Ahoj, mám doma měsíc psa, kříženec, je z útulku a byl týraný, stáří cca 1 rok.
Problém je, že chodí na záchod pouze se mnou. Ze začátku byly s chozením na záchod velké problémy, teď jde však vždy, když s ním jdu já. I když se mu s přítelem věnujeme stejně, když ho venčí on, utíká hned ke dveřím k domu, nechce jít s ním vůbec ven, nereaguje na pamlsky, na hračky, a nevyčůrá se, klidně třeba 15 hodin. Jde jedině se mnou. Nedávno teda začal chodit na záchod i s moji maminkou, i když s ní moc času netráví.
Nenapadá prosím někoho jak tento problém vyřešit, aby chodil na záchod s kýmkoli? Když jdeme s přítelem spolu, tak to jde bez problému. Přítel ho když vykoná potřebu chválí, odmění pamlskem, ale nepomáhá to.
Děkuji za rady a nápady
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vodítkem? Vezmu psa na vodítko a jsem s ním na procházce, dokud se nevyčůrá?
Na vodítku se cuká, sedne si a nikam nechce (tedy s přítelem), táhne pořád k baráku, nejde s nim nic dělat. Pokud ho kousek v náručí odnese, situace je stejná, nic ho nezajímá kromě toho, jak se dostat k baráku.
Ze začátku jsme s ním chodili co hodinu ven a nešel na záchod klidně i těch 15 hodin, teď jde se mnou vždy, ale s přítelem by klidně zase těch 15 hodin nešel. Od veterináře je vyšetřený, je zdravý.

Pejsek má tuším 15 kg, nevěřím tomu, že s ním nelze hnout Pokud má dostatečně široký pevný obojek, ze kterýho se nevyvlíkne, a normální vodítko. Pokud pejsek na vodítko blokuje, netáhnětě směrem vzhůru (to se dusí a navíc se snáze vyvlíkne), ale přetočte obojek tak, aby měl vodítko pod bradou - pak může dýchat a líp vnímá.

Se asi bojí chlapů. To budete muset pomalu a hlavně nenásilně cvičit. Využijte víkend a choďte venčit všichni spolu, aby si na přítomnost těch strašidel zvykl. Hodně chvalte.
Nemyslete na to, že je z útulku a byl týraný. Je nový den, nový život, vše je v pořádku. Chodit po venku všichni a chválit, odměny a tak a bude to dobré.
napsal(a):
Pejsek má tuším 15 kg, nevěřím tomu, že s ním nelze hnout Pokud má dostatečně široký pevný obojek, ze kterýho se nevyvlíkne, a normální vodítko. Pokud pejsek na vodítko blokuje, netáhnětě směrem vzhůru (to se dusí a navíc se snáze vyvlíkne), ale přetočte obojek tak, aby měl vodítko pod bradou - pak může dýchat a líp vnímá.
útulkáče, o kterém nevíte, co má za sebou, nejspíš móóóc hodného páníka, se kterým bylo venčení očistec a budete ho tam tahat násilím? To se jistě naučí v klidu venčit. To se naučí tak možná toho přítele rovnou kousnout.
Jak radí ostatní pomalu, zatím bude muset jen s ,,s holkama", které dává. Když budete moci co nejčastěji venčit i s přítelem, zvykne si možná rychleji. A udělejte z venčení zábavu, hrajte s ním nějaké hry(na hoňku, schovku, aporty...) podle toho, co má rád...když se hezky vyvenčí. Někde na jiném tématu myslím, holky radily, učit venčit na povel.

No jinak mě poněkud zaujalo, že si nezkušení lidé pořídili z útulku takovýho pejska s takovými projevy... o němž se ví, že byl týraný. Startuje po návštěvách, má problém s lidma i se psama... To máte pejska z normálního městskýho útulku anebo od nějakýho zachraňovacího spolku?
napsal(a):
No jinak mě poněkud zaujalo, že si nezkušení lidé pořídili z útulku takovýho pejska s takovými projevy... o němž se ví, že byl týraný. Startuje po návštěvách, má problém s lidma i se psama... To máte pejska z normálního městskýho útulku anebo od nějakýho zachraňovacího spolku?
On už tu někde byl? Já to vůbec nesleduju Poslední dobou se mi to taky zdá dost často..pes z útulku a velké problémy. Jenže tam by to prostě člověk měl tak nějak čekat, většina psů se tam opravdu kvůli tomu dostane

lesnížínka
napsal(a):
On už tu někde byl? Já to vůbec nesleduju Poslední dobou se mi to taky zdá dost často..pes z útulku a velké problémy. Jenže tam by to prostě člověk měl tak nějak čekat, většina psů se tam opravdu kvůli tomu dostane
Tak záleží kam. Do městskýho útulku se dostane pes proto, že utekl, byl opuštěn, uvázán někde, atd. Nemusí za sebou mít nic extra.
Do spolků se podle mých zkušeností dostávají spíš "ztracený případy", psi ze zrušených množíren, těžce problematický jedinci. A pak si to nějaký nebožák začátečník vezme (tj. zaplatí vysoký adopční poplatek), a dámy zachraňovatelky to klidně dají do rodiny k malým dětem, i když vědí, že pes má za sebou kdejakou hrůzu a patrně s ním bude fůra práce, než přestane být nebezpečný.
napsal(a):
Pejsek pochází z romské osady, jeden útulek na Slovensku takové pejsky pravidelně zachraňuje. Byl bojácný, jinak s nim v útulku problémy nebyly. Pejska už jsem měla, ale s nečůráním jsem se ještě opravdu nesetkala, tak jsem chtěla pouze zjistit, jestli někoho napadne něco lepšího než s ním chodit společně ven a chválit ho. Jinak nevidím důvod proč bych si problémového pejska nemohla pořídit, když mám čas se mu věnovat a vše ho naučit. Nikdy nevíte u pejska s útulku co se z něj vyklube až útulek opustí...

Ještě ho můžete učit takhle: povel čůrat, pes čůrá, řeknu šikula, dám odměnu.
A furt venčím i s tím pánem.
Ten pán pak může říkat povel.
Ale že bychom strach vyhnali povelem? Nechci kazit krásný den, ale tohle nepůjde :-)

napsal(a):
Ještě ho můžete učit takhle: povel čůrat, pes čůrá, řeknu šikula, dám odměnu.
A furt venčím i s tím pánem.
Ten pán pak může říkat povel.
Ale že bychom strach vyhnali povelem? Nechci kazit krásný den, ale tohle nepůjde :-)
Jedině, že by měl povel tak zafixovaný, že by zapomněl, že je s chlapem a ne s paničkou.
Psi si špatné zacházení pamatují hodně dlouho. Měli jsme v sídlišti sousedku s poměrně hodným křížencem z útulku. Když viděl mladého chlapa ve světlém baloňáku, tak se v něm probudil ďábel.
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak co to je měsíc po roce špatných zkušeností? 🙂 Mám také pejska z útulku a měsíc je jako nic.Musí si zvyknout a přítel se musí snažit ukázat pejskovi že on je jiný než předešlí s prominutím "ko*oti".Proč asi chce takhle vehementně zpátky domů je téměř jasné.Může mít strašné zkušenosti s chlapem,tedy spíš s "idi*tem".Chce to čas,trpělivost a on se dá postupně do pořádku.Moje fenka z útulku byla několikrát vrácena do útulku kvůli útěkům.Taky jsme to dali do pořádku díky skvělým sousedům a trpělivosti.Je to jako s dítětem a co ho učili dejme tomu sedum let,Vy ho rozhodně neodnaučíte za měsíc.🙂
hanka.a
napsal(a):
Ahoj, mám doma měsíc psa, kříženec, je z útulku a byl týraný, stáří cca 1 rok.
Problém je, že chodí na záchod pouze se mnou. Ze začátku byly s chozením na záchod velké problémy, teď jde však vždy, když s ním jdu já. I když se mu s přítelem věnujeme stejně, když ho venčí on, utíká hned ke dveřím k domu, nechce jít s ním vůbec ven, nereaguje na pamlsky, na hračky, a nevyčůrá se, klidně třeba 15 hodin. Jde jedině se mnou. Nedávno teda začal chodit na záchod i s moji maminkou, i když s ní moc času netráví.
Nenapadá prosím někoho jak tento problém vyřešit, aby chodil na záchod s kýmkoli? Když jdeme s přítelem spolu, tak to jde bez problému. Přítel ho když vykoná potřebu chválí, odmění pamlskem, ale nepomáhá to.
Děkuji za rady a nápady
Chápu to asi tak,že je pes z množírny a tedy nezná /neznal jiné prostředí než 4 zdi.
Proto bych si myslela,že se nechce venčit venku neb je to pro něj cizina..
A jediná osoba,která se o něj "starala"byla žena.
Chce to trpělivost . Asi to bude nějakou dobu trvat.
Pokud Vám trochu funguje když s ním jdete oba dva - víc než jídlo mu nabídněte hru.Je to štěně,mělo by to jít.. A postupně se "upozadujte" aby i muž měl šanci..
A hrajte si s ním a hodně nejen doma,ale hlavně venku..společně. Ani tak to nebude hned,ale nestavěla bych to primárně jen na venčení.. Štěně namotivovat lze a vy štěně máte..