Souhlas, jen připojím poznámku, že existuje i mobilní oplocení - taková síť na tyčkách, co se zapichuje do země (v podstatě jako ohradník na ovce, ale je to z pevné síťoviny), možná můžete na čas nainstalovat takovouto síť metr dva od sousedova plotu, ať se děcko nedostane k plotu a nestrká tam ruce, předpokládám, že ve dvou letech by asi nebylo schopné tu síť odstranit nebo ji přelézt. A až povyroste a dostane rozum a k psíkovi nebude chodit příliš blízko, tak oplocení zase zrušit. Dá se to sehnat v zemědělských potřebách - různé délky dle potřeby, investice to není tak veliká na rozdíl od budování dalšího plotu, cca 3000 Kč. Upozorňuju, že pes hravě tento plot překoná, je to myšleno spíš jako ohrádka pro vaše děcko, aby zbytečně nechodilo až k plotu sousedovu - ten musí být samozřejmě zabezpečen a musí být pevný, aby nehrozilo vniknutí psa k vám - ale to už se musíte domluvit spolu :-).
Máte odkaz na tu síť na tyčkách? Něco takového sháním a podařilo se mi zatím jen objevit tyčky s tou jemnou síťovinou.
assil
napsal(a):
Máte odkaz na tu síť na tyčkách? Něco takového sháním a podařilo se mi zatím jen objevit tyčky s tou jemnou síťovinou.
Odkaz na síťovinu na tyčkách nemám, ale kupovala jsem :
Celoplastová síť PILECKÝ POLYNET 1250 mm/ 10 m a na tyčky jsem si pletivo navázala. Použila jsem plastové zapichovací k ohradníku. Slouží 5 let bez poškození.
assil
napsal(a):
Narychlo co jsem našla - je to něco takovédleho, on je to v podstatě elektrický ohradník (jen to není z drátů ale z takové jakoby pevné sítě - on to jako je drát, ale není to tak ostré, spíš to připomíná provázky), akorát v případě dítěte bych to nenapojovala na elektriku :-):
https://www.forstagro.cz/elektricky-ohradnik/site/elektricka-sit-pro-ovce-90cm-x-50-m-pro-elektricky-ohradnik.html?gclid=EAIaIQobChMImuGsvLjO5wIVRIXVCh2k4gJUEAQYASABEgKsvfD_BwE
My to používáme na závodech agility na vymezení prostoru parkuru a oddělení parkuru od diváků - bez zapojení do elektriky samozřejmě :-). Plus já tím právě na zahradě oplotila sousedům záhony - máme sdílenou zahradu a díky těmhle ohrádkám jim moji psíci nechodí do záhonů (nebo kamkoliv jinam, kam jim zabraňujeme vstupu) a mohou se volně pohybovat po zahradě. Sousedi jsou s řešením spokojení a jejich zelenina taky :-).
Lads
XXX.XXX.56.17
To je jasné. Nikde nepíšu, že to dělá zídka. Jen mně napadlo, jestli ho to nějak nemohlo vydráždit. Dítko hlídám a kamínky nehází. Tak mně spíš napadlo, jestli nemohl z té zídky odletět, když tam plácá rukama.
Lads
napsal(a):
To je jasné. Nikde nepíšu, že to dělá zídka. Jen mně napadlo, jestli ho to nějak nemohlo vydráždit. Dítko hlídám a kamínky nehází. Tak mně spíš napadlo, jestli nemohl z té zídky odletět, když tam plácá rukama.
Jestli je ten pes na elektrice, mohl klidně dostat ránu zrovna v okamžiku, kdy viděl/slyšel Vaše dítě a prostě si to dal do souvislosti. Nebo mohl dostat ťafku v okamžiku, kdy bylo v okolí jiné dítě, a pes si to zobecnil i na Vaše.
Zkrátka můžete v tom být naprosto nevinně Vy i dítě. Nebo taky ne, děti jsou kolikrát neuhlídatelné.
Ono je to jedno, důležité je, aby se dítěti nic nestalo. A to předpokládá, aby se ke psu vůbec nedostalo.
Lads
napsal(a):
Nic ho dráždit nemusí. U borderek je tohle častý jev, že znuděná nevybouřená BOC překlopí svojí frustraci do agrese. Na dítě štěká a doráží buď proto, že už má zkušenost, že je s dětna největší sranda a zábava a nebo proto, že je to jediný zajímavý objekt v okolí a to jako důvod vyvinout nějakou aktivitu jako štěkot stačí.
Prostě holt ta BOC je znuděná a frustrovaná a tudíž problémová. A vy s tím nic neuděláte.
Lads
napsal(a):
Asi nechápu. To je zídka plotu, do které dítě plácá rukama?
Lads
XXX.XXX.56.17
Varaxi
napsal(a):
Jestli je ten pes na elektrice, mohl klidně dostat ránu zrovna v okamžiku, kdy viděl/slyšel Vaše dítě a prostě si to dal do souvislosti. Nebo mohl dostat ťafku v okamžiku, kdy bylo v okolí jiné dítě, a pes si to zobecnil i na Vaše.
Zkrátka můžete v tom být naprosto nevinně Vy i dítě. Nebo taky ne, děti jsou kolikrát neuhlídatelné.
Ono je to jedno, důležité je, aby se dítěti nic nestalo. A to předpokládá, aby se ke psu vůbec nedostalo.
Děkuji, to je mně jasné. Říkala jsem si, jestli v dítěti třeba nevidí ovci nebo něco, co má potřebu nahánět. A nebo ho dráždí ten rychlý pohyb a zvuky.
Plot vyplníme a zbytek zabezpečíme. K nim nechodíme. Jen jsem se chtěla zeptat, pokud budu s dítětem normálně venku mimo náš pozemek a pes by jim utekl, tak hrozí to, že by mohl zaútočit taky? Nebo se spíš bude bát sám? Mám těsně před porodem a nedovedu si představit, že po nás vystartuje.
Ještě mě napadlo vysadit kolem plotu rychlerostoucí živý plot. Dítě do křoví nepoleze a pes ho přes keře neuvidí. Ještě to může přinést zahradě okrasu a ptákům bobule.
https://www.zazracny-plot.cz/
( Ale osobní zkušenost nemám )
Lads
XXX.XXX.56.17
napsal(a):
Asi nechápu. To je zídka plotu, do které dítě plácá rukama?
Ne, není. Máme u garáže takovou zídku,/plošinu je to cca metr a půl od plotu a na ní složený kamínek na betonování. Dítě to má rádo a občas ho tam nechám chvilku hrabat a dávat kamínky třeba do kyblíku. Napadlo mě, jestli do toho nemohlo nějak plácnout. Nebo jestli mu nevadí ten zvuk. Ale ta hromada je tam už pár měsíců. :(
Ale každopádně plot vyplníme a zkontrolujeme.
Lads
XXX.XXX.56.17
napsal(a):
Ještě mě napadlo vysadit kolem plotu rychlerostoucí živý plot. Dítě do křoví nepoleze a pes ho přes keře neuvidí. Ještě to může přinést zahradě okrasu a ptákům bobule.
https://www.zazracny-plot.cz/
( Ale osobní zkušenost nemám )
Moc děkuji. Část tak řešit půjde a je v plánu.
Jen jsem se chtěla zeptat, pokud budu s dítětem normálně venku mimo náš pozemek a pes by jim utekl, tak hrozí to, že by mohl zaútočit taky?
Vyloučit to nelze, i když přiznávám, že by mě to překvapilo. Spíš si myslím, že bordera bude dělat „nálety“, rychle přiběhne a na poslední chvíli vyhne, o centimetr Vás mine, udělá oblouk a poběží další nálet, což může být nebezpečné, může strhnout dítě k zemi. Nebo se bude pokoušet Vás pást, obíhat dokola a štěkat. Nebo strne, nahrbí se a bude v tranzu koukat. Nebo může být vyběhaná z výletu a spokojeně začuchaná, tak si půjde po svých. Nebo Vás doprovodí domů.
Na vesnici máme borderáka, který se venčí standardně vypuštěním před vrata; ten dělá vše výše zmíněné, střídá to dle nálady. Na psy a děti dělá často ty nálety, skupinu dospělých se snaží pást, na jednotlivce či páry většinou strnule kouká. A když se z výletu vrací, už se dost napásl a nakoukal, tak nevšímavě klusá domů. A když je spokojený, ale ještě není unavený, následuje nás na naší procházce.
Ono se nedá s jistotou říct, co udělá, protože pes na svém vlastním pozemku a pes mimo něj, to jsou dvě naprosto odlišné situace.
Pokud se dá se sousedy alespoň trochu mluvit a máte oprávněné obavy, že by pes mohl utéct, zkuste si docela obyčejně promluvit. Pozvěte je na kafe nebo se tam stavte, to je celkem jedno, a zmiňte své obavy. Zdůrazněte svůj stav, že těhotná a s děckem se cítíte ohrožená. Že se bojíte, že pes uteče, že plot je malý, děravý, starý, branka se ve větru otevírá, prostě uveďte ten důvod, proč si myslíte, že pes může zdrhnout. A pokud to nejsou opravdu dřevěná polena, psa si zajistí.
Lads
XXX.XXX.69.200
assil
napsal(a):
Nic ho dráždit nemusí. U borderek je tohle častý jev, že znuděná nevybouřená BOC překlopí svojí frustraci do agrese. Na dítě štěká a doráží buď proto, že už má zkušenost, že je s dětna největší sranda a zábava a nebo proto, že je to jediný zajímavý objekt v okolí a to jako důvod vyvinout nějakou aktivitu jako štěkot stačí.
Prostě holt ta BOC je znuděná a frustrovaná a tudíž problémová. A vy s tím nic neuděláte.
A je to i důvod k tomu, že takhle vrčí a zuřivě štěká? Na nás a ostatní dospělé štěká taky. Ale u dětí to vypadá spíš tak, že by je z fleku chytil za nohu.
Lads
napsal(a):
A je to i důvod k tomu, že takhle vrčí a zuřivě štěká? Na nás a ostatní dospělé štěká taky. Ale u dětí to vypadá spíš tak, že by je z fleku chytil za nohu.
Tak samozřejmě. Frustrovaný bordery jsou na tohle experti, ale může se to samozřejmě týkat i jiných psů. Ona má prostě tolik nevyužitý energie a tak zoufale málo podnětů k jejímu vybití, že jí z toho prostě kape na maják a pak vidí jako důvod k tomu, co předvádí, i když se kolem mihne jenom stín.
Děti jí třeba berou víc proto, že víc lítaj, povykujou, jsou celkově takové zajímavější než nudný dospělák, co kolem jen tak projde. Třeba by je nakonec jenom zkoušela pást a doopravdy by po nich nevyletěla. Ale to prostě nevíte. To není normální pes, u kterého víte, co čekat, to už je blázen prostě.
Jednu podobnou míjíme ve vedlejší vsi, když tamtudy chodíme. Za plotem to vypadá fakt zle. Když náhodou v zápalu přeskočí plot, tak po tom, co si skoro zpřeláme nohy a namlátí tlamu, tak jen běhá kolečka a je totálně vyšinutá a nikoho si nevšímá, i když za plotem jsme pro ní byli my tím hlavním objektem zájmu...
Borderky jsou hodně labilní zvířátka a stačí jen málo, aby se doslova zbláznili. Prostě jim přeskočí. A pak se u nich vytvoří různý divný stereotypy a tak.
dítě je prostě ovce
a klidně ho může štípnout, tak jako ovci při nahánění
https://vse-pro-zviratka.cz/border-kolie/
Já mám zase za plotem zdrhací čsv a horší o to, že poslední 2měsíce se naučil utíkat do lesa přes naší zahradu. Je veliký, má divoký oči, nepamatuji si že by někdy přátelsky zavrtěl ocasem jako ostatní psi, má poker-face. Když je uprchlý, tak se ho bojím, a když za tmy jdu přes zahradu a slyším ho proběhnout mi za zády, tak je to o crnknutí do gatí. Začínám si být jistá, že soused to řešit nebude, takže se chystám natáhnout nad plot elektrický ohradník, vím, že přes ten nejde.
Mám také obavu, že mě kousne až se někdy neplánovaně potkáme tváří v tvář na zahradě nebo v lese (přece jen poslední dobou bylo pár zpráv o napadení člověka čsv), a bylo mi doporučeno zkusit uplácet. I když ho moc nemusím, tak jsem to vyzkoušela ty úplatky – mívám po kapsách kostičky suchého chleba pro koně, a začínala jsem, že jsem mu opatrně přes plot dala kostičku a další když zůstal zticha. Buď to funguje, nebo si na mě zvykl, dnes když mě vidí, tak štěká, ale je to spíš takové vlažné povinné blafání "už jsi tu zase", už to není ten hysterický řev ve stylu „jestli se přiblížíš tak tě zabiju“ a pak mě hypnotizuje podél plotu. Doufám, že si mě pamatuje jako uplácecí sousedku a nekousnul by mě, ale stejně doufám, že se s ním nikdy navolno nepotkám, zády bych se k němu dobrovolně neotočila, ale někdy jen slyším běžet velkého psa někde blízko mě, ale nevidím ho.
Máme doma křížence boc a je to neuvěřitelně chytrý pes, a když čtu o té boc vašeho souseda, tak je mi ho opravdu líto. Tyhle psi nejsou dělaný na samotku na zahradu, jsou hrozně chytrý, citlivky a workoholici, jsou to báječný psi a pro člověka by se rozkrájeli a pro toho psa musí být život jaký popisujete utrpení.
Náš boc kříženec malé děti do 4-5roku pase a štípe, a myslím si, že hodně malé děti vnímá podobně jako ovce, a chce je usměrňovat. Když jsem si o tom povídala při pasení tak mi tak půlka lidí potvrdila, že jejich boc to také dělají, takže kdybych potkala boc souseda uprchlého, tak bych nepanikařila, a doufala bych, že pravděpodobně nebude agresivní ve smyslu nějakého sprostého útoku a pokousání, ale u takhle malého děcka bych se ani nepokoušela o skamarádění (náš si od prcka vezme pamlsek a vzápětí ho zkusí odsunout a štípne). Dávala bych na děcko pozor, aby se k němu nedostal na kontakt, boc i když třeba natvrdo nekousne, tak ono i to štípnutí zezadu do holeně při "pasení" hodně bolí.
S většíma dětma-školákama se ten náš už kamarádí a ty ho milují, protože je poslouchá. K dospělým se ten náš chová nedůvěřivě a podlézavě, perfektně si pamatuje kdy kdo mu dal něco dobrého k snědku a chodí se kamarádsky přeptat, jestli nedostane znovu (piškotková paní je jeho nejkamarádka). Má poslušnost v sobě, poslouchá i cizí lidi, pokud jsou srozumitelný a jistý a jestli ten sousedovic umí aspoň povel lehni, tak můžete zkusit jasně zavelet, kdyby jste ho potkali uteklého, zalehnutí boc mívají lepší než sedni, podle mě je vysoká šance že poslechne, a ještě větší pokud se vám ho povede zamotivovat úplatkama. Jestli to tedy není úplně přetočená existence, jako popisuje Altheira.
Zkuste se domluvit se sousedama na ty pamlsky přes plot, třeba vám budou fungovat, boc jsou chytrý a učenlivý psi, a když pochopil tupější čsv, že když zmlkne dostane pamlsek, tak boc to pochopí 100x rychleji.
- ale někdy jen slyším běžet velkého psa někde blízko mě, ale nevidím ho.
To mě překvapuje.
U nás po lesoparku pobíhával podobný pes.
Sám se venčil. Teď je park hodně prosvětlený, tenkrát byly
hustě keře. Několikrát se mi stalo, že mě na poměrně úzké
cestě tenhle pes, klusem předběhl.
Byl jako zjevení, neslyšela jsem nejmenší zvuk,
necítila ani závan. Běžel absolutně neslyšně,
jako divoká šelma. Tulák.
Byl to pro mě lehký šok, když se objevil přede mnou.
Zažila jsem to ještě v zimě, se sovou. Proletěla mi
zcela absolutně neslyšně kolem hlavy.
rapotacka11
napsal(a):
- ale někdy jen slyším běžet velkého psa někde blízko mě, ale nevidím ho.
To mě překvapuje.
U nás po lesoparku pobíhával podobný pes.
Sám se venčil. Teď je park hodně prosvětlený, tenkrát byly
hustě keře. Několikrát se mi stalo, že mě na poměrně úzké
cestě tenhle pes, klusem předběhl.
Byl jako zjevení, neslyšela jsem nejmenší zvuk,
necítila ani závan. Běžel absolutně neslyšně,
jako divoká šelma. Tulák.
Byl to pro mě lehký šok, když se objevil přede mnou.
Zažila jsem to ještě v zimě, se sovou. Proletěla mi
zcela absolutně neslyšně kolem hlavy.
:-)manžel ho také neslyší. Několikrát se mi stalo, že mu říkám - právě kolem nás proběhl vlčák, ale nevěřil mi, dokud neprošel přímo před ním. On slyší maximálně když zadrnčí drápy o plaňky když vlčák přelézá a ani to ne vždycky.
Lads
XXX.XXX.160.15
dsj
napsal(a):
Já mám zase za plotem zdrhací čsv a horší o to, že poslední 2měsíce se naučil utíkat do lesa přes naší zahradu. Je veliký, má divoký oči, nepamatuji si že by někdy přátelsky zavrtěl ocasem jako ostatní psi, má poker-face. Když je uprchlý, tak se ho bojím, a když za tmy jdu přes zahradu a slyším ho proběhnout mi za zády, tak je to o crnknutí do gatí. Začínám si být jistá, že soused to řešit nebude, takže se chystám natáhnout nad plot elektrický ohradník, vím, že přes ten nejde.
Mám také obavu, že mě kousne až se někdy neplánovaně potkáme tváří v tvář na zahradě nebo v lese (přece jen poslední dobou bylo pár zpráv o napadení člověka čsv), a bylo mi doporučeno zkusit uplácet. I když ho moc nemusím, tak jsem to vyzkoušela ty úplatky – mívám po kapsách kostičky suchého chleba pro koně, a začínala jsem, že jsem mu opatrně přes plot dala kostičku a další když zůstal zticha. Buď to funguje, nebo si na mě zvykl, dnes když mě vidí, tak štěká, ale je to spíš takové vlažné povinné blafání "už jsi tu zase", už to není ten hysterický řev ve stylu „jestli se přiblížíš tak tě zabiju“ a pak mě hypnotizuje podél plotu. Doufám, že si mě pamatuje jako uplácecí sousedku a nekousnul by mě, ale stejně doufám, že se s ním nikdy navolno nepotkám, zády bych se k němu dobrovolně neotočila, ale někdy jen slyším běžet velkého psa někde blízko mě, ale nevidím ho.
Máme doma křížence boc a je to neuvěřitelně chytrý pes, a když čtu o té boc vašeho souseda, tak je mi ho opravdu líto. Tyhle psi nejsou dělaný na samotku na zahradu, jsou hrozně chytrý, citlivky a workoholici, jsou to báječný psi a pro člověka by se rozkrájeli a pro toho psa musí být život jaký popisujete utrpení.
Náš boc kříženec malé děti do 4-5roku pase a štípe, a myslím si, že hodně malé děti vnímá podobně jako ovce, a chce je usměrňovat. Když jsem si o tom povídala při pasení tak mi tak půlka lidí potvrdila, že jejich boc to také dělají, takže kdybych potkala boc souseda uprchlého, tak bych nepanikařila, a doufala bych, že pravděpodobně nebude agresivní ve smyslu nějakého sprostého útoku a pokousání, ale u takhle malého děcka bych se ani nepokoušela o skamarádění (náš si od prcka vezme pamlsek a vzápětí ho zkusí odsunout a štípne). Dávala bych na děcko pozor, aby se k němu nedostal na kontakt, boc i když třeba natvrdo nekousne, tak ono i to štípnutí zezadu do holeně při "pasení" hodně bolí.
S většíma dětma-školákama se ten náš už kamarádí a ty ho milují, protože je poslouchá. K dospělým se ten náš chová nedůvěřivě a podlézavě, perfektně si pamatuje kdy kdo mu dal něco dobrého k snědku a chodí se kamarádsky přeptat, jestli nedostane znovu (piškotková paní je jeho nejkamarádka). Má poslušnost v sobě, poslouchá i cizí lidi, pokud jsou srozumitelný a jistý a jestli ten sousedovic umí aspoň povel lehni, tak můžete zkusit jasně zavelet, kdyby jste ho potkali uteklého, zalehnutí boc mívají lepší než sedni, podle mě je vysoká šance že poslechne, a ještě větší pokud se vám ho povede zamotivovat úplatkama. Jestli to tedy není úplně přetočená existence, jako popisuje Altheira.
Zkuste se domluvit se sousedama na ty pamlsky přes plot, třeba vám budou fungovat, boc jsou chytrý a učenlivý psi, a když pochopil tupější čsv, že když zmlkne dostane pamlsek, tak boc to pochopí 100x rychleji.
Děkuji moc za uklidnění. Zkusím ty pamlsky, jestli to půjde. Máme dovolené piškoty, že mu můžeme dát. Tak třeba, když mu je dáme za odměnu, takto snad vezme.
Mně toho pejska je vlastně snad nejvíc líto. Protože za to chudák nemůže. Přemýšlela jsem už o nějaké hračce, ale přes plot to asi nepůjde. A i treba o tom, že bychom si s ním šli pohrát dopoledne, když nejsou doma. Ale s tím břichem si netroufnu a hlavně oni jsou ti, kteří ho musí vychovávat. :(
Máme tady frustrovaného kluka BOC bez práce a s mozkem na kaši a je mu úplně šumák, jak daleko je od domu. Naštěstí chce zabít jen psy, u lidí netuším. Nikdo se k němu nepřibližuje.
neverend
XXX.XXX.213.247
dsj
napsal(a):
DSJ a nemá pejsek hlad? Já vím že je to blbý dotaz,ale on jí chleba? To by moje musela tušit třicetiletou válku aby se toho dotkla.😀 Jinak bych postupoval stejně jako Vy a postupně bych mu nosil dobroty.Žádný pes není hloupý sám od sebe a většinou k tomu potřebuje odpovídajícího člověka.😀 U nás ČSV chodí pro pána občas do hospody a je to velmi chytrý pes.Tedy já v hospodě byl za poslední roky asi dvakrát,ale pes fakt velmi inteligentní a komunikativní.
neverend
napsal(a):
DSJ a nemá pejsek hlad? Já vím že je to blbý dotaz,ale on jí chleba? To by moje musela tušit třicetiletou válku aby se toho dotkla.😀 Jinak bych postupoval stejně jako Vy a postupně bych mu nosil dobroty.Žádný pes není hloupý sám od sebe a většinou k tomu potřebuje odpovídajícího člověka.😀 U nás ČSV chodí pro pána občas do hospody a je to velmi chytrý pes.Tedy já v hospodě byl za poslední roky asi dvakrát,ale pes fakt velmi inteligentní a komunikativní.
Jestli má hlad nevím, mě připadá že psi mají hlad pořád. Ale sušené kostičky chleba chroupe rádo i moje psisko. Ale ten můj hafan není asi vzorový pes - on má rád i věci jako kysané zelí, jablíčka (pokud mu odkousávám kousky bez kůry), má rád i vařenou zeleninu, hlavně když spadne pod stůl... Mě psí pamlsky smrdí tak je nerada beru do ruky, ale zapomenutý chleba po kapsách mívám.